فهرست مطالب

پژوهش های نوین در تصمیم گیری - سال یکم شماره 2 (تابستان 1395)

نشریه پژوهش های نوین در تصمیم گیری
سال یکم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقصود امیری، محمدتقی تقوی فرد، مجتبی آقایی صفحات 1-27
    در این مقاله، از مسئله پوشش مجموعه به منظور مکان یابی مراکز اورژانس استفاده می شود. برای تعیین مکان بهینه این مراکز، از یک مدل توسعه یافته چندهدفه با در نظر گرفتن اهدافی چون کمینه سازی هزینه استقرار جایگاه های امدادی، حداکثر سازی کل جمعیت پوشش داده شده و حداقل سازی مجموع فواصل حمل ونقل از محل های تقاضا تا خدمت دهنده های اختصاص یافته به آن ها استفاده شده و نیز ازآنجاکه هر یک از مراکز فقط دارای یک آمبولانس هستند و این آمبولانس ها در هنگام ارائه سرویس دیگر در دسترس قرار نمی گیرند، محدودیت احتمالی برای این مدل در نظر گرفته می شود؛ بنابراین در این تحقیق، ترکیب روش های برنامه ریزی چندهدفه و مسئله پوشش مجموعه به منظور مکان یابی مراکز امدادی در محلات 18 گانه منطقه 6 شهرداری تهران، مورد استفاده قرار گرفته می شود. روش حل انتخابی شبیه سازی تبرید تدریجی و اجرا توسط نرم افزار متلب است. در انتها، به منظور مقایسه با جواب های حاصل از الگوریتم شبیه ساری تبرید، مدل مربوطه با الگوریتم فرا ابتکاری بهینه سازی انبوه ذرات نیز مورد استفاده قرار می گیرد. نتایج حاکی از آن است که هر دو الگوریتم برای مکان های موردنظر به جواب های مشابه دست یافتند.
    کلیدواژگان: الگوریتم شبیه سازی تبرید، الگوریتم بهینه سازی انبوه ذرات، برنامه ریزی چندهدفه، مسئله پوشش مجموعه
  • مهدی رحیمدل میبدی، امیرحسین امیری، مهدی کرباسیان صفحات 29-52
    یکی از مهم ترین اهداف سازمان ها، تعیین استراتژی های مطلوب و پایدار برای دفاع از سیستم های حساس و حیاتی است و برای رسیدن به این هدف، می بایست با توجه به شرایط دفاع و حمله، راهبردهای کارآمد و استوار تعیین شوند. در این تحقیق با هدف بهبود قابلیت اطمینان، ابتدا الگویی برای مدل سازی استراتژی های بهینه دفاع و حمله در حالت ایستا، ارائه می شود که در آن، مدافع برای فریب دادن مهاجم ، تعدادی اهداف مجازی ایجاد می نماید. در این مدل ایستا، با توجه به احتمالات موجود در حمله موفق، قدرت تشخیص مهاجم در شناسایی اهداف مجازی و رویکرد تئوری بازی ها در پیدانمودن نقطه تعادل، یک مدل برنامه ریزی غیرخطی برای تعیین میزان سرمایه گذاری دفاع و حمله تمامی زیرسیستم ها، پیشنهاد شده است. سپس با توجه به نتایج به دست آمده از مدل پیشنهادی ایستا، پویایی سیستم و مفاهیم نظریه تکاملی بازی ها، یک روش جدید و پویا برای تعیین استراتژی های پایدار دفاع و حمله معرفی می شود. با توجه به الگوی ارائه شده، استراتژی پایدار تکاملی در طول زمان، برای مدافع مبنی بر استفاده و یا عدم استفاده از اهداف مجازی، از منظر مهاجم شامل حمله نمودن و یا عدم حمله و همچنین، از منظر سیستمی، مورد بررسی قرار می گیرند. در نهایت، مدل ارائه شده تحقیق برای یک مثال عددی، استفاده شده و نتایج آن مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: قابلیت اطمینان، دفاع، حمله، استراتژی پایدار، تئوری تکاملی بازی ها
  • بابک سهرابی، ایمان رئیسی وانانی، فائزه زارع میرک آباد صفحات 53-76
