فهرست مطالب

مجله پژوهشهای حقوقی
پیاپی 23 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریدون نهرینی صفحات 6-40

    اعاده دادرسی مانند دیگر طرق عادی و فوق‌العاده شکایت از آراء، طریقی است که به فراخور شرایط و احکام قانونی حاکم بر آن، آثار متفاوتی را نسبت به حکم قطعی معترض‌عنه و رسیدگی‌های پیش از آن و همچنین طرف‌های دعوا، ایجاد می‌کند. یکی از این آثار، تاثیری است که اعاده دادرسی در یکی از مراحل خود بر اجرای حکم مورد اعاده دادرسی می‌گذارد و روند اجرایی آن را با توقف روبه‌رو می‌سازد. به عبارت دیگر اجرای حکم دادگاه گاهی با اتخاذ یکی از طرق فوق‌العاده شکایت از آراء یعنی اعاده دادرسی و گذر از مرحله‌ای از رسیدگی متوقف خواهد شد. چگونگی توقف اجرای حکم قطعی دادگاه، تابع شرایطی از جمله عبور از مرحله اول رسیدگی در اعاده دادرسی و صدور قرار قبولی درخواست اعاده دادرسی است. پس از صدور قرار قبولی اعاده دادرسی، حکم قطعی معترض‌عنه حسب آن که در امور مالی باشد یا غیرمالی، از حیث ادامه عملیات اجرایی متاثر گشته و در مورد محکوم‌به غیرمالی، اجرای آن متوقف و اجرای محکوم‌به مالی نیز با اخذ تامین مناسب از محکوم‌له به منظور جبران خسارت احتمالی، ادامه خواهد یافت. چنانچه به تشخیص دادگاه جبران خسارت احتمالی ناشی از اجرای حکم در صورت نقض حکم مورد اعاده دادرسی ممکن نباشد و یا محکوم‌علیه تامین مورد نظر دادگاه را نسپرد، اجرای محکوم‌به مالی نیز متوقف خواهد شد.

    کلیدواژگان: اعاده دادرسی، توقف اجرای حکم، محکوم به مالی و غیرمالی، قرار قبولی اعاده دادرسی
  • علی اکبر گرجی ازندریانی*، جعفر شفیعی سردشت صفحات 41-86

    دولت به مثابه تنها سازمان مدیریت اجتماعی که از انحصار مشروع به کارگیری زور برخوردار است و اقتدار آن بر تمامی افراد و گروه‌های سرزمینی تحمیل می‌شود، همواره یکی از چالش برانگیزترین مسایل دانشمندان علوم سیاسی و متفکرین حقوق عمومی بوده است. صرف نظر از این‌که به اعتقاد بسیاری از صاحب نظران سازمان‌های اجباراجتماعی پیش از معاهدات وستفالی را اساسا نمی‌توان دولت نامید، بلکه صرفا نوعی حکومت یا دولت پیشامدرن محسوب می‌شوند، شروع فرآیند تکاملی دولت مدرن را می‌توان از استقرار دولت مطلقه اروپایی تا تاسیس دولت مشروطه دانست. در ایران دولت‌های پیش از مشروطه را می‌توان با توجه به موارد پیش گفته زیرمجموعه انواع حکومت‌ها دانست و از عنوان دولت بر آن‌ها اجتناب نمود. با ورود مشروطه مباحثی نظیر حاکمیت قانون، حکومت مشروط و قانونگذاری جزیی از مسایل اساسی عرصه سیاسی ایران گردید. اما همه این موارد بدون توجه به منطق حاکم بر این عناصر و رابطه آن‌ها با پی‌ریزی دولت مدرن، انجام شد. به دیگر سخن، مقدمه عملی و منطقی ورود به مرحله دولت مدرن مشروطه، گذار از دولت مطلقه با ویژگی‌های خاص آن بود. متاسفانه، در ایران تمرکز قدرت پیش از توزیع قدرت و مشروطه شدن دولت، رخ نداد؛ و به رغم شکل‌گیری دولت اقتدارگرای بروکراتیک(تمرکز قدرت) پس از ناکامی دولت مشروطه در ایران، باز هم ویژگی‌ها و مقتضیات دولت مطلقه اروپایی رعایت نشد. بنابراین، اساسا منطق شکل‌گیری دولت مدرن در ایران طی نگردید. دولت‌های بر سرکار آمده در ایران پس از مشروطه و پس از انقلاب اسلامی بین مقتضیات سنت و مدرنیته گرفتار آمده‌اند و راه برون رفتی نیافته‌اند. این دولت‌ها را می‌توان دولت‌های در راه مانده دانست که در قالب دولت طبیعی پایه و بالغ، همواره در گردش بوده‌اند و نتوانسته‌اند مراحل گذار به سمت دولت مدرن یا همان نظم دسترسی آزاد را بپیمایند. با وجود این، اگر دولت مدرن را به مثابه ثمره مدرنیته غربی بدانیم که ریشه در عمیق‌ترین و آرام‌ترین تحولات سیاسی، اجتماعی، تاریخی، اقتصادی اروپای غربی دارد، مطمینا گرته‌برداری صرف و وارد ساختن آن به ایران، بدون توجه به شرایط اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، تاریخی، محیطی و... این مرز و بوم، چیزی جز ناکامی در پی نخواهد داشت. لذا، باید با توجه به ثمرات مفید دولت مدرن و مد نظر قرار دادن اقتضاآت ایران زمین و مردمان آن، به سوی ارایه نظریه‌ای بومی از دولت گام برداشت.

