فهرست مطالب

پژوهش نامه اسلامی زنان و خانواده - سال چهارم شماره 6 (بهار و تابستان 1395)

پژوهش نامه اسلامی زنان و خانواده
سال چهارم شماره 6 (بهار و تابستان 1395)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/07/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسعود جان بزرگی* صفحه 9
    امروزه بیش از پیش کانون خانواده مورد توجه محافل علمی قرار گرفته است. هدف این پژوهش، طراحی الگوی مداخلات خانوادهدرمانگری با نگرش سیستمی است که با نظام بومی و اسلامی هماهنگ تر باشد. برای این منظور، منابع مذهبی، نرم افزارهای اسلامی و متون علمی و پژوهشی روانشناسی در حوزه خانواده با موضوع خانواده، زن و مرد مرور شد. آزمونهای رضایت زناشویی و مقیاس عملکرد کلی خانواده (ابزار سنجش خانواده FAD) بر روی 40 خانواده پس از مصاحبه تشخیصی انجام شد و به طور میانگین 10 جلسه (یک و نیم ساعته) خانواده درمانگری سیستمی معنوی با محوریت فعالسازی نقش مبتنی بر نیاز جنسیتی (مهرورزی مردان و قدرت دهی زنان) اجرا گردید. یافته ها نشان داد که میانگین رضایت زناشویی به طور معناداری نسبت به ابتدای درمان افزایش داشت و الگوی نقش ها چه در ساختار و چه در کنش وری تغییر و عملکرد خانواده به طور معناداری بهبود یافت. داده های ناشی از مشاهده بالینی و خودنظارت گری اعضای خانواده نشان داد کنش وری تعامل مثبت بین اعضای خانواده بهدنبال تصریح نقشها افزایش داشته است. الگوی خانواده درمانگری سیستمی معنوی با توجه به تعیین نقش زن و مرد براساس چارچوبهای معنوی- مذهبی طراحی شد و این الگو بر اساس نظریات و یافته های تجربی روانشناسی خانواده قابل تایید است و تجربه آن در مشاوره با خانواده های مراجعهکننده به مراکز مشاوره بیانگر افزایش معنادار رضایت زناشویی و حل مشکلات مربوط به عملکرد خانواده است. بنابراین، میتوان از الگوی خانواده درمانگری سیستمی معنوی برای حل و پیشگیری از مشکلات خانواده استفاده کرد.
    کلیدواژگان: خانواده درمانی سیستمی معنوی، خانواده در اسلام، زن و مرد، مهر، قدرت
  • احسان فدایی*، رحیم میردریکوندی، محمدرضا احمدی محمدآبادی صفحه 39
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل روانشناختی مراقبت والدینی ادراک شده و ساخت آزمون اولیه آن، صورت گرفته است. در بخش نظری از روش توصیفی و تحلیل محتوا استفاده شد. در این بخش با تحلیل آیات و روایات چهار ویژگی اصلی با عنوان ابعاد مراقبت بدنی، روانی، معنوی اعتقادی و اخلاقی- اجتماعی که از یافته های پژوهش بود، مورد بررسی قرار گرفت و پرسشنامه 93 مادهای مراقبت والدینی ادراک شده، برای سنجش مراقبت والدینی ادراک شده ساخته شد. برای کشف روایی محتوا از روش پیمایشی «دلفی» استفاده شد و برای تشخیص اعتبار اولیه، آزمون بر روی تعداد 103 آزمودنی بهطور آزمایشی اجرا و با استفاده از روش های آماری، میزان اعتبار آن نیز بررسی شد. روایی محتوای توسط 15 نفر از کارشناسان مورد بررسی قرار گرفت و با نمره میانگین بر اساس نمره درصدی 0477٪0 و میزان ضریب کندال22٪0 تایید شد. اعتبار اولیه آزمون با توجه به میزان آلفای کرونباخ 95٪0، ضریب دونیمهسازی گاتمن 86٪0، ضریب دونیمهسازی اسپیرمن براون 90٪0 به دست آمد. برای بررسی روایی سازه، همبستگی خرده مقیاسها با یکدیگر و با نمره کل مقیاس، و همبستگی هر گویه با نمره کل محاسبه شد. نتایج تحقیق نشان داد که پرسشنامه تهیهشده از اعتبار و روایی مطلوب برخوردار است. همچنین از متغیرهای جمعیتشناختی، فقط تفاوت میانگین در متغیر وضعیت اقتصادی والدین معنادار بود که بر اساس آن میزان مراقبت والدینی ادراکشده در آزمودنی های دارای وضعیت اقتصادی خوب یا متوسط، بالاتر از میزان مراقبت والدینی آزمودنی های دارای نمره پایین وضعیت اقتصادی است.
