فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت اسلامی
سال بیست و چهارم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید محمد مقیمی صفحات 5-9
  • رحمان غفاری، سید محمد مقیمی، علی اصغر پورعزت صفحات 11-34
    خط مشی گذاری اساسی ترین جلوه وجودی حکومتها در عرصه تصمیم گیری است. به دلیل دامنه فراگیری خط مشی ها، هر چقدر این مهم با فطرت انسانی و پویایی های محیطی سازگار تر باشد، کارامدی و اثربخشی آن بیشتر خواهد بود. هدف این پژوهش دستیابی به الگوی نظری خط مشی گذاری در حکومتهای اسلامی و معتقد به مهدویت است. برای دستیابی به این هدف از رویکرد نظریه پردازی داده بنیاد استفاده شد. ابزار این تحقیق مصاحبه های ساختاریافته است. مشارکت کنندگان این پژوهش، 18 تن از خبرگان و صاحبنظران شناخته شده و در دسترس از حوزه های تخصصی خط مشی گذاری، مهدویت، آینده پژوهی و مدیریت اسلامی هستند که به روش گلوله برفی نمونه گیری شده اند. با تجزیه و تحلیل داده های مصاحبه در پژوهش، چارچوب الگوی خط مشی گذاری حکومت اسلامی در راستای آینده موعود استخراج شد. در این چارچوب، مقوله «خط مشی گذاری مهدوی» شامل خط مشی گذاری توحیدی (متعالی)، خط مشی گذاری کمالگرا، خط مشی گذاری خردسالار و خط مشی گذاری عدالت محور به عنوان مقوله محوری در نظریه فرایند خط مشی گذاری حکومت موعود در نظر گرفته شد. شاخص گذاری این عوامل و مقوله های این چارچوب، می تواند به عنوان مبنای تجزیه و تحلیل خط مشی های فعلی کشورها و حکومتهای اسلامی بویژه کشور ایران در افق جهانی مهدوی و عصر انتظار، مورد استفاده قرار گیرد. هم چنین می توان از آن به عنوان الگویی مناسب به منظور خط مشی گذاری در حکومتهای اسلامی با هدف تقرب به جامعه عدل مهدوی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، خط مشی گذاری مهدوی، آینده پژوهی، آینده پژوهی مهدوی
  • حسین عرب اسدی، علی اکبر احمدی صفحات 35-76
    سیره علوی همواره مهمترین منبعی است که می توان از آن در نظریه پردازی مدیریت اسلامی استفاده کرد. مدیران ارشد در اداره حکومت نقشی کلیدی دارند که بود و نبود آنها می تواند آینده حکومت را دستخوش تغییراتی جدی نماید. از این رو تربیت مدیران در الگویی که حضرت برای اداره حکومت بین المللی خود در آن زمان به کار برده است می تواند برای حال حاضر نیز راهگشا باشد. در این پژوهش با روش تحلیل مضمون تلاش شده است مضامین مورد توجه در سیره حضرت علی علیه السلام برای تربیت مدیران ارشد استخراج، و در قالب الگوی علمی مطلوب از سیره علوی ارائه شود. در تحلیل سیره، اتکای اصلی بر بیانات حضرت در نهج البلاغه و غررالحکم و دررالکلم بوده که با کمک کتابهای سیره و تاریخی تلاش شده است این نگاه تکمیل شود. نتایج حاکی است که عناصر اصلی این الگو عبارت است از: حاکم اسلامی، زمینه تربیت، خانواده، سازمان، مردم و تربیت شونده. هر یک از این مضامین اصلی سازمان دهنده الگو از مضامین فرعی و عناصری جزئی تر تشکیل شده است که در ساخت نظام می تواند یاریگر ما باشد.
