فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناختی
پیاپی 39 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هوشنگ نایبی، رضا معصومی راد صفحات 1-34
    تحرک اجتماعی به جابه جایی افراد و گروه ها در طبقات اجتماعی یا مراتب شغلی مختلف اطلاق می گردد. در پژوهش حاضر، تاثیر عوامل فرهنگی به ویژه اخلاق کار و سرمایه فرهنگی بر تحرک اجتماعی درون نسلی و بین نسلی مورد بررسی قرار گرفته است. 7/32 درصد از نمونه های پژوهش، تحرک صعودی درون نسلی و 8/5 درصد تحرک نزولی داشته و 60 درصد نیز فاقد تحرک بوده اند. همچنین 83/49 درصد، تحرک صعودی بین نسلی و 1/22 درصد تحرک نزولی داشته و 28 درصد نیز فاقد تحرک بوده اند. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، تحرک بین نسلی، شایع تر از تحرک درون نسلی است. ضریب تعیین تحرک بین نسلی، بیش از 69 درصد و تحرک درون نسلی بیش از 15 درصد و در هر دو معنی دار است. در بین متغیرهای سرمایه اقتصادی خانواده، سرمایه فرهنگی خانواده، سرمایه فرهنگی و اخلاق کار، اول اخلاق کار و پس از آن سرمایه فرهنگی، تاثیر مستقیمی در تحرک اجتماعی دارند.
    کلیدواژگان: تحرک اجتماعی، تحرک اجتماعی بین نسلی، تحرک اجتماعی درون نسلی، تحرک شغلی، منزلت مشاغل، سرمایه اقتصادی، سرمایه فرهنگی، اخلاق کار
  • امید قادرزاده، مریم احمدپور صفحات 35-68
    در مقاله حاضر، با توجه به سهم فراوانرسانه های نوین ارتباطی و اطلاعاتی، به ویژه اینترنت در مصرف فرهنگی و فراغتی دانشجویان، تاثیر اینترنت بر هویت اجتماعی دانشجویان دانشگاه کردستان مورد بررسی قرار گرفته است. در بخش نظری، بر اساس نتایج به دست آمده از بررسی دیدگاه های صاحب نظران این حوزه و مرور منابع تجربی مرتبط، یک چهارچوب مفهومی تنظیم گردیده و در قالب آن، فرضیه های اصلی پژوهش مطرح شده است. بر اساس یافته های حاصل از پیمایش در بین 400 نفر از دانشجویان کاربر اینترنت، بکارگیری اینترنت، اثر کاهش دهنده ای بر هویت قومی و اثر تقویت کننده ای بر هویت اجتماعی عام در سطوح ملی و جهانی دارد. اما بیشترین اثر تقویت کنندگی بکارگیری اینترنت، بر هویت جهان وطنانه است. همچنین نوع همبستگی میزان دسترسی به اینترنت با انواع هویت های اجتماعی، تا حدودی متفاوت با میزان و نوع مصرف آن است. بنابراین، مجاری نوین ارتباطی و اطلاعاتی، به ویژه اینترنت به مثابه جنبه سخت افزاری جهانی شدن فرهنگی، باید به مثابه فرصتی برای بازاندیشی در مرزبندی های هویتی، تعدیل خاص گرایی های فرهنگی و اجتماعی و تقویت عام گرایی هویتی در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: دانشجویان، هویت ملی، فضای مجازی، هویت قومی، اینترنت، هویت جهان وطنی
  • طاهره قادری، سیدآیت الله میرزایی صفحات 69-103