    کلیدواژگان: مراقبت والدینی، ادراک شده، آزمون اولیه، روایی و اعتبار، منابع اسلامی
  • شهره روشنی، سوسن باستانی، نهله غروی نایینی* صفحه 61
    پژوهش حاضر با هدف بررسی راهکارهای زنان برای کسب آرامش در زندگی زناشویی و پیامدهای آن و به روش نظریه مبنایی انجام شده است. اطلاعات از طریق مصاحبه عمیق با شصت نفر از زنان متاهل ساکن شهر تهران جمع آوری و با استفاده از کدگذاری نظری تحلیل شده است. زنان راهکارهای مختلفی را برای کسب آرامش در زندگی زناشویی دنبال کرده اند که میتوان آنها را در دو دسته «راهکارهای نگرشی» و «راهکارهای تعاملی» تقسیمبندی کرد. راهکارهای نگرشی، شامل راهکارهایی است که از طریق تاثیر بر نگرش زنان منجر به ایجاد و افزایش احساس آرامش زنان در زندگی زناشویی شده اند و راهکارهای تعاملی، راهکارهایی است که از طریق تاثیر بر تعاملات زنان با همسر، فرزندان و خانواده ها منجر به ایجاد و افزایش احساس آرامش زنان در زندگی زناشویی شده اند. هم چنین پیامدهای احساس آرامش زنان در زندگی زناشویی را میتوان در دو دسته کلی «پیامدهای فردی» و «پیامدهای خانوادگی» تقسیم بندی کرد؛ پیامدهای فردی شامل تبعات و آثار احساس آرامش برای خود زنان است. پیامدهای خانوادگی شامل تبعات و آثار احساس آرامش برای اعضای خانواده یعنی، همسر و فرزندان است.
    کلیدواژگان: آرامش، زنان، زندگی زناشویی، راهبردها، پیامدها
  • تکتم دیواندری*، کبری پورعبدالله صفحه 89
    یکی از شاخص های پیشرفت فرهنگی، میزان اشتغال زنان است. با توجه به جواز اشتغال زنان و اینکه اشتغال مستلزم خروج از منزل است، این مقاله ضمن آسیبشناسی اشتغال زنان در صدد تبیین وضعیت مطلوب اشتغال زنان با رویکرد پیشرفت فرهنگی منطبق با عرف و ارزش های دینی جامعه و با هدف رسیدن به حیات طیبه است تا تعارض موجود میان اشتغال زنان و وظایف مادری و همسری را مورد بررسی قرار دهد. در شرایط کنونی جامعه، اشتغال زنان در خارج از منزل اولویت یافته است که معضلاتی را به همراه دارد، از جمله وظایف مادری و همسری ایشان را متاثر میسازد. از این رو، با توجه به پیشرفت فرهنگی منطبق با فرهنگ ایرانی- اسلامی، وضعیت مطلوب آن است که اشتغال زنان از اولویت مطلق خارج شود. این مقاله با استفاده از منابع کتابخانه ای و به روش تحلیلی- توصیفی تدوین شده است.
    کلیدواژگان: اشتغال زنان، پیشرفت فرهنگی، تحکیم خانواده، آسیب شناسی، وضعیت مطلوب
  • فروغ سادات رحیم پور*، شهرزاد استکی صفحه 113
    برخی اندیشمندان مسلمان با توجه آیات و روایات که در مورد «زن» آورده شده است، بابی در تبیین مساله «زن» در مباحث اخلاق، حکمت عملی و تدبیر منزل، گشودهاند. در این مقاله، جایگاه زن در اندیشه غزالی و ابنعربی به صورت تطبیقی بررسی شده است. در مقاله حاضر دیدگاه این دو اندیشمند در حوزه زنان بررسی و قضاوت و بینش آنها در این موضوع مقایسه شده است. غزالی در آثارش به مقام والا و ارزشمند مادر اشاره میکند و بر رعایت حقوق وی تاکید میورزد، اما وقتی جایگاه همسر را در خانواده توصیف میکند تعابیر ناشایستی به کار میبرد، معایب و نقصانهای عدیدهای به ایشان نسبت میدهد، شان و منزلت اجتماعی برای ایشان قائل نمیشود و به مردان توصیه میکند که از زنان پرهیز کنند. ابنعربی نیز در آثارش، مقام زن و جایگاه او را در خلقت تبیین میکند. وی مقام مادر را در خانواده والا و ارزشمند میداند، اما به عظمت جایگاه همسر در خانواده نیز قائل است. او زن را واجد تمام کمالات و مقاماتی میداند که مردان قادر به کسب آنها هستند، پرهیز از زنان را مذموم شمرده و به مردان توصیه مینماید که به ایشان محبت ورزند.
