فهرست مطالب

مطالعات و تحقیقات اجتماعی در ایران - سال پنجم شماره 1 (بهار 1395)

فصلنامه مطالعات و تحقیقات اجتماعی در ایران
سال پنجم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا غفاری صفحات 1-18
    برنامه های توسعه، به منظور تاثیرگذاری و ایجاد تغییر و بهبود در زندگی مردم که متضمن ارتقای منابع، فرصت ها و توانمندی آحاد افراد جامعه و نیز بهبود در استانداردها و کیفیت زندگی است، نوشته می شوند. آن ها مبتنی بر سیاست هایی هستند که در قالب های انضمامی تر اهداف معین و مواد قانون برنامه که مبنای برنامه ها و طرح های اجرایی هستند، بروز می یابند. در همین زمینه، برنامه ریزی به مثابه سازوکاری است که امکان تغییر و بهبود مورد نظر برنامه را ممکن می سازد. پویایی برنامه های توسعه، ریشه در عوامل و شرایط گوناگونی دارد. پویایی شناسی برنامه های توسعه، نه تنها ما را از پویایی های درونی هر برنامه آگاه می سازد، بلکه امکان فهم شرایط و عواملی را نیز که موجد این پویایی ها در محیط بیرونی برنامه ها هستند، در پی دارد. در این نوشته، در پی بررسی و بیان روند و پویایی هستیم که برنامه های توسعه در ایران بعد از انقلاب اسلامی تجربه کرده اند. موضوع مقاله، با بررسی مسائلی مانند صورت بندی پویایی های برنامه ها و چگونگی روند این پویایی ها در قالب پنج برنامه بعد از انقلاب اسلامی دنبال شده است. این پویایی در قالب تفاوت در نامگذاری برنامه هاست که معمولا از جانب دولت های وقت مطرح شده و ناشی از مواجهه متفاوت دولت ها با قانون اساسی به عنوان قانون پایه است. پویایی زمانی برنامه ها در ایران بعد از انقلاب اسلامی، به لحاظ دو دوره زمانی دهه بدون برنامه و سال های برنامه، پویایی برنامه ها و دوره زمانی دولت ها (ناهم ترازی زمانی و فکری)، پویایی رویکردها و راهبردهای اختیارشده که نشان از ناهمسانی جهت گیری و راهبرد برنامه های توسعه در بعد از انقلاب اسلامی دارد، پویایی اهداف و اقدام های برنامه ها و درنهایت، پویایی دوره و شرایط زمانی دوره بعد از انقلاب، جنگ، سازندگی، اصلاحات و نقد اصلاحات بررسی می شود. تجربه نشان می دهد که معمولا ناقدان برنامه های توسعه درمورد نبود شناخت لازم از پویایی شناسی برنامه ها نام می برند، اما کمتر به این موضوع که چرا چنین امری واقعیت پیدا نکرده، وارد شده اند. به نظر می رسد ریشه این نقیصه را باید در واقعیت هایی مانند نبود بحث های نظری و روشمند درباره درک درست شرایط اجتماعی- تاریخی و داشته ها و نداشته های جامعه ایرانی دانست. نبود تعاطف فکری، جزیره ای و قبیله ای اندیشیدن هم در این وضعیت سهم ویژه ای دارد. روشن است که به میزانی که در تدوین برنامه های توسعه، به ویژه در مقام امکان پذیری و اجرا، نیازمند درک و تحلیل درست شرایط جامعه ایرانی هستیم، به همان میزان و چه بسا بیشتر، محتاج تحلیل درست و سازگاری با شرایط خارجی و بین المللی هستیم. امری که همواره یا مورد غفلت بوده است، یا اینکه به قدر کافی مورد اعتنا و اهتمام نبوده و این خود عنصری موثر در ایجاد انحراف و تغییر مسیرهایی است که ناکارایی برنامه ها را در پی داشته است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، برنامه های توسعه، پویایی شناسی، دولت ها، شرایط زمانی
  • عباس عرب مازار، خسرو نورمحمدی صفحات 19-42
