فهرست مطالب

نشریه پژوهش های نوین در تصمیم گیری
سال یکم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدرضا اکبر فخرآبادی، جعفر قیدرخلجانی، سید حسن قدسی پور صفحات 1-22
    هدف از این مقاله بررسی یک زنجیره ی تامین سه سطحی شامل دو خردهفروش، یک تولید کننده و یک تامینکننده و هماهنگ کردن تصمیمات هر یک از اعضا در زمینه قیمت گذاری و موجودی، به صورت موثر و کارا، با استفاده از نظریه بازی است. در این زنجیره در سطح خرده فروشی بین خرده فروش ها رقابت وجود دارد و آن ها برای به دست آوردن سهم بیشتر از بازار با یکدیگر رقابت می-کنند. مدل سازی موجودی یک زنجیره ی تامین چند سطحی و فرموله کردن بازی اعضاء برای تعیین قیمت و دوره ی جایگزینی موجودی، رویکرد اصلی این مقاله است. در این پژوهش از روش ضریب صحیح به عنوان روش جایگزینی موجودی ماده ی خام و محصول استفاده شده و بازی استکلبرگ-نش سه سطحی آشیانه ای برای مدل کردن این مسئله ی بهینه سازی به کار رفته است. در این بازی دو خرده-فروش بازی نش سطح پایین را تشکیل می دهند، سپس این دو خرده فروش به عنوان یک گروه، بازی استکلبرگ سطح میانی را با تولیدکننده بازی می کنند و خرده فروش ها و تولیدکننده به عنوان یک گروه بازی استکلبرگ سطح بالا را با تامین کننده انجام می دهند.
    کلیدواژگان: هماهنگی زنجیره ی تامین، زنجیره ی تامین سه سطحی، نظریه ی بازی، رقابت
  • آمنه خدیور، فاطمه عباسی صفحات 23-42
    پژوهش حاضر به ارزیابی سطح بلوغ مدیریت دانش در سیصد شرکت ایرانی با استفاده مدل مرکز مدیریت و بهره وری آمریکا(APQC) پرداخته است. از بین سیصد شرکت برتر ایرانی، نود و نه شرکت پاسخگو با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند و با استفاده از پرسشنامه استاندارد مدل مرکز مدیریت و بهره وری آمریکا سال 2009 و آزمون میانگین، تی استیودنت، همبستگی و فریدمن مورد ارزیابی قرار گرفتند. پایایی پرسشنامه از روش آلفای سنجیده شد. بررسی ابعاد بلوغ مدیریت دانش نشان می دهند به ترتیب عاملهای فرهنگ، فناوری، فرآیند،رهبری و ارزیابی وضعیت بهتری دارند. سازمان های مرتبط با صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، بانکها و بیمه و موسسات سرمایه گذاری و سایر شرکتهای تولیدی در سطح سوم بلوغ مدیریت دانش قرار دارند و شرکتهای مهندسی در سطح دوم یعنی توسعه یافته قرار دارند. یافته های فرعی نشان می دهند متوسط میزان بلوغ مدیریت دانش در سازمان های ایرانی بر روی سطح سوم یعنی سطح استاندارد شده قرار دارد. همچنین رابطه معنا داری میان اندازه سازمان، نوع صنعت، استفاده از پیمانکار و مشاور خارج از سازمان و بلوغ مدیریت دانش وجود ندارد. این در حالی است که بین وجود واحد مدیریت دانش در سازمان ، وجود پست رسمی مدیر ارشد دانش، سابقه فعالیت در خصوص مدیریت دانش و بلوغ مدیریت دانش ارتباط وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، بلوغ مدیریت دانش، ابزار ارزیابی مدیریت دانش
  • نرجس قاسم نیا عربی، عبدالحمید صفایی قادیکلایی صفحات 43-64