    کلیدواژگان: ایران، دولت مدرن، نظم دسترسی آزاد، دولت پیشامدرن، دولت طبیعی، نظم دسترسی محدود
  • سید یاسر ضیایی*، مونا خلیل زاده صفحات 87-112

    حملات سایبری به عنوان یکی از جلوه‌های نوین مداخلات سایبری مورد شناسایی قرار گرفته است. حملات سایبری اقداماتی است که از سوی یک دولت برای هدف قرار دادن زیرساخت‌های اساسی یک دولت از جمله سیستم بانکی،‌ انرژی و حمل و نقل عمومی که به شبکه رایانه‌ای متصل هستند صورت می‌پذیرد. حملات سایبری اگر مصداقی از تجاوز یا توسل به زور محسوب نشوند می‌تواند به عنوان مداخله در امور داخلی دولت یک تخلف بین‌المللی تلقی شود. در صورت انتساب این تخلف بین‌المللی به دولت طرح مسوولیت بین‌المللی دولت امکانپذیر خواهد بود. حمله سایبری توسط افراد خصوصی در صورتی که در استخدام دولت یا تحت کنترل دولت باشند به دولت منتسب می‌شود و حمله سایبری با همکاری شرکت‌های ارایه‌دهنده خدمات اینترنتی تا جایی که در چارچوب اقتدارعمومی یا تحت کنترل دولت عمل می‌کنند به دولت منتسب می‌شود. اعمال نظریه تقصیر در حملات سایبری موجب می‌شود تا با شناسایی «مقصر» حمله سایبری «مرتکب» حمله سایبری نیز شناسایی شود. در این صورت امکان جبران خسارت به روش‌های مختلف اعم از توقف عمل متخلفانه،‌ پرداخت غرامت و جلب رضایت وجود خواهد داشت.

    کلیدواژگان: فضای سایبر، حملات سایبری، انتساب عمل متخلفانه به دولت، مسوولیت بین المللی، جبران خسارت
  • باقر انصاری *، شیما عطار صفحات 113-137

    امروزه شبکه‌های اجتماعی مجازی همچون فیس بوک، مای اسپیس و توییتر شهرتی جهانی یافته‌ و به بخش مهمی از زندگی مدرن تبدیل گشته‌اند. میلیون‌ها نفر در سراسر جهان، عضو این شبکه‌ها شده و انبوهی از اطلاعات خود را روزانه در این شبکه‌ها منتشر می‌سازند. اطلاعاتی که کاربران در این شبکه‌ها منتشر می‌کنند ممکن است از سوی گردانندگان شبکه‌ها یا اشخاص ثالث مورد سوء استفاده قرار گیرد. برای مثال، از اطلاعات خصوصی آن‌ها در فضای مجازی افشا شود یا برای مقاصد تبلیغاتی در اختیار شرکت‌ها قرار گیرد یا برای مزاحمت‌های مختلف استفاده شود. از این‌رو، شبکه‌های مذکور به سکوی دسترسی آسان به داده‌های اشخاص تبدیل شده‌اند و داده‌های شخصی کاربران و برخی افراد مرتبط با آن‌ها در این شبکه‌ها مورد تهدید قرار گرفته است. برای مقابله با این تهدیدها، تلاش‌هایی در سطح بین‌المللی و ملی آغاز شده است ولی به نتایج مطلوب و قابل اتکایی نرسیده است. در کشور ما نیز با اینکه تهدیدهای ناشی از این شبکه‌ها دامنگیر بعضی کاربران شده است متاسفانه نگرانی از نقض حریم خصوصی از سوی این شبکه‌ها یا اشخاص مرتبط با آن‌ها هنوز به یک نگرانی جدی تبدیل نشده است. از این‌رو، مقاله حاضر تلاش کرده است تا ابتدا مفهوم شبکه‌های اجتماعی مجازی و نحوه فعالیت آن‌ها را تبیین کند (بخش اول)، سپس تهدیدهای ممکن از ناحیه عضویت در این شبکه‌ها علیه حریم خصوصی افراد و تدابیری را که تاکنون برای حمایت از افراد در برابر این تهدیدها وجود دارند مطالعه کند(بخش دوم).

