فهرست مطالب

مطالعات رفتار سازمانی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1395)

فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید رضا سید جوادین، طهمورث حسنقلی پور، سامان آسترکی* صفحات 1-24
    حفظ و بهبود سطح سلامت اداری از مهم ترین دغدغه های رهبران و مدیران سازمان های امروزی است و این مهم میسر نمی شود مگر با شناخت عوامل موثر بر سلامت اداری و چگونگی نقش پذیری آن از هرکدام از عوامل تاثیرگذار. به همین دلیل در این پژوهش تاثیر عامل شادی بر سلامت اداری با اثر میانجی کیفیت زندگی کاری مورد توجه قرارگرفته است. تحقیق حاضر تحقیقی کاربردی و از حیث نحوه گرد آوری داده ها جزو تحقیقات توصیفی و غیرآزمایشی و از شاخه میدانی است. مدل تحقیق با نمونه ای متشکل از 374 نفر از کارکنان بانک ملت شهر تهران و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده مورد سنجش قرار گرفته است. اطلاعات موردنیاز تحقیق با استفاده از پرسشنامه هایی که اعتبار آنها مورد آزمون قرار گرفته بود، جمع آوری و این اطلاعات با کمک نرم افزار های آماری SPSS و Lisrel و با اعمال آزمون های میانگین، فریدمن، مدل معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تائیدی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش مویدآن است که کلیه روابط شادی، سلامت اداری و کیفیت زندگی کاری معنی دار هستند. در نتیجه فرضیه تحقیق مبنی بر آنکه شادی با اثر میانجی کیفیت زندگی کاری کارکنان تاثیر مثبت و معنی داری بر سلامت اداری دارد، تایید شد.
    کلیدواژگان: سلامت اداری، شادی، کیفیت زندگی کاری
  • محمد عزیزی*، مسعود سلمانی بیدگلی صفحات 25-50
    اعتماد در درون هر سازمان، باعث شکل گیری روابط خاصی می شود که این روابط منجر به تغییر در عملکرد سازمان می گردد. شرکت های خانوادگی، نوعی از سازمان ها هستند که به دلیل ویژگی های خاص آن، شکل گیری اعتماد و این روابط در آن بهتر شکل می گیرد. این مقاله با توجه به نظریه های موجود در این زمینه، سازوکار این تاثیر اعتماد بر شرکت های خانوادگی را بررسی می کند. روش پژوهش، پیمایش و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه است. جامعه آماری تحقیق، شهرک سلیمان صباحی در شهرستان آران و بیدگل است که شرکت های آن به تولید فرش مشغولند. در هر شرکت 3 پرسشنامه کارگری و 1 پرسشنامه مربوط به صاحب شرکت، توزیع و در مجموع 163 شرکت خانوادگی بررسی شد. تحلیل مدل اندازه گیری و ساختاری توسط نرم افزار آموس انجام شد. نتایج، نشان می دهد که متغیر های تحقیق، 51 درصد از واریانس متغیر عملکرد شرکت را تبیین می کنند. آزمون های برازندگی نیز تطابق مدل نظری با داده های تجربی را تایید کردند.
