فهرست مطالب

پژوهشنامه تاریخ های محلی ایران - سال چهارم شماره 8 (بهار و تابستان 1395)

پژوهشنامه تاریخ های محلی ایران
سال چهارم شماره 8 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • کریم نجفی برزگر، مهری ادریسی، مطلب مطلبی* صفحات 5-18
    طریقت صفوی در طول حیات خود تحولات دینی متمایزی را تجربه نمود. تحولات و تطورات اندیشه دینی طریقت صفوی، از شیخ جنید تا شاه اسماعیل، موضوع بررسی این مقاله است. این پژوهش با تکیه بر منابع دوره صفوی و منابع دینی آیینهای مورد مطالعه و با رویکرد توصیفی تحلیلی، چگونگی تحول اندیشه دینی طریقت صفوی را – مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار میدهد. میتوان گفت همه پژوهش ها و تحقیقات جدید، دوره نوین اندیشه صفویان را تایید مینمایند، منتها اختلاف در منشا، آغاز و چگونگی تحول این دوره جدید است. بنابراین موضوع اصلی این پژوهش، بررسی چگونگی سیر این تحول، منشا و نتایج برآمده از آن است. در این پژوهش نشان داده شده که تحولات صورت گرفته طریقت صفوی، از دوره شیخ جنید تا شاه اسماعیل، تحت تاثیر آیینهای اهل حق (کاکه یی)، شبک و علویان بوده است.
    کلیدواژگان: طریقت صفوی، شیخ جنید، تحول اندیشه، اهلحق (کاکهیی)، شبک، علویان
  • حسن زندیه، آرش قنبری* صفحات 19-28
    در دوران صفویان ایلات و طوایف کرد نقش مهمی در فعالیتهای سیاسی ایفاء میکردند و میتوان گفت این نقش در دوران حکمرانی شاه عباس اول اهمیت بیشتری داشت. یکی از این ایلات، کردهای برادوست بودند که در مناطق شمالغربی ایران و در نواحی ارومیه و اشنویه سکونت داشتند؛ این در حالی بود که پیش از شاه عباس اول قلمرو ایلیاتی کردهای برادوست در سرزمین عثمانی قرار داشت. کردهای برادوست در دوران حکومت شاه عباس اول به اوج شهرت رسیدند، چرا که در این زمان حاکم آنها، امیرخان برادوست، از حکام مورد احترام شاه عباس محسوب میشد. امیرخان برادوست در یکی از نبردهای صفویان علیه دشمنان آسیب دید و از آن پس به امیر چلاق برادوست معروف شد. وی قلعهای قدیمی و مشهور را که قلعه دمدم نام داشت، به عنوان مقر حکومتی خود برگزید و پس از مدتی علیه حکومت مرکزی عصیان کرد و به جنگ با نیروهای صفوی پرداخت که درنهایت به دستور شاه عباس و بعد از مدتی طولانی سرکوب گردید. مقاله حاضر در نظر دارد به بررسی علل سرکشی کردهای برادوست و چگونگی سرکوب آنها در دوران شاه عباس اول بپردازد.
    کلیدواژگان: شاه عباس اول، ایلات، کردهای برادوست، امیرخان برادوست، قلعه دمدم
  • حمید حاجیان پور، رقیه جوادی* صفحات 29-40
    موقعیت خاص ژئوپلتیکی و جاذبه های طبیعی و تاریخی ایران، توجه بسیاری از سیاحان را به خود جلب کرده است. در دوره صفویه شاهد حضور سیاحان اروپایی بسیاری در اصفهان هستیم که سفرنامه هایی را پیرامون بناهای تاریخی اصفهان و چگونگی معماری آنها به نگارش درآوردهاند و ضمن مقایسه معماری بناهای اصفهان با بناهای اروپایی، نکات درخور نگرشی را گوشزد کردهاند که توجه به آنها میتواند به شناسایی مفاهیم و اندیشه های منتقل شده در این عصر کمک کند. چرایی نگرش سیاحان عصر صفوی به هنر معماری این دوره، چگونگی توصیف بناها و معماری آنها و کشف عناصر و مفاهیم کلیدی در سفرنامه ها که راه را برای مطالعه سبک شناسی هنری در دوره های بعد فراهم آورد، از سوالاتی هستند که این پژوهش درصدد یافتن پاسخهایی برای آن است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که نگرش و دیدگاه سیاحان اروپایی به معماری اصفهان و پرداختن آنها به شناسایی مفاهیم و اندیشه های معماری در سفرنامه های عصر صفوی، چگونگی انتقال این مفاهیم از طریق انتشار سفرنامه ها را در اروپا فراهم آورد و همچنین تصاویری که برخی از سیاحان از آثار تاریخی اصفهان برداشته اند و تاثیری که این تصاویر در هنر و معماری غرب داشته است، زمینه های نفوذ و انتقال اندیشه های سبک معماری ایران عصر صفوی را در اروپا با خود به همراه داشت. در این پژوهش بر آن هستیم تا با روش توصیفی و تحلیلی به بررسی شناخت و انتقال اندیشه های هنر معماری اصفهان عصر صفوی، از منظر سفرنامه ها بپردازیم.
