فهرست مطالب

پژوهشهای حقوقی - پیاپی 26 (پاییز و زمستان 1393)

مجله پژوهشهای حقوقی
پیاپی 26 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • همایون حبیبی*، صالحه رمضانی صفحات 5-40

    اسناد بشردوستانه به ممنوعیت استفاده از سپر انسانی اذعان داشته و اساسنامه دیوان کیفری بین المللی نیز به صراحت آن را از مصادیق جنایت جنگی قلمداد می کند. با این حال شرایط تحقق جرم استفاده از سپر انسانی چندان روشن نیست. مقاله حاضر سعی دارد نقض ممنوعیت استفاده از سپر انسانی به عنوان یکی از مصادیق جنایات جنگی و عناصر و شرایط تحقق آن را بررسی کند. دیگر نقطه تمرکز مهم این پژوهش مساله استفاده از سپر انسانی در مخاصمات غیر بین‌المللی است که اسناد بین المللی در خصوص آن ساکت به نظر می‌رسند.

    کلیدواژگان: سپر انسانی، جنایت جنگی، مخاصمات مسلحانه بین المللی، مخاصمات مسلحانه غیربین المللی، دیوان کیفری بین المللی
  • وحید آگاه صفحات 41-56

    بند نخست اصل 85 قانون اساسی ایران با شرایطی از جمله «موارد ضروری» و «بعضی از قوانین» تقنین آزمایشی را تجویز نموده است؛ شیوه‏ای از قانونگذاری که قیود آن تا پیش از نظر مورخ 1389/10/28 شورای نگهبان در خصوص لایحه «تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری» مورد استفاده شورا قرار نگرفته و این نهاد، تشخیص مجلس در موضوع «موارد ضروری تصویب قوانین آزمایشی» را پذیرفته بود؛ اما شورا با نظر مذکور که در لوایح «امور گمرکی» (نظر 1390/2/15) و «تجارت» (نظر 1391/2/24) نیز تکرار شد، تفسیر این مهم را در صلاحیت خود و تشخیص مجلس را در چهارچوب «مغایرت با اصل 85» رد نموده است. نظری که در این نوشتار در گستره مبانی تقنین آزمایشی و کارویژه شورای نگهبان در این مورد، با تاکید بر لایحه دیوان عدالت اداری مورد واکاوی قرار گرفته و برآیند نهایی نگارنده از رویکرد تفسیری شورا نسبت به تقنین آزمایشی در این سه لایحه، مغایرت با کارویژه دادرسی اساسی این نهاد و ورود به مصلحت ‏اندیشی تقنینی است.

    کلیدواژگان: اصل 85 قانون اساسی، تشخیص ضرورت، تقنین آزمایشی، مصلحت‏ اندیشی شورای نگهبان
  • مهدی سخنور *، سید علی حسینی صفحات 57-70

    اعاده اعتبار1 عبارت است از بازگشت وضعیت تاجر ورشکسته به موجب حکم دادگاه، به حقوق زمان قبل از ورشکستگی و اعتبار بازرگانی که به موجب قانون از او سلب شده بود. با عنایت به قانون تجارت مصوب 1311 اعاده اعتبار به دو شکل حقی و قانونی2 متفرعات آن بپردازد، حقا اعاده اعتبار پیدا می‌کند و هیچ‌کدام از شرکت‌های تجاری نیز از این قاعده مستثنا نیستند. امکان اعاده اعتبار قانونی اشخاص حقوقی از جمع مواد 506 و 565 قانون تجارت فوق‌الاشعار قابل استنباط است. بر اساس ماده 506 می‌توان با شرکت تجاری قرارداد ارفاقی منعقد نمود و به موجب ماده 565 نیز تاجری که تحصیل قرارداد ارفاقی نموده می‌تواند اعاده اعتبار پیدا کند. امکان اعاده اعتبار این اشخاص به واسطه بقای شخصیت حقوقی آنها بعد از انحلال و قبل از تصفیه قابل توجیه است. شرکت تجاری که تحصیل قرارداد ارفاقی[3] نموده و وجوهی را پرداخته باشد که به موجب قرارداد به عهده گرفته و در مدت پنج سال از تاریخ اعلان ورشکستگی صحت عمل خود را اثبات نماید، می‌تواند اعاده اعتبار پیدا کند. همچنین اگر تاجر نتواند وجوه مزبور را پرداخت کند، ولی طلبکاران به اعاده اعتبار او رضایت دهند یا ذمه او را بری کنند می تواند اعتبار خود را اعاده کند. چنانچه شرکت تجاری نتواند با طلبکاران قرارداد ارفاقی منعقد نماید و عملیات تصفیه قبل از پنج سال تمام شود، تحصیل اعاده ی اعتبار منتفی خواهد بود. در غیر این صورت چنانچه از تاریخ اعلان ورشکستگی تا خاتمه عملیات تصفیه حداقل پنج سال طول بکشد و سایر شرایط نیز موجود باشد، این شرکت می‌تواند اعاده اعتبار نماید.

