فهرست مطالب

جغرافیا و پایداری محیط - پیاپی 15 (تابستان 1394)

فصلنامه جغرافیا و پایداری محیط
پیاپی 15 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آئیژ عزمی*، امیرعلی ذوالفقاری، افشین انتظاری، اکرم رزلانسری، لیلا مطاعی صفحات 1-16
    در سال های اخیر،طرح بهسازی مسکن روستایی با هدف پایداری و بهبود وضعیت زندگی روستاییان و مقاوم سازی مساکن در مقابل بلایای طبیعی اجرایی شد. این مقاله،با هدف بررسی ابعاد مختلف موثر بر بهسازی مسکن روستایی مطرح شده است. روش تحقیق،پیمایشی و غیر آزمایشی است که از ابزار پرسشنامه جهت جمع آوری اطلاعات بهره برده شده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعیین شد که برابر با دو جامعه 400 نفری برای وام گیرندگان و غیر وام گیرندگان بوده است. یافته های تحقیق نشان می دهند که برای وام گیرندگان شرایط تهیه وثیقه مشکل ساز بوده؛ همچنین فرایند اداری تا حدودی مشکل بوده است. در عین حال،میزان وام نیز کم بوده است. آنها باور داشته اند که عواملی همچون رضایتمندی از فرایند تحقق بهسازی، رضایتمندی از نتیجه بهسازی، رضایتمندی از صدور مجوزها و رضایتمندی از ضمانت نامه های بانکی سبب می شود که فرایند دریافت وام از موفقیت بالاتری برخوردار باشد. در بین افرادی که وام نگرفته اند، کهولت سنی، شرایط ضمانت نامه های بانکی، نداشتن مکانی برای سکونت در زمان بهسازی و هزینه های اجرای طرح بهسازی از جمله موانع مردم در دریافت وام بوده است. در نهایت این تحقیق نشان داد که سال 1392 سخت ترین سال برای بازپرداخت وام و سال 1384 راحت ترین سال در بازپرداخت وام بوده است.
    کلیدواژگان: پایداری، بهسازی، تسهیلات مسکن روستایی، مولفه های موثر بر بهسازی، شهرستان کرمانشاه، مسکن روستایی
  • سعید زنگنه *، حسن لشکری، محمد مرادی صفحات 17-31
    در این پژوهش، داده های بارش روزانه 28 ایستگاه سینوپتیک جنوب و جنوب غرب ایران در دوره آماری 10 ساله (2009-2000) از سازمان هواشناسی جمع آوری گردید. با استفاده از شاخص بارش استاندارد (SPI)[1] خشکسالی های منطقه استخراج گردید. سال 2008 به عنوان خشک ترین سال انتخاب شد و نقشه های سینوپتیکی در 4 سطح فشار تراز دریا، ارتفاع و امگا در ترازهای 850، 700 و 500 هکتوپاسکال در ماه های ژانویه، فوریه، مارس، آوریل، نوامبر و دسامبر مشخص و تحلیل شد. بررسی پربند مرکزی بسته شده در 6 ماه بارشی سال 2008 به صورت روزانه در سطوح مختلف نشان داد که در سطح 850 هکتوپاسکال 77/0، در سطح 700 هکتوپاسکال 98/0 و در سطح 500 هکتوپاسکال در 99/0 موارد پربند های ارتفاع ژئوپتانسیل بسته شده است. بررسی پربند مرکزی بسته شده در 6 ماه مرطوب سال 2001 به صورت روزانه نشان داد که در سطح 850 هکتوپاسکال در 68/0، در سطح 700 هکتوپاسکال در 83/0 و در سطح 500 هکتوپاسکال 77/0 موارد پربند های ارتفاع ژئوپتانسیل بسته شده است؛ بنابراین، سال 2008 که خشکسالی شدیدتر بوده، درصد بیشتری از پربند های مرکز واچرخند بسته شده است. دیگر نتایج حاکی از این است که محور واچرخند بر روی خشکی، در سال های 2008 و 2001 به صورت شرقی - غربی بوده است. این وضعیت، در ترکیب واچرخند عربستان و واچرخند شمال آفریقا بیشتر دیده می شود. از طرف دیگر، امتداد پشته در این سال ها، بر روی ایران و عربستان قرار گرفته و پایداری را در منطقه مورد مطالعه حاکم نموده است؛ بنابراین ناوه مدیترانه ای نمی تواند به عرض های پایین نفوذ کند و به سوی عرض های بالاتر حرکت می کند. نهایتا نیمه جنوبی ایران تحت تاثیر سامانه های بارشی قرار نمی گیرد. از طرف دیگر کم فشار سودانی فقط تا روی دریای سرخ پیشروی کرده و بر روی منطقه مورد مطالعه نفوذ نکرده است.
