فهرست مطالب

مرتع - سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1395)

مجله مرتع
سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهندس سوسن براتی، مهدی بصیری، محمدرضا وهابی، محمدرضا مصدقی، مصطفی ترکش صفحات 135-143
    به منظور بررسی تاثیر کشت خالص و مخلوط بر میزان پروتئین خام یونجه (.Medicago sativa L) و بروموس تومنتلوس (.Bromus tomentellus Boiss) و نیتروژن کل، فسفر و پتاسیم قابل جذب خاک، آزمایشی مزرعه ای در قالب فاکتوریل و بر پایه طرح کاملا تصادفی با 5 تکرار انجام شد. تیمارها شامل کشت خالص و مخلوط، تراکم در سه سطح کم (4 ردیف با فاصله 70 سانتی متر)، متوسط (8 ردیف با فاصله 30 سانتی متر) و زیاد (16 ردیف با فاصله 14 سانتی متر) بودند. نتایج نشان داد که عملکرد پروتئین خام در کشت مخلوط نسبت به کشت خالص بروموس تومنتلوس افزایش داشت. همچنین با افزایش تراکم، درصد پروتئین گیاه هم در کشت خالص و هم در کشت مخلوط کاهش یافت. کشت خالص یونجه و کشت مخلوط حاصلخیزی خاک را افزایش داد که اهمیت بقولات علوفه ای در نگهداری کیفیت علوفه و حفظ حاصلخیزی خاک را تایید می نماید. با توجه به نتایج این تحقیق، کشت مخلوط یونجه و بروموس تومنتلوس در بهار با تراکم 8 تایی و فاصله ردیف 30 سانتی متری در دیم زارهای کم بازده شهرستان فریدون شهر و مناطق مشابه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: کشت خالص، کشت مخلوط، پروتئین خام، یونجه، بروموس تومنتلوس، نیتروژن کل، فسفر قابل جذب، پتاسیم قابل جذب
  • زینب جعفریان، مهندس لیلا حسین پور، شفق رستگار، حسن قلیچ نیا صفحات 144-157
    این پژوهش به منظور بررسی شاخص های مختلف تعیین الگوی پراکنش Artemisia fragrans و Bromus tomentellus جهت تعیین بهترین شاخص نشان دهنده الگوی واقعی این گونه ها در مراتع رزن - خوش واش ارتفاعات بلده نور انجام شد. نمونه برداری به روش تصادفی- سیستماتیک در محدوده 2200 و 2400 هکتاری در امتداد 3 ترانسکت 100 متری انجام شد. در امتداد هر ترانسکت 10 نقطه تصادفی به فاصله 10 متر از هم، در مجموع 30 نقطه انتخاب و در هر نقطه، فاصله آن تا نزدیکترین گیاه، فاصله گیاه مذکور تا نزدیکترین همسایه و فاصله نقطه تصادفی تا دومین گیاه نزدیک به آن اندازه گیری شد که با استفاده از این داده ها شاخص های فاصله ای پراکنش محاسبه گردید. همچنین در هر نقطه پلات های یک مترمربعی مستقر و تعداد پایه های گیاهی شمارش شد. با استفاده از این اطلاعات، شاخص های کوادراتی محاسبه شد. همچنین آماربرداری صددرصد نیز در پلات 100 مترمربعی برای گونه Bromus tomentellus و پلات 200 مترمربعی برای گونه Artemisia fragrans انجام گرفت. نتایج حاصل از این آماربرداری نشان داد که گونه Artemisia fragrans دارای الگوی پراکنش کپه ای است. شاخص فاصله ای ابرهارت و شاخص های کوادراتی نسبت واریانس به میانگین، گرین، موریسیتا و موریسیتای استاندارد الگوی کپه ای را برای این گونه نشان دادند. نتایج حاصل از آماربرداری صددرصد نشان داد که گونه Bromus tomentellus دارای الگوی تصادفی با گرایش به سمت کپه ای است. شاخص های کوادراتی نسبت واریانس به میانگین، گرین، موریسیتا و موریسیتای استاندارد الگوی کپه ای و شاخص فاصله ای هاپکینز الگوی تصادفی را برای این گونه نشان دادند. به طور کلی شاخص های کوادراتی نسبت به فاصله ای برای گونه های مطالعه شده در مراتع بلده نتایج بهتری داشتند.
