فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصادی - پیاپی 60 (بهار 1395)

پژوهشنامه اقتصادی
پیاپی 60 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمیه شاه حسینی*، جاوید بهرامی صفحه 1
    شواهد تجربی مربوط به بحران مالی اخیر نشان داده است که بخش مالی نقش مهمی در انتقال شوک ها به بخش حقیقی اقتصاد بازی کرده است. با توجه به اهمیت تبیین کانال اعتباری مکانیزم انتقال پولی در ادبیات اقتصاد کلان، بررسی نقش بانک ها در طول ادوار تجاری ایران می تواند به درک بهتر نحوه اثرگذاری شوک های وارد بر اقتصاد کمک کند. در این مقاله با استفاده از یک مدل استاندارد تعادل عمومی پویای تصادفی نیوکینزینی با مدل سازی بخش بانکی، نوسانات اقتصاد کلان و کانال انتقال پولی در اقتصاد ایران ارزیابی شده-است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد ورود بخش بانکی در مدل DSGE، ارزیابی نوسانات اقتصاد کلان را بهبود می بخشد. همچنین نتایج حاصل از شبیه سازی نشان می دهد حرکت متغیرهای بخش بانکی هم جهت با ادوار تجاری ایران است که امکان توضیح نقش بانک ها به عنوان شتابدهنده مالی و تبیین کانال انتقال پولی در اقتصاد ایران را در این مقاله فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: شتابدهنده مالی، مکانیزم انتقال پولی، نوسانات اقتصاد کلان، ادوار تجاری ایران، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی نیوکینزینی، مدل DSGE
  • نسرین رضایی مقدم، مهدی مصطفوی*، علی چشمی صفحه 51
    حفظ ثبات قیمت ها در بلندمدت حتی زمانی که بانک مرکزی، سیاست هدفگذاری تورم را به طور صریح پیگیری نمی کند، به عنوان هدف اولیه سیاستگذاران پولی شناخته می شود. همچنین به دلیل وقفه در تاثیرگذاری سیاست های پولی، انتخاب معیار مناسب تورم بسیاراهمیت دارد. در برخی از کشورها، تورم هسته به عنوان شاخصی که روند بلندمدت تورم را آشکار می کند، می تواند تورم را پیشبینی و براساس آن هدفگذاری تورم صورت گیرد. تورم هسته و کارایی آن در تشخیص روند بلندمدت تورم می تواند سیاستگذاران را در شناخت بهتر اجزای تورم یاری رساند. تورم در ایران نیز تحت تاثیر عوامل بلندمدت و شو ک های متعدد داخلی و خارجی قرار دارد. در این مقاله، تورم هسته در ایران برای سال های 1353 تا1390 با استفاده از فیلتر کالمن در چارچوب سری های زمانی ساختاری تخمین زده شده است. مطابق نتایج تحقیق، تورم هسته ناشی از آثار بلندمدت متغیرهایی چون پایه پولی و نقدینگی در ایران نوساناتی مشابه تورم اندازه گیری شده را تجربه می کند و مقدار تورم هسته در دوره مطالعه به طور متوسط حدود15 درصد است.
    کلیدواژگان: تورم هسته، حالت فضا، فیلتر کالمن
  • محسن مهرآرا، سجاد برخورداری*، محسن بهزادی صوفیانی صفحه 75
    مطالعه حاضر سعی در تبیین رابطه بین مخارج دولت و تورم به وسیله الگوی غیرخطی رگرسیو ن های انتقال هموار با استفاده از داده های فصلی 1369:2 تا 1391:4 دارد. با متغیرهای تورم، رشد مخارج مصرفی دولت، رشد نقدینگی و رشد تولید ناخالص داخلی، یک مدل دو رژیمی که در آن وقفه اول رشد نقدینگی، متغیر انتقال یا آستانه است به عنوان مدل بهینه انتخاب شد. در این مدل، رژیم اول به عنوان رژیم رشد نقدینگی پایین و رژیم دوم، رژیم رشد نقدینگی بالا با حد آستانه 5 درصد (20 درصد در سال) برای رشد نقدینگی، شناسایی می شود. نتایج نشان داد که در رژیم رشد نقدینگی بالا، مخارج مصرفی عامل تورمی محسوب می شود. در رژیم رشد نقدینگی پایین، افزایش بیشتر نقدینگی، اثرات تورمی کمتری در کوتاه مدت داشته و احتمالا اثرات بیشتری بر رشد اقتصادی دارد. انتظارات تورمی در رژیم رشد نقدینگی پایین، اثرات قوی تری در ایجاد تورم کوتاه مدت نسبت به رژیم رشد نقدینگی بالا دارد. در رژیم رشد نقدینگی بالا، افزایش حجم پول اثرات بیشتری بر تورم کوتاه مدت و اثرات کمتری بر تولید دارد. بنابراین می توان در رژیم رشد نقدینگی پایین از ابزار سیاست پولی و مالی برای تحریک تقاضا و همزمان کنترل تورم به نحو موثری سود جست. همچنین در رژیم رشد نقدینگی بالا، انضباط همزمان سیاست های مالی و پولی بیشترین اثربخشی را بر کاهش تورم دارد.
