فهرست مطالب

علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 44، پاییز 1395)

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 44، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علوم تغذیه
  • مائده مرادی، فهیمه حقیقت دوست، لیلا آزادبخت صفحات 1-10
    سابقه و هدف
    ارتباط بین بار اسیدی رژیم غذایی و خطر بیماری های قلبی عروقی در بین بیماران نفروپاتی دیابتی هنوز مورد ارزیابی قرار نگرفته است. هدف از این مطالعه ارزیابی ارتباط بین بار اسیدی رژیم غذایی بر اساس PRAL (potential renal acid load) و امتیاز نسبت پروتئین به پتاسیم (Pro:K) و خطر بیماری های قلبی عروقی در بین بیماران نفروپاتی دیابتی می باشد.
    مواد و روش ها
    547 بیمار نفروپاتی دیابتی در مطالعه ی مقطعی حاضر شرکت کردند. در این مطالعه شاخص های PRAL و Pro:Kبررسی شدند. از پرسشنامه ی بسامد مصرف غذایی اعتبارسنجی شده به منظور ارزیابی دریافت های غذایی استفاده شد. همچنین به منظور ارزیابی سایر مقادیر تن سنجی و بیوشیمیایی از روش های استاندارد استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهند که گروه با PRAL پایین هموگلوبین گلیکوزیله [%5/0±7/5 در مقابل%5/0 ± 8/7 و 01/0p=] تری اسایل گلیسرول [mg/dl3/2±9/246 در مقابل3/2±4/257 و 006/0p=]، فشار سیستولی [mmHg7/0±6/103 در مقابل mmHg 7/0± 1/106و 03/0p=]، کراتینین و قند خون ناشتای کمتری نسبت به گروه PRAL بالاتر داشتند. Pro:k با هموگلوبین گلیکوزیله ارتباط مستقیم [%5/0±8/5 در مقابل% 5/0± 6/7و 03/0p=] اما با لیپوپروتئین با چگالی پایین و دور کمر ارتباط معکوس داشت.
    نتیجه گیری
    هر دوی PRAL و Pro:k با هموگلوبین گلیکوزیله در بین بیماران دیابتی ارتباط مستقیم داشتند اما نماگرهای بیوشیمیایی و کلیوی به وضعیت PRAL و Pro:k بستگی دارند.
    کلیدواژگان: بار اسیدی رژیم غذایی، بیماری های قلبی، عروقی، نفروپاتی دیابتی
  • علیرضا میلاجردی، شاهین آخوندزاده، شیما جزایری، الهام شیرزادی، نجمه هاشم زاده، ژاله درخشان، ابوالقاسم جزایری، محمود محمودی صفحات 11-20
    سابقه و هدف
    افسردگی و اضطراب از جمله مشکلات عمده سلامتی در سراسر جهان هستند که ممکن است به طور هم افزا و توامان عمل کنند. دیابت نوع 2 می تواند سبب بروز بیماری های روحی روانی از جمله افسردگی و اضطراب شده و آن ها را تشدید نماید. زعفران به عنوان یک گیاه دارویی ممکن است افسردگی و اضطراب توام را تعدیل نماید.
    مواد و روش ها
    تعداد 54 بیمار سرپایی مبتلا به افسردگی و اضطراب خفیف تا متوسط توام که با کمک ابزار طبقه بندی رفتارهای ناهنجار روانی 4 (DSM-IV) تشخیص داده شده بودند، با پرسشنامه های افسردگی و اضطراب بک و همیلتون مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران این کارآزمایی بالینی سه سوکور تصادفی کنترل شده با دارونما، به طور تصادفی روزانه دو عدد کپسول 15 میلی گرمی عصاره زعفران و یا دارونما به مدت 8 هفته دریافت کردند.
    یافته ها
    پس از مداخله، افسردگی، اضطراب و افسردگی و اضطراب توام به طور معنی داری (05/0p<) در گروه زعفران تعدیل پیدا کرده بودند (به ترتیب 18، 30 و 25 درصد در معیار بک و 19، 36 و 24 درصد در معیار همیلتون)، در حالی که تغییرات در گروه دارونما معنی دار نبودند. علاوه بر این دریافت های غذایی و فعالیت فیزیکی بیماران دو گروه در طول مداخله تغییر معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان می دهند که زعفران اثرات تعدیل کننده ای بر افسردگی و اضطراب خفیف تا متوسط توام در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 دارد.
    کلیدواژگان: افسردگی و اضطراب توام، دیابت نوع 2، زعفران، Crocus sativus L
  • معصومه حبیبیان، هاجر خسروی، پروین فرزانگی صفحات 21-30
    سابقه و هدف
    فاکتور های نروتروفیک مشتق از مغز (BDNF) و رشد شبه انسولینی-1 (IGF-1) دارای دامنه وسیعی از فعالیت های زیستی هستند که تحت تاثیر چاقی دوران کودکی قرار می گیرند. لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر هشت هفته ای مصرف ویتامین C و تمرین هوازی بر سطوح BDNF و IGF-1 سرمی در دختران چاق بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق نیمه تجربی، 28 دختر چاق انتخاب و به طور تصادفی به چهار گروه کنترل، تمرین، ویتامین C و ترکیبی تقسیم شدند. تمرین هوازی با شدت 50 تا 70 درصد ضربان قلب حداکثر، 3 جلسه در هفته و به مدت 8 هفته انجام شد. گروه های ویتامینC و ترکیبی قرص 500 میلی گرمی ویتامینC را 3 بار در هفته مصرف نمودند. نمونه های خونی ناشتا قبل و 48 ساعت پس از آخرین مداخله ها جمع آوری شد. سطوح سرمیBDNF و IGF-1 به ترتیب با روش های الایزا و آنزیم ایمنواسی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    برای گروه های مداخله تمرین ، ویتامینC و ترکیبی پس از 8 هفته، سطوح BDNF افزایش و سطوح 1 IGF- کاهش یافت (05/0>p). بعلاوه هر سه مداخله با درصد تغییرات بیشتر سطوح BDNF و IGF-1نسبت به گروه کنترل همراه بودند (001/0>P)، اما فقط تاثیر مداخله ترکیبی بر درصد تغییرات IGF-1در مقایسه با دو مداخله دیگر به طور معنی داری بیشتر بود(05/0>p).
