فهرست مطالب

نامه آموزش عالی - پیاپی 33 (بهار 1395)

نشریه نامه آموزش عالی
پیاپی 33 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سخن سردبیر
    ابراهیم خدایی صفحه 7
  • رقیه باقی یزدل*، احسان جمالی، ابراهیم خدایی، مجتبی حبیبی صفحه 11
    در تحلیل داده ها، گاهی برخی مشاهدات به دلایل گوناگون و روش های متفاوت، گمشده محسوب می شوند. چگونگی برخورد با این مشاهدات در تحلیل داده ها، به دلیل اهمیت نتایج حاصل از آنها به ویژه در تصمیم گیری های حساس، از اهمیت به سزایی برخوردار است. پیش از این، برای غلبه بر مشکل داده های گمشده مرسوم ترین روش، حذف داده های گمشده بود که منجر به داده هایی با کیفیت پایین و به تبع آن تحلیل و استخراج نتایج دارای سوگیری می شد. امروزه با پیشرفت های علمی در حوزه های گوناگون و پیدایش روش های توانمند آماری، می توان پیش از مدل سازی داده های ناکامل، مقادیر گمشده را با مقادیر مناسب جایگذاری یا برآورد کرد. در این مقاله، به بررسی انواع داده های گمشده، روش های جانهی، مفروضه ها، مقایسه روش های جانهی و مزایا-معایب آنها و معرفی مختصر نرم افزارهای کاربردی در این حوزه پرداخته شده است. برای تحلیل داده ها (با استفاده از نرم افزار R) یک نمونه داده تجربی مربوط به نتایج نود و یکمین آزمون تولیمو در سال 1393 ارائه شده است. نتایج نشان داد که در خصوص این داده ها از بین سه روش جانهی چندگانه، الگوریتم EM و الگوریتم DA، با توجه به معیار MSE، الگوریتم EM، بهترین عملکرد را داشته است.
    کلیدواژگان: داده های گمشده، روش های جانهی، نرم افزارهای کاربردی
  • محمدشریف شریف زاده*، غلامحسین عبدالله زاده صفحه 39
    این تحقیق با هدف شناسایی نیازهای آموزشی و ملزومات برگزاری دوره های آموزشی برای اعضای هیئت علمی انجام شد. روش انجام این تحقیق به شیوه توصیفی با رویکرد پیمایشی بود. جامعه آماری 168 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان بود که از بین آنها نمونه ای 71 نفری به صورت تصادفی انتخاب شد. رضایت بیشتر پاسخگویان از کیفیت دوره های آموزشی برگزار شده در حد متوسط قرار داشت. حدود 79 درصد پاسخگویان شیوه «نیازسنجی و نظرخواهی از اعضای هیئت علمی» را به عنوان مبنای برگزاری دوره ها مناسب دانسته اند. مهم ترین نیازهای آموزشی نیز عبارت بود از: «اصول و فنون آموزش کارآفرینی»، «آشنایی با نظام های آموزش دانشگاهی برتر در سطح بین المللی»، «اصول و فنون توسعه حرفه ای خودگردان» و «کاربرد روان شناسی در آموزش و یادگیری». بر اساس یافته های تحقیق، استفاده از مدرسان توانمند و شناخته شده و باتجربه در رسانش مطالب و برقراری ارتباط موثر و ارتقای کیفیت دوره ها به لحاظ نوآوری و کاربردی بودن محتوا ازجمله راهکارهای جلب مشارکت فعال اعضای هیئت علمی در دوره های آموزشی است.