    کلیدواژگان: : اعتماد، عملکرد شرکت، رفتار مباشرتی، فرایند راهبرد مشارکتی، ازخودگذشتگی، کسب وکار خانوادگی
  • زهرا قربانی جاجرم، غلامرضا ملک زاده*، علیرضا خوراکیان صفحات 51-84
    نوآوری در دنیای رقابتی امروز، نه تنها برای رشد سازمان ها، بلکه برای بقای آنها ضرورتی انکارناپذیراست. سازمان های امروزی به نوآوری های سریع و مداوم در محصولات، خدمات، فناوری و فرایندها نیاز دارند و سازمانی که نمی تواند به طور مستمر محصولات و خدمات نوآورانه به بازار عرضه کند، محکوم به شکست خواهد بود. دانشگاه ها نیز به عنوان یکی از اساسی ترین نهادهای اجتماعی از این قاعده مستثنی نیستند و رفتارهای نوآورانه کارکنان و مدیران، اهمیتی اساسی در موفقیت آنها دارد. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر هوش هیجانی بر رفتار نوآورانه مدیران با توجه به نقش میانجی گر سبک های تصمیم گیری عقلایی و شهودی است. برای دستیابی به این هدف، نمونه ای از مدیران یکی از دانشگاه های کشور، انتخاب و مورد پیمایش قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش 107 نفر از مدیران ستادی، دانشکده ها و پژوهشکده های این دانشگاه هستند. داده های گردآوری شده با روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان می دهد که هوش هیجانی بر رفتار نوآورانه مدیران تاثیر مثبت و معنی دار دارد و بر سبک تصمیم گیری شهودی آنها تاثیرگذار است اما از طریق سبک های تصمیم گیری عقلایی و شهودی، بر رفتار نوآورانه آنان اثر نمی گذارد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری شهودی، تصمیم گیری عقلایی، رفتار نوآورانه، سبک های تصمیم گیری، هوش هیجانی
  • سعید زرندی، جواد معدنی* صفحات 85-117
    مقاله حاضر با هدف طراحی و تبیین مدل مطلوب فرهنگ سازمانی اسلامی برای مقابله با فساد اداری در سازمان ها تدوین شده است. در این مقاله تلاش شده تا با توجه به آموزه های دینی، مفاهیم ارزشی و نظریه های علمی مربوطه، ابتدا ابعاد، مولفه ها و شاخص های فرهنگ اسلامی مورد شناسایی قرار گیرند؛ سپس به منظور سنجش روایی مدل، به مرحله آزمون گذاشته شوند. روش تحقیق حاضر ترکیبی (شامل دو طیف مطالعه کیفی-کمی) با رویکرد متوالی اکتشافی است: در بخش اول از روش تحقیق توصیفی – تحلیلی (اسنادی-کتابخانه ای) و فراترکیب و در بخش دوم از روش پژوهشی میدانی- پیمایشی محدود استفاده شده است. این پژوهش از حیث هدف، ذیل تحقیقات توصیفی قرار می گیرد و از نظر نتایج در زمره تحقیقات کاربردی است و به لحاظ نوع داده، تحقیق کیفی به شمار می رود. با مطالعه منابع و تحقیقات متعدد در این زمینه، 4 نوع فرهنگ و 30 شاخص فرهنگی شناسایی شد که با تحلیل های صورت گرفته، در قالب یکمدل مفهومی مبتنی بر مدل مطلوب فرهنگ سازمانی اسلامی برای مقابله با فساد اداری در سازمان ها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ سازمانی، فرهنگ سازمانی اسلامی، فساد اداری
  • عباسعلی رستگار، فهیمه علی اکبری نوری* صفحات 119-144

    سکوت سازمانی، با محدود کردن اظهارنظر کارکنان، سبب کاهش اثربخشی تصمیم گیری های سازمان و فرایندهای تغییر می شود و این موضوعی است که بسیاری از سازمان ها از آن شکایت دارند. این پژوهش با هدف ارائه درکی بهتر از عوامل موثر بر سکوت سازمانی و روابط بین آنها انجام شده است. ابتدا عامل های مرتبط از طریق مرور دقیق ادبیات و مصاحبه با خبرگان، شناسایی و در سه دسته: ویژگی های سازمان، ویژگی های کارکنان و ویژگی های مدیریت دسته بندی شده اند. مقایسات زوجی متعدد برای تعیین وزن و اولویت عوامل انجام شد (فن Fuzzy AHP). سپس، وزن های به دست آمده در ایجاد پایگاه قواعد فازی به کار رفتند. نمایش قواعد اگر- آنگاه فازی طراحی شده، امکان تحلیل و مقایسه دو به دوی تاثیر عوامل مختلف را در ایجاد و گسترش سکوت در سازمان، در قالب نمودارهای سه بعدی (Fuzzy Surface) فراهم می آورد. یافته های پژوهش نشان می دهد که ویژگی های مدیریت، مهم ترین عامل اصلی شکل دهنده سکوت در سازمان است. براساس تحلیل سطوح فازی، ویژگی های شخصیتی مدیر و سبک مدیریت به عنوان مهم ترین ویژگی های مدیریت، تاثیر یکدیگر را در گسترش سکوت در سازمان تقویت می کنند. این در حالی است که نقش نظام پاداش غیراثربخش و نبود فرصت های ارتباطی، در ایجاد سکوت سازمانی تقریبا ناچیز است؛ اما اگر این متغیرها با سطح بالای سایر عوامل تاثیرگذار همراه شوند، بر گسترش سکوت در سازمان دامن می زنند. سامانه خبره فازی طراحی شده در این مطالعه می تواند به عنوان ابزاری برای ارزیابی و پیش بینی سطح سکوت در سازمان به کار رود.

