فهرست مطالب

مجله پژوهش های قرآن و حدیث
سال چهل و هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامرضا براتی*، شهاب الدین قطب شریف صفحات 155-179
    باد یا جریان هوا در قرآن کریم با لفظ «ریح» و «ریاح» چهل و دو بار و با تعبیر «تصریف الریاح» دو بار آمده است. از مهم ترین ویژگی های باب تفعیل تکثیر، مبالغه و تکرار است. ریشه «صرف» در لغت از جمله به معنای بازگرداندن چیزی از حالتی به حالت دیگر است. دانش امروز گویای استعداد جریان های هوا برای تغییرات کمی سمت و سرعت و تغییرات کیفی دما، «نم» و «امگا» است. این معانی در ظرف تصریف می گنجد ولی اگر ریشه «دور» و «دول» استفاده میشد، شاید فراتر از تغییر کمی جهت به عنوان ویژگی قابل درک باد، معنایی دیگر پیش رو نبود. چنانکه التبیان می گوید: «تصریف الریاح: تحویلها من حال إلی حال جنوبا و شمالا و...». دانش امروز، جریان های هوا را عمدتا متاثر از سه نیروی «شیب فشار هوا»، «کوریولیس» و «اصطکاک» می داند که دچار تغییر سمت و سرعت می شوند و به دنبال آن با گذر از روی آب ها و خشکی ها و با گذر از عرض های جغرافیایی گوناگون، مقادیر نم و دمای آن ها تغییر می کند و به تغییرات جوی کوتاه و بلندمدت می انجامند. همچنین همپایگی نشانه «تصریف ریاح» در آیات مورد پژوهش با «اختلاف شب و روز» و «نزول باران» می تواند گویای اهمیت الگوی پیوسته بادها باشد. یعنی اثرپذیری بادها از اختلاف پاندولی شب و روز سبب موجی شدن آن ها، نزول و صعود هوا و بارش های آسمانی می شود. در الگوی جهانی چنانچه بادها بدون «تصریف» بود، سرزمین های پهناور درون خشکی ها از حیات کنونی انسانی، جانوری و گیاهی تهی بود زیرا آب نداشت.
    کلیدواژگان: اعجاز علمی، تصریف الریاح، علوم جو، قرآن کریم
  • سید هدایت جلیلی* صفحات 181-194
    در نگاهی تجویزی، اعجاز قرآن به مثابه مبنای تفسیر، بدین معناست که باور به اعجاز قرآن در فرایند و سمت وسوی تفسیر، اثری تعیین کننده دارد و چنین باوری، لازمه هر تفسیر معتبری است. این مدعا در میان قرآن پژوهان موافقان و مخالفانی دارد. نوشتار حاضر بر این باور مبتنی است که این مدعا از دو حیث دارای ابهام و اشکال اساسی است: «اعجاز قرآن» در مقام تحلیل، چیزی نیست جز نظریه های اعجازکه با هم یکسان نیستند. مبانی تفسیر نیز نمی تواند برگرفته از تفسیر یا به تعبیر دیگر، ماهیت تفسیری داشته باشد. مقاله حاضر با در میان آوردن دو نکته فوق، «نظریه های اعجاز» را به تیغ ملاک های بازنگری شده مبانی تفسیر می سپارد و نشان می دهد که پاره ای از این نظریه ها نسبتی با مقوله تفسیر پیدا نمی کنند و پاره ای دیگر، خود مسبوق و مبتنی بر تفسیر هستند. از دیگر سو، تفسیر گونه های مختلفی دارد و برخی از نظریه های اعجاز مبنای برخی از گونه های تفسیری خواهد بود.
