فهرست مطالب

پژوهشنامه تربیتی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 34، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیر حسین مهدی زاده، ژاله طاهری*، فاطمه کبیری صفحه 1
    این پژوهش به بررسی تاثیر سلامت سازمانی برعملکرد ( فنی، انسانی و ادراکی) مدیران مدارس متوسطه پسرانه آموزش و پرورش شهرستان اسلامشهر پرداخت. طرح تحقیق حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی مدیران و دبیران ( 74 مدیر و 1209 دبیر ) مقطع متوسطه پسرانه شهرستان اسلامشهر در سال تحصیلی 1391-1390 بود که از این تعداد 120 نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای با استفاده از فرمول حجم نمونه کوکران انتخاب شدند و ابزار گردآوری اطلاعات شامل دو پرسشنامه سلامت سازمانی تهیه شده توسط خانلو(1385) و عملکرد مدیران (عنایتی،1382) بود.
    در راستای آزمون فرضیه های پژوهش، ازمدل آماری رگرسیون چند متغیری روش ورود همزمان استفاده شد. در نهایت یافته های تحقیق نشان داد که بین عملکرد (فنی، انسانی وادراکی) مدیران با سلامت سازمانی رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت، بدین ترتیب که با افزایش سلامت سازمانی، عملکرد نیز در هرسه بعد فنی، ادراکی و انسانی افزایش یافت.
    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، عملکرد مدیران، مدارس متوسطه
  • دانیار جاویدی صفحه 17
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه بلوغ شغلی وتعهد شغلی با سهل انگاری شغلی در کارکنان بانک-های دولتی و خصوصی استان خراسان شمالی انجام شده است. حجم جامعه 13 بانک خصوصی و 7 بانک دولتی،(1445 نفر) بوده که300 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی منظم انتخاب شدند. سپس به منظور سنجش بلوغ شغلی، تعهد شغلی و سهل انگاری شغلی به ترتیب از پرسشنامه های بلوغ شغلی (لوکان ،1984)،پرسشنامه تعهد شغلی (آلن، می یر و اسمیت ،1993) و پرسشنامه سهل انگاری شغلی (تاکمن ،1990) استفاده شد. جهت تحلیل داده ها و تعیین برازش داده ها با الگو و مقایسه مدل ها از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده گردید. یافته ها نشان داد، بلوغ شغلی و تعهد شغلی با سهل انگاری شغلی همبستگی منفی وجود دارد. اثر مستقیم بلوغ شغلی بر سهل انگاری شغلی و تعهد شغلی بر سهل انگاری شغلی در کارکنان بانک های خصوصی و دولتی منفی و معنادار است. اما اثر مستقیم بلوغ شغلی بر تعهد شغلی مثبت و معنادار است.همچنین نتایج نشان می دهد، کارکنان بانک های خصوصی، دارای سهل انگاری کمتر و بلوغ و تعهد شغلی بالاتری در مقایسه با کارکنان بانک های دولتی هستند. در بانک های خصوصی، ارزیابی و نظارت مستمر کار فرما، استفاده از بازخورد نظرات مشتریان، و بسیاری عوامل دیگر تاثیر دارد. درحالی که در بانک های دولتی به دلیل ثبات نصبی شرایط شغلی کارکنان، بالا بودن ساعات کاری، کم رنگ بودن سیستم نظارت و ارزشیابی مستمر، باعث پایین آمدن بلوغ و تعهد شغلی کارکنان، و بالا رفتن میزان سهل انگاری آن ها می گردد.
    کلیدواژگان: بلوغ شغلی، تعهد شغلی و سهل انگاری شغلی
  • زهرا طالب صفحه 35
    هدف پژوهش حاضر بررسی دیدگاه معلمان و متخصصان در رابطه با اولویت بندی مهارت های فن آوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) مورد نیاز دانش آموزان در برنامه درسی دوره راهنمایی می باشد. بر این اساس از بین 11010 نفر از معلمان دوره راهنمایی مناطق نوزده گانه شهر تهران با استفاده از جدول مورگان280 نفر و از بین130 نفر از کارشناسان 37 نفر به روش تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته می باشد که با استفاده از ماژول های بنیاد جهانیICDL و مطالعه ماژول های بنیاد ICDL ایران تهیه گردیده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های خی دو، تحلیل واریانس یک راهه، آزمون های توکی، LSD و U مان ویتنی استفاده گردیده است. نتایج پژوهش حاکی از آنست که دیدگاه معلمان و کارشناسان در خصوص بکارگیری مهارت های فاوای مورد نیاز دانش آموزان، همسو می باشد. همچنین از دیدگاه معلمان و متخصصان چهار مهارت جستجوی اینترنتی و پست الکترونیک، کامپیوتر و مدیریت فایل ها، نرم افزار ارائه مطلب و واژه پرداز از نظر اهمیت در اولویت اول آموزش، مفاهیم پایه سخت افزارو فناوری اطلاعات در اولویت دوم و بانک اطلاعاتی و صفحه گسترده در اولویت سوم آموزشی قرار دارند.
