فهرست مطالب

پژوهش های چینه نگاری و رسوب شناسی - سال سی و دوم شماره 2 (پیاپی 63، تابستان 1395)

فصلنامه پژوهش های چینه نگاری و رسوب شناسی
سال سی و دوم شماره 2 (پیاپی 63، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالرضا باوی عویدی *، محمدحسین آدابی، عباس صادقی، حسن امیری بختیار صفحات 1-22
    بخش قربان سازند ساچون (پالئوسن- ائوسن پیشین) در محل برش نمونه واقع در جنوب شرق شیراز دارای ترکیب سنگ شناسی آهک، آهک های دولومیتی شده و دولومیت است. این بخش کربناته تحت تاثیر فرایندهای دیاژنزی مختلفی در محیط های دیاژنزی دریایی، متئوریکی و تدفینی قرار گرفته است. نتایج این بررسی نشان می دهد که در محیط دیاژنزی فریاتیک دریایی پوشش های میکرایتی و سیمان دریایی کلسیت تیغه ای و خوشه انگوری (آراگونیتی) نهشته شده اند. دولومیکرایت های بی شکل و فاقد فسیل با تخلخل فنسترال در محیط دیاژنزی وادوز دریایی تشکیل گردیدند. منطقه اختلاط آب های متئوریکی و دریایی در مرز بین سازند ساچون و جهرم شرایط مناسبی را جهت تشکیل دولواسپارایت های متخلخل فراهم نموده است. شرایط اکسیدان منطقه وادوز متئوریکی در اکسیده شدن رسوبات رخنمون یافته که سرانجام به صورت اکستراکلاست ها و بایوکلاست های اکسید شده به حوضه رسوبی انقال یافته اند، نقش مهمی داشته است. انحلال، نئومورفیسم، سیلیسی شدن و سیمان های کلسیت بلوکی، دندان سگی و دروزی محصولات محیط دیاژنزی فریاتیک متئوریکی بوده اند. فرایندهای دیاژنزی محیط تدفینی شامل سیمان کلسیت دروزی و فشردگی های فیزیکی و شیمیایی (استیلولیت) به همراه دولومیکرواسپارایت و دولواسپارایت می باشند. بالا آمدن رسوبات و رخنمون یافتن آنها در سطح با گسترش شکستگی، رگه های کلسیتی، انحلال و اکسید آهن در رسوبات آهن دار همراه بوده است.
    کلیدواژگان: سازند ساچون، بخش قربان، پالئوسن، ائوسن، تاقدیس قره، فرایندهای دیاژنزی
  • فرهنگ سرشکی، احمد واعظیان، امیر صفاری * صفحات 23-34
    در دهه های اخیر موضوع انتشار گاز در معادن زیرزمینی زغال سنگ در بسیاری از کشورها موضوع بسیار مهمی است. عوامل متعددی در انتشار گاز موجود در لایه های زغال سنگ تاثیر دارند. از جمله این عوامل می توان به ساختار فیزیکی و زمین شناسی زغال سنگ اشاره کرد. هم چنین ترکیبات مینرالوژیکی زغال بر نفوذپذیری آن برای انواع مختلف گازها موثر است. در این تحقیق به بررسی ارتباط بین ترکیبات ماسرال زغال و نفوذپذیری آن در رسوبات زغال سنگ دار منطقه طزره و پروده پرداخته شده است. بر این اساس مطالعه آزمایشگاهی بر روی نمونه های برداشت شده جهت بررسی رابطه بین ترکیب و نفوذپذیری زغال سنگ انجام شد. بر روی نمونه های زغال سنگ، آزمون نفوذپذیری با دستگاه MFORR انجام شد. با آنالیز میکروسکوپی، میزان ماسرال های اصلی محتوی زغال از جمله ویترینایت و اینرتینایت تعیین شدند. بر این اساس بسیاری از زغال سنگ های منطقه پروده و طزره، پیریت را به عنوان ماده معدنی غالب دربرداشتند. زغال سنگ منطقه پروده در حوضه طبس دارای درصد متوسط ویترینایت برابر %34/81 و اینرتینایت برابر %52/10 و زغال سنگ منطقه طزره در حوضه البرز شرقی دارای درصد متوسط %31/69 ویترینایت و %47/22 اینرتینایت هستند. هم چنین میزان ماده معدنی پیریت در نمونه های زغالی پروده طبس %38/2 و در نمونه های زغالی طزره در حوضه زغالی البرز شرقی %62/2 است. آزمون نفوذپذیری حاکی از آن است که با افزایش محتوای ویترینایت، نفوذپذیری زغال سنگ افزایش می یابد هم چنین با افزایش مواد معدنی و کربنات محتوی، نفوذپذیری کاهش می یابد، لذا نفوذپذیری نمونه های زغال سنگ حوضه طبس بیش تر از حوضه البرز شرقی است.