    نتیجه گیری
    بخشی از اثرات مطلوب مداخله های مستقل و یا ترکیبی مصرف ویتامین C و تمرین هوازی در دختران چاق ممکن است به واسطه تنظیم سطوح فاکتورهای رشد BDNF و IGF-1 میانجی گری شود اما مداخله ترکیبی می تواند به کاهش بیشتر سطوح IGF-1 در مقایسه با دو مداخله دیگر منجر شود.
    کلیدواژگان: فعالیت هوازی، فاکتور نروتروفیک مشتق از مغز، فاکتور رشد شبه انسولینی، 1، ویتامینC
  • مینا حاجی محمدی، سکینه شب بیدار، تیرنگ نیستانی، ابوالقاسم جزایری، محمدرضا اشراقیان صفحات 31-42
    سابقه و هدف
    نقش احتمالی ژنوتیپ های گیرنده ویتامین D در ارتباط با سندروم متابولیک و اجزاء آن هنوز به روشنی مشخص نیست. هدف از مطالعه حاضر ارتباط بین پلی مورفیسم های تک نوکلوئوتیدی (SNPs) ژن رسپتور ویتامین D (VDR) با سندرم متابولیک (MetS) و دیابت نوع 2(T2D) در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 است.
    مواد و روش ها
    730 تن (372 نفر مبتلا به دیابت نوع 2 و 358 کنترل) در این مطالعه مورد-شاهدی وارد شدند. پلی مورفیسم های تک نوکلئوتیدی ژن VDR، FokI،BsmI، ApaIوTaqI با استفاده از روشRFLP تعیین شدند. تفاوت های آماری در توزیع ژنوتیپی در بین گروه ها با آزمون کای 2 ارزیابی شد. برای محاسبه نسبت شانس، رگرسیون لجستیک با هدف بررسی ارتباط فراوانی ژنوتیپ ها بین گروه های مختلف با خطر سندرم متابولیک و دیابت نوع 2 استفاده شد.
    یافته ها
    بیشترین فراوانی ژنوتیپ ها برای پلی مورفیسم های تک نوکلئوتیدی BsmI،ApaI و TaqI به ترتیب Bb، Aa و TT بودند در حالی که برای FokI ژنوتیپ FF شایع تر بود. تست Adjusted χ2 نشان داد که تفاوتی بین گروه ها در فراوانی ژنوتیپ های 4 پلی مورفیسم ژن VDR در بیماران دیابتی وجود نداشت. بیماران دیابتی با ژنوتیپ Tt به طور معنی داری قند ناشتای سرم (FBS) بالاتری را نسبت به ژنوتیپ های TT و tt پلی مورفیسم TaqI نشان دادند (009/0 =p). رگرسیون لجستیک هیچ ارتباطی بین ژنوتیپ های VDR با خطر سندرم متابولیک نشان نداد.
    نتیجه گیری
    شواهدی مبنی براین که پلی مورفیسم های ژن VDR نقشی در خطر ابتلا به دیابت نوع 2و سندروم متابولیک در افراد ایرانی دارند، یافت نشد. بررسی های بیشتر در قالب مطالعات هم گروهی آینده نگر باید صورت گیرد تا ارتباط گسترده ژنوم را برای ارزیابی اثر مستقیم این پلی مورفیسم ها بر دیابت نوع 2 مشخص گردد.
    کلیدواژگان: گیرنده ویتامین D، پلی مورفیسم، ژن، دیابت نوع 2، سندرم متابولیک
  • امیرحسین رمضانی احمدی، ابوعلی ودادهیر، رامین حشمت، حامد پورآرام صفحات 43-52
    سابقه و هدف
    شیوع اختلالات روانی در جوامع درحال توسعه بین 20 تا 50 درصد تخمین زده شده است. در برخی از پژوهش ها نا امنی غذایی و گرسنگی با کاهش عملکرد روانی و مشکلات رفتاری مرتبط بودند. هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین سازگاری نوجوانان با نا امنی غذایی خانواده های آن ها است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد-شاهد بر روی 246 دانش آموز دبیرستانی و مادرانشان در سال 1394 انجام شد. پرسشنامه سازگاری دانش آموزان دبیرستانی AISS و فعالیت فیزیکی (IPAQ) توسط دانش آموزان تکمیل گردید. مادران دانش آموزان، به پرسشنامه 18 گویه ای امنیت غذایی سازمان کشاورزی ایالات متحده (USDA)، سوالات اطلاعات اجتماعی-اقتصادی و زمینه یابی سلامت(SF-12) پاسخ دادند. ارتباط بین ناامنی غذایی و ناسازگاری با استفاده از رگرسیون لجستیک ارزیابی شد.
    یافته ها
    شیوع ناامنی غذایی در خانواده های افراد ناسازگار (مورد) 6/62 درصد و در گروه سالم (شاهد) 6/36 درصد بود. بین ناسازگاری با فعالیت فیزیکی، سن مادر، سلامت روانی و سلامت جسمی مادر ارتباط معنی داری وجود داشت. طبق نتایج به دست آمده از رگرسیون لجستیک نوجوانان در خانواده های ناامن غذایی بدون گرسنگی سازگاری ضعیف تری را نشان دادند (83٫/1=OR، 040/0> P-value). در صورتی که ناامنی غذایی با گرسنگی همراه باشد ارتباط بسیار بیشتری مشاهده شد (15٫/7=OR، 001/0> P-value). این ارتباط پس از تعدیل اثر متغیرهای فعالیت فیزیکی، سن مادر، سلامت فیزیکی و روانی مادر، تحصیلات پدر و وضعیت منزل مسکونی معنی دار باقی ماند (84/4=OR، 002/0= P-value).
    نتیجه گیری
    ناامنی غذایی به همراه گرسنگی می تواند یک عامل تاثیرگذار مستقل در مشکلات رفتاری به خصوص ناسازگاری های عاطفی، اجتماعی و آموزشی باشد.
