فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات و تحقیقات اجتماعی در ایران
سال دوم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یعقوب احمدی، امیر مجیدی صفحات 339-363
    بی اعتنایی اجتماعی حلقه حایل دوگانگی توسعه توسعه نیافتگی در جوامع مدرن است. بی اعتنایی نوعی تلقی بدبینانه و احساس بدگمانی، حالتی انزواگرایانه، روندی منفعلانه، و به عبارت بهتر نوعی افسردگی اجتماعی است. از این رو، از منظر آسیب شناختی، بی اعتنایی نوعی بیماری اجتماعی شناخته می شود. اهمیت مطالعه بی اعتنایی اجتماعی در پیامدهای نامناسب آن در مسیر توسعه است. از این رو، پژوهش حاضر با نگاهی جامعه شناختی و با استفاده از نظریه های پیلیاوین، لاتانه و دارلی، آگوستین پوندس، ملوین سیمن، و پژوهشگران دیگر در پی مطالعه بی اعتنایی اجتماعی بین دانشجویان و سنجش عناصر تبیین کننده آن است. روش پژوهش توصیفی غیرآزمایشگاهی از نوع همبستگی و با استفاده از تکنیک پیمایش است. جامعه آماری پژوهش را دانشجویان دانشگاه کردستان (7500 نفر) و دانشگاه پیام نور مرکز سنندج (7110 نفر) تشکیل دادند. حجم نمونه 374 بود که بر اساس روش نمونه گیری طبقه ای، متناسب با حجم، مطالعه شد. نتایج آزمون فرضیه ها بیانگر این است که بین متغیر بیگانگی اجتماعی و میزان بی اعتنایی اجتماعی دانشجویان رابطه معنادار و مستقیم و بین متغیرهای اثربخشی اجتماعی، اعتماد اجتماعی، و رضایت اجتماعی و میزان بی اعتنایی اجتماعی دانشجویان رابطه معنادار و معکوسی وجود دارد. میزان بی اعتنایی اجتماعی دانشجویان پسر بیشتر از دانشجویان دختر است. همچنین، نتیجه تحلیل رگرسیونی بیانگر این است که متغیرهای بیگانگی اجتماعی، اثربخشی اجتماعی، و اعتماد اجتماعی 42 درصد از واریانس بی اعتنایی اجتماعی دانشجویان دانشگاه های مورد مطالعه را تبیین می کند. در این مدل مهم ترین و تاثیرگذارترین عامل متغیر بیگانگی اجتماعی است. این عامل 44 درصد تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: اثربخشی اجتماعی، اعتماد، بی اعتنایی، بیگانگی اجتماعی، جنسیت
  • اسماعیل بلالی، راهله جعفری، سلیمان پاک سرشت، سعید عیسی زاده صفحات 365-391
    آگاهی کودکان از پول و مسائل اقتصادی طی فرایند جامعه پذیری شکل می گیرد و تکوین و تغییر می یابد و تثبیت می شود. این پژوهش با استفاده از نظری های روان شناختی، روان شناسی اجتماعی، جامعه شناختی، و اقتصاد به مطالعه درک و استدلال و نگرش کودکان و توانایی آن ها در فعالیت های اقتصادی می پردازد. هدف پژوهش بررسی شکل گیری الگوهای خاصی از جامعه پذیری اقتصادی در متن، سبک، و مقطع خاصی از زندگی یک خانواده، موقعیت طبقاتی آن، و آثار و نتایج این نوع جامعه پذیری در کودکان دوره تحصیلی ابتدایی شهر همدان است. پژوهش به صورت کیفی و با استفاده از رویکرد نظریه زمینه ای و از طریق مصاحبه عمیق با 36 تن از والدین انجام شد. تحلیل داده ها نشان می دهد شرایط زمینه ای شامل طبقه خانوادگی و تحصیلات والدین و جنسیت فرزندان است. بر این اساس شاهد سه فرایند جامعه پذیری مستقیم، جامعه پذیری غیرمستقیم، و جامعه پذیری جنسیتی هستیم. این نوع جامعه پذیری در انتها ما را به نظریه هسته ای «جامعه پذیری دوگانه» رساند. بدین صورت که جامعه پذیری مستقیم و غیرمستقیم به دو صورت در خانواده ها صورت می گیرد. جامعه پذیری جنسیتی نیز در دختران و پسران متفاوت است.
