فهرست مطالب

پژوهشنامه تربیتی
سال دهم شماره 4 (پیاپی 44، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن امیر خسروی، محسن توکلی*، اسماعیل علیمحمدی، معصومه آقا افشار صفحات 1-12
    مقدمه
    خودکارآمدی، سازوکار لازم را برای انسان را به منظور دستکاری و کنترل حوادث در زندگی را فراهم می کند .
    روش تحقیق: با توجه به ماهیت پژوهش روش آن توصیفی و به شکل میدانی، به وسیله دو پرسش نامه خودکارآمدی و فرسودگی شغلی انجام گرفت.جامعه آماری این پژوهش را اعضای هیات علمی تمام وقت دانشگاه های آزاد در سال تحصیلی1392-1391 که شامل 349 نفر بودند تشکیل دادند. نمونه گیری بصورت تصادفی ساده انجام وتعداد نمونه بر اساس مراجعه به جدول مورگان 186 نفر برآورد شد که محقق 190 نفر را بعنوان نمونه مورد بررسی قرار داد.
    یافته ها
    ، تفاوت آماری معناداری در خودکارآمدی اعضای هیات علمی مرد و زن مشاهده نشد (p=0/711). تفاوت آماری معناداری در فرسودگی شغلی اعضای هیات علمی مرد و زن مشاهده نشد (p=0/343).
    نتیجه گیری
    زنان با تلاش بیشتر و انگیزه و وجدان کاری این تعارض را حل و با جدیت و تعهد و جدان کاری، پابه پای مردان کار و تلاش می کنند همچنین تفاوت درعوامل فرهنگی، خانوادگی، ادراک نادرست از توانایی هاداشتن انتظارات پایین یا بالا، نگرش جامعه و نهادهای اجتماعی، افزایش تعداد دانشجویان و تعداد کلاسها، عنصر عشق و علاقه به تدریس کمبود نیروی انسانی و وجود تقاضاهای نامتناسب باعث عدم تاثیر جنسیت بر متغیرهای خودکارامدی و فرسودگی شغلی شده است.
    کلیدواژگان: خودکارامدی، فرسودگی شغلی، اعضای هیات علمی
  • بهناز بهزادی* صفحات 13-30
    پژوهش حاضر بررسی مدلی علی از انعطاف پذیری و انسجام خانواده و تعهد هویت با واسطه گری سبک های هویت می باشد. این پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی است. 306 نفر از دانش آموزان دختر دبیرستان های کازرون به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، با استفاده از پرسشنامه های انعطاف پذیری، انسجام خانواده و سبک های هویت برزونسکی مورد آزمون قرار گرفته اند. یافته های حاصل با روش معادلات اندازه گیری و ساختاری به وسیله نرم افزار LISREL مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان داد که انعطاف پذیری و انسجام خانواده دارای اثرات مستقیم و متفاوتی بر سبک های هویت اطلاعاتی، سبک هویت هنجاری و سبک هویت سردرگم-اجتنابی ست و سبک های هویت نیز دارای سهم های تبیین کنندگی متفاوتی بر تعهد هویت می باشد. نتایج نشان دهنده اهمیت مدل ارتباط والدین با فرزندان و نحوه اعمال قوانین معین در چارچوب خانواده در جریان فرآیند هویت یابی می باشد. در این راستا والدین و مشاوران مدارس می توانند بسیار تاثیرگذار باشند.