    همواره مهم ترین عامل در تعیین وضعیت اعتباری مشتریان، بررسی ریسک اعتباری آن ها بوده است. در گذشته ریسک اعتباری غالبا با قضاوت شهودی تعیین می گردید که در مقایسه با روش های آماری و هوش مصنوعی که اخیرا مورد توجه قرار گرفته اند ازکارایی کمتری برخوردار بوده است. این در حالی است که بکارگیری روش های آماری، مستلزم توزیع مشخص داده ها می باشد و از طرف دیگر استفاده از روش های هوش مصنوعی نیز مستلزم محاسبات پیچیده، هزینه بر بوده و مدل های ارائه شده از آن نیز غیرقابل تفسیر و تحلیل است. از این رو مقاله حاضر سعی دارد با استفاده از رویکرد جدیدی از بکارگیری مدل های تصمیم گیری چند معیاره، ضمن کاهش پیچیدگی محاسبات و عدم نیاز به فرض خاصی برای داده ها، به طبقه بندی مشتریان اعتباری بپردازد. در تحقیق حاضر، رویکرد C-TOPSIS که بر پایه روش TOPSIS می باشد به عنوان رویکردی جدید از کاربرد فنون تصمیم گیری چندمعیاره، برای طبقه بندی مشتریان اعتباری بانک بکارگرفته شد. برای سنجش اعتبار رویکرد جدید C-TOPSIS، عملکرد این مدل با عملکرد مدل کلاسیک رگرسیون لجستیک در تشخیص وضعیت اعتباری مشتریان شعب بانک سینا در فاصله زمانی سال 1388-1392 مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که مدل C-TOPSIS با دقت کل 8/58% عملکرد بهتری در مقایسه با رگرسیون لجستیک با دقت 4/54% داشته است و خطای نوع اول و دوم در C-TOPSIS نیز به میزان قابل ملاحظه ای نسبت به روش دیگرکاهش یافته است.
    کلیدواژگان: مدل های تصمیم گیری چند معیاره، رگرسیون لجستیک، ارزیابی ریسک اعتباری، روش C، TOPSIS
  • شهریار عزیزی صفحات 65-85
    فضای صنعت بانکداری در ایران در دهه اخیر رقابتی تر شده است. در این عرصه جدید درک جایگاه بانک در ذهن مشتریان نسبت به رقبا به مدیریت بانک در تدوین برنامه های بازاریابی موثرتر کمک می کند. در همین راستا در این پژوهش 5 بانک پارسیان، پاسارگاد، ملی، ملت و تجارت به عنوان برندهای رقیب انتخاب شدند. در ابتدا به منظور شناسایی شاخص های مهم در انتخاب بانک 25 مصاحبه انجام شد و با تحلیل محتوا و کدگذاری محوری، هفت عامل: سرعت ارائه خدمات بانکی، وام و تسهیلات، بانکداری الکترونیکی، مشتری مداری، اعتماد، امکانات و فضای شعبه و گستردگی شبکه شعب، شناسایی شد. برای گردآوری داده ها جهت ترسیم نقشه پرسشنامه ای 18 سوالی طراحی و 300 پرسشنامه تکمیل شده و قابل استفاده گردآوری شد. خروجی نقشه جایگاه رقابتی نشان داد که می توان دو مولفه جهت گیری بانکداری (کلاسیک، نوین) و مزیت رقابتی (رفاه و تعامل با مشتری، دسترسی) را شناسایی نمود. از ترکیب حالات مختلف این دو مولفه چهار حالت به وجود می آید. بر این اساس بانک پاسارگاد در ربع بانکداری نوین و رفاه و تعامل مشتری، بانک ملی در ربع بانکداری کلاسیک و رفاه و تعامل، بانک ملت و بانک پارسیان در ربع بانکداری نوین و دسترسی و بانک تجارت هم در ربع بانکداری کلاسیک و دسترسی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: نقشه ذهنی، تحلیل تناظر، بانک داری خرد
  • داوود عندلیب اردکانی، پریسا کشاورز صفحات 85-112
