فهرست مطالب

پژوهش نامه فرهنگی هرمزگان
سال ششم شماره 11 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی میرزاده کوهشاهی، امین دهقانی صفحه 6
    در جهان مدرن و صنعتی امروز، نیاز بشر به تفریح، گردش و بهره گیری از مواهب موجود در نواحی بکر طبیعت بیش از پیش احساس می شود. برخلاف دیدگاه رایج، موقعیت بندرعباس در مجاورت با ساحل و در عین حال نزدیکی به کوه گنو، سبب شده است که ساکنان این شهر به مکان های طبیعی مختلفی با اقلیم ها و مناظر متفاوت دسترسی داشته باشند و به استفاده از آن بپردازند. هدف از نگارش این مقاله بررسی نقش توانمندی های بوم گردی بندرعباس در جذب گردشگران، و روش تحقیق نیز از نوع تحلیلی، توصیفی و پیمایشی است. جامعه ی آماری این تحقیق را گردشگران مناطق طبیعی بندرعباس به عنوان بخشی از گردشگران این شهر تشکیل می دهند. برآوردها، میزان گردشگران مناطق طبیعی شهرستان بندرعباس را در سال 1391 حدود یک میلیون نفر اعلام کرد؛ لذا از این تعداد با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب و از طریق پرسشنامه به جمع آوری اطلاعات پرداخته شد.
    نتایج نشان می دهد این شهرستان از لحاظ منابع طبیعی، جذابیت های پیرامون و دسترسی، از وضعیت مناسبی برخورار است، اما از نظر امکانات رفاهی گردشگران کمبودهایی دارد که لازم است دولت و بخش خصوصی در راستای رفع این کمبودها اقدام نمایند. براساس نتایج حاصل شده از روش تاپسیس (TOPSIS)، پارک های ساحلی در رتبه ی نخست و مجموعه ی توریستی آب گرم گنو در رتبه ی دوم قرار دارد و اقبال شهروندان به این مناطق بیشتر است؛ از این رو این مناطق باید در توسعه ی زیر ساخت ها در اولویت قرار گیرند.
    کلیدواژگان: گردشگری، بوم گردی، مدل تاپسیس، بندرعباس
  • احسان رضایی صفحه 40
    رمان «داشتن و نداشتن»[1] ارنست همینگوی و فیلم «ناخدا خورشید» ساخته ی ناصر تقوایی که به زعم بسیاری از کارشناسان، یکی از بهترین فیلم های تاریخ سینمای ایران است دو نمونه ی برجسته، گویا و شناخته شده که در این پژوهش برای بررسی اقتباس از متون ادبی در سینما، انتخاب شده اند و عامل اصلی نگارش این مقاله می باشند. گرچه نزدیک شدن به این دو شاهکار کار دشواری است، در این مقاله تلاش شده تا با روش توصیفی- تطبیقی و تحلیلی، و براساس دیدگاه نظریه پردازانی همچون «ریچارد کریوولن» و «رابرت بورمن» به آن آثار پرداخته شود و تلاش های فیلم سازی از جنوب ایران، برای آداپتاسیون[2] (انطباق) رمانی آمریکایی در محیطی کاملا بومی (بندرکنگ واقع در استان هرمزگان) به تصویر درآید. سپس عناصر و نشانه های کاملا بومی و البته کارکردهای جهانی آن اثر نیز قابل توجه قرار گیرد. مبانی نظری مقاله بر پایه ی پرسش های دو تن از نظریه پردازان سینما، یعنی ریچارد کریوولن و رابرت بورمن در زمینه ی اقتباس و آداپتاسیون در سینما می باشد و انطباق آن با دو اثر، موضوع پژوهشی است که می تواند راه گشای سایر فیلم نامه نویسان سینمای ایران به خصوص فیلم سازان جنوبی باشد تا با در دست داشتن چنین الگویی، به موضوعات فیلم نامه در سینمای ایران غنای بیشتری ببخشند. نتایج این بررسی نشان می دهد که چگونه تقوایی با شناخت توامان جهان سینما و درک عمیق ادبیات، توانسته است رمان «داشتن و نداشتن»، اثر نویسنده ا ی آمریکایی را از دریچه و صافی ذهن خود عبور دهد، مهارت خود را به نمایش بگذارد و با بومی سازی آن رمان فضای دیگری خلق نماید. او در بازنمایی، باز آفرینی و تبدیل آن رمان از بیانی روایی به بیان تصویری همت گماشته است.
