فهرست مطالب

زن در توسعه و سیاست - سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1395)

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وحید مهربانی صفحات 141-160
    در نظریه اقتصادی متعارف، به تولید خانگی و خدمات ارائه شده در داخل خانوار چندان توجه نمی شود، زیرا آنچه در خانوارها تولید و مصرف می شود ارزش اقتصادی ندارد و در محاسبات ملی اقتصادی وارد نمی شود. این در حالی است که خانواده محل شکل گیری بسیاری از کالاها و خدمات ارزشمند است که در تعیین رفاه مردم جامعه نقشی برجسته دارند و زنان در کانون این بحث اند. از این رو، در این مقاله برای تحلیل فعالیت مهم و ارزشمندی با نام «خانه داری»، الگویی جایگزین ارائه می شود که با خصوصیات خانواده ایرانی کمی سازگارتر است. در این تحقیق، از روش پیمایشی و مطالعه میدانی استفاده شده است. روش جمع آوری اطلاعات مبتنی بر نمونه گیری تصادفی ساده از زنان متاهل و مراجعه به واحدهای انتخابی بوده است. بر این اساس، تابع عرضه خانه داری که از الگو به دست می آید، با استفاده از نمونه ای شامل 409 زن متاهل ساکن شهر تهران با دست کم 35 سال، بر اساس الگوی رگرسیونی سانسور شده، با در نظر گرفتن توزیع لجستیک برای جزء خطای رگرسیون و به روش حداکثر راست نمایی تخمین زده شده است. نتایج از این حکایت دارد که درآمد، آموزش، اشتغال و سن زنان و همچنین درآمد خانواده و مدت زندگی زناشویی همگی بر میزان خانه داری زنان اثر منفی دارند، اما تعداد فرزندان اثر مثبت را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تخصیص زمان، تولید خانگی، خانه داری، درآمد، زنان
  • سعید فرح بخش، ایرج نیک پی، راضیه قنبری صفحات 161-180
    امروزه، یکی از موضوعات اساسی در زمینه توسعه سازمان ها، توجه به ایده های خلاقانه نیروی انسانی است. قشر عظیمی از جمعیت جهان را زنان تشکیل می دهند، لذا توجه به استعداد و نقش زنان در توسعه سازمان ها ضرورت دارد. هدف از انجام دادن پژوهش حاضر بررسی تاثیر سقف شیشه ای بر ایده های خلاقانه زنان شاغل در واحدهای ستادی ادارات استان لرستان با تعدیل گری متغیر خودپنداره آنان بود. در این مطالعه توصیفی همبستگی، جامعه آماری را کلیه کارکنان زن واحدهای ستادی ادارات استان لرستان تشکیل دادند. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبی و بر اساس جدول کرجسی و مورگان، تعداد 306 نفر به عنوان نمونه از میان کارکنان انتخاب شدند. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش شامل پرسش نامه سقف شیشه ای بابایی زکلیکی (1385)، پرسش نامه خلاقیت مقیمی و رمضان (1390) و پرسش نامه خودپنداره کالیفرنیا (1986) بودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون معادلات ساختاری با بهره گیری از نرم افزار pls استفاده شد. نتایج نشان داد که سقف شیشه ای بر ایده های خلاقانه زنان تاثیر دارد و همچنین بین این دو متغیر همبستگی منفی وجود دارد. همچنین، نتایج حاصل از آزمون معادلات ساختاری نشان می دهد که متغیر خودپنداره در رابطه با تاثیر سقف شیشه ای بر ایده های خلاقانه زنان شاغل در واحدهای ستادی ادارات استان لرستان نقش تعدیل کننده دارد.
    کلیدواژگان: ایده های خلاقانه، خودپنداره، زنان، سقف شیشه ای
  • روح الله رضایی، سپیده نوروزی، غلامرضا مجردی، لیلا صفا صفحات 181-202
    امروزه، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت یکی از شاخص های مهم توسعه به شمار می رود؛ این در حالی است که زنان، به ویژه در مناطق روستایی، به دلیل آسیب پذیری بیشتر نسبت به مردان، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت پایین تری داشته باشند که این مسئله لزوم بررسی عوامل تاثیرگذار بر آن را دو چندان می کند. با توجه به اهمیت موضوع، این تحقیق توصیفی همبستگی با هدف بررسی عوامل تاثیرگذار بر کیفیت زندگی مرتبط با سلامت زنان روستایی انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش را 13 هزار و 835 نفر از زنان 15 تا 64 سال ساکن در مناطق روستایی شهرستان اسلام آباد غرب در استان کرمانشاه تشکیل دادند که با توجه به جدول بارتلت و همکاران (2001)، 250 نفر از آنان با روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه استاندارد استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که چهار متغیر سن، تعداد اعضای خانوار، تعداد فرزند و سابقه زندگی مشترک رابطه منفی و معنا دار و دو متغیر سطح تحصیلات و زمان صرف شده برای ورزش روزانه رابطه مثبت و معنا دار با کیفیت زندگی مرتبط با سلامت زنان روستایی داشتند. همچنین، نتایج حاکی از آن بود که بین میانگین کیفیت زندگی مرتبط با سلامت زنان بر حسب متغیرهای وضعیت تاهل، سرپرستی خانوار، داشتن بیمه و انجام دادن معاینات دوره ای پزشکی تفاوت معنا داری وجود داشت. در نهایت، شش مولفه سبک زندگی ارتقادهنده سلامت شامل مدیریت تغذیه، حمایت اجتماعی، مسئولیت پذیری سلامتی، ورزش و فعالیت بدنی، مدیریت استرس و ارزشمند بودن زندگی 57 درصد از واریانس کیفیت زندگی مرتبط با سلامت زنان روستایی را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: زنان روستایی، سبک زندگی ارتقادهنده سلامت، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت
