فهرست مطالب

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 14 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی پژوهشی
  • نظارت والدینی، همنشینی با همسالان منحرف و خطرپذیری مصرف مواد مخدر در نوجوانان خانواده های نظامی
    جواد خدادای سنگده، خدابخش احمدی، فرشاد محسن زاده، مصطفی خانزاده صفحه 3
    مقدمه
    نوجوانی مرحله حساسی برای شروع خطرپذیری مصرف مواد است. این پژوهش با هدف بررسی نقش نظارت والدینی و همنشینی با همسالان منحرف در خطرپذیری مصرف مواد نوجوانان خانواده های نظامی صورت گرفته است.
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نوع همبستگی با استفاده از روش الگویابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری متشکل از کلیه نوجوانان دختر و پسر خانواده نظامی شهر تهران بود که 457 نفر از آنها با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس های خطرپذیری نوجوانان ایرانی، نظارت والدینی و همنشینی با همسالان منحرف استفاده شد . داده ها با استفاده از شاخصهای آماری همبستگی، مستقل و مدل سازی معادلات ساختاری، به کمک نرم افزارهای SPSS 18 و LISREL 8/50، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان می دهد که بین پسران و دختران از نظر خطرپذیری مصرف مواد، نظارت والدینی و همنشینی با همسالان منحرف تفاوت معناداری وجود دارد. نظارت والدین از طریق همنشینی با همسالان دارای تاثیر معنادار بر سوءمصرف مواد است و مدل واسطه ای ارائه شده 16 درصد از واریانس خطرپذیری مصرف مواد را تبیین می کند.
    بحث: توجه جدی به نقش نظارت والدینی در کاهش همنشینی با همسالان منحرف و به دنبال آن کاهش احتمال خطرپذیری مصرف مواد از سوی نوجوانان از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین در برنامه های پیش گیرانه لازم است جهت کاهش این رفتار عوامل مذکور را مدنظر قرار دهد.
    کلیدواژگان: مصرف مواد، نظارت والدینی، همنشینی با همسالان، نوجوان
  • محسن امیری*، علی فتحی آشتیانی صفحه 5
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش رفتاری والدین به مادران، بر کاهش پرخاشگری رفتارهای قانون شکنانه و افزایش عملکرد رفتاری در کودکان تا 10 سال کارکنان نیروهای مسلح بود.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. از این رو از بین 120 نفر از مادرانی که پرسش نامه فهرست رفتاری کودک را تکمیل کرده بودند، تعداد 30 نفر که فرزندانشان دارای بالاترین نمره بودند به عنوان نمونه اصلی پژوهش انتخاب شده و بعد از همتا سازی آنان بر اساس سن، سطح تحصیلات و وضعیت اقتصادی در دو گروه آزمایش و کنترل جای گماری شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه عملکرد رفتاری و فهرست رفتاری کودکان بود. آموزش رفتاری والدین در قالب 9 جلسه نود دقیقه ای در گروه آزمایشی اجرا شد. در پایان دو گروه، پرسشنامه های مذکور را به عنوان پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    تحلیل نتایج بیانگر تاثیر اثربخشی آموزشی بر افزایش عملکرد رفتاری و همچنین نشانگر تاثیر اثربخشی آموزشی در کاهش، پرخاشگری و رفتارهای قانون شکنانه کودکان مادران گروه آزمایشی، نسبت به گروه کنترل بود.
    بحث: آموزش رفتاری والدین در کاهش رفتارهای پرخاشگرانه، قانون شکنانه و افزایش عملکرد رفتاری کودکان در معرض ابتلا به مشکالت رفتاری دارای اهمیتی اساسی است. پژوهش ها نیز بر لزوم انجام و وجود چنین آموزش هایی برای والدین تاکید دارند. این پژوهش با چنین توجهی به اهمیت مشکلات دوران کودکی نشان داد که آموزش رفتاری مادران می تواند از مشکلات رفتاری کودکان دبستانی پیشگیری به عمل آورده و از وقوع بیش از حد این قبیل مشکالت بکاهد.
    کلیدواژگان: آموزش رفتاری والدین، عملکرد رفتاری، پرخاشگری، قانونشکنی
  • عیسی جعفری*، علی محمد زاده صفحه 17
    مقدمه
    بررسی عوامل موثر در سلامت روان افراد نظامی با توجه به استرس زا بودن این مشاغل حائز اهمیت است. بنابراین پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش عمل به باورهای دینی در کاهش اضطراب و افسردگی در این افراد انجام گرفت.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی است. تعداد 72 نفر از کارکنان نظامی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و به مقیاس عمل به باورهای دینی (معبد) و پرسشنامه اضطراب و افسردگی بک پاسخ دادند. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آزمونهای آماری ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه مورد تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان داد که بین عمل به باورهای دینی، اضطراب و افسردگی رابطه منفی و معناداری وجود دارد.
