فهرست مطالب

نشریه پژوهش های انسان شناسی ایران
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا عینی فر، حسین ذبیحی، مژگان ساسانی صفحات 7-26
    مسکن از جمله ابتدایی ترین و بااهمیت ترین نیازهای انسان است که می بایست مامنی برای آرامش و آسایش ساکنین، فراتر از صرفا یک سرپناه فراهم آورد. امروزه در ایران نگرش کمی نسبت به این امر مهم، سبب ایجاد بناهایی بدون طرح و برنامه ریزی و فاقد اصول لازم طراحی سکونتگاه هایی با کیفیت مطلوب و پاسخگو به ابعاد معنوی وجود انسان شده است. از جمله مواردی که در ساخت خانه های معاصر، مورد بی توجهی واقع شده، نقش و جایگاه فضای میانی در نواحی مسکونی است. از آنجا که خانه تصویرگر اصلی عرصه خصوصی انسان ها و در تقابل با آن، محیط عمومی فضایی متعلق به همگان است، ضرورت وجود فضای میانی به عنوان مرز میان محیط خصوصی و عمومی و در نقش پیونددهنده محیط درون و بیرون خانه آشکار می شود. در این پژوهش در ابتدا به تحقیق پیرامون فضای میانی پرداخته و در ادامه با مقایسه نقش آن در مسکن سنتی و معاصر ایران به پیامدهای حذف این فضا بر روی زندگی انسان ها اشاره شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در معماری خانه های سنتی ایران، به واسطه تعریف صحیح فضای میانی پیوستگی فضایی میان بیرون و درون شکل گرفته است. در خانه های معاصر این فضا تعریف مشخصی نداشته و اهمیت فضایی، معنایی و کارکردی آن نادیده گرفته شده است. این رویداد منجر به از بین رفتن عوامل انسانی -محیطی همچون امنیت، حس قلمرو، حس تعلق و رضایت ساکنین و همچنین کاهش تعامل اجتماعی میان همسایگان و ایجاد ناهنجاری های اجتماعی در اکثر محیط های مسکونی معاصر شده است.
    کلیدواژگان: انسان، فضای میانی، مسکن، نیمه خصوصی، نیمه عمومی
  • طیبیه عزت اللهی نژاد، زهرا رهبرنیا صفحات 27-47
    آراستن مو در فرهنگ ترکمنی نشان دهنده معانی گسترده ای همچون موقعیت اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، قومی و فردی است. آراستن موی زنان ترکمن از تولد آغاز می شود و در تمامی مراحل زندگی ادامه می یابد، آنچه در آراستن مو اهمیت دارد، معیارهای بومی زیبایی است. در این مقاله تلاش شده است، با مطالعه مردم نگارانه در روستای ترکمن نشین دویدوخ ، معیارهای زیبایی بومی در خودتزیینی مو زنان با رویکردی کیفی و فن های مصاحبه، مشاهده و اسنادی بررسی شود. چارچوب نظری برگرفته از گرایش انسان شناسی زیبایی شناسی بومیاست که در آن نقش ارزش های جمعی در تاثیرگذاری بر معیارهای زیبایی اهمیت دارد و بر همین اساس در این پژوهش، ارزش های جمعی موثر در زیبا یی آراستن مو از گذشته تا به امروز در منابع موجود ترکمنی و میدان پژوهش مد نظر قرار گرفته است. نتایج حاکی از آن است که سیاهی رنگ، بلندی مو، شباهت به موجودات طبیعی، تناسب با هویت قومی، سیاسی اقتصادی و اجتماعی در معیارهای زیبایی خودتزیینی موثرند. زنان در جامعه ترکمنی با آراستن موی خود، معنا و مفاهیمی را تولید و از ارزش های جمعی استفاده می کنند. جامعه بومی با دیدن این نشانه ها مفاهیم و معانی را دریافت می کند. در این فرآیند هرگونه اختلال در دریافت معنا باعث خلق مفهوم زشتی می شود و درحالی که برقراری ارتباط و دریافت معنا، مفهوم زیبایی را پدید می آورد. زیبایی در خودتزیینی به دو بخش مادی و معنوی تقسیم می شود. هویت در زیبایی معنوی نقش مهمی ایفا می کند و نسبت به زیبایی مادی از اهمیت بالایی برخوردار است. زیبایی معنوی در خودتزیینی زنان باعث حفظ هویت و قدرت جامعه دویدوخی می شود.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، خودتزیینی مو، روستای دویدوخ، زن ترکمن، زیبایی شناسی بومی
