فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام
پیاپی 27 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امین رضا توحیدی*، مصطفی پیرمرادیان صفحه 7
    پیشی گرفتن اهداف سیاسی بر علایق و آرمان های دینی در امر حج و زیارت توسط خلفای عباسی موضوع مقاله حاضر است. این امر در حالی است که جد این خاندان یعنی عباس بن عبدالمطلب و فرزندانش، به دلیل جایگاه خود در حج، یعنی منصب سقایت، دارای نقشی مهم در برگزاری این فریضه دینی معرفی می شوند؛ و بنی عباس در رقابت با کسانی که مشروعیت را از آن خود می دانستند، چون علویان و دیگران، می توانستند از این واقعیت بهره برداری کنند و نکردند. در حالی که در بهره برداری از مسئله وراثت در امانت بیش تر کوشیدند.
    این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی چرایی این امر را مورد بررسی قرار می دهد . در این پژوهش مشخص می گردد که وجود موانع نظری و واقعیاتی که گاه ریشه در مهم ترین متون دینی مسلمین چون قرآن کریم داشته و گاه به سوابق عباس و خاندان او مرتبط هستند؛ علل اصلی این کم توجهی عامدانه به جایگاه عباس در حج و عدم مشروعیت طلبی از آن هستند؛ و چنانکه خواهیم گفت، آنان شیوه بهره گیری از حج و زیارت را نیز تغییر دادند.
    کلیدواژگان: بنی عباس، عباس، خلافت، سیاست، حج، زیارت، سقایت، سدانت و عمارت
  • بهناز کیباخی، فاطمه جان احمدی صفحه 29
    بررسی و نقد نخستین آثار اسماعیلی ازآن جهت ضروری است که اولا ورود ما را در عرصه های معرفتشناختی و هستیشناختی اسماعیلیان نخستین، میسر می سازد و ثانیا دلایل پیدایش آثار کلامی را در دوره های بعد آشکار میکند. این پژوهش توصیفی - تحلیلی موید آن است که آثاری که در ابتدا حاوی جهان بینی و مفاهیم معرفتی مکتب اسماعیلی است در نیمه سده سوم به سرعت با رویکرد تاویلی در فرجام شناسی و توجه به نظام ادواری ناطقان، به اثبات مشروعیت حکومت جدیدالتاسیس فاطمی میپردازد. این آثار در دوران تثبیت نظام فاطمیان (نیمه سده چهارم) با تعدیل رویکرد تاویلی و بسط روش های عقلانی، راه را برای تحولات اجتماعی - فرهنگی فاطمیان در دوره های بعد و رشد تولیدات کلامی گشود.
    کلیدواژگان: اسماعیلیان نخستین، نظام ادواری ناطقان، معرفت شناسی، هستی شناسی، تاویل
  • حسن حضرتی، صباح قنبری* صفحه 57
    موضوع این مقاله، نقش سیاسی و اجتماعی طریقت قادریه در کردستان عراق (1350-1337 ق. 1931-1918م.) است. این طریقت و مخصوصا شاخه برزنجی آن بعد از سقوط امارت بابان در 1851 م. فرصت یافت تا نتیجه چند سده فعالیت خود را به معرض آزمون بگذارد . سرانجام در فاصله سال های 1918 تا 1931 م. بالاترین رده های سیاسی به تشکیلات درویشی قادریه رسید. پرسش اساسی این مقاله این است که چرا طریقت درویشی قادریه توانست در کردستان عراق به مرکزیت سیاسی و اجتماعی برسد؟
    مقاله حاضر با رویکرد جامعه شناسانه و با بهره گیری از نظریه همبستگی اجتماعی امیل دورکیم، درصدد پاسخ گویی به این پرسش است. محققان با بررسی منابع اصلی طریقت قادریه، تلاش کرده اند نشان دهند که این تشکیلات منظم درویشی با ایجاد همبستگی اجتماعی در جامعه بحران زده کردستان عراق توانست به بالاترین مرتبه سیاسی و اجتماعی برسد.
