فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناختی
پیاپی 43 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/18
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حسین نبوی صفحات 9-43
    «برنامه ی قوی» در جامعه شناسی فرهنگی، گرچه به مرور و تدریجی، اما در پاسخ به چالش های نظریه ی جامعه شناختی فرهنگ شکل گرفت. یکی از این چالش ها، مبهم بودن مفهوم پردازی ها از فرهنگ بود. ابهام، گرچه به تلقی دوگانه ی ادبی و اجتماعی از فرهنگ تقلیل می یافت، ولی مسئله ی اساسی درواقع مبهم بودن جایگاه تبیینی فرهنگ بود. جامعه شناسی فرهنگی می کوشد تا با قائل شدن نقش علی برای فرهنگ، جایگاه ویژه و متمایزی به این مفهوم بدهد و بدین وسیله به نظریه های جامعه شناختی فرهنگ، قدرت تبیینی بیش تری ببخشد. چنین رویکردی اقتضا دارد تا از منابع مفهومی غنی در نظریه ی ادبی - از ارسطو گرفته تا کنون - در نظریه ی جامعه شناختی فرهنگ استفاده شود. «برنامه ی قوی» می کوشد تا چنین امکانی را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: برنامه ی قوی، جامعه شناسی فرهنگی، جفری الگزاندر، گیرتز، هرمنوتیک ساختاری، روایت، رمزگان، نماد، پرفورمنس
  • حمید عباداللهی چنذانق، فاطمه یزدان عاشوری صفحات 43-82
    مقاله ی حاضر حافظه ی جمعی ایرانیان را با توجه به چهار کادر اجتماعی حافظه (قومیت، نسل، مذهب و تحصیلات) مورد بررسی کمی قرار می دهد. در مبحث «کادر اجتماعی حافظه ی جمعی» از نظریات هالبواکس، هابزباوم و رنجر و در بحث «نسل» و «تحصیلات» به ترتیب از رویکردهای مانهایم، شومن و اسکات استفاده شد. با توجه به ماهیت بین قومی این پژوهش، تعداد 384 نمونه از سه مرکز استان رشت (گیلان)، تبریز (آذربایجان شرقی) و سنندج (کردستان) به شیوه ای سهمیه ای-اتفاقی انتخاب شد. نتایج نشان می دهد قومیت به عنوان یک کادر اجتماعی تاثیر چندانی در شکل دهی به حافظه ی جمعی ایرانیان نداشته و حافظه ی جمعی در بین ایرانیان بیش از آن که قومی باشد ملی است. در مقابل، کادرهای اجتماعی مذهب، تحصیلات و به ویژه نسل از توان تبیینی بالایی برای توضیح تفاوت ها در حافظه ی جمعی ایرانیان برخوردارند.
    کلیدواژگان: حافظه جمعی، کادر اجتماعی حافظه، قومیت، نسل، تحصیلات
  • حمید عبداللهیان، محمد وکیلی قاضی جهانی صفحات 83-110
    این مقاله سعی بر این دارد تا به مطالعه ی نقش قدرت و عوامل شکل گیری حوزه ی عمومی در عصر پست مدرن بپردازد. بر این اساس از روش واژگونی فوکو استفاده می کنیم تا منابع تولیدی قدرت و اعمال آن در جهان پست مدرن را تحلیل کرده و در این حوزه به تولید شناخت بپردازیم. برای این امر، رویکرد تحلیلی فوکو از قدرت زیستی را مورد استفاده قرار می دهیم تا به نحوه ی تولید و اعمال قدرت در عصر پست مدرن و تاثیر آن بر شکل گیری یا عدم شکل گیری حوزه ی عمومی بپردازیم. در این مقاله با استفاده از روش واژگونی فوکو به دنبال طرح گسست هایی هستیم که ممکن است در جهان پست مدرن رخ داده باشد.
