فهرست مطالب

مدیریت توسعه فناوری - سال سوم شماره 1 (تابستان 1394)

فصلنامه مدیریت توسعه فناوری
سال سوم شماره 1 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • منوچهر منطقی، محمد نقی زاده*، عاطیه صفردوست، مریم محمد روضه سرا صفحات 9-30
    در فرایند انتقال فناوری عناصر بسیاری روی اثربخشی آن موثرند. یکی از این موارد، فرهنگ سازمانی است. فرهنگ سازمانی با تاثیر از فرهنگ ملی کشورها می تواند زمینه ساز موفقیت یا عدم موفقیت فرایند انتقال فناوری گردد. به این منظور در پژوهش حاضر نقش فرهنگ سازمانی بر اساس مدل هافستد بر اثربخشی انتقال فناوری مورد بررسی قرار می گیرد. جامعه آماری شامل پروژه های انتقال فناوری است که در طول دو دهه اخیر انجام شده است. براین اساس تعداد 53 پروژه انتخاب شد که جهت پاسخگویی به سوالات پرسشنامه از مدیران و صاحب نظران فعال در این پروژه ها بهره گرفته شد. جهت تحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که ابعاد فرهنگ سازمانی بر انتقال اثربخش فناوری (میزان موفقیت و عدم موفقیت) نقش موثری دارند. همچنین یافته ها نشان می دهد که فرهنگ های نتیجه گرا، کارمند محور، نگاه سیستمی باز، رویکرد حرفه ای و جامع نگر، کنترل سهل گیرانه و رویکرد هنجاری نقش موثرتری بر انتقال اثربخش فناوری دارند.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، انتقال فناوری، اثربخشی انتقال فناوری
  • ابراهیم محمودزاده، ابوالفضل باقری، علی دهقان پیر* صفحات 31-62
    امروزه صنایع فناوری برتر عامل مزیت رقابتی میان کشورها محسوب می شوند و سهم عمده تولید ناخالص داخلی کشورها را تشکیل می دهند. هدف از این تحقیق شناخت عوامل تاثیرگذار بر موفقیت توسعه محصول و بررسی ارتباط ساختاری میان آن ها در صنایع فناوری برتر است. اگرچه حوزه ی نظری این تحقیق گسترده است، ما در این تحقیق به دنبال عوامل درون سازمانی هستیم که عملکرد بازار نوآوری های فناورانه ی سازمان ها را تحت تاثیر قرار می دهند و این سوال را مطرح می کنیم که در صنعت فناوری برتر چه عواملی عملکرد بازار محصولات جدید سازمان ها را تحت تاثیر قرار می دهند؟ سوال این تحقیق، برگرفته از مسئله صنعت است که در جلسات مشترک با مدیران پروژه شکل گرفته است. برای این کار، با بومی سازی آیتم ها و متغیرهای تحقیق به وسیله انجام مصاحبه با خبرگان صنعت و دسته بندی عوامل تاثیرگذار به سه متغیر ویژگی فناوری برتر، توانمندی های پویا و ریسک سرمایه گذاری، مدل تحقیق در 54 سازمان بررسی شده است، سازمان هایی که به نحوی با فناوری های برتر در توسعه محصولات خود سروکار دارند. گزارشات و نتایج بدست آمده از تحلیل های رگرسیون PLS نشان می دهد که نوع فناوری از نظر برتر بودن به شدت بر عملکرد بازار تاثیرگذار است. همچنین مشاهده شد که هر چه میزان پیشرفته بودن فناوری افزایش یابد، ریسک سرمایه گذاری، توانمندی های پویای سازمان نیز به شدت افزایش می یابند. یافته های تحقیق حاکی از آن است که با پیشرفته شدن فناوری، برای رسیدن به عملکرد بالای بازار در توسعه محصولات جدید، سازمان ها نیاز به اتخاذ رویکردهای پویا در مدیریت توانمندی های خود و ارزیابی ریسک سرمایه گذاری دارند.
