فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات و تحقیقات اجتماعی در ایران
سال چهارم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جلال الدین رفیع فر، موسی الرضا غربی، محمد زرقی صفحات 375-407
    آسیاب به عنوان یکی از نمودهای تمدن ایرانی، جلوه ای از دانش بومی ایرانیان در راستای سازگاری با اقلیم خشک و کم آب ایران است. این پژوهش، به بررسی بسترمند و زمینه مند فرهنگ آسیابانی در یکی از روستاهای منطقه جنوبی سبزوار می پردازد و با اتخاذ رویکردی مردم نگارانه، با رویکرد نظری بوم شناسی فرهنگی، از خلال بررسی این پدیده، به دنبال واکاوی مناسبات طبیعت و فرهنگ است. نتایج نشان می دهد شکل گیری فناوری و سازه آسیاب، پاسخی سازگارانه به ویژگی های طبیعی و اقلیمی منطقه است که فرهنگ سازی خاصی به همراه داشته است؛ بنابراین، سویه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آسیاب، مواردی هستند که به آن ها پرداخته می شود. با توجه به داده ها و شواهد میدانی پژوهش حاضر می توان گفت آسیابانی در منطقه مورد مطالعه، به عنوان حرفه ای کارآمد و ضروری مطرح است، اما این حرفه، در تحلیل نهایی حرفه ای، چندان مطلوب تلقی نمی شود. با توجه به نتایج، به نظر می رسد جایگاه نه چندان مطلوب این حرفه در فرهنگ مورد مطالعه را باید در ساخت پرتنش جوامع روستایی در مناطق حاشیه کویر جست وجو کرد.
    کلیدواژگان: آسیاب، انسان شناسی فناوری، بوم شناسی فرهنگی، جایگاه اجتماعی آسیابان، طبقات فرودست روستایی
  • حسین دامغانیان، محمد یزدانی زیارت صفحات 409-429
    امروزه ارتباط بین فردی اثربخش، از عوامل کلیدی موفقیت سازمان ها به شمار می رود؛ بنابراین، باید شایستگی اجتماعی را- که لازمه ارتباط های بین فردی اثربخش است- بررسی و تحلیل کرد. شوخ طبعی یک راهبرد رایج ارتباطی است که نقش مهمی در شایستگی اجتماعی و ارتبا ط های بین فردی دارد. این پژوهش، تاثیر سبک های شوخ طبعی کارکنان بر شایستگی اجتماعی آن ها در ارتباط های بین فردی سازمانی را بررسی می کند. پژوهش حاضر کاربردی است و با توجه به اهدافش، توصیفی- همبستگی به شمار می رود. جامعه آماری این پژوهش، تمامی کارکنان استانداری خراسان شمالی هستند که از میان آن ها، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، 68 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه سبک های شوخ طبعی مارتین و همکاران و پرسشنامه شایستگی اجتماعی بورمسترت و همکاران است. داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون خطی ساده و چندگانه و نیز مقایسه میانگین جامعه آماری تجزیه و تحلیل شده اند. نتایج نشان می دهد که سبک های شوخ طبعی، بر شایستگی اجتماعی موثرند. سبک های شوخ طبعی پیوندی و خودارتقایی، بر شایستگی اجتماعی تاثیر مثبت و سبک های شوخ طبعی تهاجمی و خودزنی بر آن تاثیر منفی دارند و ترکیب آن ها شایستگی اجتماعی را تعیین کرد. همچنین میزان استفاده کارکنان از سبک های شوخ طبعی و نیز سطح شایستگی اجتماعی آن ها متوسط به بالاست.