    کلیدواژگان: شناخت مفاهیم معماری، سفرنامه ها، اروپا، اصفهان، صفویه
  • هوشنگ خسروبیگی، زهرا قلاوند* صفحات 41-51
    در دوره قاجار، اگرچه به دنبال انتخاب تهران به عنوان پایتخت و در پی آن تعیین تبریز به عنوان ولیعهدنشین، شهر شیراز اهمیت سابق خود را از دست داد؛ ولی ایالت فارس به عنوان پایتخت زندیه و محل استقرار ولیعهد در سالهای آغازین حکومت قاجار و همچنین به علت نزدیکی به خلیج فارس در دوره قاجار، دارای اهمیت فراوان بود. در این زمان این ایالت از تقسیمات داخلی و همچنین ارکان حکومتی و تشکیلاتی مختص به خود برخوردار بود که در فراز و نشیب این دوره تاریخی دچار تغییر و تحولاتی شد. با شروع حکومت محمدشاه و شورش حاکم ایالت فارس سیاستهایی در جهت کاهش قدرت حکام و همچنین تحدید قلمرو ایالت فارس اتخاذ گردید. در همین راستا حکومت مرکزی با استفاده از قدرتهای سنتی این ایالت همچون کلانتر موازنه قدرت را در این ایالت برقرار کرد. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی، درصدد پاسخ به این پرسش اصلی است که - مهمترین عوامل موثر در تغییر حدود ایالت فارس و جایگاه آن در تقسیمات کشوری دوره قاجار چه بود و حکومت قاجاریه به منظور تثبیت قدرت در این ایالت از چه تدابیری بهره جست؟
    کلیدواژگان: تقسیمات سیاسی، تشکیلات اداری، ایالت فارس، قاجار
  • عباس سرافرازی، سید روح الله نعمت اللهی، زینب رنجبران، سید علیرضا گلشنی* صفحات 52-58
    نیاز به سلامتی به صورت اجتناب ناپذیری وابسته به بهداشت فردی و عمومی و محیط زندگی انسانها است و بهداشت از مهمترین دغدغه های بشر به شمار می آید. یکی از مهمترین معضلات اجتماعی در ایران که بهداشت عمومی را نیز به خطر میانداخت، حمل اجساد به عتبات عالیات و مشهدالرضا و اماکن و قبور زیارتی امامزادگان بود که سبب شیوع بیماری های همه گیر میشد. البته تاسیس مراکز علمی و حفظ صحه، بلاخص دارالفنون و حضور مراکز قرنطینه مرزی ایران و عثمانی و بنادر جنوب ایران و انگلیس، مراکز طب جدید و پیشگیری در اواخر دوره قاجار، تاحدی نگرش مردم را اصلاح نمود. در این پژوهش به بررسی وضعیت سنت انتقال مردگان به اماکن مقدس و پیامدهای آن در تحولات اجتماعی پزشکی و بهداشت فردی و عمومی در دوره قاجار میپردازیم..