    ناسیونالیسم ایدئولوژی ملت است و بر حاکمیت ملت بر سرنوشت خویش تاکید دارد. ناسیونالیسم ایرانی با پیشینه دوسده ای خود، همزاد گریزناپذیر مدرنیته ایرانی است. در مقاله حاضر، با بازخوانی ناسیونالیسم ایرانی در سده نوزدهم، اهداف و ابعاد زمینه ساز پیدایش آن مورد بررسی قرار می گیرد. پیدایش ناسیونالیسم ایرانی در این سده، پیامد گریزناپذیر بحران ناشی از رویارویی ایران سنتی با مدرنیت است که به صورت نخبه گرایانه و ابتدایی در میان برخی دولتمردان و روشنفکران ایرانی و در قالب سیاست ها و اندیشه های نوگرایانه تبلور یافت. ناسیونالیسم ایرانی در اصل در واکنش به توسعه طلبی قدرت های مهاجم خارجی، به نحو ضداستعماری بروز کرد و سرانجام در برابر استبداد داخلی، شکل ضداستبدادی به خود گرفت. ناسیونالیست های ایرانی در این دوره بر حفظ استقلال ایران تمرکز کردند، هر چند حفظ هویت و یکپارچگی ایران را نیز کمابیش در زمره اهدافشان داشتند. از همین دوره، ناسیونالیسم ایرانی به تدریج در پیوند با زمینه متنوع و در حال دگرگونی ایران، ماهیتی چندبعدی یافت. آشنایی و دریافت داده های سیاسی مدرن، گرایشی مدنی به آن داد و سپس در بازگشت به داشته های فرهنگی، گرایشی باستانی و مذهبی نیز یافت. مهمترین دستاورد ناسیونالیست های ایرانی تا پایان سده نوزدهم، پردازش زمینه های حکومت قانون به عنوان پیش درآمد حق حاکمیت ملت بود که سرانجام در مشروطه ایرانی رونمایی شد. از همین دوره است که زمینه اشکال گوناگون ملت سازی در ایران معاصر شکل گرفت و فرایند تدریجی گذار از یک ملت فرهنگی به یک ملت سیاسی پی ریزی شد، هر چند تاکنون به طور کامل تحقق نیافته است.
    کلیدواژگان: ناسیونالیسم ایرانی، ناسیونالیسم مدنی، باستان گرایی، ملت، جامعه شناسی تاریخی
  • ناصر فکوهی، روح الله نصرتی صفحات 105-128
    در مقاله حاضر، تلاش شده است در چارچوب رویکرد جامعه شناختی– انسان شناختی، ویژگی های فرهنگ قومی – جماعتی برخی از مناطق آذری نشین ایران، با تاکید بر سه عنصر قومی گردشگری، رسانه و غذا و تاثیر آنها در توسعه مورد بررسی قرار گیرد. استدلال اصلی مقاله حاضر این است که بازاریابی قومی، به عنوان ابزاری برای تقویت هویت فرهنگی و نیز توسعه اقتصادی، با توجه به هم مرزی مناطق آذری نشین ایران با کشورهای همسایه و با بهره بری از گرایش درونی قومیت ها به حفظ فرهنگ خود، در عین استمرار و همگنی با فرهنگی ملی، اهمیت دارد. بنابراین، هدف این است که ابتدا عناصر بالقوه محلی در بخش بازاریابی قومی شناسایی شود و سپس راهکارهای لازم به منظور تقویت و ارتقای توسعه اقتصادی و هویت دار کردن فرهنگی کالاها در سطح محلی، ملی و جهانی تشریح شود.
    کلیدواژگان: انسان شناسی اقتصادی، بازاریابی قومی، کالاهای جماعتی، کالاهای هویتی، مناطق آذری نشین
  • محمد عباس زاده، رحیم بشیرپور صفحات 129-152
    داستان های دده قورقود، به مثابه آئینه تمام نمای آمال، سجایا و خصایل مردمانی از قوم ترک در گذشته های دور است. به عبارت بهتر، داستان های دده قورقود، بخشی از یاداشت های تاریخی فرهنگی شاخه ای از اقوام بزرگ ترک (قبایل اوغوز) محسوب می شود که بررسی ابعاد اجتماعی آنها و کشف مضامین و مفاهیم هنجاری و ارزشی نهفته در آنها به لحاظ جامعه شناختی می تواند پرتویی بر حیات اجتماعی اقوام ترک و نوع نگرش و سازمان اجتماعی آنها و امور مرتبط با آن افکند. به همین دلیل، در مقاله حاضر تلاش می شود قدرت، ساختار سیاسی و تاثیر و نفوذ رهبران فرهمند در مدیریت اجتماعی، کیفیت قوانین و مراجع و منابع تدوین آن، ساخت اقتصادی جامعه و کارکردهای آن و نیز تاثیر دین و باورهای دینی در استحکام و تداوم سازمان اجتماعی اقوام مورد بررسی تحلیل شود.