    کلیدواژگان: ماسرال، نفوذپذیری، اینرتینایت، ویترینایت، معدن زغال سنگ پروده، معدن زغال سنگ طزره
  • جهانبخش دانشیان *، مریم درخشانی، علی معلمی صفحات 35-54
    به منظور بررسی و مطالعه زیست چینه نگاری سازند میشان در زون پس خشکی بندرعباس، برش چینه نگاری ناحیه ای شامل برش های هندون، انگورو، باویون و نخ در شمال غرب و غرب بندرعباس انتخاب شدند. در مجموع 668 نمونه از سازند میشان مورد بررسی قرار گرفت که در این میان 515 نمونه سخت و 153 نمونه نرم بودند. سازند میشان در این برش ها عمدتا از آهک های توده ای، سنگ آهک نازک لایه، سنگ آهک رسی و مارن های سبز تا خاکستری رنگ تشکیل شده است. مرز زیرین بخش سنگ آهک گوری در برش های مورد مطالعه بر روی سازند رازک و گچساران واقع شده است و مرز بالایی مارن های میشان به طور پیوسته و یا تدریجی به ماسه سنگ های و کنگلومرای قهوه ای رنگ آغاجاری تبدیل می شوند. بررسی و مطالعه نمونه ها، نشان داد که بطور کلی در قسمت قاعده برش ها (عضو آهک گوری) با توجه به حضور فرامینیفرای بنتونیک نظرBorelis melo curdica، Meandropsina iranica، Meandropsina anahensis سن برش ها بوردیگالین تعیین شد و تنها در برش چینه نگاری نخ در 17 متر قاعده این برش به علت حضور نداشتن فرامینیفرای شاخص بوردیگالین، برای قاعده برش سن احتمالی اکیتانین تعیین شد که با نتایج ایزوتوپ استرانسیم مطابقت دارد. برای بخش بالایی برش ها نیز با توجه به حضور فرامینیفرا پلانکتونیک نظیر Praeorbulina glomerosa، Orbulina universa، Orbulina suturalis سن لانگین پیشنهاد می شود. تنها در برش چینه نگاری نخ بر اساس محتویات فرامینیفری احتمالا سن آن بوردیگالین است. این سن نیز با نتایج ایزوتوپ استرانسیم مطابقت دارد. در این تحقیق برای اولین بار گونه های پلانکتونیک Orbulina universa Orbulina suturalis، Praeorbulina transitoria و Praeorbulina glomerosa از عضو آهک گوری در برش چینه نگاری هندون گزارش می شود.
