فهرست مطالب

اخلاق و تاریخ پزشکی - سال نهم شماره 3 (مهر 1395)

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال نهم شماره 3 (مهر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه میرزایی(لطفی آذر)، سمانه تیرگر *، فرزانه زاهدی، سوده تیرگر، فریده شریعتی، باقر لاریجانی صفحات 1-22
    با وجود پیشرفت علم پزشکی و تکنولوژی های مرتبط، شناخت ماهیت و چگونگی مرگ، هم چنان در هاله ای از ابهام است. شاید چنین بتوان گفت که چون مرگ، پدیده ای دو وجهی است و یک روی آن جسمانی و روی دیگر، نفسانی و روحانی است، شناخت آن، تنها در حیطه ی علم پزشکی نیست، بلکه تلاش و همکاری اندیشمندان حوزه های دیگری چون علوم قرآنی، علوم انسانی، فلسفه و مانند آن نیز برای گشودن قفل های بسته ی آن ضروری به نظر می رسد. چنین هم فکری هایی می تواند با توصیف آنچه بر نفس در آستانه و هنگام مرگ می گذرد، دیدگاه دانشمندان علوم پزشکی را که به حق، مفسران خوبی برای تغییرات جسمانی زمان مرگ هستند، وسعت و عمق بیش تری بخشد. بی شک، چنین نگرشی می تواند در گرفتن تصمیم های اخلاقی پایان حیات و نیز ارائه ی مراقبت های معنوی در این لحظات، تحول آفرین باشد. این مطالعه ی مروری به روش کتابخانه ای، ابتدا توصیفی از مراحل مرگ در نگاه علم پزشکی دارد و سپس با کنکاشی قرآن محور در منابع اسلامی و با تمرکز بر آیاتی که صراحتا دلالت بر زمان مرگ دارند، توصیف قرآنی از برخی مراحل مرگ ارائه می دهد. سرانجام در بحث نهایی، برخی شباهت ها و تفاوت های دیدگاه ها را بیان و سوالات مهمی را در این حیطه مطرح می کند که عمدتا برای ارائه ی مراقبت های معنوی در لحظات پایانی حیات در خور اهمیت فراوان هستند. امید است با پژوهش های متمرکز آینده که در جهت پاسخ به سوالات اصلی ایجادشده در این مطالعه خواهند بود، راه برای ارائه ی مراقبت های معنوی و قرآن محور، بیش از پیش تسهیل و عملیاتی شود.
    کلیدواژگان: مراقبت های معنوی، چالش های اخلاقی پایان حیات، مرگ، اسلام، اخلاق پزشکی، قرآن
  • علی تقی پور، حمیدرضا بهرامی طاقانکی، حمیدرضا حسین زاده، محمدرضا نورس * صفحات 23-31
    مراکز طب سنتی و مکمل، به عنوان یکی از ارائه دهندگان خدمات سلامت، در قبال بیماران و مراجعان مسوولیتی ویژه دارند. با افزایش روزافزون این مراکز، نقش و جایگاه طب سنتی و مکمل در تحلیل، تشخیص و درمان بیماری ها اهمیت بیش تری پیدا کرده است. انجام رویکردهای طبی در کمال صحت، دقت، سرعت، و با استفاده از روش های تشخیصی و درمانی شواهدمحور و هم چنین توجه به حفظ حقوق، رعایت امانت و کرامت انسانی گیرندگان خدمات از جمله اولویت ها و ضرورت هایی است که به موازات استقرار سیستم های جدید ارائه ی خدمات، می تواند تاثیر بسزایی در افزایش رضایتمندی مراجعان و پذیرش نهادهای علمی و قانونی داشته باشد. در حیطه ی طب مکمل و جایگزین با توجه به عدم وجود شواهد علمی کافی در جهت کارایی و اثربخشی، عدم تعریف و تعیین مراجع رسیدگی به شکایات انجام شده از این طب، فرایند رسیدگی به جنبه های اخلاقی و قانونی خطای پزشکی در طب مکمل و جایگزین را با چالش هایی مواجه کرده است که باید با تدوین و بازنگری قوانین و تعریف آیین نامه های عملی و تعیین منابع علمی قابل قبول، موارد و مراکز ارائه ی مجاز این خدمات، محل رسیدگی به شکایات و نوع مجازات های آن به رفع این کمبودهای قانونی اقدام شود. این مطالعه ی مروری، با گردآوری مباحث حائز اهمیت و رایج در حوزه ی اخلاق و قانون در طب سنتی و مکمل از منابع معتبر سعی در ارتقاء اطلاعات فعالان این حرفه و توجه ویژه ی مسوولان حوزه ی اخلاق پزشکی به این طب را داشته است
    کلیدواژگان: قصور پزشکی، خطای پزشکی، اخلاق پزشکی، طب مکمل و جایگزین
  • نازیلا تقوی، رضا عمانی سامانی *، محمد اسدی نژاد صفحات 32-43