    گسست تاریخی فوکویی ما را به دو یافته ی نظری و تجربی می رساند. گسست اول که در یک تحلیل نظری مبتنی بر جامعه ی کنترلی پست مدرن با مدل هارت و نگری ارائه می شود نشان می دهد قدرت پست مدرن با «ارتباطاتی کردن» کنترل و مراقبت افراد، از رسانه های نوین به عنوان فناوری های کنترلی استفاده می کند. علی رغم این که مطالعات زیادی بر اساس رویکرد هابرماسی نشان داده که اینترنت منجر به شکل گیری و تقویت حوزه ی عمومی می شود اما در این جا این تکنولوژی ارتباطی به عنوان «پان اپتیکن پست مدرن» و «کارخانه ی مجازی»، و «کاربران» آن به مثابه «کارگران پست مدرن» معرفی می شوند که با «کار عاطفی»، طبق مدل هارت و نگری و ژیژک، قدرت زیستی سرمایه داری را تشدید می کنند. درنتیجه امروزه «حبس، کنترل و بهره وری» سوژه ها در اینترنت، شکل گیری حوزه ی عمومی را در آن دشوار می کند. گسست دوم نشان می دهد (یافته ی تجربی ما) که در این عصر، اهمیت یافتگی فرهنگ و تاریخ و محوریت آن ها است که حوزه ی عمومی به عنوان ماحصل آن ها و عرصه ای برای تولید قدرت مردمی شکل می گیرد. نتیجه ی مطالعه ی میدانی موردی و اتنوگرافیک ایران که در سال های اخیر انجام شد نشان می دهد «قدرت مردمی» که متاثر از عوامل تاریخی ایرانی و اسلامی است، منجر به شکل گیری حوزه ی عمومی خودجوش در تصمیم گیری های مردمی این فصل از تاریخ معاصر شده است.
    در مقام نتیجه گیری از یافته ها، این مقاله بیان می کند با توجه به تاریخی بودن فرهنگ ایرانی، کنش گران فعال این فرهنگ می توانند با استفاده از عناصر فرهنگی تاریخی شان، از تکنولوژی های ارتباطی پست مدرن قدرت زدایی کنند تا آن ها را برای تقویت قدرت مردمی خود برای شکل دادن به حوزه ی عمومی گسترده تر و جهانی تر به خدمت گیرند. چرا که حوزه ی عمومی شکل گرفته در سال های های اخیر در ایران توسط مردم فقط می تواند نشان دهنده ی پتانسیل آن ها باشد که با استفاده از تکنولوژی های ارتباطی معاصر، آن را جهانی کرده اند.
    کلیدواژگان: پان اپتیکن، قدرت مشرف بر حیات، پست مدرنیته، جامعه ی کنترلی، اینترنت، حوزه ی عمومی، تاریخ ایرانی، اسلامی
  • یحیی بوذری نژاد صفحات 111-132
    هرمنوتیک دانشی است که از قدیم الایام مورد توجه اندیشمندان مختلف در تمدن های گوناگون بوده است. در جهان اسلام نیز همانند ملت های دیگر این دانش مورد توجه بوده است. اگرچه مسلمین کتاب مستقلی با این نام تالیف نکرده اند اما به طور خاص در تفاسیر مختلفی که برای قرآن به رشته ی تحریر درآمده است مباحث دانش هرمنوتیک را ذکر کرده اند. از جمله متفکران بزرگ اسلامی که به این مسئله پرداخته است ملاصدرا می باشد. او هرمنوتیک یا تاویل را رفتن از ظاهر به باطن متن یا ارجاع فروع به اصول یا به بیان قرآنی ارجاع متشابهات به محکمات می داند. ملاصدرا توجه صرف به ظاهر قرآن را فهم حقیقت قرآن نمی داند بلکه موول (هرمنوت) یا مفسر واقعی را کسی می داند که با حفظ معنای ظاهر به باطن، درک و مشاهده ی حقایق عقلانی و مثالی قرآن دست یابد. این مسئله به آن دلیل است که ملاصدرا همان طور که عالم هستی را موجود واحد ذومراتب می داند فهم و هرمنوتیک قرآن را هم مشکک و دارای مراتب می داند؛ به عبارتی ملاصدرا به صورت طولی فهم های مختلفی برای قرآن قائل است که فهم واقعی و حقیقی آیات قرآن را مختص به راسخین در علم که همان اولیا و واصلان به حق هستند می داند که از طهارت نفس برخوردار می باشند.
