فهرست مطالب

روانشناسی سلامت - پیاپی 19 (پاییز 1395)

فصلنامه روانشناسی سلامت
پیاپی 19 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا اقا یوسفی، مهدی دهستانی، شیدا شریفی ساکی صفحه 5
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر بخشی آموزش شناختی-رفتاری بر کاهش خستگی سرطان در زنان مبتلا به سرطان پستان بود.
    روش
    از بین مراجعین بیمارستان امام خمینی (تهران در سال 1392) 30 نفر انتخاب و به دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) به صورت تصادفی منتسب شدند. گروه ها قبل از آموزش و پس از آموزش به مقیاس خستگی ناشی از سرطان اوکمیاما و همکاران (2000) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل نتایج از تحلیل کوواریانس چند متغیری استفاده شد .
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد بین دو گروه در مولفه های خستگی سرطان تفاوت معناداری وجود دارد، به طوری که میانگین گروه آزمایش پس از آزمایش کاهش معناداری داشت.
    نتیجه گیری
    از بررسی یافته ها می توان این گونه نتیجه گیری کرد که با توجه به تغییراتی
    که آموزش شناختی رفتاری در نگرش و شناخت ایجاد می کند به نظر می رسد که می تواند نقش موثری در ایجاد تصور مثبت در بیماران مبتلا به سرطان و کاهش خستگی آنها داشته باشد.
    کلیدواژگان: خستگی سرطان، درمان شناختی، رفتاری، سرطان پستان
  • بلقیس روشن صفحه 18
    هدف
    آسیب کلامی در سالمندان مبتلا به آلزایمر از ارتباط آنها در موقعیتهای اجتماعی می کاهد. این پژوهش کلام توصیفی بیماران مبتلا به آلزایمر و سالمندان سالم را مقایسه میکند .
    روش
    این پژوهش از نوع علی- مقایسه ای )پسرویدادی( است. جامعه ی مورد بررسی سالمندان سالم و سالمندان مبتلا به آلزایمر شهر تهران است. نمونه گیری از موارد در دسترس صورت گرفت. نمونه شامل 02 سالمند بیمار و 00 سالمند سالم بود که با توجه به سن، تحصیلات، جنسیت، و تک یا دوزبانگی همتاسازی شدند. برای تحلیل کلام از سنجش های مختلف، و برای تحلیل آماری از آزمون یومن ویتنی استفاده شد.
    یافته ها
    بیماران مبتلا به آلزایمر در چهار سنجش کلامی مفاهیم نامرتبط (p=0.001)، گفته های ناتمام (P>0.001)، پیوندهای نادرست (P=0.007)، و پیوندهای درست (P=0.031) نسبت به سالمندان سالم ضعیف تر عمل کردند.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که کلام بیماران از لحاظ ساختاری و محتوایی آسیب
    دیده است. افزایش گفته های ناتمام، مفاهیم نامرتبط و پیوندهای نادرست در کلام سالمندان مبتلا به آلزایمر همراه با کاهش تعداد پیوندهای درست منجر به اختلال کلام بالینی در آلزایمر میشود
    کلیدواژگان: خستگی سرطان، درمان شناختی، رفتاری، سرطان پستان
  • محمد بابامیری، عبدالکاظم نیسی، نسرین ارشدی، آزیتا ظهیری، شهریار شهرویی صفحه 32
    هدف
    با توجه به اینکه در محیط های کاری میزان استرس شغلی و به تبع آن میزان بیماری های ناشی از استرس بسیار افزایش یافته است، بنابراین پژوهش حاضر نقش دو الگوی عدم تعادل تلاش-پاداش و تقاضا-کنترل-حمایت را در بروز علایم روان تنی در کارکنان یک شرکت در اهواز مورد بررسی قرار داده است.
