فهرست مطالب

سلامت اجتماعی و اعتیاد - پیاپی 8 (زمستان 1394)

فصلنامه سلامت اجتماعی و اعتیاد
پیاپی 8 (زمستان 1394)

  • 146 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1395/07/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سخن اول: الزامات اجتماعی کردن امر مبارزه با مواد مخدر
    محمود مینویی صفحه 7
  • عباس رحمتی، فهیمه زراعت حرفه صفحات 9-22
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه ویژگی های شخصیتی و حمایت اجتماعی در معتادین موفق و ناموفق در ترک اعتیاد بود. در این بررسی علی-مقایسه ای، 50 فرد موفق در ترک اعتیاد، به روش نمونه گیری در دسترس و50 فرد ناموفق در ترک اعتیاد به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه شخصیتی نئو و پرسشنامه حمایت اجتماعی پروسیندانو و هلر که دارای دو مقیاس خانواده و دوستان است استفاده شد. نتایج نشان داد که معتادان موفق در ترک اعتیاد، در مقایسه با گروه ناموفق در ترک اعتیاد، در بعد شخصیتی روان رنجوری نمره پایین تر و در ابعاد دلپذیربودن و باوجدان بودن نمره بالاتری داشتند و حمایت بیشتری را از سوی خانواده دریافت می کردند. بین حمایت دوستان در دو گروه تفاوت معناداری وجود نداشت. ویژگی های شخصیتی و حمایت اجتماعی خانواده عواملی هستند که می توانند در موفقیت یا عدم موفقیت معتادان در ترک اعتیاد نقش موثری ایفا نمایند و لازم است در مداخلات آموزشی و درمانی نقش این دو عامل مورد توجه جدی تر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، حمایت اجتماعی، معتادین موفق در ترک، معتادین ناموفق در ترک
  • زهرا زنجانی، مصطفی صادقی صفحات 23-38
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش پیش بینی کنندگی ذهن آگاهی و دشواری در تنظیم هیجان در آمادگی به اعتیاد دانشجویان انجام شد.
    روش
    مطالعه حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. نمونه تحقیق 200 نفر از دانشجویان دانشگاه پیام نور کاشان بود که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه پنج عاملی ذهن آگاهی و مقیاس های دشواری های تنظیم هیجانی و آمادگی به اعتیاد را تکمیل نمودند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که بین ذهن آگاهی و آمادگی به اعتیاد رابطه معکوس وجود دارد و از بین خرده مقیاس های ذهن آگاهی، عمل همراه با آگاهی و عدم واکنش با آمادگی به اعتیاد رابطه منفی داشتند. همچنین، بین دشواری در تنظیم هیجان، نپذیرفتن پاسخ های هیجانی، دشواری در انجام رفتار هدفمند، نبود آگاهی هیجانی و دشواری در کنترل تکانه با آمادگی به اعتیاد رابطه مثبت وجود داشت.