    جنین های منجمد در دو حالت به عنوان جنین های رهاشده تلقی می شوند؛ مورد نخست زمانی است که صاحبان جنین، مجهوال المکان باشند و هیچ گونه دستورالعمل کتبی از سوی زوجین در ارتباط با وضعیت جنین وجود نداشته باشد. مورد بعدی زمانی است که صاحبان جنین منجمد، به طور واضح به مراکز انجماد اعلام کنند که تصمیم گیری درباره ی سرنوشت جنین های منجمد خویش را به مراکز انجماد تفویض می کنند. هدف ما بررسی این موضوع بود که در صورت رهاکردن جنین های منجمد از سوی زوجین، چه تصمیمی باید در مورد سرنوشت آن ها اتخاذ شود؟ این مطالعه به روش اسنادی - کتابخانه ای و تحلیلی بود. از آن جایی که نگه داری از جنین های منجمد مستلزم صرف هزینه است، شایسته است مسوولیت مراکز انجماد را نسبت به نگه داری از جنین های منجمد پس از صرف زمانی معقول و متعارف و تلاش های ناموفق برای برقراری تماس با صاحبان منتفی بدانیم.
    تصمیم گیری در مورد سرنوشت جنین منجمد رهاشده بستگی به این موضوع دارد که چه ماهیتی را برای آن ها برگزینیم. در صورتی که جنین های منجمد رهاشده را انسان تلقی کنیم، با توجه به هزینه ی نگه داری و کمبود امکانات پزشکی می توان بر اساس قاعده ی الضرورات تبیح المحظورات (ناگریزی ها حرام ها را مباح می کند) آن ها را از بین برد. چنان چه جنین های منجمد را مال یا شبه مال تلقی کنیم، باید جنین های منجمدی را که به صاحبانشان برای تعیین سرنوشت آنان دسترسی وجود ندارد ، مجهول المالک تلقی کرده و حاکم را جهت اخذ تصمیم به دورریزی یا اهدا برای تحقیقات صالح قلمداد کرد.
    کلیدواژگان: جنین منجمد، اخلاق پزشکی، ناباروری، اهدا، دورریزی
  • مرجان سادات عرشی ها، خزر لایق، فاطمه نوغانی، ناصر صدقی گوی آقاج، ترانه تقوی لاریجانی * صفحات 44-54
    توانایی افراد برای قرار دادن معیارهایی برتر که اثربخشی در کانون واکنش های فردی را به دنبال دارد هوش اخلاقی گفته می شود. هدف از پژوهش حاضر، تعیین همبستگی بین هوش اخلاقی و مهارت های ارتباطی دانشجویان کارشناسی پرستاری دانشکده ی پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 96-1395بوده است. مطالعه ی حاضر یک پژوهش توصیفی- همبستگی است که در سال 1395 انجام گرفت. جامعه ی پژوهش تمام دانشجویان کارشناسی پرستاری دانشکده ی پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران بودند. نمونه ها 204 نفر براساس معیارهای ورود که شامل: قبولی مستقیم در رشته ی پرستاری، عدم ابتلا به بیماری های شناخته شده و رضایت جهت شرکت در پژوهش از بین تمام دانشجویان چهار سال پرستاری با روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. برای جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه ی مشخصات جمعیت شناختی، هوش اخلاقی «Lennick و Kiel» و «مهارت های ارتباطی Jerabek» استفاده شد. روایی و پایایی هر دو ابزار در مطالعات مشابه در کشور با استفاده از روش ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 88/0 و 71/0 مورد تایید قرار گرفته بود. پایایی در پژوهش حاضر به روش آلفای کرونباخ 85/0 و 81/0 برای دو پرسشنامه محاسبه شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه ی 19 و آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون های آماری t مستقل، ضریب همبستگی Pearson و آزمون ANOVA ) تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها میزان هوش اخلاقی را با میانگین 12/7±98/71 از دامنه ی (100-20) و مهارت های ارتباطی دانشجویان را از دامنه ی (170-34) با میانگین 67/9±9/114 نشان داد. ضریب همبستگی Pearson نشان داد که بین هوش اخلاقی و مهارت های ارتباطی دانشجویان پرستاری همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد (001/0≥P، 54/0=r). با افزایش هوش اخلاقی دانشجویان پرستاری، مهارت های ارتباطی آنان ارتقاء می یابد. بنابراین، فراهم کردن زمینه برای تقویت هوش اخلاقی دانشجویان پرستاری پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، مهارت های ارتباطی، دانشجوی پرستاری