    کلیدواژگان: دوره قاجار، قبور متبرک، قرنطینه، بیماری های همه گیر
  • عبدالرسول خیراندیش، اعظم رحیمی جابری* صفحات 59-70
    بازی بزرگ یا رقابت دو امپراتوری توسعهطلب روسیه و انگلیس در قرن نوزدهم برای سروری بر آسیای مرکزی، واقعیتی بود که ایران ناخواسته درگیر آن شد. استراتژی، قواعد و تاکتیک های این بازی که در طول زمان تعریف و به تناسب شرایط دستخوش تغییر شد، شامل تاسیس نمایندگی سیاسی و کنسولگری های این دو قدرت در ایران نیز می شد. در عصر قاجار دولتهای انگلیس و روسیه پس از تاسیس نمایندگی های سیاسی در تهران، برای تامین منافع خود، به افتتاح تدریجی کنسولگری در شهر رشت مبادرت ورزیدند که تا آغاز سده بیستم به شبکه هایی گسترده در سطح کشور تبدیل شدند. پژوهش حاضر به بررسی علل تاسیس کنسولگری در رشت و کارکردهای آن میپردازد. این مطالعه نشان میدهد که افتتاح کنسولگری در رشت از سوی انگلیس یا روسیه، بیش از هر چیز از اهداف سیاسی راهبردی این دو دولت ناشی میشد.
    کلیدواژگان: بازی بزرگ، قاجار، کنسولگری روسیه، رشت، کنسولگری انگلیس
  • عبدالله عطایی، داوود نوری* صفحات 71-79
    در هنگام جنگ جهانی اول، ایران مورد هجوم کشورهای انگلیس و آلمان قرار گرفت و هردو کشور در راستای حفظ منافع خود وارد جنوب ایران و فارس شدند و استان فارس به بازی شطرنج این دو قدرت تبدیل شد که هردو کشور با اقداماتی سعی در مات کردن حریف داشتند . عوامل متعددی از نظر سیاسی در ایران عصر قاجار وجود داشت که زمینه های دخالت دو دولت انگلیس و آلمان را در ایران فراهم کرد که این عوامل عبارتند از: ناتوانی نظامی حکومت قاجار در حفظ تمامیت ارضی کشور، موقعیت جغرافیایی ایران، مختل شدن مسیر تجاری جنوب و اهمیت هند برای دولت انگلستان . پژوهش حاضر، با روش استقرایی و کتابخانه ای، سعی در بررسی سیاستهای این دو کشور، در طی جنگ جهانی اول، در فارس دارد.
    کلیدواژگان: انگلستان، آلمان، فارس، جنگ جهانی اول
  • محمد مهدی مرادی خلج، مصطفی نامداری منفرد* صفحات 80-94
    نیروی ژاندارمری که با کمک موثر دولت انگلیس برای تامین امنیت مسیر جاده شاهی تاسیس شده بود، در نخستین سال ورود به فارس، با نیروی مرکزگریز قشقایی دچار تضاد منافع شد و به درگیری شدید میان آنان انجامید. با شروع جنگ جهانی اول، اگرچه سیاست دولت مرکزی بر اعلان بی طرفی بود؛ قشقایی ها به طرفداری از دولت آلمان پرداختند. در این میان به تدریج در ژاندارمری نیز گرایش به سیاست دولت آلمان پیدا شد و در مخالفت با سلطه انگلیس، یاورعلیقلی خان از افراد ژاندارمری اقدام به ایجاد کمیته حافظین استقلال فارس کرد. این سازمان دارای روابط تنگاتنگی با حزب دموکرات فارس بود که آن نیز گرایشات ژرمانوفیلی داشت. سرانجام ژاندارمری در مخالفت با سلطه انگلیس و با گرایش به دولت آلمان در شیراز به کودتای روز چهارشنبه دوم محرم 1334دست زد. در این برهه زمانی ژاندارمری روابط حسنه ای با صولت الدوله قشقایی برقرار کرد و قرارداد اتحادی بین صولت الدوله و سلطان احمد اخگر فرمانده ژاندارمری منعقد شد. با این حال، تحولاتی چون ضعف فزاینده و فروپاشی درونی ژاندارمری و افزایش فشار دولت جدید برای سرکوبی آنها، تلاش صولت الدوله برای حفظ منافع و قدرت، همراهی قشقایی ها را نیم بند و سرانجام به رویگردانی مبدل ساخت. این مقاله به بررسی چگونگی و چرایی تعاملات و تقابلات قشقایی ها با ژاندارمری در طول نخستین سالهای جنگ جهانی اول با تکیه بر اسناد و متون تاریخی و با بهره گیری از شیوه توصیفی تحلیلی است.
    کلیدواژگان: ایل قشقایی، ژاندارمری، جنگ جهانی اول، فارس
  • محمد شورمیج* صفحات 95-106
    در جریان جنگ جهانی اول،هیات اتحاد اسلام جنبش جنگل، برای مقابله با بیگانگان، حفظ استقلال کشور و رعایت اصول مشروطیت وشعائر اسلامی در گیلان تشکیل شد.