    کلیدواژگان: اقتباس، رمان، سینما، ارنست همینگوی، داشتن و نداشتن، ناصر تقوایی، ناخدا خورشید
  • جمیله دبیری نیا، ابتسام رضوی دینانی، علیرضا افشانی صفحه 68
    امنیت شغلی از جمله مباحثی است که همواره مورد توجه محققین و پژوهشگران از یکطرف و کارکنان و کارفرمایان از طرف دیگر بوده است. روزنامه نگاران از جمله کارکنانی هستند که به دلیل ویژگی های خاص شغلی، در کانون توجه هستند. هدف تحقیق حاضر، مطالعه عوامل موثر بر امنیت شغلی شاغلان رسانه ای در بین روزنامه نگاران استان هرمزگان بود. با توجه به هدف پژوهش، از روش پیمایش استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه روزنامه نگاران استان هرمزگان در سال 1394 تشکیل می داد و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 121 نفر محاسبه شد. شیوه نمونه گیری در این پژوهش، تصادفی ساده و ابزار مورد استفاده، پرسشنامه بوده است. پرسشنامه پس از احراز اعتبار و پایایی آن در مراحل مقدماتی تحقیق، برای جمع آوری داده های مورد نیاز در مرحله نهایی مورد استفاده قرار گرفت. اعتبار ابزار با روش محتوایی مورد تایید قرار گرفت و برای سنجش پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که چون ضریب آلفا برای سازه های مختلف از 7/0 بیشتر شد نشانگر مطلوبیت ابزار پژوهش بود. برای سنجش متغیر امنیت شغلی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار کامپیوتری SPSS22 و برای ترسیم نمودارها از نرم افزار Microsoft Excel 2010 استفاده شد. یافته ها نشان داد امنیت شغلی پاسخگویان در حد متوسط قرارداشت ولی فرهنگ سازمانی روزنامه نگاران و جو سازمانی از نظر روزنامه نگاران بالاتر از حد متوسط و در وضعیت نسبتا مطلوبی قرار داشت. احساس امنیت شغلی در روزنامه نگاران مرد بیشتر از روزنامه نگاران زن بوده است. بین متغیرهای سن، تحصیلات، سابقه کار و درآمد با احساس امنیت شغلی روزنامه نگاران رابطه معنی داری وجود نداشت. همچنبن تفاوت معنی داری بین احساس امنیت شغلی روزنامه نگاران بر حسب وضعیت استخدام وجود نداشت. ولی نتایج بیانگر این بود هر چه رضایت شغلی و چه فرهنگ سازمانی روزنامه نگاران افزایش پیدا کند احساس امنیت شغلی آنها نیز افزایش پیدا می کند. همچنین هر چه جو سازمانی مطلوب تر باشد احساس امنیت شغلی روزنامه نگاران نیز افزایش پیدا می کند. متغیر رضایت شغلی در بین متغیرهای مستقل، بیشترین تاثیر را بر احساس امنیت شغلی روزنامه نگاران داشته است. با استفاده از واریانس ترکیب خطی متغیرهای مستقل می توان 5/31 درصد از واریانس متغیر امنیت شغلی روزنامه نگاران را توضیح داد.
    کلیدواژگان: امنیت شغلی، روزنامه نگاران، جو سازمانی، فرهنگ سازمانی، رضایت شغلی
  • فاطمه کوپا، بهجت نجیبی فینی، منوره طیاری ایلاغی صفحه 75
    قصه های عامیانه بخشی از ادبیات عامه به شمار می رود و ادبیات عامیانه نیز به نوبه ی خود بخشی از دانش مردمی و فرهنگ عامه است که معادل با «فولکلور» می باشد. در استان هرمزگان از دیرباز قصه، داستان های کوتاه و داستان های بلند وجود داشته و به صورت شفاهی و سینه به سینه نقل شده است. در بعضی مناطق، این داستان ها با گویش محلی و منطقه ای « چی چی کای بپ گپو و مم گپو» نامیده می شد. چی چی کاها زبان دل و جان، و بیان قوه ی ذهن، اندیشه، آمال و آرزوهای مردم استان هرمزگان بوده که از روزگاران گذشته تا کنون برجای مانده است. گرچه در این چی چی کاها ردپایی از تاریخ کهن به چشم می خورد، همچنان به صورت پویا و زنده، آموزنده و اغلب مثال زدنی و حکیمانه در میان عامه ی مردم وجود دارد.