    کلیدواژگان: الگوی پراکنش، شاخص های فاصله ای و کوادراتی، Bromus tomentellus، Artemisia fragrans، K رایپلی
  • پرویز کرمی، مهتاب گرگین کرجی، حامد جنیدی جعفری صفحات 158-169
    اندازه گیری خصوصیات پوشش گیاهی از جمله تراکم، بخش اساسی بوم شناسی و مدیریت پوشش گیاهی را تشکیل می دهد. این تحقیق به منظور انتخاب مناسب ترین روش فاصله ای برای برآورد تراکم گون سفید در مراتع استان کردستان در سال 1392 صورت پذیرفته است. ابتدا چهار مرتع شامل مرتع خروسه در شهرستان سنندج، مرتع بهارستان و مرتع زرینه در شهرستان دیواندره و مراتع ورمکان در شهرستان کامیاران انتخاب گردید. در هر مرتع منطقه معرف انتخاب و 4 محل نمونه برداری به عنوان 4 تکرار در داخل منطقه معرف مشخص شد. مرز هر یک از محدوده های فوق توسط ریسمان مشخص گردید. در هر محدوده 5000 متر مربعی (100×50 متر) کلیه بوته های گون شمارش و به عنوان شاهد در نظر گرفته و با سایر روش ها مقایسه گردید. نمونه برداری به صورت تصادفی- سیستماتیک اجرا شد. ترانسکت های 100 متری به فاصله معین از یکدیگر مستقر شدند. با استفاده از داده های 30 نمونه اول و از روش آماری تعداد نمونه مورد نیاز در هر منطقه محاسبه شد. روش های نزدیکترین فرد، نزدیکترین همسایه، جفت های تصادفی، ربعی نقطه مرکز، نزدیک به سومین مورد استفاده قرار گرفتند. تراکم گون با استفاده از فرمول های مربوطه در نرم افزار Excel و نرم افزار Ecological Methodology محاسبه شد. برای مقایسه تراکم به دست آمده از روش های مختلف با شاهد از طرح کاملا تصادفی و برای مقایسه میانگین ها از آزمون دانکن استفاده شد. برای بررسی صحت تراکم به دست آمده، اختلاف نسبی تراکم در هر روش با شاهد محاسبه شد. برای مقایسه روش ها از لحاظ دقت، انحراف معیار روش ها در هر منطقه محاسبه شد. نتایج نشان داد روش های مورد آزمون برای برآورد تراکم از نظر معیار زمان صرف شده برای برآورد، دارای تفاوت معنی داری با هم نبوده اند ولی از نظر معیار صحت و دقت دارای اختلاف معنی داری بودند. هم از نظر معیار صحت و هم از نظر معیار دقت، به ترتیب اهمیت روش جفت های تصادفی و روش ربعی نقطه مرکز کاراترین روش ها بوده اند لذا برای برآورد تراکم گون سفید در استان کردستان به عنوان مناسبترین روش معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: تراکم، روش های فاصله ای، گون سفید، استان کردستان
  • اصغر زارع چاهوکی، محمدرضا اختصاصی، اصغر مصلح آرانی صفحات 170-179
    رخساره های ژئومورفولوژی نقش مهمی در استقرار گونه های گیاهی به ویژه در اکوسیستم های مناطق خشک دارند. یکی از اشکال جالب ژئومرفولوژیک دشت یزد-اردکان شق است. از به هم پیوستن این رخساره و استقرار پوشش گیاهی (تاغ) در آن الگوی بیوهیدروژئومورفولوژیکی چندضلعی شکل می گیرد. در این تحقیق به مقایسه و بررسی رفتار فیزیولوژیکی گیاه سیاه تاغ (Haloxylon aphyllum) با تجزیه فاکتورهای قند، پرولین، ازت، فسفر، سدیم، پتاسیم و Na+/K+ در اندام هوایی و زیرزمینی گیاهان واقع در داخل دهانه الگوی چندضلعی و گیاهان هم سن آن ها در بیرون الگوی چندضلعی پرداخته شد. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که مقادیر ازت، پتاسیم و Na+/K+ در سیاه تاغ هایی که در دهانه شق و بیرون از شق مستقر شده است در سطح 1 درصد تفاوت معنی دار دارند و همچنین مواد مغذی هم فراوان تر و هم آسان تر در اختیار گیاه تاغی که در دهانه شق مستقر شده است، قرار می گیرد، از این رو رخساره ژئومورفولوژیکی رو به گسترش شق در دشت یزد-اردکان می تواند درصد موفقیت استقرار پروژه های احیای بیابان را بالا ببرد.
