فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناختی
پیاپی 47 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی منتظر قائم، هاجر پاک صفحات 9-38
    دوران نوجوانی در مقایسه با کلیت عمر آدمی دوران پرتعلیقی است و در این میان دوران بلوغ دختران از حساسیت های دامنه دارتری برخوردار است. از اواخر قرن نوزدهم، تالیفات فمنیستی و ضدفمنیستی، روانشناختی، انسان شناسی، جامعه شناسی و نظریه های فرهنگی، دختران و دخترانگی را دوره ای تاثیرگذار در تغییرات فرهنگی معرفی کرده اند. در این تحقیق هدف اصلی پی بردن به برساخت مفهوم دخترانگی در برنامه های تلویزیون است. بدین منظور سه سریال دبیرستان خضراء (دهه 1370)، دوران سرکشی (دهه 1380)، آسمان همیشه ابری نیست (دهه 1390) از سه دهه مختلف انتخاب شدند تا دریابیم چه روایتی از دخترانگی در این سریال ها برساخته می شود و در طی سه دهه اخیر چه تغییری در روایت سریال ها از دخترانگی بوجود آمده است؟ اتخاذ رویکرد بازنمایی برساختی و استفاده از روش تحلیل روایت گریماس نشان داد که با همه تفاوت های سه سریال، گفتمان و شیوه روایی هر سه متمایل به گفتمان «دختران در خطر» است. هر سه سریال با «نفی فردیت دختران» در ساخت هویت خویش، بازنمایی آن ها در دوگانه «خانه مدرسه» و پرداخت به مسائل آن ها در رویکردی «نسلی»، دختران را صرفا به گونه ای نمایش داده اند که در گفتمان «در خطر» بگنجند. بزرگترهایی مثل والدین و مسئولین امور تربیتی در گفتمان «مرام مدار» بازنمایی شده اند، همچون قهرمانانی که وظیفه ارشاد دختران را دارند. مفهوم دخترانگی بدون تغییر در سه سریال دهه های اخیر به طور سنتی به عنوان عرصه ای برای چالش، ابهام، تردید، ترس و نگرانی جامعه بزرگسال به تصویر کشیده شده و به دختران همچون ابژه های منفعل نیازمند مراقبت، توجه و کمک بزرگسالان برای گذار به بزرگسالی امن و هنجارمند نگریسته شده است.
    کلیدواژگان: دختران نوجوان، دخترانگی، روایت، مجموعه تلویزیونی، گفتمان دخترانگی
  • مریم انصاری، علیرضا شجاعی زند، سارا شریعتی مزینانی صفحات 39-61
    پژوهش حاضر با هدف شناخت عوامل موثر بر تغییردین از اسلام به مسیحیت شکل گرفت و به این پرسش ها می پردازد که چرا تغییردین از اسلام به مسیحیت در ایران رخ می دهد و فرایند تغییردین چگونه اتفاق می افتد. پژوهش به روش کیفی و با استفاده از تکنیک های مصاحبه عمیق و مشاهده، تغییردین را در 21 نمونه بررسی می کند. گرچه استراتژی نمونه گیری بر معیار سهولت دسترسی و دسترسی به نمونه ها به روش گلوله برفی بوده است، اما تلاش شده تا نمونه ها از تنوع کافی برخوردار باشند. چهارچوب مفهومی یا مفاهیم حساس ساز پژوهش، چون «زمینه»، «بحران»، «جستجو» و «مواجهه» همگی از نظریه لوئیس رمبو (1993) گرفته شده اند که حاصل تلفیق، اصلاح و تکمیل نظریه های تغییردینی پیش از خود است.
    یافته های پژوهش حاکی از آن است که وضعیت بحرانی، موتور آغاز فرایند تغییردین به شمار رفته و گروندگان را به جستجوی پاسخی برای خروج از وضعیت بحران زا سوق می دهد. «دین اجتماعی» یا درآمیختگی دین با زمینه اجتماعی زندگی گروندگان و سرایت تنش با محیط به دین، سبب می شود که دین اسلام نتواند در چنین مواقعی پاسخ گو و حمایت گر نیازهای گروندگان باشد. علاوه براین، تفاوت های ساختاری و محتوایی مسیحیت و اسلام به زعم گروندگان و پیوند این تفاوت ها با خلاءها و بحران های زندگی آنان و «اگزوتیسم» یا جذابیت امر متفاوت مسیحی، از دیگر دلایل تغییردین محسوب می شود. در نهایت با گروش به مسیحیت، موقعیت «حذف ادغامی» این افراد تشدید شده و هویتی متمایز به عنوان «دیگری مضاعف» می یابند.
