فهرست مطالب

حسابداری و منافع اجتماعی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1395)

نشریه حسابداری و منافع اجتماعی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا آقاجان*، فریدون اوحدی صفحات 1-16
    ساختار مالی سازمان ها یکی از موضوعات مهم در تئوری های مدرن مالی می باشد که در سال های اخیر مطرح نشده، بلکه کانون توجه محققین در چند دهه اخیر بوده است. منابع مختلف تامین مالی، انجام سرمایه گذاری مطلوب را ممکن ساخته و می توانند باعث افزایش ثروت سهامداران شود؛ به همین علت شناخت منابع مختلف تامین مالی و تاثیرات آن ها بر نوسانات قیمت از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بنابراین تحقیق حاضر به بررسی رابطه بین ساختار مالی و نوسانات قیمت سهام طی سال های 1389 تا 1393 در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. ساختار مالی شامل استقراض بانکی کوتاه و بلندمدت و افزایش سرمایه به عنوان متغیرهای مستقل و نوسانات قیمت سهام به عنوان متغیر وابسته و اندازه شرکت و اهرم مالی نیز به عنوان متغیر کنترلی در این مقاله در مدل وارد شده اند. جامعه آماری تحقیق شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار است که با استفاده از روش حذف سیستماتیک تعداد 123 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. برای بررسی فرضیه های تحقیق از روش رگرسیون پانل دیتا و نرم افزار EViews استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد بین استقراض بانکی کوتاه مدت و افزایش سرمایه با نوسانات قیمت سهام رابطه منفی و معناداری وجود دارد، اما بین استقراض بانکی بلندمدت و نوسانات قیمت سهام رابطه ی معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: نوسانات قیمت سهام، ساختار مالی، استقراض بانکی، افزایش سرمایه
  • طه احمدزاده* صفحات 17-40
    بعد از ورشکستگی شرکت هایی همچون انرون و ورلدکام، توجه و نظر قانونگذاران و نهادهای نظارتی به سوی حسابرس و چرخش آنها بیشتر جلب گردید. در این ارتباط دو بخش 203 و 207 از قانون ساربنز آکسلی (2002) به موضوع منع تصدی گری شرکای حسابرسی بمدت بیش از 5 سال و انجام مطالعه در خصوص چرخش اجباری موسسات حسابرسی اختصاص یافته است. استدلال ها پشتوانه چرخش اجباری در دو مقوله ارتقای استقلال حسابرسان و تمرکززدایی در بازار حسابرسی است و در نقطه مقابل آن مطالعات نشان می دهند که این عمل نه تنها سبب بهبود کیفیت حسابرسی نشده است، بلکه افزایش هزینه های حسابرسی را به همراه داشته است. افزایش هزینه ها بدلیل ضرورت کسب شواهد، شناخت در سال های اولیه حسابرسی و تمرکزگرایی بیشتر در بازار بعلت افزایش رقابت و کمتر شدن شانس موسسات کوچک بوده است که این موارد سبب به خطر افتادن امنیت شغلی حسابرسان می شود. به عبارتی مفهوم حسابرسی اثربخش (انجام کارآمدترین حسابرسی با کمترین هزینه) مطابق با آنچه که مدنظر قوانین بوده است؛ محقق نشده است.
    کلیدواژگان: چرخش اجباری موسسات حسابرسی، استقلال، کیفیت حسابرسی
  • محمدرضا وطن پرست* صفحات 41-54
    در این مقاله به مرور کلی فلسفه اثبات گرایی و رئالیسم انتقادی پرداخته می شود. بررسی این الگو های تحقیق با شناسایی انگیزه هایی که منجر به کشف رئالیسم انتقادی شده اند آغاز می گردد. این امر از طریق بررسی مواردی همچون هستی شاختی، معرفت شناختی، روش شناختی و روش ها و فلسفه های رایج در تحقیقات حسابداری صورت می پذیرد. مبنای نظری فلسفه رئالیسم انتقادی و مفروضات مربوط به هستی شناختی و معرفت شناختی آن در جهت ایجاد مفهوم حقیقت و اعتبار معیارهای اساسی این نوع از پارادایم می باشد. از این رو، می توان پارادایم نوینی در جهت ارتباط رئالیسم انتقادی با تحقیقات حسابداری را مدنظر قرار داد. هدف اصلی از این بحث، استفاده از رویکردهای متفاوت برای تحقیقات حسابداری و کمک به محققان حسابداری برای بکارگیری روش های متفاوت تحقیق می باشد.از این رو، می توان پارادایم نوینی در جهت ارتباط رئالیسم انتقادی با تحقیقات حسابداری را مدنظر قرار داد. هدف اصلی از این بحث، استفاده از رویکردهای متفاوت برای تحقیقات حسابداری و کمک به محققان حسابداری برای بکارگیری روش های متفاوت تحقیق می باشد.
