فهرست مطالب

مجله پژوهشهای حقوقی
پیاپی 25 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضا اسلامی*، عباس بهروزی خواه صفحات 5-28

    خشونت پیشینه‌ای به درازای عمر بشر دارد و در تمامی جنبه‌های زندگی فردی و اجتماعی او برای خود جایگاهی یافته است. برای رسیدن به جامعه‌ای عاری از خشونت ابتدا باید خشونت را شناخت. مفهوم خشونت در طول تاریخ دچار تحول و تطور شده و دامنه آن بسیار گسترش یافته است، به‌طوری‌که امروز آن را یکی از عمده‌ترین تهدیدات صلح در تمام سطوح از زندگی فرد تا جامعه بین‌الملل می‌دانند. بررسی دقیق خشونت در روابط انسانی نشان می‌دهد بسیاری از خشونت‌ها، ریشه‌های فرهنگی دارد، اما مانند سایر ابعاد فرهنگ، قابل اصلاح و جایگزینی با فرهنگ عاری از خشونت است. در این مقاله خشونت‌های مستقیم، اجتماعی و ساختاری مورد بررسی قرار گرفته و بعد از ایجاد شناختی مختصر از ابعاد مختلف آنها، راهکارها و امکانات آموزش حقوق بشر برای قطع چرخه خشونت و ایجاد فرهنگ عاری از خشونت در میان جوامع انسانی معرفی می‌گردد. آموزش حقوق بشر از طریق ایجاد آگاهی، احساس مسوولیت و ایجاد توانمندی در مخاطبان، یک برنامه‌ریزی مناسب برای شناساندن انواع خشونت‌های پیدا و پنهان، قطع چرخه خشونت و استقرار فرهنگ عاری از خشونت است که لازمه صلح پایدار در جوامع انسانی است.

    کلیدواژگان: خشونت، فرهنگ خشونت، چرخه خشونت، خشونت فردی، خشونت اجتماعی، خشونت ساختاری، آموزش حقوق بشر، صلح پایدار
  • محمد آقایی * صفحات 29-60

    سازمان جهانی تجارت، سازمانی است جهانی با 160 عضو که داعیه جهانی نمودن اقتصاد و تجارت بین‌المللی را دارد. گفته می‌شود حدود 90 درصد تجارت جهانی (از نظر جمعیت جهان) امروزه تحت کنترل و شمول اصول بنیادین این سازمان قرار دارد. در رابطه با حاکمیت جهانی این سازمان بر حوزه نفت نیز برخی از کارشناسان حقوق انرژی از کشورهای واردکننده/ مصرف‌کننده نفت عقیده دارند؛ اصول بنیادین این سازمان می‌تواند همان‌طور که نسبت به کالاهای صنعتی قابلیت اعمال دارد، بر نفت‌خام و مشتقات نفتی نیز قابلیت اعمال داشته باشد. با این حال، از یک‌سو، یکسری ویژگی‌های منحصر به فردی در نفت‌خام وجود دارد که آن را از کالاهای صنعتی مستثنا می‌سازد و آن را از میان کالاهای هنجارپذیر خارج می‌کند و از سوی دیگر، یک دسته  محدودیت‌های ذاتی و  کاستی‌های ساختاری حقوقی نیز، فی‌نفسه، در نظام چندجانبه اقتصادی تجاری و حقوقی سازمان جهانی تجارت موجود است که احتمالا موجب چالش‌‌های جدی حقوقی در راه حاکمیت جهانی این سازمان بر حوزه نفت می‌شود.

    کلیدواژگان: اصول بنیادین، اوپک، پیک نفتی، سازمان جهانی تجارت، چالش، حقوق نفت، حاکمیت ملی، حاکمیت جهانی، کالای راهبردی استثنایی، گات، منابع طبیعی، نفت خام، عرضه جهانی نفت و کالاهای صنعتی
  • فاطمه طرف * صفحات 61-84

    مهندسی سلول‌های نطفه‌ای، تکنیکی است که با هدف ایجاد تغییرات دایمی قابل توارث در نسل‌های گیاهی، جانوری و انسانی، مورد پژوهش قرار می‌گیرد. قریب الوقوع بودن و نیز ضرورت انجام این تکنیک روی سوژه‌های انسانی، به مباحثات و اختلافات فراوان بین صاحبنظران اخلاق و حقوق، منجر شده است. در این پژوهش، ما با هدف دستیابی به یک موضع حقوقی معتدل و میانه، این فناوری زیستی را در ارتباط با سه مبحث راهبردی حقوق بشر یعنی حق سلامت، حق توسعه و هویت مشترک بشری، مورد تحلیل قرار خواهیم داد.