    کلیدواژگان: کردستان عراق، طریقت قادریه، نقش سیاسی، شیخ محمود برزنجی، انگلیس
  • سید احمد رضا خضری، عبدالله فرهی* صفحه 79
    مهمترین نقطه عطف تطور مفهومی علم در تاریخ عرب را می توان گذر از عصر جاهلی به عصر نبوی دانست. درواقع دین جدید که در مدینه بنیان یافت، نیازمند علم جدید بود تا به آن مشروعیت بخشد و البته این تحول درگذر از جامعهای بتپرست به جامعه ای توحیدی رخ داد. ازاین رو مفهوم علم نیز دقیقا در جهت همین دو ویژگی بارز این دو جامعه قبیله گرا و ایمان ی تغییر یافت. مهمترین منابع موجود برای بررسی چنین تحولی، قرآن و اشعار منسوب به عصر جاهلیتاند که ضمن بررسی محتوایی آن ها میتوان تطور مفهومی علم را در این دو دوره تا حد زیادی تبیین کرد. با بررسی اشعار و روایات برجای مانده درباره این اشعار، میتوان چنین ن تیجه - گیری کرد که عرب جاهلی چهار موضوع را علم میشمرد و بر مبنای برخی روایات، صاحب این علوم را علامه میدانست: 1. ایامالعرب؛ 2. ادبیات منثور عربی؛ 3. شعر؛ 4. انساب عرب؛ اما پیامبر اکرم (ص) درگذر از عصر جاهلی به عصر نبوی تنها دانشهایی را علم دانست که همسو با اندیشه های توحیدی بود و غیر آن را ناشی از جهل برشمرد . درواقع با برداشتی کلی می توان اتصاف آگاهی های بشر به نیروی لایزال الهی را تولید علم مقدسی دانست که در عصر نبوی رخ داد، دانشی که انسان میتواند از طریق چشم، گوش و دل، آن را کسب کند. در این دوره کتابت بیش ازپیش موردتوجه قرار گرفت و مفهوم علم در جهت تفکری همگرا گسترش معنایی یافت . این موضوعی است که بر اساس روش تبینی - تفهمی در این پژوهش مورد واکاوی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: قرآن، علم، عصر جاهلی، شعر، عصر نبوی
  • محمدحسن رازنهان، ابراهیم مشفقی فر صفحه 107
    هدف اصلی این مقاله بررسی و تحلیل نقش و تاثیر عوامل دینی در کارکرد حوزه نظامی ایران عصر صفوی است. یافته های پژوهش حاضر نشان میدهد که توانمندی های عوامل دینی، هم با کار کرد نظامی صاحبان مناصب دینی نظیر صدر، قاضی فعلیت یافت و هم با نقش های نظامی خارج از چارچوب حکومتی عالمان دین بروز پیدا کرد. ملاحظات دینی صفوی ها در جنگ و صلح از جمله مولفه های تاثیر گذار دین در کارکرد حوزه نظامی بود . همچنین بهره گیری آنان از شعائر مذهبی در جنگها و مشارکت شخصیتهای دینی در فعل و انفعالات نظامی بخش دیگری از این تاثیر بود. عالمان دین در عرصه برخی نبردها و حتی فرماندهی برخی جنگها و دفاع از شهرها نقش آفریدند. در مواقعی که حاکمان و تصمیم گیران نظامی دولت صفوی از این توان به درستی بهره گرفتند، معمولا به تقویت بنیه نظامی دولت صفوی انجامید، اما در مواردی که سوءتدبیر و یا بی اعتنایی نسبت به این نیروی بالقوه وجود داشت، ناکامی هایی را در عرصه های نظامی در پی داشت.
    کلیدواژگان: حوزه نظامی، عوامل دینی، صدر، قاضی، ارتش صفوی، حکومت صفوی
  • محمد راغب* صفحه 139
    تاریخ بیهقی به عنوان یکی از مهمترین متون تاریخی ادبی بیش از هر چیزی به دلیل راستگویی بیهقی و عدم جانب داری اش ستوده شده است، اما در این مقاله بر آن هستیم تا نشان دهیم بیهقی در برخی موارد به دلایلی از گفتن بعضی مطالب خودداری کرده است . برای انجام این کار با تعدیل رویکرد روایت شناختی ژرار ژنت در زمینه زمان از روش تازهای بهره برده ایم. به ظاهر در تاریخ بیهقی رویدادها به ترتیب زمانی ارائه شده اند اما گاهی انبوه روایت های گذشته نگر و آینده نگر شکاف های زمانی جاافتاده را پر می کنند. با مطالعه روایت شناختی شکل زمانی پیچیده 522 صفحه آغازین کتاب با شکاف هایی مواجه شدیم که هیچ گونه گزارشی درباره آن ها ارائه نشده است و یا اگر گزارشی درباره آن ها وجود دارد کوتاه است و محل تامل. در ابتدا بخش مورد نظر را به 71 کلان پاره زمانی تقسیم و با استفاده از نقاط آغاز و پایان آن ها، شکاف های مورد نظر را استخراج کردهایم. آنگاه با مقایسه داده های تاریخ بیهقی و سایر متون تاریخی به تحلیل محتویات احتمالی برخی شکاف ها پرداخته ایم . در پایان به رابطه شکاف های زمانی و اعتبار راوی توجه مختصری کرده ایم و نتیجه گرفته ایم که این گزارش / تفسیر / ارزیابی ناقص یا اندک، اعتبار روایی بیهقی را تاحدودی مخدوش می سازد.
