فهرست مطالب

آموزش پرستاری - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 17، امرداد و شهریور 1395)

مجله آموزش پرستاری
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 17، امرداد و شهریور 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیرحسین مهدی زاده، ژاله طاهری صفحه 1
    مقدمه
    برنامه های آموزشی به منظور تامین نیازهای آموزشی یادگیرندگان طراحی می شوند. لذا شناسایی نیاز، اولین گام در برنامه ریزی آموزشی است. هدف از این پژوهش، تعیین نیازهای آموزشی پرستاران شاغل در بیمارستان های دانشگاه های تهران می باشد.
    روش کار
    پژوهش حاضر، از نوع توصیفی-پیمایشی بود. جامعه آماری آن را تمامی پرستاران شاغل در بیمارستان های دانشگاه تهران تشکیل دادند. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 361 نفر برآورد شد. روش نمونه گیری تصادفی ساده بود. ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته بر مبنای نیازهای آموزشی کوتاه مدت و بلندمدت پرستاران بود. تحلیل داده ها نیز به واسطه آزمون های t تک گروهی و t مستقل از طریق نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که؛ تفاوت معنی داری بین میانگین متوسط با میانگین های آزمودنی ها در مولفه های نیازهای آموزشی عمومی و تخصصی وجود داشت) 01/0(P < . با توجه به میانگین های حاصله از دوره های آموزشی، به ترتیب اولویت، بالاترین میانگین به «آشنایی با بیماری های خاص» و پایین ترین میانگین به «آموزش خواندن نوار EKG و شناسایی آریتمی های قلبی و مراقبت های پرستاری آن» معطوف می باشد. و در نهایت با توجه به میزان مقادیر t به دست آمده، تفاوت معنی داری بین میانگین های پرستاران در زمینه نیازهای آموزشی با تاکید بر پست های مختلف (سرپرستار و پرستار) وجود ندارد) 05/0(P > .
    نتیجه گیری
    با توجه به نیازهای اظهار شده توسط پرستاران مبنی بر ضروری بودن برگزاری دوره های آموزش عمومی و عدم نیاز به برگزاری دوره های آموزش تخصصی در وضعیت حال، پیشنهاد می شود که به منظور ارتقای دانش و مهارت کادر پرستاری، برای پرستاران دوره های آموزشی کوتاه مدت و بلندمدت برگزار گردد.
    کلیدواژگان: نیازسنجی، آموزش، پرستار، بیمارستان
  • شیوا صالحی، سحر ذوالنوری، بهشته طبرسی، حدیث قنبریان، مرتضی نصیری صفحه 10
    مقدمه
    از آن جا که انجام احیاء قلبی ریوی در بیمارانی که خارج از بیمارستان دچار ایست قلبی شده اند باعث کاهش چشمگیر میزان مرگ و میر آن ها می شود و نظر به این که میزان آگاهی و عملکرد افراد عمومی جامعه در خصوص این پروسه پایین گزارش شده، این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش احیاء قلبی ریوی بر آگاهی و عملکرد همراهان بیماران مبتلا به بیماری های قلبی و عروقی انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون بر روی همراه 48 بیمار دارای بیماری های قلبی عروقی مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی (ره) اهواز در سال 1393 انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که یک بار در 72 ساعت اول ورود به بخش و مجددا 2 هفته بعد از آموزش تکمیل شد. آموزش در 3 جلسه 60 دقیقه ای در 3 روز متوالی به روش سخنرانی، اجرا بر روی مولاژ و بحث در گروه های کوچک داده شد. تجزیه و تحلیل آماری توسط نرم افزار SPSS16 و با استفاده از آماری توصیفی (توزیع فراوانی مطلق و نسبی، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون آماری تی زوجی و کای اسکوئر) انجام شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار آگاهی قبل و بعد از آموزش به ترتیب 04/3 ± 98/5 و 43/3 ± 29/11 و میانگین و انحراف معیار عملکرد قبل و بعد از آموزش به ترتیب 92/1 ± 81/10 و 41/4 ± 41/19 بود. اختلاف معناداری بین آگاهی و عملکرد واحدهای مورد پژوهش پس از آموزش نسبت به قبل از آموزش وجود داشت (001/0 ≥ P).