    کلیدواژگان: مهندسی سلول های نطفه ای انسان، سلول زایا، بهسازی، درمان، حق توسعه، حق سلامت، هویت بشر
  • حسنی خالوندی*، سید هادی محمودی صفحات 85-112

    مفهوم «دولت پرتاب‌کننده» یک مفهوم کلیدی در حقوق بین‌الملل فضایی است؛ زیرا به موجب کنوانسیون مسوولیت مصوب 1972 «دولت پرتاب‌کننده» مسوول جبران خسارت وارد شده به‌وسیله اشیای فضایی پرتاب شده است و از سوی دیگر، به‌موجب کنوانسیون ثبت مصوب 1975 یک دولت پرتاب‌کننده متعهد به ثبت شیء فضایی پرتاب شده است. در ابتدای عصر فضا و در زمان تدوین معاهدات حقوق بین‌الملل فضایی، دولت‌ها اشیای فضایی خود را از سرزمین خود و با استفاده از تاسیسات خود پرتاب می‌کردند. کم‌کم همکاری دو یا چند دولت منجر به طرح تعدد دولت‌های پرتاب‌کننده گردید که این امر در کنوانسیون مسوولیت پیش‌بینی شده است، اما امروزه موقعیت‌های جدیدی رخ داده است که مفهوم دولت پرتاب‌کننده را تحت‌تاثیر قرار داده است. یکی از این موقعیت‌های جدید پروژه سی‌لانچ است که به واسطه پرتاب از دریای آزاد، پرتاب از سکوی سیاری که در یک کشور غیر عضو کنوانسیون مسوولیت به ثبت رسیده است و همچنین حضور نهادهای غیردولتی در قالب یک کنسرسیوم بین‌المللی که میان آنها تاکنون هیچ موافقتنامه‌ای منعقد نگردیده است، موضوع تعیین دولت(های) پرتاب‌کننده و مسوولیت احتمالی جبران خسارت را تحت‌تاثیر قرار داده است. به‌دنبال مشکل به‌کارگیری مفهوم «دولت پرتاب‌کننده» و خلا حقوقی به‌وجود آمده که با ارایه پروژه سی‌لانچ آغاز شد، موضوع در مدت زمان کوتاهی در دستور کار کوپوس قرار گرفت و سپس مجمع عمومی سازمان ملل متحد قطعنامه‌ای در خصوص «به‌کارگیری مفهوم دولت پرتاب‌کننده» صادر نمود. در این مقاله سعی بر آن است که مفهوم دولت پرتاب‌کننده اشیای فضایی با توجه به اسناد حقوق بین‌الملل فضایی و تاثیر پروژه سی‌لانچ بر تحول مفهوم «دولت پرتاب‌کننده» بررسی گردد.

    کلیدواژگان: دولت پرتاب کننده، کنوانسیون مسوولیت مصوب 1972، پرتاب از دریا، پروژه سیلانچ قطعنامه 59، 115 مجمع عمومی سازمان ملل متحد
  • محمود صابر، نسرین طباطبایی حصاری * صفحات 113-132

    راه‌حل‌ها‌ی مبتنی بر نظام تامین اجتماعی از جمله شایع‌ترین راه‌حل‌ها‌ برای کمک به آسیب‌دیدگان از بیماری حرفه‌ای و حوادث ناشی از کار است. لیکن این راه‌حل‌ها‌، امکان مراجعه به مسوول حادثه را از میان نمی‌برد. این امر در ماده 66 قانون تامین اجتماعی ایران پیش‌بینی شده که با لحاظ ابزارهای خاص و استتثنایی پیش‌بینی شده در آن تعیین قلمرو موضوعی و شخصی ماده مزبور از اهمیت فوق‌العاده ای برخوردار است و سبب بحث و چالش‌‌هایی در تعیین قلمرو شمول ماده مزبور میان حقوقدانان و در رویه عملی گردیده است. این اختلاف‌نظرها بیشتر ناشی از چالش میان جنبه حمایتی بودن نهاد تامین اجتماعی و استثنایی بودن ابزارهای پیش‌بینی شده در ماده 66 قانون تامین اجتماعی است که در نهایت استثنایی بودن ابزار نام‌برده تفسیر مضیق را ایجاب می‌نماید. قلمرو اجرایی ماده مذکور برای مراجعه سازمان تامین اجتماعی به مسوول حادثه مستلزم تحقق شرایط سه‌گانه‌ای است که عبارت‌اند از وقوع پرداخت، غرامتی بودن پرداخت و وجود تقصیر. البته مراجعه سازمان به مسوول حادثه دارای تشریفاتی است که به‌‌رغم وجود دستورالعمل‌های اجرایی در این خصوص در مواردی با ابهام و ایراد مواجه می‌شود. از جمله موارد دارای ابهام ترتیب و نحوه مراجعه سازمان در مواردی است که موضوع با مقررات مربوط به دیات مرتبط می‌گردد.