  • حکیمه اسکندری سبزی، مریم حیدری *، شهرزاد نظارات، مهسا موسوی، محمد امین حریزاوی، عاطفه زاهدی صفحات 55-64
    اخلاق در مراقبت، هسته ی مرکزی ارزش های پرستاری است و مفهومی مبنایی در حرفه ی پرستاری به شمار می رود و از آن جا که نوع نگرش نسبت به آن می تواند کیفیت مراقبت از بیمار را تحت تاثیر قرار دهد، این پژوهش توصیفی-تحلیلی با هدف تعیین نگرش دانشجویان پرستاری نسبت به کدهای اخلاق پرستاری، التزام به اخلاق در مراقبت و عدم صداقت علمی طی نمونه گیری سرشماری میان 150 دانشجوی پرستاری دانشکده ی علوم پزشکی آبادان در سال 1395 انجام شده است. پس از اخذ رضایت آگاهانه، پرسشنامه ی طراحی شده توسط McCrink در سه بخش: 1) اطلاعات دموگرافیک 2) نگرش نسبت به کدهای اخلاق، التزام به اخلاق و رفتارهای خنثی کننده، 3) نگرش نسبت به عدم صداقت علمی توسط دانشجویان تکمیل شد. آمار توصیفی، آزمون Chi-Square و ضریب همبستگی Pearson در نرم افزار SPSS نسخه ی 21 جهت آنالیز داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که بیش ترین نگرش مثبت دانشجویان نسبت به کدهای اخلاق پرستاری و التزام به اخلاق در مراقبت بود و بیش ترین نگرش منفی نسبت به رفتارهای خنثی کننده بود. کم تر از نیمی از شرکت کنندگان نسبت به عدم صداقت علمی نگرش منفی داشتند و حدود 40 درصد از دانشجویان وجود عدم صداقت علمی در همکلاسی ها را گزارش کردند. کدهای اخلاق که از ارزش های اخلاقی در کلاس درس و بالین است باید به عنوان اجزا اصلی برنامه های آموزشی مورد توجه قرار گیرد و از بدو ورود آموزش داده
    کلیدواژگان: نگرش، دانشجویان پرستاری، کدهای اخلاق، عدم صداقت علمی
  • نبی امیدی *، حشمت الله عسگری، محمدرضا امیدی صفحات 65-73
    هرچند اخلاق در همه ی مشاغل ضروری است، در حرفه ی پرستاری ضرورت بیش تری دارد، چرا که رفتار معنوی و توام با مسوولیت پرستاران با بیماران نقش مهمی در بهبود و بازگشت سلامتی آنان دارد. پرستاران به عنوان یک گروه بزرگ و کارآمد در قلمرو علوم پزشکی، در تعامل با دیگران نیازمند برخورداری از اخلاق حرفه ای هستند. پژوهش حاضر توصیفی - پیمایشی است که به بررسی رابطه ی اخلاق حرفه ای بر کارایی پرستاران می پردازد و جامعه ی آماری آن همه ی پرستاران شاغل در بیمارستان امام و مصطفی خمینی شهر ایلام است. با استفاده از فرمول Cochrane حجم نمونه 134 نفر به دست آمد که 126 نفر پرسشنامه های اخلاق حرفه ای و کارایی را تکمیل کردند. روایی پرسشنامه توسط اساتید تایید و پایایی آن نیز از طریق آزمون آلفای کرونباخ اثبات شد و سپس به آزمون فرضیه ی اصلی و هشت فرضیه ی فرعی پرداخته شد. حجم نمونه شامل 89 نفر مرد و 37 نفر زن بود که 50 درصد آنان بین 20 تا 35 سال، 42 درصد بین 36 تا 50 سال و 6 درصد بین 51 تا 60 سال قرار داشتند؛ هم چنین، سطح سواد 7 نفر دیپلم، 18 نفر فوق دیپلم، 42 نفر لیسانس و 59 نفر فوق لیسانس و بالاتر بودند. یافته های این تحقیق نشان داد در سطح معناداری 002/0 بین اخلاق حرفه ای و کارایی پرستارن همبستگی وجود دارد. نتیجه ی آزمون همبستگی Pearson، ارتباط مولفه های مسوولیت پذیری، صادق بودن، عدالت و انصاف، وفاداری، احترام به دیگران و احترام به ارزش ها با کارایی پرستاران بیمارستان امام و مصطفی خمینی شهر ایلام را تایید کرد. هم چنین، بین مولفه های برتری جویی و همدردی با دیگران و کارایی پرستاران ارتباط معناداری یافت نشد. بین اخلاق حرفه ای پرستاران و کارایی رابطه ی معنادار وجود دارد و مدیران این دو بیمارستان می توانند با آموزش مستمر اخلاق حرفه ای و توسعه و ترویج مولفه های آن در بین پرستاران، کارایی آنان را در محیط کارشان افزایش دهند.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، اخلاق پرستاری، بیمارستان، پرستاران