    تسهیلات بانکی به عنوان یکی از پراهمیت ترین کارکرد بانک ها از اهمیت بالایی برخوردار است. اهمیت شناسایی مشتریان تسهیلاتی اگر بیشتر از مشتریانی سپرده گزار نباشد به هیچ وجه کمتر نخواهد بود. در پژوهش های صورت گرفته، اهمیت این مشتریان بطور نسبی کمتر موردتوجه قرار گرفته است. هدف اصلی پژوهش حاضر، کاستن از مشکلات ارائه تسهیلات مناسب به مشتریان و طراحی سیستم توصیه گر تسهیلات بانکی با استفاده از داده های قبلی مربوط به تسهیلات ثبت شده در یک بانک منتخب و بزرگ کشور می باشد. راهکار ارائه شده، با دریافت داده های تسهیلات و اطلاعات حساب مشتری، گروه های مشتریان را در طی فرآیند آموزش و اعتبارسنجی، فراگرفته و بر مبنای آن، امکان پیش بینی شرایط مشتری برای دریافت تسهیلات آتی را فراهم می نماید. به منظور طراحی راهکار توصیه گر، روش های داده کاوی مناسب به همراه رویکرد اعتبارسنجی متناسب با هر روش انتخاب گردید و سیستم نهایی با خطای اندک، جهت گیری مناسب بانک نسبت به متقاضیان دریافت تسهیلات را معین نموده است که به تصمیم گیری مدیران برای ارائه دقیق تر تسهیلات، یاری خواهد رساند. این سیستم به بانک ها کمک می کند تا با شناسایی انواع مشتریان تسهیلاتی خود، تصمیمات مرتبط با هر گروه را به منظور ایجاد حداکثر سود و کاهش هزینه های وصول مطالبات اتخاذ نمایند و رویکرد متناسبی را برای هر مشتری در پیش گیرند. در نهایت، سیستم به سرپرستان بانک نیز ارائه گردید و بازخوردهای مطلوبی برای بهبود و ارتقاء راهکار دریافت شد.
    کلیدواژگان: تسهیلات بانکی، داده کاوی، خوشه بندی، طبقه بندی، سیستم توصیه گر
  • محمدرضا صادقی مقدم علی محقر، آفاق شیخ کبیر صفحات 77-116
    مدیریت پالت ها در صنایعی که زنجیره تامین آن ها وابستگی زیادی به پالت دارد، به عنوان یکی از بخش های لجستیک مطرح می شود. سیستم مدیریت پالت ها سیستمی است که به منظور تحویل پالت های مورد نیاز تامین کنندگان در زمان و مکان مناسب در صنایع پالت محور طراحی می شود. اندازه جریان سیستم مدیریت پالت، میزان پاسخگویی سیستم، زمان سیکل چرخه هر پالت به عنوان شاخص های مهم در اندازه گیری عملکرد این سیستم ها مطرح هستند. هدف این تحقیق طراحی مدلی برای مدیریت پالت ها با رویکرد تقسیم مخاطره در گروه خودروسازی سایپا است. در این تحقیق پس از مشخص نمودن اجزا سیستم مدیریت پالت و مشخص نمودن رابطه میان اجزا از طریق مطالعه ادبیات تحقیق، اثر استراتژی تقسیم مخاطره بر اجزا سیستم مدیریت پالت ها بررسی شده و مدلی برای تشریح وضعیت پس از اجرای استراتژی در زنجیره تامین گروه خودروسازی سایپا با استفاده از تکنیک شبیه سازی و با بهره گیری از نرم افزار متلب ارائه شده است. طبق نتایج به دست آمده از شبیه سازی، به منظور اجرایی سازی رویکرد تقسیم مخاطره در سیستم مورد بررسی، به انباری با ظرفیت1038عدد پالت نیاز است. روش جمع آوری داده ها، بررسی اسناد و همچنین مصاحبه با خبرگان و روش تجزیه و تحلیل داده ها شبیه سازی گسسته پیشامد می باشد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، تجهیزات جا به جایی قابل بازگشت (RTI)، تقسیم مخاطره، شبکه لجستیک
  • حسین صفری، مهدی اجلی، ایمن قاسمیان صاحبی صفحات 117-138