    کلیدواژگان: ناامنی غذایی، سازگاری، عاطفی، اجتماعی، نوجوانان دبیرستانی
  • علوم و صنایع غذایی
  • رضا محمدی، مریم ذبیح زاده، زهره دلشادیان، زهرا سرلک، سید امیرمحمد مرتضویان، محمدیار حسینی صفحات 53-62
    سابقه و هدف
    غنی سازی نوشیدنی ها با اجزای فراسودمند نظیر پروبیوتیک ها از پیشرفته ای اخیر در زمینه تولید آب میوه ها است در این پژوهش، اثر متغیرهای نوع کشت پروبیوتیک و همچنین مقدار pH اولیه نگهداری (3/4 و 8/4) بر ویژگی های بیوشیمیایی و میکروبیولوژیک ماءالشعیر پروبیوتیک طی 21 روز نگهداری در C°5 مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    میکروارگانیسم های پروبیوتیک (ل. اسیدوفیلوس، ل. کازئی، ل. روتری، ل. فرمنتوم و ل. پلنتاروم) به نمونه های نوشیدنی مالت اضافه و سپس در pH های مختلف (3/4 و 8/4) و به مدت 21 روز در دمای یخچال نگهداری شد. سپسpH ، اسیدیته، پتانسیل احیا قابلیت زیستی پروبیوتیک ها در طی 7 روز مورد ارزیابی قرار گرفت. pH توسط دستگاه pH متر اندازه گیری شدند. مقدار اسیدیته قابل تیتر، بوسیله تیتراسیون با سود 1/0 نرمال محاسبه شد. شمارش پروبیوتیک ها در محیط MRS آگار انجام شد.
    یافته ها
    در هر دو pH اولیه، ل. کازئی و ل. اسیدوفیلوس نسبت به گونه های پروبیوتیک دیگر، بیشترین تغییرات را در خواص بیوشیمیایی طی 21 روز نگهداری یخچالی از خود نشان دادند. ل. اسیدوفیلوس و ل. پلنتاروم در هر دو pH اولیه، بیشترین تغییرات بیوشیمیایی را در محدوده 7-0 روز نگهداری یخچالی از خود نشان دادند. این در حالی است که سایر گونه های پروبیوتیک تلقیح شده، فقط در pH اولیه 8/4 این ویژگی را داشتند. قابلیت زیستی پروبیوتیک ها طی 21 روز نگهداری یخچالی کاهش یافت ولی شدت این کاهش، در تیمارهای با pH اولیه 3/4 بیشتر از تیمارهای با pH اولیه 8/4 بود. ل. اسیدوفیلوس و ل. فرمنتوم کمترین ماندگاری را نسبت به سایر پروبیوتیک ها در ماء الشعیر طی 21 روز نگهداری یخچالی داشتند. بیشترین قابلیت زیستی طی 21 روز نگهداری یخچالی در تیمارهای با pH اولیه 3/4، مربوط به ل. روتری و در تیمارهای با pH اولیه 8/4، مربوط به ل. پلنتاروم بود.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان داد که مقدار pH اولیه و همچنین نوع گونه پروبیوتیک تلقیح شده در نوشیدنی مالت، در مقدار تغییرات بیوشیمیایی و قابلیت زیستی آن موثر بودند. بنابراین نوشیدنی مالت می تواند گزینه مناسبی برای رشد پروبیوتیک ها باشد.
    کلیدواژگان: بیوشیمیایی، پروبیوتیک، قابلیت زیستی، ماءالشعیر بدون الکل
  • پریسا قلی زاده، بابک قنبرزاده صفحات 63-74
    سابقه و هدف
    فرآیند آبگیری اسمزی اغلب به عنوان یک فرآیند مقدماتی در خشک کردن مواد غذایی توصیه می شود. استفاده از قندهای ساکارز و گلوکز موجب تولید محصولی با کیفیت تغذیه ای پایین تر می گردد. در این پژوهش، تاثیر جایگزینی قندهای رایج با قندهای سوربیتول و فروکتوز که کیفیت تغذیه ای بالاتری دارند، بر کارایی آبگیری اسمزی و خواص کیفی انگور شاهرودی خشک شده (کشمش) مطالعه شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، ابتدا تمامی نمونه ها (15 تیمار با سه تکرار) با محلول های بر پایه کربوکسی متیل سلولز 1% پوشش داده شدند. برای انتخاب محلول های اسمزی بهینه، از پنج نوع محلول اسمزی (ساکارز، گلوکز، سوربیتول، فروکتوز و فروکتوز- سوربیتول) در غلظت های مختلف (35، 45 و 55% وزنی- حجمی) استفاده شد و بر اساس حداکثر آبگیری و ضریب کارایی و حداقل میزان مواد جامد جذب شده، نمونه های بهینه انتخاب شدند. سپس نمونه های شاهد و تیمار شده برای خشک کردن تکمیلی در دستگاه آون با هوای داغ (80 درجه سانتی گراد با سرعت هوای 5/1 متر بر ثانیه) قرار گرفتند و تاثیر پیش تیمارهای پوشش دهی و اسمز، بر ویژگی های کیفی کشمش شامل چروکیدگی، جذب مجدد آب، رنگ سنجی، بافت سنجی، میزان ویتامین ث و میزان جذب نمک و اسید مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    محلول اسمزی حاوی فروکتوز، بصورت معنی داری میزان آبگیری اسمزی بیشتری از محلول های قندی دیگر نشان داد. همچنین، استفاده از محلول های اسمزی فروکتوز و سوربیتول، سبب حفظ بیشتر ویتامین ث و تغییر رنگ کلی کمتر نسبت به نمونه های اسمز شده با قندهای ساکارز و گلوکز شدند ولی در خواصی مانند سفتی بافت و آبگیری مجدد تفاوت معنی داری بین نمونه های اسمز شده با محلول های حاوی قندهای مختلف وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که محلول اسمزی فروکتوز و سوربیتول- فروکتوز می تواند بصورت موفقیت آمیزی در خشک کردن اسمزی انگور استفاده شود.