    نتیجه گیری
    از آنجا که نتایج نشان داد آموزش ترکیبی به همراه بیماران مبتلا به بیماری قلبی عروقی در افزایش آگاهی و عملکرد آن ها موثر می باشد، استفاده از این روش آموزشی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: بیماری های قلبی و عروقی، احیاء قلبی ریوی، آگاهی، عملکرد، آموزش
  • عباس ابوالقاسمی، سمانه اسدی صفحه 17
    مقدمه
    اضطراب از جمله اختلالات روانی است که امروزه به صورت گسترده ای در تمامی اجزای زندگی افراد وجود دارد. شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، یکی از درمان های شناختی رفتاری نسل سوم در زمینه درمان اختلالات اضطرابی است. هدف پژوهش حاضر تعیین اثر بخشی شناخت درمانی مبتنی بر آگاهی بر پردازش هیجان در پرستاران مضطرب بود.
    روش کار
    این پژوهش به صورت شبه تجربی بود که در آن از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. نمونه پژوهش 40 آزمودنی بود که از میان پرستاران دارای اضطراب شهر اردبیل در سال 1392 انتخاب و به صورت تصادفی ساده در گروه های آزمایش با مداخله (شناخت درمانی مبتنی بر آگاهی) و گروه کنترل گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اضطراب حالت- صفت اسپیلبرگر، پرسشنامه آگاهی و مقیاس پردازش هیجان استفاده شد. داده های پژوهش با نرم افزار SPSS v. 16 تجزیه و تحلیل شد. از آزمون تحلیل واریانس چند متغیری برای مقایسه گروه ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمرات اضطراب و پردازش هیجان در گروه آزمایش به طور معناداری نسبت به گروه کنترل در پرستاران کاهش یافت (01/0 > P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش شناخت درمانی مبتنی بر آگاهی بر اضطراب و پردازش هیجان در پرستاران موثر بوده است. لذا نقش آموزش شناخت درمانی مبتنی برآگاهی جهت بهبود اضطراب و پردازش هیجان در پرستاران باید مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اضطراب، آگاهی، پرستار، پردازش هیجانی، شناخت درمانی
  • تابنده صادقی، فاطمه عبدلی، شایسته اسماعیل زاده صفحه 25
    مقدمه
    یکی از چالش های دوران تحصیل دانشجویان پرستاری، نحوه ارزشیابی است. وارد نمودن فراگیران در فرآیند ارزشیابی یکی از روش های معتبر سازی ارزشیابی است. این مطالعه با هدف مقایسه خود ارزشیابی و ارزشیابی توسط مربی در کارآموزی کودکان دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، 28 دانشجوی کارشناسی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان که واحد کارآموزی در عرصه کودکان را اخذ نموده بودند در سال 1393 به صورت سرشماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه ارزشیابی مهارتهای دانشجویان بود. در پایان هر روز برگه های ارزشیابی برای هر دانشجو توسط خودش و مربی تکمیل گردید و تا پایان کارآموزی این روند ادامه یافت. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیلی از جمله تی زوج و ضریب همبستگی پیرسون توسط نرم افزار SPSS نسخه 18 انجام شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمرات ارزشیابی کل در ارزشیابی مربی بالینی (81/8 ± 01/84) و در ارزشیابی دانشجو (17/6 ± 74/89) بود. آزمون تی زوج بین نمرات ارزشیابی مربی و خودارزشیابی دانشجویان اختلاف معناداری نشان نداد (161/0 = P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج، خود ارزشیابی دانشجویان با ارزشیابی آنان توسط مربی تقریبا مشابه و نشان دهنده این است که دانشجویان می توانند عملکرد خود را مورد قضاوت داده و به نقاط ضعف و قوت خود نیز پی ببرند. بنابراین استفاده از این روش به همراه سایر روش های ارزشیابی جهت کم کردن چالش های ارزشیابی دانشجویان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: خودارزشیابی، ارزشیابی مربی، مهارت های بالینی، دانشجویان پرستاری
