فهرست مطالب

راهبردهای مدیریت در نظام سلامت - پیاپی 1 (پاییز 1395)

نشریه راهبردهای مدیریت در نظام سلامت
پیاپی 1 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نامه به سردبیر
    فرزانه باقری* صفحه 9
  • اسماعیل شریف آذر، مجید روانبخش، امین ترابی پور*، محمدحسین حقیقی زاده، الهام امیری صفحات 11-19
    زمینه و هدف
    مشکلات همراه با فلج مغزی و بار اقتصادی- اجتماعی آن فشار زیادی را بر خانواده های دارای فرزند مبتلا به فلج مغزی وارد می سازد. هدف مطالعه حاضر مقایسه هزینه های مراقبت درمانی کودکان مبتلا به فلج مغزی در 2 روش مراقبت در منزل و مراکز درمانی بود.
    روش پژوهش: مطالعه مقطعی حاضر، بر روی 56 کودک مبتلا به فلج مغزی (شامل 28 توان خواه تحت مراقبت در منزل و 28 توان خواه تحت مراقبت در مراکز درمانی) انجام شد. روش نمونه گیری تصادفی ساده بود. هزینه های روزانه توان خواهان به مدت سه ماه توسط چک لیست گردآوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آزمون T مستقل در نرم افزار SPSS16 صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین هزینه های توان خواهان در روش مراقبت در منزل کمتر از روش مراقبت در مراکز درمانی بود (P>0.01). میانگین هزینه های توان خواهان با نوع فلج مغزی رابطه معنی دار داشت (P>0.042). سرانه هزینه مراقبت از کودکان مبتلا به فلج مغزی در 2 روش مراقبت در مراکز درمانی و مراقبت در منزل به ترتیب 27980000 ریال و 19786000 ریال بود. کل هزینه نیز در روش مراقبت در منزل 554020000 ریال و در روش مراقبت در مراکز درمانی 783426000 ریال بود (P>0.05).
    نتیجه گیری
    هزینه های مراقبت از کودکان مبتلا به فلج مغزی، در روش مراقبت در منزل کمتر از روش مراقبت در مراکز درمانی است. بنابراین پیشنهاد می شود راهبرد مراقبت در منزل به عنوان راهبرد مناسب و مقرون به صرفه تر برای کودکان مبتلا به فلج مغزی در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: فلج مغزی، مراقبت در منزل، مراقبت در مراکز درمانی، هزینه های درمانی
  • الهام طایفی، غلامرضا احمدی طهرانی، فاطمه افضلی، خاطره خانجانخانی، سمانه انتظاریان اردکانی، فاطمه سپاسه* صفحات 21-27
    زمینه و هدف
    مدیریت مشارکتی با افزایش مشارکت و تعهد کارکنان به سازمان، می تواند یکی از راه های کاهش مقاومت در برابر تغییر باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین مدیریت مشارکتی و مقاومت در برابر تغییر از دیدگاه مدیران در بیمارستان های آموزشی شهر یزد انجام شد.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر، پژوهشی تحلیلی، مقطعی و کاربردی است که در سال 1392 با مشارکت 81 نفر از مدیران ارشد، میانی و عملیاتی شاغل در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انجام شده است. داده های پژوهش توسط 2 پرسشنامه محقق ساخته ی مدیریت مشارکتی و مقاومت در برابر تغییر جمع آوری شد. روایی محتوایی و صوری ابزارهای تحقیق به تایید اساتید و متخصصان رسانده شد و پایایی آنها به وسیله ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 78 درصد و 70 درصد به دست آمد. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار آماری SPSS19 و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که مدیریت مشارکتی دارای رابطه معکوس معنادار با مقاومت در برابر تغییر است -0.3)=r و (p=0.01. 2 مولفه ی مدیریت مشارکتی شامل مشارکت در اجرا -0.325) =r ، (p=0.004 و کنترل و نظارت (-0.292=r 0.01،=P) نیز با مقاومت در برابر تغییر، رابطه معکوس معنادار دارند.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که به کارگیری مدیریت مشارکتی می تواند راهکاری مناسب برای کاهش مقاومت کارکنان در برابر تغییرات باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت مشارکتی، مقاومت در برابر تغییر، بیمارستان آموزشی
  • مسعود فردوسی، علی قوه عود، علی نعمتی*، نجمه شعبانی، اسماعیل حسین زاده صفحات 29-34
    زمینه و هدف
    مدیران به منظور اتخاذ تصمیمات کارا و اثر بخش نیازمند اطلاع از هزینه های صورت گرفته در بیمارستان ها به صورت دقیق و واقعی می باشند. در روش هزینه یابی، ابتدا فعالیت ها شناسایی شده و سپس هزینه های مستقیم و غیر مستقیم محاسبه می گردد. این پژوهش با هدف تخمین قیمت تمام شده عمل جراحی کاتاراکت با استفاده از روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت در بیمارستان حضرت زهرا (س)، منطقه زینبیه اصفهان انجام شد.