    کلیدواژگان: باطن، تاویل، ظاهر، متشابه، محکم، هرمنوتیک
  • جمال محمدی، فردین محمدی، معصومه زارع صفحات 133-160
    بررسی نقش اوقات فراغت در زندگی جوانان و مشخص نمودن کارکردهای آن امری حائز اهمیت است و با مطالعه ی علمی و شناخت دقیق اوقات فراغت و تاثیر آن بر شکل گیری سرمایه ی اجتماعی و سرمایه ی فرهنگی اقشار مختلف جامعه می توان از این مفهوم به عنوان متغیر پیش بینی کننده در تحلیل مسائل اجتماعی و فرهنگی جامعه سود جست و اهداف فردی و اهداف کلی جامعه (افزایش سرمایه ی فرهنگی و سرمایه ی اجتماعی) که در راستای بهبود زندگی فردی و جمعی و توسعه ی کشور است را برآورده کرد. پژوهش حاضر تلاشی است برای تبیین رابطه ی اوقات فراغت دانشجویان با شکل گیری سرمایه ی اجتماعی/ فرهنگی آنان. لذا پرسش های محوری آن حول این مسئله ی اصلی صورت بندی شده اند که چه عواملی بر شکل گیری اشکال جدید سرمایه (سرمایه ی اجتماعی و سرمایه ی فرهنگی) تاثیرگذار است؟ و آیا رابطه ای بین اوقات فراغت و شکل گیری اشکال جدید سرمایه وجود دارد؟ چهارچوب مفهومی و نظری پژوهش از نظریه های اندیشمندانی از جمله بوردیو استخراج شده است. جامعه ی آماری تحقیق شامل کلیه ی دانشجویان دانشگاه کردستان در سال تحصیلی 91 – 90 که مشغول به تحصیل بودند، می باشد که کلا 11000 نفر بودند و با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری طبقه ای نسبی 300 نفر از آن ها انتخاب گردید. یافته های پژوهش حاکی از آن است که میان اوقات فراغت و شکل گیری اشکال جدید سرمایه رابطه ی معناداری وجود دارد. با توجه به نتایج تحقیق، اوقات فراغت با شاخص های سرمایه ی فرهنگی تجسم یافته و مشارکت اجتماعی دارای بیش ترین ضریب هم بستگی است.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، سرمایه ی اجتماعی، سرمایه ی فرهنگی، بوردیو
  • علی ربیعی، امیرحسین تمنایی صفحات 161-186
    این مقاله به مطالعه و تحلیل پنجاه وصیت نامه برگزیده از رزمندگان جنگ پرداخته و بر اساس نظریه گفتمان لاکلا وموف توجه خود را بر گفتارهای خاص و ظرفیت مفصل بندی شان معطوف ساخته است. به عنوان نقطه شروع برای پاسخ دادن به این سوالات، مضامین و محورهای اصلی وصیت نامه شهدا را استخراج کرده و سپس شناسایی شده اند که چه نشانه هایی دارای موقعیتی ممتازند و در رابطه ی با نشانه های دیگر چگونه در آن گفتمان تعریف می شوند؟ همچنین به این سوال پرداخته شد که وصیت نامه ها از طریق قراردادن عناصر در رابطه ای خاص با یکدیگر، چه معانی ای را تثبیت و حفظ می کنند و چه معانی بالقوه ای را حذف و طرد می سازند؟ مضامین و محورهای اصلی وصیت نامه ها عبارت بودند از: «ولایت فقیه و رهبری امام خمینی»، «استکبارستیزی و در راس آن آمریکا»، «واقعه کربلا و شهادت امام حسین(ع)»، «حجاب»، «نماز جماعت و نماز جمعه»، «نفی زندگی دنیایی» و «توصیه به گریستن برای شهدای کربلا به جای گریستن برای شهادت خودشان». در این میان عنصر «ولایت فقیه و رهبری امام خمینی» دال مرکزی به حساب می آید که دال های دیگر پیرامون آن مفصل بندی می شوند و معنا می یابند و بر اساس نظر لاکلاوموف، معنای دال های پیرامونی از طریق عمل مفصل بندی حول دال و نقطه مرکزی تثبیت می شود. بنابراین ما می توانیم از «گفتمان شهدا» سخن بگوییم؛ گفتمانی که از رزمندگان سوژه هایی ساخته است که جز به آخرت فکر نمی کنند؛ سوژه هایی که خود قبل از کشته شدن به آغوش مرگ می روند و شهادت در جنگ تحمیلی را هم چون جان دادن در واقعه کربلای سال 61 هجری می دانند.