  • شهربانو طالبی، هادی شهرآبادی، امین رضوانی، محدثه محسن پور صفحه 32
    مقدمه
    ارزشیابی مهارت های بالینی کسب شده توسط دانشجویان از مسائل مهم آموزش پرستاری است، خودارزیابی وسیله مفیدی برای تعیین صلاحیت ها می باشد که با رفع نواقص، توسعه حرفه ای را به دنبال دارد. این مطالعه با هدف تعیین میزان دستیابی به مهارت های بالینی پرستاری داخلی-جراحی از دید دانشجویان سال آخر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی سبزوار در سال 93-1392 انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، 70 نفر از دانشجویان سال آخر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی سبزوار در سال 93-1392 به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای مشتمل بر مشخصات دموگرافیک و 190 گزینه 4 رتبه ای در خصوص مهارت های بالینی پرستاری داخلی-جراحی بود. داده ها با نرم افزار SPSS ویرایش 20 و آمار توصیفی و تحلیل رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین کلی نمرات 35/75 ± 05/360 از 570 بود که در سطح خوب گزارش شد، که در این میان 4/11 درصد از دانشجویان مهارت خود را در سطح عالی، 7/75 درصد و 9/12 درصد به ترتیب مهارت خود را در سطح خوب و متوسط گزارش کردند. نتایج این مطالعه نشان داد که رابطه معناداری بین نمره دستیابی به مهارت های بالینی پرستاری داخلی-جراحی با جنسیت، وضعیت تاهل، وضعیت بومی و غیر بومی بودن، میزان علاقه به رشته پرستاری و محل سکونت وجود ندارد (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    گرچه دانشجویان کسب مهارت های بالینی را در اکثر موارد خوب و عالی گزارش کردند، ولی تعداد مواردی که دانشجویان با آن برخورد نداشته و یا کسب مهارت ضعیف اعلام شد، کم نبود. در این خصوص اتخاذ تدابیری جهت استفاده بیشتر از محیط های بالینی آموزشی و فراهم کردن فرصتی برای تمرین بیشتر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مهارت ها، بالینی، پرستاری، دانشجویان، خودارزیابی
  • حمید رحیمی، هماسادات افتخار صفحه 41
    مقدمه
    هوش اجتماعی، توانایی درک و اداره دیگران است که سبب عملکرد خردمندانه در ارتباطات انسانی می گردد. به بیانی دیگر باعث ارتباط بهینه با دیگران، کنترل خود، تطابق و انگیزه برای زندگی می شود. لذا هدف تحقیق حاضر، بررسی هوش اجتماعی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کاشان بود.
    روش کار
    نوع تحقیق، تحلیلی– مقطعی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کاشان در سال 1394 به تعداد 2044 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 219 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت اندازه گیری هوش اجتماعی از پرسشنامه 21 گویه ای در سه مولفه پردازش اطلاعات اجتماعی، آگاهی های اجتماعی و مهارت های اجتماعی در طیف پنج درجه ای لیکرت استفاده شد. تحلیل داده ها در سطح توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد میانگین هر یک از مولفه های هوش اجتماعی از میانگین فرضی 3 بیشتر بود. بالاترین میانگین مربوط به مولفه پردازش اطلاعات به میزان 0/57±3/60بود. همچنین بین هوش اجتماعی دانشجویان بر حسب جنسیت و دانشکده محل تحصیل، تفاوت معناداری وجود نداشت اما این تفاوت بر حسب مقطع تحصیلی معنادار بود (0/05< P).
    نتیجه گیری
    طبق یافته ها، میانگین هر یک از مولفه های هوش اجتماعی از میانگین فرضی، بیشتر و به نوعی مطلوب بود. این نشان می دهد دانشجویان می توانند تا حدود زیادی رفتار دیگران را پیش بینی، احساسات دیگران را درک، آرزوهای دیگران را بفهمند و خود را به راحتی با دیگران وفق دهند.