    کلیدواژگان: اعاده اعتبار حقی، اعاده اعتبار قانون، شخصیت حقوقی، ورشکستگی، قرارداد ارفاقی
  • حیدر پیری*، مهدی منتظر، اعظم مومنی شیویاری صفحات 71-103

    حقوق انحصار در نظام حقوقی کشور از موضوع های نوپاست که برای شناخت تمام ابعاد و زوایای آن لایحه قانونی جامعی وجود ندارد و قوانین موجود نیز به سبب پراکندگی کارایی لازم را ندارند. برای رفع چنین مشکلی، حقوق جدیدی با عنوان سیاست‌های کلی اصل چهل وچهارم و همچنین قانون اصلاح موادی از قانون برنامه چهارم توسعه و نحوه اجرای سیاست‌های کلی اصل چهل وچهارم قانون اساسی تصویب شدند که از طرفی عامل ایجاد فرصت‌های اقتصادی برای توسعه فضای رقابتی و لغو انحصارات دولتی شده و همچنین باعث شکل گیری مشکلاتی عدیده ای شده است، چراکه با وجود کاهش تصدی گری دولت در امر مالکیت و مدیریت بنگاه‌ ها نتایج مطلوبی حاصل نشده است. از این رو در این پژوهش سعی شده در قاموس قوانین تاریخچه، تعاریف، ریشه ها، منابع و مبنای اعمال مقررات ضد انحصار، مسوولیت مدنی، ضمانت اجرا و در نهایت زیان وارده بر اشخاص در اثر نقض مقررات ضدانحصار و اخلال در رقابت در قوانین حاکمه ایران مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. با تحلیل قوانین و مقررات موضوعه، می توان نتیجه گرفت که مبنای اصلی حقوق رقابت و انحصار نظم عمومی است؛ به دلیل دستیابی به عدالت و تامین منافع عموم و قاعده لاضرر فقط زمانی می توان به آن استناد کرد که ضرر مسلم باشد. در مورد ضمانت ‌اجراهای انحصارات، متاسفانه علاوه بر ابهام و نقص در قوانین ایران، نظر قانونگذار بر صحت این قرارداد ها بوده است. از این رو در بسیاری از موارد ضمانت اجرای حقوقی متناسبی وجود ندارد و جز در مورد برخی، نظم حقوقی خاصی در آن ها دیده نمی شود و از طرفی نقص نسبی سازوکارهای اجرایی موجود در آنهاست که کنترل کامل انحصارات را دچار مشکل کرده است. در خصوص مسوولیت مدنی و مبنای جبران خسارت نیز، اشخاص زیان دیده بر پایه مقررات عمومی مسوولیت مدنی به ویژه ماده یک قانون مسوولیت مدنی و شرایط خاص این مقررات و همچنین قاعده لاضرر، حق مطالبه خسارت را دارند.

    کلیدواژگان: انحصار، ضمانت اجرا، حقوق رقابت، مسوولیت مدنی، اصل چهل وچهارم قانون اساسی
  • علیرضا باقری ابیانه صفحات 105-178

    مطابق قواعد حقوق بین‌الملل عرفی، در تمام اشکال جانشینی پس از تحقق جانشینی یک کشور، اموال کشور سابق به کشور جانشین تعلق می پذیرد، اما در این زمینه تعریفی از اموال کشور وجود ندارد تا همه کشور ها در آن خصوص اتفاق نظر داشته باشند. در معاهدات و اسناد و رویه های قضایی تعاریف مختلفی از اموال کشور و نحوه تخصیص آن اموال به کشورهای جانشین دیده می شود. معمولا برای شناسایی این اموال به قانون داخلی کشور سابق مراجعه می گردد که این موضوع در کنوانسیون 1983 وین در خصوص جانشینی کشور ها در اموال و بایگانی و دیون مشاهده می شود. پس از طرح شدن بحث تخصیص، اصولی برای تخصیص اموال در عرف و اسناد بین‌المللی وجود دارد که هدف این نوشتار تبیین آنهاست. در خصوص دیون نیز قواعد بین‌المللی تا حدود زیادی متعارض است و رویه ها نیز به طور جدی پراکنده اند و نتیجه گیری از آنها دشوار است. در جانشینی در دیون هم در مواردی پذیرش دین کشور سابق دیده می شود هم عدم پذیرش و هم رویه های بینابینی. این امر بیشتر مرتبط با ماهیت دین و نوع جانشینی بوده است. برای مثال دیون تخصیص یافته به سرزمین موضوع جانشینی در نظام کشور سابق معمولا مورد پذیرش کشور جانشین قرار می گیرد و دیون منفور مورد پذیرش قرار نمی گیرد. در این نوشتار سعی شده تا اصول مرتبط با تخصیص دیون نیز بیان شود.