    کلیدواژگان: تحلیل همدیدی، خشکسالی، پرفشار عربستان، جنوب و جنوب غرب ایران
  • موسی عابدینی*، نادر سرمستی صفحات 33-47
    کلان شهر تبریز در حریم گسل فعال تبریز قرار دارد که این گسل، از بخش انتهایی حوضه های آبریز گماناب چای و ورکش چای در شمال شهر نیز عبور می کند. پژوهش حاضر با استفاده از شاخص های ژئومورفیک، تکنیک سنجش از دور و GIS به بررسی فعالیت و توان لرزه زایی گسل تبریز می پردازد. برای دستیابی به هدف پژوهش، شاخص های ژئومورفیک شامل عدم تقارن حوضه، سینوسی جبهه کوهستان،سینوسی رودخانه، نسبت پهنای کف دره به ارتفاع دره، شاخص ارزیابی نسبی تکتونیکی فعال و مدل های تجربی به عنوان ابزار های مدلی و مفهومی استفاده شد. تصویر ماهواره ای سنجنده ASTER، نقشه زمین شناسی، مدل رقومی ارتفاع و نرم افزارهای ENVI4.8 وArcGIS10.2 جزء سایر ابزارهای فیزیکی این پژوهش است. با پردازش داده های ماهواره ای شواهد تکتونیکی گسل تبریز همچون انحراف آبراهه آجی چای، پرتگاه گسل و پدیده عدسی شکلدر محدوه کلانشهر تبریز تفسیر شدند. نتایج به دست آمده با شواهد میدانی منطقه تایید گردید. طبق نتایج، مقادیر کمی شاخص های عدم تقارن حوضه 7/39 و 2/23، سینوسی جبهه کوهستان 4/1 و 93/0،سینوسی رودخانه 1/1 و 3/1، پهنای کف دره به ارتفاع دره 08/1 و 2/1 به ترتیب برای حوضه های آبریز گماناب چای و ورکش چای به دست آمد. بر اساس شاخص ارزیابی نسبی تکتونیک فعال، حوضه های آبریز گماناب چای و ورکش چای به ترتیب با مقادیر عددی 5/1 و 1 دارای حرکات تکتونیکی بسیار زیاد هستند. نتایج شاخص های مورد بررسی، حاکی از تاثیرپذیری مورفولوژی حوضه های آبریز گماناب چای و ورکش چای از حرکات تکتونیکی گسل تبریز است. بر اساس نتایج مدل های تجربی، گسل تبریز توان ایجاد زمین لرزه هایی به بزرگی بیش از 6 ریشتر را دارد. پیامدهای ناشی از گسترش تبریز بر روی گسل و ارتفاعات شمالی شهر با توجه به نوع سازندهای زمین شناسی به تدریج در این محدوده ها در حال حضور هستند و با وقوع زلزله هایی به بزرگی میانگین 9/6 ریشتر، عواقب ناشی از این توسعه نامناسب در آینده نیز بسیار خطرناک خواهد شد.