    در این زمان،به خاطر ضعف کابینه های دولت و اشغال ایران و همچنین ضعف و بدبینی دولتمردان محلی در محال ثلاث(مازندران غربی)،عده ای از سران مشروطه سابق چون سالار فاتح به قصد تضعیف خاندان خلعتبری و کسب قدرت درمحال ثلاث، با جنبش اتحاد اسلام جنگل همکاری کردند و فعالیت جنبش جنگل به این منطقه کشیده شد.
    این پژوهش در پی پاسخگویی به این مساله است که محال ثلاث به مرکزیت تنکابن چه نقشی در دوره اول جنبش جنگل داشته است؟ به دنبال آن این فرضیه مطرح می گردد،محال ثلاث درتشکیل و تضعیف اتحاد اسلام جنبش جنگل تاثیرگذار بوده است.
    نتایج پژوهش نشان می دهد،با تغییرسیاست انگلیس در ایران و روی کار آمدن کابینه وثوق الدوله و حمایتش از مخالفین جنبش جنگل و همچنین تسلیم شدن برخی از سران جنبش اتحاد اسلام جنگل،تاکتیک نامناسب عقب نشینی به سمت محال ثلاث بخصوص تنکابن و عدم شناخت صحیح منطقه،سبب نابودی اتحاد اسلام جنبش جنگل در دوره اول شد.
    کلیدواژگان: جنبش جنگل، گیلان، محال ثلاث، تنکابن، میرزاکوچک خان
  • نیره دلیر *، فداحسین خامس پناه صفحات 107-120
    تشکیل نیروی ژاندارمری در سال 1291 ش و توسعه ی آن در اقصی نقاط کشور موجب استقرار امنیت در داخل کشور و بخصوص در مرزها گردید، اما به دلیل گستردگی نواحی، تا مدت ها از تفنگ چیان محلی بعنوان نیروی کمکی در برقراری امنیت و مبارزه با عوامل سرقت و تجاوز استفاده می شده است. در پژوهش حاضر، عملکرد تفنگ چیان محلی در منطقه ی مرزی درح که با توجه به قرار گرفتن در مسیر شاهراه هرات- فراه به سیستان از موقعیت مهمی بر خوردار است، بررسی و تبیین شده است. این پژوهش با استناد به اسناد دولتی کدخدای منطقه درح به عنوان بررسی موردی در پی پاسخ بدین پرسش است که تفنگ چیان محلی چه نقشی در استقرار و تثبیت امنیت در مناطق دور افتاده از مرکز در دوره معاصر داشتند؟ مدعای پژوهش از این قرار است که تفنگ چیان بعلت آشنایی با مقتضیات جغرافیایی و اقلیمی منطقه ی خود و پیوستگی محلی نقش مهمی در برقراری امنیت بخصوص در نواحی مرزی داشته اند. دستاوردهای دیگر پژوهش نشان می دهد، بکارگیری تفنگ چیان محلی برای دولت مرکزی مقرون بصرفه بوده زیرا سازماندهی و کنترل آن ها بر عهده ی کدخدایان هر محل بوده است.
    کلیدواژگان: خراسان جنوبی، درح، تفنگ چیان محلی، امنیت، مرز هرات
  • امیر امیری نژاد* صفحات 121-134
    مطالعه تاریخ ایران در دوران بعد از اسکندر، دورانی که تحت عنوان « هلنیسم» یاد می شود، فاقد منابع دست اول مکتوب است، از این رو برای بازسازی تاریخ حکومت های محلی این دوره بخصوص پارس از منابع قابل دسترس محلی استفاده می شود؛ بدون شک مفیدترین و قابل استنادترین منابع محلی این دوره سکه های ضرب شده از سوی شاهان محلی فارس است که نشان می دهد ایالت فارس برای مدتی از استقلال داخلی برخوردار و والیان آن از حکام محلی منطقه بودند.این پژوهش محدوده زمانی220 تا 140 قبل از میلاد را با نگرشی بر سکه های گروه نخست از شاهان فارس معروف به فرترکه (Frataraka) را در برمی گیرد. مقاله پیش رو به صورت میدانی و کتابخانه ای انجام گرفته که از سکه های شاهان فارس در موزه های بانک سپه، موزه ایران باستان و موزه تماشگه پول جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفته است. ناگفته پیدا است این سکه ها در برگیرنده نمادهای سیاسی و مذهبی خاصی بوده که ریشه در گذشته والای خود دارد، نمادهای بکار رفته در سکه های فرترکه در قالب نوشته ها و اشکال مختلفی مانند درفش یا بیرق فرترکه، نیایشگر، کعبه زرتشت و... نمایان می شوند. در پس این نمادها و نشانه ها ایدئولوژی حکومت شاهان فارس بر جامعه و اجرای اهداف سیاسی آنها نهان است، هدف از این پژوهش بررسی این نمادها با روش توصیفی- تحلیلی از نظر مفاهیم و ارتباط آن با ایدئولوژی شاهان فارس برای رسیدن به اهداف سیاسی و مذهبی شان است.