    کلیدواژگان: شق، الگوی پوشش گیاهی، چندضلعی، تنش خشکی، رخساره ژئومورفولوژی، دشت یزد، اردکان
  • محمد بهمنی، مهندس درخشان رحیمی، احمد صادقی پور، داود کرتولی نژاد صفحات 180-190
    گیاه دارویی کور آویز، درختچه ای با شاخه های افشان، گسترده یا راست می باشد که بیشتر در استان های جنوبی و جنوب شرقی کشور مشاهده می شود. علاوه بر نقش آن در تثبیت و کاهش فرسایش خاک، در طب سنتی برای درمان بیماری ها از آن استفاده می شود. ازاین رو پژوهش حاضر، به منظور شکست خواب بذر و بهبود مولفه های جوانه زنی گونه موردنظر، با استفاده از آغشتگی نمک نیترات پتاسیم با غلظت های 0، 50، 100 و 200 میلی مولار در زمان های 24، 48 و 72 ساعت در چهار تکرار، به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در محیط آزمایشگاهی انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد که تیمار پرایمینگ، پارامترهای جوانه زنی بذر گیاه دارویی کور آویز را به طور معنی داری تحت تاثیر قرار داد. بالاترین میزان سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه، وزن تر ساقه چه، وزن خشک ساقه چه در غلظت 200 میلی مولار و زمان 24 ساعت حاصل شد. به طوری که نسبت به تیمار شاهد 2/78 درصد، 147 درصد، 9/78 درصد و 90 درصد به ترتیب افزایش داشتند. همچنین در غلظت 200 میلی مولار و زمان 24 و 72 ساعت درصد جوانه زنی دارای بیشترین میانگین بود که نسبت به شاهد 5/72 درصد افزایش نشان داد. حداکثر میزان وزن تر ریشه چه، وزن خشک ریشه چه و طول ریشه چه به ترتیب با 438 درصد، 400 درصد و 112 درصد افزایش نسبت به شاهد در غلظت 200 میلی مولار و زمان 72 ساعت مشاهده شد. بنابراین می توان اذعان داشت که سطوح غلظت 200 میلی مولار و زمان آغشتگی 72 و 24 ساعت به عنوان مناسب ترین تیمارها در راستای بهبود صفات مطالعه شده، می باشد.
    کلیدواژگان: هالوپرایمینگ، کور آویز، نیترات پتاسیم، جوانه زنی بذر، خواب بذر
  • مهندس امیر میرزایی موسی وند، ادوان قربانی، محمدعلی زارع چاهوکی، فرشاد کیوان بهجو، کیومرث سفیدی صفحات 191-203
    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل محیطی موثر بر پراکنش گونه Prangos ferulacea در مراتع استان اردبیل بود. برای این منظور هفت رویشگاه جنس جاشیر شناسایی شد که در 3 رویشگاه گونه مورد نظر وجود داشت. علاوه بر مکان های حضور گونه، در مجاورت هر رویشگاه در مکان های عدم حضور گونه، نیز نمونه برداری از خاک و پوشش گیاهی انجام شد. در مکان های نمونه برداری 3 ترانسکت به طول 100 متر مستقر و در طول هر ترانسکت در 10 پلات چهار مترمربعی درصد تاج پوشش و تراکم گونه تعیین شد. نمونه خاک از ابتدا، وسط و انتهای هر ترانسکت برداشت شد. در مکان های نمونه برداری ارتفاع از سطح دریا، شیب، جهت شیب و در آزمایشگاه برخی خصوصیات خاک از قبیل ازت، فسفر، پتاسیم، ماده آلی، pH، EC و بافت خاک تعیین شدند. برای مقایسه مکان های حضور و عدم حضور گونه در هر رویشگاه، مقایسه رویشگاه ها، طبقه بندی مکان های حضور و عدم حضور گونه و تعیین اهمیت پارامترها به ترتیب از آزمون t مستقل، تجزیه واریانس، روش تجزیه خوشه ایو آنالیز تشخیص استفاده شد. نتایج آزمون t نشان داد که تمام متغیرها بجزء دما و بارندگی تفاوت معنی داری دارند. با توجه به نتایج، گونه در مکان های مرتفع، شیب زیاد و ماده آلی بالا انتشار بیشتری دارد و بیش ترین تراکم گونه در مناطق با ارتفاع متوسط بیشتر از 1790 متر، شیب بالای 80 درصد، بارندگی 358-227 میلی متر، دمای متوسط سالانه 11-9 درجه سانتی گراد و ماده آلی 35/1-98/0 درصد مشاهده گردید. گونه در مناطق با نیتروژن و پتاسیم بالاتر و در خاک های لومی سازگاری بیشتری دارد. نتایج آنالیز تشخیص نشان داد در درجه اول به ترتیب بارندگی، دما، شیب، ارتفاع و جهت شیب و در درجه دوم خصوصیات خاک اهمیت دارند. از نتایج این تحقیق می توان در استفاده از گونه برای اصلاح و احیاء مراتع با شرایط اکولوژیکی مشابه استفاده نمود.