    کلیدواژگان: رژیم های تورمی، رگرسیون های انتقال هموار، مدل غیرخطی، مدل STR
  • مریم همتی*، مهدی پدرام، حسین توکلیان صفحه 107
    مطالعات تجربی در زمینه برآورد درجه چسبندگی قیمت در ایران دلالت بر این دارند که تواتر تغییر قیمت در اقتصاد بالاست. به بیان دیگر، قیمت ها ماندگاری بسیار پایینی دارند و در اثر اصابت تکانه پولی به سرعت تغییر می کنند. این در حالی است که مطالعات تجربی دلالت بر این دارند که تکانه پولی در اقتصاد ایران با تاخیر بر نرخ تورم تاثیر می گذارد. علت بروز این تناقض می تواند وجود چسبندگی اطلاعات در اقتصاد ایران باشد. در طول دو دهه گذشته، مطالعات بسیاری حول اهمیت چسبندگی اطلاعات و نقش آن در شکل دهی به انتظارات کارگزاران اقتصادی پدید آمده است. الگوهای انتظارات عقلایی با فرض چسبندگی اطلاعات مانند الگوی منکیو و ریس (2002) نشان دادند که به چه نحو چسبندگی اطلاعات می تواند دلالت های سیاستگذاری متفاوتی را در مقایسه با الگوهای تحت اطلاعات کامل به همراه داشته باشد. بنابراین داشتن درک درستی از وجود و میزان این نوع از چسبندگی در هر اقتصاد حائز اهمیت است. در رابطه با برآورد درجه چسبندگی اطلاعات تاکنون مطالعه تجربی برای اقتصاد ایران انجام نشده است. به منظور پر کردن این شکاف، در این مقاله، به پیروی از رویکرد پیشنهاد شده توسط خان و چو (2006) و کوبیون (2010) پارامتر کلیدی منحنی فیلیپس تحت اطلاعات چسبنده که همان درجه چسبندگی اطلاعات است، تخمین زده می شود. بر اساس نتایج به دست آمده، فرضیه صفر مبنی بر عدم وجود چسبندگی اطلاعات رد می شود، بنابراین وجود چسبندگی اطلاعات در فرآیند قیمت گذاری بنگاه ها با استفاده از داده های اقتصاد ایران تایید می شود. برآوردها نشان می دهد به طور متوسط دو فصل طول می کشد تا بنگاه مجموعه اطلاعات مورد استفاده در تعیین قیمت کالای خود را به روز کند.