    کلیدواژگان: وصیت نامه شهدا، گفتمان، دال مرکزی، مفصل بندی، سوژه، لاکلا و موف، تحلیل انتقادی
  • عبدالحسین کلانتری، رضا تسلیمی طهرانی صفحات 187-208
    مقاله ی حاضر درصدد شناسایی، تحلیل و مقایسه ی سبک های زندگی موجود در شهر تهران است. هم چنین تحقیق حاضر می خواهد باتوجه به شاخص های مختلف شهری، توزیع جغرافیایی طبقات و سبک های زندگی موجود در تهران را مشخص کند. در این راه پس از مرور نظریات موجود، نظریه ی پی یر بوردیو[1] به عنوان مبنای نظری تحقیق حاضر انتخاب می شود و با استفاده از روش های تحقیق مختلف، طبقات و سبک های زندگی متمایز موجود در شهر تهران شناسایی و تحلیل می گردند. براین اساس سه طبقه ی اجتماعی بالا، متوسط (سنتی و جدید) و پایین و سبک های زندگی متمایز آن ها تشخیص داده می شوند و باتوجه به نحوه ی توزیع مکانی شاخص های شهری چون مساجد، حسینیه ها و تکایا، کافی شاپ ها، رستوران ها، نگارخانه ها و مراکز خرید و ارتباط آن ها با سبک های زندگی متمایز موجود، توزیع جغرافیایی سبک های زندگی موجود در شهر تهران تعیین می گردد. درنتیجه سبک زندگی مربوط به طبقه ی بالا در شمال و شمال غرب تهران، سبک زندگی مربوط به طبقه ی متوسط سنتی در مرکز و مرکز شرقی، سبک زندگی مربوط به طبقه ی متوسط جدید در شمال، شرق و غرب تهران و سبک زندگی مربوط به طبقه ی پایین در جنوب تهران به چشم می آیند.
    [1] Pierre Bourdieu
    کلیدواژگان: سبک زندگی، طبقه اجتماعی، تمایز، شاخص های شهری، طبقه متوسط سنتی، طبقه متوسط جدید
  • محمد توکل، عظیم حسن زاده صفحات 209-232
    هدف مقاله ی حاضر فهم ترومای شهری با عنوان فرعی عوامل اجتماعی و فردی موثر بر ترومای ناشی از سوانح موتورسیکلت سواران بوده است. بررسی وضعیت ترومای ناشی از سوانح به طور کلی در ایران و به ویژه تهران نشان داد که سوانح ناشی از وسایل نقلیه ی موتوری و در راس آن وسایل نقلیه ی موتورسیکلت عمده ترین عامل در ایجاد تروما بوده اند. بررسی پیشینه ی موضوع نیز نشان می داد که تحقیقات انجام شده در این زمینه با رویکردی فردگرایانه و از منظر پوزیتیویستی دنبال شده اند که اولا عوامل ساختاری را در رفتارهای سوژه های اجتماعی نادیده گرفته و دوم این که معنای کنش های این سوژه ها را در مفاهیمی تحمیلی به تحلیل برده اند. ازاین رو در جهت فهم ترومای ناشی از سوانح موتورسیکلت سواران با لحاظ عوامل ساختاری و فردی و از منظر سوژه های اجتماعی روش پژوهش گراندد تئوری به عنوان روشی متناسب تشخیص داده شد. با استفاده از این روش، با 20 نفر از موتورسیکلت سواران تروماتیزه شده و نیز 2 نفر از عوامل پلیس راهنمایی و رانندگی مصاحبه گردید. برای تکمیل داده های پژوهش از روش های مشاهده ی میدانی و مطالعه ی متون تخصصی و غیرتخصصی نیز استفاده شده است.
    باتوجه به تاثیر عمده ی ساختار نابرابر توزیع سرمایه های ارزشمند اجتماعی در بروز رفتارهای منجر به تروما در موتورسیکلت سواران سیاست گذاری در جهت کاهش نابرابری های اجتماعی از هر نوع آن تاثیر موثری بر کاهش ترومای ناشی از سوانح مرتبط با موتورسیکلت سواران خواهد داشت.