    کلیدواژگان: غزالی، ابنعربی، زن، مادر، همسر
  • فریبا روایی*، غلامعلی افروز، سیمین حسینیان، محمد خدایاری فرد، ولی الله فرزاد صفحه 131
    سلامت خانواده و روابط مطلوب زوجین، برگرفته از سبک اندیشه آنها نسبت به همسر، خود و جهان پیرامون است. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی برنامه آموزش خانوادهمحور بر پایه الگوی اسلامی- ایرانی بر مثبتاندیشی زوجین انجام شده است. در یک طرح شبهآزمایشی چهل زوج دارای فرزند شاغل به تحصیل در یکی از مجتمع های آموزشی شهر تهران، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی به دو گروه مساوی آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش به مدت ده جلسه 150 دقیقه ای (در هفته یک جلسه) تحت آموزش قرار گرفتند. آزمودنی های پژوهش توسط پرسشنامه مثبتنگری خدایاریفرد و همکاران (1393) در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری ارزیابی شدند. برای تحلیل داده ها از آزمون تجزیه و تحلیل کوواریانس و واریانس اندازهگیری مکرر استفاده شد. نتایج یافته های آزمون نشان داد که تفاوت معناداری بین دو گروه در افزایش مثبتاندیشی در مرحله پس آزمون و پیگیری وجود دارد (01/0>p). بنابر نتایج، برنامه آموزش خانواده محور بر پایه الگوی اسلامی ایرانی در افزایش مثبتاندیشی زوجین موثر است.
    کلیدواژگان: برنامه خانواده محور، الگوی اسلامی، ایرانی، مثبتاندیشی زوجین
  • صفحه 147
|
  • Masoud Janbozorgi* Page 9
    Nowadays, more than before, the scientists have focused on the family. The aim of this study is to design a pattern of family therapy interventions with a systemic approach that is more consistent with indigenous and Islamic system; thus, a number of religious resources, Islamic softwares, and scientific psychological texts in the fields of family, woman, and man were reviewed. After some diagnostic interviews, the tests of marital satisfaction and the scale of general family function (using Family Assessment Device (FAD)) were conducted among 40 families and on average, 10 sessions (one and a half hours) of systemic spiritual family therapy were held with a focus on the activation of sexual need based role (men’s love and women’s empower). The findings showed that the mean of marital satisfaction meaningfully increased in comparison to the beginning of therapy as well as the pattern of roles, both in the structure and functioning of change and family. The data collected from clinical observations and family member’s self-monitoring also showed that the functioning of positive interactions among family members increased due to the determination of roles. Regarding the determination of woman’s and man’s roles based on Islamic and spiritual frameworks, a pattern of systemic spiritual family therapy was designed. According to theories and experimental findings in the field of family, this pattern is certifiable and using it in consultation with the families referred to counseling centers leads to increasing marital satisfaction and problem-solving of family function meaningfully. Therefore, the pattern of systemic spiritual family therapy can be used in preventing and solving the family problems.
    Keywords: systemic spiritual family therapy, family in Islam, woman, man, love, power
  • Ehsan Fadaei, Rahim Mirderikvandi, Mohammad Reza Ahmadi Mohammadabadi Page 39
    This study has been conducted with the aim of psychological analysis of perceived parental care and construction of its primary test. In the theoretical part, both descriptive method and content analysis were used. In this part, first, verses and narratives were analyzed and four main components named physical, mental, spiritual-belief, and moral-social cares were obtained. Then, a 93-item perceived parental care questionnaire was designed by those components for measuring perceived parental care. Delphi survey technique was used for content validity and the test was experimentally performed on 103 respondents. After that, by a number of statistical methods, primary reliability was measured. The content validity was analyzed by 15 experts and it was confirmed with the mean score of 0.477% and the Kendall’s coefficient of 22%. The primary reliability was also confirmed according to Cronbach’s alpha (95%), Guttman split-half correlation (0.86%), and Spearman-Brown split-half correlation (0.90%). For construct validity, correlation of sub-scales with each other and with the total score of scale and also correlation of each item with total score were calculated. The study results showed that designed questionnaire has a favorable validity and reliability. Among demographic variables, only the difference of mean in the variable of parents’ economic status is meaningful. Based on that, the level of perceived parental care observed in the respondents who had a good or moderate economic status is higher than the level of perceived parental care observed in those who had a bad economic status.