    کلیدواژگان: نوآوری فناورانه، عوامل موفقیت توسعه محصول جدید، ویژگی محصولات فناوری برتر، توانمندی های پویا، PLS bases SEM
  • هانیه حسینیان پویا*، سید سروش قاضی نوری، مهدی گودرزی صفحات 63-97
    این روزها، دانشگاه ها، موسسات تحقیقاتی و بنگاه های اقتصادی در بسیاری از کشورها رو به توسعه و تجاری سازی دستاوردهای پژوهشی آورده اند. اما تمامی این سازمانها در این فرایند، با کاستی هایی مواجه هستند که از جمله آنها می توان به عدم توجه به عوامل موثر بر استراتژی تجاری سازی جهت یافتن مناسب ترین استراتژی و در نتیجه تجاری سازی موفق دستاوردهای جدیدشان اشاره کرد. مقاله حاضر جهت کمک به یافتن راه حلهایی برای رفع نقطه ضعف مذکور، به شناسایی عوامل موثر بر استراتژی تجاری سازی فناوری و ارتباط بین عامل و استراتژی با رویکردی نظام مند متمرکز شده است. به این منظور با استفاده از روش مرور نظام مند و ترکیب جامع مطالعات صورت گرفته در این حوزه با استفاده از روش فراترکیب، به بررسی دقیقتر ادبیات موضوع و ایجاد چارچوبی جهت تسهیل تجاری سازی و رفع برخی از مشکلات موجود در این امر پرداخته شد. عواملی چون چرخه عمر، رژیم تملک پذیری، اندازه واحد بهره بردار، دارایی های مکمل، ماهیت واحد بهره بردار، عدم اطمینان، توانمندی های علمی، فنی و مدیریتی، عوامل محیطی، منابع مالی، نوع فناوری و جایگاه رقابتی واحد بهره بردار به عنوان عوامل تاثیرگذار اصلی شناسایی شد و در نهایت اثر این عوامل بر استراتژی های تجاری سازی مستقل، تاسیس شرکت انشعابی، مشترک، سرمایه گذاری مشترک، اتحاد استراتژیک، خرید/اکتساب دارایی های مکمل مورد نیاز یا واحد صاحب آن دارایی ها، اعطای امتیاز و ادغام و فروش بررسی گردید.
    کلیدواژگان: تجاری سازی فناوری، استراتژی تجاری سازی، مرور سیستماتیک، فراترکیب
  • وحید برادران* صفحات 99-122
    با توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در صنعت بانکداری، برخی از بانک ها اقدام به توسعه خدمات بانکداری الکترونیک برای مشتریان حقوقی خود نموده اند. ظهور فناوری اینترنت بانک اشخاص حقوقی نمونه ای از این خدمات است. لازمه موفقیت و پذیرش این خدمات مانند هر فناوری دیگری نیاز به مطالعه و شناسایی مولفه های موثر بر پذیرش آن توسط کاربران دارد. در این مقاله ضمن مطالعه ادبیات تحقیق، مدل پذیرش فناوری (TAM) متناسب با فناوری بانکداری الکترونیک اشخاص حقوقی و برمبنای مصاحبه های انجام شده با خبرگان صنعت بانکداری توسعه داده شده است. پرسشنامه ای بر مبنای آن طراحی شده و بین مشتریان بانک اقتصاد نوین (اولین بانک خصوصی کشور) توزیع شده تا میزان تاثیر مولفه های مختلف شناسایی شده بر پذیرش این فناوری بررسی شود. از رویکرد معادلات ساختاری برای بررسی فرضیه های تحقیق و تایید مدل مفهومی تحقیق استفاده شده است. نتایج مدل آماری نشان می دهد، مدل پیشنهادی برازنده داده ها می باشد و مولفه های اعتماد و امنیت بیشترین تاثیر را بر پذیرش این فناوری دارد. همچنین هیجان های درونی کاربران حقوقی بر خلاف کاربران حقیقی بر پذیرش این نوع فناوری تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: بانکداری اینترنتی، اینترنت بانک اشخاص حقوقی، مدل پذیرش فناوری، مدل سازی معادلات ساختاری
  • محمدرضا صادقی مقدم*، محمود زمانی، محمد گشتاسبی، یاسر شجاعی صفحات 123-150
    هدف این مطالعه بررسی عملکرد نوآوری محصول جدید در شرکتهای تولید کننده قطعات خودرو در ایران می باشد. این مطالعه از لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی بوده و از آنجایی که هدف پژوهش تعیین روابط علی میان متغیرها می باشد، از نظر گردآوری داده ها توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق شامل تمام شرکتهای فعال در صنعت تولید قطعات و مجموعه های خودرو در ایران می باشد. پرسشنامه ساختار یافته برای جمع آوری داده ها از مدیران عالی این شرکتها مورد استفاده قرار گرفت. از 359 پرسشنامه ای که از طریق ایمیل بین مدیران عامل تمامی این شرکتها توزیع گردید، تنها 226 پرسشنامه، بازگردانده شد، که 201 پرسشنامه قابل استفاده بود که این نشان دهنده نرخ بازگشت 9/55 درصد می باشد. فرضیه ها از طریق تحلیل همبستگی و تکنیک مدل سازی معادله ساختاری مورد آزمون قرار گرفت. تحلیل داده ها نشان می دهد که ماژولاریتی و نوآور بودن محصول اثر معنادار و مثبتی بر عملکرد نوآوری محصول دارند. نتایج همچنین نشان داد که یکپارچه سازی فناورانه تامین کننده به صورت مثبت و معناداری رابطه ماژولاریتی و عملکرد نوآوری محصول را تعدیل می کند .