    در تحلیل انتقادی، جنبه های گوناگون یک موضوع، از دیدگاه گفتمان های رایج جامعه بررسی می شود. در این مقاله، تحلیل انتقادی هدف های اقتصادی برنامه های توسعه در ایران (قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی) مدنظر قرار می گیرد و مقاله ها و پژوهش های مختلف بررسی می شود. مطابق نتایج، گفتمان های انتقادی، از دیدگاه های خاص و مختلف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی به برنامه ها و اهداف آن توجه داشته اند؛ بنابراین، بر اهداف اقتصادی برنامه های توسعه، تاثیرهای مثبت، مبهم و حتی متناقض ایجاد کرده اند؛ به طوری که نزدیک به سی مفهوم در برنامه های توسعه ایجاد شده است که همگی در راستای هدف برنامه ها هستند، اما نکته بسیار مهم آنکه درنهایت، تنها دو مورد از این اهداف سی گانه، یعنی اهداف کمی چند متغیر کلان و اهداف کمی بخش سنجیده شده اند. این مطلب، بی اثربودن بیشتر گفتمان های جامعه بر اهداف اقتصادی برنامه های توسعه را نشان می دهد. البته باید توجه داشت که مهم ترین هدف برنامه های توسعه یعنی همان عبارت «توسعه» در نظام برنامه ریزی ایران با شفافیت تعریف نشده است؛ بنابراین، مهم ترین نتیجه این است که باید توسعه و برنامه های توسعه کشور با دقت علمی، تعریف و درمورد آن ها اجماع علمی حاصل شود. نتیجه بعدی این است که هیچ گونه نظریه و مکتب علمی خاصی در اقتصاد کشور حاکم نبوده است تا اهداف اقتصادی برنامه های توسعه با آن تعریف شوند. در چنین فضایی، تنها منابع دولت و مردم برای رفع نارسایی ها و مشکلات کشور و آرمان و آرزوهای ساختار سیاسی و البته بدون توجه به یک نظریه علمی و راهبرد مورد نظر آن صرف شده اند و در عمل موفقیت چندانی حاصل نشده است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، برنامه ریزی، برنامه ریزی توسعه، تحلیل انتقادی، گفتمان انتقادی
  • محمد جواد زاهدی، محمود نوایی لواسانی صفحات 43-78
    گزینش نظریه ای مناسب در حوزه تامین عدالت و رفاه برای برنامه های توسعه ای، یکی از پیش شرط های ضروری برای تامین مشارکت فعال مردم در اجرای برنامه ها و اساسی ترین تمهید برای زمینه سازی تحقق موفقیت آمیز برنامه است. در این پژوهش، ضمن مرور برنامه های توسعه جمهوری اسلامی ایران، به دلیل اینکه برنامه پنجم توسعه، عصاره همه برنامه های پیشین از حیث تامین عدالت و بهبود کیفیت زندگی است، با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا، از باب کاربست مفاهیم عدالت و رفاه اجتماعی تحلیل و ارزیابی می شود. همچنین با توجه به دستاورد برنامه های توسعه و با استفاده از داده های جهانی و داخلی، به بررسی جایگاه ایران در جهان از لحاظ شاخص های رفاه سن، توسعه انسانی و لگاتوم پرداخته می شود. مطالعه حاضر نشان می دهد با اینکه بخش هایی از برنامه های توسعه، هماهنگی هایی با برخی نظریه ها یا برخی دلالت های نظری موجود در حوزه عدالت اجتماعی دارد، ارزیابی سیاستگذاری های رفاه در برنامه های توسعه و به طور مشخص برنامه پنجم، مبین نبود نگرش سنجیده و هدفمند در زمینه تامین عدالت رفاهی در مقیاس عمومی کشور است. با توجه به نگاه محیطی، موقعیتی و قابلیت محور آمارتیاسن و با نگاه چندبعدی والزر به عدالت می توان نبود نظریه عدالت اجتماعی مدون، منسجم و قابل اجرا در حوزه نظریه های ایرانی- اسلامی را ترمیم کرد.