  • اسدالله نقدی، علیرضا طاهری نیا صفحات 49-70
    شهر میدان عمل نیروهای اجتماعی متعددی است. شهر معاصر ایرانی بیشتر شهر - ماشین است. تمامی شهرها اعم از کلان شهر یا روستا - شهرها مملو از خودرو و خدمات مرتبط با آن است. افراد شاغل در بخش خدمات خودرو به دلیل دارا بودن ویژگی های مشابه فرهنگی و تمایز با سایر بخش های جامعه و همچنین فرهنگ مسلط در یک میدان جغرافیای خاصی گرد هم آمده و در طول زمان خرده فرهنگی را تولید کرده اند. چاپارخانه همدان به عنوان یک فضای شهری دربردارنده فعالیت ها و خدمات مربوط به خودرو (مکانیکی، صافکار، نقاش و لوازم یدکی فروشان و...) است. این خدمات در تقسیم بندی های اقتصادی جزء بخش غیررسمی قرار دارند و جمعیت بالایی در این حوزه مشغول فعالیت هستند. این بستر جغرافیایی نظام روابط اجتماعی و هنجارهای خود را تولید می کند که وارد شوندگان باید قواعد آن را بپذیرند و از آن تبعیت کنند. پژوهش حاضر با هدف مطالعه نظام روابط اجتماعی و فرهنگ کار (نظام استاد - شاگردی) مسلط چاپارخانه با استفاده از روش های کیفی مبتنی بر نظریه زمینه ای انجام شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد در نظام استاد- شاگردی دو الگو ”اقتدار استادکار“ و ”روابط اجتماعی تعاملی“ بر نظام اجتماعی مسلط است. الگوی اول مبتنی بر اقتدار استادکار برای حفظ شاکله کاری بر اساس فاصله میان سرمایه های سه گانه شاگرد و استاد شکل می گیرد و در بستر مداخله گرهای گوناگون دو نمود ”اقتدار عیان“ و ”اقتدار پنهان“ استادکار را سبب می شود. الگوی دوم در حوزه مشاغل خانوادگی و انواع مشاغل مرتبط با لوازم یدکی فروشی قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: خرده فرهنگ مکانیکی ها، چاپارخان، فرهنگ کار، نظام استاد، شاگردی، نظام روابط اجتماعی، نظریه زمینه ای
  • ابوعلی ودادهیر، نسرین سیدنژاد صفحات 71-92
    در این مقاله فرهنگ مردمان ماهی گیر شهرستان ساری بررسی شده است. این مطالعه در پی آن است تا در خلال بررسی فرهنگ صیادی، تاثیر عنصر دریا را بر زندگی صیادان و خانواده هایشان از بعد اجتماعی و فرهنگی بیازماید. برای این منظور، اهداف پژوهش به روابط و مناسبات اجتماعی میان ماهی گیران، وظایف تفکیک شده کارکنان در یک صید با پره و بررسی کنشگران اجتماعی جامعه مورد مطالعه معطوف شده است. در این مطالعه، جامعه صیادان در فاصله زمانی مهر 1391 تا فروردین سال 1392 مورد مطالعه قرار گرفته و از روش های مردم نگاری از جمله مشاهده مشارکتی، مصاحبه عمیق و گروه های متمرکز برای کسب شواهد و اطلاعات و روش های تحلیل کیفی از جمله تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است. ماهی گیران نوار ساحلی در شهرستان ساری، اعضای تعاونی های ماهی گیری و اداره کل شیلات استان مازندران و شهرستان ساری مشارکت کنندگان اصلی این مطالعه را تشکیل می دهند. این مقاله مناسبات و روابط اجتماعی و شغلی را در میان صیادان مورد مطالعه قرار می دهد و به بررسی این مسئله می پردازد که تخصص و مهارت های مدیر پره، به چه صورت او را در رابطه خاص با سایر ماهی گیران قرار می دهد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که شخص لثمان به علت دانش انحصاری و آمرانه خود در زمینه بافت تور و تعیین عمق و جهت ریختن پره در دریا و تشخیص طوفانی بودن دریا برای اقدام به صید در روزهای خاص، از جایگاه خاصی در میان سایر کنشگران ماهی گیری ساحلی برخوردار است که او را در جایگاه مقتدرانه ای قرار می دهد.