    این تحقیق به تحلیل محتوایی چند چی چی کا می پردازد؛ زیرا چی چی کاها نشان دهنده ی شیوه ی زندگی، طرز تفکر، نوع بینش مردم، سطح اعتقادات مذهبی و باورهای آنها هستند. درونمایه ی قصه های عامیانه ی مردم هرمزگان سرشار از پند و اندرز، نکته های ظریف و سودمند است و از اندیشه های والای مردم استان در محکم ساختن جایگاه آموزه های دینی و اخلاقی حکایت می کند.
    کلیدواژگان: ادبیات عامیانه، چی چی کا، آموزه های دینی و اخلاقی، استان هرمزگان
  • مصطفی ظهیری نیا، هدایت الله نیکخواه، احمد فلاحی شاه آبادی، سهیل صادقی، امید عزیز زاده صفحه 86
    مشارکت یکی از موضوعات مهم در تحقیقات سرمایه ی اجتماعی است؛ به طوری که اهمیت آن همواره به صورت گسترده ای از سوی نظریه پردازان مختلف علوم سیاسی و اجتماعی تاکید می گردد. این مقاله با هدف بررسی میزان اعتماد و چگونگی ارتباط آن با مشارکت اجتماعی دانشجویان دانشگاه هرمزگان صورت گرفته است. جامعه ی آماری این پژوهش، مشتمل بر کلیه ی دانشجویان دانشگاه هرمزگان در سال تحصیلی 93-92 است که تعداد 250 نفر از آنها براساس روش نمونه گیری طبقه ای متناسب، توام با روش تصادفی انتخاب شده اند. روش تحقیق در این پژوهش، پیمایشی بوده و از ابزار پرسشنامه برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است. برای بررسی اعتبار و قابلیت اعتماد پرسشنامه از اعتبار محتوایی و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. در این مطالعه، نظریه ی پاتنام در حوزه ی اعتماد و مشارکت اجتماعی به عنوان چهارچوب نظری تحقیق انتخاب و داده ها با استفاده از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که میزان مشارکت اجتماعی دانشجویان در حد متوسط بوده و رابطه ی آن با اعتماد اجتماعی، مثبت و مستقیم است. همچنین نتایج به دست آمده از مدل رگرسیونی چند متغیره ی تحقیق، نشان می دهد که 27 درصد از تغییرات متغیر وابسته با متغیر مستقل پژوهش (اعتماد اجتماعی) تبین و پیش بینی می شود. نتیجه ی نهایی پژوهش این است که در تبین مشارکت اجتماعی دانشجویان، سهم اعتماد به مسئولین دانشگاه بیش از دیگر متغیرها بوده و اعتماد به اساتید کمترین تاثیر را داشته است.
    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، انواع اعتماد، دانشجویان دانشگاه هرمزگان
  • مرضیه ناکویی درگزی، هدایت الله نیکخواه صفحه 107
    هدف از انجام این تحقیق بررسی جامعه شناختی فعالیت های اوقات فراغت، در میان دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس است. جامعه ی آماری مورد مطالعه، کلیه ی دانشجویان این دانشگاه را در برمی گیرد که در سال تحصیلی 94-93 مشغول به تحصیل هستند و تعداد آنان 14008 نفر می باشد. از میان این تعداد 400 نفر براساس فرمول کوکران و روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه ی محقق ساخته ای است که برای تعیین روایی آن از اعتبار صوری استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز از طریق آمار توصیفی، آزمون های من ویتنی و کروسکال والیس صورت گرفت.
