فهرست مطالب

آموزش و توسعه منابع انسانی - پیاپی 9 (تابستان 1395)

فصلنامه آموزش و توسعه منابع انسانی
پیاپی 9 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اباصلت خراسانی، علیرضا جوان بخت*، سید شمس الدین چاوشی صفحه 1
    هدف پژوهش حاضر شناخت تاثیر آموزش کارکنان بر توانمندسازی منابع انسانی در یکی از موسسات صنایع دفاعی می باشد. پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ شیوه گرد آوری داده ها توصیفی- پیمایشی محسوب می شود. جامعه آماری آن شامل کلیه کارکنانی است که دارای مدرک فوق دیپلم به بالا می باشند و در دوره های آموزشی مدنظر شرکت کرده اند و با روش نمونه گیری تصادفی 76 نفر انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفته اند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است که از روایی و پایایی قابل قبول برخوردار است. در تحلیل داده ها در بخش توصیفی از میانگین و انحراف استاندارد و در بخش استنباطی نیز از آزمون های T-test تک نمونه ای و گروه های مستقل و تحلیل واریانس Anova و از آزمون تعقیبی توکی و آزمون فریدمن استفاده گردیده است. بر اساس یافته های تحقیق مشاهده شد که آموزش کارکنان بر توانمندسازی منابع انسانی تاثیر مثبت و معنادار دارد و آموزش کارکنان بر ابعاد توانمندسازی (روشنی اهداف، رفتار اخلاقی، ارتقاء روحیه، پیشبرد کار تیمی و ایجاد محیط کاری سالم) تاثیری معنادار دارد. اما بر ابعاد ارتباطات سازنده و ایجاد روحیه مشارکت جویی تاثیری نداشته است همچنین سن، میزان تحصیلات، سابقه خدمت و پست سازمانی بر نگرش کارکنان در زمینه توانمندسازی تاثیر دارد. اما نوع دوره آموزشی بر نگرش کارکنان نسبت به تاثیر آموزش بر توانمندسازی منابع انسانی تاثیری ندارد. در نهایت اولویت بندی تاثیر آموزش کارکنان بر ابعاد توانمندسازی نشان می دهد ارتقاء روحیه بیشترین و ارتباطات کمترین مقدار را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، توانمندسازی، منابع انسانی
  • علیرضا یوزباشی*، خدایار ابیلی، سیدکمال خرازی، مهدی سبحانی نژاد صفحه 21
    پژوهش حاضر به شناسایی عوامل سازمانی زمینهساز انتقال یادگیری به محیط کار در شرکت ملی گاز ایران با استفاده از رویکرد کیفی و روش مطالعه موردی صورت گرفت. به منظور گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. جامعه پژوهش شامل خبرگان دانشگاهی، مدیران و معاونان منابع انسانی و آموزشی شرکت ملی گاز ایران بوده که با توجه به سطح اشباع داده ها، 16 نفر از آن ها به صورت هدفمند انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از فن تحلیل موضوعی (تم) استفاده شد و روایی یافته های پژوهش با استفاده از روش های بررسی توسط اعضاء و چندسویه نگری منابع داده ها تضمین گردید. همچنین، به منظور سنجش پایایی کد گذاری های انجام شده، از روش های پایایی باز آزمون و توافق درون موضوعی استفاده شد. پس از مرور و سازماندهی متون مصاحبه ها، محقق کدها یا مفاهیم اولیه را شناسایی و در ادامه کدهای مشابه در طبقه هایی خاص قرار گرفتند. سپس، برای هر یک از این طبقات عناوینی، که نمایانگر کل کدهای آن طبقه باشند، انتخاب گردید و در نتیجه، مقوله های اصلی سازمانی اثرگذار بر انتقال یادگیری به محیط کار در شرکت ملی گاز ایران شناسایی شد که شامل؛ فرهنگ سازمانی، جو سازمانی، حمایت سازمانی، پیامد سازمانی، مدیریت عملکرد، عدالت سازمانی، خصیصه های مدیر مستقیم، مشارکت در تصمیم گیری، محیط یادگیرنده، فرصت کاربرد و تناسب شغل و شاغل میباشد.
