فهرست مطالب

نشریه زمین شناسی محیط زیست
پیاپی 31 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه علمی*، مرتضی رزم آرا صفحات 1-14
    به منظور بررسی آلایندگی جیوه و عوامل کنترل کننده توزیع آن در حوضه رودخانه سفیدرود، تعداد 344نمونه از آبهای سطحی، زیرزمینی و رسوبات رودخانه ای برداشت شد. نمونه های آب جهت تعیین غلظت جیوه و متغیرهای فیزیکوشیمیایی آب (مانند pH ، TDS ، دما، DO، BOD، COD) آنالیز شدند. نمونه های رسوب نیز برای تعیین مقادیر جیوه و عناصر آلومینیوم، آهن و منگنز مورد آنالیز قرار گرفتند. ضرایب همبستگی محاسبه شده نشان داد که متغیرهای TDS ، pH ، DO و میزان بارندگی بیشترین همبستگی را با تغییرات غلظت جیوه موجود در آبهای سطحی (رودخانه) داشته اند ولی در آب های زیرزمینی (چاه ها)، میزان بارندگی، TDS و دما همبسته ترین پارامترها با غلظت جیوه بودند. با تهیه نقشه پراکندگی جیوه در آب های سطحی و رسوبات حوضه سفیدرود مشخص گردید، روند تغییرات غلظت جیوه در آب های سطحی عکس روند آن در رسوبات است (به غیر از ایستگاه کیاشهر). عناصر Al ، Fe و Mn موجود در رسوبات منطقه نقش بارزی در کاهش غلظت جیوه آب در برخی نقاط حوضه داشته اند، اما رفتار رسوبات برای جذب جیوه به شدت به خواص فیزیکوشیمیایی آب بستگی دارد. بنابراین، توزیع جیوه در حوضه سفیدرود عمدتا تحت تاثیر متغیرهایی مانند میزان بارندگی، ترکیب رسوبات بستر رودخانه، خواص فیزیکوشیمیایی آب (به خصوص TDS ، pH و DO )قرار دارد
    کلیدواژگان: جیوه، متغیرهای فیزیکوشیمیایی، حوضه سفیدرود، جذب و واجذب
  • شیوا کریمی*، جلال ولی الهی، ناصر عبادتی، مجتبی صیادی صفحات 15-26
    شهرستان رباط کریم در جنوب غربی استان تهران واقع شده است. غالب روستاهای شهرستان رباط کریم از منابع آب زیر زمینی برای شرب و بهره برداری استفاده می کنند. طی دوره زمانی سال های 1393-1392 نمونه برداری از 10حلقه چاه عمیق شرب روستا صورت گرفت و پس از انجام آزمایشات فیزیکی وشیمیایی،نتایج مربوط به کیفیت هر متغیر در منطقه تعیین گردید . کلسیم ،منیزیم، کلرور، سولفات ،سدیم ، نیترات، سختی، بی کربنات، فلوئور، هدایت الکتریکی و کل جامدات محلول از متغیرهای مورد آزمایش بوده و سپس با استفاده از روش کریجینگ در نرم افزارGIS10.2 Arc نقشه های هم پتانسیل تهیه و از نظر آلودگی محیط پهنه بندی گردید. نتایج حاصله از 30نمونه از 10 روستا نشانگر این مطلب بود که کیفیت آب زیر زمینی روستاهای بخش های شرقی و جنوب شرقی از نظر نیترات در علی آباد با64میلی گرم، سولفات در شهرستانک با 667میلی گرم و حکیم آباد با هدایتالکتریکی μmho/cm3100و کل جامدات محلول1918میلی گرم از حد مجاز فراتر بوده و عمدتا پایین تر از سایر نواحی است از علل آلودگی مناطق جنوبی و شرقی می توان به زمین شناسی منطقه ،شیب منطقه،وجود مناطق مسکونی و صنعتی، رعایت نکردن حریم کیفی چاه ها اشاره نمود. همچنین بخش های شمالی و مرکزی از نظر کیفی در حد مطلوب قرار داشته و این نواحی برای حفرچاه های جدید مناسبتر می باشد.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شهرستان رباط کریم، کیفیت آب
  • علی افشاری*، حسین خادمی صفحات 21-31