    کلیدواژگان: برنامه های توسعه، رفاه اجتماعی، سیاستگذاری رفاهی، شاخص لگاتوم، نظریه های عدالت
  • حسین ایمانی جاجرمی صفحات 79-102
    شهرها نیازمند سیاستگذاری و برنامه ریزی برای توسعه هستند. طرح های توسعه شهری مانند طرح جامع، مهم ترین ابزارهای اجرای سیاست ها و برنامه ها به شمار می روند. اجرای موثر این طرح، نیازمند اسناد بالادستی مانند طرح آمایش سرزمین، سیاستگذاری بهتر در برنامه های توسعه کلان، مدیریت شهری کارآمد و مشارکت مردم است. در این مقاله، برای تحلیل تحولات شهری در ایران، از نظریه شهرنشینی وابسته استفاده شده است و با مروری بر مهم ترین اقدام های مداخله ای دولت ها برای توسعه شهری، نقدهای مطرح شده درمورد طرح های توسعه شهری در دوران حاضر بیان می شوند. به نظر می رسد که اکنون در نبود مشارکت و نظارت مردمی، سیاست ها و برنامه های توسعه شهری گرفتار در دیوان سالاری های عظیم و رانت جویی های سازمان های عمومی، در مقابله با شرایط شهرنشینی وابسته شکست خورده اند. آنچه رشد شهرها را هدایت می کند، نه چارچوب های سیاستی، بلکه منافع گروه های قدرتمند سودجویی از زمین و رانت های شهری و تقلای تهیدستان شهری برای تصرف زمین و ساخت کاشانه ای محقر است. شرایطی که تداوم وضعیت شهرنشینی پیرامونی را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: تهران، شهرنشینی وابسته، طرح جامع شهر، طرح های توسعه شهری، مدیریت شهری
  • مصطفی ازکیا، شکوه دیباجی فروشانی صفحات 103-125
    در ایران، تمرکزگرایی جدید به ویژه در دوره پهلوی، همگرایی و استفاده گسترده از دیوان سالاری، از ویژگی های عمده به شمار می روند. در مطالعه های جامعه شناسی تاریخی درمورد ویژگی تمرکزگرایی، تمرکز قدرت و حاکمیت سیاسی در جامعه ایران، علی رغم وجود انقطاع های مقطعی و شدت و ضعف هایی که در مقاطعی از تاریخ برای آن قائل اند، درمورد این ویژگی در جامعه ایران اتفاق نظر و اجماع وجود دارد. هدف این مقاله، بررسی و مرور نقادانه برنامه های توسعه روستایی، قبل و بعد از انقلاب است. در این راستا، به روش مطالعه کتابخانه ای، برنامه های عمرانی پیش از انقلاب، از سال 1320 در شش برنامه و بعد از انقلاب در پنج برنامه توسعه نقد و بررسی می شوند. نتایج نشان می دهد قبل از انقلاب، برنامه های عمران روستایی، خصلتی متمرکز و از بالا به پایین، فاقد مطالعات بومی، سطحی نگر به مسائل روستایی، دارای دید فنی و فاقد نگرش جامعه شناسانه بوده است. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در جامعه روستایی، ابتدا نوعی مشارکت فزاینده در قالب بسیج اجتماعی تجربه می شود که از تحولات سطح کلان جامعه بی تاثیر نیست. در این دوره، از نظام دیوان سالاری چندان خبری نیست؛ اما به تدریج، به تبع تحولاتی که به وجود می آید، الگوی مشارکتی باز هم حالت هدایت شده از بیرون را پیدا می کند. به طورکلی، در مطالعه برنامه های پنج ساله توسعه بعد از انقلاب نیز عدول از اجرای برنامه مصوب، محدودشدن به برخی اقدامات اجرایی و اجرای طرح های گذشته، با وجود تغییر محتوای برنامه ها به روشنی دیده می شود. برنامه های توسعه روستایی، از اعتبارات بودجه ای کافی برخوردار نیستند؛ براساس آسیب شناسی برنامه های پیشین نوشته نشده اند و درصورت عملی نشدن برنامه ها، هیچ ارگان یا نهادی پاسخگو نیست. به عبارتی، دسترسی نداشتن به اهداف، هیچ الزامی برای تصویب کنندگان ایجاد نمی کند. جزئیات بیشتر در این زمینه، درادامه مقاله بررسی می شود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی متمرکز، برنامه های توسعه، توسعه روستایی، روستا، مشارکت مردمی