  • فاطمه فدایی، لادن ناز زاهدی، زهرا فراهانی، نازآفرین قاسم زاده * صفحات 75-92
    بیانیه ی هلسینکی یکی از مهم ترین اسناد بین المللی اخلاق در پژوهش بر روی نمونه های انسانی است که تاکنون 7 بار و آخرین بار در سال 2013 مورد بازنگری قرار گرفته است. ویرایش سال 2013 شامل چندین تغییر مهم است و در بخش های روشن تر و دقیق تری سازمان یافته است. آگاهی پژوهشگران و سایر افراد مرتبط با پژوهش از آخرین تغییرات این اصول و دسترسی آسان به ترجمه ی صحیحی از آن در رعایت آخرین استانداردهای اخلاقی حائز اهمیت است. لذا در این مطالعه ترجمه ی آخرین ویرایش این بیانیه با ترجمه ی ویرایش قبلی مقایسه شده است تا با بررسی تغییرات و چالش های موجود در آخرین نسخه در بازبینی کدهای اخلاقی درون کشور نیز کمک کننده باشد.
    از تغییرات ویرایش 2013 می توان به تاکید بیش تر بر حمایت از افراد آسیب پذیر اشاره کرد. هم چنین، در این ویرایش یک بند مستقل در رابطه با جبران آسیب و درمان صدمات ناشی از پژوهش اضافه شده است. کسب رضایت آگاهانه حتی در مورد استفاده از نمونه های موجود در زیست بانک و تمهیدات لازم پس از کارآزمایی از دیگر مواردی است که در نسخه ی جدید بر آن ها تاکید شده است
    کلیدواژگان: بیانیه ی هلسینکی، اخلاق در پژوهش، رضایت آگاهانه، دارونما
  • ابراهیم نصیری *، حمیدرضا کلیدری، سبحان بهرامی صفحات 93-105
    حفظ رازهای بیمار و محرمانه نگه داشتن اطلاعات خصوصی او و پایبندی به آن، از جمله نام یا تشخیص بیماری، نقش مهمی در برقراری اعتماد بیماران با تیم درمانی دارد. هدف این مطالعه تعیین وضعیت آشکار بودن و افشای نام یا تشخیص بیماری و دیدگاه بیماران نسبت به حفظ این راز در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی مازندران بود. در این پژوهش مقطعی- توصیفی، 216 بیمار از بخش های داخلی، جراحی و زنان که حداقل 24 ساعت بستری بودند وارد مطالعه شدند. بعد از تعیین روایی و پایایی پرسشنامه ، دیدگاه بیماران در دو بخش سوالات دموگرافیک و اختصاصی بررسی شد. داده ها با نرم افزار SPSS و استفاده از آزمون Chi-Square تحلیل شد. نتایج نشان می دهد از 216 بیمار شرکت کننده در این تحقیق 122 نفر (5/56) درصد) مرد و 94 نفر (5/43 درصد) زن بودند. میانگین سنی بیماران برابر 6/ 18±47 (16- 80) سال بود. نتایج تحقیق در مورد دیدگاه بیماران نشان داد که 49 نفر (7/22درصد) بیماران نسبت به آشکار بودن نام یا تشخیص بیماری در سر تخت خود مخالف هستند. یافته ها نشان می دهد که تفاوت دیدگاه بین بیماران زن و مرد در خصوص نصب نام یا تشخیص بیماری در سر تخت آنان وجود دارد (050 /0>P). هم چنین، دیدگاه بیماران نسبت به آگاهی همراهان بیماران دیگر از نام و تشخیص بیماری شان برحسب سطح تحصیلات تفاوتی نداشت (578 /0>P). با توجه به فراوانی مخالفت درصد قابل توجه بیماران در این مطالعه برای افشا و آشکاربودن نام و تشخیص بیماری آنان، احتمال گستردگی این پدیده در بیماران بخش های خاص یا اورژانس، توجه متولیان امور را به تدبیر فرایند مناسب تری جهت محرمانه باقی ماندن اطلاعات بیماران از جمله نام و تشخیص بیماری معطوف می داریم
    کلیدواژگان: تشخیص بیماری، نام بیماری، آشکارسازی، رازداری، محرمانگی
|
  • Fatemeh Mirzaei (Lotfi Azar), Samaneh Tirgar *, Farzaneh Zahedi, Soodeh Tirgar, Farideh Shariati, Bagher Larijani Pages 1-22