    کلیدواژگان: سازند میشان، زیست چینه نگاری، فرامینیفرا، ایزوتوپ استرانسیم، بوردیگالین - لانگین، پس خشکی بندرعباس
  • محمدحسن کاظم زاده *، مسعود لطف پور صفحات 53-72
    مطالعات دیرینه شناسی منجر به شناسائی 21 جنس و 16 گونه از فرامینیفرهای بنتیک، 5 جنس و 6 گونه از فرامینیفرهای پلانکتونیک و 3 جنس و 3 گونه از الیگوستژنیدها گردید. توزیع و گسترش قائم فون های شناسائی شده منجر به شناسائی 5 بایوزون شد که عبارتند از: Favusella washitensis Range Zone، Oligostegina Assemblage Zone، Rudist debris Zone، Nezzazata-Alveolinids Assemblage Zone، Nezzazatinella-Dicyclina Assemblage Zone. بر اساس بایوزون های ارائه شده، سن سازند سروک در منطقه مورد مطالعه آلبین پسین تا تورونین پیشین است. 11 رخساره کربناته متعلق به چهار محیط جزر و مدی، سدی، لاگون محصور و نیمه محصور و دریای باز شناسائی گردید که بر روی یک رمپ کربناته با شیب کم (Homoclinal ramp) ته نشست شده اند. براساس تغییرات عمودی رخساره ها و شناسائی محیط های رسوبی، چهار سکانس رسوبی رده سوم تشخیص داده شد. بسته های رسوبی پیشرونده (TST) عمدتا از رخساره های دریای باز حاوی سوزن اسفنج، الیگوستژنید، فرامینیفر بنتیک و اکینوئید تشکیل شده اند در حالی که بسته های رسوبی وابسته به سکون و آغاز پسروی (HST) عمدتا شامل رخساره های سدی غنی از بایوکلاست و رخساره های لاگون محصور و نیمه محصور غنی از فرامینیفرهای بنتیک با پوسته پورسلانوز و هیالین و پلوئید است. سطح حداکثر پیشروی آب دریا (MFS) توسط رخساره های دریای باز غنی از اکینوئید و فرامینیفر پلانکتونیک مشخص گردید.
    کلیدواژگان: بايواستراتيگرافي، رخساره، محيط ديرينه، چينه نگاري سکانسي، سازند سروک، ميدان نفتي اهواز
  • افشین قشلاقی *، شیما رستمی صفحات 73-90
    هدف از این مطالعه بررسی تغییرات غلظت فلزات سنگین، ارزیابی شدت آلودگی و تعیین گونه های ژئوشیمیایی غالب فلزات در رسوبات بستر رودخانه سیاهرود در استان مازندران است. برای این منظور در طول این رودخانه و از محل سرچشمه تا محل تخلیه آن به دریای خزر تعداد 15 نمونه رسوب برداشت گردید. ضمن اندازه گیری غلظت کل فلزات (Pb، Zn، Cu، Cr، Ni، As، Cd) و برخی خواص فیزیکوشیمیایی (pH، درصد ماده آلی و درصد رس) نمونه های رسوب، فازهای ژئوشیمیایی فلزات موجود در آنها نیز با استفاده از روش استخراج ترتیبی 4 مرحله ای تعیین گردید. نتایج به دست آمده به طور کلی نشان داد که تغییرات غلظت بیشتر فلزات در طول رودخانه روندی غیریکنواخت داشته که علت آن آلاینده ها به ویژه در نقاط نزدیک به مناطق شهری و ایستگاه های آخر نمونه برداری و همچنین تاثیر پارامترهای فیزیکوشیمیایی رسوب از جمله محتوای ماده آلی و درصد رس بر غلظت فلزات است. ارزیابی شدت آلودگی با محاسبه ضریب زمین انباشت نیز آشکار ساخت که رسوبات رودخانه سیاهرود نسبت به سرب و کادمیم آلودگی متوسط و نسبت به سایر فلزات آلودگی کم نشان می دهند. ضمنا دو فلز اول (سرب و کادمیم) با هیچ یک از پارامترهای فیزیکوشیمیایی رسوب رابطه آماری معنادار نشان نمی دهند درحالیکه فلزات دیگر با درصد رس و درصد ماده آلی رسوبات رابطه معنی داری نشان می دهند. نتایج حاصل از آنالیز استخراج ترتیبی نشان داد که بیش از 50 % از غلظت کل دو فلز سرب و کادمیم در فاز اول (تبادل پذیرF1) و سایر فلزات (روی و نیکل) عمدتا در فاز بازماندی خاک تجمع یافته اند. این مسئله مبین آن است که دو فلز Pb و Cd عمدتا بر اثر فعالیت های انسانی در رسوبات بستر رودخانه سیاهرود تجمع یافته اند در حالیکه عوامل طبیعی (زمین زاد) را می توان به عنوان عامل اصلی تجمع دو فلز روی و نیکل در بخش سیلیکات های رسوبات بستر رودخانه سیاهرود به حساب آورد.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، آلودگی، رسوب، گونه سازی، رودخانه سیاهرود، مازندران
