فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی و ارتباطات - پیاپی 43 (تابستان 1395)

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 43 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جلیل کریمی، کمال خالق پناه، جلال الدین رحیمی صفحات 11-36
    تاریخ نگاری یکی از سازوکارهای معنابخشی به هویت های فرهنگی معاصر، از طریق حافظه جمعی، روایت، فانتزی (خیالپردازی) و اسطوره است. یکی از حوزه هایی که به بازاندیشی انتقادی تاریخ پرداخته و آن را در رابطه با قدرت و نظام های سلطه مجددا صورت بندی کرده، نظریه پسااستعماری است. این نوشتار تلاشی برای بازخوانی تاریخ کردستان، جنبه های روایی و صورت بندی های گفتمانی آن، از این منظر انتقادی است. در این جستار با روش و نظریه گفتمان به بررسی آثار و متون تاریخی نویسندگان کرد و غیرکرد درباره کردستان پرداخته شده است. نتیجه ی کلی این مطالعه آن است که گفتمان استعماری و گفتمان ملی گرایی، چارچوب های اصلی این تاریخ نگاری بوده و در آنها، روایت های اروپامدار و غایت انگار ناسیونالیستی، برسازنده اصلی فرم روایی این تاریخ هستند. ویژگی اصلی این فرم روایت و این رویکرد تاریخ نگاری فقدان اشکال تاریخ نویسی فرودستان و صدای آنهاست.
    کلیدواژگان: تاریخ، تاریخ نویسی، روایت، کرد، کردستان، گفتمان کاوی، پسااستعمار
  • حمیدرضا رحمانی زاده دهکردی، سهیلا نجفی حاجی ور صفحات 37-64
    دیرباز ابزار و وسایل مختلفی برای تعامل و کنش ارتباطی و فرهنگی وجود داشته است. یکی از این ابزارها، سیاحت نامه و داستان ها ی تخیلی جهانگردان است که البته پیشینه ی آن در غرب به سده ها ی قبل می رسد. کارویژه ی بسیاری از این سیاحت نامه ها در وهله ی نخست، نقد مناسبات موجود بوده است. «سیاحت نامه ی ابراهیم بیگ» یکی از این کتابهاست که در زمان قاجار منتشر شد و تاثیر زیادی بر انقلاب مشروطه داشت. هدف ما در وهله ی نخست در این مقاله، کشف مضامین آشکار و مستتر این متن مهم برای فهم تاثیر آن بر افکار مشروطه خواهان و نیز کارکرد رسانه ای آن است. هدف دیگر، درک مناسبات فرهنگی، سیاسی و اجتماعی آن عصر از زوایه ی جامعهشناسی سیاسی است. روش پژوهش ما برای پی گیری این دو هدف، «روش تحلیل تماتیک» است که در شمار روش ها ی کیفی است. ما با جمع آوری و تحلیل داده کیفی بدست آمده از متن دریافتیم که تلاش نویسنده در جهت آگاه سازی مردم به منظور دگرگون ساختن شرایط روزگار خود بوده است. در این زمینه او نخست به «ترسیم وضع موجود» سپس «آسیبشناسی آن وضعیت » و بعد « راه ها ی برون رفت از آن شرایط» و بالاخره «ترسیم وضعیت ایده آل » به نحو ظریف و دقیق پرداخته است. آشکارسازی و مقوله بندی این مضامین مهم و ارزشمند به نظر ما به غنی سازی ادبیات موجود درباره ی مشروطیت کمک می کند و افزون بر این، این مضامین دارای بار مفهومی و نظری مهمی هستند و می توانند ما را در فهم مناسبت سیاسی و فرهنگی و اجتماعی دو سده ی گذشته یاری رسانند.
