فهرست مطالب

علوم سیاسی - سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 73، بهار 1395)

نشریه علوم سیاسی
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 73، بهار 1395)

  • 168 صفحه، بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/03/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عنایت الله یزدانی صفحه 7
    اصولا بحران ها و چالش های هر جامعه بر استراتژی ها، سیاست ها، روندها و جریان های حاکم بر آن کشور و نیز مدیریت آن جامعه تاثیر دارد. عربستان سعودی به عنوان یک جامعه سنتی به دلایل گوناگونی با یکسری از بحران ها روبه روست که به طور قطع بر سیاست های رژیم آل سعود و کارآمدی و مدیریت آن و نیز روندهای حاکم و تعاملات آن با محیط پیرامونی اثرگذار هستند. در حقیقت باید گفت نوع نظام سیاسی و ساخت غیردموکراتیک حاکم بر جامعه عربستان و نیز ساختار قدرت در آن و سازوکارهای سنتی پدرسالارانه در این کشور، سبب ساز مجموعه ای از بحران های گوناگون شده است که با تاثیر منفی بر توان و کارآمدی رژیم آل سعود، سبب بروز حوادث فاجعه انگیزی همچون حادثه منا در سال 1436 و ناتوانی در مدیریت موثر آن شده اند. پرسش این مقاله آن است که: بحران های جامعه عربستان چه تاثیری بر بروز فاجعه منا و مدیریت آن داشته است؟ بررسی ها نشان می دهد بحران ها و چالش های موجود در جامعه عربستان، موجب ناکارآمدی دولت این کشور در ممانعت از بروز این فاجعه و به ویژه مدیریت آن شده است.
    کلیدواژگان: رژیم آل سعود، فاجعه منا، بحران، مدیریت بحران، عربستان و حج
  • سیدمهدی علیزاده موسوی صفحه 33
    یکی از ابعادی که می توان فاجعه منا را بررسی کرد، تحلیل و بررسی این فاجعه از منظر ساختار قدرت و نظام سیاسی حاکم بر عربستان سعودی است. در این رویکرد، ساختار قدرت و نظام سیاسی عربستان، ویژگی هایی دارد که می تواند بخشی از چیستی و چرایی فاجعه منا را تفسیر کند. مدل نظام سیاسی عربستان که بر نوعی نظام پادشاهی وراثتی رانتیر (تحصیل دار) مبتنی است، پیامدهایی از قبیل بی اهمیتی به اصل فاجعه، عدم پاسخگویی، استیلای رسانه ای و دیپلماسی مبتنی بر تهدید و تطمیع را به دنبال داشته و ساختار دو رکنی قدرت (دیانت و سیاست) موجب مشروعیت سازی و برخورد ایدئولوژیک با حادثه شده است. همچنین پیوندهای استراتژیک غرب با آل سعود، موجب همگرایی رسانه های غربی با دولت در بازتاب این حادثه گردیده است. نیز اثرگذاری برخی از متغیرهای موجود در زمان حادثه، همچون جنگ های یمن و سوریه و چالش های ناشی از انتقال قدرت را نباید نادیده گرفت.
    کلیدواژگان: ساخت قدرت، دولت رانتیر، وهابیت، فاجعه منا، عربستان
  • سیدعلی اصغر سلطانی، مهدی مقدسی نیا صفحه 55
    در فاجعه منای سال 1394 که یکی از خون بارترین وقایع تاریخ حج در مکه بود، جمعا 464 نفر ایرانی به شهادت رسیدند. این تلفات جانی که به دلیل سقوط جرثقیل در محوطه مسجدالحرام و ازدحام جمعیت در رمی جمرات در منا رخ داد، به سرعت در مطبوعات جهان و جهان اسلام بازتاب یافت و به جنگ رسانه ای شدیدی میان رسانه های عربستان سعودی و ایران انجامید و در نهایت موجب کاهش شدید روابط دیپلماتیک بین دو کشور گردید. این پژوهش معطوف به این جنگ رسانه ای است و مسئله اصلی آن این است که: بازنمایی این وقایع در رسانه های این دو کشور چگونه بوده است و آنها از چه سازوکارهایی برای بازنمایی این وقایع و مقابله با یکدیگر بهره گرفته اند؟ برای پاسخ به این پرسش از روش تحلیل گفتمان لاکلا و موف استفاده شده است. این پژوهش نشان می دهد مطبوعات عربستان با استفاده از سازوکارهای گوناگونی چون نام گذاری خنثای این واقعه، استفاده از گزاره های دینی ای چون قضا و قدر، انتساب مسئولیت حادثه به حجاج ایرانی و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و تکذیب روایت ایرانی از این واقعه، به شکل های مختلف کوشیدند نقش منفی عربستان را در این رویداد به حاشیه برانند و افکار عمومی را به سوی ایران معطوف سازند. در مقابل مطبوعات ایران نیز با استفاده از نام گذاری منفی واقعه و انتساب جنگ طلب بودن، آمریکایی و اسرائیلی بودن عربستان، منفعت طلبی عربستان از مراسم حج و نسبت دادن عربستان با تروریسم، بازنمایی منفی ای از نقش عربستان در مطبوعات فارسی زبان ارائه کنند.