    کلیدواژگان: ارتباط های بین فردی، سازمان، سبک های شوخ طبعی، شایستگی اجتماعی، شوخ طبعی
  • محمد عباس زاده، محمدباقر علیزاده اقدم، کمال کوهی، علی بوداقی صفحات 431-454
    امروزه موفقیت سازمان ها به توانایی سازگاری و انطباق آن ها با عوامل متغیر محیطی بستگی دارد؛ به عبارت دیگر، به دلیل تغییرهای سریع در جهان کنونی، انطباق موفقیت آمیز با محیط بخش مهمی از پیروزی است. بر این اساس، توجه به ظرفیت انطباق پذیری در سازمان ها رو به افزایش است؛ زیرا اصل اساسی مفهوم یادشده، توانایی سازمان ها در پندآموزی، سازگاری، ارزیابی و پاسخ دهی به تغییرها و تحول های درون و برون سازمانی است. ظرفیت انطباق پذیری سازمانی در سازمان های دانشگاهی زمانی ارتقا می یابد که روحیه دانش آفرینی در بین کارمندان وجود داشته باشد؛ بنابراین، هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی تاثیر دانش آفرینی بر ظرفیت انطباق پذیری سازمانی بوده است. روش تحقیق پیمایشی و ابزار اندازه گیری پرسشنامه بود. جامعه آماری، 716 نفر از کارمندان دانشگاه تبریز در سال 1391 است که از این تعداد 239 نفر براساس فرمول کوکران و به شیوه نمونه گیری طبقه ای تصادفی در مقایسه با سطوح طبقات انتخاب شدند. یافته های تحقیق بیان می کند میزان ظرفیت انطباق پذیری سازمانی کارمندان دانشگاه تبریز بالاتر از حد متوسط (21/117) است. همچنین، براساس نتایج تحلیل رگرسیونی، به ترتیب آثار ابعاد جامعه پذیری، ترکیب و درونی سازی سازه دانش آفرینی بر متغیر وابسته (ظرفیت انطباق پذیری سازمانی) معنی دار است و متغیرهای یادشده توانستند 59 درصد تغییرهای متغیر وابسته را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: جامعه پذیری، دانش آفرینی سازمانی، ظرفیت انطباق پذیری سازمانی، مشتری گرایی
  • اسدالله نقدی، اسماعیل بلالی، فریبا محمدرضایی صفحات 455-475
    داشتن مسکن و سرپناه مناسب و مطلوب، جزء حقوق اساسی هر انسانی است. به دلیل نقش و کارکردهای متنوع مسکن، رضایت از آن، متغیر چندبعدی و پیچیده ای است که شامل ابعاد اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و مدیریتی واحدهای سکونتی و محله های احاطه کننده آن ها می شود. نارضایتی از مسکن، بر کارایی و عملکرد اجتماعی افراد در همه عرصه ها تاثیر شایان توجهی دارد. از سوی دیگر، به دلیل تحول های سریع شهری و تغییر در کمیت و کیفیت مسکن در سالیان اخیر، مطالعه آن بسیار ضروری است. در این پژوهش، رضایتمندی سکونتی و عوامل موثر بر آن در شهر همدان- که قیمت و مسائل زمین و مسکن در آن شاهد تغییرات شگرفی بوده- با استفاده از نظریه سرمایه اجتماعی جین جیکوبز، مدل نظام مند کاساردا و جانویتز و... مطالعه شده است. روش پژوهش، پیمایشی است و جامعه آماری آن، شامل تمامی واحدهای مسکونی شهر همدان (خانه های ویلایی و آپارتمانی) است که از این تعداد، 384 خانوار ساکن در مناطق مختلف شهر، از طریق روش نمونه گیری خوشه ایو به روش پرسشنامه ای مطالعه شدند. یافته ها نشان داد که رضایت ساکنان شهر همدان از مسکن، در سطح متوسط است و مدت اقامت و روابط همسایگی نیز بر رضایت از مسکن تاثیر می گذارد. همچنین براساس نتایج، تفاوتی میان میزان رضایت از مسکن ساکنان خانه های آپارتمانی و ویلایی وجود ندارد. درپایان براساس یافته ها، پیشنهادهایی از جمله اصلاح قانون مالک و مستاجر با هدف جلوگیری از سیالیت زیاد ساکنان محله ها به ویژه در محله های فرودست شهری (بافت های قدیمی و حاشیه ها)، مشارکت مردم در امور محله، نظارت بیشتر سازمان نظام مهندسی بر سیما و منظر ساخت وسازها و... ارائه می شود.