    کلیدواژگان: جامعه پذیری اقتصادی، خانواده، رفتارهای اقتصادی، کودکان، مطالعه زمینه ای
  • سهیلا صادقی فسایی، اعظم آهنگر سله بنی، پروانه دانش، مریم قاضی نژاد صفحات 393-412
    قربانی و قربانی شدن مفاهیمی نسبتا جدید است که در جرم شناسی سنتی کمتر به آن توجه شده است. اما نگاهی به مبانی نظری نشان می دهد تحقیقات این حوزه اخیرا به سوی قربانیان جرم چرخش داشته و بخشی از تحلیل های جرم شناختی بر فهم سبک زندگی قربانیان جرم متمرکز شده است. در حالی که جرم شناسی می پرسد: «چرا عده ای مرتکب جرم می شوند؟»، قربانی شناسی می پرسد: «چرا عده ای آماج اقدام های جرم آمیز قرار می گیرند؟» هدف این پژوهش دست یافتن به مفهوم قربانی شدن از نظر زنان و تبیین نظریه ای است که شرایط قربانی شدن را توضیح دهد. این تحقیق با کاربرد روش کیفی سعی دارد مفهوم قربانی شدن را از منظر زنان بشناسد. برای رسیدن به این هدف با 46 زن تهرانی مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام گرفت. اما نتایج قابلیت تعمیم ندارد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که مفهوم قربانی شدن بین زنان طیف وسیعی از احساسات را دربرمی گیرد. در تعریف زنان از مفهوم قربانی شدن سه مفهوم «حرمان زندگی» و «نداشتن منابع و اختیارات» و «آسیب پذیری» آشکار می شود. بنا بر روایت زنان، قربانی شدن احساسی واقعی است که با فرد می ماند. ویژگی های شخصیتی و فاکتورهای اجتماعی و اجبارهای فرهنگی از عواملی است که با ارجاع به مواردی چون «نگاه جنسیتی» و «سلطه مردانه» و «ساختارهای معیوب» قربانی شدن را توضیح می دهند.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، روش کیفی، زنان، قربانی، قربانی شدن
  • شراره مهدی زاده، فاطمه زارع غیاث آبادی صفحات 413-438
    شادی موهبت بزرگی است که باید آن را جست وجو کرد، یافت، غنیمت شمرد، و به دیگران نیز انتقال داد. با توجه به تاثیر شادمانی در حیات فردی و اجتماعی، همچنین نقش گسترده مذهب در زندگی بشر، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه دینداری و میزان شادمانی بین جوانان شهر تهران انجام شده است. در این پژوهش نقش دینداری بر ایجاد، تشدید، یا تضعیف شادی از دریچه نظریه شناختی، همچنین نظریه های اندیشمندانی چون دورکیم، وبر، توکویل، سیلگمن، آرگایل، کار، داینر، و بیسواس داینر کنکاش شد. برای شناخت ارتباط بین این دو مقوله، 384 پرسشنامه بین جوانان 18 تا 29 ساله شهر تهران توزیع شد. در نهایت، یافته های این پژوهش نشان می دهد بین دینداری و میزان شادی افراد رابطه ای مثبت و معنادار برقرار است. همچنین، نتایج حاکی از آن است که بین سه بعد دینداری، یعنی اعتقادات دینی و احساسات دینی و مناسک دینی، و شادی جوانان مطالعه شده همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. بنابراین، می توان نتیجه گرفت دینداری و ابعاد مختلف آن در ایجاد و تشدید شادی نقشی مهم و بسزا دارد.