    کلیدواژگان: اعجاز قرآن، مبانی تفسیر، نظریه های اعجاز، ملاک مبانی تفسیر
  • ابوالفضل خوش منش* صفحات 195-221
    خداوند متعال ابراهیم خلیل(ع) را ماموریت برافراشتن دیوارهای کعبه و گشودن اولین خانه همگانی و بزرگ ترین منبر جهانی در نقطه ای دور از هیاهوهای تمدنی مناطق بین النهرین و شام و مصر داد. آن «بیت خدا» و «خانه همگانی»، ذخیره ای برای آینده دیانت و فرهنگ و معنویت بشر بود و بعدها هسته شهری شد که خود، «مادر شهرها» نام گرفت. پیامبر(ص) سیزده سال در این شهر که زمینی سخته و سوزان و مردمانی سرسخت و خشن داشت، دعوت و استقامت کرد اما آزارهای دشمنان و مخالفان، او را وادار به ترک مکه و درآمدن به مدینه کرد. او در مدینه توانست دعوت خویش را بگسترد، میان مهاجر و انصار، پیمان برادری پدید آورد و با قبایل جزیره العرب و سران کشورهای مهم جهان ایجاد ارتباط و مکاتبه کند و در نهایت، تصویری جامع و منشوری از مدنیت مبتنی بر اخلاق و عدالت و معنویت به دست دهد. اجزای سیمای مدینه را در سوره های مختلف قرآن، به خصوص سوره های مکی می توان یافت و از بین سوره ها، سوره حجرات تصویر رسایی از طرح مدینه نبوی به ما ارائه می دهد. حال اگر این سوره را کنار سوره فتح قرار دهیم، به مقایسه ای دست خواهیم یافت که مبین انتقال از جاهلیت مکه به فضای مدنیت مدینه و نشانگر عمق کوشش آخرین فرستاده الهی برای عائله انسانی است.
    کلیدواژگان: جاهلیت مکه، سوره های فتح و حجرات، مدنیت اسلامی، مدنیت ثقلین، مدنیت مدینه
  • فرزانه روحانی مشهدی* صفحات 223-246
    برخی اندیشمندان میان «اعجاز» قرآن در اصطلاح متکلمان و «الهی بودن» این کتاب فرق نهاده، در همسویی اندیشه اعجاز قرآن با آیات قرآن تشکیک کرده اند. از سوی دیگر بعضی دانشمندان برای دفاع از اعجاز ذاتی قرآن در برابر اندیشه «صرفه»، دلالت آیات موسوم به تحدی را کافی ندانسته و بر اجماع امت تکیه دارند. گویا نقش قرآن به عنوان سرچشمه اندیشه کلامی اعجاز قرآن چندان شناخته نیست. در این پژوهش با استناد به بیان های گوناگون قرآن روشن می شود که این کتاب آسمانی، همه مولفه های مذکور در تعریف کلامی معجزه را دارد؛ یعنی علاوه بر الهی بودن، خارق العاده و موجب اتمام حجت است. در نتیجه، ریشه قرآنی اندیشه اعجاز قرآن به آیات تحدی محدود نیست بلکه تعبیر های گوناگونی در قرآن مانند اطلاق لفظ آیه بر عبارت های قرآن و بر معجزات پیامبران پیشین بر خلاف کتب آسمانی دیگر، اوصاف شگفت انگیز قرآن، شهادت قرآن بر رسالت پیامبر(ص)، ارجاع به قرآن دربرابر درخواست معجزه از سوی کافران،... مبین اعجاز ذاتی این کتاب آسمانی است.