    کلیدواژگان: عوامل محیطی، پراکنش، _ Prangos ferulacea Lindl، استان اردبیل
  • عبدالرسول زارعی، محمد جواد امیری، مهندس صادق ظهرابی، مهندس فاطمه بومه صفحات 204-212
    برآورد دقیق نیاز آبی گیاهان از پایه ای ترین ارکان طراحی مهندسی آب، خاک و گیاه به شمار می رود. جهت تدوین برنامه آبیاری مناسب و مدیریت کارآمد منابع آب، تعیین ضریب گیاهی ضروری می باشد. برای بسیاری از گیاهان زراعی و باغی ضریب گیاهی در چهار مرحله رشد (اولیه، توسعه، میانی و انتهایی) توسط سازمان فائو ارائه شده است. هدف از این مطالعه که در دانشگاه فسا واقع در 140 کیلومتری جنوب شرقی شیراز انجام شد، تعیین ضریب گیاهی گونه یونجه یکساله Medicago polymorpha می باشد. در این مطالعه ضریب گیاهی گونه مورد نظر در شرایط رطوبتی سهل الوصول با استفاده از میکرولایسیمتر وزنی دایره ای شکل با قطر دهانه 30 سانتی متر و عمق 40 سانتی متر، در سه تکرار تعیین شد. نتایج تحقیق نشان داد که طول دوره هریک از مراحل چهار گانه رشد این گونه (مرحله اولیه رشد، مرحله توسعه، مرحله میانی و مرحله پایانی) به ترتیب 5، 25، 35 و 15 روز می باشد. متوسط ضریب گیاهی این گونه در هریک از این مراحل به ترتیب 59/0، 95/0، 32/1 و 74/0 تعیین شد. بر اساس نتایج آزمون مقایسه میانگین (ANOVA)، ضرایب گیاهی تعیین شده برای این گونه در تکرار های مختلف درسطح P value< 0.05 دارای تفاوت معنی داری نیستند. همچنین کل آب مصرفی گیاه در یک دوره کامل رشد برابر با 541 میلی متر برآورد گردید که نشان داد این گونه دارای نیاز آبی کمی می باشد و می توان جهت اصلاح مراتع در مناطق خشک و نیمه خشک، استفاده از آن را توصیه نمود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی آبیاری، ضریب گیاهی، نیاز آبی، Medicago polymorpha
  • عاطفه شهبازی، مهندس آسیه شیخ زاده، حسین بشری، سید حمیدمتین خواه صفحات 213-223
    تعیین مواد مغذی علوفه و تشخیص عدم تعادل آن ها، راه را برای برنامه ریزی مناسب تر تغذیه دام در مرتع و حفاظت از گیاهان با ارزش مرتعی، هموار می سازد. به منظور بررسی مقادیر عناصر معدنی دو گونه مهم و بومی مرتعی Hedysarum criniferum و Astragalus cyclophyllon در سه مرحله فنولوژیک (رشد رویشی، گلدهی و بذردهی)، نمونه برداری از یک سانتی متری بالای خاک و از رشد سال جاری گیاهان به روش کاملا تصادفی در مراحل مختلف رویشی با سه تکرار در ایستگاه ملی تحقیقات آبخیزداری سد زاینده رود واقع در منطقه چادگان استان اصفهان انجام شد. نمونه ها به آزمایشگاه منتقل و عناصر معدنی آن ها اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد و برای مقایسه میانگین ها از روش آزمون چند دامنه ای دانکن استفاده گردید. نتایج تحلیل داده های مطالعه نشان داد که مرحله رشد در مقدار عناصر معدنی گونه های مورد بررسی اثر معنی داری دارد (P≥0.05). مقایسه مقدار عناصر معدنی با حد نیاز دام، نشان داد مقدار پتاسیم، منیزیم، کلسیم وآهن در گونه های موردبررسی در تمامی مراحل رشد، بیش تر از حد بحرانی به منظور تامین نیاز روزانه واحد دامی است، درحالیکه که مقدار فسفر و روی در هر دو گونه در هر سه مرحله فنولوژی، پایین تر از حد مورد نیاز دام است. میزان عنصر مس در گونه H. criniferum نسبت به حد بحرانی آن برای گوسفند (گوسفند بالغ زنده غیرآبستن و خشک با میانگین وزن 50 کیلوگرم)، بیش تر ولی در گونه A. cyclophyllon این میزان کمتر از حد بحرانی مشاهده شد. به طورکلی مقدار اکثر عناصر معدنی این دو گونه لگوم با پیشرفت مراحل فنولوژی کاهش یافته و به جز فسفر و روی، قابلیت مناسبی در برآورده کردن نیاز عناصر معدنی دام ها دارند.