    کلیدواژگان: باورها و احساسات دینی، جوانان، دینداری، شادمانی، مناسک مذهبی
  • امیر رستگار خالد، مهدی کاوه، مهدی محمدی صفحات 439-467
    تحقیق حاضر با هدف شناخت عوامل جامعه شناختی موثر بر بیگانگی شغلی معلمان انجام شده است. روش این مطالعه پیمایشی و جامعه آماری معلمان مدارس ابتدایی شهر تهران، بالغ بر 18452 نفر، و حجم نمونه 374 نفر بود. با مداقه بر تحقیقات پیشین و مبانی نظری موجود اعتماد، مشارکت، حمایت، مسئولیت پذیری اجتماعی، و رضایت از زندگی عوامل مرتبط با متغیر بیگانگی شغلی در نظر گرفته شد. برای سنجش متغیرهای مستقل از پرسشنامه محقق ساخته و برای متغیر بیگانگی شغلی از پرسشنامه گانستر و واگنر استفاده شد و پایایی آن را ضریب آلفای کرونباخ تایید کرد. در کنار عوامل فوق، متغیرهای زمینه ای مثل جنس، سن، وضعیت تاهل، سابقه شغلی، گذراندن دوره آموزش ضمن خدمت، تحصیلات، و درآمد نیز مطالعه شد. نتایج رابطه ای معنادار را بین متغیرهای اعتماد، مشارکت، حمایت، مسئولیت پذیری، و رضایت از زندگی با بیگانگی شغلی نشان داد. نیز تجزیه و تحلیل اطلاعات نشان داد همه متغیرهای این تحقیق، به جز متغیر سن افراد مطالعه شده، رابطه ای معنادار با بیگانگی از کار دارند.
    کلیدواژگان: اعتماد، بیگانگی شغلی، حمایت، رضایت از زندگی، مسئولیت پذیری، مشارکت
  • ملیحه شیانی، ابراهیم سپهوند صفحات 469-503
    رادیو، از نظر ویژگی های وسایل ارتباط جمعی و رسانه، یعنی سرعت، مداومت حوزه انتشار، دسترسی آسان، و فراوانی و گوناگونی محتوا، برترین وسیله ارتباط جمعی به شمار می رود. تاثیر برنامه های رادیویی ملی و محلی بر اطلاع رسانی و آگا ه سازی و آموزش مخاطبان اثبات شده و آن را به یکی از کانال های بسیار مناسب آگاهی بخشی و آموزش در حوزه های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، و سیاسی تبدیل کرده است. در این زمینه مطالعه رابطه میان استفاده از رادیو و محتوای برنامه های آن و آگاهی از حقوق شهروندی ردیابی یکی از مسائل مهم اجتماعی به شمار می رود که در سال های اخیر توجه محققان و مسئولان و برنامه ریزان را به خود معطوف کرده است. در این مطالعه، با بهره گیری از نظریه های جامعه شناسان و نظریه پردازان علوم ارتباطات، چون بال روکیچ و دی فلور، ترنر، کاتز، مارشال، فالکس، و جزآن به گردآوری اطلاعات با روش پیمایشی پرداخته شد. جامعه آماری ساکنان شهر خرم آباد لرستان بود که با فرمول کوکران از 384 تن سوال شد. یافته های پژوهش نشان دهنده آن است که در مجموع بین استفاده از رادیو و محتوای برنامه های آن و میزان آگاهی از حقوق شهروندی در ابعاد سه گانه مدنی، سیاسی، و اجتماعی رابطه ای معنادار وجود دارد. بنابراین، تدوین و برنامه ریزی جامع آگاه سازی در زمینه حقوق شهروندی از طریق رادیو با استفاده از برنامه های متنوع و متعدد، ایجاد شبکه توسعه اجتماعی در جهت دادن به آگاهی افراد جامعه در زمینه مولفه های شهروندی، و ایجاد شبکه های محلی رادیویی برای توسعه فرهنگ شهروندی بین مردم مناطق مختلف با توجه به فرهنگ بومی مردم آن منطقه می تواند بر بالارفتن آگاهی های مردم جامعه تاثیر بگذارد و زمینه را برای تحقق دموکراسی و جامعه ای شهروندمدار فراهم سازد.