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، حریم خصوصی، داده های شخصی، مزاحمت های مجازی
  • سهیلا ابراهیمی لویه صفحات 138-156

    قتل‌های ناموسی به کشته شدن زنی در خانواده خویش و به دست مردان خویشاوند خود اطلاق می‌شود. این زنان به علت ننگین کردن شرافت خانواده خود مجازات می‌شوند. این ننگ موارد گوناگونی را شامل می‌شود از جمله خودداری از ازدواج اجباری، قربانی یک تجاوز جنسی بودن، طلاق گرفتن (حتی از همسر ناشایست)، رابطه با جنس مخالف و غیره. قتل‌های ناموسی صورتی از خشونت علیه زنان محسوب می‌شوند. بر اساس آمار صندوق جمعیت سازمان ملل متحده سالانه 5000 زن قربانی قتل‌های ناموسی می‌شوند. این پژوهش بر آن است تا در راستای شناخت عامل اساسی قتل‌های ناموسی، چیستی آن را از رهگذر سه عامل جنسیت، فرهنگ و دین بررسی نماید و اقدامات نظام بین‌الملل حقوق بشر را در مبارزه با آن مورد اشاره قرار دهد.

    کلیدواژگان: قتل های ناموسی، ناموس، جنسیت، فرهنگ، خشونت
  • فاطمه فتح پور، مرضیه قلندری صفحات 157-183

    شورای امنیت در حوزه مرتبط با حقوق بشر، مسوولیت توجه به اموری را دارد که صلح و امنیت بین‌المللی را به مخاطره می‌اندازند. پیوند ظریفی که منشور سازمان ملل متحد میان رعایت حقوق بشر و حفظ صلح و امنیت جهانی برقرار نموده و همچنین روزنه نویدبخشی که تدوین‌کنندگان اساسنامه دیوان بین‌المللی کیفری جهت استقرار هرچه بیشتر عدالت در گستره این پهنه خاکی به منظور مصون نماندن مرتکبان هولناک‌ترین فجایع علیه بشریت به روی شورای امنیت گشوده‌اند، مبنای حقوقی استواری برای صلاحیت شورای امنیت جهت ارجاع وضعیت‌های ناقض حقوق بشر در کشورهایی که عضو اساسنامه ICC نمی‌باشند، به دیوان ایجاد کرده است. بررسی اخبار، اسناد و گزارش‌های ارایه شده از سوی گزارشگر ویژه سازمان ملل و همچنین سایر اسناد صادره توسط دیگر نهادهای حامی حقوق بشر خبر از وقوع جنایاتی به واقع هولناک و دردآور در کشور میانمار دارند که همگی حاکی از سیستماتیک، گسترده و فاحش بودن فجایع رخ داده، دارند. از آنجا که دستیابی به صلح، در گروی تامین عدالت و بی‌کیفر نماندن مرتکبان فجایع ددمنشانه علیه بشریت است، انتظار می‌رود شورای امنیت با پیشینه عملکردی خویش ارجاع وضعیت دارفور سودان به دیوان بین‌المللی کیفری در خصوص نقض‌های شدید حقوق بشری صورت گرفته در میانمار که علیه اقلیت مسلمان این کشور از سال 2012 ، به طور جدی، آغاز شده است، واکنش نشان دهد.