    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات و ارتباطات، مهارت های فاوا، برنامه درسی، دوره راهنمایی
  • غلامرضا صمدیانی صفحه 57
    یکی از مسائلی که همواره، بشر را رنج داده، مسئله مرگ و پایان یافتن زندگی است. خداوند در قرآن کریم، مرگ را همچون زندگی، خلقت و آفرینش می خواند . و پیامبر اسلام(ص) مرگ را انتقال از عالمی به عالم دیگر می داند.
    و مولا علی(ع) انس و اشتیاقش را به مرگ، بیش از علاقه کودک به پستان مادر دانسته است و به همین سبب وقتی پس از شصت و سه سال مجاهدت و عبودیت و تلاش بی وقفه و تحمل رنج ها در راه حق در مسجد کوفه، شمشیر خوارج، فرقش را می شکافد ؛ فریاد بر می آورد که «فزت ورب الکعبه».
    امام حسین(ع) در واپسین لحظات عمر در روز عاشورا، مرگ را پلی دانست که مومنان را از کناره سختی ها و دشواری ها به ساحل سعادت ها و نعمت های جاوید منتقل می کند وعبور دهنده کافران به سوی جهنم و عذاب است. اصحاب این بزرگواران نیز مرگ را واقعیت با عظمتی می پندارند که آنان را از زندان طبیعت و محدودیت های جهان حس و رنگ، رها ساخته در عالم ملکوت به جوار رحمت حق می رساند.
    لغت شناسان، «مرگ» [در پهلوی marg و اوستا mahrka،... از ریشه mar] را باطل شدن قوت حیوانی وحرارت غریزی، فنای حیات ونیست شدن زندگانی، موت، وفات، اجل و از گیتی رفتن معنی کرده و برای آن مترادف های فراوانی بیان کرده اند.
    جلال الدین محمد معروف به مولوی، شاعر و عارف بزرگ قرن هفتم هجری، مرگ و مترادفات آن را صدها بار در مثنوی بیست و شش هزار بیتی اش به کار برده است. در این پژوهش از روش توصیفی با جستجوی کتابخانه ای در مثنوی بخصوص شرح های شارحانی همچون فروزانفر، شهیدی، استعلامی، محمد تقی جعفری و...، استفاده کرده ام تا واژه هایی همچون مرگ، موت، فنا، اجل، جسم، روان، انسان، خواب، مشتقات و هم خانواده های آنها را بیابم و با توجه به ویژگی های مشترک به پنج گروه:الف: چگونگی و حقیقت مرگ
    ب: شباهت خواب ومرگ
    ج: شیوه های بی نهایت مرگ
    د: اجتناب ناپذیری مرگ
    ه)وضعیت انسان بعد از مرگ؛
    دسته بندی نمایم و درباره هر یک توضیح دهم.
    کلیدواژگان: مرگ، فنا، اجل، جسم، روان، انسان، خواب
  • محبوبه سلیمان پور عمران*، محمدحسین یارمحمدیان، نرگس کشتی آرای صفحه 83
    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضع موجود آموزش زیست محیطی در چارچوب سواد زیست محیطی مارسیونسکی و رهرینگ و سه حیطه اهداف بلوم انجام پذیرفته است. روش این پژوهش، تحلیل محتوای کتاب های درسی زیست شناسی، شیمی و جغرافیا با تکنیک آنتروپی شانون وبر اساس دانش، مهارت و نگرش زیست محیطی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه ی کتاب های جدید التالیف زیست شناسی، شیمی و جغرافیا دوره متوسطه میباشدکه توسط دفتر برنامه ریزی و تالیف کتاب های درسی، برای سال تحصیلی92-93 تالیف و چاپ شده است. ابزار گردآوری داده ها، چک لیست تحلیل محتوا بوده است که روایی آن توسط متخصصان حوزه محیط زیست و برنامه ریزان درسی تایید شده است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که از مجموع513 مولفه های زیست محیطی شمارش شده، 305 واحد به دانش زیست محیطی، 88 واحد به مهارت زیست محیطی و 119 واحد به نگرش زیست محیطی اختصاص یافت. به دانش، نگرش و مهارت زیست محیطی بطور نامتوازن توجه شده است و به بعد شناختی زیست محیطی بیش از حیطه نگرشی و مهارتی زیست محیطی توجه شده است و کتاب های درسی نیز به یک نسبت به مولفه های زیست محیطی نپرداخته است بطوری که آموزش زیست محیطی در کتاب های شیمی و زیست شناسی، بطور معناداری مغفول واقع شده است.