    کلیدواژگان: تغییردین، گروندگان، بحران، دین اجتماعی، حذف ادغامی، دیگری مضاعف، اگزوتیسم
  • صابر جعفری کافی آباد صفحات 63-100
    فرهنگ شامل عقاید و ارزش ها و احساسات است. نظام های فرهنگی از سویی محصول اعمال و باورهای انسانی متعددی اند و از سویی دیگر، در ابعاد مختلف، اعمال و باورهای انسانی را محدود می کنند. سیاست از مهم ترین حوزه هایی است که فرهنگ نقشی تعیین کننده در آن دارد. می توان در قالب مفهوم فرهنگ سیاسی، تاثیرات دیرپای عوامل فرهنگی بر مواضع و جهت گیری های سیاسی را مورد مطالعه قرار داد. این مقاله درصدد بررسی فرهنگ سیاسی علمای سنتی دوران مشروطه به عنوان جریان سیاسی مستقل است. در مطالعات انجام پذیرفته، کم تر به طور مستقل به این جریان سیاسی پرداخته شده است و مواضع این جریان غالبا ذیل جریان طرفدار شیخ فضل الله نوری بررسی شده اند. آثار مکتوب معدودی از نویسندگان متعلق به این جریان در دست است. دو رساله مشهور متعلق به این جریان، «دلایل براهین الفرقان فی بطلان قوانین نواسخ محکمات القرآن» نوشته شیخ ابوالحسن نجفی مرندی دولت آبادی و «کشف المراد من المشروطه و الاستبداد» نوشته محمدحسین بن علی اکبر تبریزی هستند. در تدوین چارچوب مفهومی این پژوهش، از الگویی ترکیبی با محوریت دیدگاه های گابریل آلموند و جی. بینگهام پاول استفاده شده است. در تکمیل این الگو از دستاوردهای صاحب نظرانی چون وربا و لوسین پای و رونالد اینگلهارت و ولزل و... نیز استفاده شده است. روش تحقیق این پژوهش تحلیل محتوای مضمونی است و در مراحل مختلف طبقه بندی مضامین، از تکنیک های کدگذاری باز و محوری استفاده شده است. بررسی آثار مذکور بر مبنای چارچوب مفهومی تدوین شده، حاکی از آن است که الگوی واحدی از فرهنگ سیاسی، در ابعاد و مولفه های مختلف، بر دو اثر حاکم است. می توان گفت مبنای ارزشی هر دو نویسنده، «اقتداری»؛ به لحاظ ظرفیت های فرهنگی و سیاسی، رویکرد آن ها «انحصارگرایانه»؛ و موضع سیاسی هر دو نویسنده نسبت به وضعیت نظام سیاسی در دوران مشروطه «اعتراضی» است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، علمای سنتی، دوران مشروطه، نخبگان، نظام سیاسی
  • اعظم راودراد صفحات 101-124
    در این مقاله یافته های دو تحقیق مشابه که در فاصله بیست سال در مورد هنرمندان نمایشنامه نویس ایرانی اجرا شد با هم مقایسه می شود تا نشان داده شود که هنرمندان نمایشنامه نویس ایرانی چه خصوصیاتی دارند و دوم این که در طول این بیست سال آیا ویژگی های آن ها تغییر کرده است یا خیر.
    این تحقیق در حوزه جامعه شناسی سینما، به عنوان شاخه ای از جامعه شناسی هنر، مطرح است. چهارچوب نظری تحقیق مبتنی بر نظریه جانت ولف (1376) است که تاکید آن بر ضرورت مطالعه عوامل اجتماعی و تاثیر آن بر هنرمندشدن و یا هنرمندنشدن افراد است. در هر دو تحقیق از روش پیمایش و تکنیک پرسشنامه و مصاحبه استفاده شده است.
    یافته ها نشان داد برخی از ویژگی های نمایشنامه نویسان، طی 20 سال چندان تغییری نکرده است. این ویژگی ها شامل محل تولد، پایگاه اقتصادی، سطح درآمد و قشر اقتصادی اجتماعی، رشته تحصیلی و نوع شغل پدران بوده است. همچنین برخی از ویژگی های نمایشنامه نویسان طی 20 سال تغییر کرده است. این تغییرات شامل افزایش نسبت زنان به مردان نویسنده، افزایش تحصیلات دانشگاهی نویسندگان، کاهش نسبت متاهل ها، کاهش دارندگان منزل مسکونی غیرشخصی، افزایش میانگین سنی و میانه سنی و ویژگی های دیگری است که در متن مقاله تشریح شده است.