    کلیدواژگان: هوش اجتماعی، دانشجویان علوم پزشکی، دانشگاه
  • ندا میرباقر آجرپز، منصوره زاغری تفرشی، جمیله محتشمی، فرید زایری صفحه 47
    مقدمه
    نتایج تحقیقات نشان داده شکاف نسبتا عمیقی در روند آموزش مهارتهای اتاق عمل و عملکرد بالینی وجود دارد. به طوری که آموزش های بالینی موجود، توانایی لازم برای انجام مهارتها را به دانشجو نمی دهد. یکی از رویکردهای نوین آموزشی، برنامه منتورینگ می باشد. مطالعه حاضر با هدف مرور سیستماتیک روش منتورینگ در آموزش دانشجویان اتاق عمل انجام شد.
    روش کار
    مطالعه حاضر به شیوه مرور سیستماتیک انجام شد. جستجوی منابع اطلاعاتی فارسی IranMedex، SID and Magiran و انگلیسی PubMed، Ovide، Elsevier، ProQuest و با کلید واژه های منتور، منتی، منتورینگ، منتورشیپ، اتاق عمل، جراحی از سال 2001 تا 2015 انجام شد، تمام مقالات و مطالعات مرتبط با منتورینگ جمع آوری شد که 342 مقاله بود. از این تعداد فقط 27 مقاله در مورد استفاده از منتورینگ در اتاق عمل بود.
    یافته ها
    از 27 مقاله ای که مرور شد 18 مقاله پژوهشی و 9 مقاله مروری و در دوتم بود. تم ها شامل 1- اعضاء هیات علمی و کارشناسان اتاق عمل به عنوان منتور در آموزش دانشجویان اتاق عمل 2- اهمیت منتورینگ و ایجاد شایستگی بالینی در افراد تازه وارد به اتاق عمل بود. اکثر مطالعات مروری در مورد اهمیت استفاده از منتورینگ در آموزش تکنیک ها و روش های ویژه جراحی و مراقبتهای حین، قبل و بعد از آن بود.
    نتیجه گیری
    رویکرد منتورینگ بر ارتقاء سطح شایستگی بالینی دانشجویان اتاق عمل موثر است. پیشنهاد می شود این روش در آموزش بالینی دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی استفاده گردد.
    کلیدواژگان: منتور، منتی، منتورینگ، منتورشیپ، اتاق عمل
  • نوری کعب عمیر، عبدالزهرا نعامی صفحه 55
    مقدمه
    سلامت و بهزیستی پرستاران و تعهد آنان نسبت به محیط کاریشان می تواند سبب افزایش کیفیت عملکرد آنان و بهبود ارائه خدمات به مراجعین شود. هدف این پژوهش بررسی اثر عدالت سازمانی ادراک شده بر وفاداری سازمانی و بهزیستی شغلی با میانجی گری سایش اجتماعی و تعدیل کنندگی کنترل شغلی می باشد.