    غلظت عناصر سنگین به طور طبیعی در خاک های بکر وابسته به نوع سنگ منشاء در خاک هستند و فاکتورهای خاک سازی و ژئوشیمیایی بر توزیع آنها تاثیر می گذارند. این مطالعه با هدف تعیین غلظت و توزیع ژئوشیمیایی برخی فلزات سنگین در خاک های حاصل از سنگ منشاء مختلف در مهم ترین ساختارهای زمین شناختی در استان زنجان انجام گرفت. برای این منظور تعداد 67 نمونه خاک سطحی از سنگ منشاء مختلف که شامل 19 نمونه خاک های با سنگ منشاء آذرین (خاک هایی با سنگ منشاء آندزیتی، بازالتی، گرانیتی و توف های آتش فشانی)، 17 نمونه خاک های با سنگ منشاء رسوبی (خاک هایی با سنگ منشاء شیل و ماسه سنگ) و 31 نمونه رسوبات آبرفتی بود، برداشت گردید. با توجه به نتایج، بالاترین میانگین مس (6/38)، روی (7/191) و سرب (5/85) در سنگ منشاء آبرفتی، کروم (5/31) و نیکل (0/66) در خاک هایی با سنگ منشاء شیل، منگنز در خاک هایی با سنگ منشاء گرانیتی (4/674) و آندزیتی (8/673) و آهن در خاک هایی با سنگ منشاء آندزیتی (19800) و شیل (18600) میلی گرم بر کیلوگرم مشاهده شد. غلظت کل کبالت و کادمیم در خاک های با سنگ منشاء مختلف تغییرات چندانی نشان نداد. جزءبندی شیمیایی فلزات نیز در خاک های مختلف متفاوت بود. فاکتور تحرک عناصر چنین بدست آمد: (1/5)Zn<(2/6)Cu<(5/18)Ni<(1/25)Co<(8/29)Pb. بالاترین مقادیر فاکتور غنی شدگی عناصر سرب، روی، کادمیم و مس در سنگ منشاء آبرفتی، فاکتور غنی شدگی نیکل، کبالت و منگنز در خاک هایی با سنگ منشاء آندزیتی و فاکتور غنی شدگی کروم و نیکل در خاک هایی با سنگ منشاء شیل بدست آمد. شاخص زمین انباشتگی عناصر نیز نتایج تقریبا مشابهی ارائه داد.
    کلیدواژگان: سنگ منشاء، عناصر سنگین، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، استان زنجان
  • ابراهیم فتایی* صفحات 31-43
    شواهد نشان می دهد آب وهوای جهان در حال تغییر می باشد. تغییر اقلیم واقعتی است انکارناپذیر که دیگر کمتر کسی به وقوع آن ابراز تردید می نماید. در سال های اخیر نوسانات اقلیمی به ویژه تاثیر آن بر روی منابع آبی کره زمین بسیار مورد توجه قرار گرفته است. زیر حوضه دره رود یکی از زیر حوضه های آبریز رودخانه ارس است رودخانه دره رود نقش مهمی در تامین آب مورد نیاز حوزه آبخیز مورد مطالعه دارد. متاسفانه در سال های اخیر میزان منابع آب در این حوزه به شدت دچار نوسان شده است بررسی روند زمانی در متغیرهایی اقلیمی و هیدرولوژیکی می تواند به تشخیص تغییرات و نوسانات اقلیمی احتمالی مذکور یاری رساند. آزمون من- کندالجزء متداول ترین و پرکاربردترین روش های ناپارامتریک تحلیل روند سری های زمانی هیدرومتئولوژیکی به شمار می روند. این تحقیق به دنبال بررسی وجود نوسانات و روندهای احتمالی در دبی رودخانه مذکور تحت تاثیر نوسانات اقلیمی احتمالی در دما و بارش با استفاده از آزمون من-کندال در یک بازه زمانی 20 ساله (1994-2013) می باشد. بدین منظور داده های اقلیمی چهار ایستگاه اهر، مشیران، مشگین شهر و پارس آباد در کنار داده های آب سنجی7 ایستگاه کاسین، اورنگ و اشدلق مربوط به رودخانه اهر چای، اربابکندی و دوستبیلو مربوط به حوضه رودخانه قره سو و بران و مشیران نیز مربوط به حوضه رودخانه دره رود مورد استفاده قرار گرفت. یافته های این تحقیق نشان داد که دبی سالانه در همه ایستگاه دارای روند کاهشی در طول دوره مورد مطالعه بوده است و در اغلب ایستگاه ها روند معنی داری توسط آزمون من -کندالدر داده های دبی سالانه تائید شده است. به طور کلی نتایج این تحقیق، حاکی از عدم ارتباط مشخص بین نوسانات اقلیمی بر اساس میانگین سالانه و دبی سالانه رودخانه در طول دوره مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: نوسانات اقلیمی، من، کندال، دبی، دره رود