    بحث: یافته ها حاکی از آن است که عمل به باورهای دینی رابطه منفی با اضطراب و افسردگی دارد
    کلیدواژگان: عمل به باورهای دینی، اضطراب، افسردگی و کارکنان نظامی
  • مریم اسماعیلی*، فرشته شکیبایی، فاطمه یعقوبیان، سعیده سبزیان، سعیده مهدوی صفحه 35
    مقدمه
    هدف اصلی این پژوهش اثربخشی مداخله رفتاری- شناختی متمرکز بر تروما بر توانایی و مشکالت فرزندان دختر نوجوان شاهد و جانباز شهر اصفهان (13-16ساله) بود.
    روش
    پژوهش حاضر به شیوه نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری پژوهش تمامی فرزندان نوجوان دختر شاهد و ایثارگر در سال تحصیلی 1388-1389 در شهر اصفهان بود که از میان آنان گروه نمونه به روش تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، پرسش نامه جمعیت شناختی و پرسش نامه توانایی ها و مشکالت (SDQ) (گودمن، 1997) بود. پس از اعمال مداخله، پس آزمون اجرا و 4 ماه بعد پیگیری اجرا شد. یافته هابااستفاده از آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار SPSS19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مداخله رفتاری- شناختی متمرکز بر تروما بر اساس طرح درمان کوهن و همکاران(2001) بوده است.
    نتایج
    داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس چند متغیری بررسی شد.نتایج تحلیل نشان داد که تفاوت میان گروه های آزمایش و کنترل در کاهش مشکلات رفتاری در مرحله پس آزمون(P
    کلیدواژگان: مداخله رفتاری، شناختی متمرکز بر تروما، توانایی و مشکلات، فرزندان شاهد و ایثارگر
  • علیرضا احمدیان *، جعفر حسنی، جعفر میرزایی صفحه 47
    مقدمه
    جنگ به عنوان یک رویداد تنش زا دارای پیامدهای حاد و مزمن متعددی نظیر اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)است. در سالهای اخیر مشکالت مرتبط با طرحواره های سازش نایافته اولیه در PTSD به حوزه مهم پژوهشی تبدیل شده است.
    هدف پژوهش حاضر بررسی طرحواره های سازش نایافته اولیه در جانبازان مبتلا به PTSD حاد و مزمن بود.
    روش
    بر اساس روش نمونه برداری در دسترس و ملاک های تشخیصی، 30 نفر مبتلا به PTSD مزمن، 30 نفر مبتلا به PTSD حاد و 30 نفر افراد نظامی بهنجار که بر پایه سن و شرایط جنگی همتا سازی شده بودند، انتخاب شدند و توسط فرم بلند پرسشنامه طرحواره های سازش نایافته اولیه یانگ، ویرایش دوم سیاهه افسردگی بک و سیاهه اضطراب بک مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که در تمام طرحواره های سازش نایافته اولیه هر دو گروه جانباز مبتلا به PTSD حاد و مزمن در مقایسه با افراد نظامی بهنجار نمرات بیشتری کسب کرده بودند. همچنین در برخی از طرحواره های سازش نایافته اولیه بین جانبازان مبتلا به PTSD حاد و مزمن تفاوتهای جالبی مشاهده شد.
    بحث: یافته های مطالعه حاضر تلویحات پیش گیرانه، تشخیصی، بالینی، پژوهشی و آموزشی فراوانی در PTSD دارد.
    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، طرحواره های سازش نایافته اولیه
  • محمد علی محمدی فر *، طیبه بهرامیان، محمود نجفی صفحه 61
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش طرحواره های ناسازگار اولیه و عوامل شخصیت در پیش بینی رضایت زناشویی جانبازان صورت گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. بدین منظور 200 نفر از جانبازان به روش خوشه ایتصادفی از بین سه شهر استان چهارمحال و بختیاری انتخاب شدند.ابزار پژوهش شامل: پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ، پرسشنامه طرحواره های ناسازگار یانگ و پرسشنامه 6 عاملی شخصیت (هگزاکو) بود.
    نتایج
    نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که عوامل شخصیت و طرح واره های ناسازگار اولیه اثر معنادار روی رضایت زناشویی جانبازان دارند و میتوانند به خوبی تغییرات آن را تبیین نمایند. از بین عوامل شخصیت برونگرایی بیشترین سهم و از بین طرحواره های ناسازگار اولیه، طرحواره آسیب پذیری نسبت به ضرر یا بیماری بیشترین سهم را در پیش بینی رضایت زناشویی جانبازان داشتند.