    کلیدواژگان: گسل تبریز، توان لرزه زایی، شاخص های ژئومورفیک، سنجش از دور، GIS
  • تدوین استراتژی های توسعه پایدار فضایی در شهرهای کوهستانی (مطالعه موردی: شهر رینه، بخش لاریجان شهرستان آمل)
    عامر نیکپور*، مصطفی صفایی رینه صفحات 49-67
    شهر به عنوان یک پدیده پویا در گذر زمان دچار تحولات کالبدی، اقتصادی، اجتماعی - فرهنگی و سیاسی می شود. این تحولات نیاز به برنامه ریزی یکپارچه و انعطاف پذیررا ضروری می سازد. برنامه ریزی استراتژیک، فرایندی مشارکتی و خلاق جهت بهبود عملکرد و اطمینان از وضعیت آتی شهر است. هدف این پژوهش شناخت وضع موجود شهر رینه لاریجان و تدوین استراتژی های توسعه شهر در برنامه های آتی است. روش تحقیق از نوع توصیفی - تحلیلی است و جزو تحقیقات کاربردی به شمار می رود. آمار و اطلاعات از منابع اسنادی - کتابخانه ای و روش پیمایشی به دست آمده است. جهت شناخت وضع موجود از مدل سوات استفاده شده و پس از تدوین استراتژی های توسعه شهر، با استفاده از شاخص های مدل ACEPTو VIKORبه اولویت بندی استراتژی های توسعه آتی شهر پرداخته شد. برای ارزیابی اهمیت استراتژی ها نیز، نمودار موقعیت فضایی آنها در موقعیت های چهارگانه ترسیم شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد با توجه به پتانسیل های بالای شهر رینه، برنامه ریزی در زمینه حفاظت از محیط طبیعی و سرمایه گذاری در بخش های گردشگری و کشاورزی می تواند به افزایش درآمد سرانه شهر و شهروندان کمک نماید. همچنین با رعایت ضوابط و مقررات ساخت و ساز در حریم شهر و بهسازی بافت های فرسوده می توان از گسترش سریع و بدون برنامه شهر جلوگیری نمود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، توسعه فضایی، رینه لاریجان، مدل ACEPT، مدل VIKOR
  • کمال امیدوار *، مرضیه شمس الدینی فرد صفحات 69-82
    شناخت ویژگی های پایدار آب وهوایی هر منطقه می تواند در امر برنامه ریزی و آمایش سرزمین نقش مهمی ایفا کند. تعیین دقیق نواحی پایدار آب وهوایی جهت دستیابی به توسعه پایدار هر منطقه ضروری است. یکی از روش های نوین تعیین نواحی پایدار آب وهوایی، روش های آماری چند متغیره مانند تحلیل عاملی و تحلیل خوشه ایبا استفاده از GIS است. با توجه به پهناوری استان کرمان، تنوع آب وهوایی زیادی در این استان وجود دارد. در این پژوهش، برای شناسایی دقیق نواحی پایدار آب وهوایی این منطقه، از روش های آماری تحلیل عاملی و تحلیل خوشه ایبا استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی استفاده شده است. بدین منظور 36 متغیر آب وهوایی از 12 ایستگاه هواشناسی استان در یک دوره آماری 30 ساله (1979-2008) انتخاب شده است. متناسب با فاصله های ایستگاه ها و تغییرات مکانی متغیرهای انتخابی، شبکه ای به ابعاد 15*15 کیلومتر بر روی استان کرمان گسترانده شد. با استفاده از روش کریجینگ مقادیر 36 متغیر برآورد گردید. به منظور کاهش ابعاد ماتریس داده ها از روش تحلیل عاملی با چرخش واریماکس (عمودی) و از روش تحلیل خوشه ایپایگانی به طریق وارد جهت تعیین نواحی آب وهوایی استفاده شد و نقشه های مربوط با استفاده از GIS ترسیم گردید. یافته های این پژوهش نشان می دهد که نواحی پایدار آب وهوای استان کرمان ساخته چهار عامل به ترتیب دما، بارش، رطوبت و باد است که 77/90 درصد واریانس متغیرهای اولیه را تشکیل می دهد. بارزترین ویژگی نواحی پایدار آب وهوایی مناطق جنوبی این استان، گرما، در نواحی کوهستانی بارش، در نواحی جیرفت و کهنوج رطوبت و در نواحی بیابانی باد است. با استفاده از تحلیل خوشه ایکه بر روی چهار عامل انجام شد و بر اساس امتیازات عاملی، وجود شش ناحیه پایدار آب وهوایی در این استان مشخص می شود.