    کلیدواژگان: آبزی، دریای خزر، صیادی (ماهی گیری) ساحلی، انسان شناسی بوم شناسی، انسان شناسی زیست محیطی، انسان شناسی ماهی گیری
  • ابراهیم فیاض، فاطمه خضری صفحات 93-106
    در این مقاله مفاهیم مرتبط با جنسیت مهم انگاشته شده اند زیرا که هویت زنان ارتباط تنگاتنگی با تجربه زیست شده آنها دارد. انسان از خلال حس های خود با دیگری و جهان بیرونی ارتباط برقرار می کند. زنان با توجه به تجربه زیست شده شان بخش عمده ای از شناخت خود را با حس های کالبدی (چشایی، بویایی و لامسه) و سپس دیداری و شنیداری به دست آورده اند. امروزه زنان بر اساس فرایند شهرسازی وارد فضاهای عمومی شهرها شده اند و این امر باعث شده است تا زنان به هویت ساختاریافته خودآگاهی پیدا کنند و تجربه و در نتیجه هویت آنها دچار تغییر شود. در این مقاله مفاهیم بنیادی دین اسلام که هویت زنان مسلمان – ایرانی تحت تاثیرشان است مورد بررسی قرار می گیرند چون مفاهیم اسلامی به زنان این باور را داده است که از نظر وجودی با مردان برابر هستند. این باور به تجربه زیست شده زنان رویکردی انتقادی نخواهد داشت. در این راستا زنان ایرانی – مسلمان هویت خود را در برابر مردان تعریف نمی کنند و شناخت به نسبت قدرت در چارچوب این باور مهم تر دانسته می شود.
    کلیدواژگان: جنبش زنان، حس های کالبدی، دین، فضاهای شهری، هویت جنسیتی
  • بررسی تاثیرات سبک زندگی ورزشی بر تغذیه ورزشکاران: مطالعه موردی دانشجویان دختر رشته تربیت بدنی در دانشگاه گیلان
    سید مهدی آقاپور*، سارا جوان صفحات 107-123
    یکی از این عوامل تاثیرگذار بر سبک زندگی، نهادهایی مانند دانشگاه است که با آموزش های خود به دانشجویان، در سبک زندگی آنها تاثیرگذار است. دانشجویان رشته تربیت بدنی که سابقه ورزشی نیز دارند، در معرض این سبک زندگی قرار می گیرند؛ این تاثیرگذاری در عرصه های مختلفی بروز می کند و یکی از این عرصه ها تغذیه است. در این پژوهش تاثیرگذاری این سبک زندگی بر تغذیه دانشجویان تربیت بدنی بررسی می شود. تغذیه می تواند عاملی فراتر از سیری باشد و در گروه ورزشکاران کارکرد هویتی و متمایزسازی نیز داشته باشد؛ بنابراین در مرحله بعدی به بررسی دیدگاه این افراد در مورد غذا، چگونگی انتخاب غذا و دلایلشان پرداخته شده است. از میان دانشجویان دختر تربیت بدنی دانشگاه گیلان با خصوصیات مورد نظر این پژوهش، با استفاده از نمونه گیری انباشتی، 15 نفر انتخاب و مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. مصاحبه ها تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافته است. سپس متن مصاحبه ها تحلیل محتوا شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که دانشجویان دختر تربیت بدنی دانشگاه گیلان سبک زندگی ورزشی دارند و تغذیه شان از این سبک زندگی متاثر است. کیفیت این تاثیرگذاری و موانع آن در بخش یافته ها بیان شده است. علاوه بر آن، با توجه به مصاحبه های انجام شده، غذا نقشی موثر در عضویت در گروه ورزشکاری دارد و دانشجویان برای اینکه خود را ورزشکار بدانند، سعی در پیروی از تغذیه خاصی دارند.