    کلیدواژگان: سیاحت نامه ای ابراهیم بیگ
  • محسن نظام آبادی صفحات 65-87
    از اسناد تاریخی باستانی چنین بر می آید که روابط میانایرانیان و ارامنه دارای تاریخی چند هزار ساله است. همسایگی این دو قوم کهن پیوندی عمیق میان آنها ایجادکرده که ریشه ای بس محکم در مراودات فرهنگی آنهادارد.روابط ایران و ارمنستان که از پشتوانه چندهزار ساله برخوردار است، بر پایه ارتباطات فرهنگی ، سیاسی و تاریخی دیرینه دو کشور همسایه و همچنین اشتراکات معنوی و فکری دو ملت استوار می باشد . مشترکاتنژادی، جغرافیایی، تاریخی و فرهنگی آن قدر گسترده استکه تفاوت دینی به چشم نمیخورد تا جایی که می توان ادعاکرد نزدیکترین کشور از لحاظ فرهنگی به ایران ، ارمنستاناست.حال سوالی که مطرح می شود اینست که ظرفیت ها و پتانسیل های روابط فرهنگی ایران و ارمنستان تا چه میزان می باشد و آیا تاکنون از این ظرفیت ها به نحو احسن استفاده شده است . براین اساس در چارچوب نظریه سازه انگاری، فرضیه این نوشتار بر این نظر استوار است که با وجود پیوندهای دیرین فرهنگی میان ایران و ارمنستان و همچنین وجود ظرفیتهای و پتانسیل های بالقوه و بالفعل فراوان بین این دو کشور ، تاکنون روابط فرهنگی ایران و ارمنستان درسطح قابل قبولی نبوده است. نوشتار حاضر با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی و براساس منابع کتابخانه ای و الکترونیکی گردآوری شده و نگارش یافته است.
    کلیدواژگان: :جمهوری اسلامی ایران، روابط فرهنگی، ارمنستان، فرهنگ، سازه انگاری
  • مهری بهار، عذرا محمودی صفحات 89-120
    هدف اساسی که در این مقاله دنبال شده است، شناخت چگونگی و چرایی مصرف پوشش (تنوع پوشش و حجاب) دختران جوان در شهر آمل می باشد. به طور ضمنی تلاش بر این است تا نگره دختران جوان نسبت به کدهای پوششی و سنخ شناسی انواع تیپ های پوششی بدست آید. در فهم این پدیده در بخش رویکرد نظری، کوشیده شده است تا انواع گونههای پوششی شامل:«تیپ قدسی»، «تیپ مقاومتی»، «تیپ تلفیقی»، «تیپ عرفی» از هم تشخیص داده شود. رویکرد به کار رفته، کیفی است که با استفاده از تکنیک مصاحبهی عمیق (فردی-گروهی) برای گردآوری دادهها استفاده شده است. نمونهها بصورت هدفمند از نوع گلولهبرفی با معیار اشباع نظری 42 نفرانتخاب شده است. نتایح این بررسی نشان میدهد که دختران جوان از انتخاب نوع پوشش، معنای متفاوتی داشته و در مجموع نتایج حاصل از مصاحبه در قالب هشت مقوله اصلی شامل: پیروی از کلیشههای حجاب، همذات پنداری با خانواده، تغییر نشانهشناختی، تمایزخواهی، لذت زیباییشناختی، جامعهپذیری، مقابله با ناامنیهای اجتماعی، نگرش جنسیتی به پوشش، میباشد. این مقاله همچنین نگرش شبکههای ماهوارهای را از دیدگاه دختران نمونه مورد بررسی قرار میدهد. به ترتیب بیشترین مصرف کننده آن شامل تیپ مقاوتی، تیپ عرفی، تیپ تلفیقی، اما تیپ قدسی تنها گروهی هستند که مقاومت جدی نسبت به پخش این برنامهها داشتهاند
    کلیدواژگان: پوشش، دختران، مقاومت، لذت، ماهواره، شهر آمل
  • فاطمه بنیادی، مهدخت بروجردی علوی صفحات 121-153
    با توجه به نقش «روزنامه نگاران علم» به عنوان یکی از ارکان ترویج علم در جامعه و جایگاه «روزنامه نگاری علم» در توسعه علمی کشور بررسی عملکرد آنها در رسانه های گوناگون می تواند توصیف کننده جایگاه واقعی آنها در سپهر علمی جامعه و مقدمه ای برای یافتن چالش های این حوزه باشد. لذا این پژوهش با هدف بررسی عملکرد روزنامهنگاران علم در مطبوعات با استفاده از روش تحلیل محتوای کمی و با نگاهی بر درسنامه های فدراسیون جهانی روزنامه نگاران علم، به بررسی محتوای تولید شده، در صفحات علم و فناوری چهار روزنامه جامجم، کی هان، خراسان و آفرینش پرداخته است. داده های پژوهش ضعف عملکرد روزنامه نگاران علم را در برخی حوزه ها نشان میدهد:مطالب علم و فناوری در این روزنامه ها، به ندرت برجسته می شوند. این مطالب عمدتا، از منابع دیگر استخراج میشوند و تولید، در این حوزه کمتر اتفاق می افتد.مصاحبه ها و گزارش های نقادانه سهم بسیار اندکی در این صفحات دارند، پرداختن به سیاست های علمی و مناقشات علم، چه در سطح جامعه و چه در سطوح تولید دانش، از جمله مواردی است که مغفول مانده و به آن پرداخته نشده است. در این صفحات از شیوه های غالب علمینویسی، مطابق با درسنامه های فدراسیون جهانی روزنامه نگاران علم، مثل گزارشنویسی به شیوه داستانی و یا فیچر نویسی استفاده نمی شود.