    کلیدواژگان: آموزش زیست محیطی، دانش زیست محیطی، مهارت زیست محیطی، نگرش زیست محیطی، برنامه درسی
  • مهنازامیرپور، زهرا خراشادیزاده صفحه 103
    این پژوهش کیفیت زندگی کاری کارکنان و اساتید دانشگاه آزاد اسلامی منطقه 9را با الهام از رویکرد های مختلفی به ویژه رویکرد عاملیتی، کانینگهام وابرال و والتون مورد بررسی قرارداده است. جامعه آماری تمامی اساتید وکارکنان دانشگاه های آزاد اسلامی منطقه9 کشور می باشند که در سال تحصیلی 92-91 شاغل می باشند. از این تعداد 352 نفر بر اساس جدول مورگان به عنوان نمونه تعیین شده اند. این پژوهش به تبیین و توصیف وضعیت کیفیت زندگی کاری اساتید و کارکنان پرداخته واز نوع توصیفی– تبیینی است.
    برای تحلیل داده ها از آزمون های آماری استنباطی مانند خی دو و کروسکال و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شده است. نتایج حاصله نشان می دهد که میزان نشاط، میزان امنیت شغلی و رضایت از زندگی رابطه معنا داری با کیفیت زندگی کاری دارند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، مشارکت، امنیت شغلی، نشاط، اساتید و کارکنان
  • نازیلا کریمی، محمد مخاطب، سیدعلی سیادت صفحه 127
    هدف از این پژوهش بررسی میزان انگیزش کارکنان معاونت پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش و همبستگی آن با ویژگی های شغلی آنان در سال تحصیلی91- 90 بود. روش تحقیق توصیفی – پیمایشی بوده و پرسشنامه 20 سوالی انگیزش کارکنان آسپینا استفاده شد. پایایی پرسشنامه با اجرای مطالعه موردی بر30 نفر از کارکنان و محاسبه آلفای کرونباخ برابر با 0.931 تعیین شد. جامعه آماری پژوهش55 نفر کارکنان معاونت پرورشی و فرهنگی بوده و با روش تمام شماری، نظرات 52 نفر از کارکنان در تحلیل داده ها بررسی شد. آزمون خی دو، محاسبه ی ضریب همبستگی پیرسون و آزمون خی چندبعدی برای تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها نشان داد کارکنان معاونت پرورشی و تربیت بدنی با میانگین امتیاز انگیزش برابر با 70.42 از انگیزش بالایی برخوردار هستند. وجود همبستگی معنی دار بین نمرات انگیزش و ویژگی های شغلی کارکنان تایید نشد. بین نظر کارکنان در مورد خرده عامل های نوآوری و ابتکار، امکانات و تجهیزات و تنوع از عامل کیفیت کار، خرده عامل ارتقا شغلی از عامل پیشرفت شغلی، خرده عامل احساس توجه از سوی مقام مافوق، تفاوت معنی داری وجود نداشت. ویژگی محل کار، سبب شد تا بین پاسخ های کارکنان به گویه های روشن بودن اهداف سازمان، تنوع و ارزشمندی کار تفاوت معنی دار وجود داشته باشد. ویژگی جنسیت باعث بروز تفاوت در مورد گویه های ارزشمندی کار و احساس توجه از سوی مقام مافوق شد. ویژگی سابقه-کار بر پاسخ کارکنان به گویه وجود فرصت مشارکت در تصمیم گیری سازمانی موثر بود. ویژگی پست سبب شد تا در پاسخ به گویه اعتماد به درک و شناخت مافوق از توانمندی فرد بین کارکنان تفاوت معنی داری وجود داشته باشد. ویژگی تحصیلات و مدرک بر گویه کیفیت بخشی به کار اثر گذاشت. ویژگی درآمد نیز پاسخ کارکنان را به گویه های شناخت انتظارات سازمان، پذیرش جایگاه مقام مافوق، اعتماد به درک و شناخت مافوق از توانمندی فرد و ارزشمندی کار متفاوت نمود.