    کلیدواژگان: جانشینی کشور، اموال، دیون، کشور سابق، کشور جانشین
  • آرمین طلعت صفحات 129-158

    امنیت ملی (دولت) همگام با پیدایش دولت ها به مفهوم حاکمیت های مستقل به منصه ظهور رسید. امنیت ملی دولت را به عنوان تنها موضوع امنیت در نظر می گرفت و دغدغه اصلی آن مصون نگهداشتن دولت از تهدیدهای نظامی خارجی بود. عدم توجه کافی به تهدیدهایی که افراد بشری را مورد هدف قرار می دادند، موجب شد که واژه امنیت انسانی وارد ادبیات حقوقی جهان شود. این واژه اول بار در کمیسیون مستقل مسایل امنیتی خلع سلاح (کمیسیون پالمه) تجلی یافت. برنامه توسعه ملل متحد نیز بعد از یک دهه به بررسی ابعاد مفهومی و حقوقی آن پرداخت و اظهار داشت که فرد انسانی باید در بطن امور قرار بگیرد. همچنین برنامه توسعه ملل متحد در گزارش سال 1994 خود به دو جزء مهم امنیت انسانی اشاره کرد: رهایی از ترس و رهایی از نیاز. دغدغه امنیت انسانی شناسایی و برطرف کردن عواملی است که حقوق افراد را در هر نقطه ای از جهان مورد تهدید قرار می دهد. هدف مشترک بین امنیت انسانی و حقوق بشر موجب شایبه ای شده است که برخی صاحبنظران این دو مفهوم را یکی بپندارند. با وجود این باید اشاره نمود که حوزه هایی که تحت مطالعه امنیت انسانی قرار می گیرند، گسترده تر از حقوق بشر است.در سال های اخیر دولت ها و سازمان های بین المللی و منطقه ای برای توسعه و ارتقای امنیت انسانی کوشیده اند، از جمله این تلاش ها می توان به اقدامات سازمان ملل متحد و ارگان های تخصصی آن اشاره کرد.

    کلیدواژگان: امنیت ملی، امنیت انسانی، برنامه توسعه ملل متحد، حقوق بشر
  • مژگان رامین نیا صفحات 159-196

    تفسیر یکی از مهم ترین موضوع های حقوق تعهدات بین‌المللی است که در تنویر دامنه حقوق و تعهدات طرفین نقش موثری را ایفا می نماید. ماده 31 کنوانسیون حقوق معاهدات به قواعد کلی تفسیر اشاره دارد. یکی از این قواعد که مورد بحث حاضر قرار می گیرد پاراگراف (ج) بند 3 است که مقرر می دارد: «هر قاعده مرتبط حقوق بین‌الملل که در روابط بین طرف های معاهده قابل اعمال باشد، همراه با سیاق عبارت در تفسیر مورد توجه قرار خواهد گرفت». اخیرا اعمال مقرره فوق در نزد مراجع بین‌المللی دارای اهمیت ویژه ای شده است و این حاکی از آن است که دیگر رجوع به اوضاع و احوال زمان انعقاد و زمان ابراز رضایت در تعهد نمی تواند برای سیستم سیال و پویای حقوق بین‌الملل کافی باشد. این امر به ویژه با برجسته شدن مفاهیم حقوق بشری و ضمانت اجراهایی چون قواعد آمره و تعهدات عام الشمول که منجر به تغییر پاره ای از مفاهیم شده است، نیاز به یک تفسیر یکپارچه را برای متعادل سازی روابط حقوقی موجب شده است. همچنین تفسیر براساس تحولات بعدی و قواعد مرتبط می تواند در رفع تعارض و انسجام حقوق بین‌الملل موثر باشد که امروزه حقوق بین‌الملل با گونه‌گونی مواجه شده است.