    روش
    جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان یک شرکت در اهواز بودند که در سال 1392 در این شرکت مشغول بکار بودند که از میان آنها 202 نفر به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند و به مقیاس عدم توازن تلاش-پاداش، پرسشنامه محتوای شغل، و پرسشنامه ی بروز علایم روان تنی در محیط غیربالینی پاسخ دادند. ارزیابی الگوی پیشنهادی با استفاده از روش الگویابی معادلات ساختاری (SEM) و با استفاده از نرم افزارهای SPSSویراست 18 وAMOS ویراست 18 انجام گرفت. جهت آزمودن اثرهای واسطه ای در الگوی پیشنهادی نیز از روش بوت استراپ استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان دهنده برازش نسبتا خوب الگوهای پیشنهادی با داده ها بود. همچنین نقش میانجی گر تعهدافراطی در الگوی عدم تعادل تلاش-پاداش و حمایت اجتماعی در الگوی تقاضا-کنترل-حمایت در بروز علایم روان تنی مورد تایید قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، متغیرهای بکاررفته در این پژوهش و به ویژه متغیرهایی که دارای نقش میانجی بودند باید در برنامه ریزی و سیاست گذاری های سازمانی، جهت کاهش بیماری های شغلی و افزایش سلامت کارکنان، مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، محتوای شغل، عدم تعادل تلاش، پاداش، علایم روان تنی
  • سارا زندیه، محسن دهقانی، فرهاد عصارزادگان صفحه 46
    هدف از این مطالعه مقایسه کارکرد خانواده در بیماران مبتلا به سردرد با افراد سالم بود. شرکت کنندگان این پژوهش 124 بیمار (89 زن و 35 مرد) که مبتلا به سردرد مزمن و سردرد تکرار شونده بودند، که از این تعداد 69 نفر مبتلا به سردرد مزمن و 55 نفر مبتلا به سردرد تکرار شونده بودند. در گروه کنترل نیز 53 نفر از افرادی که سابقه جدی سردرد نداشتند، شرکت کردند. شرکت کنندگان این پژوهش به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه جمعیت شناختی و مقیاس سنجش خانواده (FAD) توسط این افراد تکمیل شد و آزمون تحلیل واریانس چند متغیره (مانوا) برای بررسی معنا داربودن تفاوت میانگین های سه گروه اجرا شد. نتایج نشان داد که کارکرد خانواده بین گروه کنترل و بیمار تفاوت معنی داری نشان می دهد ( 01/0> p) همچنین بین سه گروه افراد مبتلا به سردرد مزمن و غیر مزمن و گروه کنترل تفاوت معناداری در زیر مقیاس های FAD وجود داشت. نتایج آزمون تعقیبی جیمز هاول نشان داد که افراد مبتلا به سردرد مزمن نسبت به گروه کنترل (فاقد سردرد) کارکرد ضعیف تری در تمام زیر مقیاس های کارکرد خانواده داشتند. بنابراین نتیجه می گیریم خانواده های بیماران مبتلا به سردرد بخصوص سردرد مزمن دچار بدکارکردی هستند و نقش خانواده در ایجاد، تثبیت و بدتر شدن سردرد عود کننده باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد. بررسی نقش عوامل خانوادگی ما را به یافته های جالبی خواهد رساند و در فهم بیشتر ما از این اختلال پیچیده مفید واقع می شود.
    کلیدواژگان: کارکرد خانواده، سردرد مزمن، سردرد غیر مزمن
  • نوشین پیشوا، اعظم بیانلو، حمید پورشریفی، طاهره یاوری صفحه 59
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط ناگویی خلقی و کیفیت زندگی در بیماران شکایت درد و افراد سالم انجام شد.
    روش
    نمونه پژوهش شامل200 نفر (100 بیمار با شکایت درد و 100 نمونه از افراد سالم با فاصله سنی 18-60) بود که به صورت در دسترس انتخاب شدند. داده های به دست آمده از مقیاس ناگویی خلقی(TAS-20) و پرسشنامه کوتاه کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی (SF-36) با آزمون t مستقل، همبستگی گشتاوری پیرسون و رگرسیون همزمان تحلیل شد.
    یافته ها
    براساس یافته ها دو گروه بیماران و افراد سالم هم در مقیاس ناگویی خلقی و هم کیفیت زندگی تفاوت معنادار داشتند. در آزمون همبستگی نیز ارتباط بین ناگویی خلقی و کیفیت زندگی به ویژه در زیر مقیاس های مشکل در توصیف احساسات و تفکر عینی در گروه بیماران قوی تر بود.
    نتیجه-گیری: نتایج نشان داد درد موجب ارتباط قوی تر ناگویی خلقی و کیفیت زندگی می شود و بعد روانی کیفیت زندگی بیشتر از ابعاد دیگر تحت تاثیر ناگویی خلقی قرار دارد.
    کلیدواژگان: ناگویی خلقی، کیفیت زندگی، درد
  • افسانه متولی باشی نایینی، ایلناز سجادیان، محمدعلی بشارت صفحه 72
    هدف
    با توجه به اهمیت عوامل روانشناختی در بروز دردهای جسمانی، تحقیق حاضر با هدف مقایسه ذهن آگاهی و خود تنظیم گری زنان مبتلا به درد قفسه سینه غیر قلبی و زنان سالم شهر تهران انجام شد.