    کلیدواژگان: نمایشنامه نویسان، عوامل اجتماعی، جامعه شناسی هنر
  • معصومه قاراخانی صفحات 125-149
    شناسایی روند دگرگون شونده خانواده در ایران نه تنها به شناسایی وضعیت در حال تغییر خانواده کمک می کند، بلکه مسائل، نیازها و مشکلات کنونی و آینده را مشخص ساخته و چشم انداز روشنی از این وضعیت در اختیار سیاست گذاران اجتماعی قرار می دهد. در این مطالعه با کاربرد تکنیک تحلیل اسنادی، رویکردهای نظری درباره خانواده و نیز پژوهش های موجود مطالعه شده، ابعاد اصلی دگرگونی خانواده در ایران شناسایی و شاخص هایی برای سنجش آن پیشنهاد شده است. به لحاظ نظری و بر پایه مطالعات تجربی، دگرگونی خانواده عمدتا در دو سطح قابل طرح است؛ اول، وضعیت خانواده و تغییرات درونی آن از بعد ساختار و کارکرد، و دوم، وضعیت خانواده به عنوان نهادی در ارتباط با سایر نهادهای اجتماعی. به این ترتیب، شاخص ها در ابعاد ساختار و کارکرد و نیز روابط سیستمی خانواده مطرح شده اند. تحول ساختار خانواده عمدتا در گرو تغییرات در ساختار جمعیت، ازدواج و طلاق، تحرک طبقاتی، ساخت قدرت و دگرگونی جنسیتی در خانواده ملاحظه شده است. تحول کارکرد خانواده نیز با تغییر در مولفه های اقتصادی، تقسیم کار، کیفیت عاطفی و روابط خانوادگی، سلامت، خانواده گرایی، کارکردهای هنجاری و تحولات ارزشی در ارتباط است. تغییرات در روابط سیستمی خانواده نیز ناظر بر وضعیت خانواده در ارتباطات میان نهادی با نهادهای رسمی و غیررسمی است. از جمله نهادهای موردتوجه در این مقاله، نهاد آموزش، رسانه، دولت، سازمان های مردم نهاد و دولتی هستند.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری اجتماعی، سیاست گذاری خانواده، دگرگونی خانواده، ساختار خانواده، کارکرد خانواده، روابط سیستمی خانواده
  • یوسفعلی اباذری، حمیدرضا پرنیان صفحات 151-176
    مکتب نیاوران نامی است که به گروهی منسجم از اقتصاددانان ایرانی معتقد به سیاست های اقتصاد آزاد داده شده است که در دو دهه ابتدایی بعد از انقلاب با حضور در سازمان برنامه و بودجه، مسئولیت تنظیم برنامه های اول تا سوم توسعه کشور را بر عهده داشته و سیاست های تعدیل ساختاری و خصوصی سازی را برای اقتصاد ایران تجویز کرده اند؛ سیاست هایی که منشا بسیاری از مسائل و تحولات اجتماعی دوران بعد از انقلاب بوده است. با آغاز به کار دولت یازدهم، آنان نیز به عرصه سیاست گذاری بازگشته اند و علاوه بر مداخله در سیاست های اقتصادی روزمره دولت، تنظیم برنامه ششم توسعه کشور را بر عهده دارند. هدف از این مقاله نگاهی به تاریخچه نهادهای آموزشی ای است که به دست این گروه و در جهت تقویت گفتمان اقتصاد آزاد در فضای علمی و سیاستی ایران ایجاد شده است. بدین منظور، از اسناد مربوط به تاسیس رشته های دانشگاهی و مصاحبه های چهره های شاخص مکتب نیاوران استفاده شده است. تلاش می شود تصویری کلی از نحوه تاسیس نهادهای آموزشی مکتب نیاوران و تربیت سه نسل از متخصصان مدیریت و اقتصاد معتقد به سیاست های آزادسازی ارائه شود و با نگاهی به بهره گیری موسسان از منابع، امکانات و ارتباطات با دولتمردان برای ایجاد نهادهای مذکور از یک سو و تدوین شیوه هایی برای گزینش دانشجویان خاص از سوی دیگر، به شرایط شکل گیری این نهادها پرتوی افکند.