  • محمدحسین شریف زادگان صفحات 127-145
    در این مقاله، ابتدا مروری بر شکل گیری مقوله رفاه اجتماعی در اروپا صورت می گیرد و چگونگی شکل گیری اولین سیاست های رفاهی و بیمه های اجتماعی بررسی می شود. همچنین نشان داده می شود که وقایع اجتماعی ناشی از صنعتی شدن و شهرنشینی در قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم، موجب شکل گیری سیاست های رفاه اجتماعی و دولت رفاهی شده است. در ایران نیز یازده منبع به عنوان زمینه های ایجاد رویکردهای رفاهی و انگاشتی خاص، از سیاست های رفاهی معرفی می شوند: سنت های اجتماعی همیاری، سنت های دینی، ارزش های انقلاب مشروطیت، سیاست های اجتماعی دولت های پس از انقلاب مشروطیت، انگاشت ها و رویکردهای ناشی از انقلاب اسلامی ایران، مفاد قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، دیدگاه ها و گرایش های اجتماعی نمایندگان مجلس شورای اسلامی، سیاست های دولت های پس از انقلاب، برنامه های پنج ساله توسعه اقتصادی- اجتماعی پس از انقلاب اسلامی ایران، دانشگاه ها و روشنفکران در جامعه ایران و ظرفیت های قانونی ساختار نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی. درنهایت، درباره ظرفیت های قانونی ساختار نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی بحث می شود. این مقاله قانون ساختار را به عنوان نتیجه و محصول دربرگیرنده همه منابع یازده گانه رفاه اجتماعی در ایران، معرفی و فراز و فرودهای رفاه اجتماعی کنونی ایران را ناشی از اجراشدن یا نشدن مفاد آن قلمداد می کند.
    کلیدواژگان: رفاه اجتماعی، سیاست اجتماعی، عدالت اجتماعی، قانون ساختار نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی
  • فرشاد مومنی صفحات 147-169
    هدف این مقاله، تاکید بر این واقعیت است که کانون اصلی و وجه مشترک تحقق اهداف توسعه انسانی، توسعه پایدار، ایجاد عدالت اجتماعی و افزایش توان رقابت و مقاومت اقتصاد ملی، ارتقای بنیه تولید ملی است. برای تحقق این هدف، به روش توصیفی- تحلیلی و با مبناقرار دادن دستگاه نظری نهادگرایی، وجوه روش شناختی و تجربی این مسئله برجسته می شود. به این منظور، با محوریت ایده صنعتی شدن به مثابه کانون اصلی ارتقای بنیه تولید ملی، تجربه تاریخی کشورمان از کانال برنامه های توسعه قبل و بعد از انقلاب اسلامی بررسی می شود. مطابق یافته ها، به دلیل نبود نگرش راهبردی در این زمینه و غفلت ها و خطاهای حیرت انگیز در دوره نزدیک به هفتاد سال گذشته تاریخ برنامه ریزی توسعه، تخصیص منابع ارزی و ریالی هنگفت، به هیچ وجه با دستاوردهای مورد انتظار تناسب نداشته است؛ ضمن آنکه انبوهی از ناموزونی ها و ناهماهنگی ها و مشکلات کوچک و بزرگ، چشم انداز توسعه ملی را با چالش مواجه ساخته است. راه حل پیشنهادی به طورکلی، نگرش به بنیه تولید ملی با رویکردی فرارشته ای و به مثابه یک نظام حیات جمعی است.