    کلیدواژگان: تغذیه ورزشی، خرده فرهنگ، سبک زندگی، عادت واره، هویت
  • لادن رهبری، نادر رزاقی، حیدر جانعلی زاده صفحات 125-145
    از دیدگاه نظریه فمینیستی محدودیت های ساختاری سبب حذف زنان از فرایند تولید دانش شده است. در طول تاریخ، تولید دانش، موضوع دانش و شناخت دانشمند حوزه هایی مردانه انگاشته شده اند. در این نوشتار با استفاده از مرور اسنادی و فراتحلیل تاریخچه علم انسان شناسی نشان می دهیم که این رشته از پیش داوری ها و دیدگاه های جنسیت زده مصون نبوده و در دوران شکل گیری و تحول، بسته به پارادایم های مسلط تاریخی جهت گیری کرده است. جریان فمینیسم در عرصه دانشگاهی، رشته انسان شناسی را با چالش های هستی شناختی، معرفت شناختی و روش ش ناختی ای مواجه ساخت که سبب تغییر بنیادین پارادایم های پیشین شده است. سه چالش عمده در این حوزه نفی ذات انگاری زیستی شناختی، نفی تفاوت های جنسیتی مغزی- هوشی و رد نظریه حرم و سلطه جنسی نرینه در نخستی ها بوده است. در نتیجه، رشته انسان شناسی در دوران معاصر، تحت تاثیر سه چالش تاریخی فمینیستی، با کنار گذاشتن دیدگاه های طبیعت گرایانه و برساخت گرایانه ، به تایید ارتباط میان پیوند میان طبیعت و تربیت گرویده است.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، جنسیت، دانش، ذات انگاری، فمینیسم، معرفت شناسی، هستی شناسی
|
  • Alireza Einifar, Hossein Zabihi, Mozhgan Sasani Pages 7-26
    Relation between inside the dweling and outside environment is needed to be considered for human settelment planning and design.This process occurs at logical hierarchy between indoor and outdoor spaces. This relevance can be developed through the definition of In-between space. This is a transfer space between dwelling and street that include “semi public–private” territory at residential areas and have a connection role for indoor and outdoor spaces. In-between space is an important subject for dwelling design that eliminate it can arise many problems in residential enviroments. Therefore, in this research, investigating about In-between space and comparison the rule of it has been emphasized for traditional and contemporary dwelling. This study investigated that traditional housing of Iran have “In-between space” as a continuity space for indoor-outdoor spaces, while in contemporary housing there is no definition for it. At the same time ignoring “In-between space” lead to disappearance of safety, sense of territory, sense of belonging, resident satisfaction and as well as decrease in social interaction between neighbor of residential areas.
    Keywords: Human, In, Between Space, House, Semi, Private, Semi, Public
  • Tayebeh Ezatolahi Nejad, Zahra Rahbarria Pages 27-47
    The grooming of hair in Turkmen culture has vast implications such as Social,economical, political, tribal, and individual status to name a few .It begins with birth and contiones whitin every stage of life. But what matters most is the indigenous aesthetic criteria. In this article , it is been attempted to analyze the indigenous aesthetic critica in decoration women 's hair with a qualitative perspective via interview, observation, and documents. The theorical framework of this study stems from the anthropology of the indigenous aesthetic. In this branch study, the aesthetic critica influences collective values and as a result, in this study the influential collective values in grooming hair have been taken into considerntion.There can be documented and non documented references on collective values found I contexts, oral literature, common customs and beliefs.The results indicates that the blaknees of hair, the length, the similarity one bears with natural creathers, the compatibility whit individual, tribal, political, economic and social self all matter. Woman in Turkmen society convey particular meanings throngh dressing their hair and collective values changed to various lodes are used .Seeing a local Person starts to get different meanings. In this process any misinteroretation will lead to ugliness; by contrast, the proper interpretation brings about beaty. Beauty in self-decoration is divided into two categories of material and Spiritual . the Spiritual beaty weighs more these the material beauty . The Spiritual beauty culminates in the strenght of the Doydokhi society.
    Keywords: Anthropology, self, decoration hair, village Doydokh, Turkmen's woman, The Indigenous Aesthetic
  • Asadolah Naghdi, Alireza Taherinia Pages 49-70
    City is a place and field for various social forces working. Contemporary Iranian city is mostly as a auto-city. All of the cities from megacities to small towns are full of cars and its related services. all persons who are active in mentioned sector gathered together in special spaces in city with specific cultural characteristics(mechanics subculture) over the years,this make their different with other parts of society and their dominant culture in a special geographical area. The Chaparkhaneh of Hamedan as an urban space includes activities and services related to car repairs.as an informal sector many people are working in this area. This geographic context provides a social relations system and values in which entrants should accept its rules and manners. The aim of the present research is to study social relations system and working culture in Chaparkhane, we used qualitative methods based on grounded theory. The finding of the research show that there are two patterns in this field the first is dominant of master of skillfully and the second one is social interaction models. . The first pattern is based on craftsman power in order to protect work formation between craftsman and apprentice and it causes two aspects: visible and invisible power of craftsman. The second pattern of interaction social relations mainly seen in the context of family base business and activities like car spare parts selling.