    کلیدواژگان: آبگیری اسمزی، انگور، فروکتوز، سوربیتول
  • زینب غضنفرزاده، فریماه سیف، مهدی کدیور صفحات 75-83
    سابقه و هدف
    فیلم های بر پایه پلیمرهای طبیعی به دلیل معایبی از جمله خصوصیات مکانیکی و ممانعتی ضعیف، کاربردشان در بسته بندی محدود شده است. یکی از راه حل ها جهت غلبه بر این مشکل، تولید نانوکامپوزیت ها می باشد. در این رابطه، می توان از نانوذرات معدنی و آلی بهره گرفت. هدف از انجام این پژوهش مقایسه تاثیر نانوذرات آلی سلولز و معدنی نانورس بر خواص فیلم ایزوله پروتئین آب پنیر بود.
    مواد و روش ها
    نانوبلور سلولز از پوسته یولاف و نانورس سپیولایت از معادن یزد استخراج و به مخلوط سازنده فیلم پروتئین آب پنیر در غلظت های مختلف (2، 4 و 6% وزنی) افزوده شدند و تاثیر آن ها روی ضخامت، خواص مکانیکی، نفوذپذیری به بخار آب، حلالیت و شفافیت فیلم ها بررسی شد.
    یافته ها
    هر دوی این نانوذرات نفوذپذیری به بخار آب فیلم ها را کاهش دادند اما در این رابطه نانوبلورسلولز عملکرد بهتر و معنی داری نشان داد. نانوبلور سلولز به دلیل ماهیت آبدوستی حلالیت فیلم ها را افزایش ولی نانوذرات رس به دلیل ساختار صفحه ای حلالیت را کاهش دادند. استحکام کششی و مدول الاستیسیته فیلم های دارای نانوبلور سلولز افزایش یافت، اما نانوذرات رس تاثیر معنی داری روی استحکام کششی نداشتند و تنها در غلظت 4% افزایش معنی داری روی مدول الاستیسیته داشتند. کشش پذیری و شفافیت فیلم ها توسط هر دو نانو ذره کاهش و ضخامت فیلم ها افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    نانوبلور آلی سلولز علاوه بر توانایی ایجاد نانوکامپوزیت های کاملا زیستی و نوشونده، می توانند خواص مکانیکی و ممانعتی پلیمرهای پروتئینی را در مقایسه با پرکننده معدنی نانو رس بهتر بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: فیلم ایزوله پروتئین آب پنیر، نانوبلور سلولز، نانورس، نانوکامپوزیت، بسته بندی
  • حمید راشدی، افسانه پرتوی، رضا فتاح، محمدعلی خلیل زاده کلاگر، محمد خیابانی صفحات 85-92
    سابقه و هدف
    اخیرا نانوذرات نقره توجه فزاینده ای را به علت فعالیت های ضد میکروبی در فرآوری غذا به خود جلب کرده اند. در این مطالعه، فعالیت ضد میکروبی نانوذرات نقره در پوشش های بسته بندی فیله ماهی قزل آلا رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    2 نمونه پوشش های بسته بندی حاوی نانو ذرات نقره پوشش دهی شده روی دی اکسید تیتانیوم تهیه شد. ابتدا با میکروسکوپ الکترونی SEM کیفیت پوشش های نانو 3% و 5% ارزیابی شد. بعد از انجام مراحل آماده سازی پوشش ها و تهیه سوسپانسیون باکتری اشریشیاکلی، فعالیت ضد باکتریایی پوشش ها طبق استاندارد 10900 مورد اندازه گیری قرار گرفت. فیله ماهی قزل آلا رنگین کمان در پوشش های نانو بسته بندی و در بازه های زمانی صفر، 7، 14 و 21 روز در یخچال با دمای 4 درجه سانتی گراد نگهداری شد و شمارش کلی میکروب ها در مقایسه با نمونه شاهد مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    اثر بازدارندگی پوشش های 3% و 5% بر باکتری های مزوفیل تا 7 روز معنی دار بود و در روزهای بعد تغییر چشمگیری ملاحظه نشد. پوشش 3% اثر معنی داری بر سرعت رشد باکتری های سرمادوست نداشت، درحالی که تاثیر پوشش 5% بر سرعت رشد باکتری های سرمادوست تا 7 روز معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده، استفاده از بسته بندی حاوی نانوذرات نقره زمان ماندگاری فیله ماهی قزل آلا رنگین کمان را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: پوشش های بسته بندی نانو، نانوذرات نقره، دی اکسید تیتانیوم، ماهی قزل آلا نگین کمان
  • محمد دولت آبادی، محسن مختاریان، سیدعلی مرتضوی، امیر حسین الهامی راد صفحات 93-102
    سابقه و هدف
    محصولات غیر لبنی پروبیوتیک با خصوصیات ارزشمند تغذیه ای و درمانی، از موضوعات جدید در زمینه صنعت، تغذیه و پزشکی می باشند. هدف از این مطالعه، امکان سنجی بررسی تاثیر درون پوشانی بر بقاء باکتری پروبیوتیک به روش امولسیون سازی طی فرآیند پاستوریزاسیون حرارتی آب پرتقال است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش از باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به عنوان گونه پروبیوتیک در آب میوه پرتقال استفاده گردید. باکتری های پروبیوتیک به چهار حالت آزاد، بدون پوشش، پوشش تک لایه و دولایه به آب پرتقال تلقیح شدند. ریزپوشانی باکتری پروبیوتیک به روش امولسیون سازی توسط آلژینات کلسیم انجام گرفت. شمارش زنده مانی باکتری های پروبیوتیک به روش کشت مخلوط در محیط کشت MRS Agar تحت شرایط هوازی در دمای oC37 به مدت 48 تا 72 ساعت صورت گرفت. همچنین آنالیز آماری با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سطح احتمال 05/0 درصد انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان کاهش باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس طی پاستوریزاسیون آب پرتقال در حالت آزاد حدود 00/5 سیکل لگاریتمی بود در حالی که در نمونه های حاوی باکتری بدون پوشش، پوشش دار با یک و دو لایه آلژینات، این میزان بسیار کمتر و به ترتیب در حدود 33/3، 90/2 و 50/2 سیکل لگاریتمی گزارش گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد آب پرتقال ماده خام مناسبی جهت تامین رشد لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (محیط اسیدی) بوده و می تواند به عنوان یک حامل، برای انتقال باکتری های پروبیوتیک به بدن انسان در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: آب پرتقال، پاستوریزاسیون، درون پوشانی
  • سیدهادی پیغمبردوست، سهیلا صمدپور هنداوری، سیدجمال الدین پیغمبردوست صفحات 103-114
    سابقه و هدف
    با توجه به اینکه امروزه خطر عفونت با میکروارگانیسم ها مثل کپک، باکتری، ویروس و... سلامتی انسان ها را تهدید می کند و از طرفی به کار بردن مستقیم مواد ضدمیکروبی در مواد غذایی برای سلامت مصرف کنندگان مضر است، استفاده از مواد ضدمیکروبی در بسته بندی غذا اهمیت زیادی یافته است. هدف این مطالعه تولید و بررسی خواص فیزیکی، مکانیکی و ضدباکتریایی فیلم های بسته بندی فعال ضدباکتریایی پلی اتیلنی با دانسیته پایین حاوی نانو ذرات رس اصلاح شده با یون های مس از طریق واکنش تبادل یونی بود.