    کلیدواژگان: نواحی پایدار آب وهوایی، تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای، استان کرمان
  • محمد غلامی*، محسن رستگار، علمدار عبدالهی، راضیه سادات میرجعفری صفحات 83-97
    هدف از این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی راهبردهای توسعه گردشگری شهرستان شیراز با استفاده از تکنیک SWOTو مدل ANP است. روش تحقیق از نوع توصیفی – تحلیلی، با منطق قیاسی بوده و از دو روش اسنادی و میدانی استفاده گردیده است. به طوری که ابتدا عوامل چهارگانه سوات در راستای موضوع تحقیق، از طریق پرسشنامه از گردشگران (حجم نمونه 400 نفر)، شهروندان (حجم نمونه 400 نفر) و کارشناسان (حجم نمونه 30 نفر) شهرستان شیراز گردآوری شد و در مرحله بعد، استراتژی های حاصل از این تحلیل، توسط یک گروه 5 نفره از اساتید کارشناس در زمینه گردشگری با استفاده از مدل تحلیل شبکه (ANP) اولویت بندی شده است؛ همچنین عناصر چهارگانه سوات و هریک از عوامل این عناصر نسبت به یکدیگر رتبه بندی شدند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل ها نشان می دهد که راهبردهای SO2SO1وST1 به عنوان سه راهبرد دارای اولویت در زمینه توسعه گردشگری شهرستان شیراز شناخته شده اند. راهبرد SO1، افزایش ارائه امکانات در منابع گردشگری حائز اهمیت بالا در سطوح منطقه ای، ملی و بین المللی بوده و مربوط به استراتژی های تهاجمی است. راهبرد SO2، توسعه فضاهای تفریحی و سرگرمی به عنوان بستر مناسب و مکمل گردشگری برای افزایش مدت اقامت گردشگران به ویژه گردشگران خارجی بوده و مربوط به استراتژی های تهاجمی است. راهبرد ST1، افزایش بودجه تخصیصی برای توسعه جاذبه های گردشگری و ایجاد و مدیریت واحد شفاف برای اجرایی شدن و تحقق توسعه امر گردشگری بوده که این راهبرد، مربوط به استراتژی های رقابتی است.
    کلیدواژگان: گردشگری، توسعه گردشگری، SWOT، مدل تحلیل شبکه ای (ANP)، شیراز
|
  • Aeizh Azmi *, Amirali Zoalfaghari, Afshin Entezari, Akram Razlansari, Leila Mataei Pages 1-16
    Housing generally refers to the social problem of ensuring that the members of the society have a home to live in, whether this is a house, or some other kind of dwelling, lodging, or shelter. Many governments, such as Iran, have a department that deals with housing. Lack of affordable housing is one of the most critical issues which rural communities face in the world. The data were collected by applying a questionnaire. There are two populations, 400 people in each one, including a group of people getting a loan and a group which does not get loan. Besides, the sampling method is systematic random sampling. The reliability and validity of the research is achieved by Cronbach alpha and K.M.O and Bartlet Test.
    The present study aims at identifying the effective components of rural housing improvement in Kermanshah city. The findings reveal that the improvement of housing project is essential, although there are some problems like bank guarantee, considered as the most important one, and cost margin. It turns out that the inflation rate affects the people leading to some problems for loan reimbursement. It is believed that government institute is not trustworthy enough for housing improvement. Therefore, it is expected to increase the loan. In other words, the more inflation rate, the more loan. It is concluded that 2013 is considered as the most difficult time for having a loan while 2005 was the easiest time for that.