  • رحیم دبیری، مجید اطاری، سلیمه اسحاقی ایل بیگی، حجت الله جغتایی صفحات 43-55
    عواملی از قبیل استخراج منابع معدنی و معدنکاری باعث ایجاد آلودگی منابع خاک به فلزات سنگین می گردد. در این تحقیق نمونه های رسوب برداشت شده از منطقه معدنی کرومیت فرومد با استفاده از روش استخراج ترتیبی، فلزات سنگین مورد بررسی قرار گرفت تا منشا این فلزات در رسوبات منطقه مشخص گردد. آنالیز نمونه های خاک نشان داد،غلظت عناصر کروم و نیکل در رسوبات منطقه بالاتر از مقدار آن در شیل جهانی می باشد. نقشه توزیع عنصر کروم و نیکل در خاک های منطقه نشان داد، بیشترین مقدار غلظت کروم و نیکل مربوط به نمونه ای است که از رسوبات باطله داخل معدن کرومیت فرومد برداشت شده است و با توجه به میانگین غلظت کروم و نیکل در شیل جهانی، میتوان بالا بودن مقدار کروم در رسوبات منطقه را منتسب به فعالیت های معدنی دانست. بر اساس آزمایش و مطالعات صورت گرفته بر روی رسوبات منطقه نشان داد که نیکل و کروم با غلظت بیش از 45 درصد در فاز تبادل پذیر قرار داشته،که این امر نشان از منشاءآنتروپوژنیک می باشد. فعالیت معدنکاری نقش مهم در افزایش غلظت این عناصر در فاز تبادل پذیر داشته است. عناصر کادمیم، سرب، روی و آهن با غلظت بیشتر از 30 درصد در فاز باقیمانده ، مرتبط با منشاء لیتوژنیک می باشد. نتایج حاصل از استخراج ترتیبی همخوانی قابل توجهی با ضریب آلودگی محاسبه شده در منطقه مورد مطالعه دارد.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، استخراج ترتیبی، فرومد، کرومیت
  • خسرو شفیعی مطلق*، جهانگیر پرهمت، حسین صدقی، مجید حسینی صفحات 55-71
    در شرایط اقلیم خشک و نیمه خشک کشور و کمبود منابع آب شیرین، حساسیت نسبت به کیفیت آب رودخانه ها و عوامل موثر بر آنها، ضروری است. حوزهآبخیز مارون درچند دهه اخیر دستخوش تغییرات کاربری اراضی گسترده ای شده است . خشکسالی و استفاده نادرست از اراضی مهم ترین عوامل کاهش حجم و کیفیت منابع آب حوضه بوده اند. در این تحقیق ابتدا تغییر سطح کاربری ها ی موجود در حوضه آبخیز مارون در طی چهار دوره ده ساله از سال 1980 تا سال 2010 با استفاده ازسنجنده های TM و ETMماهواره ی لندست مشخص و سپس تغییرات کیفیت آب رودخانه را در همین بازه زمانی ، و حتی بیشتر به فاصله سالهای 1347 و 1394 طی دور ه 47 ساله مورد مطالعه قرار گرفت. تغییرات کاربری اراضی منطقه که در جهت افزایش مناطق مسکونی بوده و افزایش زمین های کشاورزی در کنار خشکسالی های به وقوع پیوسته در طی 47 سال اخیر بر کاهش کیفیت آب حوزه آبخیز مارون در ایستگاه خروجی ایدنک تاثیرگذار بوده است. اما با توجه به تغییرات شدید کاربری رخ داده ، افزایش سطح اراضی مسکونی و کشاورزی مشخصه اصلی در کاهش کیفیت آب رودخانه مارون است .