    کلیدواژگان: عوامل سازمانی، انتقال یادگیری، محیط کار، شرکت ملی گاز ایران
  • سمیه ابراهیمی کوشک مهدی، رقیه فاضل*، محمدرضا آهنچیان صفحه 47
    هدف از این پژوهش، فهم تجربه های زیسته کارکنان دانشگاه فردوسی مشهد از آموزشهای سازمانی است که با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی انجام شده است. ابزار جمعآوری اطلاعات، مصاحبه عمیق است که مشارکت کنندگان در مصاحبه، به صورت هدفمند انتخاب شدند. حجم نمونه با توجه به اشباع نظری تعیین شد که تعداد نهایی شرکت کنندگان در مصاحبه 9 نفر از کارکنان غیر هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد بودند. یافته های پژوهش نشان میدهد که کارکنان، آموزش را به عنوان حقی انسانی و پدیدهای در هم تنیده با دیگر جوانب مدیریت منابع انسانی تجربه کردهاند. تجربه آموزشهای غیرحرفهای و ناظر به نیازهای فردی آنان نیز، نشان میدهد که آموزشها در سازمان، لزوما به آموزشهای حرفهای محدود نمیشود و آموزشهای ناظر به نیازهای فردی و عمومی آنها موجب رضایت بیشتر آنان خواهد شد. در نهایت در این پژوهش، مدلی اکتشافی از آموزش سازمانی در دانشگاه فردوسی مشهد به دست آمد.
    کلیدواژگان: آموزش کارکنان، پدیدارشناسی، بهسازی سازمان، دانشگاه فردوسی مشهد
  • شهرام خلیل نژاد*، امیر مهری صفحه 67
    هدف این پژوهش مطالعه تاثیر مدیریت دانش بر توسعه منابع انسانی در شهرداری منطقه 4 تهران جهت ارایه پیشنهادات کاربردی برای افزایش سطح توانمندی های سرمایه انسانی از مجرای استقرار نظام مدیریت دانش بوده است. پس از مرور ادبیات و پیشینه پژوهش به منظور تعریف مدیریت دانش چهار مولفه شناسایی، کسب، توسعه و تسهیم و برای توسعه منابع انسانی چهار مولفه توسعه نگرشی، دانشی، رفتاری و مهارتی حاصل شدند. با پیروی از فسلفه اثبات باوری، رویکرد قیاسی (کمی) و روش پیمایش، از پرسش نامه (مشتمل بر 45 پرسش) جهت گردآوری داده ها استفاده شده است. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه از طریق انتخاب پرسشنامه استاندارد و ارایه آن به خبرگان، روایی سازه از طریق انجام تحلیل عاملی تاییدی و پایایی از طریق ضریب آلفای کرونباخ (91/0) تایید شدند. جامعه آماری پژوهش کارشناسان، کارشناسان ارشد و مدیران این سازمان به تعداد 1100 نفر بود و نمونه آماری به روش تصادفی ساده و به حجم 285 نمونه انتخاب شدند. نرمال بودن داده ها از مجرای آزمون کولموگروف اسمیرنوف و روابط بین متغیرها و برازش مدل مفهومی پژوهش از طریق آزمون همبستگی پیرسون و آزمون معادلات ساختاری تایید شدند. در نهایت مشخص شد که مدیریت دانش در توسعه منابع انسانی نقش معناداری (ضریب همبستگی 857/0 و بار عاملی 81/0) را ایفا می کند. همچنین مشخص شد که شناسایی، کسب، توسعه و تسهیم دانش بر توسعه دانشی، نگرشی، رفتاری و مهارتی سرمایه انسانی موثر است. در نتیجه یکی از نتایج مورد انتظار از توسعه نظام مدیریت دانش می تواند توسعه سرمایه انسانی در تمامی ابعاد باشد. همچنین، می توان نتیجه گرفت که یکی از ابزارهای توسعه منابع انسانی استقرار نظام مدیریت دانش است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، توسعه منابع انسانی، شهرداری تهران، ایران
  • کیومرث تقی پور، هاشم فردانش*، جواد حاتمی، ناصر مزینی صفحه 89