    کلیدواژگان: مکتب نیاوران، اقتصاد بازار آزاد، نهادهای آموزشی، آموزش اقتصاد، مهندسی سیستم های اقتصادی، اجتماعی، MBA
  • غلامرضا غفاری، محمد حسینی صفحات 177-209
    ریسک و کنترل آن، زمانی معنی می یابد که نیرویی جمعی آگاهانه برای کنترل آن تشکیل شود و در مورد چگونگی کنترل آن ریسک فکر کنند و چاره اندیشی کنند. دوره کودکی بنا به جایگاهی که در چرخه زندگی هر فرد دارد، ریسک های خاص خود را دارد. شناسایی، کنترل و ارائه سازوکارهای معین در باب ریسک های دوره کودکی همواره موردنظر سیاستگذاران اجتماعی بوده است. سوالات اصلی این پژوهش از این قرار هستند که از چه زمانی در ایران اتفاقات و رخدادهایی که کودکان را تهدید می کند، به عنوان ریسک شناخته شدند؟ این ریسک ها در چه قالبی قابل دسته بندی می شوند؟ تاکنون چه سیاست های اجتماعی ای برای کنترل این ریسک ها اعمال شده اند. این مقاله، با روش اسنادی و تاریخی، فرایند توجه به ریسک های کودکان در ایران را بررسی می کند. بنا به شواهد تاریخی، خاستگاه شناسایی و کنترل ریسک ها در ایران را می توان در دوره امیرکبیر یافت. به طور کلی دو دسته از ریسک ها کودکان را تهدید می کنند. ریسک های اساسی-قابلیتی و ریسک های ثانویه. ریسک های اساسی-قابلیتی به لحاظ زمانی به ریسک های ثانویه تقدم دارند. در ایران می توان دوران صدارت امیرکبیر را بزنگاه و نقطه شروع توجه به ریسک های کودکان دانست؛ دورانی که بلایا و رخدادها، صرفا به خداوند و زندگی الهی و دینی نسبت داده نشدند و به عنوان پدیده هایی قابل پیش بینی و پیشگیری معرفی شدند و مهم تر این که، سیاست هایی در جهت کنترل آن ها تعبیه شد. این دسته از ریسک های شناخته شده را می توان در قالب ریسک های اساسی-قابلیتی دسته بندی کرد. کنترل این ریسک ها سازوکار خاص خود را دارد. توجه به این ریسک ها و کنترل آن ها تا اوخر دوران پهلوی و سپس در بعد از انقلاب اسلامی با تغییر شکل کیفی ادامه یافت. در سال 1373 شمسی با شکل گیری انجمن حمایت از حقوق کودک و با تلاش این انجمن، دور جدیدی از توجه به ریسک های کودکان، یعنی ریسک های ثانویه مطرح شد و در سال 1381 به طور رسمی موردتوجه قرار گرفت. بحث از این دسته از ریسک ها، پیشتر در غرب مطرح شده بود و سازمان ها و انجمن هایی در آن ها فعالیت می کردند.
    کلیدواژگان: کودکان، ریسک، سیاست اجتماعی، کنترل ریسک، رفاه کودکان، حمایت از کودکان، بهزیستی، ایران
  • رضا صفری شالی صفحات 211-237
    مقوله های «زن» و «عدالت جنسیتی» بسته به اینکه در چه حوزه گفتمانی قرار گرفته باشند، معانی و هویت های متفاوتی به خود می گیرند که هریک به نوع خاصی از گفتمان بستگی دارند که به آن معنا و هستی بخشیده است. مقاله حاضر، درصدد پاسخگویی به این پرسش است که دولت های بعد از انقلاب اساسا چه رویکردی به مقوله «عدالت جنسیتی» داشته اند؟
    این مطالعه، به بررسی عدالت جنسیتی در دولت های بعد از انقلاب پرداخته است که علی رغم اینکه هریک دارای گفتمانی مربوط به خود بوده اند، اما همچنان ذیل گفتمان جامع انقلاب اسلامی فعالیت نموده اند. از این طریق سعی شده است تا به بازشناسی دگرگونی رویکردهای مختلف گفتمانی در خصوص مقوله های «زن» و «عدالت جنسیتی» پرداخته شود. نگاه گفتمانی به مفاهیم، به خصوص کاربست شیوه تحلیل گفتمان «لاکلاو و موفه» که بر مبنای آن، عناصر در درون گفتمان از طریق عمل مفصل بندی حول دال مرکزی معنا می یابند، نگاهی است که می تواند این نسبت معنایی حول مفاهیم زن و عدالت جنسیتی را نشان دهد.