    Despite all recent advancements in medical sciences and the related technologies, the concept of death still remains obscure. It can be asserted that as death includes both physical and spiritual dimensions, medicine alone is not capable of fully illuminating its different features. Therefore, inter-disciplinary collaboration between different branches of science such as Quranic studies, humanities, and philosophy seems necessary in order to shed some light on this hitherto undiscovered subject. Through description of what the soul experiences before and during death, such collaborations may even enrich the knowledge and broaden the minds of physicians who are capable of the analysis of physical changes caused by death. This insight can promote the ethical decision-making process as well as the provision of end-of-life care and spiritual support in different stages of death. The current research, as a library literature review, endeavors to provide a descriptive view of death from a medical perspective, and then, a Quranic depiction of its different stages through an analysis of verses and quotations from the holy Quran and Islamic scriptures whose primary focus is the process of dying. The final discussion section presents some similarities and differences observed between viewpoints and raises questions which can be considered as being of great practical importance in terms of provision of necessary end-of-life spiritual support. We hope that further research in this field can better clarify the issues raised in this article so that practical measures aiming at the provision of Quran-based spiritual end-of-life care are designed and implemented.
    Keywords: spiritual care, end, of, life ethical dilemmas, medical ethics, Islam, Quran
  • Ali Taghipour, Hamidreza Bahrami Taghanaki, Hamidreza Hosienzade, Mohammadreza Noras* Pages 23-31
    Traditional and complementary medicine centers, as providers of health services, have a special responsibility towards patients and clients. With increase in the number of these centers, the role of traditional and complementary medicine has become more important in the analysis, diagnosis, and treatment of illnesses. The accurate and fast performance of medical approaches using evidence-based diagnostic and therapeutic procedures, with consideration of the rights, integrity, and dignity of clients are among the priorities and necessities that can have a significant impact on the satisfaction and acceptance of the scientific and legal institutions, parallel to the deployment of new services provision systems. Lack of sufficient scientific evidence of efficiency and effectiveness, lack of definition and determination of authorities to handle complaints, the legal process of ethical and legal aspects of medical errors has caused challenges for the field of complementary and alternative medicine. Thus, this legal void must be filled through formulation and revision of laws and regulations, defining of the practical and acceptable set of scientific resources, and determination of authorized service centers to resolve complaints and to punish. It is hoped that the results of this review study increase the information of the professionals in this field and attract the attention of authorities of medical ethics to this field.