    کلیدواژگان: انسجام خانواده، انعطاف پذیری خانواده، تعهد هویت، سبک های هویت و مدلسازی معادلات ساختاری
  • هادی تقی زاده، نوشیروان خضری مقدم، حمدالله منظری توکلی، زهرا زین الدینی میمند صفحات 31-44
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش اهداف پیشرفت، حافظه فعال و سبک های شناختی در پیش بینی پیشرفت ریاضی بود. بدین منظور از بین تمامی دانش آموزان پایه هفتم دبیرستانهای منطقه دو شهر مشهد تعداد 264نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و به سه پرسشنامه سبک های شناختی وابسته به زمینه و ناوابسته به زمینه، پرسشنامه جهت گیری هدفی میدگلی و همکاران (1998) و پرسشنامه حافظه فعال پاسخ دادند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان استفاده شده. نتایج نشان داد که میان سبک های شناختی، اهداف پیشرفت و حافظه فعال با پیشرفت ریاضی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد و حافظه فعال بیشترین سهم را در پیش بینی پیشرفت ریاضی دارد. دانش آموزانی که سبک شناختی ناوابسته به زمینه دارند، میزان فراخنای حافظه فعال بیشتری را گزارش کرده اند. دانش آموزان با سبک شناختی ناوابسته به زمینه نمره ی اهداف تبحری بیشتری دارند. دانش آموزان با سبک شناختی وابسته به زمینه نمره ی اهداف اجتنابی بیشتری دارند. اهداف تبحری با حافظه فعال رابطه معنادار دارد. بین میزان فراخنای حافظه فعال و نمره هدف رویکردی ارتباط معناداری در جهت مستقیم وجود دارد. بین میزان فراخنای حافظه فعال و نمره هدف اجتنابی ارتباط معناداری در جهت معکوس وجود دارد. نتایج پژوهش نشان می دهد که پیشرفت تحصیلی ریاضی از طریق اهداف پیشرفت، سبک شناختی و حافظه فعال قابل پیش بینی است ولی نتایج تحلیل رگرسیون همزمان مشخص کرد که سهم فراخنای حافظه فعال پیش از اهداف پیشرفت وسبک شناختی است.
    کلیدواژگان: سبک های شناختی، اهداف پیشرفت، حافظه فعال، پیشرفت ریاضی
  • فاطمه پورعلی صفت، کاترین فکری، احمدرضا اوجی نژاد صفحات 31-44
    هدف پژوهش تعیین اثربخشی تلفیق الگوی چندمحوری شفیع آبادی با نظریه یادگیری اجتماعی کرامبولتز بر تاب آوری دانشجویان شاغل دانشکده علوم تربیتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون – پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه دانشجویان شاغل گرایش روان شناسی و مشاوره دانشکده علوم تربیتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت بودند که مجموعا 1100 نفر می شدند. با نمونه گیری در دسترس پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) روی 100 نفر از دانشجویان شاغل اجرا شد از بین کسانی که نمره کمتری گرفتند 32 نفر به تصادف انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل هرکدام 16 نفر جایگزین شدند.اعضای گروه آزمایش 9 جلسه آموزش 5/1 ساعته آموزش دیدند و اعضای گروه کنترل هیچگونه آموزشی دریافت نکردند. پس آزمون برگزار گردید و نتایج توسط آزمون آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد تلفیق الگوی چند محوری شفیع آبادی با یادگیری اجتماعی کرامبولتز در افزایش تاب آوری دانشجویان تاثیر معنادار دارد.