    کلیدواژگان: منا، مطبوعات ایران، مطبوعات عربستان، تحلیل گفتمان
  • امیرساعد وکیل صفحه 83
    پس از وقوع فاجعه منای سال 1394 و جان باختن حدود پانصد نفر از حجاج ایرانی، احقاق حقوق بازماندگان قربانیان از بحث های قابل توجه به شمار می آید. ازاین رو، در مقاله پیش رو، پس از بازخوانی ماهیت فاجعه منا در آیینه حقوق، به روش های مطالبه حقوق بازماندگان قربانیان این حادثه با توجه به ظرفیت های حقوق بین الملل، حقوق جمهوری اسلامی ایران و حقوق عربستان پرداخته ایم. در ارزیابی واقع بینانه احقاق حقوق بازماندگان و خانواده قربانیان، مبتنی بر ظرفیت های حقوق داخلی و حقوق بین الملل است. ازاین رو، حقوق بازماندگان قربانیان فاجعه منا در چند عرصه قابل پی گیری خواهد بود: از طریق توسل به ظرفیت عهدنامه مودت 1308 میان ایران و سرزمین حجاز، توسل به کنوانسیون 2003 یونسکو درباره صیانت از میراث فرهنگی ناملموس جهانی و نیز استناد به قانون شبه جرم خارجیان در آمریکا که مورد نقض حقوق بشر در فاجعه منا، تخلف از حقوق بین الملل عرفی است.
    کلیدواژگان: فاجعه منا، حقوق بین الملل، حقوق بشر، دولت عربستان، جمهوری اسلامی
  • داود غرایاق زندی صفحه 101
    جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی، دو کشور اثرگذار در منطقه فرعی خلیج فارس هستند که شعاع نفوذشان همه منطقه خاورمیانه بزرگ را دربرمی گیرد. روابط میان دو کشور در یک دهه گذشته، بسیار پرتنش بوده و در این مدت تغییر مقامات سیاسی دو کشور نیز نتوانسته این روابط را بهبود بخشد. علت این تنش ها به منابع رفتار سیاست خارجی دو کشور، سابقه تاریخی هر یک و همچنین تعارض منافع آنها در منطقه خلیج فارس و خاورمیانه بازمی گردد. بیشترین فضای رقابت دو کشور در سه کشور بحرانی عراق، سوریه و یمن است. براین اساس، دورنمای روابط دو کشور تابع رفتار آنها در منطقه و در برخورد با این سه کشور می باشد. سه سناریو مطرح در سیاست خارجی دو کشور در منطقه قابل طرح است: تلاش برای دولت سازی، کوشش برای حفظ سازه سیاسی کشورهای در حال فروپاشی و در نهایت، تداوم روند کنونی که ممکن است به تجزیه این سه کشور بحرانی بینجامد. این مقاله ضمن بررسی این سناریوها و پیشران ها، سدکننده ها و کارت های شگفتی ساز آن، بهترین سناریو را برای دو کشور، سناریوی دوم می داند که با منافع ملی دو کشور، و تاریخچه و وضعیت عمومی منطقه سازگار است.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی، عربستان سعودی، سیاست خارجی، خلیج فارس، خاورمیانه، سناریوسازی
  • اعظم امینی، محمد عابدی صفحه 129
    وقوع فاجعه منا در دوم مهر 1394 در مراسم رمی جمرات که به جان باختن 464 نفر از حجاج ایرانی انجامید، مسائل حقوقی متعددی را از نظر حقوق بین الملل، مسئولیت مدنی، تعارض قوانین و دادگاه ها و نیز حقوق جزای بین الملل مطرح کرده و دخالت مسائل سیاسی در مسائل حقوقی، امکان حل و فصل منطقی آن را کم رنگ ساخته است. رجوع به دادگاه های داخلی ایران یا عربستان سعودی و یا رجوع به محاکم بین المللی، راهکارهای پیشنهادی است که البته مصونیت دولت ها مانعی برای رجوع به محاکم داخلی ایران و اصل حاکمیت دولت ها مانعی برای مراجعه به محاکم بین المللی به شمار می آید. این مقاله با روش توصیفی و تحلیلی و با مطالعه سوابق حل و فصل اختلاف های بین المللی مشابه، به این نتیجه می رسد که هرچند از حیث حقوقی امکان رجوع به محاکم داخلی عربستان سعودی بر مبنای اصل صلاحیت سرزمینی قوانین کیفری و اعمال قانون محل ورود زیان و خسارت در قواعد حل تعارض قوانین ناظر به مسئولیت مدنی وجود دارد، لیکن پس از بهبود نسبی روابط سیاسی، انعقاد موافقت نامه مقطوع با هدف جبران خسارت های زیان دیدگان و افزایش حصول نتیجه، راهکار کاراتری تلقی می شود.
