فهرست مطالب

نشریه روانشناسی شناختی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 8، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید برادران، حسین زارع، احمد علی پور، ولی الله فرزاد صفحات 1-9
    هدف اساسی مطالعه حاضر اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر همجوشی شناختی و شاخص های جسمانی بیمارن مبتلا به فشار خون اساسی بود. این مطالعه یک طرح نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. نخست، آزمودنی ها با استفاده از ملاک های ورود و خروج غربال شدند، سپس، 26 بیمار مبتلا به فشار خون در بیمارستان ولی عصر شهرستان رشت انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای گرفتند(13 بیمار در هر گروه). افراد در گروه درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش طی 8 جلسه تحت درمان قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ درمانی را دریافت ننمود. نتایج نشان داد که بین دو گروه در همجوشی شناختی و شاخص های جسمانی(فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و کورتیزول) تفاوت معناداری وجود دارد. بنابراین، درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش به عنوان یک مداخله موثر در بیماران مبتلا به فشار خون اساسی تلقی می گردد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش، همجوشی شناختی، شاخص های سلامت جسمانی، فشار خون اساسی
  • مهدی رضا سرافراز، نیما قربانی صفحات 10-18
    طی سال های اخیر علاقه به استفاده از تکنیک ذهن آگاهی جهت کاهش آسیب پذیری به استرس در غیاب تعریف عملیاتی هماهنگ رشد کرده و این تمرین در رویکرد های درمانی مختلف، ادغام شده و در مراکز درمان طبی و روان شناختی در دسترس است، اما سوال مهمی که وجود دارد این است که آیا ذهن آگاهی سازه ای واحد است یا اجزای متمایزی دارد و اگر دارای ابعادی است این ابعاد کدامند؟ مطالعه حاضر با هدف بررسی ساختار عاملی و ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی مقیاس پنج عاملی ذهن آگاهی (بائر، اسمیت، هاپکینز، کریتمیر و تونی، 2006) در ایران انجام شد. 247 (دختر: 188، پسر: 53، نامشخص: 6) دانشجوی دانشگاه های استان تهران به مقیاس های پنج عاملی ذهن آگاهی(بائر، اسمیت، هاپکینز، کریتمیر و تونی، 2006)، خودشناسی انسجامی(قربانی، واتسون و هارگیس، 2008)، فرم کوتاه مقیاس خود مهارگری (تانجنی و همکاران،2004)، مقیاس نشخوار ذهنی(تراپنل و کامپ بل، 1999)، مقیاس حالت نگرانی(می یر، میلر، متزگر و برکوک، 1990)، مقیاس احساس سرزندگی(ریان و فردریک، 1997)، چک لیست علائم جسمانی(بارتون، 1995)، استرس ادراک شده(کوهن. کاماراک و مرمل اشتاین، 1983) و مقیاس اضطراب و افسردگی(کاستلو و کمری، 1967) پاسخ دادند. یافته های تحلیل عامل تاییدی مرتبه دوم نشان داد مدل پنج عامل مرتبه اول و یک عامل سطح دوم با داده ها برازش ندارد. تحلیل عامل اکتشافی پنج عامل مرتبه اول مشابه عوامل به دست آمده در نمونه خارجی و دو عامل مرتبه دوم را آشکار کرد. نتایج بر تمایز اجزای ذهن آگاهی تاکید کرد. همبستگی های این عوامل با متغیر های پژوهش روایی همگرا و واگرای این ابعاد را نشان داد. یافته ها حاکی است مفهوم سازی چند وجهی ذهن آگاهی به فهم این سازه و ارتباط آن با سایر متغیر ها کمک می کند و بر لزوم بازنگری نظریه ها و پژوهش در وجوه مختلف ذهن آگاهی صحه گذاشت.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، ابعاد ذهن آگاهی، ساختار عاملی، ویژگی های روانسنجی