    مواد و روش ها
    ریزساختار و ویژگی های فیلم های نانوکامپوزیتی حاوی نانوذرات خاک رس اصلاح شده با مس با استفاده از آزمون های فلورسانس پرتو ایکس، طیف سنجی مادون قرمز، پراش پرتو ایکس، میکروسکوپ الکترونی روبشی و آزمون های مکانیکی و میکروبی مورد بررسی قرار گرفت. حضور و اتصال یون مس در فضای بین لایه ای خاک های رس و نیز ایجاد ساختار ورقه ای در نانوکامپوزیت های مورد بررسی توسط آنالیزهای فلورسانس پرتو ایکس و طیف سنجی مادون قرمز اثبات شد.
    یافته ها
    آزمون پراش پرتو ایکس نشان داد که نانوذرات در ماتریکس پلی اتیلن به طور مطلوب پخش شده اند. تصاویر حاصل از میکروسکوپ الکترونی روبشی هر دو فیلم نانوکامپوزیتی مورد بررسی، مورفولوژی ناهمگن تر و زبرتری نسبت به پلی اتیلن خالص نشان دادند و معلوم گردید که خاک رس اصلاح شده با مس نسبت به خاک رس اصلاح نشده، با ماتریس پلیمری سازگاری بیشتری دارد. همچنین نانوذرات خاک رس در داخل ماتریکس پلیمری توزیع بهتری یافته بودند. نتایج آزمون های مکانیکی نیز نشان دادند که افزودن خاک های رس اصلاح شده با مس، ویژگی های مکانیکی فیلم های پلی اتیلنی را به مقدار زیادی بهبود می بخشد. با افزودن نانوذرات مس به ماتریکس پلیمری نیروهای برهم کنشی بین نانوذرات فلزی و زنجیرهای پلیمری بیشتر شده که به استحکام فیزیکی فیلم منجر می گردد. اثر ضدمیکروبی در تمام نمونه های نانوکامپوزیتی مشاهده شد، ولی فیلم های نانوکامپوزیت حاوی خاک رس نوع کلویزیت 30ب اصلاح شده با یون مس اثر ضدمیکروبی بیشتری نسبت به فیلم های نانوکامپوزیتی حاوی مونت موریلونیت اصلاح شده با مس و نیز نسبت به فیلم های پلی اتیلن خالص نشان داده اند.
    نتیجه گیری
    فیلم های نانوکامپوزیتی در مقایسه با فیلم پلی اتیلنی خالص دارای خواص مکانیکی بهبود یافته و اثر ضدمیکروبی در مقابل اشریشیا کلای و استافیلوکوکوس اورئوس بودند. همچنین اثر ضدمیکروبی این نانوکامپوزیت ها در باکتری های گرم منفی بیشتر از باکتری های گرم مثبت بود.
    کلیدواژگان: خاک رس، فیلم بسته بندی، پلی اتیلن دانسیته سبک، خواص فیزیکی، مکانیکی و ضدمیکروبی
  • احمد سبزی بلخکانلو، لیلا میرمقتدایی، هدایت حسینی، مرضیه حسینی، روح الله فردوسی، سعیده شجاعی علی ابادی صفحات 115-122
    سابقه و هدف
    با توجه به اهمیت روزافزون تولید فرآورده های گوشتی نظیر همبرگر در کشور، کیفیت این محصولات از اهمیت خاصی برخوردار است. لذا این تحقیق با هدف تولید محصول همبرگری با کیفیت بهتر، تاثیر آرد دانه آمارانت به عنوان جایگزین پروتئین سویا و آرد سوخاری در فرمولاسیون همبرگر معمولی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آرد دانه آمارانت جایگزین نیمی (50 درصد) از پودر پروتئین سویا و آرد سوخاری شد. ویژگی های شیمیایی (پروتئین، خاکستر، رطوبت، pH)، حسی و افت وزنی نمونه ی همبرگر حاوی آرد دانه آمارانت با نمونه کنترل مقایسه شدند.
    یافته ها
    بر اساس نتایج آزمون های شیمیایی با جایگزینی آردهای سویا و سوخاری با آرد دانه آمارانت میزان pH، رطوبت نمونه های حاوی آمارانت به ترتیب از 06/6 و 16/56 به 13/6، 33/57 درصد افزایش یافت بدون تغییر معنی داری در میزان پروتئین و خاکستر نمونه ها ایجاد شود. نتایج به دست آمده از ارزیابی حسی نیز نشان داد که به جز طعم، بو و رنگ نمونه ها، سایر ویژگی های حسی تحت تاثیر کاهش میزان آرد سویا و سوخاری و جایگزینی آن با آرد دانه آمارانت در فرمولاسیون همبرگر قرار نگرفت.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد، استفاده از آرد آمارانت در همبرگر معمولی منجر به تولید محصول با ویژگی های حسی مطلوب و قابل پذیرش برای مصرف کنندگان شده است.