    روش پژوهش: مطالعه حاضر از نوع مطالعات کاربردی است که به صورت مقطعی در سال 1393 انجام شده است. داده های مورد نیاز از طریق فرم های طراحی شده، مصاحبه با مسوولین بخش و بیمارستان و مشاهده مستقیم فعالیت ها گردآوری و قیمت تمام شده جراحی کاتاراکت با استفاده از نرم افزار EXCELL محاسبه شد.
    یافته ها
    قیمت تمام شده عمل جراحی فیکو (کاتاراکت) 8363722 ریال بود. بالاترین میزان هزینه عمل جراحی کاتاراکت مربوط به هزینه های پرسنلی با 5213575 ریال بود که 33/62 درصد هزینه ها را به خود اختصاص داده بود. هزینه مواد مصرفی در این مطالعه 1992852 ریال بود که معادل 83/23 درصد از کل هزینه ها بود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که از طریق راهکارهایی نظیر کاهش هزینه مواد مصرفی می توان قیمت تمام شده تولید هر واحد عمل جراحی فیکو را کاهش داد.
    کلیدواژگان: هزینه یابی بر مبنای فعالیت، کاتاراکت، بیمارستان، اصفهان
  • امیر عمرانی، امید خسروی زاده، بهنام نجفی، سمیرا علیرضایی* صفحات 35-41
    زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه تعهد سازمانی پرستاران و کیفیت خدمات بستری در مرکز آموزشی و درمانی جامع زنان تهران بود.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر، پژوهشی تحلیلی، مقطعی و کاربردی است که با مشارکت 75 پرستار و 187 بیمار در مرکز آموزشی و درمانی جامع زنان تهران انجام شده است. نمونه گیری از هر 2 جامعه به صورت تصادفی انجام شد. داده های پژوهش توسط 2 پرسشنامه معتبر جمع آوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS20 و آزمون های همبستگی و همچنین آنالیز واریانس انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش، تعهد هنجاری با کیفیت خدمات (r=0.33، p=0.03) و نیز 2 بعد آن شامل تضمین (r=0.35، p=0.04) و قابلیت اطمینان (r=0.34، p=0.05) رابطه آماری داشت. همچنین، تعهد مستمر نیز دارای همبستگی مثبت و معنادار با قابلیت اطمینان است
    (r=0.30، p=0.04).
    نتیجه گیری
    با توجه به تایید همبستگی تعهد هنجاری و مستمر پرستاران با برخی ابعاد کیفیت خدمات بستری به نظر می رسد برنامه ریزی و اقدام جهت بهبود آن ها می تواند منجر به ارائه خدمات با کیفیت مطلوب تر شود.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، تعهد هنجاری، تعهد عاطفی، تعهد مستمر، کیفیت خدمات، بیمارستان
  • علی دهقان، محمدرضا میرجلیلی، محمدحسین زارع مهرجردی، ملیحه راغبیان، اعظم سامیه زرگر، سید کاظم کاظمینی* صفحات 43-49
    زمینه و هدف
    جهت ارزیابی عملکرد هر برنامه لازم است نیروی انسانی دخیل در اجرا به عنوان یکی از اصلی ترین منابع اطلاعاتی، برنامه را مورد ارزیابی قرار دهند. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی عملکرد طرح تحول نظام سلامت از دیدگاه مدیران اجرایی بیمارستان های دانشگاهی استان یزد انجام شد.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع توصیفی- مقطعی است. جامعه آماری شامل تمام مدیران ارشد بیمارستان های دانشگاهی استان یزد بودند که با سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS20 و با استفاده از آمار توصیفی، فراوانی و درصد تجزیه و تحلیل انجام شد.