    کلیدواژگان: تغییرات کاربری، کیفیت آب، مارون، RS &GIS
  • حمید شهین فر* صفحات 71-88
    وقوع حرکات توده ای دارای ساز و کار پیچیده ای است و عوامل و متغیرهای زیادی در وقوع آن می توانند نقش داشته باشند. در این مقاله فراوانی و پراکنش زمین لغزش های بزرگ صوفیان از توابع استان آذربایجان شرقی مورد بررسی قرار گرفته است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی عوامل موثر در زمین لغزش های منطقه با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و تهیه نقشه پهنه بندی خطر زمین لغزش در این منطقه می باشد. برای این منظور شش عامل مهم زمین لغزش که شامل: 1- سنگ شناسی، 2- شیب دامنه، 3- فاصله از گسل، 4- طبقات ارتفاعی، 5- فاصله از چشمه و 6- کاربری اراضی به عنوان عوامل مهم و موثر در وقوع زمین لغزش های این منطقه تشخیص داده شده است. هر یک از عوامل به صورت لایه های اطلاعاتی، وارد محیط GIS گردید و وزن هر کدام از آنها با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی مشخص شد. در نهایت با تلفیق لایه های اطلاعاتی در محیط GIS نقشه پهنه بندی خطر زمین لغزش در 5 گروه بسیار پر خطر ، پر خطر، با خطر متوسط، کم خطر و بسیارکم خطر تهیه گرده است. نتایج نشان می دهد بیشترین مساحت منطقه در گروه بسیارکم خطر و پایدار (43%) قرار دارد و گروه کم خطر 22%، با خطر متوسط17%، پر خطر 9% و گروه بسیار پر خطر 9% از مساحت منطقه مورد مطالعه را به خود نسبت داده است و از بین متغیرهای یاد شده در ناپایداری دامنه ها سنگ شناسی و شیب دامنه و فاصله از گسل بیشترین اثر را به ترتیب در حرکات دامنه ای این منطقه بر عهده دارند.
    کلیدواژگان: پهنه بندی خطر زمین لغزش، تحلیل سلسله مراتبی(AHP)، GIS، صوفیان
|
  • Fatemeh Elmi *, Morteza Razmara Pages 1-14
    In order to study mercury contamination and the factors controlling its distribution in Sefidrud basin, 344 sampels were collected from river sediments, surface and ground waters. Water samples were analyzed for determining Hg concentration and physicochemical parameters such as pH, TDS, temperature, DO, biological oxygen demand (BOD) and chemical oxygen demand (COD). Sediment samples also analyzed for Hg, Al, Fe and Mn concentration. The correlation coefficient showed positive and negative relationships among the parameters. An appreciable significant correlation was found among TDS, pH, DO and the amount of rainfall with mercury in surface water (river), while the most correlated parameters with mercury in groundwater, were rainfall, TDS and temperature. Using distribution map of mercury in sediment and surface waters indicated that Hg trends in sediment and surface waters (except for kiashahr station) are opposite to each other. The results also showed that, Fe, Al and Mn play an important role in reducing the concentration of mercury in water samples, while the behavior of sediments for mercury absorption is strongly depended on the physicochemical properties of water. Therefore, the distribution of mercury in the Sefid rud basin is largely influenced by parameters such as rainfall, sediment composition and physicochemical properties of water (specially TDS, pH and DO).