    کلیدواژگان: آیه، اعجاز ذاتی، اعجاز قرآن، تحدی، صرفه، وجوه اعجاز قرآن
  • محمدحسین شیرزاد*، محمدحسن شیرزاد، سیدمحسن موسوی صفحات 247-267
    «اصل» محوری ترین مکتوبه روایی در تاریخ حدیث امامیه است که نقشی بی بدیل در شکل دهی به جوامع روایی امامیه ایفا نموده است. از همین روی در طول تاریخ، عالمان امامی در مسیر دستیابی به تعریفی روشن از این مفهوم و شناسایی مصادیق آن تلاش کرده اند. در این میان، هرچند شیخ طوسی سعی بسیاری جهت معرفی اصول به نسل های بعد نموده است، اما جای خالی نظرگاه وی به عنوان شیخ طائفه امامیه پیرامون مفهوم «اصل» احساس می شود. این نوشتار تلاش دارد تا با دقت در گزارش های وی پیرامون اصول، این خلا را جبران کند. این مطالعه نشان می دهد که شیخ طوسی با محوریت بخشی به عصر امام صادق(ع) در پیدایی اصول، «اصل» را در قبال «مصنف» تعریف کرده و آن را تنها مشتمل بر بیانات معصومان(ع) و عاری از باب بندی و آرای شخصی مولف می دانست. همچنین این مطالعه، منابع مورد استناد شیخ در اصل انگاری مکتوبات حدیثی متقدم را مورد بحث قرار داده است.
    کلیدواژگان: اصل، امام صادق(ع)، حمید بن زیاد، شیخ طوسی، فهارس قمی ها، مصنف
  • ابراهیم کلانتری *، محمدرضا آرام، سکینه چمن پیما صفحات 269-284
    قرآن کریم در شش آیه، از نزول «سکینه» از سوی خدا بر پیامبر(ص) و مومنان و در آیات دیگری با مشتقات همین واژه از سکینه بودن امور دیگری برای انسان ها سخن گفته است. آیا «سکینه» در آیات شش گانه با سکینه ای که از امور دیگر برای انسان ها حاصل می شود از یک سنخ است؟ یا آنکه میان آنها تفاوت ماهوی وجود دارد؟ این تحقیق با روش استنادی، تحلیلی و با مراجعه به تفاسیر و بررسی و نقد آراء مفسران در باب چیستی حقیقت سکینه، این نتیجه را در اختیار می گذارد که سکینه در آیات شش گانه، حقیقتی فرامادی است که تحت شرایط خاص و در موقعیت های ویژه ای بر قلب پیامبر(ص) و مومنان نازل می شود و آثار و نتایج ویژه ای را برای آنان در پی دارد. از این رو سکینه در آیات ششگانه با سکینه ای که از امور دیگر حاصل می شود تفاوت ماهوی دارد.
    کلیدواژگان: آیات قرآن، ثبات، حقیقت فرامادی، سکینه، قلوب
  • محمدمقداد امیری*، مجید معارف، حسن طارمی راد صفحات 285-309
    یونس بن عبدالرحمان از برجستگان اصحاب امامان و مشایخ حدیث امامیه است. در منابع، علاوه بر گزارش های فراوان مدح یونس، گزارش های جرح نیز درباره او نقل شده است. در حل تعارض این دو دسته از گزارش ها، رویکردهایی چون مردود دانستن گزارش های جرح به دلیل ضعف سند، توجیه آن ها با حمل بر تقیه و جرح مصلحتی و یا جعلی دانستن برخی از آن ها از سوی برخی از رجالیون ارائه شده است. مقاله حاضر به بررسی علت های گوناگون اختلاف نظر درباره یونس بن عبدالرحمان می پردازد و هدف آن شناسایی و سامان دهی شاخص هایی علاوه بر وثاقت، عدالت و مقام علمی، به منظور افزایش امکان فهم جایگاه مشایخی چون یونس است؛ از جمله شاخص هایی مانند: فضای دینی، فرهنگی و علمی که مطالب در آن ارائه و عرضه شده، اوضاع اجتماعی و سیاسی و نسبت آن به طور خاص با یک راوی، انگیزه های شخصی و فرقه ای برای قدح و ایجاد بدبینی درباره ی یک راوی.