  • فاطمه غیورکاظمی، زهره سپهری شاملو، علی مشهدی، علی غنایی، فروزان پاسالار صفحات 19-30
    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان فراشناخت با نوروفیدبک در بهبود باورهای فراشناختی و علائم اختلال اضطراب اجتماعی بود. این پژوهش از نوع مطالعه تک آزمودنی و نمونه گیری داوطلبانه بود. 5 دانشجوی دانشگاه فردوسی مشهد و دانشگاه فرهنگیان با تشخیص اختلال اضطراب اجتماعی، براساس شدت اختلال (خفیف تر یا شدید) همتا شده، به صورت تصادفی در دو گروه فراشناخت و نوروفیدبک جای گرفتند. از مصاحبه بالینی DSM-IV-TR، پرسشنامه هراس اجتماعی کانور، پرسشنامه اضطراب اجتماعی واتسون و فرند و پرسشنامه باورهای فراشناختی استفاده شد. درمان فردی فراشناخت در 8 جلسه هفتگی و نوروفیدبک 16جلسه، سه بار در هفته اجرا شد. پرسشنامه ها در خط پایه، انتهای درمان و پیگیری 45 روزه تکمیل شدند، به علاوه پرسشنامه کانور دوبار در میانه درمان (یک سوم و دو سوم مدت دوره درمان) نیز تکمیل گردید. برای تحلیل داده ها از شاخص درصد بهبودی استفاده گردید. یافته ها نشان دهنده اثربخشی هردو درمان در نشانه های اضطرابی آزمودنی ها، با دامنه درصدهای بهبودی متفاوت در هر فرد بود. میانگین درصدهای بهبودی آزمودنی ها برای هردو درمان در اختلال اضطراب اجتماعی، تفاوت معناداری نداشت. اگرچه بیشترین بهبودی در باورهای فراشناختی در آزمودنی های گروه فراشناخت ایجاد شده بود. بهبودی همه آزمودنی ها در دوره پیگیری ادامه یافته بود. بطورکلی درمان فراشناخت و نوروفیدبک به طور اثربخشی توانستند اختلال اضطراب اجتماعی را بهبود بخشند اما اثربخشی بیشتر درمان فراشناخت برای کاهش علائم اضطراب اجتماعی خفیف و نوروفیدبک برای اختلال اضطراب اجتماعی شدیدتر مشاهده شد.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، اضطراب، فراشناخت درمانی، نوروفیدبک
  • آیت سعادت طلب، علی یاسینی* صفحات 31-41
    هدف پژوهش حاضر بررسی و مقایسه تاثیر آموزش به دو شیوه نقشه های مفهومی و سنتی بر یادگیری دانش آموزان درباره مفاهیم درس شیمی سال سوم دبیرستان است که با استفاده از تئوری فضای دانش به تجزیه و تحلیل آن پرداخته شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان سال سوم دبیرستان پسرانه شهرستان ایلام (250 نفر) در سال تحصیلی 1392-1391 می باشد در این پژوهش از نمونه در دسترس استفاده شده و دو کلاس سوم دبیرستان از مدارس امام علی(ع) و صاحب الزمان (عج) بطور تصادفی برای روش تدریس کاوشگری و سنتی انتخاب شدند. تعداد دانش آموزان هر یک از این دو گروه 64 نفر بوده و این پژوهش به روش شبه تجربی اجرا گردید. برای گردآوری داده ها از آزمون های یادگیری و نگرش سنج محقق ساخته استفاده و بصورت پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. روایی آنها توسط پنج نفر از اساتید علوم تربیتی و ده نفراز اساتید و معلمان شیمی مورد تایید گرفت. برای پایایی آزمون از آلفای کرانباخ استفاده شد که مقدار آن برای دانش و نگرش به ترتیب برابر 79/0 و 74/0 بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تئوری فضای دانش و نرم افزار آماری پاتر استفاده شده و برای مقایسه میانگین گروه ها آزمون t انجام شد. پس آزمون نشان داد تفاوت نگرش در دو گروه معنی دار است و ساختارهای دانش گروه کاوشگری منسجم تر بوده و مسیر بحرانی آموزش آن متفاوت از مسیر گروه سنتی است.