    کلیدواژگان: پژوهش حسابداری، پارادایم های پژوهش، اثبات گرایی، رئالیسم انتقادی
  • زهره محمود دهنوی* صفحات 55-70
    امروزه بر اثر افزایش کارایی و اثربخشی فناوری اطلاعات، افزایش هزینه های حسابرسی، فعال شدن بازار سرمایه و ضرورت نیاز به اطلاعات دقیق و بهنگام، استفاده از فناوری اطلاعات در حرفه حسابرسی مقرون به صرفه شده است و شرکت های حسابرسی به منظور همراه شدن با این شرایط، نیازمند تغییر تکنیک ها و روش های سنتی خود هستند. حرفه حسابرسی ایران، گرچه تاثیر فناوری اطلاعات بر حرفه و اهمیت آن را درک می کند اما به کندی به آن واکنش می دهد و متاسفانه در حال حاضر عمدتا حسابرسی بر اساس شیوه سنتی صورت می گیرد و کارهای حسابرسی بطور عمده دستی و براساس شیوه های قدیمی انجام می شود. لذا در این مقاله سعی شده است به بررسی استفاده از فناوری اطلاعات در حرفه ی حسابرسی مستقل ایران و موانع و مشکلات اجرایی شدن آن پرداخته شود، برای این منظور ابتدا به تعریف اصطلاح فناوری اطلاعات پرداخته می شود سپس به ضرورت بکارگیری فناوری اطلاعات در حسابرسی و رابطه ی بین حسابرسی و فناوری اطلاعات می پردازد و در ادامه حسابرسی مستمر که نتیجه استفاده از فناوری اطلاعات در عصر تجارت الکترونیک است تشریح می گردد، موانع و مشکلات استفاده از فناوری اطلاعات در حرفه حسابرسی مستقل ایران بیان شده و در نهایت راه حل هایی برای مشکلات موجود ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، حسابرسی مستقل، حسابرسی مستمر، ایران
  • جمال برزگری خانقاه *، زهرا جمالی صفحات 71-92
    آنچه برای استفاده کنندگان از اطلاعات مالی اهمیت دارد رویه ها و اصول بکار رفته در حسابداری نمی باشد بلکه خروجی از سیستم مالی می باشد چراکه آن ها را در نیل به اهدافشان یاری می کند. هدف اصلی سرمایه گذاران حداکثر کردن ثروت است. ثروت به دو عامل ریسک و بازده بستگی دارد. به همین دلیل پیش بینی این دو عامل برای سهامداران حیاتی است. از این رو از هر ابزاری که به آن ها در این امر یاری برساند استقبال می کنند. یکی از این ابزارها که در سال های اخیر شاهد استفاده روزافزون از آن هستیم نسبت های مالی می باشد. نسبت های مالی یکی از متداول ترین روش های تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی هستند این نسبت ها هم خلاصه تر از صورت های مالی هستند و هم کاربرد و تفسیر آن ها ساده تر است. به همین جهت این مقاله سعی دارد به بررسی مطالعات صورت گرفته در تعیین نقش نسبت های مالی در پیش بینی بازده سهام به عنوان یکی از اهداف عمده سهامداران بپردازد. در این مطالعه که به تحقیقات داخلی مراجعه شده است نتایج حاکی از آن است نسبت های سودآوری در بین سایر گروه های نسبت های مالی از سهم بالاتری در پیش بینی بازده سهام برخوردارند و در این بین نسبت بازده دارایی و بازده حقوق صاحبان سهام بیشترین توانایی در توضیح تغییرات بازده سهام را از خود نشان داده اند.
    کلیدواژگان: بازده سهام، تحلیل بنیادی، نسبت های مالی
  • نازنین بشیری منش* صفحات 93-121
    این مقاله به بررسی تاثیر احساسات سرمایه گذار بر قیمت گذاری سهام می پردازد و مبانی نظری را فراهم می کند که به درک یافته های مربوط به این زمینه کمک می کند. این مبانی نظری با توجه به تحقیقات موجود در زمینه روان شناسی اقتصادی و تصمیم گیری مالی صورت گرفته است. تحقیقات مختلفی در زمینه درک تاثیر گذاری احساسات بر تصمیم گیری افراد، مخصوصا تحت شرایط ریسک و ابهام صورت گرفته است که در این تحقیق مورد بررسی قرار می گیرد. برای تجزیه و تحلیل تحقیقات موجود در مورد تاثیر احساسات سرمایه گذاران از مبانی تئوری روانشناسی استفاده شده است. تحقیق حاضر به بررسی این موضوع می پردازد که آیا تغییرات در احساساتی که توسط افراد تجربه می شود، بر تصمیم گیری سرمایه گذاران اثرگذار است و به الگوهای قابل پیش بینی در قیمت گذاری سهام منتهی می شود. بررسی یافته های مقالات داخلی و خارجی نشان می دهد، حالات و احساسات سرمایه گذاران در زمان تصمیم گیری درباره خرید و فروش سهام بر منطق تصمیم گیری آنها تاثیر بسزایی دارد.