    کلیدواژگان: درجه چسبندگی اطلاعات، منحنی فیلیپس تحت اطلاعات چسبنده، پیش بینی برون نمونه ای، چسبندگی حقیقی، بوت استرپ
  • هادی رحمانی فضلی*، عباس عرب مازار صفحه 153
    این مطالعه فرآیند تخصیص بودجه به استان های کشور را از یک سو با تمرکز بر شاخص های عمده کلان استان ها و از طرفی با تمرکز بر نوسانات تصادفی قیمت نفت در چارچوب معادلات دیفرانسیل تصادفی و روش کنترل بهینه تصادفی طی دوره زمانی 1382 تا 1393 مورد بررسی قرار می دهد. در این راستا، ضمن محاسبه سهم بهینه استان های کشور از کل بودجه با توجه به شاخص های عمده استانی مربوط به سال 1390، روند تصادفی قیمت نفت در فرآیند تخصیص بهینه بودجه مورد توجه قرار گرفته است. تحلیل پویای قیمت نفت طی سا های 1382 تا 1393، گویای روندی پرنوسان و توام با پرش های قیمتی در برخی از دوره ها است. بر این اساس، مدل های متفاوتی از معادلات دیفرانسیل تصادفی و کنترل بهینه تصادفی برای مدل سازی قیمت نفت و تخصیص بودجه نفتی در سال های مختلف پیشنهاد شده است. نتایج حاصل از حل این مدل ها نشان می دهد که سهم بودجه نفتی استانی به پارامترهای تعیین کننده رفتار قیمت نفت بستگی دارد به نحوی که با افزایش میانگین رشد قیمت نفت، سهم بودجه استانی طی زمان افزایش می یابد. همچنین افزایش نوسانات قیمت نفت و افزایش سرعت برگشت به میانگین قیمت نفت سبب کاهش سهم بودجه نفتی استان ها طی زمان می شود. علاوه بر این، بر پایه نتایج حاصل از شبیه سازی مدل برای داده ها و اطلاعات استانی مربوط به سال 1390، مسیر بهینه پویای سهم بودجه نفتی استان های کشور تصادفی است و بر اساس نوسانات و رفتار سری زمانی قیمت نفت شکل می گیرد.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی بهینه استانی، مدل کنترل بهینه تصادفی، برنامه ریزی پویا، معادله همیلتن، ژاکوبی، بلمن
  • اسماعیل میرزایی*، تیمور محمدی، عباس شاکری صفحه 183
    مقاله حاضر قصد دارد رابطه متقابل بین برخی از مهم ترین متغیرهای اقتصاد کلان و کیفیت پورتفوی وام بانک های کشور ایران را با استفاده از یک روش خودرگرسیون برداری پانل (PVAR) که ویژگی های خاص بانک ها را نیز کنترل می کند، مورد مطالعه قرار دهد. به همین منظور، در این مطالعه از داده های فصلی پانل مربوط به تمام بانک های کشور و برخی از متغیرهای مهم اقتصاد کلان در دوره 1392-1381 استفاده شده است. متغیرهای این پژوهش، نسبت مطالبات غیرجاری به کل تسهیلات به عنوان شاخص کیفیت پورتفوی وام بانک ها، نرخ رشد اقتصادی، نرخ سود حقیقی تسهیلات، پایه پولی و نرخ رشد تسهیلات است. نتایج پژوهش نشان می دهد که یک شوک مثبت به نرخ سود حقیقی تسهیلات و نرخ رشد تسهیلات، کاهش نسبت مطالبات غیرجاری بانک ها را به دنبال دارد در حالی که انتشار پول بیشتر توسط بانک مرکزی (شوک مثبت به پایه پولی) باعث کیفیت بدتر پورتفوی وام بانک ها می شود، ضمن آنکه اثر کاهشی نرخ رشد اقتصادی بر نسبت مطالبات غیرجاری به کل تسهیلات بانک ها از نظر آماری معنی دار نیست. همچنین اثر بازخوردی نسبت مطالبات غیرجاری بانک ها بر متغیرهای اقتصاد کلان به این شکل بوده است که در نتیجه یک شوک مثبت به این نسبت (وخامت کیفیت پورتفوی وام بانک ها)، رکود اقتصادی تشدید شده، پایه پولی به طور معنی داری افزایش یافته و نرخ رشد تسهیلات اعطایی بانک ها کاهش معنی داری یافته است، در حالی که اثر معنی داری بر نرخ سود حقیقی تسهیلات مشاهده نمی شود.
    کلیدواژگان: کیفیت وام، نظام بانکی، تکانه های اقتصاد کلان، خودرگرسیون برداری پانل، مطالبات غیرجاری، ایران
  • مصطفی شریف*، سید محمدرضا جوان صفحه 221
    تاکنون مطالعات فراوانی در خصوص تورم در همه کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه درخارج و داخل کشور انجام شده است و عوامل موثر بر تورم را تحلیل و ارزیابی کرده اند، اما مطالعات اندکی در باب علیت تورم انجام شده است. در این مطالعه سعی شده است با استفاده از سری های زمانی، متغیرهای مختلفی که بیشترین تاثیر را در تورم ایران داشته اند، مورد بررسی و شناسایی قرار گیرند. هدف این مقاله پیدا کردن رابطه علیت بین واردات کالاهای مصرفی، واسطه ای و سرمایه ای به تفکیک با نرخ تورم بین سال های 1359-1389 در اقتصاد ایران است. در این مطالعه از متغیرهای شاخص قیمت مصرف کننده (نرخ تورم)، حجم نقدینگی، سرانه تولید ناخالص ملی، نرخ ارز بازار آزاد، نرخ تعدیل شده کسری بودجه نسبت به تولید ناخالص داخلی(BD،GDP) و همچنین واردات کالاهای سرمایه ای، مصرفی و واسطه ای استفاده شده است. در این مطالعه از روش مدل سازی VAR، مدل تصحیح خطا و آزمون علیت گرنجری استفاده شده است که نتایج موید رابطه یکطرفه و دو طرفه بین تورم و انواع واردات است.