    کلیدواژگان: تئوری فضای دانش، استوکیومتری، آموزش کاوشگری
  • سوده رحمانی*، پروین کدیور، غلامرضا صرامی، الهه حجازی صفحات 42-51
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی خلاقیت براساس متغیرهای فردی و بافتی بر مبنای نظریه سرمایه گذاری استرنبرگ در دانشجویان ایرانی است. بدین منظور 400 نفر از دانشجویان (دختر= 202 ، پسر= 198 ) در مقطع کارشناسی به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای تصادفی از دانشکده های مختلف دانشگاه های شهر تهران انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه سنجش چندوجهی خلاقیت (ژانگ و همکاران، 2011 ) در دو نسخه ارزیابی دانش آموزان دختر و پسر بود. این ابزار میزانی که افراد شش منبع هوش، دانش، سبک فکری، شخصیت، انگیزش و محیط را برای خلاقیت در نظر می گیرند، از طریق ارزیابی 30 دانش آموز فرضی میسنجد. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که متغیرهای پیشبین هوش، سبک فکری و محیط میتواند 79 درصد تغییرات قضاوت مدرسه، و متغیرهای هوش، انگیزش و سبک فکری 85 درصد تغییرات قضاوت خود درباره خلاقیت دانش آموزان را تبیین کند. نکته قابل توجه بر مبنای نتایج این است که در پیش بینی قضاوت مدرسه، متغیر محیط و در پیش بینی قضاوت خود، متغیر انگیزش معنادار شده است که تبیین آن در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: خلاقیت، متغیرهای فردی و بافتی، نظریه سرمایه گذاری استرنبرگ
  • مریم احمدی، علیرضا مرادی، جعفر حسنی صفحات 52-62
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه عملکرد شناختی نوجوانان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه و افسردگی اساسی در حافظه کاری و سرعت پردازش اطلاعات انجام گرفت. در یک مطالعه علی- مقایسه ای با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 15 فرد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه، 15 فرد مبتلا به افسردگی اساسی و 15 فرد سالم که در متغیرهای سن و هوش و شرایط اقتصادی و اجتماعی همگن شده بودند، انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مصاحبه بالینی ساختار یافته برای اختلالات محور I در (SCID-I) DSM_IV، پرسشنامه خود سنجی تاثیر رویداد (IES-R)، سیاهه اضطراب حالت - رگه اسپیلبرگر، آزمون شاخص پردازش اطلاعات، خرده آزمون توالی حروف-اعداد آزمون حافظه وکسلر، خرده آزمون نماد ارقام (رمزگردانی) آزمون هوش وکسلر (سرعت پردازش). داده ها با روش‏ های آماری تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند. بر اساس یافته های پژوهش، در بخش کلامی حافظه کاری میان گروه های افسرده و PTSD، میان افسرده و بهنجار و میان بهنجار و PTSD تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین، از نظر بخش فضایی معکوس حافظه کاری میان دو گروه بهنجار و PTSD تفاوت معناداری وجود دارد. از نظر بخش دیداری حافظه کاری میان دو گروه بهنجار و PTSD و میان دو گروه بهنجار و افسرده تفاوت معناداری وجود دارد. در مورد نتایج آزمون توکی از نظر سرعت پردازش اطلاعات میان گروه های بهنجار و PTSD و میان گروه های بهنجار و افسرده تفاوت معناداری وجود دارد. در نتیجه یافته های این پژوهش مهر تاییدی بر اختلالات در حافظه کاری و سرعت پردازش اطلاعات نوجوانان مبتلا به افسردگی و اختلال استرس پس از سانحه است.
    کلیدواژگان: افسردگی، PTSD، سرعت پردازش، حافظه کاری
  • هادی کرامتی*، اریکا هایرابیدیان صفحات 63-74
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه ی تفکر انتقادی و خلاقیت دانش آموزان دوزبانه ی ارمنی- فارسی زبان با دانش آموزان تک زبانه ی فارسی زبان بوده که به روش علی– مقایسه ای صورت گرفته است. نمونه ی پژوهش در مجموع شامل 120 دانش آموز دختر و پسر مقطع اول متوسطه بوده اند که 60 نفر از آنها دوزبانه (30 دختر و 30 پسر) و 60 نفر دیگر تک زبانه (30 دختر و 30 پسر) بوده اند که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری داده ها آزمون سنجش خلاقیت عابدی و آزمون تفکر انتقادی کالیفرنیا فرم ب بوده است و برای تحلیل داده ها از آزمون t برای گروه های مستقل استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که بین دانش آموزان دوزبانه و تک زبانه در میانگین نمرات خلاقیت و تفکر انتقادی و خرده مقیاس های هریک هیچ گونه تفاوت معناداری وجود نداشت و همچنین دانش آموزان دختر و پسر نیز در میانگین نمرات تفکر انتقادی و خلاقیت و هریک از خرده مقیاس های آن ها به جز در خرده مقیاس انعطاف پذیری از بین خرده مقیاس های خلاقیت، هیچ گونه تفاوت معناداری با یکدیگر نداشته اند. بنابر این شاید بتوان گفت که دوزبانگی را نباید یک نقص و یا مانعی بر سر راه رشد مهارت های شناختی مانند مهارت خلاقیت و تفکر انتقادی دانش آموزان دوزبانه دانست چرا که دوزبانه ها نسبت به تک زبانه ها عملکرد ضعیف تری نداشته اند.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، خلاقیت، دوزبانگی
|
  • Pages 1-9
    The main purpose of this study is to determine the effectiveness of Acceptance and commitment therapy (ACT) on cognitive fusion and physical Health Indicators in essential hypertensive patients. This study was a semi-experimental study with a pretest, post-test and follow-up. Subjects were first screened using the inclusion and exclusion criteria. therefore, 26 hypertensive patients who referred to the Valiasr Hospital in Rasht city were selected and randomly divided into experimental and control groups (13 patients in each group). The ACT group were treated in 8 sessions, while the control group did not receive any treatment. Results showed that there were significant differences between two groups in cognitive fusion and physical Health Indicators. So, ACT is an effective intervention in essential hypertensive patients.