    کلیدواژگان: کارگر، کارفرما، بیمه شده، بیمه گر، مسوولیت مدنی، تامین اجتماعی
  • زهره رحمانی * صفحات 133-184

    در کشور ما نیز مانند سایر کشورها بحث مسوولیت دولت از جمله مباحث نسبتا جدید است. در گذشته عقیده بر این بود که دولت‌ها دارای مصونیت هستند و نمی‌توان آنها را به‌دلیل انجام اعمالی مورد مواخذه قرارداد؛ اما به‌تدریج با ظهور دولت‌های مشروطه و اصول مربوط به آزادیخواهی و حقوق مردم، اصل مسوولیت دولت به‌عنوان مبنایی جهت پاسخگویی دولت در برابر زیان‌هایی در نظر گرفته شد که متوجه شهروندان می‌شد. البته توجه به این نکته لازم و ضروری است که مسوولیت دولت فقط مربوط به انجام نادرست وظایف نیست، بلکه عدم انجام وظایف مربوطه یعنی عمل منفی که درواقع دولت در انجام وظایف خود مرتکب قصور و کوتاهی شود و همچنین تاخیر در انجام وظایف محوله را نیز شامل می‌شود. بلایای طبیعی، حوادثی غیرمترقبه و ناگهانی قلمداد می‌شوند که سبب بروز خسارات جبران‌ناپذیر، بر زندگی مردم می‌گردد. در این خصوص به‌دلیل بی‌اطلاعی و عدم آگاهی مردم، مسوولیت و پاسخگویی دولت در رابطه با کوتاهی و سهل‌انگاری در انجام وظیفه محوله و بازخواست آنها چندان قابل تصور نیست. در حالی‌که بر اساس قوانین و مقررات داخلی و نیز اسناد بین‌المللی، دولت‌ها موظف به تامین حداقل استانداردهای زندگی و نیز حفظ حق حیات آنها به هنگام وقوع بلایای طبیعی هستند.

    کلیدواژگان: مسوولیت دولت، پاسخگویی، بلایای طبیعی، وضعیت اضطراری
  • نیلوفر نظریانی * صفحات 185-198

    بی‌گمان حاکمیت‌ها نسبت به اعمالی که در مقام حاکمیتی، مانند شکنجه، انجام می‌دهند، بسیار حساس هستند. چنین حساسیتی در قالب قواعد مصونیت تسکین یافته است. دیوان بین‌المللی دادگستری در 2012 در قضیه مصونیت صلاحیتی (آلمان علیه ایتالیا) مصونیت مطلق قضایی دولت را پذیرفت. بنابراین قربانیان نقض‌های قواعد حقوق بشر، از جمله قاعده آمره ممنوعیت شکنجه طبق رای دیوان نمی‌توانند در دادگاه‌های دولت‌های دیگر اقامه دعوا کنند. با این اوصاف، آیا قربانی شکنجه می‌تواند بدون مواجه شدن با سد مصونیت دولت، به اقامه دعوای مدنی در دادگاه‌های دیگر دولت‌ها اقدام کند؟ این پژوهش تلاشی است تا نشان دهد که آخر این کارزار، مصونیت مطلق قضایی دولت نخواهد بود. با این استدلال که چند ماه پس از صدور رای دیوان، کمیته منع شکنجه در 19 نوامبر 2012، اقدام به صدور تفسیر عمومی شماره 3 در مورد ماده 14 کنوانسیون نمود، تفسیری که در آن کمیته از دولت‌ها می‌خواهد تا به جبران خسارت همه قربانیان شکنجه بدون وجود ارتباط سرزمینی یا تابعیتی اقدام کنند. هر چند تا کنون دولت‌ها در رویه تمایلی به اعمال صلاحیت مدنی جهانی در مورد ماده 14 نداشته‌اند.