    کلیدواژگان: همبرگر، آرد آمارانت، ویژگی های حسی، افت وزنی
|
  • M. Moradi, F. Haghighatdoost, L. Azadbakht Pages 1-10
    Background And Objectives
    The association between dietary acid load and cardiovascular disease risk has not been examined among patients with diabetic nephropathy (DN). The purpose of the present study was to assess the association between dietary acid load based on potential renal acid load (PRAL) and protein: potassium ratio scores, and cardiovascular disease risk in patients with DN.
    Materials and Methods
    In the present cross-sectional study, 547 DN patients were enrolled. A validated food frequency questionnaire was used to assess the dietary intake. Standard methods were also employed to assess the biochemical and anthropometric measures.
    Results
    The results showed that the low PRAL group had lower hemoglobin (Hb)A1c (5.7% ±0.5% versus 7.8% ± 0.5%; P = 0.01), triacylglycerols (246.9 ± 2.3 mg/dL versus 257.4 ± 2.3 mg/dL; P = 0.006), systolic blood pressure (103.6 ± 0.7 mmHg versus 106.1 ± 0.7 mm Hg; P =0.03), creatinine and fasting blood sugar than the high PRAL group. Pro:K was positively related to HbA1c (5.8% ± 0.5% versus 7.6% ± 0.5%; P = 0.03); however it was inversely associated with low-density lipoprotein and waist circumference.
    Conclusion
    Both PRAL and Pro:K were positively related to HbA1c in patients with DN. However, biochemical and kidney-related markers depended on the Pro:K and PRAL status.
    Keywords: Dietary acid load, Cardiovascular diseases, Diabetic nephropathy
  • A. Milajerdi, Sh Akhonzadeh, Sh Jazayeri, E. Shirzadi, N. Hashemzadeh, Zh Derakhshan, A. Djazayeri, M. Mahmoodi Pages 11-20
    Background And Objectives
    Depression and anxiety are the major public health problems worldwide, which may act synergistically. Type 2 diabetes can cause and aggravate mental disorders such as depression and anxiety. Saffron as a medicinal plant may attenuate mixed depression and anxiety (MDA).
    Materials and Methods
    A total of 54 outpatients with mild to moderate MDA diagnosed by Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-IV (DSM-IV) were assessed by Beck and Hamilton’s depression and anxiety questionnaires. The patients, in this randomized triple-blind placebo-controlled clinical trial, randomly received 15 mg saffron extract or placebo capsules twice a day for 8 weeks.
    Results
    After the intervention, depression, anxiety and MDA were significantly (P
    Conclusion
    The study results suggest that saffron shows attenuating effect on mild to moderate MDA in patients with type 2 diabetes.
    Keywords: Crocus Sativus L._Mixed depression_anxiety_Saffron_Type 2 Diabetes
  • M. Habibian, H. Khosravi, P. Farzanegi Pages 21-30
    Background And Objectives
    Brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and insulin-like growth factor-1 (IGF-1) have a wide range of biological activities that are influenced by childhood obesity. Therefore the purpose of this study was to examine the effects of 8 weeks of vitamin C intake and regular aerobic exercise on serum BDNF and IGF-1 levels in obese girls.
    Materials and Methods
    In this quasi-experimental research, 28 obese girls were selected and randomly divided into four equal groups as follows: control, exercise, vitamin C, and combined. Aerobic exercise was carried out at 50% to 70% maximal heart rate and 3 sessions per week for 8 weeks. The vitamin C and combined groups consumed 500mg vitamin C tablets 3 times per week. Fasting blood samples were collected before and 48 hours after the last interventions. Serum BDNF and IGF-1 levels were measured by ELISA and enzyme immunoassay methods, respectively.
    Results
    For the vitamin C, exercise and combined intervention groups, the levels of BDNF after 8 weeks were increased and the IGF-1 levels were reduced. Furthermore, all the three interventions were associated with significantly greater percent changes in the BDNF and IGF-1 levels than in the control group, but the effect of combined intervention on IGF-1 percent changes was only greater in comparison to the other interventions (p
    Conclusion
    The favorable effects of the independent and combined interventions of aerobic exercise and vitamin C intake may be partly mediated by the impact of these interventions in regulation of the growth factors‘(BDNF and IGF-1) levels. But the combined intervention could further reduce IGF-1 levels in comparison to other interventions.
    Keywords: Aerobic exercise, Brain, derived neurotrophic factor, Insulin, like growth factor, 1, Vitamin C
  • M. Hajimohammadi, S. Shab, Bidar, Tr Neyestani, A. Djazayery, Mr Eshraghian Pages 31-42
    Background And Objectives
    The possible role of vitamin D receptor (VDR) genotypes in association with metabolic syndrome (MetS) and type 2 diabetes (T2D) is still unclear. This study aimed to investigate the associations between MetS and T2D with the presence of single nucleotide polymorphisms (SNPs) of the vitamin D receptor (VDR) gene in Iranian subjects with T2D.
    Materials and Methods
    730 Iranian subjects (372 T2D and 358 controls) were enrolled in this case-control study. FokI, BsmI, ApaI and TaqI SNPs of the VDR gene were genotyped using the restriction fragment length polymorphism method. The statistical difference in genotype distribution among the groups was assessed by the χ2 test. Logistic regression was performed to calculate odds ratios for the association of the genotype frequencies between different groups with risk of MetS and T2D.
    Results
    The most common genotypes for the BsmI, ApaI, and TaqI SNPs were Bb, Aa, and TT, respectively, whereas for FokI, they were FF. Adjusted χ2 test revealed no difference between the groups in the genotypes frequencies of 4 VDR polymorphisms in T2D subjects. T2D patients with Tt genotype presented a significantly higher FBS (p=0.009) than those with TT and tt genotypes in TaqI polymorphism. Logistic regression showed no association between MetS risk and VDR genotypes.
    Conclusion
    In conclusion, no evidence was found showing that VDR gene polymorphisms have a role in the risk of T2D and MetS in Iranian subjects. Further examination should be carried out on large prospective cohort studies, which apply genome wide association to evaluate the direct effect of these polymorphisms on T2D.