    Keywords: Acceptance, commitment therapy, cognitive fusion, physical health indicators, essential hypertension
  • Dr Mehdi Reza Sarafraz, Dr Nima Ghorbani Pages 10-18
    There has been substantial interest in mindfulness as an approach to reduce cognitive vulnerability to stress and emotional distress in recent years, and mindfulness meditation practices have been incorporated into several interventions that are now widely available in medical and mental health settings. However, thus far mindfulness has not been defined operationally. Among the important questions that can be studied is whether mindfulness should be described as a multifaceted construct and, if so, how the facets should be defined. Several current descriptions of mindfulness suggest a multidimensional nature. The aim of the present study was to investigate the factor structure and psychometric properties of Five Facet Mindfulness Questionnaire (FFMQ) in Iran. 247 Iranian university student (188 women, 53 men and 6 undefined) filled following scales: FFMQ (Baer, Smith, Hopkins, Krietemeyer, & Toney, 2006), Integrative Self-Knowledge (Ghorbani, Watson, & Hargis, 2008), BSCS(Tangney, Baumeister, & Boone, 2004) , Rumination Scale (Trapnell & Campbell, 1999), Penn State Worry Questionnaire (PSWQ; (Meyer, Miller, Metzger, & Borkovec, 1990), Vitality Scale (Ryan & Frederick, 1997), symptom checklist (Bartone 1995), perceived stress(Cohen, Kamarack, & Mermelstein, 1983) & Anxiety and Depression Scale(Costello & Comrey, 1967). The second order CFA showed that five-factor structure of FFMQ in first order and one-factor in second order did not fit the data well and EFA proved five-factor structure in first order and two-factor in second order of the scale that fit the data well. These results point toward conceptual distinction between facets of mindfulness. Mindfulness facets were shown to be differentially correlated in expected ways with several other constructs and to have convergent and divergent validity. Findings suggest that conceptualizing mindfulness as a multifaceted construct is helpful in understanding its components and its relationships with other variables, and suggested a need for reviewing the research and theory of mindfulness due to exposed facets.
    Keywords: óAttention, Awareness, Mindfulness, Facets of Mindfulness, Factor Structure, Psychometrics properties
  • Fatemeh Ghayourkazemi, Dr Zohreh Sepehri Shamloo, Dr Ali Mashhadi, Dr Ali Ghanaei, Dr Frozan Pasalar Pages 19-30
    The aim of this research was to compare the effectiveness of MCT and Neurofeedback on metacognitive believes and symptoms of SAD. This research was a single subject study with volunteer sampling method. 7 students from Ferdowsi and Farhangian universities with diagnosis of SAD have been matched and assigned into one of the three groups (control, MCT and Neurofeedback).DSM-IV structured interview,Conner's Social Phobia Inventory, Watson and Friend's social anxiety questionnair, metacognition questionnair have been used before and after intervention and in 45 days follow-up. Conner's Inventory also had been answered 2 times within the treatment. 8 session per week for MCT and 16 sessions 3 times each week for neurofeedback has been performed. Percent recovery is used for data analysis. Results showed MCT and neurofeedback were effective in treating SAD with different range of percent recovery in each one of the subjects. But the mean of percent recoveries werent different between the two interventions. Although metacognitive believes changed more in MCT. Percent recovery has improved in the follow up. In general, MCT and Neurofeedback are both effective in reducing SAD but MCT was more effective in milder SAD and Neurofeedback was more effective in more severe SAD than MCT.