    کلیدواژگان: Hedysarum criniferum، Astragalus cyclophyllon، عناصر پرمصرف، عناصر کم مصرف، مراحل رویشی
  • حسین پیری صحراگرد، مهندس جمشید پیری صفحات 224-236
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تغییرپذیری مکانی خصوصیات خاک در مراتع تفتان شهرستان خاش انجام شد. برای این منظور، پس از تعیین واحدهای همگن بوم شناختی با استفاده از نقشه های شیب، جهت، ارتفاع و همچنین نقشه زمین شناسی با مقیاس 1:25000، نمونه برداری از خاک به روش تصادفی- سیستماتیک در امتداد 3 ترانسکت 150 متری انجام شد. به طور کلی، 24 نیمرخ خاک در منطقه حفر و از دو عمق 15-0 سانتی متری و 30-15 سانتی متری نمونه خاک برداشت شد. پس از نمونه برداری خصوصیات مورد بررسی شامل درصد سنگریزه، بافت، رطوبت اشباع، رطوبت قابل دسترس، گچ، ماده آلی، اسیدیته و هدایت الکتریکی با روش های استاندارد اندازه گیری شد. به منظور بررسی و تشریح ساختار فضایی خصوصیات خاک از روش کریجینگ در نرم افزار +GS نسخه 9 استفاده شد. بعد از برازش مدل به تغییرنما و تعیین پارامترهای مدل، ارزیابی دقت نتایج با روش ارزیابی متقاطع و با درنظر گرفتن دو پارامتر آماری میانگین انحراف خطا و میانگین مطلق خطا صورت گرفت. نتایج نشان داد که بیشتر خصوصیات مورد بررسی در هر دو لایه سطحی و عمقی خاک دارای مدل های کروی و نمایی هستند. بر اساس نتایج، خصوصیاتی مانند آهک عمق اول (با اثر قطعه ای 07/4 و ساختار مکانی 80/0)، آب قابل دسترس عمق اول و دوم (با اثر قطعه ای 29/0 و 1/0 و ساختار مکانی 97/0 و 99/0) و خصوصیات مرتبط با بافت خاک (درصد شن، رس و سیلت) دارای ساختار مکانی قوی هستند اما برای برخی از خصوصیات مانند گچ، رطوبت اشباع، و سنگریزه هم در لایه سطحی خاک و هم در لایه عمقی، ساختار مکانی قوی مشاهد نشد. بالابودن مقدار خطا و اریبی برآوردها نشان می دهد که به علت بالابودن مقدار اثر قطعه ای و ضعیف بودن ساختار مکانی، کریجینگ نتوانسته بر اساس مدل برازش شده برای متغیرهای سنگریزه عمق اول (با خطای 93/11 و انحراف 708/0-) و شن عمق دوم (با خطای 51/10 و انحراف 15/0) برآورد صحیحی انجام دهد.
    کلیدواژگان: ساختار مکانی، مراتع تفتان، تغییرنما، اثر قطعه ای، کریجینگ
  • لیلا خلاصی اهوازی، غلامعلی حشمتی، پرژک ذوفن، موسی اکبرلو صفحات 237-246
    گونه Gundelia tournefortii یک گیاه دارویی-علوفه ای است که به طور خودرو در مراتع کوهستانی، اراضی سنگلاخی رویش دارد و از تیره آفتابگردان است. رشد و عملکرد گیاهان در اکوسیستم ها و رویشگاه های طبیعی مختلف تحت تاثیر عوامل زیادی، نظیر نوع گونه، ارتفاع از سطح دریا، اقلیم منطقه، موقعیت جغرافیایی و خاک قرار دارد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر عوامل محیطی بر میزان فعالیت آنتی اکسیدانی گونه G. tournefortii در مراحل مختلف رویشی و در مراتع اشترانکوه از توابع استان لرستان می باشد. برگ و ساقه این گیاه از 4 طبقه ارتفاعی (m2700- m1900) با فواصل 200 متر ارتفاع و در سه دوره رشد (دوره رویشی، گلدهی و بذردهی)، جمع آوری شده و بعد از خشک شدن با متانول 80 درصد عصاره گیری شد. فعالیت آنتی اکسیدانی آن ها با استفاده از روش سنجش ظرفیت پاک سازی رادیکال های آزاد DPPH(2و2 دی فنیل پیکریل هیدرازیل[1]) سنجیده شد. این پژوهش در قالب طرح فاکتوریل بر پایه کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. براساس آزمون واریانس چندمتغیره (MANOVA) و مقایسه میانگین ها، میزان [2]IC50 عصاره متانولی در طبقات مختلف ارتفاعی و مراحل زایشی و رویشی گونه G. tournefortii اختلاف معنی داری (05/0 (P<وجود دارد. برگ و ساقه G. tournefortii در طبقه ارتفاعی اول (m2100- m1900) و در دوره گلدهی، از فعالیت آنتی اکسیدانی بیشتری برخوردارند. همچنین باتوجه به آزمون همبستگی پیرسون، ارتفاع از سطح دریا، درصد آهک و درصد شن خاک دارای همبستگی مثبت با مقادیر IC50 هستند و با افزایش این عوامل محیطی، میزان IC50 عصاره متانولی گونه مورد مطالعه افزایش یافته که نشان دهنده کاهش فعالیت آنتی اکسیدانی است. درصد سیلت، رس، EC و PH خاک همبستگی منفی با مقادیر IC50 دارد به طوری که افزایش این فاکتورها، با کاهش مقادیر IC50 و افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی G. tournefortii همراه بوده است.