    کلیدواژگان: علیت گرنجری، واردات، تورم، کالاهای مصرفی، واسطه ای و سرمایه ای
|
  • Somayeh Shahhoseini*, Javid Bahrami Page 1
    Empirical evidence about recent financial crisis revealed the prominent roleof financial sector in transmission of different shocks to the real sector ofeconomy. Due to the importance of banking sector behavior during businesscycles and for the purpose of explaining the credit channel of monetary transmission mechanism in the economic literature, analyzing the role of banking sector during business cycles in Iran can help us to better understand how the shocks can have impacts on the economy. In this paper, we evaluated macroeconomic fluctuations and monetary transmission channels in Iranian economy using a standard New Keynesian dynamic stochastic general equilibrium model that includes banking sector. The results of the study show that inclusion of banking sector in a DSGE model can improve evaluation of macroeconomic fluctuations. Also, the results of simulation show that variables related to banking sector have pro-cyclicalmovements in Iranian economy and these results provided enough room toexplain the role of banks as financial accelerator and monetary transmission channels in Iranian economy.
    Keywords: Financial Accelerator, Monetary Transmission Channel, Macroeconomic Fluctuations, Business Cycle in Iran, New Keynesian Dynamic Stochastic General Equilibrium Model
  • Nasrin Rezaee, Moghaddam, Mahdi Mostafavi*, Ali Cheshmi Page 51
    Sustaining long-term price stability, even when the central bank does not adopt an explicit inflation targeting policy, is known as the primary objective of monetary policy. Moreover, due to the lags of monetary policy, choosing appropriate measure of inflation is very important. Thus, in many countries, core inflation is widely calculated as an indicator that clarifies long-term trend of inflation and it is used to predict inflation and also to have an inflation target. The concept of core inflation and its efficiency in identifying long-term inflation trend can help policy-makers to have a better understanding of inflation components. Inflation in Iran has been influenced by many internal and external shocks. In this study, core inflation in Iran is estimated by using the Kalman filter in the context of structural time series during the period of 1974-2011. Based on the result, core inflation is affected by long-run effects of variables such as monetary base and liquidity and it has fluctuations like the measured inflation and the value of core inflation on average in the period under study is 15 percent.
    Keywords: Core Inflation, State, Space, Kalman Filter
  • Mohsen Mehr, Ara, Sajjad Barkhordari*, Mohsen Behzadi Soufiani Page 75
    This paper examines the nonlinear relationship between inflation and government spending using quarterly data over the period of 1990-2013, by using Smooth Transition Regression model. Our results suggest a two regime model by using inflation, government expenditure growth, GDP growth and liquidity growth as variables of the model, and first lag of liquidity was recognized as transition variable. This study showed that in the regime of tight money or low growth of liquidity, government expenditure is not inflationary. In regime of low liquidity growth, this variable has low inflationary impact and probably stimulates economic growth. Inflationary expectations in this regime are more effective in causing short run inflation. In expansionary regime (high liquidity growth), the increase in money supply has more effects on inflation rather than production. So monetary and fiscal policies could be used to control inflation and stimulate aggregate demand in low regime. Also in easy money regime, monetary and fiscal discipline can be useful for inflation decrease.
    Keywords: Inflation Regimes, STR Model, Nonlinear Model, Smooth Transition Regression
  • Maryam Hemmaty*, Mehdi Pedram, Hossein Tavakolian Page 107
    Empirical studies done in the area of price stickiness imply that the frequency of price change is high in Iran. In other words, prices change quickly after a monetary shock hits the economy. On the other hand, based on empirical studies, monetary shocks have a lagged effect on inflation in Iran. This paradox can be explained by the existence of information stickiness in Iranian economy. Over the past two decades, many studies on the importance of the information stickiness and its role on the formation of expectations have emerged. Recent work on rational expectations models with informational frictions such as Mankiw and Reis (2002) have emphasized how informational rigidities can lead to policy prescriptions that differ from those under models with full-information. So, examining the existence of sticky information and understanding the degree of this kind of rigidity is very important. No empirical study has been done yet to estimate the degree of information rigidity in Iranian economy. In order to fill this gap in the literature, following the approach proposed by Khan and Zhu (2006) and Coibion (2010), We estimate the key structural parameter of sticky information Philips curve (SIPC) – i.e. the degree of information stickiness- for Iran. Based on the results, the null hypothesis of “no information stickiness” is rejected and this can be inferred as confirmation of sticky information in pricesetting behavior of firms in Iran. Our estimates show that price-setting firms in the economy update their price-relevant information on average every 2 quarters.