    روش
    تحقیق حاضر، توصیفی از نوع علی – مقایسه ای می باشد. تعداد نمونه تحقیق حاضر شامل60 بیمار زن مبتلا به درد قفسه سینه غیرقلبی بوده، که از بین مراجعه کنندگان به دو بیمارستان و کلینیک قلب به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و نمونه گروه سالم نیز شامل 60 نفر از زنان همراه و کارکنان مراکز درمانی مذکور بود که درد قفسه سینه نداشتند و ملاکهای ورود به تحقیق را دارا بودند. آزمودنی ها به دو پرسشنامه هشیاری توجه ذهن آگاهانه براون و ریان (2003) و خودتنظیم گری ایبانز و همکاران(2005) پاسخ دادند. داده های تحقیق با آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمرات ذهن آگاهی و ابعاد خودتنظیم گری (عملکرد مثبت، مهارپذیری، آشکارسازی احساسات، قاطعیت و بهزیستی طلبی)، زنان مبتلا به درد قفسه سینه غیر قلبی و زنان سالم شهر تهران دارای تفاوت معنادار است(05/0>P).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهد که ذهن آگاهی و خودتنظیم گری از سازه های مهم در رابطه با درد قفسه سینه غیرقلبی است. این نتایج تلویحات مهمی در زمینه استفاده از این سازه ها و اهمیت مداخلات رواندرمانی برای این بیماران دارد که باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، خود تنظیم گری، درد قفسه سینه غیرقلبی
  • ضحی سعیدی، هادی بهرامی احسان، احمد علیپور صفحه 88
    بسیاری از مشکلات سلامتی انسان مستقیما ناشی از انتخاب های رفتاری است ، اما معمولا افراد به روشی که به ارتقای سلامتی و طول عمر آنها منجر شود، رفتار نمی کنند. هدف این مطالعه بررسی نقش شفقت خود در رابطه ی میان خودمهارگری و رفتارهای مربوط به سلامتی است. به این منظور 127 دانشجوی روانشناسی دانشگاه تهران (45پسر و 82 دختر با سن 18 تا33سال) پرسشنامه ی 4بعدی سنجش سلامت و فرم کوتاه مقیاس شفقت خود و خودمهارگری را تکمیل کردند. یافته ها نشان داد خودمهارگری و شفقت خود با سلامت همبستگی مثبت دارند و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی، نقش تعدیل کنندگی شفقت خود را در رابطه ی خود مهارگری و سلامت نشان داد، به صورتی که در افراد با شفقت خود بالاتر، خود مهارگری پیش بین قوی تری برای سلامت بود. یافته ها با توجه به نقش شفقت خود در مراحل خودمهارگری (انتخاب هدف، پیگیری، ارزیابی هدف و تنظیم هیجانات) تبیین شده اند.
    کلیدواژگان: سلامت، خودمهارگری، شفقت خود، اثر تعدیل کننده
|
  • A.R. Aghayousefi, M. Dehestani, S. Sharifi Saki Page 5
    Objective
    the aim of the present study was to investigate effectiveness of cognitive – behavioral education on reduction of exhaustion of cancer in women suffering from breast cancer.
    Method
    30 people were chosen among clients of Imam Khomeini hospital ( of Tehran in 1392 ) and were randomly assigned to two groups , experiment group (15 people ) and control group. Groups before education and after education responded to cancer fatigue scale (Okuyama, et al., 2000). To analyze the results, the staistical metods of multivariate covariance analysis was conducted.
    Results
    The results showed , there is a meaningful difference between both groups in components of exhaustion of cancer , so that average of test group had a meaningful reduction after test .
    Conclution: In view of changes that cognitive – behavioral education make them in attitude and cognition, it seems that it can have an effective role in making positive imagination in patients suffering from cancer and reducing their fatigue.
    Keywords: cancer_related fatigue_cognitive – behavioral therapy_breast cancer
  • B. Roshan Page 18
    Objective
    Discourse disorders of elderly people with Alzheimer’s disease affect their ability to communicate and participate in social interaction. This research compares descriptive discourse among elderlies with Alzheimer’s disease and healthy elderlies.
    Methods
    The method applied in the present study is ex post facto. Patients with Alzheimer’s disease and the healthy elderlies of Tehran made the research population. To control the effective variables, 20 patients were matched with 22 healthy elderlies on the basis of age, education, gender, and being monolingual or bilingual. Different assessments were done for discourse analysis. U Man Whitney Test was used to analyze the data.
    Results
    Patients with Alzheimer’s disease, performed weaker than the healthy aged control group in four measures that derived from discourse, which consist of false concepts (p=0.001), endless utterances (P>0.001), false conjunctions (P=0.007), and true conjunctions (P=0.031).
    Conclusion
    Results indicate that discourse of elderlies with Alzheimer’s disease was impaired in structure and content. Increase of False concepts, endless utterances, and false conjunctions, with decline of true conjunctions result in clinical discourse disorder in Alzheimer’s disease.
  • Mohammad Babamiri Page 32
    Purpose
    With respect to increase of job stress and disease that arise from stress in work environments, purpose of this study was investigated the role of effort-reward imbalance and demand-control-support model in accession of psychosomatic symptoms at staff of a company in Ahwaz.