  • مهناز امیرشاه کرمی *، مونا نعیمی صفحات 91-108
    نهشته های الیگوسن-میوسن سازند قم با ضخامتی متغیر در نواحی ایران مرکزی، کمان ماگمایی ارومیه دختر و سنندج-سیرجان برجا گذاشته شده است. براساس زیست چینه نگاری روزن داران کفری بزرگ در رسوبات برش کهک از سازند قم در ارومیه دختر، 4 زون زیستی تجمعی از روزن داران در اشکوبهای روپلین، چاتین، آکی تانین و بوردیگالین شناسایی شده است که جنس ها و گونه های زیر را در برمی گیرند: Nummulites fichteli، Nummulites vascus، Eulepidina dilitata، Nephrolepidina sp.، Neprolepidina tournoueri، Eulepidina sp.، Pseudolituonella reicheli، Miogypsina sp.، Miogypsina irregularis، Amphistegina sp.، Operculina sp.، Bozorginella qumiensis، Triloculina trigonula، Triloculina tricarinata، Peneroplis sp.، Peneroplis thomasi، Dendritina ranji، Triloculina trigonula، Rotalia sp.، Pyrgo sp.، Elphidium sp.، Borelis melo and Borelis curdica. زون های زیستی مذکور مشابه با زون های زیستی تجمعی شناسایی شده از سازند آسماری به سن الیگوسن-میوسن در حوضه رسوبی زاگرس در جنوب غربی ایران است. الگوی پراکندگی روزن داران الیگوسن – میوسن در نهشته های کهک از سازند قم دلالت بر رسوبگذاری در محیط های رسوبی دیرین لاگون محصور، لاگون باز و آبهای کم عمق دریای باز دارد. تجمع زیستی روزن داران الیگوسن – میوسن در نهشته های سازند قم مشابه با فونای دیگر نقاط تتیس در حوضه های رسوبی مدیترانه و هند-غرب آرام می باشد.
    کلیدواژگان: سازندقم، روزن داران کف زی بزرگ، الیگوسن - میوسن، زیست چینه نگاری، تتیس
|
  • Abdolreza Bavi Oweydi *, Mohammad Hossein Adabi, Abbas Sadeghi, Hassan Amiri Bakhtiyar Pages 1-22
    The Ghorban Member of the Sachun Formation (Paleocene-early Eocene) at type section in south east Shiraz composed of limestone, dolomitic limestone and dolomite .This carbonate member has been affected by various diagenesis processes in marine, meteoric and burial digenetic environment. Result of this study indicates that botryoidal aragonite and bladed calcite cements and micritic envelope are the product of marine phreatic diagenetic environment. Anhedral dolomicrite with fenestral porosity and absence of fossils has been formed in marine vadose diagenetic environment. Mixing zone of marine and phreatic water in the Jahrum and the Sachun Formations boundary has provided favorable conditions for formation of porous dolosparite. Oxidation conditions of meteoric vadoze has played important role for oxidizing of outcropped sediment that subsequently have been transported to basin as oxidizing extra clast and bioclasts. Products of meteoric phreatic diagenetic environment include dissolution, neomorphism, silicification and dog tooth, blocky and drusy calcite cements. Diagenetic processes of burial environment include physical and chemical (stylolite) compaction, drusy calcite cement along with dolosparite and dolomicrosparit. Results of uplifting of succession and exposure to the surface had been accompanied with fracture and calcite veins development, dissolution and iron oxide in iron bearing sediments.