    کلیدواژگان: تاریخ بیهقی، شکاف زمانی، اعتبار راوی، کلان پاره، ترتیب، نابهنگامی
  • مهدی رفعتی پناه*، مجتبی عزیزی صفحه 175
    تغییر دین در ایران، همواره از مسائل مهم و مورد توجه محققان بوده است؛ زیرا این نوع از تغییر، خود زمینه ساز تغییرات عمده در ساختارها و نهادهای اجتماعی، فرهنگی و حتی سیاسی بوده است. گرایش به شیعه در ایران نیز از موضوعاتی است که همواره بحث ها واختلاف نظرهایی را بین پژوهشگران سبب گردیده و نظرات مختلفی درباره این موضوع بیان شده است. این پژوهش درصدد است تا به نقش سازمان وکالت در تغییر دین در ایران بپردازد و ضمن نشان دادن وضعیت نظم جامعه ایرانی در دوره ساسانی، به ساز وکار تغییر دین در قرون اولیه اسلامی و بهره برداری سازمان وکالت از این وضعیت بپردازد؛ لذا با استفاده از نشانه هایی که دال بر فعالیت سازمان وکالت در مناطق مختلف ایران است، نشان خواهد داد که سازمان وکالت از طریق اقدامات و مواجهه فرهنگی و با تمرکز بر روستاها، منجر به گسترش شیعه در ایران گردید.
    کلیدواژگان: تغییر دینی و اجتماعی، سازمان وکالت، شیعه، ایران
|
  • Aminreza Tohidi *, Mostafa Pirmoradian Page 7
    The dominance of political interests over religious ideals in holding Hajj pilgrimage by Abbasid Caliphs is in the concentration. This is where, according to the history, the great ancestor of Abbasids, Abbas ibn Abdulmattallib and his children are introduced as great honorable figures in Hajj pilgrimage for serving water for the pilgrims (Saqayat). Bani-Abbas then should have made it as a privilege over the other claimants for ruling legitimacy such as Alids and others, however the Abbasids rather preferred to took advantage of inheritance matter. Applying descriptive analytical approach, this research is after the reasons of this fact. The findings show that some theoretical and functional obstacles relevant to the facts rooted in the Quran or Abbas’s reputation had been in concern. They deliberately paid almost no attention to Abbas’s position in Hajj neither did they claim for his legitimacy. They also manipulated the pilgrimage policy according to this research.
    Keywords: Bani Abbas, Abbas, ruling, policy, Hajj, Ziyart, Saqayt, Sedant, construction
  • Fatemeh Jan Ahmadi*, Behnaz Keybakhi Page 29
    A study on early writings of Ismailis is pivotal for two reasons: first it would lead us to understand the Ismaili epistemology and ontology in early days and second it would provide us with the reasons of generating the theological works in later Ismailis. Taking descriptive analytical approach, this research approves that early Ismaili works with the theme of Gnostic cosmology were soon transformed to some legislative works aiming Fatimid legitimacy in the mid third century A.H. This was by the means of ta’wil or exegesis in Ismaili eschatology and their view of cyclical system in history. In the mid fourth century along with the stability of Fatimid administrative power, the Ismaili works show sort of moderation in implementing ta’wil but taking more rational approach instead. This improvement contributed to the Fatimid cultural- sociological development as well as generating invaluable theological works.
    Keywords: Early Ismailis, the cyclical system of apostles, epistemology, ontologyexegeses
  • Hassan Hazrati, Sabah Ghanbari* Page 57
    In this paper the socio- political role of Qaderieh Tariqat resided in Kurdish Iraq (1918- 1931) has been studied. Qaderieh, specially Barzanji branch survived after the decline of Baban administration in 1851 to put its long desire into trial. They could ultimately succeed to take the highest political position in 1918- 1931. The main question is why could the Qaderieh Dervishi Tariqat reach to the central point of power in Kurdish Iraq? Taking sociological approach by applying Durkhim’s social solidarity theory and studying on original resources, the research approves that Dervishi well- established organization would not have been able to succeed if they had failed to build social solidarity within the crisis-ridden Kurdish society.