    کلیدواژگان: دده قورقود، قانون، مالکیت، دین، قدرت، قبایل اوغوز
  • جبار رحمانی، علی کاظمی صفحات 153-165
    مناسک مذهبی، علاوه بر ایجاد زمینه ای برای کسب تجربه دینی، عامل مهمی در بازتولید وجدان جمعی در جامعه است. این موضوع، بیش از همه در مناسک جمعی و عمومی دیده می شود. در جامعه ایران، مناسک عزاداری محرم، یکی از عمومی ترین و جمعی ترین مناسک مذهبی است که علاوه بر کارکردهای دینی، تاثیر بسیار مهمی در سازماندهی گروه های اجتماعی و هویت اجتماعی مردم شیعی دارد. اجتماعات و تشکل های دینی که حول این مناسک شکل می گیرد، یکی از مجاری اصلی جامعه پذیری افراد در حوزه جمعی است.
    در جامعه شیعی ایران، به نوع خاصی از سازماندهی گروهی و اجتماع مذهبی که در زمینه مناسک عزاداری شکل گرفته است، هیات مذهبی گفته می شود. در مقاله حاضر، به لحاظ انسان شناختی مولفه ها و ساختار هیات های عزاداری و تاثیر و کارکرد آنها در بازتولید شکل خاصی از سازماندهی اجتماعی مومنان و هویت اجتماعی گروه های مذهبی بررسی شده است. هیات های عزاداری، یکی از اشکال سنتی گروه های اجتماعی مذهبی است که ساختار آن در بسیاری از حوزه های جامعه ما، بازتولید شده است، بر این اساس در جامعه شیعی ایران، می توان از «جماعت هیاتی» یا «اجتماع هیاتی» بحث کرد. بر اساس نظریه های ویکتور ترنر درباره حوزه مرحله آستانه ای و جماعت وارگی، هیات ها به مثابه نوعی جماعت واره، در فضاهای آستانه ای جامعه شکل گرفته است و عامل مهمی در شکل گیری و تداوم هویت اجتماعی- مذهبی مومنان است. در شرایط امروز ایران، به دلیل گسترش رسانه ها و فضاهای مجازی، شاهد شکل گیری جماعت هیاتی مجازی یا رسانه ای نیز بوده ایم. از این رو، ظاهرا فهم هیات ها، عامل مهمی در فهم ساختارهای تشکیلات جمعی سنتی ایران است.
    کلیدواژگان: مناسک عزاداری، هیات مذهبی، اجتماع هیاتی، جماعت هیاتی، جماعت هیاتی مجازی، جماعت واره، آستانه
  • مهدی منتظرقائم، کبری الهی فر صفحات 167-196
    هدف پژوهش حاضر، بررسی چگونگی تاثیر وبلاگ نویسی بر عرضه مثبت خود، گسترش شبکه اجتماعی و مشارکت جویی افراد دارای معلولیت در سطوح فردی و اجتماعی است تا دریابیم مزایای مذکور، چه کمکی به جذب اجتماعی افراد دارای معلولیت در زندگی روزمره، به ویژه در روابط بین فردیشان کرده است. در پژوهش حاضر، با اتخاد رویکرد تحلیلی تفسیر استفاده از فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی، به بررسی تجارب فردی کاربران دارای معلولیت و شناسایی الگوی استفاده آن ها از این فناوری در بافت زندگی روزمره شان پرداختیم. با پانزده تن از وبلاگ نویسان فعال در حوزه معلولیت و وبلاگ نویسان دارای معلولیت های جسمی مختلف مصاحبه عمقی انجام شد. روش نمونه گیری، هدفمند و از نوع گلوله برفی بود. مشاهده شد که وبلاگ نویسان دارای معلولیت، وبلاگ را ابزاری برای ارتباط با جماعت خود و نیز ارتباط با جامعه بزرگ تر تفسیر کردند. فعالان حوزه معلولیت همچنین تمایل به استفاده از وبلاگ به مثابه کانال ارتباطی ای برای مطرح کردن مشکلات افراد دارای معلولیت و ضعف عملکرد مسئولان داشتند؛ اما معرفی هویت واقعی خود در این فضا، سبب عدم فراهم شدن امکان استفاده از وبلاگ به این منظور بود.