    کلیدواژگان: تروما، ترومای شهری، موتورسیکلت سواران، نابرابری اجتماعی، اپیدمیولوژی، گراندد تئوری
  • غلامرضا غفاری، سید احمد فیروزآبادی، حسین دانش مهر صفحات 233-261
    مقاله ی حاضر از منظر رویکرد تفسیرگرایی اجتماعی درک معنایی تغییرات کیفیت زندگی در میان ساکنان منطقه ی اورامان لهون را مورد تحلیل قرار داده است. رویکرد تفسیرگرایی اجتماعی با تاکید بر بینش برساخت گرایی اجتماعی بر این باور است که کنش گران اجتماعی نقش اصلی در ساخت و درک معنایی زندگی اجتماعی خود ایفا نموده و به گونه ای بازاندیشانه و آگاهانه در برابر محیط و تغییرات آن اندیشیده و عمل می کنند. میدان تحقیق اورامان لهون در استان کرمانشاه است. مطالعه در سنت کیفی انجام شده و برای تولید داده از تکنیک های مشاهده ی مشارکتی، مصاحبه ی عمیق و بحث گروهی استفاده شده است. جهت تحلیل داده ها از شیوه ی تحلیل محتوای تفسیری به شیوه ی عام استفاده شده است. در مجموع داده های تولیدشده در قالب 36 مفهوم، 6 مقوله ی عمده و یک هسته ی مرکزی کدگذاری و تحلیل شده اند. مقوله های عمده عبارتند از: پذیرش اجتماعی، شادکامی، روابط اجتماعی، نابه سامانی اجتماعی، رفاه مادی و امکانات زیرساختی و کیفیت محیط زیست. مقوله ی نهایی تغییرات کیفیت زندگی است که دیگر مقوله ها حول آن شکل گرفته و بیان گر درک معنایی از کیفیت زندگی در نزد کنش گران اجتماعی میدان تحقیق هستند. یافته های تحقیق بیان گر نوعی شکاف در بین ابعاد ذهنی و معنایی سازه ی کیفیت زندگی و بخش های عینی این سازه هستند که خود مسئله ای درخور توجه در فرایند توسعه ی این منطقه می باشد که از حیث نظری و سیاستی خود محتاج تتبع و واکاوی بیش تری در حوزه ی مطالعات توسعه است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، تفسیرگرایی اجتماعی، منطقه ی اورامان، تحلیل محتوای تفسیری
  • سهیلا صادقی، زین العابدین سفرچی تیل صفحات 263-289
    این مقاله به مطالعه ی قتل های سریالی پاکدشت از منظر قربانی شناختی می پردازد. هدف اصلی این تحقیق یافتن عوامل موثر بر شکل گیری و تسهیل فرایند قربانی شدن 17 کودکی است که در فاصله ی 19 ماه به قتل رسیده اند. در این تحقیق سه پارامتر کنترل رسمی، کنترل غیررسمی و ویژگی های قربانیان به عنوان عوامل موثر بر فرایند قربانی شدن مورد بررسی قرار گرفته اند. این تحقیق براساس روش کیفی انجام شده و تکنیک های استفاده شده در آن عبارتند از: تحلیل اسناد و مدارک، تحلیل محتوا، مصاحبه و مشاهده. در این پژوهش سعی شده با تحلیل اسناد دست اول پرونده، مصاحبه با عوامل وقت نیروی انتظامی، مصاحبه با خانواده های قربانیان، مصاحبه با نوجوانان ساکن در منطقه و تحلیل محتوای مطبوعات در حد فاصل دست گیری مجرمین تا اعدام آن ها با استفاده از تمامی منابع در دسترس تصویری شفاف و مبتنی بر واقعیت از فرایند قربانی شدن قربانیان قتل ها ارائه شود. نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که عواملی از قبیل ضعف کنترل رسمی اعمال شده توسط نیروی انتظامی و قوه قضاییه، ضعف کنترل غیررسمی اعمال شده ازطرف خانواده ها، مدرسه و نهادهای محلی، برخی ویژگی های قربانیان و محیط جغرافیایی مناسب مهم ترین عواملی هستند که قربانی شدن 17 کودک پسر 9 تا 17 سال را در این پرونده تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: قربانی شناسی، قربانی، قتل های سریالی، کنترل اجتماعی، کنترل رسمی، کنترل غیررسمی
  • یوسف اباذری، محرم محمدی صفحات 291-311
    پس از انقلاب با تشکیل امور تربیتی در مدارس افتراقی میان «آموزش» و «پرورش» شکل گرفت. از یک سو امور تربیتی ایجاد شد که مذهب و تربیت مذهبی ملاک اعتبار آن بود و نظام نیز از آن حمایت می کرد، از سوی دیگر آموزش «دانش» گسترش یافت که هم زاد آموزش و پرورش مدرن بود. آموزش دانش در مدارس، منطق نقادانه ای به همراه آورد که لاجرم با آموزش علوم مذهبی دچار اصطکاک شد. درواقع آموزه های مذهبی-تربیتی در معرض منطق نقادانه ی علمی قرار گرفت. این فرایند با گذار از دوران اولیه ی انقلاب، بوروکراتیزه شدن آموزش و پرورش، جنگ و ضرورت های توسعه ی پس از آن و اهمیت یافتن ارزش هایی چون موفقیت و بهره وری به تدریج مرجعیت مذهبی را کم رنگ تر ساخت و اهمیت دست یابی به «دانش» و «فناوری» را بیش تر کرد، تا آن جا که به غلبه ی نگاه فن سالار بر آموزش و پرورش منتهی شد. محصول این نگرش فن سالارانه روندهای جداسازی در آموزش و پرورش است که عبارتند از: جداسازی دانش آموزان تیزهوش، تفوق یافتن رشته های فنی و اعطای امکانات جداگانه به آن ها، جداسازی برحسب میزان پرداخت شهریه و نظام گزینش براساس کنکور.