    کلیدواژگان: فاجعه منا، حقوق بین الملل، مسئولیت مدنی، توافق دیپلماتیک، عربستان
  • چکیده مقالات به زبان عربی
    ترجمه: عماد جمعه زاده صفحه 151
|
  • Enayatollah Yazdani Page 7
    Basically the crises and challenges in each community affect the strategies, policies and procedures that govern the country and manage the society. Saudi Arabia, as a traditional community, because of a variety of reasons faces a series of crises, which are certainly effective on the policies of the Saudi regime, the effectiveness of its management, the prevalent trends as well as its interactions with the foreign environment. In fact, the type of the political system and the non-democratic structure governing the Saudi society, and also the traditional patriarchal power structure and mechanisms in the country have resulted in a series of crises, which have adversely affected the ability and effectiveness of the Saudi regime, causing catastrophic events such the incident of Mina in 2015 and the inability to manage it effectively. This article seeks to determine the effects of the crises in the Saudi society on the disaster of Mina and its management. The study shows that the crises and challenges in Saudi society have led to the ineffectiveness of the government in preventing the occurrence of the disaster and in particular its management.
    Keywords: Saudi regime, Mina disaster, crisis, crisis management, Saudi Arabia, Hajj
  • Seyyed Mahdi Alizadeh Mousavi Page 33
    One of the aspects that can be considered in the analysis of the disaster of Mina is in terms of the power structure and the political system of Saudi Arabia. In this approach, the analysis of the Saudi power structure and political system will reveal a number of features that can be helpful to some extent in the interpretation of the how and why of the disaster of Mina. Saudi Arabia's political system which is based on a system of Rentier hereditary monarchy has led to such consequences as indifference toward the disaster, lack of accountability, media and diplomatic hegemony based on threat and bribery; on the other hand, the binary structure of the power (religion and politics) has resulted in legalizing and taking an ideological approach toward the incident. Furthermore, the strategic alliances of the West with the Saudis have led to the integration of the Western media with the government in the reflection of the incident. In addition, the impact of some of the variables in the time of the incident, such as the war in Yemen and Syria, and the challenges posed by the transition of the power should not be ignored.