    کلیدواژگان: Gundelia tournefortii، لرستان، روش به دام اندازی رادیکال آزاد DPPH، آزمون واریانس چندمتغیره (MANOVA)، آزمون همبستگی پیرسون
|
  • Susan Barati Pages 135-143
    A field experiment was conducted to investigate the effects of mono and mixed culture on crude protein contents of Medicago sativa L. and Bromus tomentellus Boiss, total nitrogen, available phosphorus and potassium of soil using factorial experiment based on completely randomized design with 5 replications. Treatments consisted of three crop compositions (M. sativa, B. tomentellus or mixture of the two), three density levels (low (4 rows, row spacing 70 cm), Medium (8 rows, row spacing 30 cm) and high (16 rows, row spacing 14 cm). Results demonstrated that the forage crude protein in mixed culture was significantly higher than in monoculture of B. tomentellus (p 0.05). Percentage of plant crude protein decreased with increasing plant density both in monoculture and mixed culture. Medicago sativa monoculture and mixed culture increased soil fertility that confirms the importance of forage legumes in forage quality maintenance and preservation of soil fertility. According to the results, mixed culture of M. sativa and B. tomentellus with 8 rows density (30 cm row spacing) is recommended in dryland fields of Fereydoon-Shahr and similar areas.
    Keywords: Mono, mixed culture, crude protein content, Medicago sativa, Bromus tomentellus, total nitrogen, available phosphorus, potassium
  • Dr Zeinab Jafarian, Leila Hossein Poor, Dr Shafagh Rastgar, Dr Hasan Ghelichnia Pages 144-157
    This research was carried out to study the distribution pattern of Artemisia fragrant and Bromus tomentellus in Razan-Khushvash mountainous rangelands located around Noor city. Random- systematic approach was used to collect the data along three 100 meters transects within the 2200 and 2400 elevation range. Ten random points along each transect with distance of 10 m were selected and the data were collected from 30 points. The distance of to the nearest plant to the selected random points, that plant to nearest neighbor plant and distance of random point to second nearest plant were measured. One square meter plots were placed at the random points and the numbers of plant individuals were also counted. The plant distribution indices (Eberhart, Hopkins, Holgate, Johnson and Zimmer) were then calculated. The quadratic indices of species dispersal (Variance mean, Green, Lloyd, Morisita and Standard Morisita) were also calculated. One hundred percent inventories as control were conducted in 100m2 and 200m2 plots for Bromus tomentellus and Artemisia fragrant respectively. According to the calculated indices (Eberhart, variance mean, green, Morisita and standard Morisita), Artemisia fragrant had clumped pattern in the study area. Bromus tomentellus had a random to clumped pattern based on some calculated quadrate indices as it was confirmed by the one hundred percent inventory. Although the obtained results from Variance mean, Green, Morisita and standard Morisita indices showed a clumped pattern for Bromus tomentellus, Hopkins index showed a random pattern for the species. Overall, quadratic indices can be recommended to study the spatial pattern of the species in the study area compared to distance methods.
    Keywords: Taxonomic diversity, Taxonomic distinctness, Biodiversity indices, Rangeland communitie's analyses
  • Dr Parviz Karami, Dr Mahtab Gorgin Karaji, Dr Hamed Joneydi Jafari Pages 158-169
    Assessing vegetation characteristics (e.g. cover and density) is an essential part of quantitative ecology and is also required for vegetation management. This research was carried out to select the most appropriate distance method for estimating density of Astragalus gossypinus in rangelands of Kurdistan. Four range sites including Khoroseh in Sanandaj, Baharestan and Zarrineh in Divandarah and Varmakan in Kamyaran were selected. In each range site, four places with size of 5000 m2 (100 × 50 m) were selected and all Astragalus gossypinus plant individuals were counted. The average number of plants in the 4 places was used as reference or control for other methods. Systematic random sampling was used to establish 100 meters transects in each place. Sample size was determined by statistical method and using data from the first 30 observations. Closest Individual, Nearest Neighbor, Random Pairs, Quarter-Point Center and Third Closet Individual techniques were used to measure A. gossypinus density. The density of A. gossypinus was calculated using Ecological Methodology software. The obtained results from each method compared with reference method and relative density difference between each method with the reference was calculated. Although measurement time did not vary between the methods, their accuracy and precision were significantly different. Random Pair and Quarter-Point Center methods were identified as the most appropriate approaches for measuring A. gossypinus density.
