فهرست مطالب

پژوهشنامه تربیتی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 46، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سهیلا حاجیلو، عبدالله شفیع آبادی صفحه 1
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی مشاوره گروهی مبتنی بر مداخلات شناختی-رفتاری (CBT) بر کنترل خشم دانش آموزان دختر سال اول دبیرستان بود. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه مورد مطالعه، کلیه دانش آموزان دختر پایه اول دبیرستان های منطقه 19 شهر تهران بودند. نمونه باتوجه به نمونه گیری هدفمند انتخاب و سپس به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند (هر گروه 15 نفر). آزمودنی های گروه آزمایش، در 8 جلسه 90 دقیقه ای (به صورت یک جلسه در هفته) تحت مداخله شناختی-رفتاری قرار گرفتند. گروه کنترل هیچگونه مداخله ای دریافت نکردند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه خشم اسپیلبرگر بود که برای دو گروه، به صورت پیش آزمون و پس آزمون اجرا گردید. داده های به دست آمده با استفاده از روش های آماری کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که کنترل خشم در آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری افزایش یافت.
    کلیدواژگان: خشم، درمان گروهی شناختی، رفتاری
  • محمدرضا سعدی، سریه جلیلی، احسان عظیم پور صفحه 21
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه رضایت شغلی با بکارگیری راهبردهای آموزشی و انضباطی معلمان است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه این پژوهشمعلماندورهابتدایی،دوره اول و دوم متوسطهشهرستان چایپاره در استان آذربایجان غربیبود که از این تعداد201معلم(117نفرمردو84نفرزن) به روش نمونه گیری طبقه ای انتخابشدند.برای گردآوری داده ها از رضایت شغلی مینه سوتا(MSQ)(1951)، پرسش نامه های راهبردهای آموزشی عظیم پور(1393) و راهبردهای انضباطی عظیم پور(1393) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش های آمار استنباطی همبستگی پیرسون و رگرسیونچندگانه گام به گام استفاده شد. نتایج پژوهش نشان دادرابطه مثبت و تقریبا بالایی بین رضایت شغلی درونی با متغیرهای راهبردهای آموزشی و انضباطی معلمان وجود دارد و رابطه رضایتشغلی بیرونی با متغیر راهبردهای آموزشی غیرمعنادار و با متغیر راهبردهای انضباطی رابطه ی کمی دارد. همچنیننتایج نشان داد براساس انواع رضایت شغلی معلمان می توان بکارگیری راهبردهای آموزشی و انضباطی را پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، راهبردهای آموزشی و انضباطی، معلمان
  • فاطمه صغری سینا، ابوالقاسم بریمانی، رشید ظاهری صفحه 39
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر تعالی سازمانی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری بوده است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی از نوع زمینه یابی می باشد. جامعه آماری را کلیه 259 تن کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری تشکیل داده اند. نمونه آماری از طریق جدول کرجسی و مورگان تعداد 170 نفرکارمند به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر حسب جنسیت انتخاب شدند. در این پژوهش جهت گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است که روایی صوری و محتوایی آن توسط متخصصان مورد تایید قرار گرفته است. پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برابر 88/0 محاسبه گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داده است که هر سه بعد سرمایه اجتماعی شامل ابعاد ساختاری، ارتباطی و شناختی بر تعالی سازمانی تاثیر مثبت دارند. بعد شناختی بیشترین تاثیر را بر تعالی سازمانی دارد و ابعاد ساختاری و ارتباطی در رتبه های بعدی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، تعالی سازمانی، بعد ارتباطی، بعد شناختی، بعد ساختاری
  • غفار کریمیان پور، ازاد الله کرمی، تهمینه احمدی صفحه 51
    هدف این پژوهش بررسی نقش وابستگی به تلفن همراه در پیش بینی خودپنداره تحصیلی و اشتیاق به مدرسه در دانش آموزان دوره متوسطه شهرستان ثلاث باباجانی در سال تحصیلی 95- 1394 بود. روش انجام پژوهش، همبستگی و جامعه آماری آن تمام دانش آموزان دختر و پسر دوره متوسطه شهرستان ثلاث باباجانی بود که 210 نفر(100 پسر و 110 دختر) از آنان بر اساس روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه وابستگی به تلفن همراه هیون یونگ کو(2008)، پرسشنامه خودپنداره تحصیلی یسن چن(2004) و اشتیاق به مدرسه وانگ و همکاران (2011) استفاده شده است. روایی محتوایی پرسشنامه ها مورد تایید اساتید صاحبنظر قرار گرفته و پایایی آنها به ترتیب 81/0، 90/0 و 86/0 بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده از نرم افزارSPSS و آمار توصیفی(میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی(همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری) استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که وابستگی به تلفن همراه با خودپنداره تحصیلی (425/0- r=) و با اشتیاق به مدرسه(455/0-r =) همبستگی منفی و معناداری دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که وابستگی به تلفن همراه و مولفه های آن توانایی پیش بینی 68 درصد از تغییرات خودپنداره تحصیلی و 53 درصد از تغییرات اشتیاق به مدرسه را دارد.