    روش کار
    در این پژوهش پیمایشی، 168 پرستار از بیمارستان گلستان اهواز در سال 1393 شرکت نمودند. جهت گردآوری داده ها، پرسش نامه های عدالت سازمانی (نیهوف و مورمن)، وفاداری سازمانی (علی و الکاظمی)، بهزیستی شغلی (پارکر و هایت)، سایش اجتماعی (دافی، گنستر و پاگون) و کنترل شغلی (دوییر و گنستر) در بین پرستاران توزیع و پس از دو هفته جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری و تحلیل رگرسیون با AMOS-22 و نرم افزار SPSS-22 استفاده شده است.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، مدل نهایی از برازش مطلوبی برخوردار است (07/0RMSEA = ، 94/0 = CFI و 90/0 = GFI) همچنین، نتایج نشان دادند که عدالت سازمانی ادراک شده بر وفاداری سازمانی و بهزیستی شغلی با میانجی گری سایش اجتماعی اثر غیرمستقیم دارد و کنترل شغلی توانست رابطه بین عدالت سازمانی ادراک شده و سایش اجتماعی را تعدیل کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه شرایط محیطی می تواند بر ادراکات کارکنان تاثیر بگذارد، پیشنهاد می شود که مدیریت بیمارستان با فراهم آوردن فرصت کنترل بر شغل و افزایش توانمندی در انجام شغل، زمینه را برای کاهش سایش اجتماعی و افزایش وفاداری سازمانی و بهزیستی شغلی پرستاران فراهم آورند.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی ادراک شده، وفاداری سازمانی، بهزیستی شغلی، پرستاران
|
  • Amir Hossein Mahdizadeh, Zhaleh Taheri Page 1
    Introduction
    Educational programs are designed to meet the educational needs of learners. Therefore, need identification is the first step in educational planning. The purpose of this study was to determine the educational needs of nurses working in hospitals of Tehran University.
    Methods
    The present study was a descriptive research. The study population was all the nurses in hospitals of Tehran University. To form the number of 361, stratified random sampling method was selected. The questionnaire was developed by the researchers in this study, so that specialized training required 72 and 20 require public education was developing. The content validities and reliability using Cornbrash's alpha for the public and specialized courses were 0.89 and 0.88, respectively. Data were analyzed using SPSS 22 software in addition to inferential statistical tests including t-independent model (paired), as well as the independent t.
    Results
    The findings indicated that there was no significant difference between the mean level of experimental components of general and specialized training needs (α = 0.01). According to the average of the results of training, in order of preference, the highest average in the "introduction to certain diseases" and the lowest mean in "teaching reading EKG tape and identifying cardiac arrhythmias and its nursing care" were concerned. Finally, with respect to the t values obtained, there was no significant difference between the average of nurses in training needs, with an emphasis on different positions (head nurse) (α = 0.05).
    Conclusions
    Based on the needs expressed by nurses, general educational and specialized training courses in the state of neutrality are essential; however, it is suggested to hold short-term and long-term training courses for nurses in order to improve knowledge and skills of nurses.
    Keywords: Needs Assessment, Education, Nurse, Hospital
  • Shiva Salehi, Sahar Zonoori, Beheshte Tabarsi, Hadis Ghanbarian, Morteza Nasiri Page 10
    Introduction
    Since basic cardiopulmonary resuscitation (CPR) in patients who are afflicted by out-of-hospital cardiac arrest reduce mortality of these individuals significantly, and due to the low level of awareness and performance of laypersons regarding CPR, this study aimed to assess the effect of CPR education through compound method on knowledge and performance of entourages of patients with cardiovascular diseases.
    Methods
    This quasi-experimental study with pre and posttest design was conducted on 48 entourages of patients admitted to Ahvaz Imam Hospital with cardiovascular diseases during 2014. Data was collected with a researcher-made questionnaire which was completed during the first 72 hours after admission to cardiac care unit and two weeks after education. Subjects were educated during three sessions (each session was 60 minutes) in three days through lecture, manikin and work in small groups. Data were analyzed through descriptive (percentage, number, mean and standard deviation) and analytical (independent t-test and Chi-square) methods with SPSS 16 software.
    Results
    Means and standard deviations of awareness scores before and after the education were 5.98 ± 3.04 and 11.29 ± 3.43, respectively, and means and standard deviations of performance scores were 10.81 ± 1.92 and 19.41 ± 4.41 before and after the education, respectively. There was statistically significant difference between awareness and performance scores before and after the education (P ≤ 0.001).
    Conclusions
    Based on our results that showed compound education could be effective on awareness and performance of entourages of patients with cardiovascular diseases, this educational method is suggested.