    کلیدواژگان: امور تربیتی، منطق نقادی علمی، فن سالاری، جداسازی، مرجعیت علمی
|
  • Hossein Nabavi Pages 9-43
    In response to deficiencies of sociological theories of culture, Jeffrey Alexander, has shaped ‘Strong program’ in ‘Cultural Sociology’. One of these deficiencies was ambiguity in conceptualizations of culture. Ambiguity, although reduce to the dual (literary & social) perception of culture, but underlying problem, in fact, was ambiguousness of explanatory status of culture. By maintaining a causal role for culture, Cultural Sociology tries to give a special and distinct status to this concept. This idea can give further explanatory power to the sociological theories of culture. Such an approach demands using rich conceptual resource of literary theory – from Aristotle to Fry and Brooks- in the sociological theories of culture. ‘Strong program’ tries to provide such a possibility.
    Keywords: Strong program, Cultural sociology, Jerey Alexander, Geertz, Structural hermeneutics, narrative, Codes, symbol, Performance
  • Hamid Ebadollahi Chanzanagh, Fatemeh Yazdanashouri Pages 43-82
    The pressent paper investigates Iranian collective memory quantitatively and considers four social cadres of collective memory, namely ethnicity, generation, religion and education. Halbwach’s, Hobsbawm’s, and Ranger’s theories of social cadres of memory, Mannheim’s theory of generation and Schuman’s and Scott’s theory of education were used. Having considered the cross-ethnic character in this study, 384 samples from three capitals of provinces, Rasht (Gilan), Tabriz (East Azerbaijan) and Sanandaj (Kurdistan), were chosen by quota-hazard sampling. Results show that ethnicity as one of the social cadres is not so effective and collective memory among Iranians is more of national rather than ethnic issue. On the other hand, social cadres of religion, education and, specially, generation is highly capable of explaining the differences in Iranian collective memory.
    Keywords: Collective memory, Social cadres of collective memory, ethnicity, Generation, education
  • Hamid Abdolahian, Mohammad Vakili Ghazi Jahani Pages 83-110
    This article is an attempt to study the role of power and factors involved in formation of Iranian public sphere in the postmodern period. We will use Foucault's reverse method in order to analyze the sources of producing power and how power is being exercised in postmodern world. We will use Foucault's approach to bio-power in order to be able to identify how power is being produced and how it is being exercised and how it leads to formation or lack of formation of public sphere. We have also used Foucault's reverse method so to address some historical breaks that might have occurred in postmodern world.
    Application of the Foucauldiannotion of historical break contributed to identifying two theoretical and empirical findings. The first break is offered in the area of theoretical analysis in which we refer to the postmodern controlled society as Negri and Hardt put it in “Empire”. This argument will clarify how the postmodern power uses new media in order to exercise its influence through the process of communicating mode of control. Contrary to Habermas's approach to internet and its power to development of public sphere we indicate that this has become a postmodern panopticon type of control and a virtual factory in which users behave in a similar manner as postmodern workers in which they use their emotional work so to strengthen the bio-power of capitalism. It seems as if the imprisonment, control and exploitation of subjects is taking place in internet and makes it hard for internet to be transformed into public sphere.
    The second break (based on our empirical findings) indicates that it is the centrality of culture and history that contributes to the formation of public sphere as it creates ground for realization of power of masses. Our 2009 field research results in Iran indicates that power of masses which takes its roots from historical as well as Islamic factors can provide the grounds for formation of Iranian public sphere.
    Using the results of second break we will indicate that our conclusion for the first break is also valid as we believe internet alone cannot lead to the formation of Iranian public sphere. Other results also indicate that power of masses can be deny the postmodern technologies and this is all because Iranian society enjoys historical and cultural factors that can help formation of an indigenous public sphere that has global orientations.