    در سال های اخیر، استفاده از نظام پشتیبانی عملکرد الکترونیکی برای بهسازی عملکرد کارکنان در سازمان ها متداول شده است. بی شک طراحی مناسب این روش جدید نقش تعیین کننده ای در اثربخشی و کارایی آن دارد. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف ارائه چهارچوبی برای طراحی نظام پشتیبانی عملکرد الکترونیکی انجام شد. روش تحقیق مورد استفاده در این مطالعه، تحلیل محتوای کیفی از نوع قیاسی بود. جامعه پژوهش، شامل کلیه منابع و مقالات مرتبط نمایه شده در پایگاه های اطلاعاتی پروکوئیست، اسپرینگر، ساینس دایرکت، امرالد، ابسکو، سیج، اریک، و گوگل اسکولار بود. نمونه برداری از این منابع با روش نمونه گیری هدفمند انجام گرفت، 45 مقاله و کتاب مطابق معیارهای مورد نظر بررسی شد، و داده های حاصله برای تشکیل چهارچوب پیشنهادی تلفیق گردید. در نتیجه این پژوهش؛ هفت اصل زمینه شغلی، رابط کاربر، سنجش و نظارت، دسترسی به منابع پشتیبانی عملکرد، انطباق پذیری، پاسخ دهی فوری، و قابلیت استفاده جهت رعایت در نظام پشتیبانی عملکرد الکترونیکی شناسایی گردید، راهبردهایی نیز برای عملیاتی ساختن آنها ارائه شد و در نهایت چهارچوبی برای چگونگی کاربست این اصول و راهبردها در طراحی نظام پشتیبانی عملکرد الکترونیکی پیشنهاد گردید. نتایج به دست آمده از این پژوهش می تواند راهنمای طراحان نظام پشتیبانی عملکرد الکترونیکی در انتخاب و تدارک نظام پشتیبانی عملکرد کارا و اثربخش برای ارتقای عملکرد کارکنان سازمان باشد.
    کلیدواژگان: پشتیبانی عملکرد، نظام پشتیبانی عملکرد الکترونیکی، طراحی عملکردمحور
  • ابراهیم رجب پور*، مهدی افخمی اردکانی صفحه 117
    با ظهور اقتصاد دانشی، قابلیتهای انسانی به عنوان مهم ترین مزیت رقابتی پایدار و منحصر به فرد برای سازمان ها در محیطهای متلاطم امروزی شناخته شده است؛ بنابراین، توجه به دانش و مهارت منابع انسانی و توانمندسازی این سرمایه های بیبدیل در سازمانها و به خصوص در این دوران امری ضروری و غیرقابل انکار است. هدف از انجام این پژوهش شناسایی عوامل تاثیرگذار بر توانمندسازی سرمایه های دانشی و در نهایت ارائه الگویی در پژوهشگاه صنعت نفت با استفاده از تکنیک مدلسازی ساختاری تفسیری در این راستا است. با بررسی های صورت گرفته از مرور ادبیات تحقیق به روش تطبیقی، هشت دسته عوامل تبیین توانمندسازی در پژوهشگاه صنعت نفت شناسایی شده و سپس با استفاده از روش مدلسازی ساختاری تفسیری در پنج سطح، قرار گرفتند. در ادامه پس از مشخص شدن سطوح هر کدام از عوامل و همچنین با در نظر گرفتن ماتریس در دسترس پذیری نهایی، مدل نهایی ساختار تفسیری ترسیم گردید. نتایج نشان داد عامل هایی همچون آموزش و توسعه، ویژگی های شخصیتی، ساختار سازمانی و ماهیت شغل در ارتباط با موضوع توانمندسازی در پژوهشگاه صنعت نفت از اثرپذیری بیشتری نسبت به بقیه عوامل برخوردارند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، سرمایه های دانشی، مدلسازی ساختاری تفسیری، پژوهشگاه صنعت نفت
  • مرتضی طاهری* صفحه 137
    هدف این پژوهش ارائه مدلی اجرایی برای اثربخشی آموزش کارکنان و مدیران بود. به این منظور بر مبنای طرح مطالعه کیفی و استفاده از مزیت های روش پژوهش نظریه زمینه ای، از طریق مصاحبه عمیق با کارکنان، مدیران و شرکت کنندگان دوره های آموزشی و مرور مبانی نظری و تجربه آموزش در گمرک و سازمان جهانی گمرک، مدل اجرایی اثربخشی آموزش ارائه شده است. تحلیل یافته ها نشان می دهد کارکنان بر مبنای عوامل سازمانی مانند: ماهیت وظیفه ای سازمان، مسئولیت اجتماعی سازمان، پویایی سازمانی؛ عوامل شغلی مانند: حساسیت وظیفه، سطح تخصصی بودن