    کلیدواژگان: الگوی تربیت در مدیریت علوی، مدیران ارشد در سیره علوی، مدیریت اسلامی، الگوی حکومتی امیرالمومنین (ع)
  • مهدی مولایی آرانی، مصباح الهدی باقری کنی صفحات 77-104
    در گذشته تاکید اصلی دولتها و سازمانها برای موفقیت بر سرمایه های مادی، فیزیکی و نیروی انسانی بود؛ اما امروزه سرمایه دیگری به نام سرمایه اجتماعی مورد توجه قرار گرفته است. در انقلاب اسلامی ایران و بویژه در دوران دفاع مقدس، این سرمایه به عنوان بزرگترین سرمایه همواره مورد توجه بوده است. حرکت نیروهای مردمی به سمت جبهه های دفاع مقدس در دفاع از کیان اسلام و ایران عزیز در این دوران نشاندهنده بلوغ فکری مردمی است که به پیروی از امام خمینی(ره) این انقلاب عظیم را رقم زدند. بررسی این دوران نشان می دهد که همواره نیروهای مردمی در جبهه ها حضور داشته اند؛ اما در برخی مواقع تعداد این نیروها با افزایش و برخی اوقات با کاهش همراه بوده است. در مقاله پیش رو از طریق مصاحبه با فرماندهان و رزمندگان دوران دفاع مقدس و با استفاده از روش نظریه پردازی داده بنیاد به تبیین عوامل جهت دهنده سرمایه اجتماعی در دوران دفاع مقدس می پردازیم. در این بررسی 59 مفهوم اصلی استخراج شده که در قالب یازده مقوله انتزاعی تر طبقه بندی شده است. برخی از مهمترین مقوله های این الگو عبارت است از: رهبری و ولایت حضرت امام خمینی(ره)، مبانی اعتقادی مردم، صفات روحی مردم، اوضاع جنگ و فضای سیاسی.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، دفاع مقدس، مردم و رهبری، دفاع مقدس و سرمایه اجتماعی
  • استخراج معیارهای ارزیابی عملکرد دستگاه های فرهنگی مبتنی بر انتظارات و مطالبات مقام معظم رهبری(مدظله العالی)
    محمدرضا سلطانی، علی خانی صفحات 105-134
    تاکنون در پژوهشهای حوزه ارزیابی و مدیریت عملکرد دستگاه های فرهنگی کشور، بیشتر به ارزیابی عملکرد کارکنان یا مدیریت عملکرد سازمانی مبتنی بر الگوهای رایج توجه شده و بر تامین انتظارات و توقعات رهبران دینی، بویژه مطالبات و انتظارات مقام معظم رهبری، کمتر توجه شده است. هدف این پژوهش مشخص کردن شاخصها و معیارهای سنجش و ارزیابی عملکرد دستگاه های فرهنگی است. به همین منظور مجموعه سخنرانی های مقام معظم رهبری بین سالهای 1368 تا 1393 مرور، و نکات مرتبط با موضوع در حوزه های کلان سیاستگذاری، اجرا و نظارت بر دستگاه های فرهنگی، استخراج، و در هشت مضمون سازمان دهنده و 130 مضمون اصلی، دسته بندی شد. در این پژوهش از روش تحلیل مضمون استفاده شده است. مضامین سازمان دهنده این تحقیق عبارت است از: هدایت جامعه به سوی فرهنگ اسلامی و ارزشهای انقلابی، تحکیم اعتقاد مردم به کارامدی نظام اسلامی، تعالی فرهنگ عمومی، رویارویی با فرهنگ مهاجم، کارامدی مدیریت فرهنگی کشور، استفاده از هنر در تعالی فرهنگ، هویت ملی ایرانی، خودباوری و تولید علم. به دلیل متفاوت بودن