    Keywords: power structure, Saud, disaster areas, the political system, the state
  • Seyyed Ali Asghar Sultani, Mehdi Moqdassinia Page 55
    A total number of 475 Iranians were martyred in the hajj ritual in 2015, which was one of the most catastrophic events in the history of hajj in Mecca. The death toll was because of the fall of a crane within the area of Masjid al-Haram and the stampede in Mina during the ritual of “stoning the devil” (Ramy-e Jamaraat). The event was quickly covered by the press of the world and the world of Islam and led to an intense media war between Saudi Arabia and Iran and eventually led to a sharp decline in diplomatic relations between the two countries. This research focuses on this media war and its main question is how the media of the two countries represented the event; and which mechanisms did they use to represent the events and confront with each other. To answer these questions Laclau and Mouffe's discourse-analysis method has been used. This study shows that the Saudi press tried to marginalize the negative role of the Saudi Arabia and steer the public opinion towards Iran, using a variety of mechanisms, such as addressing the event as neutral, using religious codes such as fate, attributing the responsibility to the Iranian pilgrims and the Revolutionary Guards of the Islamic republic of Iran, and denying the Iranian narrative about the incident. In contrast, the Iranian press tried to address the event negatively through the following features: addressing the other party as belligerent, accusing the Saudis’ as having tendency to America and Israel, condemning the Saudis’ as taking a self-interest approach in the hajj and reproaching the Saudis’ as showing tendency to terrorism.
    Keywords: Mina, Iranian press, Saudi press, discourse analysis
  • Amir Saed Vakil Page 83
    Subsequent to Mina Catastrophe in 2015 and the death of about 500 Iranian hajjis, the observation of the survivors’ rights is regarded a significant issue.
    In the present article, after a review on the nature of Mina Catastrophe in terms of rights, it has been investigated the ways of considering the rights of survivors regarding the capacities of international rights, the rights of Islamic Republic of Iran as well as Saudi Arabia’s.
    On the basis of a realistic investigation, observing the rights of survivors and their families would be dependent on the capacities of internal and international rights. This issue will be pursued in fields such as relying on the capacity of friendship contract among Iran and Hejaz in 1929, 3003 Ionesco convention concerning preservation of universal abstract cultural inheritance and also referring to the pseudo crime law about the foreigners in America in which the violation of human rights in Mina catastrophe is considered the violation of common international law.
    Keywords: Mina Catastrophe, International rights, Saudi Arabia government, Islamic Republic
  • Dawood Gharayaq Zandi Page 101
    Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia are two influential countries in the subpart Persian Gulf, whose influence covers all the grand Middle East. The relationship between the two countries has been full of tensions during the last decade. During this period, the change of the political figures of the two countries has not brought about any improvement in this relationship. The reasons behind these tensions include the sources of the foreign-policy behavior of the two countries, their historical background and also disparity between their benefits in the Persian Gulf region and the Middle East. The most expanded space of the competition of the two countries covers the three countries in crisis, namely Iraq, Syria and Yemen. There are three outstanding scenarios in the foreign policy of the two countries in the mentioned region: attempt to establish a government, attempt to maintain the political structure of the falling-apart countries, and finally maintenance of the current trend which may result in segregation of the countries in crisis. This article studies these scenarios and motives and the obstacles on their ways. Meanwhile, it is concluded that the best scenario for the two countries is the second scenario, which is in agreement with the national benefits of the two countries and the history and general conditions of the region.
    Keywords: Islamic Republic, Saudi Arabia, foreign policy, Persian Gulf, Middle East, scenario development
  • Azam Amini, Mohammad Abedi Page 129
    The disaster in Mina during the ritual of “stoning of the devil” (Ramy-e Jmaraat) in September, 24th, 2015, led to the death of 464 people of Iranian pilgrims. This event raised numerous legal issues falling in the domain of the international law, civil liability, conflict between the laws and courts and also the international criminal law; meanwhile, the involvement of the political issues has decreased the possibility of resolving the conflict in a logical way. Appealing to the Iranian or Saudi Arabia courts or to the international resources is the recommended strategy; however, the impunity of governments obstacles the course for an appeal to national courts of Iran; on the other hand, the principle of the rule of governments obstacles the course of referring to the international courts. Through a descriptive and analytical method, this article studies the previous similar international cases and it concludes that based on the principle of the territorial eligibility in the criminal law and the law of the location of occurrence of the damage included in the regulations concerning the civil liability, it is possible to refer to the national courts of the Saudi Arabia; however after the relative improvement of the political relations, a more efficient solution is to achieve a conclusive agreement for the recompense of the damages of the victims and accomplishment of a convincing agreement.
    Keywords: the disaster of Mina, legal solutions, civil liability, Saudi Arabia, Iran