    Keywords: medical malpractice, medical error, medical ethics, complementary, alternative
  • Nazila Taghavi, Reza Omani Samani *, Mohammad Asadinejad Pages 32-43
    Cryopreserved embryos are considered as abandoned embryos in two situations. The first situation is when the embryo`s owners have no definite domicile and no written guideline has been provided by the couple regarding the embryo`s status. The second one is when the owners of cryopreserved embryos explicitly state that they permit the freezing centers to decide about their embryos` fate. The aim of the present study was to determine the best possible decisions about cryopreserved embryos in case of their abandonment by couples.
    This research was conducted through library and analytical research methods.
    As the cryopreservation of embryos is expensive, cryopreservation centers must be exempted from preserving embryos after unsuccessful attempts at communication with the owners and passing of reasonable time.
    Making decisions about the fate of abandoned cryopreserved embryos depends on the nature we attribute to them. If we consider abandoned cryopreserved embryos as humans, it is possible to destroy them according to the rule that necessities allow prohibitions. If we consider them as properties or quasi-properties, when there is no accessibility to their owners in order to determine their fate as properties, the governor is permitted to make decisions about their disposal or donation for researches.
    Keywords: cryopreservation embryo, medical ethics, infertility, donation, disposal
  • Tarane Taghavi Larijani*, Marjan Arshiha Pages 44-54
    Moral intelligence is the ability to utilize principal criteria that can lead to effectiveness of individual reactions. The aim of this study was to determine the relationship between moral intelligence and communication skills among bachelor’s students in nursing at Tehran University of Medical Sciences, Iran, in 2016-2017.
    This was a descriptive-correlational study. The study population consisted of all nursing students studying at the School of Nursing and Midwifery of Tehran University of Medical Sciences. Among the study population, 204 subjects were selected through convenience sampling method and based on the inclusion criteria (direct acceptance in the field of nursing, absence of any illness, and willingness to participate). The data collection tools consisted of a demographic characteristic questionnaire, the Moral Intelligence Scale (Lennick & Kiel), and the Communication Skills Inventory (Jerabek). The validity and reliability of both instruments had been approved in similar studies in the country using Cronbach's alpha coefficient (α = 0.88 and α = 0.71, respectively). The reliability of the two questionnaires was calculated in the current research using Cronbach's alpha (α = 0.85 and α = 0.81, respectively). Data were analyzed using descriptive (average and standard deviation) and inferential statistics (t-test, Pearson correlation coefficient, and ANOVA test) in SPSS software. The mean moral intelligence score was 71.98±7.12 and ranged from 20 to 100 and mean communication skills score was 114.9±9.67 and ranged from 34 to 170. Pearson correlation coefficient revealed a significant and positive relation between moral intelligence and communication skills of nursing students (r=0.54, P ≤ 0.001). Thus, the communication skills of students can be improved by strengthening their moral intelligence. Therefore, it is suggested that the grounds for the strengthening of moral intelligence among nursing students be provided.
    Keywords: moral intelligence, communication skills, nursing student
  • Hakimeh Eskandari Sabzi, Maryam Heidari *, Shahrzad Nezarat, Mahsa Mousavi, Mohammad Amin Harizavi, Atefeh Zahedi Pages 55-64
    Ethics of care are the central core of nursing values and a fundamental concept in the nursing profession. Since the outlook of nurses on ethics can affect the quality of care, the present study was conducted to investigate the attitude of nursing students to codes of ethics for nurses, their commitment to ethics of care, and academic dishonesty in Abadan School of Medical Sciences.
    This descriptive analytical study was performed among 150 nursing students of Abadan School of Medical Sciences by census sampling in 2016. After giving their informed consent, the students completed the questionnaire designed by McCrink in 3 sections: 1) demographic information, 2) attitude to ethics codes, commitment to ethics of care and neutralization behaviors, and 3) outlook on academic dishonesty. Data were analyzed using descriptive statics, chi-square test and Pearson’s correlation coefficient in SPSS version 21.