    نتیجه گیری
    می توان برای پیشگیری از اعتیاد در دانشجویان از تقویت ذهن آگاهی و تنظیم هیجانی استفاده کرد و با هزینه ای کمتر از درمان این اختلال و با آموزش تکنیک های ذهن آگاهی و تنظیم هیجانی، آسیب پذیری دانشجویان را در این زمینه کاهش داد.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، دشواری در تنظیم هیجان، آمادگی به اعتیاد
  • بررسی رویکرد نوین پلیس به مصرف کنندگان مواد تحت کنترل (پلیس درمان نگر) / مطالعه موردی مصرف کنندگان در کمپ های ترک اعتیاد تهران
    تهمینه شاوردی صفحات 39-56
    این مقاله تلاش می نماید با بررسی نظرات سوء مصرف کنندگان مواد تحت کنترل به بررسی رویکرد نوین پلیس به سوء مصرف کنندگان مواد تحت کنترل(پلیس درمان نگر) بپردازد و در نهایت با استناد به یافته های طرح به ارایه راهکارهای عملی و موثر در راستای کاهش موانع و آسیب های طرح بپردازد. روش پژوهش در این مقاله پیمایشی بوده است و بر این مبنا 151 نفر از سوء مصرف کنندگان مواد مخدر که در مراکز بازپروری سوء مصرف کنندگان مواد تحت کنترل در تهران به سر می بردند مورد مطالعه قرار گرفته اند. ابزار جمع آوری اطلاعات استاندارد-محقق ساخته بوده است. نتایج نشان می دهد که 83 درصد پاسخگویان هر روز مواد را مصرف می کنند. 58درصد پاسخگویان دلیل اصلی از گرایش به موادمخدر و مصرف آن را کسب لذت (24 درصد)، کنجکاوی (23 درصد) و تفریح (13 درصد) عنوان کرده اند. 32.4 درصد پاسخگویان از سال 1388 یعنی پس از شروع طرح پلیس سابقه دستگیری داشته اند. نتایج به دست آمده بیانگر این است که رویکرد مذکور با نتایج تجربی متفاوتی از کارامدی وناکارامدی همراه بوده است نتایج حاکی از این است که بررسی نظرات پاسخگویان در خصوص نحوه برخورد پلیس درمان مدار نشان می دهد که بیشتر پاسخگویان خواستار رفتار محترمانه و مناسب با معتادان هستند. موافقان این رویکرد بر نگاه پلیس به معتادین به عنوان بیمار و نه مجرم تاکید می کنند.
    کلیدواژگان: اعتیاد، پلیس درمان مدار، جرم، مواد مخدر
  • حسین واحد چو کده، عباسعلی حسین خانزاده، ایرج شاکری نیا، سیده زهرا سیدنوری صفحات 57-78
    تحقیق حاضر با هدف پیشگیری از اعتیاد در محیط های آموزشی با تاکید بر نقش برنامه درسی پنهان از دیدگاه دانشجویان در دو مرحله کمی و کیفی انجام پذیرفته است. در مرحله اول تعداد 283 نفر از دانشجویان سه رشته روانشناسی و مشاوره و راهنمایی و ادبیات فارسی در سه مقطع ترم اول و چهارم و ترم آخر انتخاب شدند. گردآوری داده های به وسیله پرسشنامه محقق ساخته انجام شده است. در این تحقیق از نظرات اساتید راهنما و مشاور جهت تعیین روایی پرسشنامه و ضریب آلفای کرونباخ (مقدار آلفا 85%) برای تعیین پایایی پرسشنامه استفاده شده است. در مرحله دوم با استفاده از رویکرد کیفی نگر، یکایک مولفه های برنامه درسی اعم از هدف، استاد، دانشجو، محیط فیزیکی، زمان بندی، محتوی، روش تدریس، ارزشیابی و قوانین و مقررات با اتکا بر مدل خبرگی و نقادی آیزنر مورد مداقه قرار گرفت و عوامل موثر بر پیشگیری از اعتیاد پذیری دانشجویان با تاکید بر برنامه درسی پنهان کالبد شکافی شد.
    کلیدواژگان: پیشگیری از اعتیاد، محیط های آموزشی، برنامه درسی پنهان
  • علی محمدزاده، مجید واحدی صفحات 79-96
    آمفتامین ها مواد محرک صنعتی هستند که به صورت قانونی برای مصارف پزشکی و به صورت غیرقانونی برای تفریح مورد استفاده قرارمی گیرند. مواد شبه آمفتامینی به لحاظ وسعت مصرف، دومین ماده در سراسر جهان به حساب می آیند. آمفتامین نخست، سودمند و بی ضرر به نظرمی رسیده، اما با گذشت زمان و شناخته شدن آثار واقعی یا آثار جانبی آن، شهرتی اهریمنی یافته است. در این نوشته ابعاد آسیب شناختی فیزیولوژیکی و روانشناختی سوءمصرف آمفتامین مورد بررسی قرار گرفت. از نظر آسیب های فیزیولوژیکی مشکلات خواب، آثار کاهنده اشتها، خطرهای مرتبط با تزریق تدخین یا استفاده استنشاقی، آسیب دهانی، آسیب قلبی، ارتباط با ویروس های خونی، آثار پیش از تولد، آثار نوروتاکسیک (مخدر اعصاب) و بیماری پارکینسون پیامدهای جدی سوءمصرف آمفتامین به شمار می روند. از نظر آسیب های روان شناختی مصرف دوزهای بالاتر یا مداوم با اختلالات سایکوتیک، خلقی، نقایصی در عملکرد شناختی و وابستگی همراه است.