    کلیدواژگان: کنوانسیون منع شکنجه، مصونیت دولت، کمیته منع شکنجه، تفسیر عمومی، صلاحیت کیفری جهانی، صلاحیت مدنی جهانی، اعلامیه تفسیری، گزارش دوره ای
  • حامد نجفی*، مهسا مدنی صفحات 199-212

    جایگاه قانونی مبهم و نامشخص شرط ماهوی گام ابتکاری در ماده 2 قانون ثبت اختراعات، علایم تجاری و طرح‌‌های صنعتی مصوب 1386، یکی از نواقص بارز قانون آزمایشی فوق است. در این ماده آمده است: «اختراعی قابل است که حاوی ابتکار جدید و دارای کاربرد صنعتی باشد. ابتکار جدید عبارت است از آنچه که در فن یا صنعت قبلی وجود نداشته و برای دارنده مهارت عادی در فن مذکور معلوم و آشکار نباشد...» چنین بیانی شایبه یکی بودن دو شرط تازگی و گام ابتکاری را ایجاد نموده است، حال ‌‌آنکه چنین نیست و شرط گام ابتکاری در اغلب قریب به اتفاق قوانین و مقررات خارجی اعم از ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی و نیز در نظام‌های حقوقی مختلف و اقتصاد‌های گوناگون، مستقل از سایر شرایط بیان شده است. در این تحقیق برآنیم با بیان جایگاه شرط گام ابتکاری در قوانین، مقررات و اسناد ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی در کشور‌ها و نظام‌های گوناگون، به الگوی مناسبی برای قانونگذاری کشورمان پس از پایان مهلت اجرای آزمایشی قانون سال 1386، دست یابیم.

    کلیدواژگان: شرط گام ابتکاری، مقررات ملی، منطقه ای، بین المللی، حقوق ایران، قانون مصوب 1386
  • کورش جعفری * صفحات 213-230

    موسسه بین‌المللی یکنواخت‌سازی حقوق خصوصی (یونیدروا) یکی از سازمان‌های بین‌المللی فعال در زمینه یکنواخت کردن حقوق خصوصی است که در شهر رم ایتالیا استقراردارد و جمهوری اسلامی ایران از سال 1951 میلادی به این سازمان ملحق گردیده است. همواره تعامل سازنده با این سازمان یکی از دغدغه‌های بخش حقوقی سفارت جمهوری اسلامی ایران در رم و حقوقدانان به‌ویژه استادان حقوق خصوصی ایران است که متاسفانه در بیش از نیم قرن عضویت ایران در این سازمان، از امکانات و فرصت‌های آن بهره‌برداری بایسته‌ای ننموده است. در این مقاله تلاش شده است در آستانه سفر دبیرکل این سازمان به ایران اسلامی، با بررسی اهداف و عملکرد سازمان موسسه بین‌المللی یکنواخت‌سازی حقوق خصوصی (یونیدروا) طرحی نو برای همکاری و تعامل متوازان و مستمر ایران با این سازمان پیشنهاد گردد. بدیهی است با توجه به تخصصی بودن موضوع‌های دستور کار این سازمان و کنوانسیون‌های تدوین شده در طی سال‌های متمادی و همچنین موضوع‌های جدید در حال تدوین، نیاز به مرجع ملی فعال و مجربی از استادان برجسته وعلاقه‌مند حقوق خصوصی است که با حضور مستمر و منظم در جلسات و فرایندهای توسعه و تدوین موضوع‌های دستورکار نظرگاه‌های ملی ایران را لحاظ نماید. یکی از معدود اقدامات انجام گرفته در معرفی عملکرد سازمان یونیدروا در ایران، ترجمه و چاپ کتاب اصول قراردادهای تجاری بین‌المللی است. با امید به اینکه این مقاله و اقدام در خور تحسین و تقدیر موسسه حقوقی شهردانش بتواند مقدمه در معرفی و فراهم نمودن تعاملات سازنده و مشارکت فعال در مباحث این سازمان گردد سخن کوتاه می‌نمایم و امیدواریم استادان برجسته و دانشجویان علاقه‌مند با ارایه کارهای جدید و محتوایی گرچه ترجمه و چاپ کتاب اصول قراردادهای تجاری بین‌المللی یکی از معدود اقدامات صورت گرفته با یونیدروا در طی سال‌های گذشته است که می‌تواند مقدمه‌ای برای تعامل و همکاری علمی و پژوهشی موسسات علمی دانشگاهی با این سازمان باشد. با امید به اینکه در آینده نزدیک شاهد نوعی تعامل واقعی و سازنده ایران با این سازمان باشیم، این مقاله هرچند ناچیز مقدمه‌ای برای مطالعات و کارهای محتوایی‌تر در در آینده باشد.