    Method
    The statistical population comprised of all personnel of a company in Ahwaz who worked at 1392. The sample consisted of 202 employees, who were selected by simple random sampling method and answered to the effort-reward imbalance, job content, and psychosomatic symptoms in nonclinical context questionnaires. Fitness of the proposed model was examined through structural equation modeling (SEM), using SPSS-18 and AMOS-18 software packages. The indirect effects were tested using the bootstrap procedure.
    Results
    Findings indicated that the proposed model fit the data properly. Also mediating role of overcommitment in effort-reward imbalance model and mediating role of social support in demand-control-support model were confirmed.
    Conclusion
    With respect to the results, variables that apply at this study, special variables that had a mediating role should be regarded at schedules to reduce job ills and increase of staff health.
    Keywords: Job Stress, Job Content, Effort, Reward Imbalance, psychosomatic symptoms
  • Sara Zandieh Page 46
    The aim of this study was to compare and evaluate family functioning in families with a member suffering from headache and families without this situation. The participants in this study were 124 patients who were suffering from recurring headaches and chronic headaches, 69 patients had chronic headache and 55 patients suffering from recurring headaches. In the control group, there was 53 individuals had not a history of severe headaches. Participants of this study who chose in neurology clinics was sampled as in access participants. They complete demographic questionnaire and Family Assessment Device (FAD), and MANOVA (multivariate analysis of variance) test performed for this goal. Results showed that there was significant difference between chronic headache, non-chronic headache, and control group (p .
    Keywords: family function, chronic, non, chronic headache
  • Nooshin Pishva, Azam Bayanlou, Hamid Poursharifi, Tahereh Yavari Page 59
    Aims: The present study was conducted to investigate the relationship between alexithymia and quality of life in patients with clinical pain complain and healthy people.
    Method
    The study sample consists of 200 participants (100 patients with pain complain and 100 healthy people between 18-60 years old) which were selected at convenience. Data were collected by the Toronto Alexithymia Scale (TAS-20) and the 36-Item Short-Form Health Survey (SF36) and analyzed by independent samples t test, Pearson moment correlation method and Enter regression.
    Results
    Based on the findings, the two groups of patients and healthy participants were significantly different both in alexithymia scale and quality of life. Also correlation between alexithymia and quality of life in patients was stronger, particularly in difficulties describing emotions and external-oriented thinking subscales.
    Conclusion
    Results showed that pain causes strong relationship between alexithymia and quality of life; and the mental aspect of quality of life is more affected by alexithymia than others.
    Keywords: Alexithymia, Quality of Life, Pain
  • Afsaneh Motovalli Naeni, Mohammad Ali Besharat Page 72
    Objective
    Considering to significance of psychological factors in occurrence of physical pain, the current research has been conducted for the purpose of comparing mindfulness and self-regulation in women with non-cardiac chest pain and normal in Tehran city.
    Method
    The methodology of this research was causal-comparative design. Hence, the research sample including 60 non-cardiac chest pain diagnosed women among referrals of two hospitals and cardiac clinics were selected by accessibility sampling Method and the sample of the healthy group also including: 60 women of accompanying the patients and the personnel of mentioned hospitals without any chest-pain who have certain criteria to participate in research. The subjects responded to two questionnaires including mindful attention awareness scale (Brown & Ryan, 2003) and Self-regulation scale (Ibanez & etal). Research data were analyzed by multi variables Covariance analysis test.
    Results
    The results of analysis demonstrated significant difference in average values of mindfulness, self-regulation and its components contain positive action, controllability, expression of feeling ,assertiveness & well-being seeking between women with non-cardiac chest pain and normal (P
    Conclusion
    These findings showed that mindfulness and Self-regulation has relationship to non-cardiac chest pain. These results have important implications about these structures and importance of therapeutic interventions for these patents.
    Keywords: Mindfulness, Self, regulation, Non, cardiac chest pain
  • Zoha Saeedi, Hadi Bahrami Page 88
    Many health problems arise directly from people`s behavioral choices, but people often do not behave in ways that could improve their health and extend their lives. The purpose of this study is to explore how self-compassion may play a role in relationship between self-control and health. To do so, 127 students (45 males and 82 females) of the university of Tehran filled four-dimensional measure of health questionnaire and short form of self compassion and self-control scales. The results revealed that self-compassion and self-control were correlated positively with health and the result of hierarchical regression analysis showed the moderating effect of self-compassion on the relationship between self-control and health. So that, in the higher level of self compassion, self control was a better predictor of health. These results are discussed in terms of the role of self compassion in the stages of self control (setting goals, taking action, evaluation and emotion regulation ).
    Keywords: Health, Self, Control, Self, Compassion, Moderator effect