    کلیدواژگان: بنیه تولید ملی، توسعه اقتصادی، صنعت کارخانه ای، نهادها
  • موسی عنبری صفحات 171-187
    بختک «توسعه»، باوری نافذ اما کسالت آور و مبهم است که بر اجتماع های محلی و آبادی ها سایه افکنده و اجازه تنفس آسان و لذت از زندگی بی آلایش را به آنان نمی دهد. این بختک به روستاییان القا کرده است که عقلانی نیستند و باید دانستن، عقلانیت و توسعه را از دیگران یاد بگیرند. درواقع، باید عقلانیت را از شهر وارد کنند. تاکنون بر آبادی ها، چنین بختکی حکومت کرده است. پیمانکاران «توسعه» و در راس آن ها سازمان های اجرایی، هواداران اصلی این بختک بوده اند. آن ها متاثر از مفروضات بنیادین ادبیات روان شناسی و عقلانیت از بالا به پایین مهندسی، پرداختی فنی از توسعه ارائه کرده اند و آن قدر توسعه را آماده، سریع الوصول و بی تناسب با نیازها و خواسته های مردمی آبادی نشینان تحلیل کرده اند که الگوی «توسعه مجانی» را به آنان آموزش داده اند. آنان با فرض نوگریزی و عدم خلاقیت آبادی نشینان، مفهوم جادویی «تغییر» و تکنیک «مداخله» را ساخته اند و می خواهند زندگی آبادی نشینان را تغییر دهند. این مقاله، با تاکید بر زمینه های فرهنگی اجتماع های روستایی ایران، دو شکل نقد به ادبیات و عملکرد توسعه در کشور را مطرح می کند: نقد اول، دارای وجهی نوستالژیک و از «زبان گود» است که با نام «بختک توسعه» مطرح می شود. نقد دوم، عمل گرایانه و کارکردی است و با عنوان معضل «توسعه مجانی» بیان می شود. نقد، از چارچوب نظری و روش شناسی توسعه آغاز و به یافته ها و پیامدهای آن ختم می شود.
    کلیدواژگان: آبادی، انگیزه نیاز به موفقیت، بختک توسعه، توسعه مجانی، عقلانیت وارداتی
|
  • Gholamreza Ghaffary Pages 1-18
    Development programs formulated in order to influence and create change and improvement in people's lives, that entails the promotion of resources, opportunities and capabilities different sections of the population, as well as an improvement in the standards and quality of life. They are based on policies that presented in form concrete objectives and articles program. This policies and objectives are basis for projects and so a mechanism that allows the realization of the desires of program and improvement in social life. The with design dynamics programs development, the first thing that reminder in mind is this fact that we are faced with a process. Dynamics of development programs not only makes us aware of the dynamics within each program but also understand the conditions and factors that create the dynamics in the external environment applications are possible. In this essay tries to explore and express the dynamics experienced in development plans in Iran after the Islamic Revolution. The questions are: Formation dynamics programs and How this dynamic process in the form of five programs have been pursued after the Islamic Revolution. The dynamics in the forms: Differences in naming programs that usually raised by the government and Caused by different governments faced with the constitution as a basic law. Dynamics programs in Iran after the Islamic Revolution discussed in terms of time that is divided into two periods: decade without a plan and period with plan. So aapproach imbalance and periodic governments, unevenness of orientation and strategy development plans and situation of the period after the revolution, war, reconstruction, reform and criticism of the reform. Experience shows that usually critics about the lack of necessary knowledge of the dynamics of development programs are called but less than why not find such an entry have found the truth. It seems that the root of this deficiency should inquiry in realities such as: lack of theoretical and methodological discussions was recognition of the understanding of social conditions social- historical and Iran's haves and have nots of society. Not interactive intellectual and tribal thinking in this situation are critical contribution. Certainly, to the extent that in the formulation of development programs, especially in the feasibility and implementation, we need to understand and analyze the true situation of Iranian society, also we need to understanding and analysis and external concerns and adapt with conditions international. The matter has been neglected or not enough about the not thought, and this neglect is an effective element in creating diversion and change paths that lead to the inefficient programs.