وظیفه و سیالیت وظیفه در آموزش و توسعه حرفه ای مشارکت می کنند. مشارکت آن ها در آموزش و یادگیری حرفه ای از طریق: آمادگی فراگیر، انگیزه برای انتقال، ظرفیت فرد برای انتقال، خودکارآمدی عملکردی صورت می پذیرد. چگونگی تخصیص بودجه، حمایت مدیریت، اسناد بالا دستی آموزش، شایسته سالاری و چگونگی اجرای قوانین بستری خاص برای راهبردهای آموزش کارکنان و مدیران فراهم می آورند. همچنین راهبردهای ساختاری: انطباق ساختار با فرایند آموزش سازمانی، ایجاد مجتمع آموزش، ظرفیت سازی انسانی و توسعه ظرفیت؛ راهبردهای نیازسنجی؛ راهبردهای طراحی: تناسب محتوا، مکانیزم های انگیزشی آموزش، تقویم آموزشی، طرح انتقال؛ راهبردهای اجرا: زمان بندی آموزش، روش های بین فردی، آموزش بین المللی و مجازی (Clikc) و راهبردهای ارزشیابی: امتحان، تمرین، نگرش سنجی، تکالیف، سنجش عملکرد متاثر از شرایط مداخله گر سازمانی مانند: جایگاه سازمانی (تاثیرگذاری آموزش در سازمان)، عوامل ساختاری (موازی کاری، یادگیری سازمانی) و مسائل و مشکلات کارکنان (مسائل و مشکلات کاری، فردی، شرایط اقلیمی و رفتارهای سیاسی) هستند. یافته های پژوهش نشان داد راهبردهای اثربخشی آموزش در کنش و واکنش سازنده با عوامل زمینه ای و محیطی پیامدهای مثبت: بهبود کیفیت خدمات، افزایش منافع مالی و در نهایت شکل گیری یک گمرک یادگیرنده را به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: آموزش سازمانی، اثربخشی آموزش، انتقال یادگیری
|
  • Abasalt Khorasani, Ali Reza Javanbakht, Seyyed Shamseddin Chavoshi Page 1
    The purpose of this study is to identify the impact of staff training on empowerment of human resources. The study is applicable in terms of goal and descriptive-survey in terms of data gathering. The population are included all employees who have a high school degree and Considered to have participated in the training period, which are based on data obtained from 200 according to Morgan table, 76 people studied for sampling. Then the questionnaires were randomly distributed among the selected samples. The data-gathering tool is validated questionnaire, which has acceptable validity and reliability. For data analysis, descriptive and inferential statistical methods were used. The data were analyzed through independent T test, one sample Ttest, ANOVA, and Fridman test. Findings showed that employee training has a positive and significant impact on empowerment of human resources and stafftraining on empowerment dimensions (clear objectives ,ethical behavior, enhancing mood ,promoting team work and creating a healthy work environment) has asignificant effect. However, it is unaffected on constructive communication and the spirit of participation. In addition, some factors such as age, education, work experience and organizational capacity will affect the attitude of workers but type of educational course has no effect on employee's attitude towards education effect on empowerment of human resources. Finally, prioritizing the impact of staff training on empowerment show that promoting the moral has the highest degree, and the lowest one is dedicated to communication.