    یافته های حاصل که مربوط به تحلیل گفتمان متون لوایح پنج برنامه توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران بوده و مبین رویکرد دولت های سازندگی، اصلاحات و عدالت محور به مقوله عدالت جنسیتی هستند، حاکی از آن اند که دال شناور «عدالت اجتماعی»، ذیل گفتمان کلان انقلاب اسلامی، در قالب نشانه مرکزی «عدالت جنسیتی» مسدود و در مفصل بندی این گفتمان، حول نشانه مرکزی مذکور، نظام معنایی ای متشکل از دال های اصلی «توانمندی زنان»، «اشتغال زنان»، «حجاب و عفاف زنان» و «امنیت زنان» شکل گرفته است.
    کلیدواژگان: عدالت جنسیتی، زنان، گفتمان، دولت سازندگی، دولت اصلاحات، دولت اصول گرای عدالت محور
  • یونس نوربخش، منصور مهدیزاده صفحات 239-262
    مقاله حاضر به دنبال بررسی ایدئولوژی جریان داعش و دلایل تاریخی و اجتماعی گرایش به آن است. روش تحقیق عبارت است از مطالعه اسنادی و تحلیل متن، بدین صورت که متون 11 شماره نشریه آنلاین داعش (دابق) مورد تحلیل قرار گرفت و ایدئولوژی این جریان از آن استخراج شد. سپس با استفاده از مفاهیم بنیادی و ایدئولوژی داعش و در چارچوب مبانی نظری موعودگرایی، دلایل اجتماعی و تاریخی گرایش به این گروهک تروریستی استنتاج گردید. از جمله مهم ترین مفاهیم بنیادی ایدئولوژی داعش می توان به مفاهیم هجرت، جهاد، دعوت، خلافت اسلامی، بیعت، شهادت، امامت و آخرالزمان اشاره کرد. سرکردگان داعش با استفاده از مفاهیم مذکور، پیروان خود را به هجرت از سرزمین های خود و جهاد برای تشکیل خلافت اسلامی دعوت می کنند. آن ها با وعده تشکیل حکومت و خلافت اسلامی توانسته اند آینده ای روشن برای مردم ستم دیده جهان ترسیم کنند و از طریق نیاز مردم به منجی و موعودگرایی، آن ها را به سوی خود جذب نمایند. داعش همچنین به لحاظ تاریخی در امتداد جریان بنیادگرایی اسلامی و سلفی گری قرار دارد.
    کلیدواژگان: داعش، ایدئولوژی، موعودگرایی، سلفی گری، بنیادگرایی اسلامی
  • منصور وثوقی، شکوه دیباجی فروشانی صفحات 263-276
    وبر از سویی در اخلاق پروتستان متوجه شده بود که ایده های مذهبی بر منافع اثر می گذارند، از سوی دیگر قائل به رابطه علی برعکسی در اخلاق اقتصادی مذاهب جهان بود که در جامعه شناسی تطبیقی دین او به خوبی نمایان می شود. ارزش ها که در اخلاق پروتستان و روح سرمایه داری نقش ابتدایی و اصلی داشتند، در دیگر مقاله های او به ویژه مطالعات تطبیقی مذاهب به پدیده های ثانویه تحول می یابند و حوزه منافع در بسیاری از موارد، نقش ابتدایی و اصلی را به دست می آورد. این تغییر دیدگاه وبر، یعنی پررنگ شدن حوزه منافع نسبت به حوزه ارزش ها، بیشتر به طور تلویحی و گاه به طور مستقیم دیده می شود. هدف این مقاله این است که با استفاده از تحلیل متون و مقاله های اخیر وبر در زمینه ادیان و به خصوص دین اسلام، بدین پرسش پاسخ دهد که آیا حوزه دینی همچنان برای او متغیر اصلی باقی می ماند؟ تا چه حد تبیینات اخیر را می توان ماتریالیستی قلمداد کرد؟ آیا تبیین وبر در مورد اسلام، ماتریالیستی است؟ نتایج این پژوهش نشان می دهد که تمام پیش فرض های مهم او در اولین مقاله اش با عنوان اخلاق پروتستان و روح سرمایه داری، همان اثری که برای او شهرت جهانی آورد و انگیزه مطالعات تطبیقی او شد، با مطالعات تطبیقی بعدی وی هم جهت نبود. در حقیقت، مطالعه اخلاق اقتصادی مذاهب جهان، اطلاعاتی علیه چیزی فراهم می کند که وبر تقریبا در طول یک نسل روی آن کار کرده بود.