    کلیدواژگان: روزنامه نگاری علم و فناوری، روزنامه نگار علم، توسعه علمی، مطبوعات
  • مریم مختاری، محمدحسین ابتکاری صفحات 155-176
    هدف مطالعه حاضر، نشانه شناسی تبلیغات در شبکه های ماهوارهای فارسی زبان و داخلی بر اساس دیدگاه رولان بارت است. تحقیق حاضر با رویکردی کیفی صورت گرفته است و جامعه ی هدف پژوهش حاضر، آگهی های پخش شده از شبکه سه سیما و جم تیوی از کانال ماهوارهای فارسی زبان در دو ماهه ی اول تابستان 94 بوده که از هر دو شبکه، دو پیام متجانس به روش نمونه گیری هدفمند و غیرتصادفی جهت تحلیل نشانه شناختی انتخاب گردید. پس از جمع آوری تبلیغات بازرگانی در مدت معین، از شبکه 3 سیما تعداد 112 پیام بازرگانی و شبکه جم تی وی 48 پیام جمع آوری و در هشت طبقه موضوعی دسته بندی و مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج حاکی از آن بود که تبلیغات بررسی شده در هر دو بستر فرهنگی منطبق با دیدگاه بارت از نوع پیام های مخدوش بودند که دارای معانی ضمنی فراوانی بودند و با استفاده از نشانه ها سعی در اسطوره سازی جهت تحریف واقعیت را داشتند. نتایج همچنین حاکی از این بود که، تبلیغات شبکه ماهوارهای نه تنها موازین اخلاقی و فرهنگی موجود در کشور مخاطب را نادیده میگیرند بلکه در کنار تبلیغ کالا، سعی در تحریف فرهنگ و تغییر آن، ایجاد سبکی جدید در زندگی مردم ایران و جایگزینی برای اسطوره های ملی مذهبی ایرانی بودند. در تبلیغات داخلی نیز با وجود رعایت برخی موازین اخلاقی و توجه به بسترهای فرهنگی موجود در جامعه، باز هم تبلیغات در خدمت نظام سرمایهداری عمل کرده و هدف اساسی آن بیشتر صرف تبلیغ و اسطوره سازی بود. به طوری که این رویداد در شبکه های ماهوارهای اخلاق را نیز در خدمت سودآوری و تحریف فرهنگ جامعه هدف قرار داده است.
    کلیدواژگان: بارت، نشانه شناسی، اسطوره سازی، تبلیغات، شبکه های تلویزیونی، ماهواره
  • غلامرضا زرین کفشیان صفحات 177-201
    پژوهش حاضر در پی فهم و توصیف وضعیت طرداجتماعی معلولین و چگونگی توزیع این مهم در بینمعلولین می باشد. به عبارت بهتر در این پژوهش به میزان طردمعلولین از روابط و مشارکت های اجتماعی، تحصیلات، بازارکار و متعاقبا شرمساری معلولین پی خواهیم برد.
    هدف
    هدف اصلی این تحقیق شناخت و بررسی توزیع ابعادطرد اجتماعی در بین معلولین جسمی و حرکتی می باشد.