    Keywords: Training, Empowerment, Human Resource
  • Ali Reza Youzbashi*, Khodayar Abili, Seyyed Kamal Kharazi, Mahdi Sobhaninezhad Page 21
    This study identifies effective organizational factors on transferring learning to workplace at National Iranian Gas Company. Research method is qualitative with the approach of focus group. The population included academic experts, managers, and deputies of human resources and education of NIGC. Depth interviews wereconducted with 16 people of them with purposive sampling method. For data analysis, thematic analysis (theme) was used. The validity of the findings was guaranteed using survey methods by the members and multilateral review of data resources. In order to assess the reliability of codes, retest reliability and agreement within the thematic approach were used. After reviewing and organizing interviews, the researcher identified codes or primary concepts and they were classified with similar codes. Titles showing the total codes of that category were selected for each of them. As a result, main effective organizational factors on transferring learning to the workplace at NIGC were detected as follows: organizational culture, organizational climate, organizational support, organizational outcome, performance management, organizational justice, Features of direct manager, participation in decision-making, learner environment, application opportunity and the proportion of occupation and employee.
    Keywords: Organizational Factor, Transfer of Learning, Workplace, National Iranian Gas Company
  • Somayyeh Ebrahimi, Roghayyeh Fazel*, Mohammad Reza Ahanchian Page 47
    The purpose of this Phenomenological study was to understand the lived experience of staff in Ferdowsi University of Mashhad from training organization. Qualitative findings through deep interview with 9-target participation Showed that they comprehend the education as a human right and the phenomenon intertwined with other aspects of human resources management. In addition to professional training, moral and personal training make them satisfied finally, in this research an exploratory model was extracted from organizational education in University of Mashhad.
    Keywords: Staff training, Phenomenology, Organization Improvement, Ferdowsi University of Mashhad
  • Shahram Khalilnezhad*, Amir Mehri Page 67
    This study investigated the effect of knowledge management on human resource development in Tehran Municipality Region 4 to provide practical suggestions for increasing the capabilities of human capital in the organization through knowledge management. The literature review identified four components consisting of identifying, acquiring, developing and sharing for knowledge management concept and four components consisting of attitude, knowledge, behavior and skill for human resource development concept. Following the positivism philosophy, deductive (quantitative) approach, and the survey method, a questionnaire (consisting of 45 questions) was used to collect field data. Face and content validity of the questionnaire were confirmed through selecting a standard questionnaire and submitting it to the experts, construct validity through confirmatory factor analysis and reliability through Cronbach's alpha coefficient (0.91). The number of population including undergraduate, graduate and managers of the organization, was 1,100 and the sample volume of 285 randomly selected. Data normality through the Kolmogorov-Smirnov test and relationships between variables and conceptual models through Pearson correlation and structural equation model approved. It turned out that knowledge management plays a significant role in the development of human resources (The correlation coefficient: 0.875; load factor: 0.81). It also became clear that identifying, acquiring, developing and sharing knowledge have impact on the development of knowledge, attitudes, behaviors and skills of human capital. As a result, one of the expected outcomes of knowledge management system can be development of human capital in all dimensions. Also, it can be concluded that one of the tools of human resource development is the establishment of a knowledge management system.