    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، سامانه خبره فازی، قواعد فازی
  • مرضیه موسوی خامنه، حسن عابدی جعفری، محبوبه محمدیان* صفحات 145-176
    سلامت سازمانی به منزله سازوکاری برای کنترل و پیشگیری از فساد اداری در سال های اخیر بسیار مورد توجه بوده است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سرمایه اجتماعی با سلامت سازمانی با دو بعد شفافیت و پاسخ گویی است. سرمایه اجتماعی در سازمان با سه بعد رابطه ای، ساختاری و شناختی در این بررسی مورد سنجش قرار گرفته است. این تحقیق از نوع کاربردی است. روش تحقیق، پیمایش و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه است. جامعه آماری شامل کارکنان شرکت ملی گاز ایران به تعداد 1070 نفر می باشد. از این تعداد 204 نفر با استفاده از فرمول کوکران به شیوه نمونه گیری طبقه ای به طور تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شده اند. داده های استخراجی از این نمونه با استفاده از نرم افزار spssو به وسیله آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته اند. یافته های پژوهش، همبستگی متوسط به بالای سرمایه اجتماعی سازمانی با سلامت سازمانی را نشان می دهد، این در حالی است که میانگین سلامت سازمانی در حد متوسط برآورد شده است و از مولفه های تاثیرگذار در تحلیل رگرسیونی می توان به ترتیب به اهداف مشترک، انتظارات، همکاری، میزان صمیمیت، تعهدات و چگونگی روابط، اشاره کرد. درمجموع نیمی (50 درصد) از تغییرات سلامت سازمانی توسط مولفه های موردسنجش سرمایه اجتماعی سازمانی در این پژوهش تبیین شده است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی سازمانی، سلامت سازمانی، شفافیت، پاسخ گویی
  • علیرضا کاملی*، حمیدرضا یزدانی، روح الله نیکخواه کیارمش، حسن هژبرافکن صفحات 177-201
    با توجه به تقابل دو مقوله رفتارهای انحرافی و رفاه کارکنان، بایستی عوامل فردی، گروهی، رهبری و سازمانی مناسبی برای کنترل آنها شناسایی شود که در مطالعات پیشین به شناسایی عوامل تاثیرگذار در بروز رفتارهای انحرافی و ایجاد رفاه کارکنان در محل کار به صورت مجزا پرداخته شده است. در پژوهش حاضر تلاش شده است تا تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم رهبری اصیل بر رفاه کارکنان و رفتارهای انحرافی از طریق سرمایه روان شناختی مورد بررسی قرار گیرد. این مطالعه در نمونه ای 136 نفری از کارکنان شهرداری شهرستان نطنز با روش نمونه گیری تصادفی ساده صورت پذیرفته است. روش تحقیق از نوع توصیفی همبستگی بوده و ابزار مورداستفاده، پرسشنامه است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش الگو سازی معادلات ساختاری توسط نرم افزار Lisrel8.8، استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که متغیر برون زا (رهبری اصیل) توانسته است بر تمام متغیر های درون زا (رفتارهای انحرافی، سرمایه روان شناختی و رفاه کارکنان) تاثیر معنی داری بگذارد، از طرف دیگر سرمایه روان شناختی بر رفاه کارکنان تاثیر مثبت و معنی داری داشت، درحالی که بر رفتارهای انحرافی نتوانست تاثیر منفی و معنی داری داشته باشد.