    Keywords: Sachun Formation, Ghorban Member, Paleocene, Eocene, Ghareh Anticline, Diagenetic processes
  • Farhang Sereshki, Ahmad Vaezian, Amir Saffari* Pages 23-34
    In recent decades, the subject of gas emission in underground coal mines in many countries is an important subject. Many factors affect in gas emissions in coal seams. Geological and physical structures of coal are affecting on gas emissions'. Also, composition and mineralization of coal, affect in coal permeability for different gases. In this study, the relationship between maceral composition and coal permeability in Tazareh and Parvadeh mines has been studied. Accordingly, a laboratory studies to investigate the relationship between coal composition and coal permeability was done. In coal samples, with MFORR equipment the permeability test was done. With microscopic analysis, the maceral contents of coal such as Inertinite and Vitrinite have been measured. Accordingly, many coal samples of Parvadeh and Tazareh coal mines have the pyrite as the dominant mineral matter. Parvadeh coal samples has the average percentage of Vitrinite equal 81.34% and 10.52% Inertinite. Also, in the Tazareh coal samples in Eastern Alborz coal mines, the average percentage of Vitrinite is 69.31% and inertinite is 22.47%. The average percentage of Pyrite content in Parvadeh coal samples in Tabas coal mines is 2.38% and in the Tazareh coal samples in Eastern Alborz coal mines is 2.62%. The permeability test results have been shown, which, with increase of Inertinite contents, the permeability of coal is increasing. Also, test results have been shown, there was a reduction in the coal permeability with increasing of mineral contents and carbonate contents of the coal. So, the coal permeability in Tabas coal samples is more than Eastern Alborz coal samples.
    Keywords: Maceral, Permeability, Inertinite, Vitrinite, Parvadeh Coal Mine, Tazareh Coal Mine
  • Jahanbakhsh Daneshian *, Mariam Daneshian, Ali Moalemi Pages 35-54
    For studying of biostratigraphy of Mishan Formation in Bandar Abbas hinterland, a stratigraphic transection including Handun, Anguru, Baviyun, and Nakh sections was selected in northwest and west of Bandar Abbas. A total 668 samples investigated from Mishan Formation which 515 hard and 153 soft samples. The Mishan Formation consists mainly of massive to thin bedded limestones and thin bedded argillaceous limestone and green to grey marls. The Guri Member at the bottom of the Mishan Formation, overlies siliciclastic rocks of the Razak Formation or evaporate deposits of Gachsaran Formation and lie under the brown conglomerate and sandstone of the Agha Jari Formation. Generally, at the base of sections, based on presence of benthonic foraminifera such as Meandropsina iranica, Meandropsina anahensis, Borelis melo curdica the age of sections was determined as Burdigalian and only at 17 m of base of Nakh section due to absence of Burdigalian index foraminifera, belongs to Aquitanian which it corresponds to the strontium isotope analysis. The age of upper parts of the sections due to the presence of planktonic foraminifera such as Praeorbulina glomerosa, Orbulina suturalis, Orbulina universa, is suggested Langhian. Burdigalian age was determined based on foraminifera contents only in stratigraphic section of Nakh, that corresponds to the strontium isotope analysis. In this study, planktonic foraminifera taxa such as O. universa, O. suturalis, P. transitoria and P. glomerosa are reported for the first time from Guri Member in Handun section. Keywords: Mishan Formation, Biostratigraphy, Foraminifera, Strontium isotope, Burdigalian – Langhian, Bandar Abbas hinterland
    Keywords: Mishan Formation, Biostratigraphy, Foraminifera, Strontium isotope, Burdigalian, Langhian, Bandar Abbas hinterland
  • Mohammad Hasan Kazemzadeh* Pages 53-72