    کلیدواژگان: انگیزش، کیفیت کار، ویژگی های شغلی
  • هاشم فردانش، محمدرضا وحدانی اسدی صفحه 151
    هدف از پژوهش حاضر مطالعه شرایط تسهیل کننده کاربرد و نهادینه سازی نوآوری های آموزشی (ارزشیابی کیفی، توصیفی) است. در پژوهش حاضر ارزشیابی کیفی، توصیفی به عنوان نمونه ای از نوآوری آموزشی مد نظر قرار گرفت. در طرحی از نوع همبستگی تعداد 100 نفر از معلمان مقطع ابتدایی از پنج مدرسه مجری طرح ارزشیابی کیفی توصیفی (شامل پایه های اول تا پنجم ابتدایی) به شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از شهر تهران انتخاب شدند. سپس مشارکت کنندگان پرسشنامه محقق ساخته شرایط تسهیل کننده اجرا و نهادینه سازی ارزشیابی کیفی، توصیفی با لیکرت پنج ارزشی از کاملا مخالفم تا کاملا موافقم را تکمیل کردند. روایی آن توسط اساتید صاحب نظر به تایید رسید و پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه شد (92/0=α). برای تجزیه تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی اکتشافی با چرخش متمایل، آزمون فریدمن و آزمون تعقیبی ویلکاکسون در سطح معنی داری 01/0p≤ استفاده شد. بر اساس نتایج تحلیل عاملی 29 گویه، در هشت عامل عدم رضایت از شرایط موجود (4 گویه)، دانش و اطلاعات موجود (4 گویه)، دسترس پذیری منابع (4 گویه)، زمان کافی (3 گویه) پاداش و/ یا مشوق ها (3 گویه)، مشارکت در تصمیم گیری (3 گویه)، تعهد (4 گویه) و رهبری (4) شناخته شدند. نتایج نشان داد عدم رضایت از شرایط موجود و وجود دانش و اطلاعات از بیشترین اولویت در تسهیل کاربرد و نهادینه سازی این نوآوری آموزشی برخوردارند. سایر شرایط شامل رهبری، تعهد، دسترس پذیری منابع، زمان کافی، مشارکت در تصمیم گیری ها و در نهایت پاداش و/یا مشوق ها به ترتیب در رتبه های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: نوآوری های آموزشی، شرایط تسهیل کننده، اجرا، نهادینه سازی، ارزشیابی کیفی، توصیفی
|
  • Amir Hossein Mahdizade, Zhale Taheri*, Fateme Kabiri Page 1
    The study investigates the relationship between organizational health and the technical, human and perceptive performance of high school principals in Islamshahr. It is a correlation study. The population includes all principlas(74) and teachers(1209), of which a sample of 120 is chosen randomly. The data re gathered through two questionnaires: organizational health (Khanloo,1385) and Manager performance( Enayati, 1382).
    Multivariate regression analysis is used to investigate the research questions. The results show that there is a positive relationship between organizational health and the technical, human and perceptive performance.
    Keywords: organizational health, performance, high schools
  • Danyar Javidi Page 17
    The study examines the relationship between vocational maturity and commitment and procrastination among employees in public and private banks located in Northern Khorasan. The population includes all empolyyes in 13 private banks and 7 public banks(1445 employees). A sample of 300 is chosen randomly. Three questionnaires are the data gathering instruments: vocational maturity questionnaire(Lokan, 1984); organizational commitment(Alen, Mier, Smith, 1993); procrastination (Tuckman, 1990). Structural equation modeling is used to analyze the data. The results show that there is a negative relationship between job maturity and commitment and procrastination. There is a significant positive effect of vocational maturity on vocational commitment. The results also show that employees in private banks have less procrastination and more vocational maturity and commitment. In private banks constant assessment and evaluation of employees and clients’ feedback are more prominent. However, lack of enough supervision and evaluation, longer working hours, and job stability are the reasons for decreased vocational maturity and commitment among employees in public banks.
    Keywords: vocational maturity, vocational commitment, procrastination
  • Zahra Taleb Page 35
    This study reviews the teachers and experts viewpoint of students’ required information and communication technology (ICT) skills for effectiveness of middle school curriculum courses. 317 of 11,010 teachers and 37 from 130 ICT experts from nineteen areas in Tehran were selected by cluster random sampling by means of Morgan tables. The research tool is the researcher-made questionnaire using the World Foundation ICDL questionnaire. The reliability was confirmed according to Cronbach's alpha (93%). Data was analyzed by Chi-Square, one-way ANOVA, Tukey, LSD and Mann Whitney. The study shows that from teachers and ICT experts view, four ICT modules: Web browsing and e-mail, Using the Computer and Managing Files, Power point and Word processor have priority importance of education. Basic concepts of hardware and IT has second priority. Using databases and spreadsheets modules have third priority. Meanwhile, skills priority in all seven modules was determined. No significant differences were observed between teachers and experts viewpoint.
