فهرست مطالب

سلامت اجتماعی - سال سوم شماره 2 (بهار 1395)

نشریه سلامت اجتماعی
سال سوم شماره 2 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی اصیل
  • شهلا اروجلو، آناهیتا خدابخشی کولایی* صفحات 101-110
    زمینه و هدف
    پدیده ای به نام زن سرپرست خانوار، یک واقعیت اجتماعی است که امروز در تمام جوامع به چشم می خورد و به دلایل مختلف به وجود می آید. تحقیقات پیشین نشان داده است زنان سرپرست خانوار از آسیب پذیرترین افراد جامعه هستند. از این رو، این مطالعه با هدف مقایسه ویژگی های شخصیتی و امید به زندگی زنان سرپرست خانوار با تمایل یا عدم تمایل به ازدواج مجدد انجام شد.
    روش و
    مواد
    این پژوهش از نوع علی مقایسه ای است. 140 سرپرست خانوار (25 تا 50 سال) به روش نمونه گیری طبقه ای خوشه ای70 زن سرپرست خانوار با تمایل به ازدواج مجدد و 70 زن سرپرست خانوار بدون تمایل به ازدواج مجدد در شهر تهران در سال 1394 انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری شامل مقیاس امید Snyder و مقیاس شخصیتی پنج عاملی (FFI-NEO) می باشد. داده ها با استفاده از آزمون t مستقل مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد تفاوت معناداری بین روان آزرده خویی (047/0=P)، برون گرایی (006/0=P)، پذیرا بودن (001/0=P) در زنان سرپرست خانوار با و بدون تمایل به ازدواج مجدد وجود داشت. علاوه براین، بین مسئولیت پذیری (14/0=P)، سازگاری (88/0=P) و همچنین متغیر امید (650/0=P) در زنان سرپرست خانوار با و بدون تمایل به ازدواج مجدد تفاوت معناداری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    زنان سرپرست خانوار با ویژگی شخصیتی برون گرایی و پذیرا بودن تمایل بیشتر به ازدواج مجدد دارند و زنان سرپرست خانوار با ویژگی شخصیتی آزرده خویی تمایل کمتری برای ازدواج مجدد دارند. بنابراین، باید برنامه های آموزشی برای افزایش برون گرایی و پذیرا بودن در زنان سرپرست خانوار در جهت تغییر نگرش به ازدواج مجدد و در نهایت کاهش مشکلات فردی و اجتماعی مدنظر قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: شخصیت، امید، زنان، ازدواج
  • مجتبی راجی، محمد فیروزبخت، سمیه بهرامی، یعقوب مدملی، نصرت بهرامی* صفحات 111-118
    زمینه و هدف
    دانشجویان رشته های پرستاری علاوه بر استرس های ناشی از محیط های آموزش نظری تحت تاثیر استرس های مختلف آموزش در بالین نیز قرار می گیرند، لذا این مطالعه با هدف تعیین عوامل استرس زا محیط بالینی دانشجویان رشته پرستاری و اتاق عمل دانشگاه علوم پزشکی دزفول در سال 1394 انجام شد.
    روش و
    مواد
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی 234 دانشجوی پرستاری و اتاق عمل به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته شامل اطلاعات دموگرافیک و عوامل استرس زای محیط بالین بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از SPSS-20و روش های آمار توصیفی و تحلیلی استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بیشترین حیطه استرس زا در دانشجویان پرستاری و اتاق عمل مربوط به حیطه احساسات ناخوشایند، و کمترین حیطه استرس زا مربوط به برقراری ارتباطات بین فردی در محیط بالین بود. مطالعه نشان داد که بین رشته تحصیلی دانشجویان و میانگین نمره حاصل از حیطه تجارب تحقیر آمیز با استفاده از آزمون آماری اسپیرمن (r=0/16) (p=0/045) ارتباط معنی داری وجود دارد به طوری که دانشجویان پرستاری از تنش بیشتری در این حیطه رنج می برند.
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد میانگین استرس دانشجویان در حد متوسط می باشد و حیطه های استرس زا در چهار حیطه ارتباطات فردی، اقدامات بالینی تنش زا، احساسات ناخوشایند و تجارب تحقیرآمیز به دست آمدند که خوشبختانه در خیلی از موارد قابل اصلاح و تغییر می باشند.