    کلیدواژگان: سکه، شاهان محلی فارس(فرترکه)، نمادهای سیاسی و مذهبی
  • رضا شعبانی، فاطمه جان احمدی، آرمین دخت امین* صفحات 135-149
    جهان اسلام در قرن چهارم هجری با تعدد پایتخت هایی مواجه است که هریک از آنها در عرصه سیاسی و فرهنگی به جد نقش آفرین هستند. جغرافیای وسیع، لزوم بقای دولت های مستقل و نیمه مستقل اسلامی و بالاگرفتن رقابت های سیاسی، اقتصادی، نظامی و حتی مذهبی موجب شد تا برخی از شهرهای سیاسی به پایتختی مطرح در جهان اسلام تبدیل شوند. درمیان پایتخت های هم طراز دو پایتخت شیعی جهان اسلام شیراز به عنوان پایتخت بویهیان و حلب به عنوان پایتخت حمدانیان به دلیل شباهت ها و تفاوت های در خور توجه در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته اند. تقارن زمانی، تقارن دیدگاه های مذهبی، فعالیت های مشابه فرهنگی و نام و آوازه بلند عضدالدوله بویهی و سیف الدوله حمدانی امرای حاکم بر این دو پایتخت در میان سایر حکومت های متقارن قرن چهارم هجری قمری از شباهت های مشترک آن ها به شمار می رود. یکی دیگر از وجوه مهم شباهت ها و تفاوت های این دو پایتخت به عوامل موثر در مکان گزینی آن ها و نقش و اهمیت این پایتخت ها در تمدن اسلامی قرن چهارم هجری باز می گردد. از همین رو در مقاله پیش رو بر آنیم که با روش توصیفی- تحلیلی ایتدا عوامل موثر بر مکان گزینی پایتخت عضدالدوله دیلمی در شیراز را به تفصیل مورد بررسی قرار داده و آنگاه به صورت تطبیقی عوامل موثر بر مکان گزینی پایتخت سیف الدوله حمدانی در حلب را با این عوامل مورد مقایسه قرار دهیم.
    کلیدواژگان: بویهیان، پایتخت، پایتخت گزینی، شیراز، حلب
|
  • Karim Najafi Barzegar, Mehri Edrisi, Motalleb Motallebi* Pages 5-18
    The Safavid Tarighat ‘Sufi Religious Order’, experienced distinct religious events during its life. Sufi religious thought evolution of the Safavids, from Sheikh Junayd to Shah Ismail, has been reviewed in this article. The research relying on the resources from the Safavid period and religious resources of the orders under investigation, and through application of descriptive- analytical approach, examines the evolution of the Safavid Sufi religious thought. It can be said that all modern researches confirms the modern thought of the Safavid era. But the difference in origin is the beginning of the development of the new period. The main issue of this study was to evaluate the course of this evolution, the origin and their achieved results. The current study demonstrated that the changes undergone in the Safavid religious order, from Sheikh Junayd to Shah Ismail, have been influenced by the religious orders of Ahl-e Haq, Kakeyi, Shabaks and Alawiyan.