    کلیدواژگان: بحران میانمار، صلاحیت شورای امنیت، حفظ صلح و امنیت بین المللی، دیوان بین الملل کیفری
  • محمدجواد شجاع*، الهام سادات الوانکار صفحات 184-214

    توسعه فناوری اطلاعات ابعاد حقوقی جدیدی در مورد حفاظت از مالکیت ادبی و هنری در محیط مجازی مطرح کرده است که یکی از مهم‌ترین آنها امکان نقض حقوق مولفان از طریق تکثیر نامحدود آثار ادبی و هنری در نسخه‌های متعدد و با کیفیت برای میلیون‌ها کاربر است. با گسترش فناوری، کتابخانه‌های دیجیتال نیز توسعه یافته‌اند و مسایل حقوقی جدیدی در زمینه حمایت از حقوق مالکیت ادبی و هنری آثار پدیدآورندگان را به دنبال داشته اند که از نظر فنی در دو بعد «مجموعه‌سازی دیجیتال»، و «ارایه خدمات و تعیین سطوح دسترسی» قابل بررسی است. مجموعه‌سازی دیجیتال معمولا از دو طریق انجام می‌شود: یک روش، دیجیتالی کردن آثار چاپی و مکتوبات از طریق اسکن و یا سایر روش‌های فنی است و در روش دیگر، منابع از ابتدا به صورت الکترونیک انتخاب، گردآوری و خریداری می‌شوند. در خصوص «ارایه خدمات و تعیین سطوح دسترسی» خدمات کتابخانه‌های دیجیتال مشابه کتابخانه‌های چاپی است با این تفاوت که در کتابخانه‌های دیجیتال مفاهیم کاغذی و محدودیت‌های دسترسی از بین رفته است و منابع دیجیتالی قابل انعطاف‌اند، راحت تکثیر می‌شوند و از راه دور همزمان برای افراد متعددی قابل دسترسی هستند. در این تحقیق با تشریح زمینه‌های فنی در توسعه کتابخانه‌های دیجیتال، مسایل و چالش‌های حقوقی مالکیت ادبی و هنری که کتابخانه‌ها با آن روبه‌رو می‌شوند مطرح شده است و در نتیجه راهکارهایی که قانونگذاران در نظام‌های حقوقی کشورهای ایالات متحده، فرانسه، انگلستان و ایران برای رفع موانع در توسعه این کتابخانه ها اتخاذ کرده‌اند، بررسی شده است. نتایج نشان می‌دهد دیجیتالی کردن کتابخانه‌ها نوع جدیدی از حقوق مالکیت ادبی و هنری به وجود نمی‌آورد بلکه قواعد جاری حقوق مالکیت فکری با یک مساله جدید روبه‌رو شده‌اند که با تطبیق قواعد و استثناآت حقوق مالکیت فکری محیط واقعی با محیط دیجیتال می‌توان به این مساله پاسخ داد. به علاوه اینکه تفاوت، در ماهیت قواعد نیست بلکه شیوه اجرا و نظارت حقوق مالکیت فکری در این دو محیط فرق می‌کند.

    کلیدواژگان: کتابخانه، کتابخانه دیجیتال، حقوق مالکیت فکری، حقوق مالکیت ادبی و هنری، تریپس، کنوانسیون برن، استفاده منصفانه
  • ضحی عبدالعلی زاده *، ستاره ساعدی عراقی صفحات 215-233

    بی‌شک نظام آموزشی غرب با توجه به توسعه‌یافتگی، اعمال الگوهای نوین آموزشی، و برخورداری از کتابخانه غنی و دیگر امکانات از کشور در حال توسعه‌ای چون ایران پیش‌تر است. این شاید مهم‌ترین دلیل پروراندن رویای تحصیل در دانشگاه‌های خارجی در قاره‌های اروپا، آمریکای شمالی و استرالیا در اذهان دانشجویان ایرانی در رشته‌های مختلف دانشگاهی باشد. پرورش قدرت استدلال، مباحثه، تفکر انتقادی، و مهارت‌های فردی و گروهی مختلف از دیگر مزایای ارزشمند تحصیل در دانشگاه‌های خارجی است. خصوصا اینکه حجم مطالعات و همچنین تکالیف دانشجو بسیار بیشتر از نظام آموزشی حقوق در ایران است و این مساله به توانمندتر شدن ذهن دانشجو کمک می‌کند. این نوشتار با ترسیم نظام آموزشی حقوق در انگلستان، تفاوت‌های آن با نظام آموزشی حقوق در ایران را به بحث می‌گذارد و با تکیه بر نقاط مثبت آموزش حقوق در انگلستان به طور ضمنی به تغییرات در راستای اعتلای نظام آموزشی حقوق در ایران اشاره دارد. در واقع، نویسندگان با توجه به تجارب تحصیلی خویش در مقطع کارشناسی ارشد رشته حقوق این دانشگاه، به این موضوع پرداخته‌اند.