    کلیدواژگان: اینترنت، وبلاگ نویسی، افراد دارای معلولیت، استفاده از فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی (ICTs)، روابط آن لاین، حذف، طرد اجتماعی، جذب، شامل سازی اجتماعی
  • یوسفعلی اباذری، عباس خورشیدنام صفحات 197-221
    رولان بارت از اسطوره شناسی به عنوان ابزاری برای رمزگشایی از ابعاد متفاوت زندگی روزمره و فرهنگ عامه استفاده می کند. گرچه نگاه نکته بین بارت در تحلیل ابعاد مذکور، تحسین برانگیز است، اما مهم روشی است که وی را قادر می کند تا بتواند از دلالت های پنهان پیش پاافتاده ترین و جزئی ترین مسایل زندگی روزمره اسطوره زدایی کند. سپس دیگران نیز این روش را به کار گرفته و تاثیر مهمی در حوزه پژوهش های فرهنگی گذاشته اند. در مقاله حاضر، نقد روش مورد استفاده رولان بارت در اسطوره شناسی مورد توجه است. برای این کار، از آرای ژاک لکان و اسلاوی ژیژک استفاده شده است. بارت مقاله اسطوره در عصر حاضر را که در آن به تفصیل، روش و بینش مورد نظرش را توضیح داده است، با بیان تناقضی پایان می بخشد که اسطوره شناسی قادر به حل آن نیست: اسطوره شناسی از ارائه کلیت ابژه ناتوان و مدام بین ابژه و رمزگشایی از آن در نوسان است. این تناقض برای بارت قابل حل نیست و باعث می شود که تحلیل اسطوره شناسانه به درک نااستوار از واقعیت منجر شود. ظاهرا راه حل این تعارض، استفاده از مفهوم ناخوداگاه است؛ مفهومی که بارت آگاهانه آن را از تحلیلش حذف می کند. وساطت ناخوداگاه به عنوان گفتمان دیگری می تواند از محدودیت های دوگرایی شعر (کیفیت طبیعی چیزها) و ایدئولوژی (کیفیت رازآلود چیزها) فراتر رود و پشتوانه نهایی نقد ایدئولوژی را نقطه فراایدئولوژیکی قرار دهد که برای منتقد این امکان را فراهم می کند تا محتوای طبیعی و بی واسطه تجربه را به عنوان پدیده ایدئولوژیک رد کند.
    کلیدواژگان: اسطوره شناسی، دیگری، دال، ناخوداگاه، انحراف، سوژه
|
  • Hoshang Nayebi, Reza Masoumirad Pages 1-34
    Social mobility is defined as the displacement of individuals and groups between social classes or different occupation status. In this study, the impact of cultural factors, especially the work ethic and cultural capital on social mobility within a generation and between generations was investigated. Our finding indicates that 32.7 % of men of 35 to 64 years old in Tehran, have experienced upward mobility, 60 % have stayed the same and 5.8% of respondents have experienced downward mobility.
    In addition, 49.83% of respondents had Inter-generation upward mobility. Downward Inter-generation mobility includes 22.1%, of respondents and 28% of them did not mention any mobility between two generations. Adjusted R Square in inter-generational mobility Regression is more than 69% and in Intra-generation model is over 15% and both of them are statistically significant. Among the variables of the research conceptual model: 1 - family economic capital ,2- family cultural capital ,3- Respondent's cultural capital and 4 - work ethics, first work ethics and then cultural capital had more direct effect in path analysis of social mobility.