    Keywords: panopticon, Bio, power, Post modernity, Controlled society, Internet, Public sphere, Irano, Islamic history
  • Yahya Bouzarinejad Pages 111-132
    Hermeneutics is a knowledge highly considered by various thinkers of different civilizations since a long time ago. Like other civilizations, Islamic World has noticed this knowledge. Although no specific book has been written by Muslim thinkers on the issue, but Hermeneutics was discussed specially through interpretations of Holy Quran. Among Muslim scholars who noted this subject we can name Mulla Sadra. Considering Quran verses, he regards Hermeneutics as moving from surface structure into inner structure of the text or as referring derivatives to the principle, or referring allegorical to the firm knowledge. He rejects that merely looking at the surface structure of Quran is the true apprehension of it. He believes that a real Hermeneutist is one who grasps insidious insight and observance of rational and ideal truths of Quran besides retaining surface structure. This is because Mulla Sadra regards understanding and Hermeneutic of Quran to be hierarchical, as he thinks the Universes is so. He believes that there are different levels of understanding for Quran, amongst which the true and right one belongs just to the all-wise men, men of attained union or those that are firmly rooted in knowledge and have pure souls.
    Keywords: Inner structure, Interpretation, Surface structure, Derivative, Firm knowledge, hermeneutics
  • Jamal Mohammadi, Fardin Mohammadi, Masoumeh Zare Pages 133-160
    Explaining the status and functions of leisure in everyday life is of high importance in sociology. Leisure in everyday life is intimately connected with new forms of capital, either social or cultural. Through explaining this connection one can use it as an independent and predicting variable in analyzing social and cultural phenomena. Such an explanation is also a useful way to increase the degree of social and cultural capital. This research is an attempt to explain the relationship of leisure among students with theirs social and cultural capital. Hence, the paper addresses this central question that what are the main factors influencing the formation of social and cultural capital among Iranian students? Furthermore, is there any relationship between leisure and the formation of social and cultural capital? The conceptual and theoretical framework of this research is based on Bourdieu’s theory about distinction and social capital. The study population includes all the students of Kurdistan University in 1390-1391 which amounts to 11000. The study sample, selected through classified clustering sampling, consists of 300 respondents. The findings show that there is significant relationship between leisure and the formation of social and cultural capital. Moreover, leisure is explained and predicted mainly by objectified cultural capital and social participation.
    Keywords: leisure, social, cultural capital, Distinction, social participation
  • Ali Rabiee, Amirhossein Tamanaee Pages 161-186
    This article aims at investigating and analyzing 50 selected wills of Iranian martyrs of Holly Defense and concentrates on particular discourses and their capacity of articulation using Laclau and Mouffe's discourse theory. As a starting point for answering these questions, the pivotal axes and themes of these wills are extracted and then it is identified which signs have privileged position and how they are defined in their relations with other signs in that specific discourse. Besides, we have discussed what meanings are kept and fixed and also what potential meanings are excluded by these wills through putting the elements in certain relations with each other. The main themes and axes of the wills included: 'supreme leadership and Imam Khomeini', 'anti-imperialism', 'events of Karbala', 'Hijab', 'Friday prayer and collective prayer', 'negating mundane world' and 'mourning for Karbala martyrs instead of mourning for the martyrdom of the will writer. 'Supreme leadership and Imam Khomeini' is considered as the main signifier around which other signifiers are articulated and get meaning. According to Laclau and Mouffe, the meaning of peripheral signifiers is fixed by articulating them around the central signifier and main point. Hence, we can talk of 'Martyr's discourse' which make warriors the subjects who think about nothing but afterlife; subjects who have already embraced death before they are really murdered and consider dying in the Holly Defense as dying in events of Karbala.
    Keywords: Martyr's will, discourse, Main signifier, articulation, Subject, Laclau, Mouffe, Critical analysis
  • Abdolhosien Kalantari, Reza Taslimi Tehrani Pages 187-208
    The present article aims to analyze the existing lifestyles in Tehran. We intend to determine geographical regions of distinct social classes and lifestyles in Tehran in accordance with different urban indices. Among the existing theoretical explanations, we have applied Pierre Bourdieu’s theory on social classes and lifestyles as our basic theoretical framework. According to our results, currently high, middle (traditional & modern) and low social classes are distinguishable in Tehran and each of these classes characterized by their own lifestyles. Furthermore, geographical distribution of different groups of lifestyles are scattered all over the metropolitan. High social class lifestyle is found in north and west north of Tehran; traditional middle social class lifestyle is originated in downtown and east downtown of Tehran; modern middle social class lifestyle is found in north, west north and east north of Tehran and at last, low social class lifestyle is found in south, east south and west south of Tehran.