    Keywords: mercury, physicochemical parameters, Sefid Rud basin, adsorption, desorption
  • Shiva Karimi *, Jalal Valiolahi, Naser Ebadati, Mojtaba Sayadi Pages 15-26
    Robat Karim, is located on southwest of the Tehran province. Most villages in the Robat Karim use underground water resources for potable use. During the period 1393-1392 from 10 deep wells were sampled for drinking water of village and after performing physical and chemical tests, the results of the quality of each variable were determined. Calcium, magnesium, chloride, sulfate, nitrate, hardness, bicarbonate, fluoride, conductivity and total dissolved solids of the tested variables and then used kriging method has the potential to provide maps and software Arc GIS10.2 the pollution was zoning. The results of 30 samples from 10 villages reflect the fact that the quality of groundwater in rural parts of East and Southeast of Ali Abad shows mg / l 64nitrates, in Shahrestanak with mg / l 667sulfate and Hakimabad with the electrical conductivity of 3100 μmho / cm and total dissolved solids mg / l 1918 exceeded the permitted level and is generally lower than other areas.
    The causes of pollution in southern and eastern regions can be geological, slope, existing residential and industrial areas, and not respecting the wells Quality Policy.also northern and central parts of the region are in suitable quality level and these areas are appropriate for new wells .
    Keywords: Groundwater, geographical information system, Robat Karim, Water quality
  • Ali Afshari*, Hossin Khademi Pages 21-31
    Concentrations of heavy metals in soil depending on the parent material and the pedogenic and geochemical processes affect the distribution. This study aimed to determine the concentration and distribution of some heavy metals in soil geochemical distribution derived from different parent materials in the major geological formations in Zanjan province. For this purpose, number of 67 samples of surface soils from different parent materials, which includes 19 samples igneous parent materials (soils with parent material andesite, basalt, granite, volcanic tuff), 17 soil with sediment parent materials (soil parent material with shale and sandstone) and 31 samples from alluvial deposits were taken. According to the results, the highest mean Cu (38.6), Zn (191.7) and Pb (85.5) in the alluvial parent material, Cr (31.5) and Ni (66) in soils with shale parent material, manganese in soils with granite parent material (674.4) and andesite (673.8) and iron in the soil parent material andesite with (19800) and shale (18600) mg/kg were recorded. The total concentration of cobalt and cadmium in the soil parent material did not show substantial changes. Soil chemical fractionation of various metals was varied. Mobility factor for elements were obtained: Pb(29.8)>Co(25.1)>Ni(18.5)>Cu(6.2)>Zn(5.1). The highest levels of enrichment factor for elements Pb, Zn, Cd and Cu in alluvial parent materials, enrichment factor of nickel, cobalt and manganese in the soil parent material andesite and that for chromium and nickel in soil enriched with shale parent material was obtained. Geo-accumulation indicators showed the similar results.