    کلیدواژگان: نظام آموزشی، آموزش حقوق، پژوهش در حقوق، ایران، انگلستان
|
  • Fereidoon Nahreini Pages 6-40

    Retrial like other ordinary and exceptional ways of protest to award is a way which can have different impacts on the impugned final judgment, its pro_ proceedings and both parties based on its situations and legal act. One of these impacts is the effect of retrial on the process of the enforcement of award and can stay it. In other words the execution would be stopped through retrial. Stopping the execution of final judgment is subject to conditions such as transition from the first steps of proceeding in retrial and making an order to acceptance of retrial request. After issuing the acceptance of retrial, the impugned final judgment would be affected in the process of execution based on its being a financial or non-financial case. In case of non-financial affairs, the execution of award is stopped and for financial cases, the execution of award would be in process in case all the suitable security is paid by the judgment creditor in order to compensate the probable financial losses. If the financial compensation is not affordable at the discretion of the court or in case the winning Party is not able to pay the suitable security, the financial case would also be stopped.

    Keywords: retrial, stay of execution o, bject of financial, non-financial judgment, order to acceptance of retrial
  • AliAkbar Gorji Azandariyani *, Jafar Shafiei Sardadsht Pages 41-86

    The state is the most central phenomenon of political society and considered the most important matter of public law so far as some believe they are both identical. Modern army, scientific progression, industrialization, economic development, and specially Westphalia Treaty, all had a very important role in the process of modern state emergence and made the grounds proper for it. Moreover, religious reform movement led by king, establishment of modern administration and bureaucracy, and the need to taxation for providing army and administration, played a basic role in state formation. With regard to above mentioned, the most important properties of modern state include monopoly control of the means of violence, territoriality, sovereignty, constitutionality, impersonal power, the public bureaucracy, authority/legitimacy, citizenship and taxation. As witnessed by history, the emergence of modern state started with the transition from feudalism to absolutism. Therefore, absolutism was in response to dispersal of power resources towards centralized one. Absolutism then was the thesis that fosters its anti thesis within itself. Iranian absolute state in contrast to its European identical did not proceed from dispersal to centralization. At the outset, pre-modern state (absolute state) in Iran with respect of internal and external variables did move toward decentralization, rather than it should step toward power centralization then distributed it. As we know modern state was a structure that formed based on the European pattern on the field of the most progressive and the deepest social, economic and cultural developments; therefore having modern state entails the same circumstances and conditions. Finally, there is a cycle between basic natural state and mature one. So leviathan in today’s Iran is not a modern one and gets stuck between modernization and custom; so there is no clear way among the Islamic culture, ancient Iranian culture and western culture that is followed.

    Keywords: Iran, modern state, open access order, pre-modern state, natural state, limited access order
  • Seyed Yaser Ziaee *, Mona KhalilZadeh Pages 87-112

    Cyber attacks are recognized as a new form of cyber interventions. Cyber attacks are targeting basic installations like governmental bank, energy, transportation systems which connected to cyber networks. Although cyber attacks aren’t kinds of use of force, aggression or armed attack but they are kinds of intervention in internal affairs of State which are a breach of international law. A state would be responsible if the attack attributes to that State. Cyber attack can be done by individuals who are employed by State and by Internet Service Provider Companies in to extent which these cyber attacks are done in public authority of that state. In this way it is necessary that that Draft Convention on International Responsibility of State be amended in relation to cyber attack requirements.

    Keywords: Cyber space, Cyber Attack, attribution of wrongful Act to a state, international responsibility, Compensation
  • Bagher Ansari *, Shima Attar Pages 113-137

    Today social networking sites such as Face book, MySpace, and Twitter have found global fame and have become important part of a modern life. Millions of people throughout the world have joined these networks and share a great part of their information over these networks every day. The information that users share on these networks could be misused by the providers of networks or third parties. For example, their private information could be disclosed in online environment or provided to companies for advertisement purposes, or used in other ways. Hence, these networks have become an easy platform of accessing the persons’ data and the personal data of users and some people associated with them in these networks are threatened. To control these threats, attempts have been initiated in international and national levels but these attempts have not yet achieved favorable and reliable results. In our country, although threats from these networks have jeopardized security of some users, unfortunately the concerns over violating privacy by these networks or associated people are not yet a serious concern. Hence, the present paper tires to explain the concept of social networking sites and the way they work (chapter 1), and then study the potential threats that may arise against privacy of people through membership in these networks, and the strategies for protection of people against these threats (chapter 2).