    سازمان ها همانند موجودات زنده دارای مراحل عمر می باشند. روزی به دنیا می آیند، بزرگ می شوند و روزی دیگر هم می میرند. این مقاله که خروجی یک کار تحقیقاتی می باشد، بدنبال بررسی وضعیت چرخه عمر اعضای هیئت علمی دانشکده علوم انسانی دانشگاه خلیج فارس می باشد. هدف اصلی در این کار تحقیقاتی این است که ابتدا بدانیم عمر اعضای هیئت علمی در چه مرحله ای است. سپس بر مبنای آن می توان پیش بینی کرد که در آینده چه مسیری را طی کند. در همین راستا ابتدا با جستجویی که در ادبیات موضوع شده است، 23 مدل رشد سازمانی شناسایی شد. با مطالعه این مدل ها سعی شد که مدلی متناسب با یک مرکز آموزشی، پژوهشی، دانشگاهی تدوین شود. پس از تدوین مدل، گام بعدی تدوین یک الگوریتم چهار مرحله ای برای گردآوری و تجزیه و تحلیل داده ها می باشد. در پایان این الگوریتم دو شاخص بنام های شاخص ریاضی و شاخص فازی معرفی شده است. بر مبنای این دو شاخص مشخص گردید وضعیت چرخه عمر اعضای هیئت علمی دانشکده علوم انسانی دانشگاه خلیج فارس بوشهر در پایان مرحله اول خود، یعنی طفولیت در دوره 1382 الی 1393 قرار دارد.
    کلیدواژگان: منحنی عمر سازمانی، منطق فازی، دانشکده علوم انسانی دانشگاه خلیج فارس
  • حسین عزیزی، علیرضا امیرتیموری، سهراب کردرستمی صفحات 139-170
    انتخاب تامین کننده در سازمان ها نقشی کلیدی ایفا می کند، چرا که هزینه ی مواد اولیه بخش اصلی هزینه ی محصول نهایی را تشکیل می دهد. انتخاب یک تامین کننده ی مناسب امروزه یکی از مهم ترین تصمیمات بخش خرید است. این تصمیم عموما به معیارهای مختلفی بستگی دارد. برای مدیریت موثر این عمل خرید که از نظر راهبردی حایز اهمیت است، باید روش و معیارهای مناسبی برای مسئله انتخاب شود. این مقاله رویکرد «تحلیل پوششی داده ها با مرزهای کارآ و ناکارآ» را برای ارزیابی و انتخاب بهترین تامین کننده در حضور خروجی های نامطلوب و داده های نادقیق پیشنهاد می کند. تحلیل پوششی داده ها با مرزهای کارآ و ناکارآ دو کارآیی را برای تصمیم گیری در نظر می گیرد: یکی نسبت به مرز کارآیی اندازه گیری می شود و بهترین کارآیی نسبی یا کارآیی خوشبینانه نامیده می شود، و دیگری نسبت به مرز ناکارآیی سنجیده می شود و بدترین کارآیی نسبی یا کارآیی بدبینانه نامیده می شود. به علاوه، با استفاده از این رویکرد، اندازه های عملکرد کلی جدیدی برای نمره دهی به تامین کنندگان در حضور خروجی های نامطلوب و داده های نادقیق ارائه می شود. در مقایسه با تحلیل پوششی داده های سنتی، رویکرد تحلیل پوششی داده ها با مرزهای کارآ و ناکارآ بهترین تامین کننده را به درستی و به آسانی شناسایی می کند. دو مثال عددی کاربرد رویکرد پیشنهادی را نشان می دهند.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، خروجی های نامطلوب، داده های نادقیق، انتخاب تامین کننده، کارآیی های خوشبینانه و بدبینانه
  • بهاره ملازاده یزدانی، علیرضا پویا صفحات 171-193
    این پژوهش به ارائه مطالعه طولی بر روی خوشه های استراتژی تولید در دو مقطع زمانی با فاصله شش سال پرداخته است. استفاده از روش های بررسی داده ها به صورت طولی در چند دهه اخیر به صورت چشم گیری گسترش یافته و در بین پژوهشگران کاربردی نیز شهرت یافته است. در پژوهش طولی بر عکس روش مقطعی، داده ها از یک نمونه معرف به دفعات مختلف گرد آوری می شود. برای انجام مطالعه طولی، دو خوشه بندی متفاوت بر روی استراتژی های تولید مورد استفاده در کارخانه های ایران، در دو مقطع زمانی انجام شده است. بدین منظور از داده های دو نمونه در مقطع های زمانی سالهای 1388 و 1394 کارخانه های تولیدی استفاده شده است. اعتبار خوشه بندی با تحلیل تشخیصی بررسی شده و سپس تغییرات به وجود آمده در اهداف تولیدی این خوشه ها با استفاده از فاصله اقلیدوسی، تحلیل واریانس چند متغیره و تحلیل واریانس مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج این بررسی حاکی از وجود شباهت ها و تفاوت هایی بین دو خوشه در دو مقطع زمانی است.