    کلیدواژگان: یونیدروا، موسسه بین المللی یکنواخت کردن حقوق خصوصی، اصول قراردادهای تجاری بین المللی
|
  • Reza Eslami *, Abbas Behroozikhah Pages 5-28

    This article reviews the roots of violence in human society in individual and social levels, and studies the negative impact of violence on peace and peaceful coexistence of citizens in any given society. The article argues that, in many instances, the violence is derived from, and motivated by, certain cultural beliefs and practices which threaten peace in both domestic and international scenes, and in turn, lead to more violence and discrimination. The article also provides that this vicious circle should be replaced by the circle of dialogue, mutual understanding and tolerance. The article argues that human rights education helps societies raise awareness, build capacities and empower the citizens so that the differences among them are settled by peaceful means, and ultimately, violence is eliminated from human societies.

    Keywords: Violence, Discrimination, culture, human rights training, tolerance, human rights education
  • Mohammad Aghaei* Pages 29-60

    The World Trade Organization (WTO) as a global organization with its160 members has claimed the global governance on international trade. It is said that, nowadays, about 90% of world trade (in terms of world population) are under WTO’s fundamental principles control. Also, some Energy Law Experts from oil importing countries / oil consumer countries believe that WTO’s fundamental principles can govern on crude oil and oil derivatives as they are applied on industrial commodities. However, On the one hand, a unique features in the crude oil make it except from industrial goods and, as a result, make it outside the legal framework of the WTO, and on the other hand, a set of inherent limitations and shortcomings of the WTO legal system might cause serious legal challenges in the global governance of the organization in the oil field.

    Keywords: fundamental principles, OPEC, Peak Oil, World Trade Organization, challenge, oil law, Sovereignty, global governance, exceptional strategic commodity, GATT, Natural resources, Petroleum, world supply of oil, manufactured goods
  • Fatemeh Torof* Pages 61-84

    “Germ line gene engineering” is a method that is researched with the purpose of perennial hereditary mutations in herbaceous, animal and human generations. Its imminency and so the urgency of its use for human subjects, has been led to abundant arguments and discords among ethic and law experts. In this article, aiming at attaining a moderate legal approach, we will analyze this course of biotechnology regarding to three human law guidelines: right of health, right of development & human common identity.

    Keywords: Engineering human sperm cells, Development Right, health right, human identity
  • Hosna Khalvandi*, Seyed Hadi Mahmoudi Pages 85-112

    The concept of “Launching State” is a key concept in international space law; because under Liability Convention, adopted in 1972, the launching state is liable for damages caused by launched space objects. On the other hands, under Registration Convention, adopted in 1975, the launching state is committed to register the launched space object. At the beginning of space age and in time of codification of international space law treaties, states were launched their space objects from their territory and with their facilities. By and by, cooperation of two or several states led to multiple launching states that are anticipated in liability convention. But nowadays, new situation have occurred that the concept of launching state has affected. One of the new situation is “Sea Launch project” that due to launching from high seas, launching from mobile platform that is registered in a non-member state of the Liability Convention, and also presence of non-governmental entities in the form of an international consortium that among them so far no agreement has been concluded, the subject of determination of launching state(s) and possible liability has affected. In a short while, considering the problem which exists in the application of the concept of launching state and the legal gap that was created within Sea Launch project, it became the subject of the agenda of the Committee on the Peaceful Uses of Outer Space (COPOUS) and then the UN General Assembly issued a resolution on “the Application of the Concept of Launching State”. The purpose of this article is based on the study of the concept of launching state of space objects according to documents of international space law and also study of the effect of the Sea Launch project on the concept of “Launching State”.