    کلیدواژگان: رضایتمندی سکونتی، روابط همسایگی، شهر همدان، مدت اقامت، مسکن
  • سعید اسلامی، غلامرضا صائبی صفحات 477-499
    جوامع برای رسیدن به توسعه، نیازمند بهره گیری از ظرفیت کامل منابع انسانی خویش اند. برپایه مطالعات دفتر توسعه انسانی سازمان ملل متحد (2009)، در کشورهای خاورمیانه، حضور زنان در عرصه های سیاسی و مشارکت سیاسی پایین تر از مردان است. پژوهش حاضر رفتار انتخاباتی جامعه زنان رشت در انتخابات ریاست جمهوری دهم و یازدهم را بررسی می کند. براین اساس، پرسش های پژوهش حاضر عبارت اند از: 1. مدرن شدن جامعه زنان رشتی، چقدر بر مشارکت سیاسی آنان تاثیر داشته است؟ 2. زنان در انتخاب نامزد شایسته تر در انتخابات ریاست جمهوری دوره های دهم و یازدهم، چقدر از آرای همسرانشان تاثیر پذیرفته اند؟ پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری، همه زنان بالای 18 سال شهر رشت (317،000 نفر) است و حجم نمونه 510 نفر برآورد شده است. برای آزمون فرضیه ها، از آزمون ضریب همبستگی خی دو و نیز تفاوت میانگین (t) استفاده شد. براساس نتایج، بین متغیر مدرن یا سنتی بودن زنان و متغیرهای حضور در انتخابات ریاست جمهوری دوره های دهم و یازدهم، انتخاب مشاور برای برگزیدن نامزد شایسته تر و اهمیت دادن به رای همسر، رابطه ای معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: انتخابات، زن سنتی، زن مدرن، مشارکت سیاسی، وسایل ارتباط جمعی
  • حسین ایمانی جاجرمی، حمیده دباغی صفحات 501-527
    سیاست های کلان اقتصادی باید در تناسب با نیازهای محلی، قابلیت ها و ویژگی های منطقه ای اتخاذ شوند. در غیر این صورت، زمینه توزیع نامناسب جمعیت، امکانات، تسهیلات و فعالیت ها، نبود تعادل فضایی، تراکم فعالیت ها در یک منطقه، قطب بندی فضایی و گسترش نابرابری اجتماعی و اقتصادی را فراهم می آورند و به عنوان مانعی در مسیر توسعه کشور عمل می کنند. در مقاله حاضر، با تمرکز بر دو عنصر «فضا» و «فعالیت های اقتصادی»، قوانین برنامه های چهارم و پنجم توسعه کشور به عنوان اسناد فرادستی، به روش توصیفی- تحلیلی مطالعه شده اند. نتایج نشان می دهد در برنامه چهارم، به همه معیارها و شاخص های مربوط به بعد جمعیت، توزیع امکانات و فعالیت ها و توزیع فضایی توجه شده است؛ حال آنکه تحلیل برنامه پنجم توسعه با سنجه ای مشابه نشان می دهد که مواد قانونی منطبق با مواردی چون شاخص های جمعیتی در برنامه ریزی، منطقه بندی فضایی (شهر یا روستا) به عنوان مکان اجرای سیاست های اقتصادی و منطقه بندی فضایی برحسب شاخص مهاجرت وجود ندارد. همچنین با آنکه به بعد توزیع فضایی در برنامه چهارم توسعه توجه شده، این شاخص در برنامه پنجم توسعه مغفول مانده است. شایان ذکر است که مزیت افزون برنامه چهارم در مقایسه با برنامه پنجم توسعه پس از انقلاب، به کارگیری رویکرد آمایش سازمانی و اتخاذ راهبرد ادغام عملیاتی است که طی آن، برنامه ریزی های فضایی یا سازوکار آن در تمام سازمان های یک منطقه ادغام شده است. نمونه مشخص اجرای سیاست مذکور، قطب ها و مناطق آزاد کشور است.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، برنامه پنجم توسعه، برنامه چهارم توسعه، سیاست های اقتصادی، مطالعه تطبیقی
  • شهناز صداقت زادگان، پوران امیدوار صفحات 529-550
    جوامع انسانی، از جامعه پذیرکردن اعضای خود اهداف خاصی را دنبال می کنند که مهم ترین آن ها، آموزش خویشتن داری و نهادینه کردن ارزش ها و هنجارهای اجتماعی است، اما یکی از عواملی که سبب اختلال در جامعه پذیری می شود، بلوغ زودرس است که عوامل زیادی در وقوع آن دخالت دارند. در این پژوهش، به بررسی تاثیر کنترل اجتماعی، استفاده از رسانه های جدید و پایگاه اقتصادی- اجتماعی بر بلوغ زودرس دختران و تاثیر بلوغ زودرس بر جامعه پذیری می پردازیم. روش تحقیق، پیمایشی و جامعه آماری، شامل دختران دوره راهنمایی شهر شیراز است که از میان آن ها با استفاده از فرمول کوکران، 250 نمونه به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. بر اساس نتایج، بلوغ زودرس جسمی با جامعه پذیری رابطه معنادار دارد. همچنین رابطه متغیرهای استفاده از رسانه های جدید، پایگاه اقتصادی- اجتماعی و کنترل اجتماعی خانواده با جامعه پذیری معنادار است. از سوی دیگر، متغیرهای استفاده از رسانه های جدید، کنترل اجتماعی و پایگاه اقتصادی- اجتماعی با بلوغ زودرس، رابطه معنادار دارند. همچنین با کنترل متغیر بلوغ زودرس، سطح معناداری رابطه متغیرهای استفاده از رسانه ها، پایگاه اقتصادی- اجتماعی و کنترل اجتماعی خانواده با جامعه پذیری تغییر می کند. یعنی متغیر بلوغ زودرس، به عنوان متغیر واسط بر رابطه ها تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: بلوغ زودرس جسمی، پایگاه اقتصادی، اجتماعی، جامعه پذیری، رسانه های جدید، کنترل اجتماعی، کنترل خانواده
|
  • Jalaleddin Rafifar, Mosareza Gharbi, Mohammad Zarghi Pages 375-407
    Mill is one of the aspects and symbols of Iranian civilization, and it is a representation of native knowledge of Iranians for consistent with arid climate. This study investigated milling culture at a village in south of Sabzevar, Khorasan Razavi, Iran; by an anthropological and cultural anthropology theatrical approach, this study analyzed the relationship between nature and culture through the study of this phenomenon. The results indicated that the mill's technology and structure was an adaptive response to natural and climatic characteristics of the region under the study and the mills lead to specific culture in that region, therefore economic, social and cultural issues of the mills were investigated in this study. According to the data and evidence of present research, it was possible to state that milling in the area that was studied was an essential and efficient career, in the other hand this career in the final analysis was not seen as an ideal career and was not in a good position. According to the results, this position in the culture of the region was due to the tenses in rural communities at desert margins.