ماموریتها و وظایف هر یک از دستگاه های فرهنگی کشور در این تحقیق تلاش شده است معیارها و شاخصهای عمومی، اساسی و راهبردی که می توان بر پایه آنها عملکرد دستگاه های فرهنگی را مورد نقد و ارزیابی قرار داد، شناسایی و مشخص گردد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، شاخصهای راهبردی، دستگاه های فرهنگی، مطالبات و انتظارات مقام معظم رهبری، تحلیل مضمون در دستگاه های فرهنگی
  • سید محمدحسین هاشمی گلپایگانی، میثم لطیفی، مصطفی یخچالی صفحات 135-166
    در سالهای اخیر در گفتمان علمی مدیریت، مباحثی پیرامون «مدیریت جهادی» بروز و ظهور یافته است اما جای خالی بررسی سازمان های جهادی مشهود است. به عبارت دیگر شاید ما مدیران جهادی داشته باشیم ولی این مدیران در بستر سازمان های بروکراتیک امروزه ایران توانایی ایفای نقش فعال ندارند. در این پژوهش، مولفه های اصلی سازمان های جهادی شناسایی و توصیف می شود. بدین منظور 35 مصاحبه عمیق با دست اندرکاران سازمان های جهادی اعم از سیاستگذار، مدیر، کارمند، پژوهشگر و استاد دانشگاه شامل سازمان های جهادی اوایل انقلاب و سالهای اخیر صورت گرفت که داده های خام پژوهش استخراج، و به کمک روش تحلیل مضمون به استخراج، مقوله بندی و در نهایت توصیف عناصر اصلی سازمان های جهادی پرداخته شده است. در این پژوهش 70 مولفه سازمان جهادی استخراج شد که این 70 مولفه در 12 حوزه راهبردها، سیاستهای کلان، ویژگی نیروی انسانی، تعاملات، فرهنگ، ویژگی های رهبران، آموزش و رشد، ساختار، تصمیم گیری، ارزیابی و نظارت، نظام حقوق و دستمزد و توصیف پیرامونی سازمان جهادی تقسیم بندی گردید. همپوشانی و یکپارچگی داده ها نشاندهنده اتقان و اعتبار پژوهش است.
    کلیدواژگان: سازمان جهادی، مدیریت جهادی، مدیریت اسلامی، فرهنگ جهادی
  • مجید زین الدینی، علی فرهی، محمد ابراهیم سنجقی صفحات 167-190
    موضوع کارامدی به عنوان شالوده طیف وسیعی از نظریه های مدیریتی همواره مورد توجه مدیران عالی و صاحبنظران عرصه سازمان و مدیریت بوده است. اهمیت آن برای دستگاه قضایی ج.ا.ا. که متولی گسترش عدالت در کل نظام اسلامی است دو چندان می گردد. این مقاله در صدد است با استفاده از روش نظریه پردازی داده بنیاد به تجزیه و تحلیل آرا و اندیشه حضرت امام خمینی (ره) و امام خامنه ای (مدظله العالی) بپردازد و در فرجام آن، الگوی کارامدی را ارائه کند. بر این اساس، تمامی مستندات به صورت تمام خوانی مورد مطالعه قرار گرفت. در ادامه، به منظور دستیابی به اشباع نظری، گزاره های منتخب از طریق شناسه گذاری باز و محوری واکاوی شد و در نتیجه آن 3193 شناسه، 145 مفهوم، 3 زیر مقوله و 20 مقوله در قالب الگوی تحقیق مشخص شد. بر این اساس سازوکارهای اجرایی شدن کارامدی در قوه قضاییه عبارت است از: قاضی، مدیریت، قانونگرایی، عدالت ورزی، مبارزه با فساد، حبس زدایی و رعایت حقوق مجرمان.