    کلیدواژگان: اختلاف دیدگاه های کلامی، اصحاب امامیه، جرح و تعدیل، یونس بن عبدالرحمان
|
  • Gholamreza Barati *, Shahab Al Din Ghotbsharif Pages 155-179
    Wind or air-flow as "Rih" and "Ryah" 42 times and as "Tasrif-al-Ryah" 2 times used in Noble Quran. Reproduction, pretentiousness and repeat are the most important lexical characteristics of "Tasrif" as one Quranic verb. The root of “Sarafa” as one Quranic word means including “restoration from one state to another state”. Science today says air flows can change their direction and speed as quantitative states and temperature, humidity and omega as qualitative ones. Mentioned meanings or states fit in “Tasrif” format but the roots of “Davara” and “Davala” fit only quantitative states related to winds. While we find the inexpressive meaning of wind in Al-Tebyan: “Tasrif-al-ryah means its restoration from one state to another state for instance from southward to northward”; today science knows three powers form winds including pressure gradient, Coriolis force and friction. These powers change winds direction and their speed and followed by they pass from oceans to continents, from low latitudes to high ones and so, conversely. These movements enable winds to all quantitative and qualitative changes. These changes determine the conditions of weather and climate in areas. Neighborhood of “re-circulation of wind” with “alternation of night and day” and “precipitation” in Noble Quran can remind the importance of wind continuous pattern. It means, the pendulum alternation of night and days undulates winds horizontally and vertically, so, up-ward and down-ward respectively it ended to precipitable and non-precipitable conditions in atmosphere. If winds have not “Tasrif”, huge interior lands were hunted for lack of water.
    Keywords: Noble Quran, Atmosphere Sciences, Tasrif, al, ryah
  • Seyed Hedayat Jalili* Pages 181-194
    From prescriptive point of view, Quran's miracle as a basis of interpretation means that this belief in the interpretation process has a determinant effect and such a belief is a necessity of a valid interpretation. This claim among Quran's researches has both advocates and opponents. This study believes this claim has a fundamental ambiguity from two points. From analysis view, "Quran's miracle" is nothing but miracle theories which are not the same. Also, foundation of interpretation cannot be extracted from interpretation or interpretation nature. Considering two points above, this paper let the foundation of interpretation's revising factors criticize them and indicates that some of these theories could not find relation with interpretation and some others are based on interpretation. From another point of view, interpretation has diverse types and some of miracle theories will be considered as basis for some of interpretation types.
    Keywords: Quran's Miracle, Foundation of Interpretation, Miracle Theories, foundation of Interpretation's criterion
  • Abolfazl Khoshmanesh* Pages 195-221
    Based on the interests of the future thought and human spirituality, God made Abraham's mission to raise the walls of the Kaaba and the opening of the first public house and the largest global pulpit at the point where the city was founded which later became the mother of cities. The aforementioned House was built in a dry and hot land that the mood of its people was also hard and tough. The last prophet lived in this city for thirteen years, however the harassment of the adversaries and opponents and finally, his dismissal by them forced the Prophet to leave that city and come to Medina. In this latter city he could spread his invitation, create brotherhood alliances among the emigrants and the Helpers and Arab and non-Arab and make contact and communicate with the tribes of the Arabian Peninsula and the leaders of the major countries of the world. The total amount of what exist in the Quran and tradition about the Muhammad utopia is the comprehensive picture and prism of civilization based on morality, justice, and spirituality. Among the Quranic verses, the two verses that seem to link together, and depict the rational communication of ignorance of Mecca and Medina civilization together are the Fath and Hojorat verses. Finally the article explains these two verses.
    Keywords: Fath, Hojorat verses, Ignorance Mecca, Islamic civilization, Medina civilization, Thaqalayn civilization
  • Farzaneh Rohani Mashadi* Pages 223-246
    The views of the thinkers about the position of the Quran are different. Some of them believes Quran as a” miracle” and others as a”divine” book. The latter group thinks, the verses of the Quran don’t confirm the theological thought of miraclousness. Also, some scholars to confront to the “sarfah” theory, relied on “Ijma al-Ommah”. Therefore the role of Quran, as the original source of “miracle of Quran” as a theological thought, is unknown. This study has proved that the theological components of miraclousness of Quran are perfectly synchronized with different verses of the Quran. So this book is not only a divine book, but also an extraordinary book and that is the proof of truth of the Prophet Mohammad(PBUH). Some verses of Holy Quran prove this claim, which include phrases such as: “Ayah”, “Shahadah Allah”, “Kefayah” and “Enzar”.