    کلیدواژگان: آمفتامین، آسیب های فیزیولوژیک، آسیب های روان شناختی
  • سلمان قادری، بهنام شاه محمدی، ادریس قاسمی صفحات 97-116
    طی سال های اخیر روش های درمان دارویی و غیر دارویی برای درمان وابستگی به مواد اعتیاد آور گسترش یافته است. یکی از این روش ها درمان دارویی با شربت تنطور اپیوم می باشد که ابتدا توسط کنگره ی 60 در کشور مورد استفاده قرار گرفت. لذا با توجه به اهمیت موضوع در این تحقیق به بررسی موفقیت درمان کنگره ی 60 می پردازیم . هدف از انجام این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر درمان موفق و اثر بخشی شربت تنطور اپیوم و درمان غیر دارویی در کنگره ی 60 در درمان بیماران وابسته به مواد اعتیادآور است.
    روش تحقیق:روش این تحقیق پیمایش بوده است. روش نمونه گیری تصادفی نامتناسب با حجم می باشد.جامعه ی آماری این تحقیق بیماران تحت درمان کنگره ی 60 در شهر تهران در سال 1393 است. حجم نمونه 200 نفر بوده است. تکنیک جمع آوری اطلاعاتمصاحبه ی فردی و گروهی با بیماران تحت درمان و انجام آزمایشات بالینی می باشد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های این تحقیق عواملی نظیر ترکیب درمان دارویی و غیر دارویی ، تدریجی بودن فرایند درمان، حضور افراد همدرد، تاکید بر خانواده و جهان بینی، حضور راهنما و پیگیری درمان، حضور اعضای خانواده در فرایند درمان، شرکت منظم در جلسات درمان، تمایل به شرکت در برنامه های درمانی و مصرف منظم داروی درمانی از عوامل موثر در موفقیت کنگره ی 60 بوده است. در حالیکه اکثر جمعیت گروه نمونه دارای سوابق متعدد درمان دارویی و غیر دارویی بوده اند اما رضایت آن ها از درمان کنگره ی 60 بیشتر از روش های قبلی می باشد. میزان رضایت بیماران از کنگره ی 60( به میزان 91.1 درصد ) بوده است.علاوه بر این نتایج بالینی درمان بیماران در حال بهبودی نشان داد که 83 درصد از آن ها تا قبل از 21 روز و 64 درصد قبل از شش ماه هیچ گونه مواد اعتیادآوری مصرف نکرده اند. لذا می توان نتیجه گرفت ترکیب درمان دارویی با روش غیر دارویی ( تاکید بر جهان بینی) در درمان بیماران سوء مصرف کننده ی مواد موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش بر اثربخشی ترکیب درمان دارویی با شربت تنطور اپیوم و درمان غیر دارویی با تاکید بر تغییر جهان بینی بیماران وابسته به مواد تاکید دارد.
    کلیدواژگان: کنگره ی 60، رضایت از درمان، مشارکت، نگرش، موفقیت درمان
  • سروش امیری صفحات 117-135
    قاچاق مواد مخدر و جنایت های سازمان یافته بین المللی، تهدیدی برای امنیت جامعه جهانی و به خصوص بشریت به شمار می آید. این نوع جنایت ها و عوامل آن در خارج از محدوده مرز یک کشور این نوع جنایات را دارای خصیصه فراملی بروز نموده و این مساله به عنوان یکی از معضلات اصلی، دولت ها و سازمان های بین المللی ذیربط را در جهت حفظ و تامین امنیت بین المللی به فعالیت واداشته است در پاسخ به این مساله یکی از مهمترین اقدامات در جهت مبارزه با اینگونه جنایات، همکاری و تصویب «کنوانسیون بین المللی مبارزه با قاچاق مواد مخدر و جنایات سازمان یافته فرامرزی» معروف به کنوانسیون پالرمو توسط سازمان ملل متحد در دسامبر سال 2000 میلادی می باشد که نماینگر تعامل بین المللی در این حوزه است.در این بین نقش اینترپل در راستای حفظ امنیت و مبارزه با شکل گیری وتوسعه این نوع جنایت ها، اهمیت بسزایی دارد.این مقاله بصورت تحلیلی-توصیفی و روش گردآوری داده ها، کتابخانه ایی می باشد.