    کلیدواژگان: ماژولاریتی محصول، نوآور بودن محصول، عملکرد نوآوری محصول، یکپارچه گی فناورانه تامین کننده، صنعت خودرو
  • ابوالفضل شاه آبادی*، راضیه داوری کیش صفحات 151-178
    نقش روزافزون سرریز فناوری در افزایش رقابت پذیری، نوآوری، تنوع تولید، افزایش کیفیت کالاها، بهبود توزیع، افزایش مزیت نسبی، نهایتا دستیابی به اهداف اقتصادی را محقق میسازد و اهمیت آن را در کنار فناوری داخلی نمایان می-سازد. با وجود اینکه انتقال و جذب فناوری از کانال واردات میتواند ابزاری موثر در رشد و توسعه اقتصادی کشورها به شمار آید. اماجذب سرریز فناوری تابع ظرفیت جذب است. کشورهای دارای فراوانی منابع به پشتوانه ثروت های طبیعی توان بالقوه ای برای توسعه سرمایه انسانی و سرریز فناوری از شرکای تجاری از کانال واردات واسطه ای و سرمایه ای برخوردارند، اما با بررسی دقیق وضعیت کشورهای دارای فراوانی منابع طبیعی دیده می شود برخی از آنان در جذب سرریز فناوری خارجی موفق و برخی نیز ناموفق عمل نموده اند که این امر در گرو وضعیت شاخصهای نهادی از قبیل آزادی اقتصادی است؛ چرا که بهبود شاخص آزادی اقتصادی موجب استفاده مناسب از درآمدهای ارزی حاصل از منابع طبیعی در راستای ارتقاء اقتصاد دانش بنیان و بهبود ظرفیت جذب سرریز فناوری از کانال واردات کالا میگردد. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر فراوانی منابع طبیعی از کانال آزادی اقتصادی در کشورهای منتخب دارای فراوانی منابع طبیعی طی دوره زمانی 2014-1996 با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته(GMM) است. نتایج برآورد نشان می دهد، تاثیر متغیرهای فراوانی منابع طبیعی از کانال اجزای شاخص آزادی اقتصادی، درآمد سرانه و نرخ تورم بر جذب سرریز فناوری مثبت و معنادار است،
    کلیدواژگان: جذب سرریز فناوری، واردات کالاهای واسطه ای و سرمایه ای، آزادی اقتصادی، فراوانی منابع طبیعی
|
  • Mohammad Naghizade*, Manochehr Manteghi, Ateye Safardoost Pages 9-30
    There are many elements in the process of technology transfer that influence the effectiveness of it. One of these cases is the corporate culture. Organizational culture that impact of national culture can underlie the success or failure of the technology transfer process. For this purpose this study examines the role of organizational culture based on Hofstede's framework on the effectiveness of technology transfer. Statistical population of the research was technology transfer projects during recent two decades. Accordingly we selected 53 projects and the questionnaires were fulfilled by these projects’ managers and experts. We used structural equation modelling to analyze data. The research results showed the key role of organizational culture on technology transfer (.to determine the success and failure). The results also showed that results-oriented, employee-oriented, Professional view, Open systems, Loose control and Normative view are more impact on the effectiveness of technology transfer.
    Keywords: organizational culture, technology transfer, technology transfer effectiveness
  • Ali Pirdahghan*, Ebrahim Mahmudzade Pages 31-62
    Nowadays high tech industries sector play a key role in economic growth of developing and developed countries as a competitive advantage and build dominant share of GDP of these countries. However competition within high tech market has attracted increasingly scholarly attention, it has been shared concern of managers during a NPD project. Although this issue have a broad limitation, in this research we consider organizational factors influencing market performance of high tech NPD. The main question of this research has been extracted from high tech industry concern discussed by some past project manager and standout CEOs. In do so, first of all, we did 8 interview with these managers and then has been test our structural model in 54 organization as sample. These organizations propose a products exploiting high technology somehow. While the analysis of our research was as an Exploratory Factor Analysis (EFA), we try to use PLS regression to analyze data extracted from the sample. Result obtained of PLS algorithm and Bootstrapping showed that what extent high tech using in products increase, market performance of these organizations increases. This effective path of high tech exists for dynamic capabilities and risk investment variables as well as market performance. However our research propose a structural model of high tech variable as the effective dimensions of high tech on market performance of NPD.