    Keywords: Dynamics, Development programs, Islamic Revolution, Time profiles, Governments
  • Abbas Arabmazar, Khosrou Noormohamadi Pages 19-42
    In critical analysis, different aspects of an issue will be analyzed from point of view of current discourse of society. The objective of this paper, is to critically analyze the economic goals of development plans (pre and post revaluation). In this respect, many papers and research report has been considered and the results show that critical discourse have paid attention to plans and its economic goals, from social, political and cultural point of views, and so have positive, vague and contradictory impact on economic goals. Even though 30 different concepts have been erected in this area but the plans have been evaluated only based on the two, namely (1) quantitative goals of few macro-variables and (2) quantitative goals of sectors. This implicitly shows the ineffectiveness of social discourse on economic goals of development plans. It should be mentioned that the main goal of any development plan, i.e.
    “development”, is not clearly defined in planning system. So, the most important lesson is that, the development and development plans of the country should be define carefully and have an academic acceptance on them. The next finding is that the economic goals of development plans are not based on any well-known economic school of thought. So in this environment, the financial resources of government have be used to overcome the shortcoming and emergency needs of the economy and that is why they were not so successful.
    Keywords: Planning, Development planning, Critical analysis, Critical discourse
  • Mohammad Javad Zahedi, Mahmood Navaei Lavasani Pages 43-78
    One of the necessary preconditions to provide people's active participation in performance of development plans and the most basic of preparation to pave the way for the successful implementation of the plan is selection of appropriate theory in the field of justice and welfare for this plans.
    In this research, while reviewing development plans of the Islamic Republic of Iran, because the Fifth Development Plan is an extract of all previous plans in terms of justice and improvement of life quality, this plan by using content analysis technique, from aspect the application of the concepts of justice and social welfare is analyzed and evaluated. Also according to the achievement of development plans and using the global and domestic data, Iran's position in the world in terms of welfare indicator of Sen, the Human Development Index (HDI) and the Legatum Prosperity Index is assessed.
    This study shows although there are harmonies between sections of development plans and justice theory or theorical implications of social justice field, evaluation of welfare policies in development plans and specifically the Fifth development plan shows that there is not thought-out and targeted attitude about providing welfare justice in country public scale.
    Attention to environmental, positional and capability-based attitude of Amartya Sen and multidimensional attitude of Waltzer can restore lack of social justice theory of written, coherent and executable in Iranian-Islamic theories field.
    Keywords: Justice theories, development plans, Social welfare, Welfare policy, Legatum index
  • Hossein Imani Jajarmi Pages 79-102
    Cities need good, participatory and effective policies and plans for development. Urban development plans such as comprehensive plan are the most important tool for implementation of policies and plans. The effective implementation of city development plan requires high level documents such as spatial planning; good macro development plans policies, efficient urban management and public participation. I used the dependency theory for analyzing urban changes in Iran. The most important state interventions in urban development are reviewed and urban development plans are criticized. It seems urban development policies and plans are defeated by the lack of public participation and monitoring, huge inefficient bureaucracies and rent seeking public organizations. The formal policies and plans can’t solve the problems of dependent urbanization. The urban growth is leaded by the interests of powerful groups who are seeking land and city rents and the poor people who are trying for land acquisition and building slums. The continuity of periphery urbanization is the result of such condition.
    Keywords: dependent urbanization, urban development plan, urban management, Iran, participation
  • Mostafa Azkia, Shokouh Dibaji Forooshnai Pages 103-125
    In Iran, new centralization characteristic, especially during Pahlavi dynasty, has been convergence and its vast use in bureaucracy. Historical sociological studies have consensus on the issues of centralization, power centralization, and political sovereignty in Iran; however, these issues have some divisional interruptions and different levels of strength in some parts of the history. This essay was aimed to critically investigate rural development plans before and after the Iranian Revolution. To do so, based on a library study, construction programs before the Revolution since 1941 and after the Revolution were examined in development plans. The results indicated that, before the Revolution, rural construction plans were centralized and top-down, lacked indigenous studies and sociological attitude, and had technical attitude toward rural issues. After the Revolution, first, a kind of increasing participation was experienced in the form of social mobilization, influenced by the transformations occurring at the macro level of society. There was no sign of bureaucracy in this period; but, gradually, following the transformations, the participation model again took the guided-from- the-outside form. In general, in the five-year post-revolution development planning, deviation from the execution of approved plan, limitation to some executive measures, and executing previous projects despite content changes have been evident. Rural development plans do not have sufficient budgetary allocations, are not written according to the pathology of previous plans, and no organization or institution accounts for their lack of execution. In other words, lack of access to the goals does not bind the approvers. More details are discussed below.