    Paleontological studies lead to recognition of 21 genera and 16 species of benthic foraminifera, 5 genera and 6 species of planktonic foraminifera and 3 genera and 3 species of oligosteginids. The vertical distribution of fauna lead to identification of 5 biozones including: Favusella washitensis Range Zone, Oligostegina Assemblage Zone, Rudist debris Zone, Nezzazata-Alveolinids Assemblage Zone, Nezzazatinella-Dicyclina Assemblage Zone. Based on the indicated biozones, the age of the Sarvak Formation is Late Albian to Early Turonian in the study area. Eleven carbonate facies belonging to four environments including tidal flat, restricted and semi-restricted lagoon, shoal and open marine are recognized. The identified facies are deposited on the homoclinal ramp setting. Based on the vertical changes of facies and recognized depositional environments, four third-order depositional sequences are represented. The transgressive systems tracts mainly comprises of open marine facies including sponge spicule, oligosteginid, echinoid and benthic foraminifera, while the highstand systems tracts mainly consists of shoal facies rich in bioclast, and restricted and semi-restricted lagoon facies rich in porcellaneous and hyaline benthic foraminifera and peloid. The maximum flooding surface represented by open marine facies including echinoid and planktonic foraminifera
    Keywords: Biostratigraphy, Facies, Paleoenvironment, Sequence stratigraphy, Sarvak Formation, Ahwaz Oil Field
  • Shima Rostami *, Afshin Qishlaqi Pages 73-90
    The main objective of the present study is to evaluate variation, contamination and speciation of heavy metals in bed sediments of the Siahrood River in Mazandaran Province. For this purpose, fifteen sediment samples were collected along the main channel of the river. In addition to total content of heavy metals and selected physiochemical properties of the sediments, geochemical species of heavy metals were determined operationally using the modified BCR method. The obtained results generally showed that there is a wide variation in heavy metal concentrations in the sediments, probably due to anthropogenic inputs into the river and effect of physicochemical properties of the sediments (organic matter and clay content) on the heavy metals variability. The calculated Igeo (Geo-accumulation index) for each metal also revealed that sediments are moderately or strongly contaminated in terms of Pb and Cd whereas not or slightly contaminated with respect to other heavy metals, suggesting an anthropogenic source for Pb and Cd and a mostly geogenic origin for Ni, Zn, and Cr (Arsenic is probably of a mixed source). The results of BCR method indicated that Pb and Cd are predominately incorporated into the first fraction (F1, acid-soluble fraction) while Zn and Ni are mainly associated with residual fraction (F4) confirming the concluded remarks on discrimination of heavy metals origins in the sediments.
    Keywords: Heavy metals, contamination, bed sediments, speciation, Siahrood River, Mazandaran
  • Mahnaz Amirshahkarami *, Mona Naimi Pages 91-108
    The Oligocene-Miocene Qom Formation was deposited in different thickness in the Central Iran, Urumiehh–Dokhtar magmatic arc and Sanandaj–Sirjan provinces in Iran. The Oligocene-Miocene Kahak section of the Qom Formation in the Urumiehh–Dokhtar magmatic arc has been studied, in order to biostratigraphic data of the large benthic foraminifera.
    In the Kahak section, the foraminifera assemblages of the Qom Formation consist of Nummulites fichteli, Nummulites vascus, Eulepidina dilitata, Nephrolepidina sp., Neprolepidina tournoueri, Eulepidina sp., Pseudolituonella reicheli, Miogypsina sp., Miogypsina irregularis, Amphistegina sp., Operculina sp., Bozorginella qumiensis, Triloculina trigonula, Triloculina tricarinata, Peneroplis sp., Peneroplis thomasi, Dendritina ranji, Triloculina trigonula, Rotalia sp., Pyrgo sp., Elphidium sp., Borelis melo and Borelis curdica.
    In the Kahak section of the Qom Formation, four assemblage biozones of the large benthic foraminifera have been recognized from Rupelian, Chattian, Aquitanian and Burdigalian stages. These biozones are similar to assemblage biozones of the Oligocene-Miocene Asmari Formation in the Zagros Basin in southwest of Iran. Distribution type of the Oligocene-Miocene foraminifera in the Kahak depositions of the Qom Formation indicates to depositional settings of the lagoon, open lagoon and shallow open marine paleoenvironments. There is some similarity of foraminifera assemblage in Qom Formation sediments with other locality of Tethys including Mediterranean and Indo-West Pacific.
    Keywords: Qom Formation, Kahak section, Oligocene, Miocene, Large benthic foaraminifera, Biostratigraphy