    Keywords: Density, distance methods, Astragalus gossypinus Fisch., Kurdistan province
  • Dr Asghar Zare Chahuoki, Dr Mohammad Reza Ekhtesasi, Dr Asghar Mosleh Arani Pages 170-179
    Geomorphological landforms play an important role in the establishment of vegetation, especially in drylands. Earth fissures are known as one of the most interesting landforms in drylands. Polygonal hydro-geomorphologic patterns are formed by fissures connections in Yazd-Ardakan plain. This study aimed to compare the Haloxylon aphyllum physiological factors such as sugar, proline, nitrogen, phosphorus, sodium, potassium and Naﲯ of aerial and underground part of Haloxylon aphyllum that grow in the mouth of fissures as treatment with the same age individuals out of fissures as controls. According to the results, nitrogen, potassium and Naﲯ content of the trees were significantly different (α= 1%). Results indicated that fissure provide more nutrients for the established species. This study indicated that fissures landforms can be considered as good places for desert reclamation activities.
    Keywords: Haloxylon aphyllum, earth Fissures, hydro, geomorphology, polygonal pattern, Yazd, Ardakan plain
  • Derakhshan Rahimi, Dr Ahmad Sadeghipour, Dr Davood Kartooli Nejad Pages 180-190
    Kavar (Capparis cartilaginea) is a medicinal shrub with scattered extensive branches, or up vertical, that grow in the southern and southeastern provinces of Iran. In addition to its role of stabilization and reduction of soil erosion, this species is used as traditional medicine. A factorial experiment in a completely randomized design was used to study the effects of potassium nitrate with concentrations of 0, 50, 100 and 200 mM and duration of 24, 48 and 72 soaking hours with four replications to break the seed dormancy and improve the germination components of the species. The results showed that the seed germination parameters of Kavar were affected significantly by the priming treatments. The germination rate, vigor index, shoot fresh weight and shoot dry weight of the species were increased 78.2%, 147%, 78.9% and 90% respectively compared with the control by using 200 mM potassium nitrate salt and 24 hours soaking treatment. The germination percentage of the species was increased by 72.5% compared with control in 200 mM with 24 and 72 hours soaking treatments. 200 mM concentration and 72 hours soaking treatment increased maximum rootlets fresh weight, rootlets dry weight and rootlets length by 438%, 400% and 112% respectively compared with control. Overall, the contamination levels of 200 mM and time soaking of 72 and 24 hours are suggested as the most appropriate treatments in order to improve the germination characteristics of Capparis cartilaginea.
    Keywords: Halo priming, Capparis cartilaginous, potassium nitrate, seed germination, seed dormancy
  • Dr Ardavan Ghorbani, Dr Mohammad Ali Zare Chahuoki, Dr Farshad Keyvan Behjoo, Dr Kiomars Sefidi Pages 191-203
    This study aimed to study the effects of some environmental factors on distribution of Prangos ferulacea Lindl in rangelands of Ardabil province. The vegetation cover and density of the species were studied using 10 square plots (2×2 m) along three 100 meteres transects in all the seven studied sites. The soil samples from the presence and adjusent area with no Pr. ferulacea occurrence were collected from the beginning, middle and end of each transect. Altitude, slope and aspect of all samples were recorded. Soil properties including nitrogen, phosphorus, potasium, organic matter, pH, EC, and soil texture of the collected soil samples were determined in laboratory. Various analytical and classification methods (e.g. t test, ANOVA and cluster analysis) were used to compare the condition of presence and absence site of the species. According to the results, this species prefer habitats with high altitude, steep slope with high organic matter. More specifically, Pr. ferulacea habitats characterized by altitude of 1790m, slope more than 80%, precipitation of 227-358mm per year, average annual temperature of 9-11 cetigerade, and organic matter of 0.98-1.35%. The results indicated that the species prefer lomy soils with high nitrogen and potassium content. According to the disriminative analysis, the occurrence of Pr. ferulacea depends more on climate variables (e.g. precipitation and temperature), and physiographic condition (e.g. elevation and slope) than soil variabels. The results of this study can assist managers to identify appropriate sites for establishing the species in the field.
    Keywords: Environmental factors, dispersion, Prangos ferulacea Lindl, Ardabil province
  • Dr Abdolrasool Zaree, Dr Mohammad Javad Amiri, Engineer Sadegh Zohrabi, Engineer Fatemeh Bomeh Pages 204-212
    Precise estimates of plants water requirement is essential in the water, soil and plant management. Crop coefficient determination is required to prepare appropriate irrigation timing and enhance water resource management. FAO determined crop coefficient (Kc) of main horticultural and agricultural plants. This study aimed to determine crop coefficient of Medicago polymorpha, using weighing micro lysimeters in Fasa University, located at 140 km south west of Fars province. Circular micro lysimeters with 30 centimeters diameter and 40 centimeters depth were used in three replications to measure Kc of the species. According to the results, various growth stages of the species in a normal growing season including initial, developing, mid-season and late season stages take 5, 25, 35 and 15 days respectively. The crop coefficient (Kc) of these growth stages were 0.59, 0.95, 1.32 and 0.74, respectively. Results showed that Medicago polymorpha requires 541 mm of water during a growth season, therefore it has low water requirement and can be used in rangelands rehabilitation programs in arid and semi-arid regions.