    Keywords: Mills, Anthropology of Technology, Cultural Ecology, social status of miller, rural lower classes
  • Hossein Damghanian, Mohammad Yazdani Ziarat Pages 409-429
    Today, effective Interpersonal relationships are key factors for success of the organizations. so, we need to examine and understand the social competence that is required for effective interpersonal relationship. Humor is a common communicational strategy that it can have an important role in social competence and Interpersonal relationship. This research has attempted to examine the impact of personnel's humor style on social competence in organizational interpersonal relationship. This study is an applied research, and according to objectives, it is a Descriptive/Correlative approach. Statistical society included all personnel of the North Khorasan province. Sixty-eight people are randomly selected as a sample. The research data collection tools are Martin and others humor styles questionnairy and Buhrmesteret and others social competence questionnairy. In this study, data obtained from questionnaires have been analysis by Pearson correlation, liner regression and one sample t-tests. Findings indicated that humor styles are effective on social competence. Affiliative and Self-enhancing humor styles have a positive impact on social competence; aggressive and self defeating humor styles have a negative impact on social competence; and the combination of them able to predict social competence; and the employees amount use of humor styles and also their social competence level are up of middle.
    Keywords: Interpersonal relationships, Social Competence, Humor, humor styles, organization
  • Mohammad Abbaszadeh, Mohammad Bagher Alizadehaghdam, Kamal Ali Boudaghi Pages 431-454
    Nowadays, organizations success depends on their ability to adapt to the changing environmental factors. In other words change in today’s world is rapid and successful adaptation is an important part of success in today’s era. Accordingly, adaptability capacity is increasingly being attended to because the fundamental principles of the mentioned notion are advice taking, assessing and responding to internal and external changes. It is obvious that organizational adaptability capacity in academic organizations is promoted when there is a knowledge creation spirit among employees. Therefore the main goal of this study is to investigate the effect of knowledge creation on organizational adaptive capacity. The research method used is survey and the research tool is questionnaire and statistical population involves 716 of Tabriz University employees in the year 1391, from which 239 are selected by Kukran formula and classified random sampling relative to class levels. According to regression analysis results the impacts of socialization, composition, and internalization of knowledge constructs aspects on independent variable (organizational adaptability capacity) are significant and these variables could explain 59% of variations.
    Keywords: organizational adaptive capacity, organizational knowledge creation, socialization, customer orientation, externalization
  • Asadollah Naghdi, Esmail Balali, Fariba Mohammadrezaie Pages 455-475
    Having proper house and shelter is one of the basic human rights this because of various roles and functions of housing.Housing Satisfaction is a multidimensional and complex variable which includes social, economic and managerial dimensions of houseand their surrounding environment’s. For this reason, evaluation of housing, from points residentsviews is very important.Satisfaction in this case related to facilities and services in buildings but at the same time neighborhoods relation have significant affects. The important point is that dissatisfaction of housing has great impact on efficiency and performance of individuals in all areas.Rapid urban growth and changes in quantity and quality of housing in recent Iranian cities at recent years and especially real estates and housing developments was meaningful. here, we studied housing satisfactionand social factors effecting on it in Hamedan. hamadan experienced huge housing price increasing and many problems happened with mentioned great changes. Theoretical framework was base on Jane Jacobs’ social capital theory, Kasarda and Janowitz systematic model . The method was survey and population of study includes all housing units’ of Hamedan. Sample size 384 were selected by cluster sampling. data’s gathered with a questionnaire. Results showed that housing satisfaction in Hamedan is at moderate level. Among the variables entered in model neighborhood relations and time of inhabitancy have high effectsin compare with house size, kind of housing, architecture ….Based on results researchers propose revising rent Law for preventing native residents especially in low status urban districts (old urban textures), providing ordinary equipment’s for apartments, people participation in neighborhood issues and urban development projects.