    Keywords: Technological Innovation, Success Factors of NPD, High Tech Product Feature, Dynamic Capabilities, PLS Based SEM
  • Haniye Hoseyniyanpoor*, Sorosh Ghazinoori, Mehdi Godarzi Pages 63-97
    These days, universities, research institutes and firms in many countries have decided to develop and commercialization of new products and services. But all of these organizations in this process faced with the shortcomings including the lack of attention to the factors affecting the commercialization strategy to find the best strategy and in result, successful commercialization of new technologies. This study has been focused to find solutions to address these weaknesses by identifying factors affecting the technology commercialization strategy and the relationship between the factor and the strategy through a systematic approach in this regard.
    To this end, a closer look has been taken to the literature to facilitate commercialization and overcome some of the problems in this matter by using a comprehensive systematic review and synthesis of studies in this field using meta-synthesis. Factors such as life cycle, the appropriability regime, size of exploiter firm, complementary assets, nature of exploiter firm, uncertainty, scientific-technical and management capabilities, environmental factors, financial resources, type of technology and the competitive position of the exploiter firm was identified as the main factors affecting , and in the end the effect of these factors on the technology commercialization strategies including In-house Commercialization, spin off company, joint R&D, joint ventures, strategic alliances, purchasing/acquisition, licensing, merge and sale were investigated.
    Keywords: Technology Commercialization, Commercialization Strategy, Systematic Review, meta, synthesis
  • Vahid Baradaran* Pages 99-122
    Information and communication technology has opened new horizons for humanity. Nowadays, a variety of technologies has penetrated different spheres of life, including business and affairs seems to be impossible without it. Among the advantages of this technology, for increased speed, accuracy, cost reduction and time saving that all of them ultimately leads to improved performance and increased productivity. One of the most important industries has been the impact of information technology is banking industry. Banks are trying to change the style of their provide services and their customers encouraged to take advantage of new channels and services including Tele banking, Mobile banking, Internet banking and all branches of electronic banking. To investigate factors that may affect customers using Internet banking legal entities have positive effects, this study will provide a model to examine the effects of these factors. In this paper, based on literature and Technology Acceptance Model (TAM), the factors which affected on acceptance of internet baking by legal entities are identified and a conceptual model is developed. A questionnaire is designed and distributed between legal costumers of Eghtesad Novin bank. Structural equation approach is used to investigate research hypotheses and validate the conceptual model of the research. Results of statistical model show the proposed model is befitting to data and factors of trust and security have the most impact on the acceptance of this technology. Also the inner emotions of legal users have not impact on this kind of technology.
    Keywords: Internet Bank, legal entities, Structural Equation Model, Technology Acceptance Model
  • Mohammadreza Sadeghimoghadam*, Mahmood Zamani, Mohammad Gashtasbi, Yaser Shojaei Pages 123-150
    The purpose of this paper is to examine the innovation performance of the new product in the manufacturers of automobile components and parts in Iran. This study was conducted using descriptive – correlation methodology. The study population consisted of all active manufacturers of automobile components and parts in Islamic Republic of Iran. Structured questionnaire was used to collect data from the CEO of these companies. Out of 359 questionnaires in which were distributed through email, 226 questionnaires were returned (201 valid), which was equivalent to a 55.9 percent return rate. Hypotheses were tested through correlation analysis and Structural Equation Modeling (SEM) technique. Data analyses show that product modularity and product innovativeness have a significant and positive effect on innovation performance of new product. Results also reveal that and supplier technological integration positively moderates the product modularity-new product performance relationship.
    Keywords: Product modularity, Product innovativeness, Innovation performance, Supplier technological integration, automotive industry
  • A. Shahabadi*, R. Davarikish Pages 151-178
    Increasing role technology spillovers in increase competitiveness, innovation, production diversification increase product quality, improve distribution, increasing comparative advantages, finally achieving the economic goals achieved, and in addition to its importance internal technology highlights. Although technology transfer and absorption of import channel can effective instrument in economic growth and development countries to be considered. but technology spillover of channels import goods capital and intermediate means is not absorption technology spillover but also attract absorption technology spillover functions absorption capacity (human capital and technical knowledge) is. countries with resource abundance to support wealth natural potential are for the development human capital and technology spillover from business partners of channel imports goods intermediate and capital, but with careful examination of situation countries with natural resource abundance seen some of them successful in attracting technology spillovers some also have weak that it depend on situation institutional indicators such as economic freedom; because improving index of economic freedom makes proper use of exchange revenues derived from natural resources in order to promoting knowledge-based economy and improving absorption capacity technology spillover of channels imports goods intermediate and capital. So goal the present study is examines impact of natural resource abundance of channels economic freedom in selected countries with natural resource abundance during the period 1996-2014 using the Generalized Method of Moments (GMM). the estimation results, impact variables natural resource abundance of channel components economic freedom index, per capita income and inflation on absorption technology spillover is positive and significant.
    Keywords: Technology Spillovers, Imports Goods Intermediate, Capital, Economic Freedom, Natural Resource Abundance