    کلیدواژگان: الگوی چندمحوری شفیع آبادی، نظریه یادگیری اجتماعی کرامبولتز، تاب آوری
  • آراس رسولی صفحات 65-78
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین آمادگی به اعتیاد، خودکارآمدی پرخاشگری ، ،افسردگی و استرس در دانشجویان دختر وپسر دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهابادانجام شد.روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه ی آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانشجویان شاغل به تحصیل دختر و پسر در دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد در سال 1393 می باشداز میان جامعه آماری مورد نظر تعداد 120 نفر به به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. باروش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پنج پرسسنامه استفاده گردید که عبارتند از: پرسشنامه های آمادگی به اعتیاد ، خودکارآمدی چسنی،پرخاشگری اهواز (1379 )، افسردگی بک، استرس.داده هاازطریق آمارتوصیفی( فراوانی ، نمودار و...) وآماراستنباطی( آزمون t وضریب همبستگی)مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.یافته های پژوهش نشان دادکه بین دو جنس در آمادگی به اعتیاد تفاوت معنی داری وجود دارد.همچنین نتایج نشان داد : بین پرخاشگری و آمادگی به اعتیاد در دانشجویان دختر و پسر رابطه وجود دارد، بین خودکارآمدی و آمادگی به اعتیاد در دانشجویان دختر و پسر رابطه وجود دارد، بین افسردگی و آمادگی به اعتیاد در دانشجویان دختر و پسر رابطه وجود دارد، بین استرس و آمادگی به اعتیاد در دانشجویان دختر و پسر رابطه وجود دارد، بین جنسیت و آمادگی به اعتیاد در دانشجویان دختر و پسر رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: آمادگی به اعتیاد، خودکارآمدی پرخاشگری، افسردگی و استرس
  • شهلا محمودیان، بهرنگ اسماعیلی شاد* صفحات 79-96
    روش پژوهش: این پژوهش از نوع توصیفی و به شیوه همبستگی است. جامعه آماری پژوهش 203 دانش آموز متوسطه دختر و پسر را شامل می شود . نمونه تحقیق تمام شماری شده و پرسشنامه بین کلیه دانش آموزان توزیع گردیده است . داده های پژوهش از طریق پرسشنامه کما لگرایی تری - شورت و همکاران (1995) و خلاقیت تورنس (2002) جمع آوری گردید. پایایی آن با روش ضریب آلفای کرونباخ برای مقیاسهای کمال گرایی به ترتیب 85/0 و برای مقیاس خلاقیت ضریب 81/0 به دست آمد. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره و آزمونT به کمک نرم افزار spss نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج آزمون پیرسون نشان داد که رابطه معنا داری بین ابعاد کمال گرایی با خلاقیت وجود دارد . همچنین نتایج رگرسیون حاکی از آن است که ابعاد کمالگرایی می تواند خلاقیت را پیش بینی کند. بعلاوه دختران نمره های بالاتری در متغیر کمال گرایی منفی کسب کردند در حالی که پسران نمره های بالاتری در کمال گرایی مثبت به دست آوردند.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود که ویژگی های شخصیتی دانش آموزان مورد بررسی قرار گرفته و با شناسایی ابعاد مثبت و منفی کمال گرایی در دانش آموزان در جهت کمک به رشد و تقویت خلاقیت آنها کمک نمود.
    کلیدواژگان: خلاقیت، کمال گرایی مثبت، کمالگرایی منفی، دانش آموزان متوسطه، جنسیت
  • قاسم مدرسی*، مصطفی محمدی، غلامرضا کاظمی صفحات 97-110
    تحقیق حاضر «خود های ممکن» دانشجویان مترجمی را با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاری مورد بررسی قرار می دهد و سپس، پرسشنامه رشد«خود» دانشجویان مترجمی را طراحی و روایی سنجی می کند. ابتدا، با استفاده از تحلیل محتوا و مقوله بندی مظمون های اصلی، بیشترین عوامل گفته شده تکراری از مصاحبه هایی که با 20 نفر شرکت کننده بدست آمد شامل این موارد بود : 1. نهایت تلاش، 2.رشد«خود»، 3. مترجم موفق، 4.حرمت در کار ترجمه،5. خطر از دست دادن علاقه، 6.مواجه شدن با مشکلات به طور انتقادی، 7. شهروند موثر واقع شدن، و 8.رضایت درونی. بعد از این، محققین سوالاتی را طراحی کردند که شامل 50 جمله خبری به صورت طیف پنج گزینه ای بود و تحقیق آزمایشی در دو مرحله انجام شد. با استفاده از تحلیل عامل، پرسشنامه طراحی شده بین 168 نفر دانشجوی مطالعات ترجمه توزیع شد. پرسشنامه معتبر شده شامل 41 مورد جمله خبری بود که رشد«خود» دانشجویان مترجمی زبان انگلیسی نامیده شد که شامل چهار سازه اساسی است. عامل اول : «خود واقعی»، عامل دوم : «خود ایده ال»، عامل سوم : «خود باید» و عامل چهارم : «خود ترس». در طی مرحله بعدی تحقیق، محققین رابطه بین نمرات دانشجویان از پرسشنامه رشد«خود» آنها را و نمرات عملکرد ترجمه هایشان را مورد بررسی قرار داد و نتایج بدست آمده از رشد«خود» دانشجویان و عملکرد ترجمه هایشان، همبستگی متوسط و مثبت را نشان داد [r=–.45، n=62، p<.05]. اساتید پیشنهاد می گردد «خود ایده ال» و «خود باید» مربوطه را دردانشجویان ارتقاء دهند.