    Keywords: Parent material, Heavy metals, Soil physical, chemical properties, Zanjan
  • Ebrahim Fataei* Pages 31-43
    The global climate is changing, and impacts of climate change are being observed across the world. In recent years, particularly the effects of climate changes on the Earth’s water resources are very considerable. Dararood Basin is one of the subbasin of Aras river catchment. Considering Water supply, Dararood river plays an important role in the study area. Unfortunately, in recent years the amount of water in this area has decreased. Investigating trend in climate and hydrological variables can help to identify the possible climatic changes and fluctuations. In order to identify trend in hydro-meteorological time series data among the nonparametric test, Mann-Kendall was used wildly. The purpose of this study is investigating fluctuations and trends in river flow under potential impact of climate fluctuations using the Mann-Kendall test, during 20 years (1994-2013). For this purpose climate data of four stations including Ahar, Moshiran, Meshginshahr and Parsabad along with 7 hydrometric station data (Cassin, Orang, Oshdalaq, Arbabkandi, Dostbyloo, Boran and mashiran) were used. The results showed that the annual flow of all stations have decreasing trend during the study period. Also the results of this study showed no significant correlation between climatic fluctuations and annual river flow based on the annual average during the study period
    Keywords: climate fluctuations, Mann, Kendall, flow, Dararood
  • Rahim Dabiri, Majid Otari, Salime Eshaghi Eil Begi, Hojat Ollah Joghatai Pages 43-55
    Extraction of mineral resources and mining can be lead to soil contamination by heavy metals. To determination of the origin of the metals in the sediments in Forumad chromite mine, the sediment samples were taken and analyzed using the sequential extraction method. Analysis of soil samples showed that the concentration of chromium and nickel in sediment is higher than that of global shale. Chromium and nickel in soil distribution map of the region shows that the highest concentration of chromium and nickel in samples from inside the mine tailings deposits of chromite Forumad been harvested according to the average concentration of chromium and nickel in the global shale, the top the amount of chromium in the sediment was attributable to mining activities. Our study shows that Nickel and Chromium with more than 45% concentration are interchangeable phase, which indicating anthropogenic source. Mining activity plays an important role in increasing the concentration of these elements as interchangeable phase. Cd, Pb, Zn and Fe with more than 30% concentration in residual phase, are related to lithogenic source. The results of the sequential extraction method are compatible with the pollution index in the area.
    Keywords: Soil pollution, sequential extraction, Forumad, chromite, BCR
  • Khosro Shafi Motlagh *, Jahangi Porhemat, Hossin Sedghi, Majid Hosseini Pages 55-71
    In arid and semi-arid conditions and water shortage, sensitive to water quality of rivers and factors influencing on them, is necessary. Maroon Watershed in recent decades has been prey extensive land use changes. Drought and misuse of lands were the most important factors in reducing the volume and quality of water resources in the basin. In this study, changes in land use in the watershed Maroon within four ten-year period from 1980 to 2010 using sensors of TM and ETM satellite Landsat and then the changes in water quality over the same period, and even more between 1347 and 1394, were studied over a period of 47 years. Changes in land use in order to increase residential areas and increased agricultural land in the drought occurred during the past 47 years in reducing water quality in the watershed Maroon Ideanak station output is affected. However, due to the drastic changes in land use occurred, increasing the surface of residential and agricultural land feature of lowering the quality of Maroon river water.
    Keywords: Land use, Water quality, Maroon watershed, RS, GIS
  • Hamid Shahinfar* Pages 71-88
    Mass movements are a complicated mechanism that many factors and variables can play roles in their occurrence. In this article the frequency and distribution of large landslides in Sufiyan of the E- Azerbaijan province are studied. The main investigation of this study is to investigate that factors influencing the landslides through Analytical Hierarchy Process (AHP) and then hazard zonation map in the studied region. To do this, six landslide factors, including (1) lithology, (2) slope, (3) the distance of fault, (4) elevation, (5) the distance from the spring and (6) land usage, have been detected as important factors affecting the landslides in this area. Each layer is imported as data into GIS, and their weights are illustrated by using hierarchical analysis. Any how by integrating layers in GIS landslide hazards are mapped in 5 levels as very high-risky, high-risky, medium-risky, less-risky and very less-risky. The results show that most parts of the area are in the very less-risky (43%), and the others covered less-risky (22%), medium-risky (17%), high-risky (9%) and very high-risky (9%) parts of the area. From the mention factors in slopes instabilities, lithology, slope and the distance form fault ordinarily have impact on the slope movements of the studied region.
    Keywords: Landslide Hazard Zonation, Analytical Hierarchy Process (AHP), GIS, Sufiyan