فهرست مطالب

پژوهشنامه عرفان - سال هفتم شماره 14 (بهار و تابستان 1395)

پژوهشنامه عرفان
سال هفتم شماره 14 (بهار و تابستان 1395)

  • 152 صفحه، بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داود اسپرهم، مرضیه رستگار صفحه 1
    فرد صوفی نشانه هایی داشت که او را از یک غیرصوفی متمایز می ساخت. بعضی از این نشانه ها همانند شیوه لباس پوشیدن، نماینده و مشخصه گروه ایشان بود و برخی دیگر از نشانه ها، جنبه «رفتاری» داشت؛ همانند رسومی که در ارتباط با صرف طعام بود.
    جستار حاضر درصدد پاسخ دادن به سوالاتی از این دست است که: «آداب صرف طعام در میان صوفیان چه بود که به ایشان تشخص صوفیانه می بخشید؟» و «چه پیشینه ای سازنده این رفتارها می گردید؟»؛ «آیا تمامی این رفتارها، به درون محوطه های خانقاهی محدود می شده یا خارج از آن نیز امری بایسته بوده است؟» و سرانجام اینکه «میزان پای بندی صوفیان به این آداب چگونه بوده است؟»
    نوشتار پیش رو، نگرشی به رسوم و رفتارهای صوفیان درباره طعام، و نقد آن ها، در نخستین دوره های پیدایش تصوف است؛ یعنی زمانی که رسوم مرتبط با تصوف، در مرحله شکل گیری، قوام و تعریف آداب خاص خود هستند.
    کلیدواژگان: آداب و رسوم، تصوف، خانقاه، صوفی، طعام
  • منیرالسادات پورطولمی، سلام الله کاظم خانی صفحه 25
    دعا و درخواست بندگان ازآنجایی که با وعده اجابت از جانب خداوند متعال مورد تاکید قرار گرفته و می تواند در روند حوادث و وقایع عالم خلقت تاثیرگذار باشد، در عرفان نظری مطرح گردیده است. عرفای مسلمان سر اجابت دعا را در مرتبه اعیان ثابته و از حیث اسما و صفات خداوند دانسته و البته مسئله اجابت دعا را از مسئله تحقق خواسته بنده متمایز نموده اند. در مقاله حاضر پس از تعیین انواع دعا و تبیین جایگاه اسما و صفات خداوند و بحث درباره اعیان ثابته نشان داده شده که اعیان ثابته چگونه به عنوان لوازم اسما و صفات خداوند در تحقق حوادث گوناگون، ازجمله طلب و درخواست بندگان تعیین کننده هستند.
    همچنین یادآور شده که قطعی بودن امر اجابت از جانب خداوند متعال تنها در صورتی است که داعی با معرفت و تصوری صحیح از خداوند و قلبی طاهر تنها خدا را خوانده و غیر حق را در دل و ذهن خود جایگزین حق نکرده باشد.
    کلیدواژگان: دعا، استعداد ذاتی، اسما و صفات خداوند، اعیان ثابته، اجابت
  • محمد جواد شمس، عادل مقدادیان صفحه 39
    «نور» به معنای «واضح بودن و واضح ساختن»، بهترین کلیدواژه برای شناخت خدا و چگونگی ارتباط ساحت ربوبی با ماسوی الله است. در قرآن کریم، خدای متعال صریحا با نام «نور» یاد شده است: « الله نور السماوات و الارض» (نور: 35)، و در روایتی از امام حسین( ع) آمده است که وجود واجب تعالی، آن قدر ظاهر و واضح است که شامل و جامع تمام مراتب ظهور و وضوح می باشد. «آیا برای مظاهر، درجه ای از ظهور هست که برای خود تو نباشد؟» «الغیرک من الظهور ما لیس لک» (ابن طاووس، 1409ب، ج 1، فصل فیما نذکره من ادعیه یوم عرفه: 349).
    «نور و سایه اش» مطالعه چگونگی فاعلیت وجودی خدای متعال برمبنای کلید واژه «نور» و بر اساس ذوق اصحاب قلوب و البته با عنایت به قرآن و سنت است.