    نتایج نشان داد که بین متغیرهای سن، وضعیت تاهل و درآمد با میزان فعالیت های ورزشی تفاوت معناداری وجود ندارد، اما مقایسه ی میانگین نمرات به دست آمده از میزان فعالیت ورزشی، بر حسب جنسیت و مقطع تحصیلی اختلاف معناداری را نشان داده است. بین متغیرهای زمینه ای با میزان تماشای ماهواره نیز تفاوت معناداری وجود ندارد، ولی مقایسه ی میانگین نمرات به دست آمده از میزان تماشای ماهواره بر حسب جنسیت، نشان می دهد که دانشجویان خانم بیشتر از دانشجویان آقا به تماشای ماهواره می پردازند. مقایسه ی میانگین نمرات به دست آمده از میزان کاربرد کامپیوتر و اینترنت بر حسب مقطع تحصیلی، بیانگر آن است که دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و بالاتر نسبت به مقطع کارشناسی، بیشتر از این ابزارها استفاده می کنند. همچنین نتایج این تحقیق نشان می دهد که دانشجویان مقطع کارشناسی نسبت به سایر مقاطع تحصیلی، بیشترین میزان گردش در ساحل و مراکز خرید را به خود اختصاص داده اند. بین متغیرهای جمعیت شناختی سن، وضعیت تاهل، درآمد، جنسیت و مقطع تحصیلی با میزان رفتن به سفره خانه های سنتی و کافی شاپ تفاوت معناداری وجود ندارد. میزان شرکت در دعا و مراسم مذهبی بر حسب مقطع تحصیلی نیز اختلاف آماری معناداری را نشان می دهد؛ بدین صورت که دانشجویان مقطع کارشناسی بیشتر از سایر مقاطع در مراسم مذهبی و دعا شرکت می کنند.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، متغیرهای زمینه ای، دانشجویان، مقطع تحصیلی
|
  • Page 6
    In the modern world and the industry today, human needs for entertainment, circulation and use of resources in the areas of pristine nature more than ever. Contrary to the prevailing view, the position of Bandar Abbas in the vicinity of the beach, yet close to the mountains GNU, causing residents of this town to different natural locations with different climates and landscapes have access to use it. The purpose of this study is to investigate the role Eco-tourism capabilities of Bandar Abbas in attracting tourists, and methods of research, analytical and descriptive survey. The population of this study as part of tourism in the city of Bandar Abbas tourism natural form. Estimates, natural tourism city of Bandar Abbas announced in 1391, about one million people;Therefore, these numbers by using a sample of 384 selected sample and data collection was conducted by questionnaire.
    The results show these city assuming good condition in natural resources, the around beauty and available, but shortcomings in terms of amenities that tourists need to apply, the development and the private sector in order to overcome these deficiencies. According to the results of TOPSIS (TOPSIS), the coastal parks ranked first and second in the tourist series hot water of Geno and citizen interest in these areas is more, so these areas should be a priority in infrastructure development.
    Keywords: tourism, Eco-tourism, TOPSIS, Bandar Abbas
  • Ehsan Rezaee Page 40
    ‘To have and have not’ by Ernest Hemingway and ‘Captain Khorshid’ by Naser Taghvaie, which has been rated as one of the best movies in the history of Iranian cinema by many critics, were used as two well known instances to investigate adaptation of movies from literary works.
    The present study attempts to investigate how an Iranian director attempts to adapt a movie from an American Novel and produce it in Kong, located in Hormozgan, in the south of Iran, and to see how the local elements and universal functions of such a movie receives considerable attention. This study is based on the views of Richard Krivolin and Robert Portman about adaptation in cinema. This investigation is hoped to help the Iranian directors in improving the quality of their movies. The results of this study show how Taghvaie has benefited from his deep understanding of both literature and cinema in localizing an American novel and creating a different location. Taghvaie has recreated the novel through changing its narrative expression into a visual expression.
    Keywords: Nakhoda Khorshid, Ernest Hemingway, Naser Taghvaie, to have, have not, Cinema
  • Page 68
    Job security is among the issues that have always attracted the attention of researchers on the one hand and the employers and employees on the other hand. Journalists are among the employees who are the center of attention due to their special professional characteristics. The present study intends to investigate the major factors that influence job satisfaction among the journalists in Hormozgan Province, Iran. To do so, survey method was used. The population of study comprised of all journalists in Hormozgan in 2015 and the sample size was calculated through Cochran formula as 121 subjects. The subjects were selected through randomization, and questionnaire was used as the instrument. After verification of the validity and reliability of the questionnaire, the questionnaire was used to collect the required data. The validity of the instrument was confirmed by content validity, and Cronbach’s alpha coefficient was used to assess the reliability; the alpha coefficient for the various structures was more than 7.0, which indicates the utility of the research instrument. A questionnaire, prepared by the researcher, was used to measure the variables of job security. The computer software SPSS 22 was used to analyze the data and Microsoft Excel 2010 software was used to draw diagrams. Results showed that the respondents’ job security was moderate but the journalists’ organizational culture and organizational atmosphere of the journalists are above average and the situation was relatively good. The sense of job security in male journalists has been more than that of female journalists. There was no significant relationship between the variables of age, education, job experience, income, and the journalists’ job security. Also, there was no significant relationship between journalists’ sense of job security in terms of the status of their employment. Yet the results indicated that the more the job satisfaction and the organizational culture, the more their feeling of job satisfaction, also, the more desirable the organizational atmosphere, the more the feeling of job security among journalists. The job satisfaction variable has had the highest effect on the feeling of job security among the independent variables. Through using variance linear combination of independent variables, 5.31% of the variance in job security for journalists can be explained.