    از زمان ایجاد انقلاب صنعتی تا کنون، انواع محصولاتی که تناسب چندانی با محیط زیست ندارند و روش هایی که به این محیط آسیب وارد می کنند، از نظر مصرف کنندگان و دوست داران محیط زیست مورد توجه قرار گرفته است. این امر باعث توجه شدید شرکت ها به مفهوم توسعه محصول سبز شده است. از طرفی، از آنجا که تصویر شرکت در ذهن مشتری یکی از مزیت های رقابتی برای شرکت است، شرکت ها به ایجاد تصویر مثبت از خود در ذهن ذی نفعان خود می پردازند. پژوهش حاضر، باهدف بررسی تاثیر توسعه محصول سبز بر تصویر ذهنی مشتریان انجام شده است .جهت نیل به این هدف پس از بررسی ادبیات هر کدام از این متغیرها، یک مدل مفهومی با شش فرضیه پیشنهاد شد که این فرضیات بر روی شرکت های فعال در صنایع مواد غذایی استان یزد و با استفاده از رویکرد مدلسازی معادلات ساختاری بر پایه روش کمترین مربعات جزئی مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان داد که توسعه محصول سبز به صورت مستقیم بر هویت سازمان تاثیر گذار است و به صورت غیر مستقیم از طریق متغیرهای میانجی هویت سازمانی بر کیفیت خدمات تاثیر گذار می باشد و از طریق متغیر های میانجی هویت سازمانی، کیفیت محصولات و رضایتمندی مشتریان بر تصویر ذهنی مشتریان تاثیر دارد. درنهایت بر پایه اثر کلی توسعه محصول سبز بر تصویر ذهنی مشتریان، پیشنهادهای کاربردی برای پیاده سازی اقدامات مرتبط با توسعه محصول سبز، بهبود کیفیت محصولات، بهبود تصویر ذهنی شرکت در ذهن مشتریان ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: توسعه محصول سبز، تصویر ذهنی، مدلسازی معادلات ساختاری
  • محمد کریمی، محمدعلی افشار کاظمی صفحات 113-130
    پایانه های خودپرداز به عنوان اولین و پر تقاضاترین کانال های بانکداری الکترونیک در صورت عدم سرویس دهی به عنوان تهدید برای بانکها قلمداد می گردد. از سوی دیگر داده های مربوط به تعمیرات و نگهداری خودپردازها به طور چشمگیر گسترده شده است.در این راستا داده کاوی برای افزایش مشهود نرخ تبدیل داده ها به اطلاعات و کشف دانش به منظور جلوگیری از توقف دستگاه خواهد بود. هدف از مقاله حاضر ارائه معماری دسته بندی داده های تولید شده از تراکنشها و خرابی های خودپردازهای یکی از بانکهای کشور و پیش بینی فواصل میان خرابی آنها از طریق روش داده کاوی به منظور برنامه ریزی نگهداری و تعمیرات آنها می باشد. بر این اساس داده های مورد نیاز برای یک نمونه شامل 1039دستگاه خودپرداز استخراج گردید. با توجه به هدف تحقیق متغیرهای سال نصب، تعداد ترکنشها و نوع خودپرداز به عنوان متغیرهای ورودی و فواصل بین خرابی به عنوان متغیرهای خروجی تعیین گردید. با اتکا به اصول داده کاوی و از طریق نرم افزار Clementineبه گروه بندی خودپردازها بر اساس زمان خرابی با الگوریتم درخت C&R پرداخته شد. بر اساس تحلیل خروجی ها تیم نگهداری و تعمیرات بانک مورد مطالعه،می بایست برنامه سرویس و بازدید خودپردازها را بر اساس گروه بندی انجام شده در پژوهش و سرویس خودپردازها را با توجه به پیشنهادهای ارائه شده تنظیم نماید.