    یافته ها
    2/47 درصد مدیران، اعتقاد داشتند که طرح تحول نظام سلامت 60 الی 79 درصد به اهداف خود رسیده است. تنها 5/7 درصد از مدیران، معتقد بودند طرح تحول نظام سلامت نتوانسته است در برخورد با هزینه های خارج از تعرفه موفق شود و نیروی انسانی با 1/48 درصد به عنوان مهم ترین مشکل و تعامل با بیمه ها را با 2/9 درصد به عنوان کمترین مشکل در عملکرد طرح تحول نظام سلامت معرفی کردند. در نهایت اکثر مدیران اعتقاد داشتند، دستورالعمل کاهش پرداختی از جیب مردم به طور معنادار نسبت به 5 دستورالعمل دیگر طرح تحول نظام سلامت، بهتر اجرا شده است و این دستورالعمل در اجرا مفید بوده است.
    نتیجه گیری
    دستیابی به اهداف طرح تحول نظام سلامت در حد خوب می باشد، اما عملکرد برخی از دستورالعمل های طرح تحول نظام سلامت در حد انتظار نبوده است. بنابراین به نظر می رسد نیاز به اقدامات مداخله ای در این زمینه، امری ضروری است.
    کلیدواژگان: عملکرد، طرح تحول، نظام سلامت، مدیران اجرایی، بیمارستان
  • محمد جواد اکبریان بافقی، راضیه منتظرالفرج* صفحات 51-59
    زمینه و هدف
    امروزه بیمارستان ها در شرایط رقابت شدید، اصول بازاریابی که برای مشتریان و کالاهای صنعتی طراحی شده است را پذیرفته اند. یکی از عوامل مهم در بازاریابی خدمات درمانی، نوع خدمات قابل ارائه است. سازمان ها از جمله مراکز درمانی برای ادامه حیات خود، نیازمند جلب رضایت مشتریان خود هستند و برای رسیدن به این مهم به ارتقای اثربخش نحوه ارائه خدمات می اندیشند. هدف این مطالعه شناخت مولفه های موثر در ارائه خدمات درمانی در بیمارستان ها می باشد.
    روش پژوهش: این پژوهش از نوع تحلیلی، کاربردی و مقطعی است. ابزار مورد استفاده جهت جمع آوری داده های مورد نیاز، پرسشنامه است که پس از تایید پایایی و ثبات از طریق نمونه گیری تصادفی تکمیل گردید. سپس از طریق نرم افزارهای SPSS21 و 8.50 Lisrel و روش های آزمون آماری توصیفی و تحلیل عاملی مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که 9 مولفه در رابطه با نحوه ارائه خدمات درمانی بیشترین تاثیر را دارند. نتیجه تحلیل عاملی تاییدی در بعد نوع خدمات نشان داد که متغیرهای کیفیت ارائه خدمات بیمارستان، متغیر ارائه خدمات متمایز نسبت به سایر بیمارستان ها و متغیر توجه به کیفیت خدمات فراتر از حد مورد انتظار بیمار، بیشترین تاثیر را در بازاریابی خدمات در بیمارستان دارند.
    نتیجه گیری
    بیمارستان ها می توانند با ارائه خدمات با کیفیت، متمایز و فراتر از انتظار بیمار، مکانیسم بازاریابی خود را بهبود بخشیده و ضمن خشنودی بیمار، سهم بیشتری از بازار خدمات درمانی را نیز به خود اختصاص دهند.
    کلیدواژگان: بازاریابی، خدمات درمانی، بیمارستان
  • رویا ملک زاده، فرشته عراقیان مجرد *، افشین امیرخانلو، سونا سرافراز، احسان عابدینی صفحات 61-69
    زمینه و هدف
    نظام ساختارمندگزارش خطا، نقشی هشداردهنده و ارتباط دهنده با نیروهای درگیر در مراقبت بیماران دارد. هدف این مطالعه، بررسی وقوع انواع خطاهای پزشکی در نظام گزارش داوطلبانه در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1393 بود.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر به صورت مقطعی در6 ماهه اول سال 1393 انجام شد. جامعه آماری شامل ارائه دهندگان خدمات مراقبت سلامت در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران بود. جمع آوری داده ها از طریق بررسی فرم گزارش خطاهای پزشکی صورت گرفت. داده ها پس از طبقه بندی توسط نرم افزارExcel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در طی مدت 6 ماهه اول سال 1393، 1927 مورد خطا گزارش شد که از این تعداد 820 مورد در بخش های بالینی، 550 مورد در بخش های مراقبت های ویژه، 76 مورد در اطاق عمل، 401 مورد در بخش های پاراکلینیکی و 80 مورد در سایر مکان ها اتفاق اقتاده بود. همچنین، از نظر تکرارپذیری، بیشترین تعداد خطاهای واقع شده دارای تکرارپذیری در حد متوسط بوده و از نظر شدت واقعه نیز بیشترین تعداد آن ها جزئی بالفعل بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به خطاهای رخ داده در استان، از نتایج این مطالعه می توان در جهت برنامه ریزی برای پیشگیری از وقوع هر نوع خطا کمک گرفت.