    Keywords: Vitamin D receptor_Polymorphism_Gene_Type 2 diabetes_Metabolic syndrome
  • Ah Ramezani Ahmadi, A. Vedadhir, R. Heshmat, H. Pouraram Pages 43-52
    Background And Objectives
    The prevalence of mental disorders in the developing countries is estimated between 20 to 50%. Behavioral problems in people suffering from hunger are 2 to 3 times higher than others. The aim of this study was to determine the relationship between household food insecurity and adjustment of adolescents.
    Materials and Methods
    This case-control study was conducted among 246 high school age adolescents and their mothers in 2015. Adjustment Inventory for School Students (AISS) and physical activity questionnaire were completed by the adolescents. Household food insecurity, socio-demographic information and health related quality of life (SF-12) were obtained by asking from the student's mothers. The relationship between food insecurity and adjustment status was assessed by using logistic regression.
    Results
    The prevalence of food insecurity in the case group was 62.6% and in the control group was 36.6%. There was a significant association between poor adjustment in students and their physical activity, maternal age and mental and physical health (P-value
    Conclusion
    Food insecurity can be accounted as an independent risk factor in behavioral problems, especially emotional, social and educational adjustment.
    Keywords: Food insecurity, Adjustment, Socio, emotional, Adolescents
  • R. Mohammadi, M. Zabihzadeh, Z. Delshadian, Z. Sarlak, Am Mortazavian, M. Hosseini Pages 53-62
    Background And Objectives
    In this research, the effects of addition of different probiotic strains (L. acidophilus, L. casei, L. reuteri, L. fermentum or L. plantarum) as well as initial pH values (4.3 or 4.8) on the biochemical and microbiological characteristics of non-alcoholic beer drink were studied during 21 days in the refrigerated storage (5°C).
    Materials And Methods
    Probiotics identification and incubation were done with gram staining and MRS-broth medium, respectively. pH and redox potential values were measured by pH-meter. Titrable acidity value was determined by titration with 0.1 N NaOH. Probiotic bacteria were enumerated using MRS-agar medium.
    Results
    The highest biochemical changes were observed in treatments with L. casei and L. acidophilus. The second 7-day interval showed the highest amount of biochemical changes in the treatments with initial pH of 4.3 along with L. casei, L. fermentum and L. reuteri throughout the 21 days of storage; however, other species showed such characteristics only at pH=4.8. The viability of probiotic strains in all treatments, especially in those with initial pH of 4.3, decreased dramatically during the refrigerated storage. L. acidophilus and L. fermentum showed the lowest viability during refrigerated storage. While the highest viability belonged to L. reueri in the treatments with initial pH of 4.3 and to L. plantarum in those with pH=4.8.
    Conclusion
    The results showed that different initial pH values as well as different types of inoculated probiotic strains in non-alcoholic beer drink had effects on the amount of the biochemical changes and the viability of probiotic strains in non-alcoholic beer drink; therefore, non-alcoholic beer drink can be a good choice for growth of probiotic.
    Keywords: Biochemical, Non, alcoholic beer, Probiotic, Viability
  • P. Gholizadeh, B. Ghanbarzadeh Pages 63-74
    Background And Objectives
    Osmotic dehydration is recommended as preliminary process in food drying. Using of sucrose and glucose sugars, as osmotic agent, may lead to lower nutritional quality in final product. In this study, the effects of replacement of these conventional sugars with sorbitol and fructose, that have higher nutritional quality, on osmotic dehydration efficiency and quality properties of dried Shahroodi grape (raisin) were investigated.
    Materials And Methods
    In this research, in first, all samples (15 treatments at three replicates) coated with carboxymethyl cellulose based solution (1%). Five types of osmotic solutions (including sucrose, glucose sorbitol fructose and fructose- sorbitol) in different concentrations (55, 45 and 35%) were used to select the optimum osmotic solutions based on the maximum water loss and dehydration efficiency coefficient and minimum solid gain. The control and pretreated samples were then dried in the oven (air temperature of 80 °C and air velocity of 1.5 m/s) and the effects of coating and osmotic dehydration pre-treatments on the quality of raisins, including shrinkage, rehydration ratio, color, textural properties, vitamin C , salt and acid contents, were investigated.
    Results
    The fructose based osmotic solution showed significantly higher osmotic dehydration efficiency. In addition, using fructose and sorbitol osmotic solutions caused to higher maintaince of vitamin C and lower total color change in comparison to glucose and sucrose based osmotic solutions. However, there were not significant differences in texture hardness and rehydration properties among samples treated by different osmotic solutions
    Conclusions
    The result of this study shows that osmotic solution of fructose and fructose- sorbitol can be successfully used in osmotic dehydration of Sharoodi grapes.
    Keywords: Osmotic dehydration, Grape, fructose, Sorbitol
  • Z. Qhazanfarzadeh, F. Seif, M. Kadivar Pages 75-83
    Background And Objectives
    Application of biopolymers-based films because of disadvantages such as poor mechanical and barreir properties han been limited in the packaging. One of the solutions to overcome this problem is production of nanocomposites. In this way, inorganic and organic fillers can be used. The aim of this study was to compare the effect of organic celloluse nanocrystal (CNC) and inorganic nanoclay (NC) on the properties of the whey protein isolate (WPI) film.
    Materials and Methods
    CNC and NC (sepiolite) were extracted from oat husk and mines in Yazd, respectively, and incorporated to the WPI film forming blend in various loading contenets (2, 4 and 6 wt%). Then their effect on mechanical properties, water vapor permeability (WVP), solubility and transparency of the films was investigated.
    Results
    Both of these nano-particles decreased the WVP of the films, but in this case, CNC showed better performance. The CNC increased solubility in water of the fimls due to the hydrophilic nature, but addition of NC decreased solubility in water due to disc structure. The tensile strength (TS) and modulus of elasticity (E) of the nanocomposite films containing CNC increased. However, NC had no significant effect on TS, and only in concentration of 4% increased significantly on E. Elongation at break and transpareny of films were decreased by both of CNC and NC.
    Conclusion
    Organic CNC, in addition to its ability to make a fully renewable and natural nanocomposites, may also improve the mecanical and barreir properties of protein-based polymers compared to inorganic NC fillers.