    کلیدواژگان: نگهداری و تعمیرات، خودپرداز، خرابی، داده کاوی، پیش بینی
  • مجتبی فرخ، عادل آذر، غلامرضا جندقی صفحات 131-160
    در سال های اخیر با توجه به افزایش اهمیت رقابت پذیری اقتصادی و نگرانی های زیست محیطی در زمینه محصولات فرسوده، موضوع زنجیره تامین حلقه بسته مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته است. تحقیق حاضر درصدد توسعه یک رویکرد برنامه ریزی فازی استوار برای مسئله طراحی شبکه زنجیره تامین حلقه بسته تحت شرایط عدم قطعیت است. مدل پیشنهادی دارای ویژگی هایی برحسب مقدار میانگین امکانی، تغییرپذیری امکانی تابع هدف و تخطی از محدودیت های امکانی است. برای توسعه رویکرد پیشنهادی از برنامه ریزی با محدودیت های اعتبار و میانگین انحراف مطلق امکانی استفاده می شود. با استفاده از یک مثال عددی بر روی پارامترهای استواری بهینگی (تغییرپذیری امکانی) و استواری شدنی تحلیل حساسیت صورت گرفت و برای اعتبار سنجی مدل و ارزیابی استواری جواب های بدست آمده از مدل پیشنهادی، پارامترهای مدل10 بار به طور تصادفی تولید و سپس عملکرد جواب های بدست آمده برحسب تغییرپذیری و میانگین هزینه با مدل میانگین فازی مورد مقایسه قرار می گیرد. نتایج نشان می دهد که مدل پیشنهادی قادر است با صرف یک هزینه قابل قبول استواری مدل را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی فازی، بهینه سازی استوار، انحراف مطلق امکانی، زنجیره تامین حلقه بسته
  • نظامعلی رزاقی، محمد صادق علیپور صفحات 161-174
    این پژوهش با هدف بررسی ارتباط بین آشفتگی محیطی ادراک شده، جهت گیری های استراتژیک و موفقیت محصول جدید در شرکت های صادراتی انجام شده است، لذا تحقیق حاضر از نظر روش تحقیق، از نوع کاربردی، توصیفی و پیمایشی می باشد. جامعه آماری مورد بررسی شامل کارکنان کارشناس شرکت واگن پارس در سال 1394 می باشد. از بین این جامعه آماری با استناد به فرمول کوکران تعداد 137 کارشناس، به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده، به دلیل همگن بودن واحدهای موجود، انتخاب و به پرسشنامه تحقیق پاسخ گفتند. روایی محتوایی این پرسشنامه به روش صوری انجام گرفته و به تایید چند تن از خبرگان و متخصصین رسیده و میزان پایایی آن نیز به کمک آزمون آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. در پایان نتایج حاصل از پرسشنامه تحقیق به کمک آزمون رگرسیون خطی مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج آزمون رگرسیون خطی نشان داد که بین آشفتگی محیطی ادراک شده، جهت گیری های استراتژیک و موفقیت محصول جدید در شرکت های صادراتی روابط معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: آشفتگی محیطی ادراک شده، جهت گیری های استراتژیک، موفقیت محصول جدید
|
  • H. R. Akbarfakhrabadi, Jafar Gheidar, Kheljani, S.H. Ghodsypour Pages 1-22
    This paper concerns studying a three-level supply chain and coordinating price and inventory decisions using game theory. In the retailing level, competing exist between retailers and they compete each other to gain higher demand. Demand is deterministic. The main challenge is modeling a multi-level supply chain and formulating the game between players to determine price and replenishment period. Integer multiplier method adopted as replenishment mechanism and three-level nested Stackelberg-Nash game used to formulate the optimization problem that produces a three-level programming model. Retailers formulate the bottom-level Nash game, the whole retailers play the middle-level Stackelberg game with manufacturer, and both levels as a group formulate the top-level Stackelberg game with supplier. Questions that answered at the end are for supplier; (1) what is the optimal price for raw material sold to manufacturer? In addition (2) how frequent should the raw material procurement take place? For manufacturer: (1) what is the optimal product wholesale price? In addition (2) how frequent should the production process take place? For each retailer: (1) what is the optimal price for products sold to market? and (2) how frequent should the product procurement take place?