    Keywords: Sustainability, Improvement, Rural housing facility, Effective improvement components, Kermanshah city, Rural housing
  • Saeid Zanzangeneh*, Hasan Lashkari, Mohammad Moradi Pages 17-31
    The present study aims at synoptic analysis of Saudi high and its effect on the drought of southern and southwest of Iran. Located in the south and southwest of Iran, the precipitation data of 28 synoptic stations during a 10-year statistical period (2000- 2009) are gathered from the Iran Meteorological Organization. Using the Standardized Precipitation Index (SPI), the drought period of the region was extracted, in which 2008 was considered as the driest year. Moreover, synoptic maps were determined and analyzed in 4 levels, called sea level pressure, height, and Omega at 850, 700 and 500 HP during January, February, March, April, November and December. The central closed contour of the precipitation in 6 months of 2008 on a daily basis at various levels revealed that geopotential height contour is closed at 850 hPa, 700 hPa, and 500 hPa as 0.77, 0.98 and 0.99 respectively. Besides, the central closed contour in 2001 during the 6 humid months showed daily that the geopotential height contours are closed at the level of 850 hp in 0.68, 700 hp in 0.83 and 500 hp in 0.77. Since there was a severe drought during 2008, it is revealed that more contour of center anticyclone is closed. Furthermore, centered anticyclone over land was as east-west in 2008 and 2001 which is more common in the combination of north of Africa and the anticyclone of Saudi Arabia. In addition, the ridge has been locating on Iran and Saudi Arabia in recent years dominating the stability in the area. Therefore, Mediterranean trough cannot penetrate lower latitudes moving to higher ones. In conclusion, the southern half of Iran is not affected by precipitation systems. However, the low pressure of Sudan has been progressing on the Red Sea and not penetrating in the study area.
    Keywords: Synoptic Analysis, drought, high pressure Arabia, South, South, West of Iran
  • Mousa Abedini *, Nader Sarmasti Pages 33-47
    Tabriz metropolitan is located in the area of the active fault which passes from the lower part of the Gomanabchai and Varkeshchai watershed in the north of the city. The present research aims at studying the activity and seismic power of Tabriz fault using geomorphic indicators, remote sensing and GIS techniques. To achieve this goal, geomorphic indicators, including basin asymmetry, sinus mountain front, Sinus River, valley floor width to valley height, assessment of active tectonic index and experimental models, were applied as the topic and model tools. Satellite images ASTER sensor, geological maps, digital elevation model and ENVI4.8, ArcGIS10.2 software's are other physical means in this research. Processing the satellite data, the tectonic evidence of Tabriz fault as Ajichai deviation stream, cliff fault and lens-shaped phenomenon in the metropolitan were explained. The results were confirmed by field evidence area. Therefore, basin asymmetry 39.7 and 23.2, 1.4 and 0.93 sinus mountain front, 1.1 and 1.3 sinus river, valley floor width to valley height of 1.08 and 1.2 were calculated for Gomanabchai and Varkeshchai watershed respectively. According to relative active tectonics index assessment, Gomanabchai and Varkeshchai watershed have very high tectonic movements with values 1.5 and 1 respectively. Results indices show that Gomanabchai and Varkeshchai watershed morphology influence Tabriz fault tectonic movements. According to empirical models, Tabriz fault has the potential to create the earthquakes with the magnitude over 6 on the Richter scale. The consequences of the expansion of Tabriz on faults and north highlandsare gradually emerging in this areadue to the geological formations. In addition the occurrence of earthquakes of magnitude 6.9 on the Richter scale average, and the consequences of inappropriate development in the future will be very dangerous.