    بحث: نتایج پژوهش حاضر می تواند نقطه شروع طراحی و تدوین برنامه های آموزشی و درمانی رضایت زناشویی زوج ها و خانواده های جانبازان در پژوهش های آینده باشد.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، طرحواره های ناسازگار اولیه، عوامل شخصیت، جانباز
  • کریم سواری* صفحه 71
    مقدمه
    خستگی روانی یکی از موضوعاتی است که در جامعه متمدن امروزی به شدت شایع است و دارای پیامدها و آسیب شناختی روانی متعددی است. بررسی ها نشان می دهد که احساس تنهایی و پرخاشگری از جمله عوامل پیش بین خستگی روانی افراد نظامی به شمار می رود.
    روش
    کارکنان (پایور و وظیفه) یکی از پادگانهای نظامی جامعه آماری تحقیق را تشکیل می دهند. 150 نفر از کارکنان شامل (45 پایور و 105وظیفه) به صورت نمونه در دسترس انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسش نامه های احساس تنهایی راسل، لتیشیا و کارولینا(1980)، پرخاشگری زاهدی فر، نجاریان و شکرکن (1379) و خستگی روانی سواری(1391) استفاده شد. از آنجایی که هدف این مطالعه بررسی ارتباط احساس تنهایی و میزان پرخاشگری با خستگی روانی است لذا طرح تحقیق حاضر توصیفی -همبستگی است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 19استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که بین احساس تنهایی و پرخاشگری با خستگی روانی کارکنان نظامی (پایور و وظیفه) همبستگی مثبت معناداری وجود دارد. تحلیل رگرسیون نیز نشان داد احساس تنهایی و پرخاشگری از عوامل پیش بین خستگی روانی کارکنان نظامی (پایور و وظیفه) است.
    بحث: تحقیق حاضر نشان داد که با کاهش احساس تنهایی و پرخاشگری می توان میزان خستگی روانی را کاهش داد. با استناد به یافته های تحقیق به پژوهشگران توصیه می شود که طرق کاهش احساس تنهایی و پرخاشگری (از طریق آموزش عملی) را مورد مطالعه قرار دهند.
    کلیدواژگان: احساس تنهایی، پرخاشگری، خستگی روانی
|
  • Amiri M.*, Fathi Ashtiani Page 5
    Introduction
    The present study aimed to investigate the effect of parental behavior training of mothers, on enhancing behavior performance and reducing aggression and rule-breaking behavior of their 7-10 year old children of Army Staff.
    Method
    The research design was experimental with pre-and-post test and control groups. So, 30 mothers whose children had the highest scores were selected as our main sample among 120 mothers who had completed the child behavior checklist. Then, they were replaced into two experimental and control groups after being matched based on age, educational level and socioeconomic status. The research tools were included children behavior checklist and behavior performance questioner. The parental behavior training was performed in nine 90-minute sessions in experimental group. Finally, both groups answered to the questionnaires as post test. The data was analyzed using ANCOVA test.
    Results
    The results indicated the effectiveness of training on behavioral performance enhancement as well as decrease in aggression and offensive behavior in children of mothers in experimental group, compared to mothers in control group.
    Discussion
    Parents’ behavioral training is important in decreasing aggressive and offensive behaviors and enhancing behavioral performance of children at risk for behavioral problems. Moreover, some research has highlighted the necessity of such trainings for parents of these children. Therefore, the present study with such attention to the importance of childhood problems showed that mothers’ behavioral training can prevent behavioral problems of school children and reduce the over-occurrence of such problems.
    Keywords: Parental behavior training, behavioral performance, aggression, rule, breaking behaviors
  • E. Jafari *, A. Mohammadzadeh Page 17
    Introduction
    Factors affecting the mental health of military personnel due to the stressful nature of the job is profoundly important. Therefore, the present study investigated the role of religious practice in reducing anxiety and depression in these personnel.
    Method
    This research is Descriptive-Correlational study in which 72 military personnel were selected using Simple random Sampling. Practice of Religious Beliefs Scale (Temple) and the Beck Anxiety and Depression Inventory were administered to them. The collected data were analyzed using pearson’s correlation coefficient and multiple regression analysis.
    Results
    The results showed that there is a significant and negative relationship between practice of religious beliefs and anxiety and depression.
    Discussion
    The findings suggested that there is a negative relationship between practice of religious beliefs and anxiety and depression.
    Keywords: Practice of religious beliefs, anxiety, depression, military personnel
  • Esmaeili M. *, Shakibaee F., Yaghobian F., Sabzian S., Mahdavi S Page 35
    Introduction
    The main aim of this study was to investigate the effectiveness of Trauma-focused Cognitive-Behavioral Therapy (TF- CBT) on Strengths and Difficulties in daughtersof Martyr and Devotee families of Isfahan.