    Keywords: Mechanics subculture, Chaparkhaneh, Work culture, craftsman, apprentice, Social interaction, Grounded Theory
  • Abouali Vedadhir, Nasrin Seyednejad Pages 71-92
    In this paper, the culture of fishermen has been studied in Sari, north of Iran, taking an anthropological approach. Studying the culture of fishermen, the study aims to examine the effects of the Caspian Sea on the daily lives of the fishermen and their families from social and cultural points of view. This study, hence, focuses on the socio-cultural actors in the community of fishermen, social relations and the division of labor among them. In this ethnography, a variety of methods including the participatory observation and fieldnote, the ethnographic interviews and the focus groups discussion was used to collect data and evidence. Moreover, a kind of qualitative content analysis, namely the conventional content analysis was employed to analyze the data from the community. The main participants of this study recruited from the fishermen in the coastline in Sari, members of fishing corporations and the staff in fishing-related organizations in Sari, Mazandaran. This paper addresses the social and professional relationship among Sari’s fishermen, and examines their ways of leadership. This study revealed that the director of these people (called Losman in the fishing communities in the south bank of the Caspian Sea) plays a key role in the community and his expertise, skill and technical knowledge lead to a special working relationship with other fishermen in the corporation company. The findings of this study also demonstrates that the Losman’s local knowledge is unique and more or less monopolized to him and can be divided into tying the seine net (called Pare), specifying the depth of sea water and the direction for setting the net, forecasting the stormy weather (whether or not to take a risk and head for the sea to catch the fish), put him in a position of power and authority.
    Keywords: Marine Life, Caspian Sea, Inshore Fishing, Ecological, Environmental Anthropology, Anthropology of Fishing
  • Ebrahim Fayaz, Fatemeh Khezri Pages 93-106
    In this article, the concepts of gender are considered essential because women’s identity is closely linked to their lived experience. Human make a connection through his senses with other and external world but by considering women’s lived experience, they have achieved knowledge through the physical senses (taste, smell and touch) rather than rational senses (visual and auditory). Nowadays, the women have been entered to the urban exterior spaces by urbanism process. This process makes the women aware of their structured-identity. Here considered the fundamental concepts of Islam that has influenced Muslim-Iranian identity of women because this belief given them that they are equal with men. This belief would not be critical about women’s lived experience and due to Muslim-Iranian women do not realize their identity versus men. Through this belief, knowledge is considered more important than power.
    Keywords: The women's movement, physical sensations, religion, urban, gender identity
  • The Investigation of the effects of athletic life style on foodway: case study of female physical education students in university of Guilan
    Mahdi Aghapoor*, Sara Javan Pages 107-123
    Institutions like university affect on students’ life styles by its educational system. Physical education students who also have some athletic experience are affected by this life style and it is shown in different aspects of life such as foodway. This study is to investigate such effects on physical education students. Since food has found more functions in our lives, in next step in this study, we aimed to investigate students’ attitude toward food, their food choices and the reasons of the choices. In order to achieve the goal, fifteen students were chosen through snow ball sampling and were interviewed through semi- structured interviews. This study shows that these students are affected by athletic life style, especially on their foodway. The quality of this effect is explained in this study.
    Keywords: life style, habitus, subculture, athletic foodway, identity
  • Ladan Rahbari, Nader Razaghi, Heidar Janalizade Pages 125-145
    Feminist theory notes that structural limitations have excluded women from the process of knowledge production for a long time. Production of knowledge has been considered masculine realms in history. In this article, by using meta-analysis, we will demonstrate that anthropology has been prone to sexist presuppositions and viewpoints and its orientation has evolved according to the dominant paradigms. The feminist current has confronted anthropology with ontological, epistemological and methodological challenges in academic arena which helped develop new paradigms. Three main challenges of such nature that discipline of anthropology as faced are: the denial of biological; denial of major gender differences in brain's physical structure and functions; and denial of male sexual dominance in all primates. As a consequence, anthropology has distanced itself from naturalism and structuralism ideologies and approached towards integration of nature and nurture.
    Keywords: Anthropology, epistemology, essentialism, feminism, gender, knowledge