    Keywords: Supply chain coordination, Three, level supply chain, Game theory, Competition
  • Ameneh Khadivar, Fatemeh Abasi Pages 23-42
    Considering the importance of assessing the maturity level of knowledge management in organizations, this research assesses the maturity level of 300 top Iranian company using APQC model. Survey research is used in this research and data collection tool is questionnaire and t-test, Fridman and correlation test is used to analysis of data. Among 300 companies 99 companies attended in the survey. The Results show that Iranian companies are located on third level of KM maturity. There is no significant relationship between size of organization, industry type, the use of contractors and external consultants and knowledge management maturity. However there is relationship between existing knowledge management unit, experience regarding knowledge management and knowledge management maturity. There is significant relationship between post of senior managers and knowledge management maturity. Culture, technology, process, leadership and assessment, s aspects have better conditions.
    Keywords: Knowledge management, Knowledge management maturity, maturity model, Knowledge management assessment tool
  • Narjes Ghasemnia Arabi, Abdolhamid Safaei Ghadikolaei Pages 43-64
    Evaluating the credit risk has been the most important factor in determining the customer's credit status. In the past, credit risk often determined by intuitive judgment that was inefficient compared to statistical and artificial intelligence methods which recently have been considered. Whereas the use of statistical methods requires specific data distribution, on the other hand use of artificial intelligence requires complex and costly calculations, and its obtained models are not interpretable. Hence, this paper attempts to use a new approach of applying multi criteria decision making models while reducing the computational complexity and lack of need for specific assumption for data to classify the credit customers. In this study C-TOPSIS approach that is based on the TOPSIS technique was used as a new approach of applying MADM for classifying the credit customers of bank. To assess the validity of C-TOPSIS approach, the performance of this method was compared to the performance of logistic regression model in credit status detection of Sina bank customers in the period 1388-1392. The results indicated that C-TOPSIS model has more accuracy (58.82 %) than logistic regression model (54.4%), in fact Type-I error and Type-II error of C-TOPSIS significantly decreased compared to other method.
    Keywords: Multi, Criteria Decision Making, Logistic Regression, Credit Risk Evaluation, C, TOPSIS Method
  • Shahriar Azizi Pages 65-85
    Iran’s banking industry became more competitive in past decade. In this new era understanding the position of bank in customers minds compare to competitors help bank managers to formulation more effective marketing. This paper attempted to reveal the position map of five selected banks including: MELL, MELLAT, TEJARAT, PARSIAN and PASARGAD.at the first phase of the research, in-depth interview was done with 25 participants for detecting factors effect bank selection. Via content analysis and using axial coding, seven axial codes were identified: the speed of providing banking services, facility and loan, electronic banking service, customer orientation, trust, physical evidences in branch, breadth of branch network. An 18-items questionnaire was constructed and gathered from 300 respondents from the selected banks. Competitive map was portrayed by simple correspondence analysis. Two dimension were recognized based on the map, the first was banking orientation (classic, modern), and the second was competitive advantage (facilitation of customer access, customer welfare and interaction). Four quarters were identified based on different composition of these dimension. PASARGAD bank was placed in the modern banking and customer welfare/interaction, MELLI bank placed in the classic banking and customer welfare/interaction, MELLAT and PARSIAN banks placed in the modern banking and customer access facilitation and TEJARAT bank placed in the classic banking and customer access facilitation quarter.