    کلیدواژگان: عوامل استرس زا، بالین، دانشجو، پرستاری، اتاق عمل
  • سید هادی سید علی تبار، رویا حمیدی، سعید قنبری*، علی زاده محمدی، مجتبی حبیبی صفحات 119-126
    زمینه و هدف
    روابط جنسی پیش از ازدواج در شهرهای بزرگی چون تهران، افزایش چشم گیری یافته است و می تواند روی روابط آینده افراد پس از ازدواج نیز اثرگذار باشد. این مطالعه با هدف مقایسه رضایت زناشویی و رضایت جنسی در مردان متاهل با و بدون سابقه رابطه جنسی پیش از ازدواج در شهر تهران انجام شد.
    روش و
    مواد
    این پژوهش به لحاظ هدف از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه مردان متاهل زیر 45 سال شهر تهران تشکیل می دادند. تعداد 144 نفر از مردان متاهل ساکن شهر تهران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه رضایت زناشویی Kansas و رضایت جنسی Enrich استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون t مستقل به کار گرفته شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که رضایت زناشویی در مردان متاهل با سابقه رابطه جنسی پیش از ازدواج با غیر از همسر فعلی با میانگین (انحراف معیار) 6/15 (1/4) کمتر از مردان بدون سابقه 6/17 (5/3) می باشد (01/0P<). رضایت جنسی مردان متاهل با سابقه رابطه جنسی پیش از ازدواج با غیر از همسر فعلی با میانگین (انحراف معیار) 4/31 (9/6) کمتر از مردان بدون سابقه 7/33 (4/5) می باشد (01/0P<). رضایت زناشویی و جنسی در بین مردان متاهل با سابقه رابطه جنسی با همسر فعلی و بدون سابقه تفاوتی دیده نشد.
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد که مردان متاهل دارای سابقه رابطه جنسی پیش از ازدواج با غیر همسر، از رضایت زناشویی و جنسی پایین تری برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، رضایت جنسی، رابطه جنسی پیش از ازدواج
  • مرتضی جهان شاه لو، شهرام محمدخانی*، حمید امیری، آفاق فخاری، سپیده حسینی صفحات 127-137
    زمینه و هدف
    دانشجویان به عنوان یکی از گروه های آسیب پذیر از نظر گرایش به مصرف مواد در نظر گرفته می شوند. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر تعیین نقش عوامل خطرساز و محافظت کننده فردی، خانوادگی و اجتماعی در پیش بینی گرایش به این رفتارها در دانشجویان بود.
    روش و
    مواد
    این مطالعه به صورت توصیفی و همبستگی با مشارکت 431 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه عوامل خطرساز و محافظت کننده مصرف مواد و مقیاس خطرپذیری جوانان جمع آوری شد و استفاده از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از ارتباط معنادار بین عوامل فردی، نگرش نسبت به مواد و گرایش به مواد مخدر، (6/0=r و 01/0P<)، خانوادگی نگرش والدین نسبت به مواد و گرایش به سیگار، (2/0=r و 05/0 P<) و اجتماعی، دسترسی پذیری ادراک شده و گرایش به الکل، (4/0=r و 01/0P<) با گرایش به مصرف مواد بود. علاوه بر این، نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیری گام به گام نیز نشان داد که عوامل فردی (نگرش نسبت به مواد، هیجان خواهی و تکانشگری)، اجتماعی (مصرف مواد توسط دوستان و دسترسی پذیری ادراک شده) و خانوادگی (نظارت خانواده و نگرش والدین نسبت به مواد) به ترتیب بهترین پیش بینی های گرایش به مصرف مواد در دانشجویان هستند.
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد که تاثیر مجموعه ای از عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی بر گرایش به مصرف مواد در دانشجویان وجود دارد. بر این اساس، می توان با اجرای ابزارهای غربالگری مناسب، دانشجویان در معرض خطر را شناسایی کرد و برنامه های پیشگیرانه اولیه را در مورد آن ها به کار بست.