    Keywords: Job security, journalists, organizational atmosphere, organizational culture, job satisfaction
  • Fateme Kouppa, Behjat Najibi, Monavvareh Tayari Ilaghi Page 75
    Folktales are considered to be part of the folk literature and folk literature itself is also part of people's knowledge or folk culture, which is commonly known as "Folklore".
    In Hormozgan province, fables, short stories, and folktales have been transmitted orally from one generation to the next and in some regions they are commonly known as "Bap Gapoo and Mom Gapoo Chi Chi Kas ". In fact these Chi Chi Kas are the language of the heart and soul of Hormozgan people and a way by which they can express their mentality, their hopes, wishes and desires. They have remained from the past and although ancient history has left a trace on them, they are still alive, dynamic, and enlightening, and popular among common people.
    This research intends to provide a content analysis of Chi Chi Kas because Chi Chi Kas reflect the lifestyle, ideology, and religious beliefs of people. The folktales of Hormozgan province abound with wise advices and witty points, and they show the role of the grand thoughts of Hormozgan people in strengthening the religious and moral teachings.
    Keywords: Folk literature, analysis, study, Chi Chi Ka, religious, moral teachings, Hormozgan province
  • Page 86
    Participation is considered one of the most important issues in the research on social capital, so that its importance has been widely emphasized by various political and social theorists. Formation of student organizations and students’ participation in them are affected by various individual and social variables. The present study aims to investigate the extent of trust and its relation to social participation of the students of Hormozgan University. The Statistical population consists of all Hormozgan University students in 2013-2014 academic year, 250 of whom were selected through stratified random sampling. The method of this research was survey which was done using a questionnaire. In order to assess the validity and reliability of the questionnaire, content validity and the Cronbach's alpha coefficient were used. In this study, Putnam’s theory on social trust was used as the theoretical framework. The collected data were put into SPSS software to be analyzed. The results of the study demonstrate a moderate participation of the students, which is positively and directly correlated with social trust. In addition, the results of multiple regression analysis show that 39 percent of the dependent variables can be explained and predicted by the independent variable. The main finding of the current research is that trust in university officials is the most influential factor affecting students’ social participation, whereas students’ trust in teachers is deemed to be the least important one.
    Keywords: Social participation, social trust, interpersonal trust, generalized trust, institutional trust, students of Hormozgan University
  • Page 107
    The population of the study, all students of Islamic Azad Universityin the academic year 94-93 Abbas that Tdadanan14008 people are studying arebased on the sample of 400 teachersas sample sdetermined andstratified sampling from among students were chosen. Measuring tool, a questionnaire wasmade which was used todetermine the validity of the validity. To analyze thedata, descriptive statistics and Mann - Whitney and Kruskal - Wallistests were used. The results showed thattheage, marital tatusandin come, with nosignificant difference in sports activities but compared scores according to gender andlevel of education, the exercises howed a significant difference between the variables with the watch there is no significant difference between mean scores of the satellite but watch satelliteby gender indicates the rate of female students to watchs a telliteissir. Comparing the average scores of the use of computers and the Internetin terms of educational level reflects the rate of use a mong studentsis agraduate of the Masters. The results suggest that under graduate students use the highest circulationon the beachand shopping centersthan any other grade levels as well. Betweend emographic variablessuch as age, marital status, income, gender and educational level with no significant differenceto the café and coffee shop. The finding sin terms of prayer and participation in religious ceremonies Nshangrakhtlaf statistical significance level of education and the rate of participation in the prayers and rituals are under graduate students.
    Keywords: leisure, variables, students, educational level