    Keywords: Knowledge Management, Human Resource Development, Tehran Municipality, Iran
  • Kiumars Taghipour, Hashem Fardanesh*, Javad Hatami, Naser Mazini Page 89
    In recent years, the use of Electronic Performance Support Systems (EPSS) has become common to improve the performance of employees in organizations. The appropriate design of this new method has definitely a major role in its effectiveness and efficiency. Therefore, the current study was conducted with the aim of providing a framework for the design of EPSS. Qualitative content analysis method of deductive type was used in this study. The study population consisted of all the relevant sources and articles indexed in databases such as, Proquest, Springer, Science Direct, Emerald, EBSCO, Sage, Eric, and Google Scholar. Sampling from these sources was conducted with the purposeful sampling method, 45 papers and books were evaluated according to the target criteria, and to form the proposed framework, the obtained data were combined. As a result of this study, seven principles were identified in order to comply with EPSS as follows: career context, user interface, assessment and monitoring, access to resources of performance support, adaptability, prompt response, and usability. In addition, strategies for operating them were presented, and finally the framework was presented in order to show how to apply these principles and strategies in the design of EPSS. The results of this study can be a guide for EPSS designers in the selection and provision of efficient and effective performance support system to improve the employee performance of the organization.
    Keywords: Performance Support, Electronic Performance Support System, Performance Center design
  • Ebrahim Rajabpour*, Mahdi Afkhami Ardakani Page 117
    With the emergence of the knowledge economy, human capabilities known as the most unique and sustainable competitive advantage for organizations in the current rapidly changing environment. Therefore, in this period it is essential and undeniable to paying special attention in the knowledge and skills of human resources and empowerment of these unmatched capitals in organizations. The aim of this study was to identify factors influencing the empowerment of knowledge capitals and ultimately provide a model for Research Institution of Petroleum Industry, using interpretative structural modeling. With comprehensive review of the literature, eight factors were identified to explain the empowerment of the Petroleum Industry Research; then using interpretation of structural modeling, factors graded at five levels. Then, after determining the levels each of the factors and taking into account the availability of the final matrix, the final model of interpretation were drawn. The results showed that factors such as training and development, characteristics of personality, organizational structure and the nature of the job effect more than other factors in relation to empowerment in Research Institute of Petroleum Industry.
    Keywords: Empowerment, Knowledge Capitals, Interpretation Structural Modeling, Research Institute of Petroleum Industry (RIP)
  • Morteza Taheri* Page 137
    This study aims to present an executive model for effective training of employees and managers in the Customs. To this end, the researcher developed an operating model for effective training in the Customs through conducting extensive interviews with the staff, managers and directors and the participants in the training courses and reviewing theoretical foundations and experience in training at the Customs and World Customs Organization. An analysis of the data in three steps of open coding, axial coding and selective coding suggests that the personnel are involved based on organizational factors such as the nature of organizational task, social responsibility of the organization, and organizational dynamics; job factors including task sensitivity, task specialty level, and task fluidity; personal factors such as internal and external motivation in training and professional development. Their involvement in learning through thorough preparation, motivation for transfer, individual capacity for transfer, and effective performance. How to allocate budget, management support, management restrictions, meritocracy, and educational rules and manner of executing rules and laws provide a special ground for training strategies. Moreover, structural strategies including matching the structure with the process of training, creating an training complex, developing human capacity, needs assessment strategies; design strategies including content suitability, motivational mechanisms, instructional calendar, and transfer design; execution strategies including education timing, interpersonal methods, international and online training; and assessment strategies including testing, exercise, attitude analysis, assignments, and effective performance are affected by the organizational factors such as organizational position, structural factors and personnel issues. Research findings indicate that effective strategies for training in the Customs are in positive and constructive interaction with fundamental and environmental factors and will lead to positive effects and consequences such as improved quality of service, increased financial interests and ultimately, formation of a learning customs.
    Keywords: Training, Effectiveness of training, Transfer of Learning