    کلیدواژگان: مصرف مواد، عوامل فردی، عوامل خانوادگی، عوامل اجتماعی
  • آرام تیرگر*، زهرا آقالری صفحات 138-146
    زمینه و هدف
    تحت شرایط فعلی کشور به نظر می رسد بازیافت پسماندهای خانگی علاوه بر جنبه های بهداشتی، اقتصادی و زیست محیطی از نقطه نظر ملاحظات سیاسی اجتماعی نیز حایز اهمیت می باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت بازیافت پسماندهای خانگی همراه با آگاهی سرپرستان خانواده ها از موضوع اقتصاد مقاومتی به عنوان دو اقدام همسو به اجرا در آمد.
    روش و
    مواد
    این مطالعه به صورت مقطعی- توصیفی در سال 1392 با مشارکت 330 خانوار شهر امیرکلا در استان مازندران انجام شد. نمونه ها به صورت خوشه ایاز میان اهالی 33 محله انتخاب شدند. داده ها با استفاده از فرمی محقق ساخته جمع آوری و با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و همچنین آزمون آماری کای دو مورد پردازش قرار گرفتند. سطح معنی داری نتایج 05/0>P در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین (انحراف معیار) سن افراد مورد مطالعه 1/39 (9/10) سال، و176 (53%) نفر از شرکت کننده ها زن بودند. بیش از نیمی از خانوارها، 188 (9/56%) نفر بازیافت پسماندها را انجام می دادند که بیشترین سهم مواد بازیافتی شامل مواد پلاستیکی، و کاغذ بود. تنها 59 (29%) نفر از سرپرستان خانوارهای مورد بررسی از موضوع اقتصاد مقاومتی مطلع بودند اما ارتباط معنی داری بین بازیافت مواد و اطلاع آنها از موضوع اقتصاد مقاومتی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به آگاهی بسیار اندک سرپرستان خانواده ها در رابطه با موضوع اقتصاد مقاومتی و ضعف عملکرد آنان در خصوص مقوله بازیافت مواد زائد ایجاب می کند تا مسئولین با اتخاذ تدابیر و برنامه هایی در جهت ارتقاء آگاهی و افزایش مشارکت شهروندان پیرامون موضوعات اجتماعی بکوشند.
    کلیدواژگان: بازیافت، پسماندهای خانگی، اقتصاد مقاومتی، آگاهی، عملکرد
  • آرزو فلاحی*، بابک نعمت شهربابکی، معصومه هاشمیان صفحات 147-155
    زمینه و هدف
    سلامت معنوی به عنوان یکی از مهم ترین ابعاد سلامت، یکپارچگی و تمامیت فرد را تعیین می نماید و نقش اساسی در افزایش بهره وری، انگیزه و توان افراد به ویژه دانشجویان دارد. هدف مطالعه حاضر تبیین تجارب دانشجویان فارغ التحصیل از وضعیت سلامت معنوی و مهارت های مرتبط با آن طی دوران تحصیل بود.
    روش و
    مواد
    این مطالعه کیفی با استفاده از رویکرد آنالیز محتوا در سال 1395 انجام شد. از طریق نمونه گیری هدفمند تجارب 15 دانشجوی فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی کردستان در خصوص وضعیت سلامت معنوی و مهارت های مرتبط به آن طی دوران تحصیل بررسی شدند. معیارهای ورود شامل تمایل جهت شرکت در مطالعه، دانشجویانی که بیش از یک هفته از فارغ التحصیلی آنان نگذشته و توانایی صحبت کردن به شیوه روان و سلیس بود. داده ها از طریق مصاحبه فردی و گروهی عمیق نیمه ساختار، مشاهده، یادداشت برداری و بحث گروهی جمع آوری شده ضبط و تایپ و به روش آنالیز محتوا تجزیه و تحلیل گردید. معیارهای اعتبار، ثبات، تایید و انتقال جهت صحت و استحکام داده استفاده شد.
    یافته ها
    15 مشارکت کننده شامل 10 زن و پنج مرد با دامنه سنی23 تا 36 سال در این مطالعه شرکت کردند. از تجزیه و تحلیل داده ها چهار طبقه «تقویت ویژگی های درون فردی»، «بهبود مهارت های ارتباطی»، «عدم ارتقاء ویژگی های درون فردی» و «عدم ارتقاء ارتباط با محیط پیرامون» استخراج شد.