    کلیدواژگان: وابستگی به تلفن همراه، خودپنداره تحصیلی، اشتیاق به مدرسه، دانش آموز
  • محمد محمدی پور صفحه 67
    هدف پژوهش حاضر، بررسی روایی عاملی و پایایی «پرسشنامه ادراک فعالیت های کلاسی»جنتری ، گابل و ریزا(2002)است. در این راستا پرسشنامه ادراک فعالیت های کلاسی بر روی 360 دانشجو(252 دختر و 108 پسر) که با روش نمونه گیری طبقه ای از بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان انتخاب شدند، اجرا شد. برای بررسی پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرانباخ و برای تعیین روایی عاملی از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد. همسو با نتایج جنتری، گابل و ریزا (2002)و کارشکی و همکاران (1388 و 1390) مطالعه حاضر نشان داد که این پرسشنامه از همسانی درونی قابل قبولی برخوردار است و ضریب آلفای کرانباخ کل آزمون 901/0 ، و در خرده آزمون های آن بین 662/0 تا 91/0 است. همچنین نتایج تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی موید آن است که ساختار پرسشنامه برارزش قابل قبولی با داده ها دارد و کلیه شاخص های نیکویی برارزش، مدل را تایید می کنند(MR=0/07 RMSEA=0/056، GFI=0/90، AGFI=0/85، CFI=0/91)). بنابراین پرسشنامه می تواند ابزار مناسبی برای ارزیابی ادراک دانشجویان از فعالیت های کلاسی باشد.
    کلیدواژگان: ویژگیهای روانسنجی، ادراک فعالیت های کلاسی، روایی عاملی، پایایی
  • سید محمد موسوی جد، خلیل زندی، افشین قاسمی صفحه 79
    هدف از این پژوهش، بررسی صلاحیت های حرفه ای اساتید دانشگاه کردستان و راه کارهای ارتقای آن بود. روش پژوهش به صورت آمیخته (کمی و کیفی) بود. در بخش کمی پژوهش، نمونه ای به حجم 374 نفر از دانشجویان، به شیوه نمونه گیری تصادفی، انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این بخش، پرسشنامه ی محقق ساخته ای بود که صلاحیت های اساتید را در دو سطح ادراکات و انتظارات و در قالب سه مولفه ی صلاحیت های شناختی، روانی حرکتی، و عاطفی اندازه گیری می نمود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کمی پژوهش از آزمون تحلیل عاملی تاییدی و الگوی تحلیل اهمیت – عملکرد استفاده شد. مهم ترین نتایج این بخش نشان داد که در مقایسه با صلاحیت های روانی – حرکتی و عاطفی، عملکرد اساتید در زمینه صلاحیت های شناختی در سطح پایین تری بوده است. در ادامه جهت شناسایی راه کارهای ارتقای صلاحیت های حرفه ای اساتید، نمونه ای به حجم 16 نفر از صاحب نظران تعلیم و تربیت به شیوه نمونه گیری هدفمند، انتخاب و از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته بررسی شدند. تحلیل محتوای مصاحبه ها نشان داد که مهم ترین راه کارهای شناسایی شده در این بخش، عبارت از تجهیز تمام کلاس های درس به سیستم هوشمند، اهمیت دادن به فعالیت های عملی دانشجویان، و توجه به تخصص اساتید در ارائه واحدهای درسی بود.