    Keywords: housing, house satisfaction, Neighborly relations, Belongs location, Hamedan city
  • Saeed Eslamee, Gholamreza Saebi Pages 477-499
    This study sought to examine the political participation of women (modern - traditional) in the presidential election (tenth and eleventh) is. In this context, the aim of this research is applied and the method of collecting information is descriptive and correlational. The data in both library and field. The population of all women over 18 years of Rasht, which is based on the 1390 census, over 317 sample using a sample size of 384 was calculated in order to increase the accuracy of the study, the sample size was calculated to 510 people, the promotion and . Assessment and measurement tool, a questionnaire was developed by using the teacher's and social scientists, the design of the questionnaire. Researcher questionnaire to a number of experts, including professors and a number of researchers in the field of political sociology, and has imposed them corrective feedback. Therefore, the questionnaire used in the study of reliability were paramount requirements. It is also used to assess the reliability of the tests used Cronbach's alpha levels are also provided to the questionnaire was higher than 7.0, which means it is suitable reliable research tool. However, after collecting data and information transfer to computer software coding and 19 SPSS, data was analyzed. To test the hypothesis, the chi-square test, correlation and mean difference (t) is used. The results show that the political participation of women between the variables (modern - traditional) and variables of the presidency of the tenth and eleventh, the Consultative Group to adopt and care for a person's vote wife relationship and the mean difference is significant. Also varies between the political participation of women (modern - traditional) and getting TsmymHay variables in life, priorities Embed political participation and the use of mass media relations. The differences are not significant.
    Keywords: women_politica l participation_Election_Tradition_modern
  • Hosein Imani, Hamide Dabaghi Pages 501-527
    Macro-Economic Policies should be done due to local needs, capabilities and adoption of regional features, land use planning and spatial planning approach and if not, it will lead to improper distribution of population, resources, facilities and activities, spatial imbalances, concentration of activities in a certain area, spatial polarization and social inequality and economic development which acts as an obstacle during the development. This article focuses on two elements of the fourth and fifth development plans: the space" and "economic activities", by using descriptive analysis. The results show that: there is an attention to just a part of all indicators which is related to population, distribution facilities and activities, and spatial distribution. Additionally analysis of the fifth development plan with the same measure indicates that: there are not laws which are related to indicators such as the demographic indicators through planning, providing spatial zoning (city or village) as a place where economic policies are done and zoning space is based by immigration. There is an attention to the spatial distribution aspect of development the fourth development plan which is neglected in fifth development plan. Further there is many advantages in the fourth Development Plan than the fifth which is related to use spatial planning approach and organizational and operational integration strategy.
    Keywords: Spatial planning, The forth development plan, The fifth development plan, The economic policies, A Comparative Study
  • Shahnaz Sedaghatzadegan, Pouran Omidvar Pages 529-550
    For all the people living in the community need to be sociable and behave according to the values and norms of society.
    in the meantime, the girls are given the responsibility of being a mother is very important in the future.
    . Socialization is one of the factors causing early puberty is that many factors are involved in the onset.
    This study examines the impact of social control and the use of new media and the socio-economic base of early puberty in girls, precocious puberty, and affect the socialization pay.
    A survey population of the city is middle school girls.
    Given three hypotheses to examine the univariate relationships between separation and semi-separation of variables is used
    The results showed that early puberty has the greatest impact on changing social control Precocious puberty is controlled by the relationship between social control and socialization rejected.
    With precocious puberty in control of the variable relationship between the use of new media and socialization is significant Early maturation of this hypothesis does not play a role because it controls the relationship is still significant.
    The relationship between socio-economic base and socialization approved.
    With precocious puberty in control of the variable relationship between the use of new media and socialization is significant Early maturation of this hypothesis does not play a role because it controls the relationship is still significant. The relationship between socio-economic base and socialization approved.
    Keywords: Socialization, early puberty, social control, new media, social, economic status