    Keywords: Launching State, Liability Convention, Launching from sea, Sea Launch project, General Assembly Resolution 59, 115
  • Mahmood Saber, Nasrin Tabatabaie Hesarie* Pages 113-132

    The most common methods to help injuries of professional illness and work accidents are methods based on system of Social security. Plus, these manners it is possible to reference to responsible person. This subject is anticipated in article 66 of Iran Social Security Act (S.S.A.). Thematic and personal domain’s, determination of this article is important considering its special tools. There are disagreements between jurists and practical procedures in determination of its domain. These disagreements rise of challenge between supportive function of social security system and specific tools anticipated in article 66 S.S.A. Being specific of these tools cause district and limited interpretation. Reference of S.S.O. to responsible of accident depends to realization of three conditions: payment, compensation being, existence of fault. This subject has formalities which have ambiguities and objections. Such as, mode of reference of   S.S.O. in subjects that link with provisions of blood money.

    Keywords: employee, Employer, insured, insurer, Civil Liability, Social security
  • Zohreh Rahmani* Pages 133-184

    In our country, discussing about responsibility of the state is one of the new subjects. In the past belief was that the state have immunity and cannot be reprimanded for their acts. But gradually by emergence of constitutional states and the principles of liberalism and human rights, the responsibility of the states was considered as a basis of accountability of the state, in return to the damages of the citizens.  A natural disaster is a suddenly and unexpected event that causes damages on people s life. In this field because of unawareness of individuals, responsibility and accountability of the state is no longer imaginable in relation to their failure and negligence. According to the internal laws and rules and international documents all the states should provide the minimum standards of the life and right to product life when a natural disaster takes place.

    Keywords: Responsibility of the state, Accountability, natural disasters, Emergency
  • Niloufar Nazaryani* Pages 185-198

    Indeed it is true that Sovereignties are hypersensitive about their sovereignty acts. Same is for torture, when it done through sovereignty power. This sensitivity has been mitigated through immunity rules. International Court of Justice accepted absolute judicial immunity of sates in Jurisdictional Immunities case (Germany v. Italy) on 3 February 2012. Therefore, victims of human rights violations, including prohibition of torture, cannot bring a claim against the violator state in the foreign courts. Now, the question is that, is it possible that a torture victim bring a civil litigation in foreign court without facing immunity obstacle? This article is intended to prove this hypothesis that at the end of this contention, it wouldn’t be an absolute judicial immunity for states, With This argumentation that, the Committee against torture rendered the General Comment No 3 in respect of article 14 of the Convention against torture on 19 November 2012, and requires state parties to provide civil remedies for all of the victims, Regardless of territorial or nationality links.

    Keywords: Convention against torture, State Immunity, Committee against torture, General Comment, universal civil jurisdiction, interpretative declaration
  • Hamed Najafi*, Mahsa Madani Pages 199-212

    Ambiguous and indeterminate place of substantive inventive step requirement in the article 2 of  the registration of inventions, trademarks and industrial designs act approved on 1386,is one of the sensible defects of  the aloft tentative act. In this act that has come that an invention is patentable which has inventive step and industrial application. Such a statement produce the doubt of the unity of two requirement of novelty and inventive step, while is not such and inventive step requirement has state independent from after requirements in the major near the all of  the foreigner acts and rules  weather national, local and international, also and in different legal systems and various economies In present article we going to with the statement of place of inventive step requirement in the national, local and international acts, rules and document in  the various countries and systems, to obtain a paper standard for legislation of our country after the end of  space of  tentative enforcement of the act of 1386.

    Keywords: Inventive step requirement, national, Local international rules, Iran’s law, act approved on 1386
  • Koorosh Jafari* Pages 213-230

    The International Institute for the Unification of Private Law (UNIDROIT) is an independent intergovernmental Organization with its seat in Rome. Its purpose is to study needs and methods for modernizing, harmonizing and coordinating private and in particular commercial law as between States and groups of States and to formulate uniform law instruments, principles and rules to achieve those objectives. Iran has been a member of this Institute since 1951. Thus far, and despite more than half a century membership, we have not been able to benefit from opportunities and benefits of the Institute. The translation of the book on the principles of International trade agreements by Shahre Danesh is a welcoming sign for a better understanding of the activities of the Institute. It is earnestly hoped that, the visit of the UNIDROIT Secretary General to the Islamic Republic of Iran, could even more, highlight the importance of the work of the Institute among officials and scholars in our country. Along the same line, the following article in Farsi, also aims at better introduction of the UNIDROIT to the academia.

    Keywords: UNIDROIT, Private Law, Unification, Iran, International trade agreements