    کلیدواژگان: اعضای هیئت علمی، دوره های آموزشی، نیازسنجی آموزشی، قابلیت های آموزشی، توانمندسازی حرفه ای
  • احمد زندوانیان، زهره زین العابدینی* صفحه 63
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سواد رایانه-ای و تجربه شبکه های اجتماعی مجازی در دانشجویان دختر دانشگاه یزد (8000N=) است. روش پژوهش توصیفی پیمایشی است. 236 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. داده ها با پرسشنامه استاندارد سواد رایانه ای و پرسشنامه محقق ساخته تجربه شبکه های اجتماعی گردآوری و با آزمون تی (t)، همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس تحلیل شد. نتایج نشان داد سواد رایانه ای دانشجویان بالاتر از حد متوسط است، شبکه های اجتماعی از نظر دانشجویان در ابعاد خانوادگی، تحصیلی، سازگاری، اعتقادی و روانی آسیب زاست اگرچه مزایایی دارد. سواد رایانه ای با مزایای چت، رابطه مثبت و پست الکترونیکی با مزایای پیامک، رابطه منفی دارد. بین سواد رایانه ای و آسیب ها و مزایای تجربه شبکه های اجتماعی در دانشجویان مجرد و متاهل تفاوت معنی داری وجود ندارد به جز آسیب تحصیلی چت و آسیب اعتقادی پیامک. بین سواد رایانه-ای دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد و دانشکده-های مختلف تفاوت معنی داری وجود دارد، ولی آسیب ها و مزایای تجربه شبکه های اجتماعی در دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد و دانشکده های مختلف یکسان است.
    کلیدواژگان: سواد رایانه ای، تجربه شبکه های اجتماعی، دانشجویان دختر، دانشگاه یزد
  • مهوش خسروی*، محمدرضا نیلی، بی بی عشرت زمانی صفحه 83
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی موانع ایجاد همخوانی بین موضوعات پایان نامه های دوره کارشناسی ارشد رشته علوم تربیتی با نیازهای جامعه از نظر اعضای هیئت علمی انجام شده است. روش این مطالعه کمی از نوع توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، مشتمل بر 50 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه های اصفهان، آزاد اسلامی خوراسگان و پیام نور اصفهان است که در سال تحصیلی 93- 1392 مشغول به تدریس بودند. در این پژوهش به دلیل محدودیت تعداد اعضای هیئت علمی از روش نمونه گیری سرشماری کامل استفاده شد. برای گردآوری اطلاعات و داده های لازم از پرسشنامه محقق ساخته، با 24 سوال بسته پاسخ استفاده شد. اعتبار پرسشنامه بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 91/0 برآورد شد که نشان از اعتبار بالای ابزار اندازه گیری دارد. روایی آن را نیز کارشناسان و متخصصان علوم تربیتی تائید کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار و درصد) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که از نظر اعضای هیئت علمی، موانع اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، سازمانی در ایجاد همخوانی بین موضوعات پایان نامه های دوره کارشناسی ارشد با نیازهای جامعه موثر است.
    کلیدواژگان: پایان نامه، کارشناسی ارشد، نیازهای جامعه، علوم تربیتی
  • مهنوش شریف*ی، احمد رضوانفر، سید محمود حسینی، سید حمید موحد موحدی صفحه 105
    این تحقیق توصیفی کاربردی با هدف شناسایی و دسته بندی موانع تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی در بخش کشاورزی به صورت پیمایشی و با تکنیک دلفی در سه مرحله به انجام رسید. بدین منظور، گروهی از اعضای هیئت علمی کشاورزی (23 نفر) دارای تجربه تجاری سازی به صورت هدفمند (تلفیقی از نمونه گیری بارز و زنجیره ای) برای مشارکت در این مطالعه انتخاب شدند. در مرحله اول، 27 مانع پیش روی تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی در بخش کشاورزی شناسایی شد. پایایی بخش های مختلف پرسشنامه ها بر اساس ضریب آلفای کرونباخ معین شد (69/. تا 81/.=α). در مرحله سوم به اولویت بندی موانع به شیوه تاپسیس اقدام شد. موانع استخراج شده بر اساس الگوی سه شاخگی در سه گروه زیر دسته بندی شد: (1) موانع ساختاری (18 مورد)؛ (2) موانع فرآیندی- رفتاری (21 مورد)؛ (3) موانع زمینه ای- محتوایی (16 مورد). بر اساس نتایج تحقیق مهم ترین موانع تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی در بخش کشاورزی عبارتند از: کیفیت و قابلیت عرضه تجاری پایین دانش و فناوری برخاسته از تحقیقات دانشگاهی (ساختاری)، نبود فرآیند و رویه تعریف شده برای تجاری سازی یافته های تحقیقاتی (فرآیندی)، و عدم بهره مندی مناسب اعضای هیئت علمی از خدمات حمایتی (محیطی).