    Keywords: Whey protein isolated film, Cellulose nanocrystal, Nanoclay, Nanocomposite, Packaging
  • H. Rashedi, A. Partovi, R. Fattah, Ma Khalilzade Kalagar, M. Khiabani Pages 85-92
    Background And Objective
    Recently, silver nanoparticles have attracted a growing attention in food processing due to their antimicrobial activities. In this study, antimicrobial effect of silver nanoparticles in rainbow trout fillet packaging's was investigated.
    Materials and Methods
    Two samples of nanofilms containing silver nanoparticles covered on titanium dioxide were prepared. First, the quality of 3 and 5% nanofilms was assessed by SEM electron microscope. Following the preparation of nanofilms and a bacterial suspension of E.Coli, the antibacterial activity of nanofilms was measured according to 10900 standard. Rainbow trout fillet was packed in nanofilms and stored for 0, 7, 14 and 21 days in a 4°C refrigerator, and total bacterial count was compared with the samples without nanofilms.
    Results
    The inhibitory effect of 3% and 5% nanofilms on mesophilic bacteria was significant till 7 days, and no considerable change was observed in the following days. The 3% nanofilm had no significant effect on the growth rate of psychrophilic bacteria whereas the effect of 5% nanofilm on the growth rate of pschrophilic bacteria was significant for 7 days.
    Conclusion
    According to the results, utilization of nanofilm containing silver nanoparticles increases the shelf life of rainbow trout fillet.
    Keywords: Nanofilms, Silver nanoparticles, Titatium dioxide, Rainbow trout
  • M. Dowlatabadi, M. Mokhtarian, A. Mortazavi, Ah Elhami Rad Pages 93-102
    Background And Objectives
    The non-dairy probiotic products with valuable nutritional and therapeutic properties are novel issues in the field of industry, nutrition and medicine. The aim of this study is investigation of the effects of encapsulation on the survival of probiotic bacteria by emulsification method during heat the pasteurization process of orange juice.
    Materials And Methods
    In this research, L. acidophilus bacterium was used as probiotic genus in the orange juice. The probiotic bacteria were inoculated into orange juice in four forms: free, uncoated, monolayer coating and multilayer coating. Encapsulation of the probiotic bacteria was carried out by emulsification method by calcium alginate. The enumeration of probiotic microorganisms were carried out as pure plate in the culture medium of MRS Agar under the aerobic conditions at 37oC for 48-72h. Statistical analysis was performed by factorial arrangement based on completely randomized design (CRD) in 0.05% confidence level.
    Results
    The results indicated that the viability loss of L. acidophilus bacteria undergoing pasteurization process was about 5 logarithmic cycles in free form whereas in the orange juice contained uncoated, monolayer and multilayer bacteria, this value was much lower (reported as about 3.33, 2.90 and 2.50 logarithmic cycles, respectively).
    Conclusion
    Orange juice is an appropriate raw material to provide the growth of L. acidophilus bacteria, and could be considered as a carrier for transferring the probiotic bacterium to the host body.
    Keywords: Orange juice, Pasteurization, Encapsulation
  • S.H. Peighambardoust, S. Samadpour Hendvari, S.J. Peighambardoust Pages 103-114
    Background And Objectives
    The aim of this study was to produce and investigate the physical, mechanical and antibacterial properties of low density polyethylene (LDPE) nanocomposite films incorporating Cu modified via ion exchange reactions clay nanoparticles.
    Materials and Methods
    Microstructure, physical, mechanical and antibacterial properties of LDPE-Cu modified clay nanoparticles were studied using X-ray florescence (XRF), X-ray diffraction (XRD), fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), and scanning electron microscopy (SEM).
    Results
    Presence and incorporation of Cu in the interlayer space of clays and its distribution in polymeric matrix were confirmed by the FTIR and XRD tests. Investigating the Cu2 ions incorporation into interlayer space of nanocomposites using the XRD showed a rather uniform distribution of the nanoparticles in polymeric matrix. A coarse and nonhomogenous distribution of nanoparticles in the nanocomposite microstructure compared to that of pure LDPE was shown by scanning electron microscopy (SEM). The results of mechanical tests showed an improved 'tensile strength' and 'elongation at break' properties of Cu2+Cloisite 30B incorporated nanocomposites compared to those of pure LDPE. Incorporating metallic nanoparticles into LDPE matrix promotes polymeric chain-nanoparticles reaction, leading to improved mechanical strength in the resulting films. Microbial results showed antibacterial activity for all the nanocomposite films; however, this effect was pronounced for Cumodified Cloisite 30B type films.
    Conclusion
    Nanocomposites were effective against Escherichia coli and Staphylococcus aureus, and the antibacterial properties were more enhanced against gram-negative bacteria than those for gram-positive ones.
    Keywords: Clay, Cu, Film, LDPE, Physical, Mechanical antimicrobial properties
  • A. Sabzi Belekhkanlu, L. Mirmoghtadayi, H. Hosseini, M. Hosseini, R. Ferdosi, S. Shojaee Aliabadi Pages 115-122
    Background And Objective
    In this study, given the increasing importance of meat production such as burgers in the country, the quality of these products is of utmost importance. With the aim of producing better quality hamburgers , the effect of amaranth grain flour as a substitute for soy protein flour and breadcrumbs in a typical hamburger formulations were studied.
    Materials And Methods
    In this study, half (50%) of the flour with amaranth Replaced instead of soybean protein powder and toasted flour, and chemical properties (protein, ash, moisture, pH), sensory and weight loss of Amaranth containing samples and control sample were compared.
    Results
    Based on the results of chemical tests, with partial substitution of soybean protein and toasted flour, the pH, moisture and weight loss contains amaranth changed from 6/06, 56/16, 9/80 to 6/13, 57/33, 5/53 percent, respectively, without significant changes in protein and ash. The results of sensory evaluation showed that except for the odor and color samples, other sensory characteristics were not under the effect of reducing the amount of soy flour and toasted flour, in the burgers formulation.
    Conclusion
    The results of this study showed application of amaranth flour in production of typical meat hamburger lead to new product with good sensory properties that is acceptable for consumers.
    Keywords: Burger, Amaranth, Amaranth flour, sensory characteristics, weight loss