    کلیدواژگان: خطای پزشکی، گزارش داوطلبانه، ایمنی بیمار، بیمارستان آموزشی
  • محمد امین بهرامی، محمد مهدی کیانی*، حسین فلاح زاده، راضیه منتظرالفرج، مرتضی محمد زاده صفحات 71-80
    زمینه و هدف
    در نظریه یادگیری سازمانی، سازمان به صورت یک نظام باز تعریف می شود که دارای توانایی پیش بینی، شناسایی، تعریف، طراحی و حل مساله می باشد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی رابطه بین یادگیری سازمانی و چابکی سازمانی در بیمارستان های آموزشی شهر یزد بود.
    روش پژوهش: این پژوهش تحلیلی از نوع همبستگی، به صورت مقطعی در سال 1394 در 4 بیمارستان آموزشی شهر یزد انجام شد. 370 نفر از کادر درمانی و اداری که به صورت نمونه گیری طبقه بندی با تخصیص متناسب انتخاب شدند، در مطالعه شرکت کردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه یادگیری سازمانی (2001) Neefeو چابکی سازمانی برگرفته از نظریه (2001)Sharifiand Zhang جمع آوری گردید و با استفاده از نرم افزار R و پکیج lavaan، semPlot و semtoolsبرای روش معادلات ساختاری و SPSS18 برای آمار توصیفی در سطح معنی داری 0.05=α آنالیز شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده حاکی از رابطه مثبت و معنادار یادگیری سازمانی و چابکی سازمانی می باشد (521/0).
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه نشان می دهند که اجرای راهبردهای مناسب به منظور افزایش ظرفیت سازمان برای جهت دهی به توانایی های ذهنی کارکنان می تواند توانایی واکنش سریع سازمان به مسائل را نیز بهبود دهد که آن نیز در دنیای متغیر کنونی لازمه بقاء و پویایی سازمانی است.
    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، چابکی سازمانی، بیمارستان
|
  • Letter to the editor
    Farzane Bagheri* Page 9
  • Esmaeil Sharifazar, Majid Ravanbakhsh, Amin Torabipour*, Mohammad Hossein Haghighizade, Elham Amiri Pages 11-19
    Background
    The problems associated with cerebral palsy and their socio-economic burden impose a large pressure on families with children suffering from cerebral palsy. This study aimed to compare clinic care and home care regarding costs of treatment for children with cerebral palsy.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 56 children
    with cerebral palsy. Data were collected by direct costs through medical and non-medical checklists and analyzed using descriptive statistics (frequency, mean, and standard deviation) and T-test.
    Results
    The cost of home care was less than clinic care (P>0.01). Price differences in home and clinic care was significant in all types of cerebral palsy. In both groups of the children, the highest average fee belonged to those who were not covered by any insurance. The average cost of care in clinic was 8,543,000 Rials while it was 5,497,000 Rials for home care. The average total cost of care was 19,786,000 Rials at home and 27,980,000 Rials at the clinic (P>0.05).
    Conclusion
    The cost of clinic care was higher than home care. Therefore, home care is recommended as the appropriate and more cost-effective strategy for children with cerebral palsy. Considering the Problems of home care, it is essential to facilitate implementation of this strategy by improving insurance coverage and informing families with cerebral palsy children.
    Keywords: Cerebral palsy, Home care, Clinic care, Medical costs
  • Elham Tayefi, Gholamreza Ahmadi Tehrani, Fatemeh Afzali, Khatereh Khanjankhani, Samaneh Entezarian Ardekani, Fatemeh Sepaseh* Pages 21-27
    Background
    To maintain their survival, organizations are forced to keep pace with the changes that occur. Participative management could be one way of reducing resistance to change by increased participation and commitment of the employees. The present study aimed to evaluate the relationship between participative management and resistance to change from the perspective of administrators at educational hospitals of Yazd in 2013.