    کلیدواژگان: نور، وجود، مقام نوریت، ظلمت، ظل
  • مجید صادقی حسن آبادی، سیدمهران طباطبایی صفحه 61
    از منظر ابن عربی، نفس مدرک انسان، به واسطه تبعیت و تقلید از حواس و عقل، علم آن به امور اتفاقی است؛ گاه صحیح و گاه اشتباه. محیی الدین معتقد است از میان مدرکات، تنها عقل خطا می کند. و خطا بیشتر در قسم اخیر است. براساس مشاهدات عرفانی حوزه صدق بدیهیات عقلی نیز در همه موقعیت ها و شرایط نیست؛ بلکه در مراتبی از عالم ماورای طبیعت، هیچ یک از بدیهیات و ضروریات عقلی ضرورت صدق ندارد. درنتیجه با توجه به اتفاقی بودن علم از طریق عقل و حواس و محدودیت صدق ضروریات عقلی، تنها راه کشف حقیقت، تقلید از خداوند و شهودات قلبی است. در نقد فلسفی دیدگاه وی باید گفت: بدیهیات اولیه تحت هر شرایط و در همه عوالم صادق هستند؛ به گونه ای که قابل اثبات، انکار و تشکیک نیستند. به علاوه، مکاشفات قلبی نیز مصون از خطا نیست و به واسطه کشف و شهود، به هیچ وجه، نمی توان، صحت بدیهیات اولیه و گزاره های عقلانی را مورد تردید قرار داد و تاهنگامی که حریم کارکرد عقل بدیهی و نظری پاس داشته نشود، کتاب و سنت و یا هیچ امری نمی تواند معیار برای سنجش مکاشفات قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ابن عربی، برهان، یقین، ماورای طبیعت، بدیهیات، تقلید
  • ناصر گذشته، محسن جنگجو صفحه 81
    یکی از پرسش های عارفان مسلمان جایگاه تصوف در شریعت اسلام است. ایشان از آغاز شکل گیری تصوف بخش هایی از کتاب های خود را به بازشناسی پیوند میان شریعت و طریقت و اثبات اینکه خاستگاه طریقت و آموزه های صوفیانه، قرآن و روایات است اختصاص دادند. نقطه اشتراک بسیاری از این صوفیان این باور بود که شریعت پوسته و ظاهر دین است، درحالی که طریقت مغز و باطن آن است. احمد سرهندی، نیز به این مسئله پرداخته است. او بر ضرورت پیروی از دین و پرهیز از هرگونه بدعت در دین تاکید دارد. درعین حال، به باور وی، سیر و سلوک عارفانه بخشی از دین داری است که می توان به واسطه ی آن به ناتوان ساختن و واسازی نفس پرداخت. پس از « مقام ولایت» که واپسین گذار سلوک صوفیانه است، مقام دیگری وجود دارد که وی آن را «مقام نبوت» می نامد. این مقام پس از سیر نزولی سالک به دست می آید و در آن عارف به انجام احکام شرعی و عبادت ها نیازمند می گردد. به باور سرهندی، اگر مشایخ صوفیه می توانستند خود را از چنبر مقام ولایت که ویژگی هایش سکر و شطح و باور به اتحاد و حلول و وحدت وجود است برهانند، درمی یافتند که فرجام سلوک، بازگشت به مقام نبوت است که مبرا از هرگونه باور به توحید وجودی، سخنان شطح آمیز و بی توجهی به ارکان شریعت است.
    کلیدواژگان: شریعت، طریقت، نبوت، ولایت، شیخ احمد سرهندی
  • لیلا هوشنگی، سمیه خادمی صفحه 103
    با توجه به اینکه در اسلام بر ازدواج تاکید خاص شده، اختلاف نظر صوفیان درباره این مسئله قابل تامل است. بحث تجرد و تاهل نزد عارفان مسلمان ازجهات گوناگونی قابل مطالعه است، ازجمله درباره تاثیرپذیری تصوف از رهبانیت مسیحی. در این مقاله سعی شده تا با بررسی مختصر این تاثیرپذیری، با واکاوی آثار بزرگان صوفیه دیدگاه های آنان درباره تاثیر ازدواج در طی مراتب سیر و سلوک عرفانی مطرح و بررسی شود. درمیان این بزرگان، برخی تجرد را انتخاب کرده و تاهل را مانع دستیابی به تقرب الهی دانسته اند. درمقابل، دسته ای دیگر از صوفیان متاهل بوده و ازدواج را مانع دستیابی آن ها به مدارج بالای عرفانی ندانسته اند. این نظرات درباره آفات و امتیازات تاهل، امتیازات تجرد و توصیه به اختیار تجرد قابل دسته بندی است. گفتنی است که عرفا درخصوص هریک از این آرا به احادیث نبوی نیز استناد کرده اند تا جمع میان شریعت و سنت عرفانی را نشان دهند.