    Keywords: ayah, the proof of truth, theological thought of miracle of Quran, the inside miracles of Quran, challenge of the Quran(tahaddi), aspects of the miracle of the Quran, sarfah
  • Mohammad Husein Shirzad*, Mohammad Hasan Shirzad, Sayyid Muhsen Mousavi Pages 247-267
    "Aṣl" as the most pivotal traditional manuscript has played a key role in forming the collections of Imami Hadith throughout the history of Shia. That is why Shiite scholars have always attempted to identify this concept clearly, and then recognize its instances. Although Shaykh Ṭūsī made lots of efforts to present "Uṣūl" to next generations, but his viewpoint about this genre of traditional manuscript is not clear to us. This study tries for the first time to explain his attitude towards "Aṣl" throughout paying attention to his accounts of this concept. This study shows that Shaykh Ṭūsī, confining authors of "Uṣūl" to disciples of Imam Sadiq(a.s), identified the concept of "Aṣl" in the contrary of "Muṣannaf". According to this, "Aṣl" is a traditional manuscript which contains just the teachings of Imam(a.s) without classification and author's personal views. In addition, this study explains the sources by which Shaykh Ṭūsī recognized "Uṣūl".
    Keywords: Shaykh Ṭūsī Aṣl, Muṣannaf, Imam Sadiq(a.s), Qummi catalogs, Ḥumayd bin Zīyād
  • Ebrahim Kalantari *, Mohammad Reza Aram, Sakine Chamanpima Pages 269-284
    The verse of the Quran in the sink, "peace of God" on the Prophet and the believers is spoken. Other verses of the Quran, also has spoken with the use of derivatives of the same words being part of the community for other people's Affairs. Do the "Aesthetics " in the verses that the Affairs of the other 6 with accommodation for humans can be achieved from a aesthetics? Or that there is a difference between them began? This citation method, analytical and research by visiting the renderings and review and critique of the essential elements of fact on the evidence of votes commentators, these results provide evidence that lays in the fact that the material is beyond the 6 verses under certain circumstances and in special situations on the heart of the Prophet and the believers, and sent down the special effects and the results for them. Hence the evidence will be fitted that in verses 6 other affairs calmly the outcome might be the difference.
    Keywords: Quranic verses, stability, material evidence, beyond the fact, The heart
  • Mohammad Meqdad Amiri*, Majid Maarif, Hassan Taromi Rad Pages 285-309
    Younos bin Abdorrahmān, is one of the prominent companions of Imams. In addition to many Validating (Taadil) Narratoins, the Invalidating (Jarh) ones were also reported in the sources about him. Regarding the conflicts between these two groups of narrations, various solutions were proposed by Rijāli scholars; such as:- some of the invalidating narrations about him are fabricated;
    - many of the invalidating narrations about him should be rejected because of their week chains (asnād);
    - these kind of narrations about him were stated in the conditions of Taqiyyah.
    This article examines various reasons for the differences between the viewpoints about Younos with the aim of finding other characteristics to increase the possibility of understanding the position of elder narrators of hadith (Mashāyekh) like Younos, beside confidence (withāqah), justice (edālah) and scientific eminence. Some of these characteristics are:- religious, cultural and scientific atmosphere in which the narratoins were stated;
    - the relationship between socio-political conditions and a narrator of Hadith in particular;
    - individual and sectarian motives for producing pessimism about a narrator of Hadith and invalidating him.
    Keywords: Imami companions, Theological schisms, Validating (Taadil), Invalidating (Jarh), Younos bin Abdorrahmān