    کلیدواژگان: احساس، تصمیم گیری، بازده سهام، سرمایه گذاران
|
  • Zahra Aghajan*, Fereydoun Ohadi Pages 1-16
    Financial structure is one of the most important issues in modern financial theories that is not studied in recent years, but in the last few decades, the researchers have been focus on it. Different financing resources, have provided favorable investment and can cause to increase stockholder’ wealth. For this reason, recognition of different financing resources and their effect on stock price volatility is very important. So, this research has dealt with the study of relationship between financial structure and volatility of stock price in firms listed in Tehran stock exchange during 2010-2014. Financial structure included short term and long term bank borrowing and capital increase) are considered as independent variables while volatility of stock price is the dependent variable. The size of company and the financial leverage are the control variables. The statistical population of research includes accepted companies in stock exchange that of which 123 firms are selected by systematic removing method. Line regression and EViews9 software was used for testing of research hypothesis. The research results showed that there is negative significantly relationship between short term borrowing and capital increase with stock price volatility but no significant relationship between long term bank borrowing with stock price volatility was found.
    Keywords: volatility of stock price, financial structure, bank borrowing, capital increase
  • Taha Ahmadzadeh* Pages 17-40
    After bankruptcy of such companies as Enron and WorldCom, the legislature and regulatory institutions paid attention to the role of auditors and their rotation. The sections 203 and 207 of Sarbanes Oxley’s Act (2002) have been allocated to the prohibition of more than 5 years tenure by audit partners and doing research about mandatory rotation of audit firms. The supporting arguments for mandatory rotation are summarized in upgrading the auditor's independence and decentralization in audit market. Contrary to that, related studies makes clear that this action not only does not culminate in improving the quality of auditing but also it will increase the costs of auditing due to the necessity of collecting evidence and knowledge in the early years of auditing. Also decentralization in the market will culminate in decreasing the opportunities for small auditing firms because of competition and endangers the auditor's job security. In other words, the effective auditing will not be realized
    Keywords: mandatory rotation of auditing firms, independence, quality of auditing
  • Mohammadreza Vatanparast* Pages 41-54
    This paper shows an overview on the positivist philosophy and critical realism. The review of this research paradigm commences with the identification of the underlying motivations that prompted of critical realism. This process is provided by a brief review of ontology, epistemology, methodology and the research philosophies and methods popularly applied in accounting. The theoretical basis of critical realism and the ontological and epistemological assumptions are establishing the ‘truth’ and validity of basic criteria of this paradigm, thus the new paradigm is discussed that relate to critical realism with accounting research. The purpose of this discussion is using of different approaches of research for accounting and assisting to accounting researchers for using of different research method
    Keywords: Accounting research, Research paradigms, positivism, Critical realism
  • Zohre Mahmuoddehnavi* Pages 55-70
    Nowadays, due to increasing efficiency and effectiveness of Information Technology (IT) , increasing of audit costs, activation of capital market and need to detailed and timely information, utilization of Information Technology in auditing profession is affordable and auditing firms must change traditional materiel and system. Though external audit in Iran, learn the effect of Information Technology on auditing profession it but slowly react to it and significantly, auditing is done by manual and old methods. So this papers study the obstacles of Information Technology in external audit in Iran. For this, the Information Technology concept is defined, then the necessity of utilization of Information Technology in auditing and relationship between Information Technology and auditing is reviewed and in the following continuous auditing is explained that result from using of Information Technology in Electronic E-Commerce. Problems and constraints of Information Technology utilization in external auditing in Iran is expressed and finally is proposed solution for these problems.
    Keywords: Information Technology (IT), External Audit, continuous auditing, Iran
  • Jamal Barzegari Khanagha*, Zahra Jamali Pages 71-92
    What is important for the users of financial information is the output of the financial system, not the accounting principles and practices, because it helps them achieve their goals. The main objective of investors is maximizing their wealth. Wealth depends on two factors included risk and return. That's why the prediction of these factors is crucial to the shareholders. Therefore, they use any tool that can help them reach these goals. One of these tools with the increasing usage in recent years is financial ratio. Financial ratios are one of the most common methods to analyze financial information. These ratios are summary of financial statements and their application and interpretation is easier. Hence the aim of this article is to review the studies on the role of financial ratios to predict stock returns as one of the main objectives of the shareholders. In this study that refers to the domestic research, the results indicate that profitability ratios have higher share to predict stock returns compared with other groups of financial ratios. Findings show that ROA and ROE have the most ability to explain stock returns changes
    Keywords: Stock returns, Fundamental analysis, Financial ratios
  • Nazanin Bashirimanesh* Pages 93-121
    This paper surveys the research about the influence of investor feelings on stock pricing and also provides a theoretical basis that help understand the relevant findings of this area. The theoretical basis is developed with reference to research in the fields of economic psychology and decision making. Different researches in understanding how feelings affect the decision-making of individuals, especially under conditions of risk and uncertainty have been done that study in this paper. The psychology theoretical basis is applied to analyze the existing research on investor feelings. This research examines that whether variations in feelings that are widely experienced by people influence investor decision making and consequently lead to predictable patterns in stock pricing. Domestic and foreign research findings show that feeling of investors at time of buy and sell of stock can effect on decision making logic.
    Keywords: Decision, making, Emotions, stock return, Investors