    کلیدواژگان: رشد خود، عملکرد ترجمه، خود های ممکن، تحلیل عامل
  • هادی معبدی*، کیانوش هاشمیان، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 111-128
    هدف از این مطالعه پیش بینی سرزندگی تحصیلی بر اساس ویژگی های شخصیتی و خود تنظیمی تحصیلی بود .در این مطالعه ، 387 دانش آموز(195 پسر و 192 دختر ) در دوره متوسطه ی دوم شهرستان بروجرد در سال تحصیلی 93-1392 شرکت داشتند ،که به روش خوشه ایتصادفی چند مرحله ای انتخاب شده بودند . مشارکت کنندگان سه پرسشنامه شامل، پرسشنامه پنج عاملی شخصیت ،پرسشنامه خود تنظیمی تحصیلی و پرسشنامه سر زندگی تحصیلی را تکمیل کردند . برای بررسی پایایی این ابزارها از آلفای کرونباخ استفاده شده است، و برای بررسی روایی آن ها از روش تحلیل عاملی و همسانی درونی استفاده شده است ،که ابزارها پایایی و روایی مطلوبی را نشان دادند . تحلیل داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل مسیر انجام شد . به طور کلی نتایج حاکی از آن بود که :اول ؛ سرزندگی تحصیلی را می توان به وسیله صفات شخصیتی (برونگرایی، سازش پذیری و روان رنجوری ) پیش بینی کرد . دوم ؛ صفات شخصیتی ( روان رنجوری ، باز بودن نسبت به تجربه و وظیفه شناسی )توان پیش بینی خود تنظیمی تحصیلی را دارند . سوم ؛ نتایج تحلیل مسیر از اثر میانجی گری خود تنظیمی تحصیلی حمایت نمی کند .
    کلیدواژگان: ویژگیهای شخصیتی، خود تنظیمی تحصیلی، سر زندگی تحصیلی
|
  • Hasan Amirkhosravi, Mohsen Tavakoli *, Esmaeel Alimohamdi, Masume Agha Afshar Pages 1-12
    Self-efficacy, mechanism necessary for man to manipulate and control events that affect his life
    Materials And Methods
    Due to the descriptive nature of the research methodology as a field , with two questionnaires efficacy and burnout . The population consisted of full-time faculty members in Kerman Azad University Thsyly1392-1391 involving 349 patients formed. Simple random sampling the number of samples based on 186 Morgan estimated that the researcher examined 190 as an example . In inferential statistics, according to the research objectives and parameters estimation and prediction of statistical tests of Pearson correlation coefficients , and t-test for independent groups was used. To analyze the data and calculate the results of the statistical package version 16 spss significant at p Finding:.No statistically significant differences in efficacy were observed in male and female faculty members (p =0/711).statistically significant differences were observed in male and female faculty members Burnout (p =0/343).
    Concluded: women cultural factors, family, wrong perception of the ability Hadashtn high or low expectations, the attitude of society and social institutions, increasing the number of students and number of classes, teaching is love Shortage of personnel and inappropriate demands and burnout caused by the effect of gender on efficacy variables.