    کلیدواژگان: عرفان مسلمان، تصوف، تجرد سالک، تاهل سالک، رهبانیت
  • حسین یزدانی، حامد موسوی جروکانی صفحه 125
    از جمله دغدغه های مشترک انسان معاصر و انسان گذشته، مسئله وجود (زیستن) و مرگ (نیستی) است. یکی از مباحثی که می توان ذیل دغدغه ی وجود (زیستن) مطرح کرد، مسئله اراده معطوف به خود یا غیر است. چیزی که روانشناسان وجودگرا از آن به «خوداستعلایی» تعبیرکرده اند. فرانکل یکی از این روانشناسان که در این پژوهش، آرای وی با ابوسعید ابی الخیر مورد تحلیل و تطبیق قرارگرفته است، خوداستعلایی را «فرارفتن از خود» و «درگیر غیر از خود شدن» می داند. ابوسعید نیز تعابیری چون فرارفتن از خود، غایب شدن از خویش و... را به کار برده که نزدیک به مسئله خوداستعلایی است. فرانکل، مصادیق خوداستعلایی را تحقق آرمان هدفی، خدمت به انسان ها و عشق به دیگران می داند. ابوسعید نیز علاوه براین موارد، ظلم و تعدی نکردن به دیگران و بخشش (هبه) به انسان ها را از مصادیق خوداستعلایی برشمرده است. در این نوشتار، آثار خوداستعلایی از منظر ابوسعید، ذیل سه عنوان اخلاقی (دست یابی به تواضع)، روحی- روانی (رهایی از رنج و جاودانه شدن) و اجتماعی (پرهیز از خشونت) طبقه بندی شده است.
    کلیدواژگان: خوداستعلایی، فرا رفتن از خود، ابوسعید ابی الخیر، ویکتور فرانکل
|
  • Davod Sparham, Marziyeh Rastgar Page 1
    There are some signs distinguishing a Sufi from non-Sufi. Some of these signs such as the style of clothing, represented a Sufi as a distinctive member of a group and some other signs were “behavioral” like the rites and rituals on eating.
    This research work intends to answer the following questions: How were the eating rites and rituals like among the Sufis that gave them a Sufist prestige? What backgrounds were behind these behaviors? Were these behaviors confined to the monastery or they had to be observed in the outside world as a religious obligation? And finally, how far did the Sufis abide by the rites and rituals?
    This paper intends to have a glance at and critical approach to the rites and rituals, and behaviors of the Sufi scholars on eating during the early years of the emergence of Sufism, i.e. at a time the Sufi rites and rituals were being shaped, settled and defined according to their certain order.
    Keywords: rites, rituals, Sufism, monastery, Sufi, eating
  • Munir Ul Sadat Pourtolami, Salamallah Kazemkhani Page 25
    Prayers have been introduced into theoretical theosophy because the requests by the servants have been promised to be met by the Almighty God and because they affect the incidents and mishaps in the world of creation. Muslim theosophists have discovered the mystery behind prayers at the stage of permanent archetype or A’yan Thabita and within the inclusion of Allah attributions, thus they have made a distinctive response to a prayer and the realization of the desire of the servant. In this paper, upon determining the types of prayers and the clarification of the status of names and attributes of Allah, and discussing the permanent archetypes, we have shown how permanent archetypes are decisive in realization of various incidents such as desire and requests by the creatures, as the names and attributes of God.
    Also we have shown that absoluteness of the response by God depends upon the fact that the seeker turns to God with an accurate knowledge and supposition, and prays with a pure heart while discarding anything other than truth from his heart and mind.
    Keywords: prayers, innate capacity, God's names, attributes, permanent archetype or Ayan Thabita
  • Mohammad Javad Shams, Adel Meqdadian Page 39
    “Light”, meaning “transparency and making something clear” is the best keyword for understanding God and establishing links between the Divine realm and whatever other than God. In the Holy Quran, “Light” clearly refers to God: “God is the light of Heavens and the Earth” (Nour: 35). A tradition attributed to Imam Hussein (AS) says that the existence of God is so clear that encompasses all stages of appearance and clarity. “Is there a degree of appearance for the manifestations that you lack?” (Ibn Tavous, 1409, Vol. 1, Chapter on Fima Nazkoroh men Ad’iyah Yawm Orfa: 349).
    “Light and its shadow” is the study of the quality of existential subjectivity of the Almighty God based on the keyword of “Light” and based on the eagerness of the lords of hearts and of course depending upon the Holy Quran and traditions.