    کلیدواژگان: اینترپل، جنایت های سازمان یافته فرامرزی، کنوانسیون پالرمو، امنیت بین الملل
|
  • Abas Rahmati, Fahime Zeraat Herfeh Pages 9-22
    The aim of the present study is to compare personality characteristics and social support of successful and unsuccessful addicts in quitting addiction. In this causal-comparative research 50 successful addicts in quitting addiction, and 50 unsuccessful addicts were selected using convenience sampling. Data were collected using NEO personality questionnaire and Procidano and Heller perceived social support (family and friends). The results indicated that those addicts who were successful in quitting addiction, in comparison with those addicts who were not successful in quitting addiction, scored lower on Neuroticism and scored higher in Agreeableness and Conscientiousness and perceived more social support from their family. There was no significant difference in perceived social support friends level between the groups. Personality characteristics and social support from family are two important factors that can play an effective role in the success or failure of quitting addiction and it is advised that these factors be brought to more attention in educational interventions.
    Keywords: personality characteristics, social support, successful addicts in quitting addiction, unsuccessful addicts in quitting addiction
  • Pages 23-38
    Objective
    This study aimed to determine the predicting role of mindfulness and difficulties in emotion regulation in addiction potential in university students.
    Method
    This was a correlational study which falls within the category of descriptive studies. The sample included 180 students of Kashan Payame Noor University who were selected randomly and filled the Five Facet Mindfulness Questionnaire (FFMQ), Difficulties in Emotion Regulation and the Addiction Potential Scales.
    Results
    The results showed that there was a negative significant relationship between mindfulness and potential for addiction. Act with Awareness and no react subscales of FFMQ had negative correlation with potential for addiction. The difficulties in emotion regulation, no acceptance of emotional response, difficulties engaging in goal directed behaviour, lack of emotional awareness and impulse control difficulties (dimensions of difficulties in emotion regulation) had a significant positive correlation with addiction potential.
    Conclusion
    The increasing of mindfulness and emotion regulation can use for preventing of addiction. The vulnerability of student can be declined by training of mindfulness and emotion regulation technics with lower cost than the treatment of addiction.
    Keywords: Mindfulness, Emotion regulation, Addiction potential
  • Dr Tahmineh Shaverdi Pages 39-56
    This article attempts to examine the views of drug abusers under the control of the police to investigate a new approach to drug abusers under control (police oriented therapy) and in the end, based on the findings of the project to provide practical and effective solutions to reduce Barriers and damage their plan. The research in this paper survey and on the basis of 151 adverse drug users in rehabilitation centers for drug abusers were under control in Tehran were studied. The data collected has been the standard-researcher. The results show that 83% of respondents take the drug every day. 58% of respondents the main reason of the trends in drug consumption and enjoyment (24%), curiosity (23%) and recreation (13%) have mentioned. 32.4% of respondents from 1388, after the project had been arrested police. The results indicate that a different approach with the experimental results have been Vnakaramdy efficient results indicate that opinions regarding the handling of police shows that most respondents called therapeutic respectful and appropriate behavior are drug users . Proponents of this approach to looking at drug addicts as patients and not criminals, police insist.