    Keywords: Social Anxiety Disorder, Anxiety, Metacognitive therapy, Neurofeedback
  • Ayat Saadattalab, Ali Yasini* Pages 31-41
    This study examined the effect of concept maps and traditional ways of teaching to students’ learning about the concepts of third year high school chemistry course and to analyze this effect, knowledge space theory is used. Semi – experimental method with pre and post test were used and the population of this study consisted of all students (N=250) in the third year of secondary school in the city of Ilam. The sample used in this study selected via convenience sampling and two high school class were selected randomly to investigate the traditional and inquiry teaching methods. To collect the data, learning and attitude research made questionnaire was done in which their validity were approved by five professors of education and ten chemistry professors and teachers. Reliability assessed via Cronbach Alpha and the amount of 0.79 and 0.74 estimates to knowledge and attitude respectively. To analyze the data, knowledge space theory and Potter software was used. Comparison between groups was performed using t-test and results of post test showed significant difference between the group's attitudes and knowledge structures of inquiry method more cohesive and its training critical path is different than the traditional group.
    Keywords:
    Keywords: Knowledge space theory, Stoichiometry, inquiry training
  • Sode Rahmani*, Parvin Kadivar, Golamreza Sarami, Elahe Hejazi Pages 42-51
    This research aims to predict creativity according to individual and contextual variables of Sternberg’s investment theory among Iranian university students. For this reason the sample of 400 bachelor students (202 girls and 198 boys) were selected from various faculties of Tehran city Universities using random multi-stage cluster sampling. Research instrument was Multifaceted Assessment of Creativity questionnaire (Zhang and et al., 2011) in two forms of assessing school girls and boys. This instrument measures the extent to which people take into account the 6 resources of intelligence, knowledge, intellectual styles, personality, motivation, and environment for creativity through evaluating 30 hypothetical students. Results of step wise regression showed that predictor variables of intelligence, intellectual styles and environment can indicate 79 percent of changes in school judgment and variables of intelligence, motivation and intellectual styles can indicate 85 percent of changes in my judgment about students’ creativity. The remarkable point based on the results is that in predicting school judgment, environment variable and in predicting self-judgment, motivation variable is significant which its explanation are discussed in the article.
    Keywords: Creativity, Individual, contextual variables, Sternberg's investment theory
  • Maryam Ahmadi, Dr Alireza Moradi, Dr Jafar Hassani Pages 52-62
    The present research aims to compare the cognitive performance of the adolescents suffering from MDD and PTSD in the working memory and information processing. the selected sample in this casual-comparative study included 15 MDD patients, 15 youth PTSD subjects and 15 normal subjects who were matched by age, IQ, sex as well as social and economic status variables. The tool package employed in this investigation comprised child depression inventory (CDI), State-Trait Anxiety Inventory, Impact of Event Scale (IES-R), Wechsler’s Memory and Intelligence Test, and The Information Processing Index Test. Findings were analyzed using the ANOVA, MANOVA analysis statistical method.as indicated by our result, in the verbal memory there is a significant difference between groups of depression and PTSD and between depressed and normal subjects. in the reverse spatial working memory there are significant differences between normal and PTSD. in the visual memory and information processing, the significant difference is between normal and both PTSD and depressed.The findings of this study confirm the disorders of working memory and speed of information processing in adolescents with depression and post-traumatic stress disorder.
    Keywords: Time perception, working memory, processing speed, MDD, PTS
  • Erica Hayrabidyan, Hadi Keramati* Pages 63-74
    The purpose of the present study was to compare the creativity and critical thinking between bilingual students of Persian-Armenian language and monolingual students of Persian language. The study method is causal-comparative. Statistical community is all Bilingual of Persian-Armenian language and monolingual of Persian language students in first year of high school in the Tehran city in the 1393-94 academic year. The sample group is included 120( 60 monolingual students and 60 bilingual students and each group consisted of 30 male and 30 female) that were selected by multistage cluster sampling method. To collect data used from Abedi creativity test and California critical thinking skills test. Data using independent sample t-test were analyzed. The results showed that there is not significant difference between monolingual and bilingual students in creativity and it subscales (including fluency, elaboration, originality and flexibility) and critical thinking and it subscales (including analysis, inference, evaluation, deductive reasoning and inductive reasoning) mean scores. Also there is not significant difference between male and female students in critical thinking and it subscales mean scores and creativity and it subscales with the exception of flexibility subscale. Mean scores of female students in flexibility from creativity subscales was higher than of male students. In explaining these results we can say that due to the not found significant difference between creativity and critical thinking of monolingual and bilingual students as two cognitive skills, Therefore, bilingualism is not a defect and obstacle for bilingual students cognitive development and with proper educational strategy bilingualism becomes an opportunity for the cognitive skills development.
    Keywords: creativity, critical thinking, Bilingual