    کلیدواژگان: برنامه های محلی، حقوق شهروندی، رادیو، رسانه گروهی
  • صادق صالحی، مجتبی حمایت خواه جهرمی صفحات 505-523
    جوامع عصر حاضر علاوه بر بحران های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، و فرهنگی با مسائل و بحران های زیست محیطی مواجه اند و این مسئله بسیاری از دانشمندان اجتماعی را ملزم به مطالعه ارزش های زیست محیطی کرده است. بسیاری از این مطالعات نشان می دهد ارزش های زیست محیطی و تعهدات اخلاقی در قبال محیط زیست ریشه در جهان بینی و آموزه های دینی جامعه دارد. هدف مقاله حاضر بررسی جایگاه ارزش های زیست محیطی در کشورهای مسلمان و غیرمسلمان با رویکرد تطبیقی است. بدین منظور و با استفاده از تحلیل ثانویه و به کارگیری داده های موج پنجم پیمایش جهانی ارزش ها (wvs) کشورهای مسلمان ترکیه، اندونزی، مصر، اردن و کشورهای غیرمسلمان امریکا، کانادا، آلمان، سوئیس از نظر برخی ارزش های زیست محیطی مقایسه شدند. یافته های تحقیق حاضر نشان داد تفاوت چندانی به لحاظ شاخص های زیست محیطی بررسی شده میان کشورهای مسلمان و غیرمسلمان وجود ندارد. با وجود این، کشورهای مسلمان مسائل زیست محیطی، نظیر بدی آب و هوا و نامناسب بودن وضعیت بهداشت، را جدی تر از کشورهای غیر مسلمانان می دانند. علاوه بر این، کشورهای مسلمان بیشتر دولت را مسئول رفع آلودگی های زیست محیطی می دانند. در خاتمه، دلایل احتمالی عدم تفاوت بین کشورهای مسلمان و کشورهای غیرمسلمان از حیث ملاحظات زیست محیطی تبیین می شود.
    کلیدواژگان: ارزش های زیست محیطی، پیمایش جهانی ارزش ها، کشورهای غیرمسلمان، کشورهای مسلمان، محیط زیست
|
  • Yaghoub Ahmadi, Amir Majidi Pages 339-363
    According to many scholars, social Apathy is considered retaining ring dichotomy development-underdevelopment in modern societies. Indeed, Apathy is a kind of cynical and feeling paranoid, a passive process and social depression. From the perspective of cognitive impairment, apathy in society is recognized as a social disease. As opposed to that regardless of any social and altruism in social and individual life, health symptoms and social dynamics. The importance of social apathy is from outcomes in the course of development. Thus, this study sought to look at the sociological study of social indifference among students and assess its determining factors.
    This paper is a descriptive study by survey. The questionnaires with suitable structures validity (based on Kronbagh’s coefficient of Alfa) have been distributed among the respondents. The population is the students in two universities of PayameNoor and Kurdistan. The sample size based on Kockran formula is 374.
    Hypothesis test results indicate that a significant relationship between social alienation and students of social apathy and direct correlation between social efficacy, social trust and social satisfaction is an inverse relationship between student's social apathy. Social apathy of male students is higher than female students. The results of the regression analysis indicated that the variables of social alienation, social efficacy, social trust explain 42% of variance of students social apathy that in this model the most important factor is social alienation.
    Keywords: Apathy, Social alination, Trust, Social effectiveness, gender
  • Esmail Balali, Raheleh Jafari, Soliman Pakseresht, Saeed Isazadeh Pages 365-391
    Children's understanding and awareness about money and economic is formed, developed, modified, and stabilized during socialization process. This study uses the theories of psychology, social psychology, sociology, and economics to study the cognition, reason in attitudes of children and their ability to perform economic activities and behaviors and consequently is to figure out how economic issues are taught to children during the process. The aim of this study is to explore forming certain patterns of economic socialization in text, style, and certain period of family life cycle, social status and the consequences of this type of socialization in children of primary school in Hamedan. The results obtained using a depth interviews with36Hamadan parents. The data analysis show that contextual condition include, family background, parental education and children's gender. Accordingly, we found three processes of socialization including concious, hidden and gender based. In fact, this type of socialization leads us to a core theory of dual socialization at the end. In so That, concious and hidden socialization occurs in two forms at families, and also gender socialization of girls and boys are different.