    کلیدواژگان: تاکسنومی، استراتژی تولید، مطالعه طولی، تحلیل خوشه ای
  • محمد همتی، سعیده عباسی صفحات 193-215
    در ارزیابی سازمان ها و نهادها، یکی از مهم ترین اهداف، رتبه بندی واحدها بر اساس میزان عملکرد می باشد. با توجه به این که روش های رایج ارزیابی واحدهای تصمیم گیری در تحلیل پوششی داده ها ممکن است به چندین واحد کارا ختم گردد، همواره انتخاب بهترین واحد از بین تمام واحدها، یکی از مشکلات اصلی در تحلیل پوششی داده هاست. روش های متعددی برای رتبه بندی واحدهای تصمیم گیرنده ارائه شده است. در این مقاله، یکی از روش های جدید به نام وزن مشترک با جزییات مورد بررسی قرار گرفته است. دو روش وزن مشترک و تاپسیس بر روی داده های واقعی مربوط به 17 بانک در استان سمنان بررسی شده است. نتایج نشان دهنده این است که هر دو روش به رتبه بندی کاملی دست یافته اند، اما در مقایسه بین دو روش نتایج بیانگر این امر است که رتبه بندی با وزن مشترک همخوانی بیشتری با واقعیت دارد. به علاوه روش وزن مشترک غیر پارامتری می باشد و بر اساس کارایی (نسبی) واحدهای کارا، رتبه بهتری کسب نموده است. در روش پیشنهادی همه واحدهای تصمیم گیری با هم در نظر گرفته شده اند، در حالی که در تاپسیس این گونه نیست.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، تاپسیس، رتبه بندی، وزن مشترک
|
  • Maghsoud Amiri, Mohammad Taghi Taghavi Fard, Mojtaba Aghaei Pages 1-27
    In this paper, the considered set covering issue is a stance of location-allocation issue in which the residents of each the eighteen district of region 6 of Tehran, have definite requirements to receive services (medical first aid) from some of emergency centers. We want to arrange so that at least one center, in each district, provides services to people who have been exposed to incidents. In this regard and to emplacement of these relay centers, a developed multi-objective model is used that has objectives such as minimizing the establishment cost of relay stations, maximizing the total covered population and minimizing the total distances between demand locations and allocated service providers. Since, each of the centers has only an ambulance and these ambulances being out of reach during providing services, possible limitations have been used in this model. So, in this research a combination of multi-objective decision making (MODM) methods and set covering problem (SCP) is used to specify the location of relay centers in 18 districts of region 6 in Tehran. The chosen solution is simulated annealing method that is performed using Matlab software. At the end, the model is implemented through the Ultra Innovative algorithm of particle mass optimization to compare to the answers of the Simulated Annealing algorithm. Results show that both algorithms give the same answers for the considered locations.