    Keywords: parental care, perceived, primary test, validity, reliability, Islamic texts
  • Shohreh Roshani, Sousan Bastani, Nahleh Gharavi Naeini* Page 61
    The aim of this research which has been conducted using the grounded theory is to investigate the women’s strategies for achieving peace in marital life and its consequences. The data were collected through in-depth interviews with sixty married women living in the city of Tehran and then they were analyzed with the help of theoretical coding. The women apply various strategies for achieving peace in marital life which can be divided into two groups: attitudinal strategies and interactive strategies. The attitudinal strategies consist of strategies that by having some effects on the women’s attitude create and increase a feeling of peace in marital life. The interactive strategies include strategies that by having some effects on the interactions of women and their husbands, children, and families create and increase a feeling of peace in marital life. In addition, the consequences of the women’s feeling of peace in marital life can be divided into two groups: individual consequences and family consequences. The individual consequences are the effects of feeling of peace that belong to the women, themselves. The family consequences are the effects of feeling of peace that belong to family members, the husband and children.
    Keywords: peace, women, marital life, strategies, consequences
  • Toktam Divandari*, Kobra Pourabdollah Page 89
    One of the indexes of cultural development is the women’s employment. Given that the women’s employment is permitted and leaving home is a necessity for their employment, this article tries to identify the problems of the women’s employment and explain its desirable conditions with regard to the cultural development based on the customs and religious values of society. The article, with the aim of achieving a pure life, investigates the conflict between the women’s employment and the duties of mothers and wives. In today’s society, the women’s employment outside the home is being common and it makes some problems, for example, the problems of duties of mothers and wives; thus, in consideration of the cultural development based on Islamic-Iranian culture, the desirable conditions will be prepared when the women’s employment is not an absolute priority. This article employed analytical-descriptive and library methods.
    Keywords: women's employment, cultural development, strengthening the family, pathology, desirable conditions
  • Forough Al Sadat Rahimpour*, Shahrzadesteki Page 113
    The verses and narratives have paid attention very much to the issue of woman and that is why some Muslim scientists have opened a door of explaining that issue in the subjects of ethics, practical wisdom, and home management. In this paper, the status of women from the views of Ghazali and IbnArabi has been comparatively studied. This paper first investigates the views of these two scientists in connection to the issue of woman and then judges and compares their opinions. Ghazali points out the high and valuable status of mothers in his works and persists in observing the mother’s rights; but when he describes the status of wives in the family, he imputes many faults and defections to them, does not consider any social status for them, and suggests the men avoid them. IbnArabi explains the dignity of women and wives in the universe and family and also believes that the wives have a valuable status in the family. He says the women, like the men, have all perfections and positions, deprecates the avoidance of women, and suggests the men love them.
    Keywords: Ghazali, IbnArabi, woman, mother, wife
  • Fariba Ravaei*, Gholam Ali Afrouz, Simin Husseinian, Mohammad Khodayarifard, Valiollahfarzad Page 131
    The health of family and couples’ good relations depend on their thought toward the wife, self, and universe. This research has been conducted in order to measure the effectiveness of family-oriented psychological program based on the Islamic-Iranian pattern on the couples’ positive thinking. In a quasi-experimental design, forty couples with a child studying in a school in the city of Tehran were selected by the convenience sampling and then they were randomly divided into two equal groups of test and control. The test group was trained for ten 150 minute sessions (one session per week). The respondents to the Khodayarifard et al.’s positive thinking questionnaire (2014) were analyzed during pre-test, post-test, and follow-up phases. The analysis of covariance (ANCOVA) and ANOVA with repeated measure tests were used for data-analyzing. The results showed that there is a meaningful difference between two groups in terms of the increase of positive thinking in post-test and follow-up phases (P
    Keywords: family, oriented psychological program, Islamic, Iranian pattern, couple's positive thinking