    Keywords: Cardiovascular Diseases, Cardiopulmonary Resuscitation, Awareness, Performance, Education
  • Abbas Abolghasemi, Samaneh Asadi Page 17
    Introduction
    Anxiety disorders are among the widely-spread disorders that today, is in all parts of people’s lives. Mindfulness-based cognitive therapy is a third-generation cognitive behavior therapy in treatment of anxiety disorders. Accordingly, the necessity of using teaching methods which are more effective is important. We aimed to determine the efficacy of mindfulness-based cognitive therapy on emotional processing in anxious nurses.
    Methods
    This was a quasi-experimental study, in which pretest-posttest control group was used. Forty subjects completed the study; the study sample was randomly selected from nurses of Ardabil anxiety groups (mindfulness-based cognitive therapy) and were assigned to a waiting list. Anxiety questionnaire for data collection-trait mindfulness questionnaires and scales were used for emotional processing. Data analysis of variance was done with SPSS v. 16 software.
    Results
    Results showed that the mean scores of anxiety and emotional processing in the experimental group significantly decreased compared to the control group of (P
    Conclusions
    The results showed that training of knowledge-based cognitive therapy on anxiety and emotional processing was effective in nurses. Therefore, based on knowledge of cognitive therapy, training to improve nurse's anxiety and emotional processing should be taken into consideration.
    Keywords: Anxiety, Mindfulness, Nurse, Emotional Processing, Cognitive Therapy
  • Tabandeh Sadeghi, Fatemeh Abdoli, Shayesteh Esmaeilzadeh Page 25
    Introduction
    During an educational course, evaluation is one of the challenges of nursing students. Including students in the evaluation process is one of the methods for validation of evaluation. This study aimed to compare self and instructor evaluation of pediatric nursing trainees in Rafsanjan University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 28 junior nursing students of Rafsanjan University of Medical Sciences attending a pediatric internship program were chosen by census method in 2015. Data collection tools included demographic questionnaire and students’ qualifying skills questionnaire. The evaluation form was completed by instructors and the students themselves at the end of the day and continued till the end of the course (day 10). Data analysis was performed with descriptive and analytical statistics including repeated measures and Pearson’s coefficient using SPSS version 18.
    Results
    Means and standard deviations of the total score of instructor's evaluation and students’ self-evaluation were 84.01 ± 8.81 and 89.74 ± 6.17, respectively. No significant difference was observed between the mean score of evaluation by instructors and students’ self-evaluation (paired t-test, P = 0.161).
    Conclusions
    The results of instructor's evaluation and that of students were similar. This may indicate that students can judge their own performance and can realize both weak and potent points of themselves. Thus, the use of this method along with the other method is recommended to reduce students’ evaluation challenges.
    Keywords: Self Evaluation, Instructor Evaluation, Clinical Skills, Nursing Students
  • Shahrbano Talebi, Hadi Shahrabadi, Amin Rezvani, Mohaddeseh Mohsenpour Page 32
    Introduction
    Assessment of clinical skills acquired by students is an important issue in nursing education. Self-evaluation is a useful tool to determine eligibility for professional development, and will lead to the elimination of defects. This study aimed to determine the senior year nursing student's viewpoints regarding access to clinical nursing skills of medical and surgical units at Sabzevar University of Medical Sciences.
    Methods
    In this cross-sectional study, 70 senior year nursing students were selected using census sampling method at Sabzevar University of Medical Sciences. The data collection tools were questionnaire including demographic information and 190 scaled questions about clinical nursing skills of medical and surgical units in different areas. Data were analyzed using the SPSS (version 20) software eighth and descriptive statistics and multiple regressions.
    Results
    The total average score was 360.05 ± 75.35 over 570 reported good level of skills. Furthermore, 11.4% of students reported excellent level of skills, 75.7% good level, and 12.9% medium level. The results of this study showed that there was no significant relationship in access to clinical nursing skills and gender, marital status, interest in nursing and place of residence (P > 0.05).
    Conclusions
    Although students reported their clinical skills at good and excellent level in most cases, there were a few cases that reported weak level of skills. Policies for promoting greater use of educational and clinical environments and preparing the opportunity to practice the required skills are suggested.