    Keywords: social networking sites, Privacy, personal data, cyber bullying
  • Soheyla Ebrahimi Looyeh Pages 138-156

    An honor killing is the homicide of a female member of a family by other male members of the same family, due to the belief of the perpetrators that the victim has brought dishonor upon the family. The perceived dishonor is normally the result of one of the following behaviors: refusing to enter into an arranged marriage, being the victim of a sexual assault, seeking a divorce, etc. Honor killings are labeled as a kind of violence against women. The first step to eliminate honor killings is to identify their nature as to three factors of gender, culture and religion. The study of England’s judicial precedents indicate that to consider so-called honor killings as a gender based violence would amount to a better protection of women. The augmentation in the rate of honor killings has invoked the international human rights system to respond. The 2002 UN resolution on the fight against honor killings could be mentioned as an example. Iran has also encountered the same issue for years. This justifies a brief study of Iran’s criminal justice system towards honor killings.

    Keywords: honor killing, honor, sex, culture, Violence
  • Fatemeh FathPour, Marziyeh Ghalandari Pages 157-183

    In human Rights domain, Security Council should take in to consideration any issues which endanger International peace and security. The elegant link that is made by United Nation charter among maintenance of International peace and security and respect to Human Rights, as well, the ray of hope which is given by ICC statute composers to establishment of more justice have committed gruesome crimes against humanity, both create a legal basis for Security Council authority to refer the situation of countries which are not the ICC statute members. Review of news, documents and reports which are released by UN special reporter and other International organs shows that systematic, extensive and sever crimes are happening in Myanmar. Achievement to International peace is related to supplying justice and preventing of criminals, so by consideration of Security Council function in Darfur situation, it is expected that Security Council refer this serious situation to ICC.

    Keywords: Myanmar Crisis, authority of Security Council, maintenance of International peace, security
  • MohammadJavad Shoja *, Elham Sadate Alvankar Pages 184-214

    Developing information technology has opened new legal aspects in protecting intellectual property rights in cyber space among which is infringement of copyright law by making unlimited number of copies of Literary and Artistic Works, available for thousands of users. Digital library as result of developed information technology, come up with copyright law in two parts: "digital acquisition" and "giving services and providing access" to digital content for library users. Digital acquisition is usually done in two ways: one is digitalization of printed materials by scan or other technical ways and the other is that sources are originally selected, gathered and bought in digital format. About "giving access and services" digital libraries are similar to traditional libraries. The only different is that limitations of papers and accessibility are eliminated and digital sources are more flexible, easily copied and accessible for several users at the same time. Explaining technical context of developing digital libraries, in this research issues and challenges that copyright law brings to the libraries are illustrated and finally the resolutions that legislators of USA, France, United Kingdome and Iran have for obstacles in developing digital libraries are investigated. Consequences show that digitalization of libraries doesn’t open new pages of copyright law but the current law faces new issues in copyright. These issues can be resolved by adding digital concepts to statutory law. In fact there is no difference between the nature of law in digital and real environment but the supervision and performance of rules should be changed.

    Keywords: library, digital library, intellectual property rights, copyright
  • Zoha AbdolAlizadeh *, Setareh Saedi Araghi Pages 215-233

    Undoubtedly, the Western educational system, concerning it to be developed, is ahead from a developing country such as Iran, application of new educational models, enjoyment of rich library, and other facilities. This might be the most important reason for Iranian students at different majors to dream of studying in foreign universities in Europe, North America, and Australia. Other valuable advantages of studying in foreign schools are: training and enhancing the power of reasoning, discussion, critical thinking, and different personal and team skills. More particularly, the coursework studies and the student's workload are more than of Iran, which help the student to empower his mind. This article pictures the educational system of law in England, while discussing its differences with Iranian legal education system and emphasizing on its positive points indirectly refers to adjustments in relation to promoting Iran's legal education system. Indeed, the authors reflect on this issue through their experience of studying law at masters' level at University of Warwick.

    Keywords: educational system, legal education, legal research, Iran, England