    روش
    دراین تحقیق از روش کمی (پیمایش) استفاده شدهاست. جامعه آماری در این تحقیق ، معلولین جسمی حرکتی64-15سال می باشند که در بهزیستی مرکز شهرستان ریدارای پرونده هستند. حجم نمونه متشکل از 369 نفر می باشد وتکنیک جمع آوری داده ها نیز پرسشنامه می باشد. از نرم افزار spss نیز برای توصیف داده ها استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج تحقیق گویای آن است که معلولین طرداجتماعی شدیدی را در همه ابعاد طرد از جمله؛ طرد از مشارکتهای اجتماعی؛ بطوریکه 67.2 درصد دارای مشارکت اجتماعی پایین می باشند. طرد ازروابط اجتماعی؛ بطوریکه 68.6 درصددارای روابط اجتماعی بسیار پایین می باشند، طرد از بازارکار؛ بطوریکه حدود 50 درصد جمعیت بیکار، و مابقی دارای اشتغال کاذب و غیر رسمی هستند، طرد از تحصیلات؛بطوریکه سطح تحصیلات 55 درصد جمعیت نمونه زیر دیپلممی باشد و متعاقبا احساس شرمساری اجتماعی شدیدی راتجربه می کنند. با توجه به حجم گسترده فقر، بیسوادی،بیکاری و همچنین فقر در روابط و مشارکتهای اجتماعی وشرمساری در بین معلولین، و با توجه به جوان بودن جامعهآماری که نشان از روند رو به پیشرفت این خطر غیر قابلانکار دارد و اگر این روند ادامه یابد باعث طرد مطلق افرادمعلول می شود، باید تدابیر و رویکردهای علمی برای توقف وکاهش چشم گیر طرد اجتماعی معلولین و متعاقبا اینمعضلات اتخاذ شود.
    کلیدواژگان: طرد اجتماعی، معلولین جسمی حرکتی، مشارکت اجتماعی، روابط اجتماعی، طرد از بازار کار، طرد از تحصیلات
|
  • J. Karimi, K. Khaleghpanah, H. Rahimi Pages 11-36
    Historical discourse is one of the aspects of meaning to contemporary cultural identities and is constructed via collective memory, narrative, fantasy and myths. One of the fields which has dealt with rethinking critical history and has reformulated it in relation to power and control systems is postcolonial theory.
    This study tries to reread historical discourses about Kurdistan and their narrative aspects as well as discursive formulations. In this study, by means of Ernesto Lacao’ critical discourse methodology, we have studied the historical texts by Kurdish and European writers about Kurdistan history. The overall conclusion of this study is that postcolonial and nationalist discourses are the contexts in which the history of Kurdistan has been recorded; in this history Eurocentric and nationalist-teleological narratives are the narrative form of this history.
    Keywords: discourse analysis, Historical Narrative, History, Kurd, Kurdistan Historiography, Postcolonial Theory
  • Hr Rahmanizadedehkordi, S. Najafi Pages 37-64
    This article aims to analyze Siyahatnameh-ye EbrahimBeyk; an influential book on Iranian constitutional revolution as a medium for awakening people in Ghajarera. Furthermore, we want to know how the political and social & cultural situations of Ghajar were represented in the book. We use thematic analysis, a qualitative analytical method for identifying, analyzing and reporting patterns (themes) within data, to examine the themes and concepts of the text. In the first step, we identify and Generate Initial Codes. After creating and developing the codes, we search and produce meaningful themes. According to the themes, finally, we try to answer the research questions. Our main question is how the book represents the political and social &cultural conditions, we show it has had four functions: to describe the status quo, to illustrate the flaws of status quo, to present some solutions to overcome them and to depict an ideal situation. The second question is, how the content of the book can intrigue people for revolutionary activity. Introducing new concepts such as “law”, “progress”,“civildisobedience” and so on and also comparing the situation in Iran with the other developed countries, are two important themes in Siyahatnameh that both can answer the last question.
    Keywords: Ebrahim Beig
  • M. Nezamabadi Pages 65-87
    Of ancient historical documents we infer that the relationshipbetween Iranians and Armenians is thousands-year old relationship. Ancient neighborhood of these two nations has created tight cultural relationship between them. Relationshipbetween Iran and Armenia, which enjoys the thousands-year oldsupport, based on cultural, political and historical featuresstanding two and also intellectual and spiritual commonalities. Commonalities regarding race, geography, history and culture have overshadowed the difference in religion in a way that Armenia has become one of the closest countries to Iran. Now the question that arises is that the capacities and potential of cultural relationship between Iran and Armenia, to what extent is and ever has been to make best use of this potential. Accordingly, within the framework of constructivist theory, hypothesis of this study is based on the view that despite the longstanding cultural ties between Iran and Armenia and also a lot of potential, actual capacities and potentials between the two countries has got an acceptable level that has not ever been. This article uses descriptive - analytical method based on electronic library resources and is compiled and written.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, Cultural relationship, Armenia, Culture, Constructivism
  • M. Bahar, O. Mahmudi Pages 89-120
    The main objective of this article is to understand the reason for covering consumption (different coverings and Hijabs) of the young girls in the city of Amol. It also attemptes to achieve the young girls’ perspective on covering codes and the typology of different patterns. In order to do so, in the theoretical section of the article, different patterns including “ GHODSI pattern“, “ MOGHAVEMATI pattern “, “ TALFIGHI pattern “ and “ORFI pattern “ have been differentiated. The qualitative method has been applied using interviews (individual-by group). The variables have been targeted with a theoretical saturation.