    کلیدواژگان: صلاحیت های حرفه ای، تحلیل اهمیت - عملکرد، دانشجویان، اساتید
  • حسن نظری خباز، محسن نوغانی دخت بهمنی، حسین اکبری صفحه 95
    هدف این تحقیق، بررسی رابطه بین بیگانگی از مدرسه و عملکرد تحصیلی دانش آموزان شهر خواف بود. برای این منظور، 435 دانش آموز مدارس متوسطه دوم شهر خواف به صورت تصادفی و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و به سوالاتی در زمینه بیگانگی از مدرسه پاسخ دادند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای مشتمل بر سه بعد اصلی بی قدرتی، بی هنجاری و انزوای اجتماعی استفاده گردید که پایایی به روش ضریب آلفای کرونباخ این ابعاد به ترتیب 88/0، 96/0 و 97/0 محاسبه شد. از نرم افزارهای SPSS و AMOS برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها نشان داد که بیگانگی از مدرسه با عملکرد تحصیلی رابطه منفی و معنی داری داشتند. همچنین در بررسی رابطه بین ابعاد بیگانگی از مدرسه و عملکرد تحصیلی نتایج حاکی از آن بود که بین دو بعد بی هنجاری و انزوای اجتماعی با عملکرد تحصیلی رابطه منفی و معنی داری برقرار بود، با این حال بی قدرتی با عملکرد تحصیلی رابطه مثبت و معنی داری داشت. همچنین دانش آموزان دختر و پسر بیگانگی، بی قدرتی، بی هنجاری و انزوای اجتماعی متفاوتی داشتند، بدین ترتیب که در سه متغیر بی هنجاری، انزوای اجتماعی و بیگانگی، دانش آموزان پسر نمرات بیش تری کسب کرده اند، این در حالی است که دانش آموزان دختر بی قدرتی بیشتری نسبت به دانش آموزان پسر تجربه کرده اند. در نهایت، دانش آموزان پایه های مختلف تحصیلی نمرات متفاوتی در بیگانگی از مدرسه و ابعاد آن کسب کرده بودند. بنابراین نتایج این تحقیق نشان داد که بیگانگی بیشتر از مدرسه، عملکرد تحصیلی دانش آموزان را کاهش خواهد داد.
    کلیدواژگان: بیگانگی از مدرسه، بی قدرتی، بی هنجاری، انزوای اجتماعی، عملکرد تحصیلی
  • عباس هومن، سعید اکبری زردخانه، علیرضا مرادی، سعید زندی صفحه 117
    هدف پژوهش حاضر بررسی مقایسه ای انواع تدابیر والدین دانش آموزان دارای رفتار بهنجار و نابهنجار روان شناختی درمواجهه با تعارضات بود. این مطالعه از نوع توصیفی بوده و جامعه آماری آن را کلیه دانش آموزان دختر و پسر دوره دوم متوسطه دارای رفتار بهنجار و نابهنجار روان شناختی دبیرستان های شهر تهران و والدین آن ها تشکیل می دادند. نمونه مورد مطالعه شامل 538 (278 دختر و 260 پسر) دانش آموز دارای رفتار بهنجار و 112 (72 دختر و 40 پسر) دانش آموز دارای رفتار نابهنجار از این جامعه بود که با نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس تجدیدنظرشده تدابیر تعارض و فهرست تجدیدنظرشده علائم روان شناختی بودند. یافته های پژوهش نشان داد که در هنگام بروز تعارض های خانوادگی، والدین نوجوانان بهنجار (نسبت به والدین نوجوانان نابهنجار) بیشتر از تدابیر سازنده مبتنی بر استدلال استفاده می کنند. هم چنین والدین نوجوانان بهنجار (نسبت به والدین نوجوانان نابهنجار) هنگام بروز تعارض های خانوادگی، از تدابیر غیرسازنده مبتنی بر پرخاشگری کلامی و خشونت بدنی کمتر استفاده می کنند؛ بنابراین، به نظر می رسد که احتمالا رفتار فرزندان آن دسته از والدینی که تدابیر مناسبتری در زمان بروز مشکلات اتخاذ می کنند، سالم تر و بهنجارتر باشد.