    Keywords: The Safavid Tarighat, Sheikh Junayd, the evolution of thought, Ahl, e Haq, Shabaks, Kakeyi, Alawiyan
  • Hassan Zandiyeh, Arash Ghanbari* Pages 19-28
    During the Safavid era, the Kurdish tribes and clans that play an important role in the political activities of the Safavid state, can be said that during the reign of Shah Abbas I increased their role. One of these tribes, was the Bradust Kurds whose residency placed in the northwesten Iran: Urumiyeh and Oshnaviyeh, However, before Shah Abbas I, the tribal territory of the Bradust Kurds was located in the Ottoman territory. The Bradust Kurds, during the rule of Shah Abbas I, reached the highest level of fame, since at that time, their governor, Amir Khan of Bradust was considered a favorite figure to Shah Abbas. Amir Khan Bradust was injured in one of the Safavid battles who, since then, was known as Amir Cholaq Bradust ‘the lame Amir of Bradust’. He declared an old and famous castle as his ruling residency, and after a while, he rebelled against the central state and start battling with the Safavid forces, Finally,he was suppressed with Shah Abbas’ order after a long period of time. This paper intends to investigate the reasons for the Bradust Kurds’ rebellion and the way of their suppression.
    Keywords: Shah Abbas I, tribes, the Beradust Kurds, Amir Khan Bradust, the Dam Dam Castle
  • Hamid Hajiyanpour, Roghaye Javadi * Pages 29-40
    Iran, a country which has always been the center of attention due to its special geopolitical status and natural and historical attractions, has attracted a great number of visitors and tourists in the course of history all over the globe. In the Safavid period, as the history shown, a numerous European visitors and tourists who have been visit Isfahan, have written many itineraries in different areas. Some of them presented worthy descriptions about Isfahan's historical buildings and their architectural circumstances that reminded us of tailored viewpoints in addition to the comparison between Isfahan’s architectural buildings and European ones; paying attention to them can help identifying the transmitted concepts and thoughts in this age. The reason of the visitors’ attraction towards these kinds of architectural styles in the Safavid period, the way of describing and exploring the buildings and their architectural elements and key concepts in itineraries that provided the way to study the artistic stylistics of later periods, are the questions for which this study is supposed to answer. The research results revealed that views and perspectives of European tourists toward Isfahan's art and architecture and their attention to identifying Iranian concepts and architectural thoughts in Safavid period itineraries, have provided the circumstance of these concepts by means of publishing itineraries in Europe; also, the pictures that some of the tourists have taken from Isfahan's historical works and the influence that these pictures have exerted on art and west architecture, have provided the penetration areas as well as transfer of ideas of Iran's architectural style in Europe. The present study, through application of the descriptive-analytical approach, examined the identification and conveying ideas of Isfahan’s architecture of the Safavid era from the viewpoint of itineraries.
    Keywords: Identification, concepts, architecture, itineraries, Europe, Isfahan, the Safavid
  • Houshang Khosrobeigi, Zahra Ghalavand* Pages 41-51
    The city of Shiraz, in the Qajar era, although lost its former importance, following the selection of Tehran as the capital of Iran and Tabriz as the crown prince residence. The Fars province as the capital of Zand government and for its location as the Crown Prince residence in early period of Qajar domination as well as its closeness to the Persian Gulf, was of great significance in this era. Fars had special internal divisions and local organizational structure in the Qajar era that in course of this period changed. This paper, by using descriptiveanalytical method, intends to answer the following questions: what were the most effective factors involving in the changing of the territorial area of the Fars state? and what type of political measures did the government take to stabilize power of the Qajar government in this state? In the reign of Mohammad Shah, because of the Fars governor’s rebellion,The central government reduced the power of the rulers as well as Limiting the territory of Fars. Central government used the state's traditional powers such as the kalantar ‘the officer’, to balance the power in this state.
    Keywords: Political divisions, administrative organization, the Fars state, Qajar
  • Seyyed Ali, Reza Golshani*, Abbas Sarafrazi, Seyyed Rouhollah Nematollahi, Zeynab Ranjbaran Pages 52-58
    This study is aimed at investigating the social, medical, public and personal hygiene evolution during Naserian era. According to the fact that hygiene is one of the most significant concerns, health inevitably depends upon public and personal hygiene and living conditions. One of the most notable social obstacles in Iran is transferring corpses to sacred places in Mesopotamia or Iraq during the Ottoman era, to Mashhad and graves of Imamzades during the Qajar era leading to outbreak of epidemic diseases. The establishment of the scientific and public healthcare centres, specially Dar ul-Funun, Iran-Ottoman borderline quarantine centers, Iran-GBR quarantine centers in south Iranian ports, novel medicine centers and the policy of prevention during the late Naserian era nearly reformed the public attitude.