    کلیدواژگان: تحقیقات دانشگاهی کشاورزی، تجاری سازی تحقیقات، تحلیل موانع، فن دلفی
  • آمنه عالی* صفحه 133
    این مقاله با مروری بر ادبیات پیشینه و پژوهش های رویکرد نوشتن برای یادگیری (WTL)، درصدد تبیین جایگاه تکالیف نوشتاری در ارتقاء سطح یادگیری و مقایسه پیامدهای شناختی تکالیف نوشتاری متنوع است. رویکرد نوشتن برای یادگیری به معنای کاربرد تکالیف نوشتاری در حین آموزش است و بر این اندیشه استوار است که فهم و تفکر یادگیرنده با فرایند نوشتن وضوح می یابد و رشد می کند. پژوهش های گزارش شده در ادبیات رویکرد نوشتن برای یادگیری را می توان در قالب چهار فرضیه دسته بندی کرد: فرضیه شکل دهی در لحظه بیان، فرضیه جستجوی پیش نگر، فرضیه ژانر و فرضیه جستجوی پس نگر. هر یک از این فرضیه ها بر تبیین های متفاوت و گاه متضادی در خصوص رابطه نوشتن و یادگیری استوارند. لذا پرسش اصلی این مقاله این است که چگونه و چه موقع کاربرد تکالیف نوشتاری در ارتقاء یادگیری اثربخش است. برای پاسخ به این سوال، تبیین ها و نتایج پژوهشی در محدوده هر فرضیه تحلیل و مقایسه شدند و نتایج زیر استنباط شد: 1- تناسب بین سطح مهارت یادگیرندگان و میزان پیچیدگی تکلیف نوشتاری کاربرد تکالیف در آموزش را تسهیل می کند. 2- وجود سنخیت و هماهنگی بین نوع تکلیف نوشتاری و سطح هدف شناختی مورد نظر در آموزش کلاسی، تضمین کننده اثربخشی این تکالیف است.
    کلیدواژگان: رویکرد نوشتن برای یادگیری WTL، تکالیف نوشتاری، یادگیری، آموزش
  • عباس نوروزی، سید داود حاجی میررحیمی*، مریم بنویدی صفحه 153
    هدف از اجرای پژوهش، تعیین عوامل موثر بر رضایت شغلی مدرسان مراکز آموزش جهاد کشاورزی استان های تهران و البرز است. جامعه آماری شامل همه مدرسان این مراکز (N=156) و نمونه تحقیق (n=72) بود. ابزار اصلی گردآوری داده ها پرسشنامه ای است که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت (α>0.70). پس از انجام تحلیل عاملی چهار دسته عوامل موثر بر رضایت شغلی شامل حقوق و مزایا، تجهیزات آموزشی، تعامل مدیریت با مدرسان و مشارکت در امور آموزشی شناسایی شدند. متغیر وابسته (رضایت شغلی) نیز با استفاده از 35 گویه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که رضایت شغلی بیشتر آزمودنی ها در حد متوسط است و رابطه مثبت و معنی داری بین سه عامل تعامل مدیریت با مدرسان، تجهیزات آموزشی و حقوق و مزایا با رضایت شغلی مدرسان مورد مطالعه وجود دارد. افزایش تعاملات و ارتباطات دوطرفه مدیران مراکز یاد شده با مدرسان و تامین نیازهای مادی مدرسان ازجمله پیشنهادهای این تحقیق است.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، مراکز آموزش علمی، کاربردی کشاورزی، مدرسان
|
  • Roghayeh Baghi Yazdel*, Ehsan Jamali, Ebrahim Khodaei, Mojtaba Habibi Page 11
    In some cases, in data analysis, missingness happens in the observations for different reasons and ways. How to deal with these observations in the data analysis process is very important, especially in the high stack decisions. Previously, the prevalent method to deal with missing data problems was to eliminate them, which resulted in low quality data and consequently, biased results. Today, due to the advances in various fields of science and powerful statistical methods, it is possible to apply imputation methods to replace the missing data with suitable values before modeling the incomplete data. In this paper, the various types of missing data, imputation methods, the assumptions, their advantages and disadvantages are discussed. In this setting, we shall try to provide applied examples using statistical software. Especially an applied example due to 91th TOLIMO test, which was provided by Iranian National Organization of Educational Testing, has been presented (NOET). Comparison of results according to MSE using three methods of multiple imputation, the EM algorithm and the DA algorithm, indicated that the EM algorithm had the best performance for analyzing this data set.
    Keywords: Missing Data, Imputation Methods, Applicable Software
  • Mohammad Sharif Sharifzadeh*, Gholamhossein Abdollahzadeh Page 39