    کلیدواژگان: ایده آلیست، اقتصاد، اسلام، اخلاق اقتصادی، جامعه شناسی دین، دین
|
  • Mahdi Montazer Ghaem, Hajar Pak Pages 9-38
    Compared with the totality of human life, Adolescence is the full of Suspension especially girls’ maturity which is very sensitive. From the end of the nineteenth century, the publicationsof feminists and anti-feminists, psychologists, anthropologists, sociologists and cultural theorists all presentedthe girls and girlhood as important actors in cultural changes.So, the main purpose of this study is to explore the construction of girlhood on TV. For this reason, three serials, “Khazra high school” (1990s), “Recalcitrancy period” (2000s) and “The Sky is not always cloudy” (2010s) were selected from three different decades to find out which narratives of girlhood are constructed and which changes emerged during the last three decades in girlhood’s narrative of serials? Using the approach of constructed representation and Greimas’ narrative analysis on the serials showed that despite all the differences among three serials, their discourses and narratives are the same, "girls at risk". In studied serials, there is an identical basic story design. By “negation of girls’ individuality”, all three serials, represent them in “home-school” duality, within a “generation approach” and “at risk” discourse. Adults represented in “ethical” discourse are like heroes who have the task of guiding girls. Girls and girlhood are depicted as challenge, ambiguity, doubt, fear and concern of adults. Girls are represented as passive objects which need adults’ care, attention and help for transition to normative adulthood.
    Keywords: Teenage girls, girlhood, narrative, TV series, girl's discourse
  • Maryam Ansari, Alireza Shojaeizand, Sara Shariatimazinani Pages 39-61
    This research has been conducted with aim of understanding effective factors in religion conversion from Islam to Christianity and is in pursuit of why and how this process happens. The research method is qualitative and applied techniques are deep interview and observation. The sample is composed of 21 cases. Although, based on availability and facility, sampling strategy is snowball method, but it is attempted they have the biggest possible variance.
    The Conceptual framework or sensitive concepts of research, like: context, crisis, quest and interface, are derived from Rambo’s theory which combined and reformed many prior theories.
    Research findings show that the critical condition ignites the process of religious conversion and promotes the converts to find a solution for exiting from critical condition. So, “social religion” or integration of religion with social context of converts’ life and contagion of their tension with circumstance into religion in itself, results in disability of Islam in supporting and answering to some needs of people. In addition, substantial and structural differences between Islam and Christianity (in converts’ perceptions) and the connection of them with gaps, problems or crises of their life and “exotism” or attractiveness of the different Christianity are from the other reasons for conversion. Consequently, by their conversion into the Christianity, their “integrative omission” status gets intensified and they find a “multiplied otherness”.
    Keywords: religious conversion, convert, crisis, social religion, integrative omission, multiplied otherness, exotism
  • Saber Jafari Kafiabad Pages 63-100
    The culture is consisted of beliefs, values and emotions. On the one hand, cultural systems are products of variety of human beliefs and acts. On the other hand, these cultural systems constrain other beliefs and acts in several domains. Politics is one of the most important domains in which culture plays a determinative role. Durable influences of cultural factors on political positions and orientations can be studied in the framework of the concept of political culture. It is tried in this article to investigate the political culture of "traditional ulama" as an independent political stream. There are a few works that consider this political stream independently and in most of the cases, positions of this stream are considered in relation to Sheykh Fazlolah Nouri’s advocates. The written works which belong to this stream are so scant. In this article, two booklets of this stream are scrutinized which belong to Shekh Abolhasan Najafi Marandi and Mohammadhossein Tabrizi, intellectual elites of the stream. The conceptual framework which is used in this investigation is based on a pattern synthetized of Gabriel Almond and Bingham Powell’s work. Other works which some parts of their consequences are incorporated in this pattern are Lucian Pye, Ronald Inglehart and Christian Welzel’s works. The method used in this research is thematic content analysis which integrates the qualitative considerations along quantitative. Open and axial coding technics are applied in different levels of investigation. The results shows that similar pattern of political culture is dominant on both considered booklets. It is followed that value foundation of both intellectuals is “authoritarian”; in terms of political and cultural capacities, they are “monopolistic”; and the item of their political position is “protesting”.