    Keywords: light, existence, rank of light, darkness, shadow
  • Majid Sadeqi Hasanabadi, Seyed Mehran Tabatabei Page 61
    In view of Ibn Arabi, the perceptive faculty of man is sometimes a true conception and some other times misconception by accident since it follows senses and wisdom. Mohi-ud-Din ibn Arabi believes that none of the perceptive faculties make a mistake except wisdom. Rational perceptions are of two kinds: self-evident and theoretical, and human err occurs in the latter only. However, based on theosophical observations, the rational self-evidence is not attributable to all situations and conditions, rather, in some ranks of the supernatural world, none of the self-evident features and rational necessaries possesses verity. Therefore, given the accidental nature of science attained through wisdom and senses and the limited verity of the rational necessaries, the only way for to find out truth is to imitate God and the non-corporeal intuition. In philosophical criticism of his views we must admit that: the preliminary self-evident qualities are true under any circumstances and in all places, so that they are not provable, deniable or subject to skepticism. Moreover, non-corporeal revelations are also subject to err. Due to personal divine revelation and intuition, the authenticity of the preliminary self-evident qualities and the rational statements can in no way be doubted upon. As far as the functional realm of the self-evident and theoretical wisdom is not revered no book or tradition, whatsoever, can serve as a criterion for the assessment of the personal divine revelation.
    Keywords: Ibn Arabi, reasoning, certainty, supernatural world, self, evident qualities, imitation
  • Naser Gozashteh, Mohsen Jangjoo Page 81
    The status of Sufism in Sharia law has always been one key question for the Muslim scholars. Ever since the foundation of the school of Sufism, Sheikh Ahmad Sirhindi has allocated parts of his books on reintroduction of the relationship between Sharia law and Sufism, and on proving the fact that Sufism and Sufi instructions come from the Holy Quran and the traditions. The common point held by the majority of the Sufi thinkers was this that Sharia is the outer appearance of the religion, while Sufi order is the core of the religion. Ahmad Sirhindi, too, has reviewed this line of thought. He stressed on the need for following the religious order and avoiding any innovation in the religion. At the same time, according to him, theosophical practices and spiritual journeys are part of the religiousness that can help deconstruction and subduing of carnal whims. There is another stage after “vilayat (leadership) rank”, the last pass in a Sufi spiritual journey, that he calls “the rank of prophethood”. The rank is offered upon the descending path of spiritual wayfarer in which, the Sufi wayfarer needs Sharia order and various supplications to perform. Sirhindi is of the opinion that Sufi scholars would understand the fact that the ultimate goal of spiritual journey is the return to the rank of prophethood that is free of any belief in existential monotheism, anti-Sharia remarks, and inattention to the pillars of Sharia law if they freed themselves of the grip of leadership rank, that is characterized by intoxication, anti-Sharia remarks, belief in the union and incarnation and the unity of existence (Sufi metaphysics).
    Keywords: Sharia law, prophethood, vilayat, Sheikh Ahmad Sirhindi
  • Leila Hooshangi, Somayeh Khademi Page 103
    Since Islam has a special emphasis on marriage, so different opinions of the Sufi scholars is worthy to be studied. The Muslim scholars has studied the bachelorhood or monasticism and marriage from different aspects. There is an extensive discussion on the impression of the monastic life of Christians on Sufism. In this article, we have tried to study this impression briefly and on the other hand, review in detail the works by such great Sufi scholars as Hojviri, Mohammad Ghazali, Sohrevardi, Molavi and Molla Mohsen Feiz Kashani, in order to review their views on the influence of marriage on the mystics and their progress in their mystical ways. Some of these Sufis have preferred to live a bachelor’s life since they considered marriage as an obstacle to access to intimacy of the God. On the opposite, another group of married Sufi scholars say marriage is not an obstacle to attaining highest levels of theosophical ranks. These views can be classified as the advantages and disadvantages of marriage, advantages of bachelorhood, and recommendations on living a bachelor’s life. It should be noted that Sufi scholars have provided traditions attributed to the Prophet (PBUH) on each viewpoint they have maintained in order to show the unity of Sharia law and Sufi traditions.
    Keywords: Muslim mystics, Sufism, Bachelorhood of Muslim mystics, Marriage of Muslim mystics, Monasticism
  • Hossein Yazdani, Hamed Mousavi Jerukani Page 125
    Existence (life) and non-existence (death) are among the joint concerns of man in the past and present. The determination by self or other is a discussion that can be introduced under existence (life). This has been termed as “self-transcendence” by the existential psychologists. Frankl is one of these psychologists that we have compared and contrasted his views with those of Abu-Said Abul-Khayr. According to Frankl, self-transcendence is “moving beyond oneself” and “being able to self-forget”. Abul-Khayr, too, has similar interpretations such as “going beyond oneself” and “being absent in oneself that are close to self-transcendence”. Frankl considers instances of self-transcendence as realization of ideals, serving human beings and love of other people. Abul-Khayr, believing in these, adds avoiding cruelty to and suppression against others, forgiveness, and making donations. In this paper, the influence of Abul-Khayr’s self-transcendence has been categorized under three ethical (attaining modesty), psychological-mental (putting an end to spiritual suffering and being eternal) and social (avoiding violence) entries.
    Keywords: self, transcendence, moving away from oneself, Abu, Said Abul, Khayr, Victor Frankl