    This research aimed to identify and prioritize pedagogical training needs of academic staff. The descriptive methodology based on survey approach was used. Target population includes 168 academic staff of Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources among them, 71 faculty members were selected, randomly. Most respondents were moderately satisfied with the quality of the workshops. About 79 percent of respondents believed that "needs assessments and surveys of academic staff" is an appropriate basis for holding courses. The most important training needs include: “training principles and techniques of entrepreneurship and business”, “Being Familiar with the academic education systems of the top countries in the field of higher education (through those academic staff who graduated from foreign countries”, “principles and techniques of self-directing professional development: promotion and professional self-development” and “application of psychology in education and learning”. Employing the experienced instructors in the delivery of contents, communicating effectively and improving the quality of courses in terms of innovation and applicability of content were recommended for more active participation of academic staff in the courses.
    Keywords: academic staff, training courses, training needs assessment, pedagogical capabilities, professional empowerment
  • Ahmad Zandvanian, Zohreh Zein Al Abedini* Page 63
    The present research aims to investigate the relationship between computer literacy and social-virtual networks membership in B.A & M.A female students in Yazd university (N=8000). Research method was descriptive (survey). 236 students were selected from the population by cluster random sampling. Data collection was performed by using computer literacy questionnaire and social networks membership scale and data were analyzed by applying one-sample t-test, Friedman analysis of variances, Pearson correlation and factorial analysis of variances. The results showed that the students’ computer literacy was higher than the average level; students believed that, despite its advantages, membership in social networks still has significant disadvantages in relation to family and socialization issues as well as academic, psychological and spiritual aspects. There is a positive relationship between computer literacy and chatting advantages and there is a negative relationship between using e-mail and using SMS. Computer literacy skill in M.A student`s is higher than B.A students, but computer literacy skill is similar in single and married ones. Eventually, there is not a significant difference between M.A and B.A students and also single and married students’ viewpoints about the advantages and disadvantages of social networks membership.
    Keywords: computer literacy, social, virtual networks, female students, Yazd university
  • Mahvash Khosravi*, Mohammad Reza Nili, Bibieshrat Zamani Page 83
    The present research aimed at identifying the obstacles that leads to the inconsistency of Postgraduate thesis topics in educational sciences with the society needs. The research method is descriptive-quantitative. The statistical population consists of about 50 faculty members at universities of Isfahan, Islamic Azad and Payam Noor, who teach educational sciences in the academic year 1392- 93. In this study, due to the limited number of faculty members, a complete census sampling method was used. A researcher-made questionnaire with 24 close-ended questions was applied and its validity was assessed by Cronbach's alpha coefficient at 0/91, and its validity was confirmed by experts in education. Data analysis was done through descriptive statistics (mean, standard deviation and percent). For analysis data descriptive statistics (mean, standard deviation and percent) was used. The results showed that economic, socio-cultural, and organizational barriers and constraints are effective in the inconsistency of post-graduate thesis topic with the society needs.