    Keywords: Rural development, centralized planning, public participation, development plans, Village
  • Mohammed Hussain Sharifzadegan Pages 127-145
    The paper, first, reviews the development of social welfare issue and then investigates how primary welfare policy and social insurance has been formulated and accepted in Europe. It is argued that social events which caused by industrialization and urbanization led to formation of social welfare and welfare state. Eleven resources, in Iran, have been known as welfare approaches and produced special concept of welfare polices: social cooperation traditions, religious traditions, constitutional revolution values, social policies of post constitutional revolution`s states, concepts and approaches caused by Islamic revolution, content of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, views and trends of Islamic consultative assembly representatives, post Islamic Revolution states policy, Five-Year economic and social Development Plans at post Islamic revolution periods and legal capacity and capability of Law on the comprehensive welfare and social security organizational structure. This paper attempts to introduce outputs and results of mentioned resources and explains fall and rise of social welfare in Iran due to not implementing the content of the related law.
    Keywords: Social welfare, Social Justice, social policy, Law on the Comprehensive Welfare, Social Security Organizational Structure
  • Farshad Momeni Pages 147-169
    This paper aims to signalize the substantial fact that the major focus and the joint aspect to fulfill the purposes of human development, sustainable development, social justice, competitive power and resilience of national economy is to promote the power of national production.
    To fulfill this purpose, we used institutional theoretical system for presenting the analysis and signalized the methodological and empirical aspects of this issue with the descriptive-analytical method. Hence, with concentration on industrialization as the main focus of promotion of the national production, we survey the historical experience of our country through the development plans in before and after the Islamic revolution.
    The findings of this study demonstrate that because of the shortage of strategic insight in this area and unbelievable neglects and errors in the period of the last 70 years, the history of development planning shows us that despite of enormous money sources specification, the expected achievements could not be reached at all. Also a lot of inconsistencies and problems endangered the view of national development. The suggested solution is to consider the national production power with interdisciplinary approach and as a system of the whole social life.
    Keywords: Institutions, Manufacturing, Power of National Production, Economic Development
  • Moosa Anbari Pages 171-187
    “Development”, has been an influent specter but boring and dull on local communities and villages and not allow them to breathe easy and enjoy pure life. This specter has induced the villagers are not rational, and should learn rationality and development from others.
    So far, the specter has been dominated on villages. Contractors 'development', headed by state executive bodies, were advocators of the specter. They are influenced by the assumptions underlying psychology literature and Engineering thinking and have offered a technical version of development. ãÊä یÇ ÂÏÑÓ æÈ ÓÇیÊی ÑÇ ÊÇی ˜äیÏ یÇ ÓäÏی ÑÇ ÊÑÌãå ˜äیÏ.
    ÂیÇ ãäÙæÑ ÔãÇ Çیä ÇÓÊ: äیÞÊãÑå "Ïæáæ"%2˜ Ç ÈáیÝ یÓ ÇÝݘÊیæ ÈæÊ ÈæÑیä ÇäÏ Ïá
    They have analyzed the development so ready, Immediate and disproportionate to the needs and demands of the people, so those have instilled the pattern of "free development" in them. Given the lack of creativity villagers, they have created magical concept of "change" and technical "interference" and want to change the settled life.
    The paper's emphasis on rural communitie's cultural beliefs, makes two criticisms to the literature and practice of development in the country: The first critique is a nostalgic one and oppose "nightmare of development" with a “field language”. TheãÊä یÇ ÂÏÑÓ æÈ ÓÇیÊی ÑÇ ÊÇی ˜äیÏ یÇ ÓäÏی ÑÇ ÊÑÌãå ˜äیÏ. TThe second criticism is a pragmatic and functional critique and is expressed as the problem of "free development".
    Keywords: Nightmare of Development, Village, need for achievement, free development, Imported rationality