    Keywords: Economic Socialization, Economic behaviors, Granded Theory, children, parents
  • Soeila Sadeghi Fasaei, Azam Ahangar Solehboni, Parvaneh Danesh, Maryam Ghazinejad Pages 393-412
    The study of victim known as victimology has not been attended in traditional criminology which focuses on crime and criminals. But now, there is an interest in theories which have been advanced to explain victimization. While it is the main concern of criminology to ask about the reason behind of offending, victimology asks why some people become the suitable target for criminal activities. The main aim of this study is to find the concept of victimization through the view of women as well as finding a theory to explain the victimization. This research is inspired by grounded theory and tries to understand victimization based on narratives of women. To achieve the objective of research, semi-structured interviews conducted with 46 women in Tehran. However, the results of this study do not generalize in any way because of the small sample size. The result of research shows that concept of victimization includes a range of emotions. In definition of women on victimization three main concepts including “lack of resources and authority”, “vulnerability” and “deprivation of life” have been emerged.
    Women explain their victimization by referring to concepts like male domination, deficiency of different structures and gender inequality.
    Keywords: women, victim, victimization, vulnerability, qualitative method
  • Sharareh Mahdizadeh, Fatemeh Zare Ghiasabadi Pages 413-438
    Happiness is a great gift that should be searched , found , seized and transmit to others . With regard the happiness influence on social and individual life and the widespread role of religion in human lives , the present study has been done with the aim investigate the relationship between religiosity and amount of happiness among young people in Tehran . In this study were explored the role of religion in creating, intensifying or weakening the happiness through the theory of cognitive and ideas of many thinkers such as Durkheim, Weber, Tocqueville, Argyle , Diener and Biswas Diener. In order to determine the relationship between these two categories, 384 questionnaires have been distributed among youth 18 to 29 years in Tehran city. The findings show that there is a significant correlation between religiosity and happiness of individuals. The results indicate that there is a significant positive correlation between the three dimensions of religiosity , religious belief , religious feelings , religious practices and amount of happiness young. Thus it can be concluded that religion and different dimensions of religiosity plays an important role in creating and heightening happiness.
    Keywords: happiness, religious belief, religious feelings, religious practices, religiosity, young
  • Amir Rastegar Khaled, Mahdi Kaveh, Mahdi Mohammadi Pages 439-467
    This research is a study on the efficient sociological factors on Job alienation across elementary school teacher of Tehran. The research data was collected through a surveying method, and participants were 380 persons out of 18452 among elementary school teacher of Tehran. With consideration of previous research and the theoretical foundations of trust, participation, protection, social responsibility and life satisfaction were associated with variable sources of alienation. Questionnaire to measure the independent variables and the variable of job alienation and Ganstr questionnaire used, the reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. Besides the above factors, variables such as gender, age, marital status, occupational history, in-service training courses, education, and income were also studied.
    The results showed a significant relationship between the variables of trust, participation, support, responsibility and life satisfaction, job alienation shows. Among the variables underlying the results of the analysis of the survey data indicated that all variables except for the variables of age, has had a significant relationship with the alienation of labor.
    Key Woord: job alienation, trust, participation, protection, social responsibility and lfethe resultshowed asresponsibility and life satisfaction, job alienation shows. Among the variables underlying the results of the analysis of the survey data indicated that all variables except for the variables of age, has had a significant relationship with the alienation of labor.
    Keywords: job, Alienation, Trust, Participation, protection
  • Sadegh Salehi, Mojtaba Hemaiatkhah Jahromi Pages 505-523
    Current societies are not only faced with social, economic, political and cultural problems but also with environmental crises and this forced many social scientists to study environmental values. Some previous studies have shown that environmental values and moral commitment toward the environment are rooted in a specific worldview and religious education. The purpose of this study is to investigate status of environmental values among Muslim and non-Muslim countries with applying comparative approach. To meet this goal, with using secondary analysis and applying data of fifth wave of World Values Survey, Islamic countries consists of Turkey, Indonesia, Egypt and Jordan, of non-Muslim countries consists of the United States of America, Canada, Germany and Switzerland were compared with regard to some types of environmental values. The results of the study show that there is no significant difference between Muslim and non-Muslim countries with regard to environmental index. However, Muslim countries take environmental issues such as bad weather, climate change and hygiene more seriously compared with their non-Muslims counterpart. Furthermore, Muslim countries view the government much more responsible to cope with these environmental problems. Finally, the paper explains about the possible reasons of lack of difference between Muslim and non-Muslim countries in terms of environmental concern.
    Keywords: Environment, environmental values, Muslim countries, non, Muslim countries, world value survey