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد که دانشگاه می تواند خود پنداره دانشجویان را تغییر داده و افرادی مسئولیت پذیر، هدفمند، دارای اعتماد به نفس و با اراده پرورش دهد. از طرفی اگر دانشگاه در حمایت های اجتماعی خود نسبت به دانشجو ضعیف عمل کند هویت اجتماعی و شخصیتی او رشد و ارتقاء نخواهد یافت.
    کلیدواژگان: گاه، دانشجویان، سلامت معنوی، تحلیل محتوا
|
  • Shahla Orojloo, Anahita Khodabakhshi Koolaee* Pages 101-110
    Background And Objective
    The phenomenon of female-headed households is a social reality, that it can be seen today in most countries due to the various reasons. Female-headed households are the most vulnerable members of society. Therefore, the aim of current study was to compare the personality traits and hope among female-headed households with and without trend towards remarriage.
    Materials And Methods
    This study is a descriptive comparative research. The 140 female-headed households (25-50 ages) with tendency towards marriage (n=70) and without tendency towards marriage (n=70) were chosen through cluster simple in Tehran in 2015. The measuring instruments are State Hope Scale Snyder (1991) and NEO Five-Factor Inventory (FFI-NEO). Data was analyzed utilizing t independent.
    Results
    The results showed that there was significant difference between neuroticism (P=0.047), extraversion (P=0.006), openness (P=0.001) female-headed households with and without tendency towards marriage. Additionally, the significant difference was not observed between agreeableness (P= 0.88), conscientiousness (P= 0.149) and hope (P= 0.65) among female-headed households with and without tendency towards marriage.
    Conclusion
    These findings indicated there was a more tendency towards marriage in femaleheaded households with extraversion and openness and female-headed households with the neuroticism has less tendency towards marriage. Hence, it should be considered the educational program to enhance the extraversion and openness remarriage among female-headed households in order to change the attitude towards and finally to reduce social and individual problems.
    Keywords: Personality traits, Hope, Female, headed households, Remarriage
  • Mojtaba Raji, Mohammad Firozbakht, Somayeh Bahrami, Yaghob Madmoli, Nosrat Bahrami* Pages 111-118
    Background And Objective
    Nursing students are exposed to clinical environmental stresses in addition to educational environmental stresses. The aim of this study was to assessment of clinical stressful factors among Academic Students of Nursing and Operating Room of Dezful University of Medical Sciences in 2015.
    Materials And Methods
    This study was a description-analytical study with 234 students of nursing and operation room up to two semesters for enrolled. Data was using a self-made researcher Questionnaire consisted of demographic information and clinical stressful factors. Data analysis was performed by descriptive and inferential statistics using SPSS-PC (v.20).
    Results
    The findings showed that the main stressors in students of nursing and operation room were unpleasant emotions and least stressful areas were interpersonal communication in a clinical environment. The results showed that the average score of the field of education and humiliating experiences using Spearman correlation test (P=0/045) (r=0/16).
    Conclusion
    Study showed, the mean stress is the moderate level. Stressful areas obtained in the four areas of personal communication, clinical practice stressful, unpleasant feelings and humiliating experience that fortunately, in many cases reform and change.
    Keywords: Stressful factors, Clinical, Academic Students, Nursing, Operating Room
  • Sayed Hadi Sayed Alitabar, Roya Hamidi, Saeid Ghanbari *, Ali Zadeh Mohammadi, Mojtaba Habibi Asgarabad Pages 119-126
    Background And Objective
    Premarital sex in big cities like Tehran, has increased significantly and could also have an impact on future relations people after marriage. The main objective of this study was to compare marital satisfaction and sexual satisfaction in married men with and without a history of premarital sex.
    Materials And Methods
    This research was causal-comparative. The population of this study consists of all married men less than 45 years in Tehran. 144 married men in Tehran were selected by convenience sampling method. To collect the data, Kansas marital satisfaction and Enrich sexual satisfaction subscale were used. Independent sample t test were used for data analysis.