    Keywords: Conceptual Mapping, Correspondence Analysis, Retail Banking
  • Davood Andalib Ardekani, Parisa Keshavarz Pages 85-112
    Since the Industrial Revolution environmental, variety of products that don’t fit with the environment and the ways in which harm the environment are taken into consideration of consumers and lovers of the environment. It causes company’s intense attention now to the concept of green product development. On the other hand, since the company's image in the minds of customers is a competitive advantage for them, companies try to create a positive image of themselves in the minds of their stakeholders. The present study aimed to investigate the impact of green product development on the customer image. To achieve this goal, after studding the literature review of each of these variables, a conceptual model with six hypotheses was proposed. Then these assumptions were tested on active companies in the food industry in Yazd province by using structural equation modeling approach based on the R SQUAR. The results of this study showed that green product development directly effects on the organization's and also Green product development indirectly effect on the customers mental image through the organization's identity, production quality and customer’s satisfaction finally according to the total results of the green product development on the mental image, some functional suggestions to implement GPD, service quality and improve customer mental image are offered.
    Keywords: green product development, mental image, structural equation modeling
  • Mohammad Karimi, Mohammad Ali Afshr Kazemi Pages 113-130
    Abstract ATM terminals as the most used e-banking channels could be a threat for banks. Some years ago due to a few numbers of ATM, they were taken into account as a competitive advantage; despite most of the time they were out of order. But nowadays their breakdown is a potential threat for banks to lose their customers. On the other hand the amount of data generated by ATM’s maintenance system increases at an unprecedented rate. In this way data mining is introduced as a method for discovering knowledge from these amounts of data in order to predict their failure and disruption. This paper introduces architecture for collecting data generated from ATMs performance and classifying them by predicting their breakdowns. So a sample of 1039 ATM was selected and the needed data were collected. Data were processed by C&R tree and Chaid models in Clementine software. Due to the better result of C&R tree algorithm, it was selected for modeling. By analyzing the results, ATMs were classified into 3 groups and some suggestions were given to maintenance team for planning better
    Keywords: maintenance, repairmen, ATM, breakdown, prediction
  • Mojtaba Farrokh, Adel Azar, Gholamreza Jandaghi Pages 131-160
    Abstract: In recent decade, the increasing importance of economic benefits and environmental impacts of using scrapped products has encouraged most companies to focus on the closed-loop supply chain (CLSC) design. This paper considers the problem of CLSC network design under fuzzy uncertain conditions. The uncertain source is that the values of these parameters are usually imprecise and can be specified by possibilistic variables. To handle the uncertainty, a possibilistic programming approach is an appropriate method of incorporating such uncertainty In this problem. Possibility theory is applied to choose such solution in such a problem and a robust fuzzy programming (RFP) approach is proposed. In the proposed model, the best robust decision has the additional property in terms of mean value and variability of the objective function named possibilistic variability. The performance of the proposed RFP model is also compared with that of mean model in term of the variability and mean cost of model.
    Keywords: fuzzy programming, robust optimization, possibilistic absolute deviation, closed, loop supply chain
  • Nezamali Razzaghi, Mohammad Sadegh Alipour Pages 161-174
    The aim of the present study is to examine the relationship between perceived environmental turbulence, strategic orientations, and new product success in export companies. For this purpose, 137 expert employees of Wagon Pars Company were selected in order to complete the research questionnaire. Content validity of this questionnaire has been established by experts in this field and the reliability was determined by using Cronbach's alpha test. In the end, for analyzing research hypothesis, linear regression test was used and results indicated that there is a significant relationship between perceived environmental turbulence and its dimensions including perceived technological turbulence, perceived market turbulence, perceived competitive turbulence and market innovation orientation in Wagon Pars Company. On the other hand, it was observed that there is a significant relationship between market orientation and new product success in Wagon Pars Company and the relationship between innovation orientation and new product success in Wagon Pars Company is as well a significant one.
    Keywords: Perceived environmental turbulence, strategic orientations, new product success