    Keywords: Multi, objective Planning, Particle Swarm Optimization, Set Covering, Simulating Annealing
  • Mahdi Rahimdel Meybodi, Amirhossein Amiri, Mahdi Karbasian Pages 29-52
    Determining the optimal and sustainable strategies to protect critical and sensitive systems, is one of the main objectives of the organization. To achieve this goal, efficient and stable strategies must be determined. In this paper first, modeling the optimal strategies to defend and attack in the stationary state is presented, provided that the defender to deceive the attacker provides a number of false targets. In the static model, considering the probability of a successful attack, attacker capability in identifying false targets, reliability block diagram and game theory approach in finding the balance point, a nonlinear programming model is proposed to determine the amount of investment defend and attack. Then, according to the results of the static model, system dynamics and implications of evolutionary game theory, a new and dynamic approach to determine sustainability strategies of defense and attack is presented. According to the proposed model, evolutionary stable strategy for the defender, attacker and system is examined. Finally, presented model is illustrated for an applied case and final findings are analyzed.
    Keywords: Defense, Attack, Stable strategy, Evolutionary game theory
  • Babak Sohrabi, Iman Raeesi Vanani, Faezeh Zareh Mirkabad Pages 53-76
    Bank facilities, as one of the most important functions of banks, are very important to the survival of banks. The importance of identifying facility consumers is more than depositor customers. In previous studies, the importance of such customers has not been well considered. This study aims at designing recommender systems for predicting the customer behavior in receiving facilities, using clustering and classification algorithms. The designed system helps banks to identify types of facility demanding costumers, and to make decisions related to each customer cluster in order to make maximum profits and reduce the cost related to loans and receivables. The system accurately predicts each customer's cluster and also forecasts account balance of each customer group according to the current data set. Based on Analyses carried out on the clusters and related data sets of clients, is the recommender system is provided for to branch users. In order to design the recommender system, clustering and classification outputs were also deeply validated. The margin of error was very low and therefore, data mining outputs were verified and used to develop the final system as well as a user interface for the final utilization of recommender system which was presented and validated by the supervisors of bank. Supervisors also provided some suggestions for improving the final solution.
    Keywords: Bank Facilities, clustering, Classification, Data Mining, Recommender System
  • Mohammad Reza Sadeghi Moghadam, Ali Mohaghar, Afagh Sheikhkabir Pages 77-116
    Pallet management system is crucial part of logistic system in pallet intensive industries such as automotive manufacturing. In practice pallet management system is in charge of delivering right amount of pallet to the right customer at the right time. In automotive manufacturing industry, pallet management system is mostly used in delivering parts and components to the OEM. System fleet size, system responsiveness and cycle time are the most important criterias in assessing system performance. The objective of this study is to develope a model for pallet management system under risk pooling approach. We start with clarifying pallet management system components using returnable transport items scientific literature review and then we propose a model for pallet management system of Saipa corporation supply chain (an Iranian automotive factory) under risk pooling approach using simulation technique. MATLAB software is used as the tool for simulation. The method of data gathering is interviewing and also reviewing document and literature and the method of data analysis is discrete event simulation.