    Results
    The results showed that marital satisfaction in married men with a history of premarital sex other than with current wife with a mean (SD) 15.6 (4.1) is less than men with no history of 17.6 (3.5) (P
    Conclusion
    This research suggests that married men with a premarital sexual history with other partners, have lower marital satisfaction and sexual satisfaction
    Keywords: marital satisfaction, sexual satisfaction, premarital sex
  • Morteza Jahanshahloo, Shahram Mohammadkhani *, Hamid Amiri, Afagh Fakhari, Sepideh Hoseini Pages 127-137
    Background And Objective
    University students are among vulnerable groups to tendency towards substance use. Accordingly, this study aimed to investigate the role of personal, familial, and social risk and protective factors in the prediction of tendency to this behavior among students.
    Materials And Methods
    This descriptive correlational study was carried out on 431 students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences who were selected by convenience sampling. Data were collected by Risk and Protective Factors Inventory (RPFI) and Youth Risk Taking Scale (YRTS) and then, were analyzed by Pearson correlation method and stepwise multivariate regression.
    Results
    Data analysis using Pearson Correlation Coefficient showed significant relationships between personal (e.g. attitude towards substance use and tendency to drug use; r=0.6, P
    Conclusion
    In conclusion, current results indicated that a series of individual, familial, and social factors affect tendency towards substance use among students. Accordingly, identifying vulnerable students using suitable screening tests and providing them with primary prevention programs is of the utmost importance.
    Keywords: Substance Use, Personal factors, Familial Factors, Social Factors
  • Aram Tirgar *, Zahra Aghalari Pages 138-146
    Background And Objective
    In the current situation, it seems that municipal solid waste recycling despite hygienic, economic and environmental aspects is important from sociopolitical aspect. The aim of this study was to determine waste recycling condition and the knowledge of households about resistive economics, as an action along with a policy.
    Materials And Methods
    This descriptive and cross-sectional study was conducted among 330 family of Amirkola city in Mazandaran province during 2013. The samples were collected from 33 regions using cluster sampling method. The data was collected by means of researcher-made data collection sheet and analyzed using descriptive statistical indices and Chi- square test, and p
    Results
    The results showed that the mean (SD) of age were 39.1 (10.9) years and 176 (53%) female. More than half of households (56.9%) were recycling municipal solid waste (plastic, paper, glass, and food residue) which the share of plastic, and paper were the highest. Only 59 (29%) were familiar with resistive economics, but there was not any significant relation between waste recycling and their awareness of resistive economics.
    Conclusion
    The limitation of knowledge about resistive economics, and their weakness of practice about waste recycling imply that the authorities should have definite programs in order to increase family information and participations in social issues.
    Keywords: Recycling, Waste, Resistive economics, Knowledge, Practice
  • Arezoo Fallahi*, Babak Nemat Shahrbabaki, Masoumeh Hashemian Pages 147-155
    Background And Objective
    Spiritual health as one of the most important aspects of health, determines a person's integrity and has important role in increasing productivity, motivation and ability of individuals especially students. The purpose of this study was exploring graduate students’ experience of spiritual health status and related skills during study.
    Materials And Methods
    This research was done through content analysis approach in 2016.15 graduate student's were investigated via purposeful sampling. Experiences of Kurdistan University of Medical Sciences about spiritual health status and related skills during study was evaluated. Inclusion criteria were including willingness to participate in the study, students who were graduated in the recent week of study and had ability to speak fluently. Data was gathered using individual, group in-depth semi-structured interviews, observation, and field note. Interviews recorded, typed, and analyzed using content analysis method. Criteria such as credibility, dependability, confirmability and transferability were used to rigor and trustworthy of data.
    Results
    15 participants, including 10 women and five men aged between 23 and 36 years participated in this study. The analysis of qualitative data resulted in four major themes “strengthening interpersonal characteristics", "Improving communication skills", "Lack of intrapersonal characteristics promotion", and "lack of improving relationship with the environment".
    Conclusion
    The results of the study showed that universities can change student's self-concept and raise who are responsible, purposeful, self-confident and determined. On the other hand, if the university had poor performance on student's social protections, student's personal and social identity will not grow.
    Keywords: University, Students, Spiritual Health, Content Analysis