    Keywords: Social Mobility, Inter, generation mobility, Intra, generation mobility, Occupational mobility, job prestige, Economic capital, cultural capital, work ethics
  • Omid Ghaderzadeh, Maryam Ahmadpour Pages 35-68
    The present paper aims at investigating the impacts of Internet usage on student's social identity. Students are the biggest virtual space users. Presence in virtual space, whether for professional purposes or for amusement and either continuously or irregularly for special functions of virtual space, leaves deep impact on different dimensions of student's social identity. Theoretically, the article is based on an integrated conceptual framework by which main questions and hypotheses are developed. Drawing on a survey of 400 professional and recreational internet users, the results show that the exposure to virtual space reduces the ethnic identity and promotes the formation and strength of national and cosmopolitan identities, particularly regarding professional users. Yet, the strengthening impact of uses of Internet on students, concerns cosmopolitan identity. Also, the correlation between the various aspects of social identity and the level of consumption is to some extent different from the type of consumption. Thus, the virtual space can be considered as an opportunity for reflectivity of identity boundaries, reduction of the particularity and promotion of universalism.
    Keywords: students, National identity, virtual space, Ethnic Identity, Cosmopolitan Identity, Internet
  • Tahereh Ghaderi, Seyed Ayatolah Mirzaei Pages 69-103
    Post Doctorate Researcher, The Institution of Humanities and Cultural Studies Iranian nationalism, dates back two century in history, is an inevitable concomitant of Iranian modernity. The emergence of Iranian nationalism in the nineteenth century is the inevitable consequence of the encounter of traditional Iran with modernity which was manifested in an elitist and at the same time an elementary way, in the form of modern thoughts and policies, among Iranian statesmen and intellectuals. Iranian nationalism, in reaction towards the expansionist policies of the invading foreign powers, also took an anti-colonial form. Also, in the face of the despotic states of the time, it took an anti-despotic aspect. Iranian nationalists of the Nineteenth Century focused their efforts on maintaining the independence of Iran; though the protection of Iranian identity and integrity was also among their goals. However, gradually, Iranian nationalism in response to the various changes of Iranian society developed a multi-dimensional nature. Facing the modern political changes, it developed a civil dimension and regarding the cultural qualities and properties of the country the religious and archaic dimensions of it also emerged. Till the end of the nineteenth century, the most important accomplishment of Iranian nationalists was preparing the grounds for the rule of law, which was in turn a prelude for the establishment of people’s right to rule. This ultimately crystallized in the Iranian constitutional revolution. From this period onwards the grounds for different forms of nation-building has been established in contemporary Iran, and so has the grounds for the gradual process of transition from a culturally-oriented nation to a politically-oriented nation
    Keywords: Iranian nationalism, civil nationalism, Iranian archaism, nation, Historical Sociology
  • Naser Fakohi, Roholah Nosrati Pages 105-128
    In this paper we have tried to study the characteristics of ethnic – community culture of some parts of Azerbaijan in Iran with an emphasis on three elements of ethnic tourism, media, and food and their roles in development. We have taken a socio- anthropological approach. Our main argument is that ethnic marketing, as a means of strengthening cultural identity and economic development is an important issue to study. Azerbaijan region in Iran shares long borders with neighboring countries and ethnic people in the region are eager to preserve their ethnic and national cultures. In this paper our goal is to introduce the local elements in ethnic marketing and promote economic development and to identify goods at the local, national and global levels.
    Keywords: Economic anthropology, Ethnic marketing, community goods, Identity goods, Azeri area
  • Mohammad Abbaszadeh, Rahim Bashirpoor Pages 129-152
    Dada Qorqud stories are like a mirror that reflect the characteristics and behaviors of Turk tribes in the far past. These stories are part of the cultural- historical branch of Turk tribe (Oghoz tribes).An attempt to study social aspects and discovering the normative concepts of these stories can help us to analyze its different aspects from sociological view. Because of this, in this research we try to explore the effects of political structure, role of leaders in social management, quality of laws and their references, their functions and also the role of religious beliefs in stability of social organization.