    The results showed that the students had the most positive attitude to ethics codes and commitment to ethics of care, and the most negative attitude to neutralization behaviors. Less than half of the participants had a negative outlook on academic dishonesty. Moreover, about 40 percent of the students reported academic dishonesty among their classmates. Ethics codes are moral values in academic and clinical settings and should therefore be considered as major components of initial nursing education programs. Additionally, it seems necessary to make efforts in order to change nursing students’ attitude toward academic dishonesty.
    Keywords: attitude, students, codes of ethics, nursing, academic dishonesty
  • Nabi Omidi *, Heshmatolaah Asgari, Mohammad Reza Omidi Pages 65-73
    Ethics is elemental in all lines of work, but more so in the nursing profession, since the ethical and responsible conduct of nurses can have an important role in promoting patient recovery. As members of a large group in the field of medical science, nurses need to be equipped with sound professional ethics in their interactions with others.
    The present study was a descriptive survey of the relationship between professional ethics and the efficiency of nurses. Study population consisted of the nurses employed in Imam Hospital and Mostafa Khomeini Hospital in Ilam. Sample size was determined at 134 using the Cochran formula, and 126 completed the professional ethics and efficiency questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by experts, and its reliability was established by Cronbach's alpha test. Subsequently, the main hypothesis and the eight sub-hypotheses were examined.
    The subjects consisted of 89 males and 37 females, of which 50 percent were aged between 20 and 35, 42% between 36 and 50, and 6% between 51 and 60 years. In terms of education level, 7 subjects had high school diplomas, 18 associate degrees, 42 were undergraduate and 59 graduate students and higher. The findings showed a significant correlation (0.002) between professional ethics and the efficiency of nurses. Results of the Pearson’s correlation test confirmed the relationship between accountability, honesty, fairness, loyalty, respect for others, and the efficiency of the nurses employed in Imam ​​and Mostafa Khomeini Hospitals, Ilam. No significant correlation was found, however, between the components of superiority and sympathy in nurses and their efficiency.
    Considering the relationship between professional ethics and the efficiency of the nurses in these two hospitals, it is recommended to improve their performance through continuous training and promotion of nursing ethics.
    Keywords: professional ethics, nursing ethics, nurse, hospital
  • Fateme Fadaei, Ladan Naz Zahedi, Zahra Farahani, Nazafarin Ghasemzadeh* Pages 75-92
    The Declaration of Helsinki is one of the most important international documents in medical research ethics on human subjects which has been revised 7 times and the last revision was in 2013. Researchers must be informed of the principle of Helsinki declaration and the latest changes in order to respect the rights of participants in medical research. In this study, the last version of the declaration are compared with the previous version (2008). The evaluation of the changes and challenges of the final revision can be helpful in modification of the ethical codes of our country. The 2013 version included a number of important changes; it has been categorized into more clear and detailed sections. So this version has a better structure and more practical as well. The 2013 version places more emphasis on vulnerable groups and includes a separate section on the compensation and treatment of injuries due to research. The revised version of the Declaration of Helsinki also emphasizes obtaining of the informed consent (even in researches on material or data contained in biobanks) and post-trial access.
    Keywords: Declaration of Helsinki, research ethics, informed consent, placebo
  • Ebrahim Nasiri *, Hamidreza Kelidari, Sobhan Bahrami Pages 93-105
    Protecting patient’s secrets and private information such as disease name and diagnosis can play an important role in establishing trust in the treatment team. The present study aimed to investigate the issues surrounding the confidentiality of patients’ disease names and diagnoses in hospitals affiliated with Mazandaran University of Medical Sciences.
    This was a cross-sectional study conducted on 216 patients in internal, surgical and women’s wards who had been hospitalized for at least 24 hours. Research tool was a questionnaire consisting of two parts: demographic data, and questions on the disclosure or confidentiality of information such as disease names. Patient's views were investigated through simple sampling method, and data were analyzed using SPSS software and chi-square test. Of the 216 patients entered in the study, 122 (56.5%) were male and 94 (43.5 %) were female. Participants were aged between 16 and 80, and their mean age was 47 ± 18.6 years.
    The results showed that 49 (22.7 %) of the patients did not approve of an open display of their disease names and diagnoses above their beds, while a difference was observed between male and female patients in this regard (P
    Keywords: diagnosis, disease name, disclosure, confidentiality