    Keywords: political culture, political system, traditional Ulama, elites, constitutional era
  • Azam Ravadrad Pages 101-124
    In this article, two pieces of similar studies on Iranian playwrights which were conducted in 20 years interval are compared. The aim of this comparison is first, to see what are the characteristics of Iranian playwrights and second, to see if any change is discernible during the period of study which is 20 years. This article should be considered in the field of sociology of cinema as a branch of sociology of art. Theoretical framework of the study is based on Janet Wolff’s idea in which it is emphasized on the necessity of studying social factors and their impact on individuals becoming artists. In both pieces of research the method has been survey using the technique of questionnaire which was filled through interview. The findings show that some of playwrights’ characteristics have been stable during the period of 20 years. These include birthplace, economic status, level of income, socio-economic strata, discipline of study and fathers’ occupation. Some of playwrights’ characteristics have been changed during the period of study. These include increase in the ratio of women writers, increase in academic degrees of writers, decrease in the ratio of married writers, decrease in those living in rental houses, increase in age medium, mean and other characteristics which are discussed in the article.
    Keywords: Playwrights, Social factors, Sociology of art
  • Masoumeh Gharakhani Pages 125-149
    Studying family changes in Iran contributes to not only understanding the changing state of family, but also helps us pinpoint the issues, needs and current and future problems; it also provides social policy-makers with a clear picture of this situation as well. By using documentary analysis technique, the theoretical approaches to family and conducted researches are studied. In addition, the main aspects of family transformation in Iran are identified and some indexes are proposed for its assessment. Theoretically and based on empirical studies, changes in family can be dealt with at two levels: first, the state of the family and its inner changes in terms of structure and function; second, the state of family as an institution in connection with other social institutions. Thus, the indexes are developed with regard to structure, function and the systemic relations of family. The transformation of family structure is considered as result of changes in the structure of the population, marriage and divorce, class mobility, power hierarchy and gender-based changes in the family. Changes in family function is connected with changes in the economic features, division of labor, emotional quality, family relations, health, family-orientedness, normative functions and value evolutions. Changes in the systemic relations of family are associated with the state of family in inter-institutional relations with official and unofficial institutions. Among the institutions dealt with in the present study are education, media, state, and non-governmental and governmental organizations.
    Keywords: social policy, making, family policy, making, family transformation, family structure, family function, family systemic relations
  • Yosefali Abazari, Hamidreza Parnian Pages 151-176
    Niavaran School is a name which has been ascribed to a coherent group of economists advocating Free Market Economy. In first two decades following the Islamic revolution of Iran, this group of economists joined Plan and Budget Organization and took responsibility to write the first three development plans. They prescribed privatization and structural reform policies which have been the origin of many social issues and changes after the revolution. By the beginning of the eleventh government, they came back to policy-making arena and, in addition to intervening in government’s daily economic policies, took the responsibility of writing the sixth development plan.This paper aims to investigate the history of educational institutions which were established by this group to reinforce the discourse of free market economy in Iranian academic and political spheres. For this purpose, it studies documents and interviews with prominent figures of Niavaran School regarding the formation of academic majors. So, it seeks to provide an overview of how educational institutions of this school were established and raised three generations of pro-liberalization experts in management and economics. It finally sheds light on conditions of the formation of these institutions by looking at sources, facilities and relations with politicians at power which founders took benefit of and also methods of selecting specific students.
    Keywords: Niavaran School, Free Market Economy, Educational Institutions, Economic Education, Socio, Economic Systems Engineering, MBA
  • Gholamreza Ghafari, Mohammad Hosseini Pages 177-209
    We can talk about the concepts of risk and risk control only if a collective force and consciousness recognize them and pose then needed conditions for their management and find some solutions to halter them. Childhood dependent to its important status in life cycle has its own risks. Cognition, control and presenting mechanisms for confronting with risks of childhood have always been a concern for politicians and policy-makers. The main purpose of this essay is to determine, since when in Iran, factors and situations which threaten children considered as child risks? How these risks get categorized? Which social policies have been legislated to address this issue heretofore? This study scrutinizes the processes of engagement with child risks in Iran based on documental and historical analysis. Based on historical evidents, recognition and control of child risks can be referred into the time of Amir Kabir. Generally there are two types of risks that threat children: basic-capable and secondary risks. Thefirst category is prior to the second one. The time of Amir Kabir’s chancery was a turning point in noting and verifying this issue; the time which disasters and calamities weren’t attributed to the God and religious life anymore and were perceived as natural phenomena and facts that can be predicted and therefore managed and more importantly can be planned for in a systematic way. The risks of this period can be categorized under the basic-capable type. The control of this type of risks has its own mechanisms. Noticing and regarding this kind of risks was continued till Pahlavi course and after it in Islamic revolution and forth with a relational fluctuations; in 1993 and with establishment of the protection of child's rights association and their efforts, a new approach on the issue were raised and in 2002 secondary risks were noticed and put under the government's agenda.