    کلیدواژگان: تعارض، رفتار، بهنجار، نابهنجار
|
  • Sohila Hajilo, Abdollah Shafiabadi Page 1
    The present study was conducted aiming at investigating the efficacy Group counseling based on cognitive-behavioral therapy, in increasing Anger management in female high school student. This study is experimental with pretest-posttest design. The studied population was all the high school of first Region 19 of Tehran. The sample was selected through purposeful sampling and then they were randomly divided into two experimental and control groups (15 persons, each). The anger management Based on cognitive-behavioral therapy program including 8 sessions of 90 minutes ((one session in a week)) basis was delivered to the experimental group. The control group did notreceive any intervention. State-Trait Anger Expression Inventory-2 (STAXI-2) (Silberberg, 1999) was administered at the pretest and post-test stage to all participations. The obtained data we reanalyzed by covariance method (MNCOVA). Results showed Anger managementin subjects of experimental group significantly increased comparing with control group.
    Keywords: angerGroup cognitive, behavior therapy
  • Mohamadreza Sadi, Saryh Jalili, Ehsan Azimpoor Page 21
    The aim of this study is Reviews Relationship job satisfaction with using instructional and disciplinary strategies by Teachers. The research method is descriptive correlational. This research society was primary school teachers, secondary first round teachers and secondary school teachers in Chaypareh city the West Azerbaijan province Out of which were selected 201 teacher (117 man and 84 woman) via stratified random sampling. For data collection was used from the Minnesota Job Satisfaction (MSQ) (1951), questionnaires instructional strategies Azimpoor(1393) and disciplinary strategies azimpoor (1393). For data analysis were used descriptive and inferential statistical methods including Pearson correlation and multiple regression step by step. The results showed there is almost high relationship positive between internal job satisfaction and the teachers instructional and disciplinary strategies variables, and the relationship between extrinsic job satisfaction variable educational strategies was not significant and has little relationship with the variable disciplinary strategies. The results also indicated that job satisfaction can to predict use of a variety of disciplinary strategies by teachers.
    Keywords: Job Satisfaction, educational, disciplinary strategies, Teachers
  • Fatemeh Sograsina, Abolghasem Barimani, Rashid Zaheri Page 39
    This study examined the impact of social capital on organizational excellence of staffs at Islamic Azad University of Sari. The study adopted an applied descriptive survey as its methodology. The statistical sample of the study comprised all employees at Islamic Azad University of Sari summing up to 259 subjects. Using Kerjecie and Morgan table, 170 employees were selected through stratified random sampling based on gender. a researcher–made questionnaire was used to collect data the face and content validity of which were determined by experts and certified professionals in the field and the reliability was estimated to be 0/88 using Cronbach's alpha. To analyze the data, descriptive and inferential statistics were used. The results of the study showed that all three dimensions of social capital including structural, cognitive and communication aspects had a positive impact on organizational excellence and the cognitive aspect had the greatest impact on organizational excellence and structural and communication aspects were placed next, respectively.
    Keywords: social capital, organizational excellence, communication aspect, cognitive aspect, structural aspect
  • Ghaffar Karimianpoor, Azad Allah Akarami, Tahmineh Ahmadi Page 51
    The purpose of the current study was to investigate the role of mobile dependency in the prediction of academic self-concept and school engagement in high school students of the Salas Babjani town during the academic year 2014-2015. The research method was descriptive correlational and the statistical population included all male and female high school students of the Salas Babajani during the academic year 2014-2015, that 210 of them(100 male and 110 female) based on stratified random sampling were selected as sample. Mobile dependency questionnaire (2008), academic self-concept questionnaire (2004) and the school engagement questionnaire (2011) were applied to gather the required data. The face and content validity of the questionnaires had been approved by the experts in the field and their reliability has been reported to be 0/81, 0/90 and 0/86 respectively. To analyze the data using descriptive statistics including mean and standard deviation and inferential statistics including Pearson's correlation coefficient and multiple regression. The findings showed a significant negative correlation between the mobile dependency with academic self-concept(r= -0/425) and school engagement(r= -0/455). The results of the regression analysis indicated that 68 percent of academic self-concept and 53 percent of school engagement can be predicted by mobile dependency and its components.