    Keywords: Addiction, therapeutic police, crime, drugs
  • Dr Abbas Ali Hosseinkhanzadeh, Hossein Vahed, Dr Iraj Shakerinia, Seyyedeh Zahra Seyyed Noori Pages 57-78
    This study was conducted with the aim of prevention of addiction in the educational environment with emphasis on the role of hidden curriculum of the students in both quantitative and qualitative. In the first stage a total of 283 students from the three fields of psychology, counseling and Persian literature in three steps: first semester and the fourth and last term were selected. Data collection was conducted by questionnaire. In this study, the opinion of consultants and supervisors to determine the validity and Cronbach’s alpha coefficient (85% alpha) is used to determine reliability. In the second step using a qualitative approach based, every component of the curriculum, including the purpose, teachers, students, physical environment, the timing, content, teaching methods, evaluation and regulation, relying on Eisne's Experts and criticism, factors affecting the prevention of addiction of students relying on hidden Curriculum an autopsy was.
    Keywords: The hidden curriculum, The prevention of addiction, Educational Environment
  • Dr Ali Mohammadzadeh, Dr Majid Vahedi Pages 79-96
    Amphetamines are synthetic stimulants and are taken either legally for medicinal reasons or illegally for recreational use. Amphetamine-type substances are the second most commonly used drugs in the world. Amphetamines being thought to be useful but become diabolic in their reputation as time passes. In this article, physiological and psychological dimension of amphetamine abuse was investigated. As physiological Effects on sleep, Anorectic Effects, Risks associated with route of administration, Oral damage, Cardiac effects and stroke, Link with blood viruses, Prenatal effects, Neurotoxic Effects, Parkinson’s Disease are seriously consequences of amphetamine use. Psychologicaly damages perspective, prolonged use of amphetamine Associated with psychotic and mood disorders, impaired cognitive performance and dependency.
    Keywords: Amphetamine, psychological damages, psychological damages
  • Behnam Shahmohamadi, Salman Ghaderi, Edris Ghasemi, Amirhosin Shabanian Pages 97-116
    In recent years, drug and non-drug therapy for the treatment of addictive drug spread. One of these methods is treatment with opium tincture first in the iran was used by Congress60. Considering the importance of this study ,we have successfully treated60Congress. The aim of this study was to identify factors influencing treatment success and effectiveness of non-pharmacological treatment of opiumsyrup in Congress60 in the treatment of patients dependent on addictive substances.
    Methodology
    The methodology of this research. Random sampling is proportional. The population of the study, patient streated congress60 in Tehran in1393. The sample size was200. Data collection techniques,individual and group interviews with patients and conducting clinical trials.
    Results
    According to this study ,factors such as drug and non-drug combination therapy, a gradual process of treatment, the presence of sympathetic, emphasizing family and worldview, the guidance and follow-up treatment, the presence of family members in treatment, regular participation in sessions, willingness to participate in treatment programs and regular drug use is the treatment of the factors in the success of the Congress60. While the majority of the sample group has multi plere cords are pharmacological and non pharmacological treatment but the ir consentistreating Congress60 more than the previous method. The satisfaction of Congress(by 91.1percent). In addition to the clinical results in patients recovering showed that83 percent of themupto21 day stosix monthsand64percentdid not use any drugs. It can be concluded that combining drug treatment with drug-free approach(emphasizing worldview) is effective in the treatment of drug abusers.
    The results of this research on the effectiveness of combination drug therapy with non-drug therapy with an emphasis syrupTntvropium and drug-dependent patients focuses on changing the world.
    Keywords: Congress60, the consent of the treatment, participation, attitude, success
  • Dr Souroush Amiri Pages 117-135
    (With emphasis on the International Convention on the fight against drug trafficking and transnational organized crime)Drug trafficking and international organized crime threat to the security of the international community and especially of humanity itself. In response to this issue is one of the most important measures to combat these crimes, cooperation and approval of the "International Convention for the fight against drug trafficking and transnational organized crime", also known as the Palermo Convention by the United Nations in December 2000, which represents interaction International in this field. IN the role of Interpol in order to maintain security and combat the formation and development of this type of crime, very important. This article is analytical-descriptive and data collection, the library is open.
    Keywords: Interpol, cross, border organized crime, the Convention on International, Drug trafficking, transnational organized crime