    Keywords: children, risk, social policy, risk control, child welfare, Iran
  • Reza Safari Shali Pages 211-237
    Woman” and “Gender justice” categories, depending on the related discourse field, have been taken different meanings and identities. Each given discourse gives its desirable meaning to these categories. This paper tries to answer this question; “what kind of approach do the post-revolutionary states basically have towards gender justice issue?”
    In post-revolutionary era, we can talk about different gender justice discourses but all of them can be interpreted under comprehensive discourse of Islamic revolution. With regard to this matter, the paper scrutinizes the changes in different discourse approaches regarding “woman” and “gender justice” categories. The discourse perspective into concepts, for example discourse analysis method of “LacLou and Chantal mouffe” in which different components gain meaning just in articulation around central sign, is an approach which can clarify the relations of “Woman” and “Gender Justice” inside different discourse orders.
    Findings of discourse analysis on five economic, social and cultural development plans of the Islamic republic of Iran represent the approaches of reconstructing, reformist and conservative equitable state to the category of gender justice. It shows that the floating sign, i.e. “Social justice” with regard to macro discourse of Islamic revolution, in the framework of central sign that is “gender justice” is closed and in articulation of this discourse through above mentioned central sign, meaning system is consisted of main concepts as “women capability”, “women employment” , “Hijab and chastity” and “women security” .
    Keywords: gender justice, women, discourse, reconstructing state (Sazandegi), reformist state, conservative equitable state (Osoulgaraye Edalatgara)
  • Yones Norbakhsh, Mansoor Mahdizadeh Pages 239-262
    This article scrutinizes the ideology of Daish and historical-sociological reasons of inclination to it. The research method is documental study and text analysis. So, the texts of eleven magazines of Daish’s online (DABIQ) are analyzed and have been tried to extract the ideology of Daish. Then, in the theoretical framework of millenarianism and by using basic concepts and ideology of Daish, the historical and sociological origins of inclination to this terroristic group are studied. Among basic concepts of ideology of Daish, are Hejira, Jihād, Da’wah, Islamic khilāfah (caliphate, succession), Bay’āt (allegiance), Shahādah (martyr), Imāmah and Akhar Alzaman (End of the World). By using these concepts, the commanders of Daish invite their followers to emigrate from their lands and attend in Jihād for establishment of the Islamic government. They describe and pretend a bright future for oppressed people of the world and by abusing their thirst to savior and millenarianism attract them to Daish. It should be noted thatDaish is along Islamic fundamentalism and Salafism.
    Keywords: Daish, ideology, millenarianism, Salafism, Islamic Fundamentalism
  • Mansoor Vosoghi, Shokoh Dibaji Forooshani Pages 263-276
    In one hand, Weber, in the Protestant Ethics, has understood that religious ideas influence profits, and on the other hand, in his comparative sociology of religion, he has acknowledged a reverse causal relationship in economical ethics of other religions throughout the world. Values which play main and primary role in the Protestant Ethics and Spirit of Capitalism, in his other articles especially his comparative studies about religion have been turned into secondary phenomena. In most of the cases in his recent works, the domain of profits has gained a primary and major role. This turn in Weber's viewpoint can be distinguished but in an implicit and indirect way. In this paper, we, by documentary method, have tried to analyze his recent articles and texts about religions and especially Islam, to answer the following questions: Whether religious domain is still a main variable for him or not? To what extent his recent explanations can be considered as materialistic? Is Weber's explanation about Islam a materialistic one?
    Results of this research has demonstrated that all of his important presumptions, mentioned in his first paper entitled "The Protestant Ethics and Spirit of Capitalism" and brought him a global fame and motivated him for comparative studies, were not consistent with his following comparative works. In fact, research on the economic ethics of different religions throughout the world provided him information which was against those gathered by him during almost his first period of life.
    Keywords: Idealistic, Economy, Islam, Economic ethics, Sociology of religion, Religion