    Keywords: Kurdish Iraq, Qaderieh Tariqat, political role, Sheikh Mahmoud Barzanji, England
  • Ahmadreza Khezri, Abdollah Farrahi* Page 79
    The most important milestone in the evolution of the concept of Science in Arab history is a transition from the age of ignorance to the prophetic era. In fact, the new religion that was founded in Medina required new science to legitimize it. This evolution occurred in transition from a pagan to monotheistic society. Hence the concept of Science changed exactly in line with the same two features of the clan-oriented and faith community. The main sources for the study of such a change are the Quran and the poems attributed to the Age of Ignorance. Then by examining the content we would be able to explain the conceptual evolution of science in this duration. By examining the extant poetry and relevant narratives about it, there seems that ignorant believed that sciences are collected in four subjects and the owner of these sciences should be called ‘Allāmah. The four sciences are: 1- Wars (Ayyam ul-Arab) 2- Arabic prose literature 3- Poetry 4- Genealogy. But the holy prophet (pbuh) believed that the only knowledge is the science that is in conformity with monotheism. He excludes the other sciences for they have come from ignorance. In fact, in an overview, the human acknowledgment to the eternal power of God is a sacred science which occurred only in the prophetic era; a knowledge that could be obtained by eyes, ears and heart. In this period, Arab put more concern on Writing and the concept of science developed through the convergence of thoughts. This theme will be analyzed in this study on the base of explaining- understanding method.
    Keywords: science, ignorance age, poetry, the era of the Prophet, the Quran
  • Mohammad Hassan Raznahan, Ibrahim Moshfeghifar Page 107
    The main objective of this paper is to analyze the impact of the religious factors in Iran’s Safavid military efficiency. The findings of this study suggest that the military efficiency was positively affected by some religious figures like “Sadr” and “judge” as well as clergy men even in some informal activities. Safavid religious concerns in war and peace had a great impact on military efficiency. The effective use of religious symbols in wars as well as the participation of clergies and leading the battles by religious scholars was among the religious efficiency factors in military. Whenever Safavid were aware of this powerful potential and put it forward, the military morale was in the zenith. Otherwise in case of negligence or underestimating the religious figures, they were doomed to the failure.
    Keywords: Military efficiency, Religious factors, Sadr, Judge, Safavid military, Safavid
  • Mohammad Ragheb* Page 139
    Tarikh_i Bayhaqi as an important text in the history of Persian literature is mostly admired for a truthful and impartial narration of history. Nevertheless in this article we try to show that in some cases Bayhaqi has neglected deliberately to mention some topics. In ordre to broach the subject we are using nuanced and sligtly modified version of Gerard Genette’s narratological approch to time. Apparently Bayhaqi presents events respecting a linear ordre of time, but the mass of flashback and flashforward narratives sometimes fill chronological gaps. In the first half of the book, a narratological study shows some gaps which are covered with no or a short and uncertain report. In this investigation first we divided the text to some large pieces and discovered the gaps focusing on the beginning and the end of the time laps. Then we compared Bayhaqy’s data with other historians and analyzed probable contents of some gaps. Finally we studied the relation of time gaps and narrator reliability. The findings show that the report, interpretation or sometimes poor evaluation has slightly tarnished Bayhaqi’s reliablity.
    Keywords: Tarikh, i Bayhaqi, Chronological gap, Narrator reliability, Order, Anachrony
  • Mahdi Rafatipanah*, Mojtaba Azizi Page 175
    Changing religion in Iran has always been important issues to the attention of researchers, Because this type of change itself creates major changes in social, cultural and even political structures and institution. Tendency to Shiite in Iran always causes arguments and disagreements between researchers and different views were expressed on this issue. This study seeks to address the role of the advocacy Organization(sazman e vekalat) in the change of religion in Iran. Also this study tries to show social order in Sassanid, besides representing the mechanism of religion change in Iran and utilization of advocacy Organization from this situation. Therefore, by the use of signs that indicate the activity of advocacy organization in different regions of Iran, will show that the advocacy organization by cultural confrontation and with focus on villages leaded to the spread of Shiite in Iran.
    Keywords: advocacy Organization(sazman e vekalat)_Shiite_Iran