    کلیدواژگان: الگوی کارامدی، قوه قضاییه، نظریه پردازی داده بنیاد، امام خمینی(ره)، امام خامنه ای (مد ظله)
  • ندا کریمیان، میترا عزتی، نیکو دیالمه صفحات 191-216
    این مقاله با هدف شناسایی عوامل اعتمادسازی میان افراد در سازمان از دید آموزه های اسلامی تدوین شده است. در این راستا ضمن بررسی پیشینه نظری مرتبط با عوامل اعتمادسازی در سازمان از دیدگاه صاحبنظران دانش مدیریت، سعی شده است این موارد از دید آموزه های اسلامی نیز شناسایی شود. برای این پژوهش از روش پژوهش کیفی و بررسی اسناد و مدارک و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوا و شناسه گذاری باز استفاده شد. جامعه و نمونه تحقیق شامل آیات و بویژه روایات مرتبط با موضوع است. یافته ها و نتایج پژوهش حاکی است که در مکتب اسلام مقوله های صداقت، اندیشه ورزی (تعقل)، صلاحیت متناسب، پیشینه مثبت، صراحت و شفافیت، عدالت، وفاداری، خیرخواهی، هدفمندی و ثبات به عنوان عوامل موثر بر اعتماد است. نتایج هم چنین بیان می کند که عوامل شناسایی شده از دید آموزه های اسلامی از نظر مبنایی با دانش مدیریت متفاوت است. این تفاوتها شامل تفاوت در جهان بینی و انسان شناسی در اهداف، در نظام ارزشی و تفاوت در ضمانت اجرایی است.
    کلیدواژگان: اعتماد و عوامل آن، عوامل اعتمادسازی، سازمان فعال، آموزه های اسلامی در سازمان
  • محمدرضا زینلی، یاسر قاسمی نژاد صفحات 217-242
    هدف این پژوهش بررسی شاخصهای تاثیرگذار بر فرهنگ خودکنترلی با رویکرد اسلامی در یک دانشگاه نظامی و دسته بندی ای از شاخصهای مورد نظر تحت عنوان عوامل کلی تر و اولویت بندی آنها به منظور تعیین عوامل با تاثیرگذاری بیشتر بوده است. جامعه آماری این پژوهش، یک دانشگاه نظامی است که در این پژوهش دانشکده های علوم انسانی آن به دلیل آشنایی با موضوعات فرهنگ و خودکنترلی به عنوان سازمان مورد مطالعه انتخاب شد. هم چنین به دلیل دسترسی و محدودبودن افراد جامعه از تمامی افراد به حجم 80 نفر به صورت سرشماری تحقیق به عمل آمد و از پرسشنامه برای جمع آوری نظر جامعه آماری در تحقیق استفاده گردید. برای تحلیل داده های پرسشنامه از روش تحلیل عاملی اکتشافی، عامل ضریب تغییرات و از ابزار SPSS بهره گرفته شده است. با توجه به یافته های تحقیق، شاخصها در چهار دسته (عامل) قرار گرفت. در نهایت مشخص شد ایجاد انگیزش از طریق تلفیق هدفهای فرد و سازمان دارای بالاترین اولویت بوده است. یافته های این مطالعه، نشان از بلوغ معنوی سازمان مورد تحقیق دارد به دلیل اینکه نیازهای معنوی و خودشکوفایی مورد توجه زیادی در سازمان قرار گرفته است. اولویت زیاد عوامل مدیریتی در این تحقیق حاکی از ضرورت توجه بیش از پیش مدیران به این عوامل است.
    کلیدواژگان: فرهنگ و خودکنترلی، دانشگاه نظامی و اسلامی، عوامل خودکنترلی در دانشگاه
  • غلامحسین باقری مهیاری صفحات 244-251
|
  • Rahman Ghaffari, Sayyed Muhammad Moghimi, Ali Asghar Pourezzat Pages 11-34
    Policymaking is the most basic manifestation of governments in the field of decision-making. Due to a comprehensive range of policies, the more this is consistent with human nature and environmental dynamics, the more it will be efficient and effective. This research is intended to propose a theoretical model for Islamic and Mahdawi governments. It follows grounded theory to reach thispurpose. Research instruments included structured interviews with 18 outstanding experts and scholars in the fields of policymaking, Mahdawiah, futurology, and Islamic management who contained the sample group according to snowball method. Having analyzed the data derived from the interviews, the framework forpolicymaking model in the Islamic government in accordance with the promisedfuture was designed. The framework containing “Mahdawi policymaking”,including Unity (Towhid) policymaking, perfectionist policymaking, rationalistpolicymaking, justice-oriented policymaking, was selected as the core category in the process of policymaking for promised governments. Identifying the indicators ofthese categories and components can be regarded as the bases for analyzing Islamic governments, especially the Islamic Republic of Iran, with regard to the global perspective of Mahdawiah and Entezar. They can also be referred to as a model for policymaking in Islamic governments with the purpose of approaching the just Mahdawi community.