    Keywords: Qajar era, holly graves, Quarantine, epidemic diseases
  • Abdulrasul Kheirandish, Azam Rahimi Jaberi* Pages 59-70
    Great game or competition between imperial expansionists, Russia and Britain, in the nineteenth century, to get the thorough control of the Central Asia, was the fact that Iran was unwillingly involved in it. Strategy, rules and tactics of the game, which are defined over the period of time and changed in terms of conditional requirements, including the establishment of political representatives and consulates of the two powers in Iran. In the Qajar era, governments of Britain and Russia, after the establishment of the political representatives in Tehran, due to their benefits, attempted to inaugurate gradually the consulate in the city of Rasht which in the beginning of the twentieth century changed into the widespread networks throughout the country. The current study, through application of historical, descriptive, and analytical approaches as well as using library resources and archival documents, examines the causes of the establishment of the consulate in Rasht and functions assigned to it. This study shows that the inauguration of the consulate in Rasht by England or Russia are more due to the political and strategic goals of these two governments than any other elements.
    Keywords: Great game, Qajar, Consulate of Russia, Rasht, British Consulate
  • Abdollah.Atayi, Davoud Nouri* Pages 71-79
    During World War I, Iran was attacked by two countries: Britain and Germany. These two countries, in line with their own interests, arrived in the southern Iran and the Fars province as well, and the foresaid province changed into the chess game between these two superpowers, and both countries, by taking some measures, were trying to checkmate the opponent. Politically, in the Qajar Persia, there were various factors that facilitate the involvement of both Britain and Germany in Iran: Military failure in preserving the territorial integrity of the Qajar rule, geographical position of Iran, disrupting trade routes of the southern Iran, and the importance of India to British government. The current research, through benefiting from inductive and library approaches, attempts to study the policies of these two countries in the Fars province during World War I.
    Keywords: England, Germany, the Fars Province, World War I
  • Mohammad, Mahdi Moradi Khalaj, Mostafa Namdari Monfared* Pages 80-94
    Gendarmerie brigade which organized by the effective support of Great Britain to secure the road from Bushehr to Shiraz, found their interests at the beginning stages of their arrival in Fars which in turn culminated in strenuous conflicts between the two forces at the break of World War I, Qashqai tribes leaned toward Germany while the central government had declared its neutrality. In the meantime, Gendarmerie appeared to show tendency to support Germany gradually and it established an independent committee known as Hafezin-e- Esteghlal (keepers of the independence); moreover, they made a close ties with Democrat Party of Fars. Eventually, Gendarmerie staged a coup against Great Britain’s dominance over Shiraz on the 2th Muharram, 1334. During this period, Gendarmerie signed a treaty with Solat odDowleh which did not last long . The present essay is after answering the main question that what factors caused alliance and dissociation between Gendarmerie forcs and Qashqai tribes? Using the descriptive-analytic method, the present article seeks to answer the aforementioned question with reliance on historical texts and documents. Apparently, in the first places Solat od-Dowleh’s need of a national force in line with his own interests trend him to enter into an alliance. However, changes such as internal weakness of Gendarmerie and the increased pressure from the new government weakend Solat od-Dowleh’s efforts to maintain Qashqai’s cooperation which finally caused them to turn away.
    Keywords: Qashqai tribe, WWI, Gendarmerie, Fars
  • Mohammad Shourmeij* Pages 95-106
    During the First World War, the Council of Islamic Unity Jangal Movement was formed in Gilan to deal with foreigners, maintaining independence and respect the Constitutional and Islamic principles. At this time, due to the weakness of the state cabinets and occupation of Iran as well as the weakness and pessimism of local authorities in the Mahal Salas (the western Mazandaran province), Some of the former Constitutional leaders as Salar Fateh, in order to weaken the Khalatbari’s family and seize power in the Mahal Salas, cooperated with the Islamic Unity Movement which resulted in spreading out of this activity throughout this region. The current study seeks to answer the following question: what was the Mahal Salas’s role in Tonekabon city during the Jangal Movement? following that this Hypothesis sets forth that Mahal Salas had profound effect in the formation and weakening of the so-called movement . The research findings suggest that the change in Britain’s policy in Iran and formation of the Vosough od-Dowleh’s cabinet and his support of the oppositions of the Jangal Movement as well as surrender of some leaders of the Islamic Unity Movement, unsuitable back up tactics towards Mahal Salas, particularly Tonekabone, and lack of information about the correct location, were the main factors involving in the destruction of the Islamic Unity of the Jungle Movement in the early period .