    کلیدواژگان: حقوق جاری در زمان، تفسیر، اصل همزمانی، تحولات بعدی، مسوولیت بین المللی، قواعد قابل اعمال
  • امین جعفری صفحات 197-204

    حاکمیت شرکتی قواعد ساده شده حقوق شرکت های سهامی است، یعنی اینکه اساسا در قانون تجارت در معنای عام و قانون شرکت ها در معنای خاص، سازوکارهای مدیریتی برای حیات پایدار شرکت ها پیش بینی شود که البته این سازوکارها ابعاد و آثار حقوقی دارد. قانون تجارت ایران راجع به این گونه مسایل ساکت است. این در حالی است که در رویه شرکت های تجاری و بانک های ایران، اصول حاکمیت شرکتی در حال پیاده سازی هستند. لایحه قانون تجارت جدید نیز هر چند به برخی از ابعاد حاکمیت شرکتی اشاره کرده، اما متاسفانه راجع به این سازوکار کامل نیست و نواقص زیادی دارد. هدف از ارایه این مقاله بررسی چیستی و چرایی حاکمیت شرکتی از یک طرف و ضرورت پیش بینی آن در قانون جدید تجارت (1392) است.

    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، قانون تجارت، لایحه جدید قانون تجارت، اصول حاکمیت شرکتی
|
  • Homayoon Habibi*, Saleheh Ramezani Pages 5-40

    These days we hear many news about using poor people as Human Shield, while Humanitarian regulations have prohibited this action absolutely, even Statute of International Criminal Court (ICC) has considered it as a War Crime. This article surveys the violation of the prohibition on using of Human Shield as a War Crime and its necessary elements and conditions too. On the other hand, whereas Statute of ICC enumerates it as a War Crime in International Armed Conflicts expressly, possibility or not being a War Crime in Non-International Armed Conflicts will be surveyed as well.

    Keywords: Human Shield, War Crime, International Armed Conflicts, Non-International Armed Conflicts, International Criminal Court ICC
  • Vahid Agah Pages 41-56

    The first paragraph of principle 85 of constitution of Islamic Republic of Iran has prescribed experimental legislation with some conditions such as “necessary points” and “some rules”. A method of legislation that its clauses were not used by the council until the opinion of guardian council on 18/1/2011 concerning the act of “Court of Administrative Justice” and this council had accepted opinion of parliament about essential cases for approval of experimental laws. However the council has repeated this issue in acts of “customs affairs” (opinion dated 5/5/2011) and “commercial” (opinion dated 13/5/2012) and again has rejected opinion of parliament. The idea mentioned in this writing in the field of basics of experimental legislation, function of guardian council in this regard and act of Court of Administrative Justice. To conclude, the final result of article is that interpretation of guardian council about experimental legislation in 3 bills that said, in contradiction to the function of this council.

    Keywords: principle 85 of constitution, recognizing the necessary, experimental legislation, function of guardian council
  • Mehdi sokhanvar *, Seyed ali hoseyni Pages 57-70

    Rehabilitation is return trader status and credit to rights before bankruptcy which are away from trader by the law. There is no doubt of complete rehabilitation of legal entities, because when a trader has refined all of his/her debts and its subsidiary, he/she rehabilitates indeed and none of business companies are excluded from this rule. It can be inferred from art.506 & 565 together that the legal entity can has a legal rehabilitation. Under art.506 legal entity can have a composition with its creditors and pursuant to art.565 a trader who has a composition can rehabilitate. So there is possibility of rehabilitation of legal entity because of survival of its legal character between dissolution and liquidation. The business company which has a composition and fulfills its contractual obligations and proves its honesty within five years from the date of declaration of bankruptcy can rehabilitate. Also if the company which can’t pay off its debts but its creditors give consent to its rehabilitation or discharge it from all of debts, can rehabilitate. When the company can’t make a composition and liquidation is done before five years rehabilitation is not possible. As soon as liquidation takes at least five years from date of declaration of bankruptcy and other requirements present the company can do so.

    Keywords: Right rehabilitation, legal rehabilitation, Legal personality – Bankruptcycomposition
  • Heidar Piri*, Mehdi Montazer, Azam Momeni Shio Yari Pages 71-103