    Keywords: Information, Communication Technology, ICT skills, Curriculum, Middle School
  • Gholamreza Samadiani Page 57
    Rumi uses the word death and its synonyms in Masnavi on numerous occasions. The present study is a descriptive study in which the words indicating death are studied. Interpretations written by such scholars as Forozanfar¡ Shahidi¡ Estelami¡ and Jafari are used as references. The results shows that death is dealt with under five categories: a. the how and reality of death; b. the similarity of death and sleep; c. indefinite ways of death; d. inevitability of death; e. after death situation.
    Keywords: death, mortality, psyche, human, sleep
  • Mahboube Soleimanpour Omran, Mohammad Hossein Yarmohammadian, Narges Keshtiaray Page 83
    The present research was conducted with the aim of studying the current condition of textbooks based on the amount of attention paid to components of Environmental literacy including knowledge, skill and environmental attitude and within the framework of Marsinowski and Rehring’s environmental education. Research method was content analysis using Shannon's entropy technique and page analysis unit (text, questions, exercises, illustrations) was a total of 387 pages of the newly compiled high school biology, chemistry and geography textbooks. The statistical population comprised of all the high school biology, chemistry and geography textbooks in 2013- 2014 academic year out of which three second grade textbooks were selected as the sample. Data collection tool was content analysis checklist, validity of which has been confirmed by environmental experts and curriculum designers. Results of data analysis indicated that out of 513 counted environmental components, 305 units have been allocated to environmental knowledge, 88 units to environmental skill and 119 units to environmental attitude. More attention has been paid to environmental knowledge rather than environmental attitude or environmental skill and textbooks do not address environmental components equally. Geography textbook has sufficiently addressed environmental issues but environmental concepts have been significantly neglected in chemistry and biology textbooks. Based on the findings of this research, revising the curriculum content of high school chemistry and biology curricula with regard to attention to components and indexes of Environmental literacy seems to be necessary.
    Keywords: environmental education, environmental knowledge, environmental skills, environmental attitude, curriculum
  • Dr. Mahnaz Amirpour, Zahra Khorashadizade Page 103
    Quality of life at work considered as multi-aspect program in which consider satisfaction of work life quality and balance between life and job. Job satisfaction, work life balance, personal touchy skills development, considering personal issues and personnel functions are among qualities that coincide with quality of work life. The following research aimed to evaluate quality of work life among Islamic Azad University personnel of district 9. All the personnel of Islamic Azad University of district 9 who were at function during 2010-11 educational years are considered as research population. Sample is chosen by random stratified sampling (according to job orders). Data acquired via researcher made questionnaire of 40 questions about work life quality which followed Walton pattern. Analysis of data on descriptive statistics consider frequency distribution, median, aggregation percent and deductive statistics consider 8 fields of work life quality by T-test of each group. Also T-test of independent groups, variance analysis and Duncan post hoc test compare work life quality according to age, job experience, and job title and job orders.
    Keywords: Work Life Quality, University Personnel
  • Nazila Karimi, Mohammad Mokhatab Page 127
    The present study investigates the extent of employees’ motivation in cultural department of education ministry and its correlation to their vocational characteristics. The study is a descriptive-survey study. Aspina’s motivation questionnaire is used to collect data. The reliability of the questionnaire was determined to be 0.93. The population consists of 55 employees. Chi-square test and Pearson correlation coefficient are used to analyze the data. The results show that the employees have a high motivation(70.42). The relationship between motivation and vocational characteristics are not confirmed.
    Keywords: motivation, efficiency, organizational situation, organizational levels
  • Hashem Fardanesh, Mohammad Reza Vahdani Asadi Page 151
    The present study investigate the facilitating role of implementation and institutionalization of instructional innovation elementary education. In this study qualitative and descriptive evaluation is considered an innovation. A sample of 100 elementary schools teachers is chosen through cluster sampling in Tehran. Then, they completed a researcher-made questionnaire to evaluate implementation and institutionalization of qualitative and descriptive evaluation. The questionnaire is both valid and reliable(92/0=α). Exploratory factor analysis shows that 29 factors are present.
    Keywords: instructional innovation, qualitative, descriptive evaluation, implementation, institutionalization of instructional innovation, facilitating conditions