    کلیدواژگان: سبک رهبری اصیل، سرمایه روان شناختی، رفاه کارکنان، رفتارهای انحرافی
|
  • Seyed Reza Seyed, Javadin, Tahmoores Hassan Gholipour, Saman Astaraki* Pages 1-24
    Maintaining and improving the level of administrative health are among the most important concerns of leaders and managers in today’s organizations and this is not possible except by identifying factors which affect administrative health and the role of each of those factors. Therefore, the impact of happiness on administrative health with the mediating effect of quality of work life has been considered in this study. This study is an applied one and it is a descriptive, non-pilot and field study in terms of data collection method. The research model is measured through a sample 374 employees of Mellat Bank in Tehran and using simple random sampling. The necessary information was collected through questionnaires, which their validity was tested and then analyzed by using SPSS and Lisrel software and applying the mean test, Friedman test, Structural Equation Modeling and the confirmatory factor analysis. The research findings indicate that there are significant relationships between happiness, administrative health and quality of work life. Therefore, the research hypothesis was confirmed expressing that happiness has a positive and significant effect on administrative health with the mediating effect of quality of work life.
    Keywords: Administrative Health, Happiness, Quality of Work Life
  • Mohammad Azizi *, Masood Salmani Pages 25-50
    Because family business relationships go well beyond the workplace, issues of trust among family members in business together are critical. Trust causes special relationship development within organizations that these relationships are effecting on organizational performance. Family businesses as organizations develop trust and these special relationships better and faster than other types of businesses. This article considering theories in this field and investigates its mechanism. The research uses survey methods. Research census is family firms in Soleyman Sabahi Industrial City Town. According to poll, all active family firms were interviewed. 3 laborer questionnaires and 1 firm owner questionnaire were distributed in each firm. Totally, 163 family firms were investigated. Structural model and measurement model were analyzed by AMOS software. The research results rate of firm performance explanation in family firms is 51 percent. Measures of goodness of fit confirm consistency between observed values and the values expected under the model in question.
    Keywords: Trust, Performance, Stewardship Behavior, Participative Strategy Process, Altruism
  • Zahra Ghorbani, Gholamreza Malekzadeh *, Alireza Khorakian Pages 51-84
    In today’s competitive world, innovation is necessary not only for development of organizations but also for their survival. Today’s organizations need rapid and ongoing innovations of their products, services, technologies, and processes, and organizations which cannot supply innovative products and services continuously will be doomed to failure. Universities as one of the most basic social institutions are no exception and innovative behavior of organizations’ managers and staff has a crucial effect in their success. The purpose of this study is to investigate the effect of emotional intelligence on innovative behavior of managers, considering the mediating role of rational and intuitive decision-making styles. To achieve this goal, a sample of managers of one of the country’s universities was selected and surveyed. Population of the study consists of 107 staff managers of faculties and institutions of this university. Data were analyzed by structural equation modeling with partial least squares approach. The results show that emotional intelligence has a positive and significant effect on managers’ innovative behaviors and also has an effect on their intuitive decision-making style, but it does not effect on their innovative behaviors through rational and intuitive decision-making styles.
    Keywords: Intuitive Decision Making, Rational Decision Making, Innovative Behavior, Decision Making styles, Emotional Intelligence
  • Saeed Zarandi, Javad Madani* Pages 85-117
    This paper aims to design and explain desirable model of Islamic organizational culture to deal with administrative corruption in organizations. In this paper, first dimensions, components and indicators of Islamic culture were identified according to religious teachings, value concepts and related scientific theories, then they were tested in order to measure the validity of the model. The research method is Mixed (consists of qualitative-quantitative studies) with sequential exploratory approach. In the first part, descriptive-analytical method (documentary-library) and meta-analysis and in the second part limited field-survey method were used. This research is descriptive in terms of purpose and applied in terms of results and qualitative in terms of data type. By studying numerous resources and researches in this field, four types of cultures and 30 cultural indicators were identified which were presented in a conceptual model format based on the desired model of Islamic organizational culture to deal with administrative corruption in organizations.