    Methods
    This was a cross-sectional and analytical study performed in 2013. The subjects consisted of 81 senior, middle, and operational managers working in educational hospitals of Yazd Shahid Sadoughi University of Medical Sciences. Data were gathered through two questionnaires of participative management (19 questions) and resistance to change (13). The reliabilities were assessed by Cronbach's alpha coefficient to be 78% and 70%, respectively. The data were analyzed using SPSS 19, ANOVA, and Pearson correlation coefficient test.
    Results
    The findings showed an inverse relationship between participative management and resistance to change which was meaningful (P 0.05, r = -0.3). Also, two parameters of participative management including participation in implementation (P = 0.004, r = -0.325), and control and supervision (P = 0.01, r = -0.292) indicated an inverse significant correlation with resistance to change.
    Conclusion
    According to the results of this study applying participative management could be an appropriate and beneficial strategy to reduce staff resistance to change.
    Keywords: Participative management, Resistance to change, Educational hospital
  • Masuod Ferdosi, Ali Ghoveood, Ali Nemati*, Najmeh Shabani, Esmaeil Hosseinzadeh Pages 29-34
    Background
    Hospital managers need to have accurate information about actual costs to make efficient and effective decisions. In activity based costing method, first, activities are recognized and then direct and indirect costs are computed based on allocation methods. The aim of this study was to compute the cost price for cataract surgery by Activity Based Costing (ABC) method at Hazrat-e-Zahra Hospital, Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    This was a cross- sectional study for computing the costs of cataract surgery by activity based costing technique in Hazrat-e-Zahra Hospital in Isfahan University of Medical Sciences, 2014. Data were collected through interview and direct observation and analyzed by Excel software.
    Results
    According to the results of this study, total cost in cataract surgery was 8,368,978 Rials. Personnel cost included 62.2% (5,213,574 Rials) of total cost of cataract surgery that is the highest share of surgery costs. The cost of consumables was 7.57% (1,992,852 Rials) of surgery costs.
    Conclusion
    Based on the results, there was different between cost price of the services and public Tariff which appears as hazards or financial crises to the hospital. Therefore, it is recommended to use the right methods to compute the costs relating to Activity Based Costing. Cost price of cataract surgery can be reduced by strategies such as decreasing the cost of consumables.
    Keywords: Activity based costing, Cataract surgery, Hospital, Isfahan
  • Amir Omrani, Omid Khosravizadeh, Behnam Najafi, Samira Alirezaei* Pages 35-41
    Background
    The present study aimed to determine the asociation between organizational commitment of the nurses and quality of hospital services at Women's Hospital of Tehran.
    Methods
    This was an analytical, cross-sectional, and practical study in which 75 nurses and 187 patients were randomly selected from Women's Hospital wards. Data collection was done through two standard questionnaires. Statistical analysis was performed using correlation tests and one-way ANOVA by SPSS20.
    Results
    According to the results of this study, normative commitment was statistically associated with the quality of services (P = 0.03; r = 0.33) as well as its two dimensions of guarantee (P = 0.04; r = 0.35) and reliability (P = 0.05; r = 0.34). Also a significant positive relationship was found between the continuance commitment and reliability (P = 0.04; r = 0.30).
    Conclusion
    Considering the correlation of normative and continuance commitments with some dimentions of the quality of hospital services it seems that planning and action twards improvement of these commitments may lead to high-quality services.
    Keywords: Organizational commitment, Normative commitment, Affective commitment, Continuance commitment, Service quality, Hospital
  • Ali Dehghan, Mohammad Reza Mirjalili, Mohammad Hossein Zare Mehrjardi, Raghebian Maliheh, Azam Samiyezargar, Seyed Kazem Kazemeini* Pages 43-49
    Background
    To evaluate the performance of a program, it is necessary that human resources involved in the implementation evaluate the program as the main sources of information. Therefore, this study aimed to evaluate the performance of health care system reform plan in Yazd province from the perspective of university hospital executives.
    Method
    This was a cross-sectional study in which all senior and middle managers of university hospitals in Yazd Province (n=53) were enrolled through census. The data were collected using a researcher-made questionnaire. Data analysis was performed by SPSS 20 using descriptive statistics, frequency, and percentages.