    Method
    The design of this study was quasi-experimental method with pre-test - post-test and follow-up stages. The statistical population consists of all female adolescents of Martyr and Devotee families in the academic year 13881389 in Isfahan city.Among them, sample groups were randomly selected through Cluster Sampling Method. Tools of the study included Demographic Questionnaire and Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) (Goodman, 1997). After intervention, the post test was performed and the follow-up was performed 4 months later. The results were analyzed through SPSS-19, using Descriptive and Inferential Statistics. Trauma-focused Behavioral-Cognitive interventions were on the basis of Cohen’s (et al, 2001) treatment plan.
    Results
    Data were analyzed by using Multivariate analysis of Covariance. The research findings showed that there was significant differences between experimental and control groups in decreasing behavioral problems in post-test (P≤02) and follow-up (P
    Discussion
    The results indicated that Trauma-focused Behavioral-Cognitive intervention can decrease the psychological difficulties of adolescents and improve their strengths. The results of follow-up, after four months, demonstrated that there was a significant difference between experimental and control groups in the amount of problems and strengths. Over all, the effectiveness of interventions after four months had still remained. This research suggests using Trauma-focused BehavioralCognitive intervention in order to reduce the psychological difficulties and enhance the adolescents’ strengths of Martyr and Devotee families.
    Keywords: Trauma, focused Cognitive Behavioral Therapy, strengths, difficulties, daughters of Martyr, Devotee families
  • Ahmadian A.*, Hasani J., Mirzaee J Page 47
    Introduction
    War as a stressor event has different acute and chronic consequences such as Post-traumatic Stress Disorder (PTSD). In recent years, the problems relevant to the early maladaptive schemas in PTSD have become an important research area. The aim of this study was to assess the early maladaptive schemas in patients with acute & chronic PTSD.
    Method
    According to Available Sampling Method and diagnostic criteria, 30 patients with chronic PTSD, 30 patients with acute PTSD and 30 normal military personnel who were matched on the basis of age and condition of the war, were selected and were assessed by Young Schema Questionnaire-Long Form, Beck Depression Inventory (BDI-II) and Beck Anxiety Inventorty (BAI).
    Resualts: The results showed that both acute and chronic patients with PTSD in comparison to the normal military personnel had higher scores in all early maladaptive schemas. Also, in some early maladaptive schemas, some remarkable differences had been observed between patients with acute and chronic PTSD.
    Discussion
    The results of the present study have a lot of preventive, diagnostic, clinical, research and educational implications in PTSD.
    Keywords: Post, traumatic Stress Disorder (PTSD), early maladaptive schemas
  • Mohamadi Far Ma *, Bahramian T.Najafi M Page 61
    Introduction
    The current research aimed to study the role of early maladaptive schemas and personality factors in prediction of devotees’ marital satisfaction.
    Method
    The research design was descriptive, using correlation. In this way, 200 devotees have been selected by Clustering Random Sampling of 3 cities of Chaharmahal and Bakhtiary Province. Tools included Enrich Marital Satisfaction Questionnaire, Yung’s Maladaptive Schemas Questionnaire and 6 Factor Personality Questionnaire (HEXACO).
    Results
    The results of regression analysis by stepwise method indicated that personality factors and early maladaptive schema had a significant effect ondevotees’ marital satisfaction and can interpretthe changes of marital satisfaction well. Among the personality factors, extraversion had the most significant effect and among the early maladaptive schemas, vulnerability to disease and harm schema had the most significant effect ondevotees’ marital satisfaction.
    Discussion
    The results of the current research can be a starting point to design and plan the educational and therapeutic programs for marital satisfaction of couples and devotees’ families in the future researches.
    Keywords: Marital satisfaction, early maladaptive schemas, personality factors, devotees
  • Savari K.* Page 71
    Introduction
    Psychological or mental fatigue is one of the most prevalent problems of modern societies and communities, having numerous pernicious and hurtful effects and consequences. Previously published research indicates that loneliness, isolation and aggression are predictors of mental fatigue of military personnel.
    Method
    The sample was derived from military personnel in one garrison in Iran. One hundred and fifty participants were selected through accidental or available sampling. Data were collected by Rasel, Latia & Carolina’s Questionair of Loneliness, Zahedifar, Najarian & Shokrkon’s Quesionaire and Sevari’s Mental Fatigue Questionair. Since the main aim of the study was to explore the relationship between loneliness, aggression and mental fatigue, a descriptive, correlational design was empolyed and data were analyzed using statistical package for social sciences (SPSS) 19 software package.
    Results
    The finding showed that there is a positive significant association between loneliness, aggression and menal fatigue among military fatigue. Regression analysis also indicated that loneliness and aggression are predictors of mental fatigue.
    Disscussion: The results showed that as the amount of loneliness and aggression decreases, the amount of mental fatigue decreases too. Future researchers are supposed to take the limitations of this study into consideration and investigate the means and procedures of reducing the amount of loneliness and aggression.
    Keywords: loneliness, aggression, mental fatigue