    Keywords: Tabriz fault, seismic potential, geomorphic indicators, remote sensing, GIS
  • Preparation of sustainable spatial development strategies in mountainous towns (Case study: Rineo-Amol-Larijan)
    Amer Nikpour*, Mostafa Safaei Reyneh Pages 49-67
    As a dynamic phenomenon, towns are experiencing physical, economic, social and cultural changes over time. These changes necessitate an integrated and flexible planning which is defined as a participatory and creative process to improve the performance and ensure the future condition of the town. The present study aims at both investigating the current condition of Rine and preparing town development strategies in future plans. This study is considered as a descriptive-analytic one with practical implications. The data were collected from the documents in the library through surveying. SOWT model is used to recognize the current condition. Preparing the development strategies, the indices of ACEPT and VIKOR models were applied to prioritize the future development strategies of city. Moreover, the space position figure is drawn to investigate the importance of the strategies. The findings show that, according to high potentials of Rine, a proper planning in terms of environmental protection and investment in tourism and farming could lead to an increase in the town’s income per capita. In addition, a sudden and unplanned development of the city can be managed by observing the rules and regulations of construction in town space
    Keywords: strategic planning, spatial development, Rine, ACEPT model, VIKOR model
  • Kamal Omidvar*, Marzieh Shamsodini Fard Pages 69-82
    It is obvious that the Recognition of climatic features of each region can play an important role in land use and planning. It is necessary to determine climatic stable areas precisely in order to get sustainable development. One of the new methods determining climatic stable areas is statistical multivariable methods such as factor analysis and cluster analysis using Geographical Information System (GIS). Considering the vastness of Kerman province, there are many climatic diversities in this province.
    In the present research, statistical methods like factor analysis and cluster analysis using GIS were applied to identify climatic stable areas in the aforesaid region. Therefore, 36 climatic variables were selected from 12 meteorology stations during a statistical 30 -years period (1979-2008). Consistent with the distance of stations and positional variations of the selected variables, a network in 15×15 km dimensions was developed over Kerman province. The values of 36 variables were estimated using Kriging method. Factor analysis method accompanied by varimax (vertical) rotation were used to reduce data matrix dimensions, while cluster analysis method was used to determine the climatic stable areas. Moreover, the related maps were drawn applying GIS.
    The findings revealed that the climate of Kerman province is consisted of four factors called temperature, precipitation, humidity and wind, respectively, which include 90.77 percent variance of primary variables. The most outstanding climatic feature of southern areas is heat, while in mountainous area is precipitation, in Jiroft and Kanouj areas is humidity and in dry areas is wind. The presence of six climatic stable areas is specified in this province using cluster analysis performed on four factors and based on factor scores.
    Keywords: Climatic Areas, Factor analysis, Cluster Analysis, Kerman Province
  • Mohammad Gholami *, Mohsen Rastegar, Alamdar Abdellahi, Razieh Mirjafari Pages 83-97
    The present study aims at recognizing and prioritizing tourism development strategies of Shiraz applying SWOT technique and ANP model. This research is a descriptive-analytical one with deductive logic using field and document methods. First of all, SWOT quadruplet factors were gathered through a questionnaire from tourists (sample size 400), citizens (sample size 400) and experts (30 samples) according to the topic of research. In the next step, the strategies, obtained from the analysis, were prioritized by a 5-member group of expert professors in the field of tourism using network analysis (ANP). Moreover, SWOT quadruplet elements and each of their factor were prioritized toward each other. The findings show that SO1, SO2and ST1are considered as the 3 precedence strategies for Shiraz. SO1 strategy makes an increase in tourism resources of high importance at regional, national and international, which is associated with aggressive strategies. SO2 strategy develops appropriate entertainment centers which increases more staying of tourists, especially foreign tourists. It is also associated with aggressive strategies. ST1 strategy increases the funding for the development and management of tourism attractions and tourism development. In addition it is related to the competitive strategies.
    Keywords: Tourism, Development Tourism, SWOT, network analysis (ANP), Shiraz