    Keywords: Crop coefficient, Irrigation scheduling, Water requirement, Medicago polymorpha
  • Dr Atefe Shahbazi, Engineer Asiyeh Sheykhzadeh, Dr Hossein Bashari, Dr Seyed Hamid Matinkhah Pages 213-223
    Determining the nutrition values of range plant species and investigating their balance with livestock requirements is essential for grazing management. This study aimed to determine and compare the mineral contents of Hedysarum criniferum and Astragalus cyclophyllon in three phonological stages (vegetative growth, flowering and seed dispersal) in Chadegan region of Isfahan province. The plant samples were collected from 1 cm above the ground surface and their mineral elements were measured in laboratory using various methods. Factorial statistical method in the form of a randomized complete design with two treatments and three replications was used to analyze the data. According to the results, mineral contents of the species varied significantly in various growth stages (P ≥ 0.05). Comparing mineral contents of the species with sheep requirements revealed that k, Mg, Ca and Fe contents of the plant species meet sheep daily requirements, but their P and Zn contents were insufficient for sheep in the both species. The measured amount of Cu in the collected samples from Hedysarum criniferum was more than minimum requirement of the sheep daily requirements but it was insufficient in Astragalus cyclophyllon. In conclusion, most of the measured mineral elements were decreased in these species during the phonological stages and these two important native legums meet sheep mineral requirement except p and z.
    Keywords: Hedysarum criniferum, Astragalus cyclophyllon, macro elements, micro elements, phonological stages
  • Dr Hossein Piry Sahragard, Engineer Jamshid Piry Pages 224-236
    The present study aimed to investigate the spatial variability of soil properties in the Taftan rangelands of Khash city. Homogeneous units were determined by overlyaing slope, aspect, elevation, and geology maps (1: 25000 scales) of the study area. Random systematic method was used to collect data by plots placed along three transects with 150 m length. Soil samples from 0 to 15 and 15 to 30 cm depths were collected by drilling 24 holes. Soil samples were analyzed and their characteristics including gravel percent, texture, saturation moisture, available water, lime, gypsum, organic matter, acidity (pH) and electrical conductivity (EC) were measured by the standard methods. Kriging analysis was used to examine and describing spatial structure by GS software version 9. Model were fitted to the variogram and model parameters were then determined. Accuracy assessment of the interpolation results was performed through cross-validation, and their Mean Bias Error (MBE) and Mean absolute Error (MAE) were calculated. According to the results, most of soil characteristics followed a spherical and exponential shape models in both surface and deep soil layers. Although some soil properties such as lime content of soil surface (with 4.70 nugget effect and 80% spatial structure), available water in the both soil layers (with 0.29, 0.1 nugget effect and 97%, 99% spatial structure respectively) and soil texture (sand, clay and silt percentage) had strong spatial structure. Some charactristics such as gypsum, saturation moisture and gravel did not show strong spatial structure in the both layers. According to the fitted model, kriging could not obtain a proper estimation of gravel amount in the first soil layer (MAE=11.93 and MBE= -0.708) and soil sand content in the second layer (MAE=10.51 and MBE= 0.15) because their high values of nugget effects and weak spatial structures resulted to the high error rate and estimation bias of these variables.
    Keywords: Spatial Structure, Taftan rangelands, Variogram, Nugget effect, Kriging
  • Dr Leila Khalasi Ahvazi, Dr Gholam Ali Heshmati, Dr Pajak Zophen, Dr Mosa Akbarloo Pages 237-246
    Gundelia tournefortii (L.) as a medicinal plant species grows spontaneously in the mountains and steep rocky areas. It belongs to Astraceae family. Growth and yield of this species in various ecosystems and natural habitats are affected by many environmental factors (e.g. altitude, climate and soil characteristics). The aim of this study was to investigate the impact of environmental factors on the antioxidant capacity of G. tournefortii in different growth stages in Oshtorankooh rangeland - Lorestan province. For this purpose, leaves and stems of G. tournefortii were collected from 4 sites located in various elevation ranges (1900m - 2700m from sea level with elevation intervals of 200 m) in three stages of maturity. Dried powder of aerial parts from 4 sites was extracted with methanol 80%. Antioxidant activity of the extracts were then analyzed by 2,2-diphenyl-1-picryllhyrazyl (DPPH) method. Statistical analysis of the data was performed by Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) to compare the means. The highest antioxidant activity of leaves and stems of G. tournefortii was observed in 1900-2100 m elevation. A significant relationship (p
    Keywords: Gundelia tournefortii, Lorestan, 2, 2, diphenyl, 1, picryllhyrazyl (DPPH) method, multivariate analysis of variance (MANOVA), Pearson correlation analysis