    Results
    47.2% of the executives believed that health care reform plan had reached 60 to 79 percent of its goals. Only 7.5% of the managers believed that health care reform plan could not succeed in dealing with out-of-tariff cost. Human resources was reported as the most important problem by 48.1% and interaction with insurance as the least important problem in health care system reform plan by 9.2%. Finally, most of the managers believed that the instructions of reducing out-of-pocket were implemented significantly better than the former five instructions of health care system reform plan and it was beneficial in practice.
    Conclusion
    Achieving the objectives of health care system reform was evaluated as appropriate, however, the performance of some instructions was not as expected, hence the need for interventions in this area.
    Keywords: Performance, Reform plan, Health care system, Executives, Hospital
  • Mohammad Javad Akbarian Bafghi, Razieh Montazeralfaraj* Pages 51-59
    Background
    Hospitals, in extreme competition, have accepted principles of marketing designed for industrial goods and customers. One of the important factors in health services marketing is the type of services. Organizations, including health centers, require meeting the client's needs in order to survive and try to promote the way of providing services effectively. The present study aims to identify effective components in providing clinical services in hospitals.
    Methods
    This was a practical and cross-sectional study. Data were collected using a questionnaire completed through random sampling after confirming the validity and reliability. Data were analyzed by SPSS 21 and Lisrel 8.50 using descriptive statistics and factor analysis.
    Results
    The results of this study indicated that nine components had the highest impact on providing health services. Confirmatory factor analysis showed that the quality of providing services in the hospital, offering distinctive services compared with other hospitals, and considering quality of service beyond the patient's expectation had the greatest impact on marketing services in the hospital.
    Conclusion
    Providing quality and distinctive services beyond the patient's expectation enables hospitals to improve their marketing activities and, beside higher level of patient satisfaction, develop their clinical services market share.
    Keywords: Marketing, Clinical services, Hospital
  • Roya Malekzadeh, Fereshteh Araghian Mojarrad*, Afshin Amirkhanlu, Sona Sarafraz, Ehsan Abedini Pages 61-69
    Background
    A structured error reporting system, has a warning and connecting role in practitioners in patient care. The aim of this study was to investigate the causes of medical errors in voluntary reporting system in hospitals of Mazandaran University of Medical Sciences in 2014.
    Methods
    This study is a cross-sectional study conducted in 2014. The population consisted of all the medical staff of hospitals affiliated to Mazandaran University of Medical Sciences. Data collection was conducted through review of medical errors reports. After classification, data were analyzed by Excell.
    Results
    According to the results, during 6 months of 2014, 1927 cases of medical errors were reported of which 820 cases were in clinical wards, 550 in ICU, 76 in operating room, 401 in paraclinical wards, and 80 in other parts of the hospiral.
    Conclusion
    It is recommended to develop training programs for all employees to report medical errors. Aslo the findings of this study can help in planning for prevention of medical errors.
    Keywords: Medical error, Voluntary reporting, Patient safety, Teaching hospital
  • Mohammad Amin Bahrami, Mohammad Mehdi Kiani*, Hossein Fallahzadeh, Razieh Montazeralfaraj, Morteza Mohammadzadeh Pages 71-80
    Background
    In organizational learning theory, organization is defined as an open system that has the ability to anticipate, identify, define, design, and solve its problems. This study was aimed to examine the relationship between organizational learning and organizational agility in the teaching hospitals of the city of Yazd.
    Methods
    This analytical and cross-sectional study was conducted in 2015 in four teaching hospitals of the city of Yazd. A total of 370 administrative and medical staff contributed in the study. We used stratified-random method for sampling. The required data were gathered using two valid questionnaires including organizational learning questionnaire (Neefe 2001) and organizational agility questionnaire according to the theory of Sharifi & Zhang (1999) being analyzed trough statistical softwares of R and lavaan package, semPlot and semtool for structural equation model and SPSS18 for descriptive statistics.
    Results
    Our results showed a positive significant relationship between organizational learning and organizational agility (0.521).
    Conclusion
    Based on the findings it can be concluded that the implementation of appropriate strategies for improving the organizational capacity to direct its employees’ mental abilities, can improve the ability of organization’s rapid response to surrounding issues which is crucial for its survival and dynamics in today’s changing world.
    Keywords: Organizational learning, Organizational agility, Hospital