    Keywords: Lifestyle, social class, Distinction, Urban indices, Traditional middle class, Modern social class
  • Mohammad Tavakol, Azim Hassanzadeh Pages 209-232
    This research aims to explain urban trauma with a special focus on social and individual factors affecting the trauma in motorcycle drivers’ accidents. Studies in this field show car and especially motorcycle accidents are the most important factors of trauma in Iran and specifically in Tehran. Research literature shows that most of the studies in this field, first of all, have a positivist and individualistic perspective, and moreover they neglect the effect of structural factors in social subjects’ behavior and at last impose artificial concepts to analyze meaning of subjects’ actions. Therefore, for understanding the trauma with having an eye on structural and individual factors and from the viewpoint of subjects, we chose grounded theory as our method. This research includes 20 in-depth interviews with traumatized motorcycle drivers and 2 police officers. In order to complete research data, we used field and observational methods too.
    Regarding the effect of unequal distribution of social capitals on the behavior that results trauma, policy making should aim to overcome social inequalities in order to reduce the accidents of motorcycles.
    Keywords: Truma, Civic truma, Cyclo, Social inequlity, Epidemiology, Grounded theory
  • Gholamreza Ghafari, Seyed Ahmad Firozabadi, Hossein Daneshmehr Pages 233-261
    The essay with approach social interpretivism analyses semantic understanding changes of quality life in between residents the Oraman Lahun region. The approach social interpretivism focused on imagination of social constructivism believes that social actors have central role in creation and production semantic understanding their life. They also act with away reflexive and consciousness in environment their life. The field study was Oraman Lahun region in province Kermanshah. The study had been in qualities’ tradition and for production data used of tequnices participatory observation, in-depth interview and discussion group. For analysis data used of method explicative content analysis with way global analysis. In sum produced data in within 36 concepts have been coding and analyzed six main categories and one central core. The categories are social inclusion, happiness, social anomie, material welfare, infrastructural facilities and quality of environmental. The final category is changes of quality of life that had shaped its around other categories and reprehensive meaning understanding of quality life in between residents the Oraman Lahun region. The findings revealed a gap between subjective and semantic dimensions welfare with objectives aspects welfare .This is an important problem in process region’s development. As needs to analysis and further study in field of development studies in two dimensions theoretical and policing.
    Keywords: Quality of Life, Social interpretivism, Oraman Lahun region, Explicative content analysis
  • Soheila Sadeghi, Zeinolabedin Safarchi Til Pages 263-289
    This paper investigates the serial murders of Pakdasht form the victimology perspective. The main intention of this study is to find factors that influenced the formation and facilitated the murder of 17 children that were killed in a 19-months period. In this study, three factors including formal control, informal control and the characteristics of victims were investigated as factors affecting the process of killings. This study is based on qualitative research methods, and techniques used comprises of document analysis, content analysis, interviews and observations. It has been tried to provide a clear and realistic image of the process of killings, hence we resorted to first-hand analysis of the document, interviewing the former Police Force officials, interviewing the family of victims, interviewing the youth of the Pakdasht region and analyzing the content of the press from the time that criminals were arrested up to the time that they were executed, through all the available means. The results of this study indicates that factors such as inadequate formal control imposed by the Police and the Judiciary, inadequate informal control imposed by the family and school and local institutions, some characteristics of the victims and the suitable geographical environment, are among the important factors that describe the murder of seventeen 9 to 17 years-old boys in this case.
    Keywords: victimology, victim, serial murder, social control, formal control, informal control
  • Yosef Abazari, Moharam Mohammadi Pages 291-311
    Iranian schooling system after the Revolution was based on the separation of “edification” from “education”. “Education” was believed to be a scientific and technical matter, in the service of training scientists, doctors and engineers. “Edification” on the other hand was inspired by religious teachings, the task of which was to train students and future scientists who were committed to religious and national ideals. Such an attitude of separating the two caused a gap between education and edification which was never overcome. In later years, due to the problems of the imposed war and also the requirements of reconstructing the war-ridden country, edification faded away and what was left in the Iranian educational system was a technocratic, elitistic attitude towards education. The result has been a variety of discriminating processes in the educational system, working on the basis of wealth, smartness, etc., tending to segregate the wealthy or smart students from the rest. Another result has been prioritizing technical disciplines of exact sciences over humanities and arts.
    Keywords: Edification, education, technocracy, segregation, Logic of Scientific Criticism, Scientific Authority