    Keywords: policymaking, Mahdawi policymaking, futurology, Mahdawi futurology
  • Hussein Arab Asadi, Ali Akbar Ahmadi Pages 35-76
    The manner of Imam Ali (Sireh Alawi) can be regarded as the best source of theorizing Islamic management. Chief managers play a great role in governmental administration. Their presence or absence may result in serious fluctuations in the country. Therefore, Imam Ali’s methodology in training chief mangers in its international state can be leading these days. Following thematic analysis, this research tried to collect considerable themes in Imam Ali’s manner for training chief mangers. These themes were arranged in a scientific and desirable model. The main sources for collecting data were ‘Nahjolbalaghah’, ‘Ghurarolhekam’, and ‘Durarolhekam’. The sources were completed with more Sirah and historical books. The results indicated that the main components of this model included Islamic ruler, training condition, family, organization, people, and the trainees. Each of these components of the model contain subcategories which can be helpful in designing the model.
    Keywords: model, training, Alawi management, chief managers, manner, Islamic management
  • Mahdi Moulaei Arani, Mesbaholhoda Bagheri Kani Pages 77-104
    In the past, governments and organizations focused mainly on material, physical, and human resource capitals to achieve success. Today, however, a new source called social capital has been recognized. During the Islamic revolution, especially in the era of The Holy Defense, social capital was considered as the main source of capital. The rush of people toward the frontiers to defend the Iranian Islamic territoryin The Holy Defense, indicated that people who had followed Imam Khomeini in the establishment of the Islamic Revolution had magnificently gained maturity of thought. Surveys indicated that although people were always present in the battlefields fields, their participation fluctuated from time to time. Using grounded theory, this research is intended to identify directing factors of social capital by interviewing commanders and combatants of The Holy Defense. The research resulted in identifying 59 concepts being classified in eleven more subjective categories. Some of the categories include Imam Khomeini’s leadership and Welayah, the fundamentals of people’s faith, spiritual traits of people, war conditions, and political circumstances.
    Keywords: social capital, The Holy Defense, people, leadership, The Holy Defense, social capital
  • Identification of Performance Evaluation Standards for Cultural Bodies of the Country on the Basis of the Supreme Leader's Expectations and Demands
    Muhammad Reza Sultani, Ali Khani Pages 105-134
    So far, studies in the field of performance evaluation and management of the cultural bodies have been devoted to the evaluation of the employees and performance management according to the common existing models. Meeting the demands and expectations of the religious leaders, especially those of the supreme leader, has not been under consideration. This research is intended to identify indicators and standards for performance evaluation of the cultural bodies. Hence, all the speeches of the supreme leader, from 1989 to 2014, were reviewed to derive issues relating to policymaking, administration, and supervision. The issues were classified into eight organizer themes and 130 main themes. The research followed thematic analysis method. The organizer themes included directing the society towards Islamic culture and revolutionary values, stabilizing people’s belief in the efficiency of the Islamic system, interaction in popular culture, fighting against aggressive culture, effectiveness of the cultural management in the country, applying art for cultural excellence, national- Iranian identity, self-reliance, and knowledge production. As the missions and duties of the cultural bodies are different, the researchers have tried to identify general, strategic, and essential indicators through which their performance can be evaluated.