    Keywords: self efficiency, burnout, Faculty Members
  • Behnaz Behzadi* Pages 13-30
    Study causal model of flexibility and family cohesion and commitment of identity is the identity of the inter-mediation style. This descriptive and correlation study. 306 students of high school girl opined multistage cluster sampling, using a reliable, flexible, family cohesion and Identity styles have been tested. The results of measurement and structural equation modelling were analysed by LISREL software. The results showed that the flexibility and cohesion of the family has a direct impact on identity style and identity styles also share the commitment of identity is different explanatory. The results illustrate the importance of communication, parent-child model identification process is underway. In this regard, parents and school counselors can be very effective.The results illustrate the importance of communication, parent-child model identification process is underway. In this regard, parents and school counselors can be very effective.The results illustrate the importance of communication, parent-child model identification process is underway. In this regard, parents and school counselors can be very effective.
    Keywords: Commitment to identity, Family cohesion, family flexibility, identity styles, structural equation modelling
  • Hadi Taghi Zadeh, Noshiravan Khezri Moghadam, Hamdolalah Manzari Tavakoli, Zahra Zinedine Meymand Pages 31-44
    This study examined the role of achievement goals, working memory and cognitive styles in predicting academic achievement in math. Among all students in grade seven high schools in the two cities of Mashhad, 264 people sampling multi-stage cluster were selected and questionnaires cognitive styles dependent on context and unrelated to the fields, inventory goal orientation Midgley et al (1998 ) and full questionnaire responded memory. To analyze the data, Pearson correlation and regression analysis were used. The results showed that cognitive styles, achievement goals and working memory there is a significant positive correlation with math achievement and predicted mathematics achievement is the highest share in working memory. Cognitive styles of students who are independent, have reported the amount of memory span more active. Students with independent stylistic mastery goals are more or average score. Students with field dependent cognitive style are more avoidant score goals. Working memory is a significant relationship mastery goals. - The relationship between working memory span and approach the target score in order to direct significant relationship exists between working memory span and score the aim of avoiding significant negative relationship exists Dard.ntayj research shows that mathematical achievement of the goals of progress , stylistic and working memory predictable. But regression analysis revealed that the share of working memory span is a goal of developing cognitive styles.
    Keywords: cognitive styles, ACHIEVEMENT, working memory, math achievement
  • Fatemeh Poralisefat, Katrin Fekri, Ahmadreza Oginegad Pages 31-44
    The aim of present study was to determine the effectiveness of compiling of Shafiabady’s multi axial pattern of vocational choice (SMPVC) with Krumboltz’s socal learg theory on resiliency in employed students of Education college in Islamic azad university of Marvdasht branch. Research method was semi-experimental with pre-test, post-test and control group. Statistical community included all of employed students of Education college in Marvdasht university City, Iran. With the available sampling ,questionnaire Resiliency Connor and Davidson (2003) was conducted on 100 employed students. After performing the 32 persons with the lowest scores were selected randomly and divided randomly into two groups of experimental and control, 16 subjects each. the experimental group received training in 8 sessions of 1.5 hours. No intervention was made in the control group. The results showed that the training compiling of Shafiabady’s multiaxial pattern of vocational choice with social learning theory affected the increase of resiliency.
    Keywords: Shafiabady's multi axial pattern of vocational choice (SMPVC)_krumboltz social learning theory ‚ Resiliency
  • Aras Rasooli* Pages 65-78
    This study examined the relationship between readiness to addiction, self-aggression, depression and stress among female students of Islamic Azad University of Mahabad were boys.The research is descriptive and correlational.The population consisted of all male and female students studying at Islamic Azad University of Mahabad in 2014 to Bashdaz target population of 120 people were chosen as samples.Were selected by simple random sampling. Was used to collect data from five Prssnamh include:Preparation questionnaire to addiction, self Chinese, Ahvaz Aggression (1379), Beck Depression, Stress.Haaztryq data descriptive statistics (frequency, graph, etc.) Vamarastnbaty (t-test and correlation coefficient) were analyzed.The findings showed that there is a significant difference between the sexes in readiness to addiction.The results showed that between aggression and readiness to addiction in male and female students there, between self-efficacy and readiness to addiction in male and female students there is a relationship between depression and addiction potential of male and female students there, between stress and addiction potential is there male and female students, between gender and ready to addiction in male and female students there.