    Monopoly rights in our legal system is one of the new issues that there is no comprehensive bill to understand all its dimensions and aspects, and the existing laws do not have the required efficiency due to its dispersion. To solve this problem, a new law entitled the “General Policies of Article 44” and “Amendment of the Fourth Development Plan and the implementation of the general policies of Article 44 of the Constitution” were adopted that caused economic opportunities for the development of competitive environment and to cancel. state monopolies and at the same time it resulted in serious problems, as far as, despite the reduction in government ownership, desired results have not been achieved. Therefore, in this article have been tried to analyze the following matters in the legal lexicon: History, definitions, origins, resource and the basis of applying the anti-monopoly rules application, civil responsibility, law enforcement and finally the losses incurred to persons in violation of anti-monopoly laws in Iranian regulations. With respect to analysis positive regulations, we can concluded that the main basis for competition law and monopoly is public order because it results in achieving justice in society and public interest, And ‘Principle of no Harm’ can be invoked only when we are certain about the losses. About law enforcement of monopolies, unfortunately, due to the vagueness and deficiency of the Iran’s law, legislatives regarding the validity of the contract. Therefore, in many cases there are no appropriate legal enforcement and specific legal order. In other word, relative deficit of executive mechanisms in the regulations has made it difficult to control monopolies. In association with the basis of compensation in violation of anti monopoy and competion law, persons aggrieved by monopoly and violation of competition law based on ‘Principle of no Harm’ and civil liability provisions (especially article 1 of the law of Civil Liability) and special conditions of this regulations, have the right to claim damages.

    Keywords: Monopoly, Law Enforcement, Competition Law, Civil Liability, Article 44 of the Constitution
  • Alireza Bagheri Abyaneh Pages 105-178

    The rule which applied to all types and forms of succession (cession, dismemberment of States, unification of States) was that the property of the predecessor State became the property of the successor State directly on the basis of international law. There is no universally accepted definition of State property in international law, so different definitions were elaborated in specific treaties, other international instruments dealing with the succession of States, and in the international jurisprudence. One must use the municipal law of the predecessor to show that what were the property of predecessor state. This practice is confirmed in Vienna convention 1983 (state succession in respect of property& Archive & debts) . The rules of succession in respect of State debts are disputed, the practice is extremely differentiated, and the formulation of conclusions as to the possible customary nature of various rules is very difficult. In different types of State succession we face any of a total transfer of debts to the successor State, a total rejection of the transfer, or all of the intermediate solutions. The Acts of successor states may depends on the nature of debts and the kind of successions.

    Keywords: Succession of States, State property, states debts, Predecessor State, successor state
  • Armin Talaat Pages 129-158

    National Security (state), was appeared along with the emergence of independent states sovereignty means. The National Security was considered state as the only security and its main concern was to keep safe the state from external military threats. Lack of sufficient attention to threats which target human subjects were led to human security term into the legal literature. The term was manifested firstly in Independent Commission on Disarmament and security issues (Palme Commission). United Nations Development Program also studied legal and conceptual aspects of human security after a decade, and stated that the individuals must be at the heart of affairs. UNDP in report it’s in 1994 pointed two major parts of human security: freedom from fear and freedom from want. Human security concern is recognition and elimination elements which threat individuals’ rights every wherein the world. The common goal between human rights and human security has caused that some scholars suppose these two concepts are the same. However, it is noteworthy that the study areas of human security are broader than human rights. States and international organization have attempted in order to promote and development human security in the recent years. One of those efforts is United Nations and its specialized agencies acts.

    Keywords: national security, Human Security, United Nations Development Program, Human rights
  • Mozhgan Raminnia Pages 159-196

    The interpretation is one of the most important issues in the law of international obligations as plays a significant role in clarification of the scope of rights and undertakings. Article 31 of the Vienna Convention on the Law of Treaties (1969) indicates general rules of interpretation. We shall review, herein, one of those general rules as come under Paragraph 3 (c) of the said article. Article 31. 3 (c) provides that “any relevant rules of international law applicable in the relations between the parties” “shall be taken into account” for the interpretation purposes, “together with the context”. The international authorities have recently paid particular attention to the capabilities of this provision to determine the obligation/s. This implies that returning to the circumstances of the time of creation of the obligation would no longer be sufficient for the interpretation purposes under current dynamic system of the international law. Indeed, establishing a consolidated interpretation regime which can stabilize international legal relations becomes necessary specifically in light of the fact that the human rights as well as jus cogent and erga omnes obligations are gaining in increasing significance. Meanwhile, taking the “subsequent developments” and the “relevant rules” into consideration for interpretation purposes may be helpful to satisfy certain contradictions that the international law may be faced with in specific occasions.

    Keywords: intertemporal law, interpretation, contemporary principle, subsequent developments, international responsibility, applicable rules
  • Amin Jafari Pages 197-204

    The corporate governance defines as simple rules of Corporate law. Iranian commercial code is silent regarding corporate governance whereas the practice of principles of this mechanism in corporations and banks are being implemented. unfortunately, the new Commercial bill (2013), in regarding the corporate governance is not completed and has many shortages although it includes some aspects of corporate governance. The purpose of this article, in one hand, is to examine the reason that corporate governance exist and on the other hand is the study of the need to anticipate the new commercial law.

    Keywords: Corporate Governance, Commercial Code, New Trade bill, principles of corporate governance