    Keywords: thesis, MA, master, society needs, Educational Sciences
  • Mahnoosh Sharifi*, Ahmad Rezvanfar, Seyyed Mahmood Hosseini, Seyyed Hamid Movahed Mohammadi Page 105
    This descriptive and applied research was carried out with the purpose of identifying and categorizing barriers of commercialization of university agricultural research. This survey research was done by a three-round Delphi technique. Using purposive sampling approach (a combination of reputational and chain sampling techniques), 23 agricultural faculty members experienced in the purposeful commercialization were selected as the participants in this study. In the first round, 27 barriers in the way of the commercialization of university agricultural research were extracted applying a qualitative content analysis of participant's responses. In the second round, the integrated list of barriers was categorized in three groups, including (1) structural barriers (18 items), (2) behavioral – process barriers (21 items), and (3) context- environment barriers (16 items). Cronbach alpha coefficient as the criterion of reliability was calculated between .69 and .81 for three categories of barriers in the second and third round, separately. In the third round, the three groups of barriers were analyzed through Topsis. As the results showed, most important barriers of commercialization of university agricultural research are: Low quality and little commercial capability of research findings (structural barrier), lack of an established procedure for commercialization of university research (behavioral barrier), and lack of appropriate accessibility to support services (contextual barrier).
    Keywords: Academic Agricultural Research, Research Commercialization, Barrier Analysis, Delphi Technique
  • Amene Aali* Page 133
    Reviewing the literature and studies conducted on the Writing-to-Learn (WTL) approach, the present paper seeks to stabilize the position of written assignments for the promotion of academic learning and cognitive consequences. Writing-to-Learn is the use of written assignments during instruction and based on the idea that learner’s perception grows and gets more elucidated through writing. Research reported in the literature review of WTL can be categorized according to four hypotheses: shaping at the point of utterance, forward searching, genre and backward searching. Each of these hypotheses is based on different and at times conflict explanations about the relationship between writing and learning. The main question is how and when using written assignments in academic learning is effective. To answer this question, the explanations and research results about each hypothesis were analyzed and compared. And the following conclusions were deduced: 1- the consistency between learner’s skill-level and the complexity of written assignment facilitates their usage. 2- The compatibility between the types of written assignments and the level of cognitive goal in teaching assures the effectiveness of these assignments.
    Keywords: writing to learn (WTL), written assignments, learning, education
  • Abbas Norouzi, Davood Hajimirrahimi*, Maryam Benvidi Page 153
    The aim of this research is to study factors affecting teachers’ job satisfaction in agricultural applied scientific centers in Tehran and Alborz provinces. Research population included all the teachers in the mentioned centers (N=156), 72 of them were selected by stratified random sampling method. The main tool for data collection was a questionnaire whose content validity and reliability are confirmed. After conducting factor analysis, four influencing factors on job satisfaction were identified: salary, educational equipment, the interactions between the management and teachers, and participation in educational affairs. The dependent variable was measured by 35 questions. The results indicated that job satisfaction in the majority of research sample is about moderate and there is a positive and significant correlation between the three factors (salary, interactions between the management with teachers, and the educational equipment) and job satisfaction. Also, the increase in the communications between the managers of the mentioned centers and teachers and the fulfillment of teachers’ financial needs are some of the recommendations of the present study.
    Keywords: Job Satisfaction, Agricultural Jihad Educational Centers, Teachers, Agricultural Applied, Scientific Training