    Keywords: performance evaluation, strategic indicators, cultural bodies, the supreme leader's demands, expectations, thematic analysi
  • Meisam Latifi, Sayyed Muhammad Hussein Hashemi Gulpigani, Mustafa Yakhchali Pages 135-166
    A new discussion concerning ‘Jihadi management’ has been raised recently in the scientific discourse of management. However, Jihadi organizations have not been assessed yet. Although there are Jihadi managers, they are not able to play their roles actively in today’s bureaucratic Iranian organizations. This research is intended to identify and describe the main components of Jihadi organizations. 35 interviews were performed with specialists relating to Jihadi organizations from the beginningof the Islamic Revolution to the recent time including policymakers, managers, employees, researchers, and university professors. The data was analyzed through thematic analysis. The components were categorized and the main components of Jihadi organizations were described. 70 components were identified for Jihadi organizations which were categorized into 12 elements including strategies, grand policies, human resource traits, interactions, culture, leaders’ traits, instruction and improvement, structure, decision making, evaluation and supervision, wage and salary system, and peripheral description of the organization. Overlap and integrity of the data illustrates the assurance and validity of the research.
    Keywords: Jihadi organization, Jihadi management, Islamic management, Jihadi culture
  • Muhammad Ebrahim Sanjaghi, Ali Farrahi, Majid Zeinoddini Pages 167-190
    Effectiveness has always drawn the attention of high ranking managers and specialists in the field of organization and management as the core of a vast spectrum of managerial theories. It is indeed more important for the Islamic Republic of Iran’s judiciary, which is responsible for the establishment of justice in the Islamic community. Based on grounded theory, this research is intended to review the views of Imam Khomeini and Imam Khamenei to propose a model for effectiveness. The literature was totally reviewed. In order to achieve saturation, all the selected propositions were analyzed by open and axial coding. It turned out to have 3193 codes, 145 concepts, 3 subcategories and 20 categories for the model. Accordingly, the administrative mechanism of the model for the judiciary includes: the judge, management, law-orientedness, conduct of justice, fighting against corruption, reduction of imprisonment, and regarding the rights of criminals.
    Keywords: model, effectiveness, judiciary, grounded theory making
  • Neda Karimian, Mitra Ezzati, Nikoo Dialameh Pages 191-216
    This research is intended to identify factors affecting trust-making among the people in organizations from an Islamic point of view. Having reviewed factors relating to trust-making in organizations from the viewpoints of scholars, the issue was investigated from an Islamic viewpoint. This qualitative research was conducted by document assessment. Content analysis and open coding were employed for data analysis. Research population included related verses of the Holy Quran, and especially the traditions. The results indicated that the following factors significantly affecte trust-making from an Islamic point of view: truthfulness, thoughtfulness, proper competency, useful background, preciseness and transparency, loyalty, graciousness, purposefulness, and consistency. The results also revealed that the identified factors derived from Islamic teachings were basically different from those of management. The differences relate to worldview, anthropology, purposes, value system, and administrative guarantee.
    Keywords: trust, factors of trust, making, organizations, Islamic teachings
  • Yaser Ghaseminezhad, Muhammad Reza Zeinali Pages 217-242
    This research is intended to investigate factors affecting self-control culture through an Islamic approach in a military university. The identified indicators will be classified under more general topics. They will be prioritized according to their effectiveness. The research population contains all of the 80 members of the faculty of humanities in a military university whose members are more familiar with culture and self-control. They filled in the questionnaires to offer their ideas. Explorative factor analysis, coefficient of variance parameter, and SPSS were employed for data analysis. Considering the research findings, indicators were categorized intofour groups (factors). It was finally found out that motivating the subjectsby combining individual and organizational goals gained the first priority. The results indicated thatthis organization gained a high spiritual maturity, because the spiritual needs and self-actualization were considered highly in the organization. High priority of managerial factors indicate that mangers must pay attention to these factors more than before.
    Keywords: culture, self, control, military university, Islamic