    Keywords: Simulation, returnable transport items, risk pooling, logistic chain
  • Hossein Safari, Mehdi Ajali, Iman Ghasemiyan Sahebi Pages 117-138
    Organizations have life stages like living organisms. One day they are born, raised and die another day. This article seeks to examine the situation of a staff life cycle in Social Sciences faculty of Khalij Fars university. The main purpose of this research is understanding the life cycle of the faculty members, then can be predict the future path of staff life cycle. In this regard, by search in the literature, 23 organic growth model were identified. By studying these models, proposed a related model for a didactic, educational and collegiate center. After by developing this model, the next step is to expanded a four-stage approach to gathering and analyzing the data. At the end of this algorithm introduced two indicators including fuzzy index and mathematics index. Based on these index the life cycle of faculty members in Social Sciences faculty of Khalij Fars university is at the end of the first stage, i.e. childhood in the period 1382 to 1393.
    Keywords: organizational life cycle, Fuzzy logic, Social Sciences Faculty of Khalij Fars University
  • Hossein Azizi, Ali Reza Amirteimoori, Sohrab Kordrostami Pages 139-170
    Supplier selection plays a key role in the organizations because the costs of the raw materials constitute the main part of the final product cost. Today, selecting a suitable supplier is one of the most important purchasing decisions. It generally depends on various criteria. To effectively manage the strategically-important purchasing activity, suitable methods and criteria must be selected for the problem. This paper proposed a “data envelopment analysis with efficient and inefficient frontiers” approach to evaluate and select the best supplier in the presence of undesirable outputs and imprecise data. The data envelopment analysis with efficient and inefficient frontiers considered two efficiencies for the decision-making: One efficiency was measured with respect to the efficiency frontier and is called the best relative efficiency or the optimistic efficiency. The other one was measured with respect to the inefficiency frontier and is called the worst relative efficiency or the pessimistic efficiency. In addition, this approach was utilized to provide new overall performance measures to score the suppliers in the presence of undesirable outputs and imprecise data. Compared to the traditional approach, data envelopment analysis with efficient and inefficient frontiers approach identified the best supplier more easily and accurately. Two numerical examples were provided to illustrate the application of the proposed approach.
    Keywords: Data Envelopment Analysis, undesirable outputs, imprecise data, supplier selection, optimistic, pessimistic efficiencies
  • Bahareh Mollazadeh Yazdani, Alireza Pooya Pages 171-193
    In this study, a longitudinal study on cluster production strategy in two time periods with an interval of five years is discussed. Using the longitudinal and transverse analysis has dramatically expanded in recent decades and become well known among researchers. Despite the cross-sectional study, In longitudinal study, data collected from a representative sample in different times. To conduct a longitudinal study, two different clustering was conducted on production strategies used in Iran’s factories, in two time periods. Therefore, the data in the two years 2010 and 2016 period were used from production factories. Population were similar in two period. Clustering validity was assessed by discriminant analysis, and then, changes in production objectives surveyed using Euclidean distance, multivariate data analysis and analysis of variance were used. Finally, changes in cluster’s production objectives are discussed. Based on the results there are similarities and differences between two groups are in two time periods.
    Keywords: Taxonomy, Manufacturing strategy, longitudinal study, Cluster analysis
  • Mohammad Hemati, Saeedeh Abbasi Pages 193-215
    In evaluating of organizations and institutions, one of the most important goals is the ranking of the units based on the performance of them. According to the commonly used method of decision-making in data envelopment analysis, it may lead to multiple efficient units that choose the best of units, is the main problems in data envelopment analysis. In this paper, a new method as the common weights has been studied in details. Two techniques (common weight and TOPSIS) have been studied on real data of the 17 banks in Semnan province. The results indicate that the two methods have achieved perfect ratings. By comparing the two methods, results have been showed that the common weights rating is closer to reality. In addition, common weight is a non-parametric method and has received a better ranking based on the performance (relative) efficient. Also, in the common weight all of the decisions making have taken together, while in the TOPSIS mode is not.
    Keywords: DEA, TOPSIS, Ranking, common weights