    Keywords: mobile dependency, academic self, concept, school engagement, student
  • Mohammad Mohammadipor Page 67
    The present study aims to investigate the factorial validity and reliability of a “students’ perceptions of classroom activities questionnaire” made by Gentry, Gable and Rizza (2002). In this regard, the students’ perceptions of classroom activities questionnaire was carried out on 360 students (252 girls and 108 boys) who were selected through stratified sampling method from among the students of the Faculty of Humanities at Islamic Azad University of Quchan. In order to assess the questionnaire reliability, Cronbach's alpha coefficient was used, and to determine the factorial validity, exploratory and confirmatory factor analysis was applied. In line with the results obtained by Gentry, Gable and Rizza (2002) and Karshky, et al. (2009, 2011), the present study showed that this questionnaire has acceptable internal consistency and Cronbach's alpha coefficient of the test is 0.901 and for the subtests, it is between 0.662 and 0.91. Also, the results of exploratory and confirmatory factor analysis indicate that the questionnaire structure has acceptable fit to the data and all the goodness of fit indices confirm the model (AGFI= 0.85, GFI= 0.90, RMSEA= 0.056, RMR= 0.07, CFI= 0.91). So, this questionnaire can be a useful tool for assessing students’ perceptions of classroom activities.
    Keywords: psychometric indicators, perceptions of classroom activities, factorial validity, reliability
  • Mohammad Mosavi Jad, Khalil Zandi, Afshin Ghasemi Page 79
    The purpose of this study was to examine the professional qualifications of professors and procedures of its promotion in University of Kurdistan. Research was mixed method. In the quantitative survey, a sample size of 374 students, were selected by random sampling. Data collection tools in this section was researcher made questionnaire that measured professor's qualifications in both perceptions and expectations and in the form of three components: cognitive, psychomotor, and affective. In quantitative survey, data analyzed using Confirmatory Factor Analysis and Importance-Performance Analysis. The results indicated that Compared with psychomotor and affective qualifications, professor's performance has been lower in the cognitive qualifications. Furthermore in order to identify procedures improve professional qualifications of professors, a group of 16 experts were selected through purposive sampling method and were studied by Semi-structured interviewing. Content analysis of the interviews showed that the solutions identified in this section, were including: Equipping all classes to intelligent system, Attention to practical activities of students, Attention to professors specializing in offering courses.
    Keywords: professional qualifications, Importance, Performance Analysis, Students, professors
  • Hasan Khabaz, Mohsen Noghani, Hossin Akbari Page 95
    This aim of this current research was the examination of the relationship between alienation from school and academic performance in Khaf City. For this purpose, Four hundred thirty-five (277 males and 185 females) high school student from Khaf City were randomly selected through a multi-phase cluster sampling method answered questions regarding alienation from school. Data were collected with the questionnaire consisting of three basic dimensions of powerlessness, normlessness and social isolation that reliability using Cronbach alpha coefficient of this dimensions were calculated 0.88, 0.96 and 0.97, respectively. SPSS and AMOS software was used for data analysis.
    The findings revealed that alienation from school and academic performance had a negative and significant relationship. Also, the results of the relationship between dimensions of alienation from school and academic performance showed that normlessness and social isolation had a negative and significant relationship with academic performance; however, powerlessness had a positive and significant relationship with academic performance. Males and females, also, had different alienation, powerlessness, normlessness and social isolation, thus, male students have had higher scores in the three normlessness, social isolation and alienation, while, female students have experienced more powerlessness. Finally, students of different grads have had different scores in alienation from school and its dimensions. So, the results of this research showed that more alienation from school will reduce student’s academic performance.
    Keywords: Alienation from School, Powerlessness, Normlessness, Social isolation, Academic Performance
  • Abbas Homan, Saeid Akbari, Alireza Maradi, Saeid Zandi Page 117
    The current research intended to investigate the parent's conflict tactics and their adolescent child's normal-abnormal behavior. This research was a descriptive correlational study. The statistical population included all male and female high school students with normal-abnormal behavior and their parents in Tehran, Iran. The sample included 208 female students and 193 male students who were selected through multi-stage cluster sampling. To collect data, Conflict Tactics Scale(CTS)and Symptom Checklist-90-R(SCL-90-R) were utilized. Findings showed that, as compared to the parents of adolescents with abnormal behavior, the parents of adolescents with normal behavior employ more constructive tactics which are based on negotiation and reasoning. Additionally, as compared to the parents of adolescents with abnormal behavior, the parents of adolescents with normal behavior less likely resort to destructive tactics which are based on verbal aggressiveness and physical violence. Therefore, it seems that those children whose parents employ more suitable strategies in conflicts are more likely good-behaved and behaviorally normal.
    Keywords: Conflict, adolescent's behavior, parenting, Parents