    Keywords: Skills, Clinical, Nursing, Students, Self, Evaluation
  • Hamid Rahimi, Homa Sadat Eftekhar Page 41
    Introduction
    Social intelligence, the ability to understand and deal with others, allows wise human communication. In other words, it leads to optimal communication with others, self controls, compliance and motivation for life. Thus, the purpose of this research was to study social intelligence in students at Kashan University of Medical Sciences during year 2015.
    Methods
    The type of research was sectional-analytical. The research population included all students at Kashan University of Medical Sciences (n = 2044), 219 of which were selected as the sample using the Cochran Formula and stratified random sampling. The data was collected using social intelligence questionnaire with 21 items in three components (social information process, and social awareness and social skills), scored with a five-point Likert scale. Data analysis was done at descriptive level and inferential level by SPSS 18 statistical software.
    Results
    Findings showed that mean social intelligence components was higher than average. The highest mean score was related to social information process (3.60 ± 0.57). Also, there were no significant differences between social intelligence in terms of gender and college, yet this difference was significant on basis of the academic course.
    Conclusions
    On basis of the findings, student’s social intelligence level was higher than average and was desirable. This showed that students can largely predict the behavior of others, understand other's feelings and wishes, and adapt easily to others.
    Keywords: Social Intelligence, Students of Medical Science, University
  • Neda Mirbagher Ajorpaz, Mansoureh Zagheri Tafreshi, Jamileh Mohtashami, Farid Zayeri Page 47
    Introduction
    The research results showed that there was a relatively large gap in training operating room skills and clinical practice, so that clinical training did not enable students to perform the required tasks. One of the new approaches in training is a mentoring program. The aim of this study was to review mentoring of operating room students.
    Methods
    This study was a Systematic Review of Persian and English data including those available in PubMed, Ovide, Elsevier, ProQuest, IranMedex, SID, and Magiran databases, searched using key terms such as mentor, mentee, mentoring, mentorship, operating room, and surgery from 2001 to 2015. All articles and studies about mentoring were retrieved, which included 342 articles. Of this number, only 27 articles were about the use of mentoring in the operating room.
    Results
    In total, 27 articles were analysed including 18 research articles and nine review articles in two themes. Themes included: 1- Faculty and surgical technologists act as mentors for operating room students 2- Important mentoring strategies and creating clinical competency in newcomers to the operating room.
    Conclusions
    Mentoring approach effects improvement of clinical competency in operating room students. It is suggested for this method to be used in the training of medical and paramedic students.
    Keywords: Mentor, Mentee, Mentoring, Mentorship, Operating Room
  • Noori Kaabomeir, Abdulzahra Naami Page 55
    Introduction
    The health and well-being of nurses and their commitment to their work environment can increase the quality of their performance and improve service delivery to clients. The aim of this study was to investigate the effect of perceived organizational justice on organizational loyalty and job well-being with mediating role of social undermining and moderating role of job control.
    Methods
    This study included 168 nurses of Golestan hospital and was conducted during year 2014. For data collection, organizational justice (Neihoff and Moorman), organizational loyalty (Ali and al-Kazemi), job well-being (Parker and Hyett), social undermining (Duffy, Gansetr and stripe) and job control (Dwyer and Ganster) questionairres were distributed among nurses and were collected after two weeks. For data analysis, structural equation modeling and regression analysis with AMOS-22 and SPSS-22 were used.
    Results
    Based on the results, the final model had good fitness (RMSEA = 0.07¡CFI = 0.94¡ GFI = 0.90). The findings indicated that perceived organizational justice had an indirect effect on organizational loyalty and job well-being by mediating role of social undermining, while job control moderated the relationship between perceived organizational justice and social undermining.
    Conclusions
    Considering that environmental conditions can influence employee's perceptions, it is suggested for the hospital management to take steps for decreasing social undermining and increasing employees organizational loyalty and job well-being by providing opportunities for job control and increasing empowerment.
    Keywords: Perceived Organizational Justice, Organizational Loyalty, Job Well, being, Nurses