    ​Results show young girls have different meanings in choosing different clothing, therefore the overall results of the interview leads to 8 main categories including obeying the stereotype of Hijab, the pleasure of aesthetics, sociability, confronting social insecurity and a sexual approach to covering. This article also considers young girls’ approach to satellite channels. By order the most consumers of this media are “resistance pattern”, “secular pattern”, “combinational pattern” whereas the “sacred pattern” is the only group which has a severe approach towards satellite programs.
    Keywords: covering, young girls, resistance, pleasure, Satellite, the city of Amol
  • F. Bonyadi, M. Borojerdialavi Pages 121-153
    The performance of science journalists in the press
    This study aims to evaluate the performance of science journalists in the press using quantitative content analysis. Accordingly, the contents on science and technology page of four newspapers of Jam-e-Jam, Keyhan, Khorasan, and Afarinesh were investigated. The study results show that science and technology materials in the newspaper are rarely highlighted. These are mainly extracted from other sources and little compilation occurs in this area. Most of the content on these pages is related to health and IT technology. Science policies and science controversies, in accordance with the principles of development journalism, have been much neglected on social scale and regarding knowledge production. In these pages, the dominant styles of science writing like narrative style reporting, which is based on the textbook of the World Federation of Science Journalists, has failed to be used.
    Keywords: technology, science journalism, science journalist, science development, press
  • M. Mokhtari, Mh Ebtekari Pages 155-176
    The aim of this study is investigating semiotics ofadvertising on Persian-language satellite and TV internalAccording to Roland Barthes point of view. This study was performed with a qualitative approach and the samples werethird network TV ads and Gem TV - Persian-language satelliteof channels - in the first two months of the summer of ninety-four. Of both the networks¡ two homogeneous ads targeted andnon-random sampling method were selected to analyze thesemiotics. From the third network collected 112 commercial andfrom Gem network 48 commercial and were classified in eightcategories. Results showed that advertising on both the cultural context in accordance with the View of Barrett's messages weredistorted. That has enormous implications and uses symptomswere trying to distort reality to myth-making. The results alsoshowed that¡ Advertising satellite network not only ignore moral and cultural norms in the country the audience But also next towith advertising¡ Tried to distort its culture and change¡ Create a new style in the life Iranian people and Replacement was for Iranian religious and national myths. Internal advertising alsocomply with certain ethical standards and according to thecultural contexts in society¡ Still the ads served to the capitalist system and its fundamental purpose is to promote and myth-making. Therefore advertising don’t have the role of awareness. So that in the satellite network service ethicist the profitabilityand distorted culture of society.
    Keywords: Bart, Semiotics, Myth, making, Advertising, Television networks, Satellite
  • Gh Zarinkafshiyan Pages 177-201
    The social exclusion status of the disabled is one of the important subjects in the area of disability studies. The present study aims to understand and describe the social exclusion status of the disabled and study how to distribute it among the disabled. In other words, the present study investigates the exclusion rat of the disabled from social relations and participations, education, labor marker and consequently the embarrassment of the disabled. The main purpose of the present study is to identify and examine the distribution of social exclusion aspects among the physical-motor disabled. Also, the questionnaire (survey) method was used in the present study. The statistical population of the present study includes the 15-64 year-old physical-motor disabled who have file in the social welfare department of Rey City. The sample size includes 369 subjects and data collection method is questionnaire. Spsssoftware was used to describe the data. The research findings show that the disabled experience a severe and high social exclusion in all its aspects including exclusion from social participation, so that 68.6% have very low social relations, exclusion from the labor market, so that about 50% of the population are unemployed and the others have false and informal jobs, exclusion from education, so that the education level of 55% of the sample size was under diploma and consequently they have high social embarrassment. According to the extensive size of poverty, illiteracy, unemployment and poverty in social relations and participations and embarrassment among the disabled and according to the young statistical population that shows the growing and increasing process of this undeniable risk and if this process continues it will cause the absolute exclusion of the disabled. Thus, scientific approaches and strategies must be considered to significantly stop and reduce the social exclusion of the disabled and these problems.
    Keywords: social exclusion, the physical, motor disabled, social participation, social relations, exclusion from the labor market, exclusion from education