    Keywords: Dada Qorqud, law, ownership, power, Religion, Oghoz tribes
  • Jabbar Rahmani, Ali Kazemi Pages 153-165
    Rituals are the main context of producing the religious experience. In Iranian society, mourning rituals of Muharram are the central collective rituals. These rituals have important functions to organize social groups and identities of Shias. Assemblies and processions that formed on the base of these rituals are the main process of religious socialization.
    There is an especial kind of social groups on the base of Muharram rituals, that is called “Hey`at” or Hey`at Azadari. In this paper the author will try to provid an anthropological analysis of components and structure of Hey`at and its functions in reproducing the organization of Shia religious communities.
    Widespread impacts of Hey`at in Iranian society lead us to use the term “Hey`ati community or Hey`ati society”. On the base of Victor Turner`s theory on Liminal situation and Communities, Hey`at as a community, formed within liminal situation during religious rituals, has most aspects and functions of communists. In the last decade because of mass communication and developing of media and virtual spaces, a special kind of Hey`at has been emerged that we can call it “virtual Hey`at”. Finally due to importance of Hey`at in Iranian Shia communities, Hey`at is a social and cultural key to understand and analysis of the traditional communities in Iran.
    Keywords: Mourning Rituals, Muharram Ritual, Shiism, Heyat, Heyati Community, Heyati Society, Communities, Liminal
  • Mahdi Montazerghaem, Kobra Elahifar Pages 167-196
    The purpose of this study is to study how blogging practices influences positive self- presentation, expands social networks and enhances social participation of disabled people. Furthermore, the paper explores how these uses have credited the social inclusion of bloggers with disability in their everyday life, esp. in their interpersonal relationships. Applying Latour’s 1986 Translation of Innovations approach, an analytic approach to focus further on the users’ interpretation of technologies, we studied the individual experiences of both the disabled and the disability activists to extract the patterns of their blog use in their everyday life. A snowball sampling was used in this study to gather needed information. In-depth interviews were aslo conducted with 15 bloggers. Findings revealed that bloggers found weblog as a tool to connect to the disabled people, from one hand and, to connect to the larger society, i.e. people without disability, or those who have no immediate contact with people with disability from the other hand. Regarding the former use, weblog was mainly considered as a societal medium to provide the disabled society with items such as disability news, medical and health care information, individual experiences on how to manage one’s disability in everyday life, and consultation on different areas. As for the latter use, bloggers first saw weblog as a tool to present a new narrative of bodies with disability, different from the dominant normal vs. Pathologic discourse, to expose the Disability Identity. According to the bloggers under study, people with disability are isolated and marginalized in society as a whole.
    Keywords: The Internet, Blogging, Persons with disability, ICT uses, Online relationships, social exclusion, Social inclusion
  • Yousefali Abazari, Abbas Khorshidnam Pages 197-221
    Roland Barthes applies mythology as a means to decode different aspects of everyday life and popular culture. Besides his sophisticated analysis of these aspects, the method that enables him to demythologize even the most trivial aspects of everyday life is important and should be taken into consideration. The Barthian method was applied later by others and influenced cultural studies greatly. The present article examines the method applied by Barthes in his mythology. It does so by applying Lacanian and Zizekian viewpoints. Barthes ends his article Mythology today, which has explained in his method and insight in details, with a paradox that mythology cant solve. According to Barth, Mythology is unable to present its totality and oscillate between object and its decoding. This paradox which Barthes cant solve causes an inconsistent understanding of reality in mythology. It seems that the solution to this paradox is unconscious, the concept Barthes omits in his analysis intentionally. The mediation of unconscious as the discourse of the other can transcend the limitations of the duality of poetry (natural quality of things) and ideology (mysterious quality of things) and supports ideology critique with an extra-ideological point which enables the critic to reject the natural and unmediated characteristic of experience as ideological.
    Keywords: Mythology, other, signifier, unconscious, perversion, Subject