    Keywords: Culture, Organizational Culture, Islamic Organizational Culture, Administrative Corruption
  • Abbasali Rasteghar, Fahimeh Aliakbarinoori* Pages 119-144

    Organizational silence reduces the effectiveness of decision-making and the processes of change in organizations by limiting employees’ remarks and this is the issue which many organizations are complaining. This study aims to provide a better understanding of the factors affecting organizational silence and the relationship between them. First, the factors were identified through a comprehensive review of the literature and interviews with experts and were classified in three categories: organizational characteristics, personnel characteristics and management characteristics. Multiple pairwise comparisons were performed to determine the weights and priorities of factors (Fuzzy AHP). Then, the obtained weights were used to create fuzzy rules base. The designed fuzzy if-then rules, make it possible to analyze and compare pairs of different factors in creating and developing silence in the organization in the form of 3D plots (Fuzzy Surfaces). The findings show that the main factor which create silence in the organization is management characteristics. Based on analysis of Fuzzy Surfaces, manager's personality and management style are the most important aspects of management characteristics that reinforce each other in silence expansion in the organization. However, the role of non-effective reward system and lack of communication opportunities is almost negligible in creating organizational silence. But if these variables are associated with high levels of other factors, they can contribute to expansion of silence. The designed fuzzy expert system can be used as a tool to assess and predict the level of silence in the organization.

    Keywords: Organizational Silence, Fuzzy Expert System, Fuzzy Rules
  • Marzieh Mousavi Khamene, Hasan Abedi Jafari, Mahboube Mohammadian* Pages 145-176
    Organizational integrity much attention has been in recent years as a mechanism for control and prevention of corruption.
    Organizational integrity has been highly regarded as a mechanism for controlling and preventing administrative corruption in recent years. The aim of this study is to investigate the relationship between organizational social capital and organizational integrity in two dimensions of transparency and accountability. In this study, organizational social capital was measured with three relational, structural ad cognitive components. The research is applied one. The research method is surveying and data collection tool is the questionnaire. The population of this study is 1070 employees of National Iranian Gas Company. 204 employees were selected according to Cochran formula and through random stratified sampling. Data extracted from this sample was analyzed using SPSS software and Pearson correlation test, regression analysis, and path analysis. The research findings show moderate to high correlation of social capital and organizational integrity. The average of organizational integrity was estimated at a moderate level. Common objectives, expectations, cooperation, intimacy, commitment and relationship type are among affective components in regression analysis. Overall, half (50 percent) of organizational integrity changes are explained by the measured components of organizational social capital in this study.
    The aim of this study is to investigate the relationship between organizational social capital with organizational integrity emphasis on transparency and accountability. Organizational social capital investigates with three components of relational, structural ad cognitive.
    The research method employed in this study, based on survey and data collection tool, was a questionnaire. The population of this study consisted of National Iranian Gas Company with 1070 employees that 204 employees randomly with stratified sampling were chosen. Data extracted from the sample using spss software and Pearson correlation test, regression analysis, and path analysis have analyzed. Our Findings show that the correlation coefficients of social capital showed a significantly positive affection on organizational integrity. The mean of organizational integrity in this study is on average. The findings of regression also show that common objective, expectations, cooperation, intimacy and commitment from dimension of organizational social capital has a significant effect on organizational integrity. The regression results show 50% variation in organizational integrity can be explained by organizational social capital.
    Keywords: Organizational Social Capital, Organizational Integrity, Transparency, Accountability
  • Ali Reza Kameli *, Hamid Reza Yazdani, Roohollah Nik Khah Kiarmash, Hasan Hazhbarafkan Pages 177-201
    Considering the conflict between two categories of deviant behaviors and the employees’ well-being, appropriate individual, group, leadership and organizational factors should be identified to control them. In this line, some investigations have been already carried out separately to identify effective factors in showing deviant behaviors and providing the employees’ well-being at work. However, the present study aims to examine direct and indirect impacts of authentic leadership on the employees’ well-being and deviant behaviors through psychological capital. It is performed on a sample consisting 136 employees of Natanz Municipality using simple random sampling method. The investigation is a correlational research and the instrument used to collect data is questionnaire. To analyze the data so collected, the structural equation modeling method is used by Lisrel 8.8 software. The results show that exogenous variable (authentic leadership) can affect all endogenous variables (deviant behaviors, psychological capital and the employees’ well-being) significantly. On the other hand, the psychological capital has a positively significant impact on the employees’ well-being, while it cannot have a negatively significant effect on the deviant behaviors.
    Keywords: Authentic Leadership Style, Deviant Behaviors, Employee's Psychological