    Keywords: Jangal Movement, Gilan, Mahal Salas, Tonekabone, Mirza Kochak khan
  • Nayyereh Dalir*, Fada, Hossein Khames Panah Pages 107-120
    Gendarmerie force formation in the year 1912 and its expansion throughout the country caused the security establishment in the country, particularly in the borders and frontiers, but the local gunmen were used as reinforcement for establishing the security and fighting the robbery and encroachment, due to the extensiveness of area. In the recent investigation, the local gunmen's performance in the border area of Doroh that gets a very important position with regard to its location on the way of Herat-Farah highway to Sistan has been studied and explained. This investigation, by virtue of the village chief's public documents of Doroh area as a case study tries to answer this question that what was the role of local gunmen in establishing and stabilizing the security in the remote areas which are far from the center in the modern era? Such investigation claims that, the gunmen, due to the familiarity with their own area's climatic and geographical requirements and local integration, has had a very significant role in establishing the security, especially in the border areas. Other achievements of this investigation showed that using the local gunmen was very useful for the federal government because organizing and controlling them had been undertaken by the village heads of each place voluntarily and honorary.
    Keywords: Khorasan, e Jonoubi, Doroh, local gunmen, security, Herat border
  • Amir Amirinejad* Pages 121-134
    Studying Iran’s history, after Alexander’s time period, which was called Hellenism, has no written primary resources. Hence, to reconstruct the history of local governments in this era, especially Pars, local available resources will be used. Without doubt, the most useful and reliable local sources in this era, are the coins minted by the local kings of Persia, that show the Fars state has enjoyed autonomy for a period of time and its wardens were from local governors in that area. This research encompasses the time range between 220 to 140 BC, with a regard to the first set of coins of Persian kings called "Frataraka". This paper have implemented by library and field researches that collected and studied from Persian kings’ coins in the museums of Bank-e Sepah, Iran-e Bastan and Tamashagah-e Pool. Obviously, these coins contain certain political and religious symbols that are rooted in its sublime past. Symbols used in Frataraka coins appear in manuscripts and various shapes such as Frataraka banner or flag, Worshiper, Kaaba of Zoroaster etc. The ideology of Persian kings’ government over society and implementing its political aims, is hidden behind these symbols and signs. The aim of this research is to investigate these symbols with descriptive – analytical method, with a view to concepts and its relationship with the ideology of the Persian kings to achieve their political and religious goals.
    Keywords: Coins, local kings of Persia (Frataraka), religious, political symbols
  • Reza Shabani, Fatemeh Jan, Ahmadi, Armindokht Amin* Pages 135-149
    In the fourth century AD, the Islamic world is faced with a multiplicity of capitals that each of them plays an important role in political and cultural areas. The vast geography, the need for survival of independent and semi-independent Islamic governments and increased political, economic, military and even religious competition resulted in being changed some different cities into particular capitals in the Islamic world. Among the capitals of the same levels, two Shiite capitals of the Islamic world, Shiraz as the capital of Buyehian and Halab as the capital of the Hamdanids were examined in this study due to their considerable similarities and differences. The temporal coincidence, and the coincidence ofthe religious views, similar cultural activities, and great fame of Azad od-Dowleh-ye Buyehi and Seyf od-Dowleh-ye Hamdani, as rulers of these capitals, are considered as their common similarities among other concurrent governments of the fourth century. Another important aspect of similarities and differences between these two capitals is factors affecting their locating and the important roles of these capitals in the Islamic civilization of the fourth century. Therefore, in this study, the author aims to investigate the factors affecting the locating of capital of Azad od-Dowlehye Deylami in Shiraz in detail using descriptive method. Then, through using comparative method, we compare the factors affecting the locating of capital of Seyf od-dowleh-ye Hamdani in the city of Halab with these factors. This article investigates the similarities and differences of Shiraz and Halab as the capitals of Azad od-Dowleh-ye Deylami and Seyf od-dowlehye Hamdani. This article concluded that although the reasons for the selection of these two capitals are similar in many of the cases, role and importance of each of the capitals were different in the fourth century.
    Keywords: Buyehian, capital, the selection of the capital, Shiraz, Hamdani's Sham, the fourth century