    Keywords: Degree of Information Stickiness, Sticky Information Philips Curve, Out of Sample Forecasting, Real Rigidity, Bootstrap
  • Hadi Rahmani Fazli*, Abbas Arabmazar Page 153
    This study investigates the process of budget allocation to provinces of Iran based on two set of factors of 1- major macro provincial indicators and 2-oil price volatility based on stochastic differential equations and stochastic optimal control framework during the period of 2003 to 2014. In this regard, with calculation of optimal share of provinces in total country budget based on macro indicators data for year 2011, the effect of stochastic oil price on dynamic budget allocation is studied. The dynamic analysis of oil price during 2003 to 2014 indicates a volatile trend with jumps in oil price time series in some sub-periods. Accordingly, different models of stochastic differential equations and stochastic optimal control for modeling oil price and petroleum budgets allocation in different years are proposed. The results show that the share of the provincial budget depends on the parameters that determine the behavior of the oil price time series. So that, with an increased average growth rate of oil prices, the provincial budget share increases over time. In addition, an increase in volatility of oil prices and acceleration in the velocity of oil price mean-reversion, reduce the optimal share of provincial oil budgets over time. Also, based on the results of the simulation model for provincial data in year 2011, the optimal share of provincial oil budgets has dynamic and stochastic behavior and it is formed based on the behavior of oil price time series.
    Keywords: Optimal Provincial Budgeting, Stochastic Optimal Control, Dynamic Programing, Hamilton, Jacobi, Bellman Equation
  • Esmaeil Mirzai*, Teymour Mohammadi, Abbas Shakeri Page 183
    In this paper we assess the interaction between different macroeconomic variables and the quality of loan portfolio of banks in Iran by using a panel vector autoregressive (PVAR) method that controls for bank-level characteristics. For this purpose, we use a quarterly panel data of banks and some of the most important macroeconomic variables over the period 2002- 2013. Variables of this research are the ratio of non-performing loans (NPLs) to total loans as the index for quality of loan portfolio of banks, GDP growth, real lending interest rate, monetary base and growth rate of banks’ loan. We find that a positive shock to real lending interest rate and loan growth rate improve the quality of loan portfolio of banks. However, printing more money by central bank (a positive shock to monetary base) leads to a drop in portfolio quality, while a positive shock to GDP growth rate doesn’t have a significant effect on NPLs. On the other hand, the feedback effect from NPLs on macroeconomic variables is verified, as a positive shock to NPLs (worsening the quality of loan portfolio) causes to exacerbate economic recession, to increase monetary base, and to decrease loan growth rate significantly, but it doesn’t have any significant effect on real lending interest rate.
    Keywords: Loan Quality, Banking System, Macroeconomic Shocks, Panel Vector Autoregressive, Non, performing Loans, Iran
  • Mostafa Sharif*, Seyed Mohammadreza Javan Page 221
    Many studies have been done about inflation in all developed and developing countries and they have tried to analyze and assess the factors affecting inflation. However, few studies have been done on the causality of inflation. In this study, we have tried to use time series methods to identify different variables that have the greatest impact on inflation in Iran. The purpose of this paper is to find causal relationships between the imports of consumption, intermediate and capital goods in one hand and inflation on the other hand during the period 1980-2010 in Iranian economy. In this study, we have tried to identify different variables that their time series have the greatest impact on inflation in Iran, Therefore, in this study we have considered the different variables of the consumer price index (inflation rate), liquidity, per capita GNP, free market exchange rate, the adjusted ratio of budget deficit to GDP (BD, GDP), as well as imports of capital, consumption and intermediate goods. In this study, VAR model, error correction model and Granger causality test are used and the resultd confirm one-way and two-way relationship between inflation and and different types of imports.
    Keywords: Granger Causality, Imports, Inflation, Consumption, Intermediate, Capital Goods