    Keywords: Ready to addiction, self, aggression, depression, stress
  • Shahla Mahmudian, Behrang Esmaeili Shad* Pages 79-96
    The purpose of this research is to study the relation between perfectionism and creativity in second high school students in Jajarm .This research is a kind of descriptive-correlation research.203 girls and boys students who are studing in high schools are considered as statistic population of this research.All samples of this research was counted and the questionnaires was distributed between all of the students .The data of research were collected via the scale of Tree-short and workers, perfectionism (1995) and Torrance,s creativity quiz (2002) .previously, the integrity of it was approved of professors and experts stability of this scale via Cronbach's alpha coefficient for positive and negative perfectionism of subscales was obtained 0/87 and 0/85 , respectively. and we obtained 0/82 for scale of creativity .In order to study the relations between the hypothesises of research via 18th version of SPSS software , we used collected data of Peirsoon,s correlation statiscal quiz , and then they were analysed by method of statistical analysis of multivariate Regression and T .the scale of perfectionism elaluates two dimensions that was named positive perfectionism and negative perfectionism .The result of multiple Regression ,s analysis is showed that:There is a meaningful relation between the dimension of perfectionism and creativity. The girls obtained higher grades in negative perfectionism while the boys obtained higher grades in positive perfectionism.
    Keywords: Creativity, positive Perfectionism, negative Perfectionism, High school students, Gender
  • Ghasem Modarresi* Pages 97-110
    The present study tries to explore the possible selves of translator students to construct and validate the relevant questionnaire. During the first step of the study, using content analysis and theme-based categorization, the most frequently cited factors emerged from the interviews with the 20 participants included 1) Doing one’s best, 2) Developing the self, 3) Successful translator, 4) Gaining dignity in translation, 5) Danger of losing interest, 6) Approaching problems critically, 7) Becoming an effective citizen, and 8) inner satisfaction. Following this, the researchers designed the relevant questionnaire consisting of 50 items in likert scale, and a pilot study was done including two phases. Using factor analysis, the designed questionnaire was distributed to 186 students majoring in transition studies, and the validated questionnaire including 41 items was named English Translator Self Development (ETSD) including four underlying constructs: Factor one: Real Identity, Factor two: Ideal Identity, Factor three: Ought to Identity, and Factor four: Feared Identity. During the next step of the study, the researchers examined the relationship between students’ scores on ETSD and translation performance and the results revealed a moderate, positive correlation between translator students’ self-development and their performance on translation [r=–.45, n=62, p
    Keywords: Self, development, translation performance, possible selves, Factor analysis
  • Hadi Mabadi*, Kiyanoosh Hashemiyan Pages 111-128
    The aim of this study was to predict the academic buoyancy based on their personality traits and academic self –regulation. In this study, 387 students (195 boys and 192 girls) in the academic year1392 -93 of Boroujerd second high schools participated, which were selected by multistage random cluster sampling. Participants completed three questionnaires included: five-factor personality questionnaire,academic self- regulation questionnaire and academic buoyancy questionnaires. Cronbach's alpha have been used for the reliability and factor analysis and internal consistency have been used for the validity of these tools, which means demonstrated have a good reliability and validity. Data analysis was performed using path analysis. The results of this study showed that: First, the academic buoyancy can be predicted by personality traits (extraversion, neuroticism and agreeableness). Second, personality traits (neuroticism, openness to experience and conscientiousness) can predict academic self-education. Third, the results of the study do not support mediation effect of academic self-regulation.
    Keywords: personality traits, academic self regulation, academic buoyancy