  • داود قرونه، حسین عابدی، آرزو احمدآبادی صفحات 203-216
    کارآفرینی محور توسعه اقتصادی است و کارآفرینان با تخریب روش های کهن و ناکارآمد قبلی و جایگزینی آن ها با شیوه های کارآمد و نوین به نظام اقتصادی پویایی و حیات می بخشند. از عواملی که در کارآفرینی دخیل اند، مسئله جنسیت است و میزان موفقیتی که هر جنس در کسب و کار خود به دست خواهد آورد، به طور خاص به ویژگی های آن ها برمی گردد. از این رو، هدف این پژوهش بررسی ویژگی های کارآفرینانه موسسان زن و مرد دبیرستان های غیردولتی شهر تهران است. روش پژوهش توصیفی پیمایشی و جامعه آماری شامل موسسان زن و مرد دبیرستان های غیردولتی شهر تهران است (507 نفر) که از بین آن ها تعداد 213 نفر (90 زن و 123 مرد) به منزله نمونه آماری به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته (با ضریب قابلیت اعتماد 82/0) استفاده شده است که دو گروه از ویژگی های شخصیتی و شناختی مهارتی کارآفرینان را می سنجد. نتایج پژوهش نشان می دهد که ویژگی های کارآفرینانه موسسان زن و مرد دبیرستان های غیردولتی شهر تهران در سطح نسبتا مطلوبی قرار دارد. بین ویژگی های کارآفرینانه در دو گروه زنان و مردان تفاوت معناداری وجود ندارد. ویژگی شخصیتی تحمل ابهام در زنان کارآفرین و استقلال طلبی در مردان کارآفرین در سطح نامطلوبی ارزیابی شده است. همچنین، بین ویژگی های شخصیتی زنان و مردان موسس مراکز آموزشی، به جز ویژگی های استقلال طلبی و تحمل ابهام، تفاوت معنا داری وجود ندارد. بین ویژگی های شناختی مهارتی زنان و مردان نیز تفاوت معناداری وجود ندارد و در هر دو گروه در سطح نسبتا مطلوبی ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: جنسیت، زنان، مدارس غیردولتی، مردان، ویژگی های کارآفرینانه
  • زینب کاوه فیروز، بیژن زارع، حسین شمس الدینی صفحات 217-234
    ایران طی دهه های اخیر با مسئله ای جمعیتی به نام کاهش شدید باروری مواجه شده است. با توجه به حرکت جامعه ایران به سمت مدرنیته و در نتیجه تغییر سبک زندگی افراد، سوال اساسی این تحقیق آن است که تغییر در سبک زندگی چه اندازه می تواند نگرش کنش گران در معرض باروری را تحت تاثیر قرار دهد. پژوهش حاضر با هدف تاثیر مولفه های سبک زندگی بر نگرش به فرزندآوری بین زنان در آستانه ازدواج مراجعه کننده به شبکه های بهداشت درمانی شهر تهران انجام گرفته است. با استفاده از تکنیک پرسش نامه، 384 نفر از زنان شهر تهران بررسی شدند. طبق نتایج تحقیق، 3/83درصد زنان بررسی شده نگرش متوسط و ضعیفی به فرزندآوری و کارکردهای آن دارند. همچنین، بین مولفه های سبک زندگی (مدیریت بدن، اوقات فراغت، مصرف فرهنگی و پایگاه اقتصادی اجتماعی) با نگرش به فرزندآوری رابطه معناداری وجود دارد و 32 درصد از تغییرات نگرش به فرزندآوری با متغیرهای مستقل تبیین می شود. بین مولفه های سبک زندگی، متغیر پایگاه اقتصادی اجتماعی قوی ترین متغیر پیش بین متغیر وابسته است. به عبارتی، متغیر مذکور علاوه بر اثر مستقیم بر نگرش زنان شهر تهران به فرزندآوری، بر همه ابعاد سبک زندگی اثرگذار است و متغیر مصرف فرهنگی نیز علاوه بر تاثیر بلافصل بر نگرش زنان، تحت تاثیر سایر ابعاد و مولفه های سبک زندگی است. همچنین، مولفه مدیریت بدن بعد از پایگاه اقتصادی اجتماعی، بر نگرش زنان به فرزندآوری اثرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، پایگاه اقتصادی اجتماعی، سبک زندگی، فرزندآوری، مدیریت بدن، مصرف فرهنگی، نگرش، زنان
  • عبدالرضا جوان جعفری بجنوردی، سیدمهدی سیدزاده ثانی، محدثه مالدار محمدحسن زاده مشهدی صفحات 235-254
    بزه دیدگی زنان، به منزله معضلی اجتماعی، امروزه بسیار شیوع دارد؛ حال آنکه در این بین زنانی هستند که علاوه بر آسیب پذیری بالقوه، به دلیل مهاجر بودن و در اقلیت بودن نیز بیشتر بزه دیده می شوند. هدف اصلی این پژوهش شناسایی انواع بزه دیدگی زنان مهاجر افغان و ایرانی در فضای شهری مشهد و بررسی عوامل اثرگذار بر بزه دیدگی آن هاست. این پژوهش به شیوه پیمایش صورت گرفته است و محققان برای بررسی تاثیر مهاجرت بر میزان بزه دیدگی زنان، جامعه آماری این پژوهش را زنان مهاجر افغان ساکن مشهد قرار داده اند و برای بررسی و مقایسه وضعیت زنان مهاجر با زنان ایرانی ساکن مشهد در شرایط یکسان، از 112 زن ایرانی در مشهد نیز به منزله گروه کنترل استفاده کرده اند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه استفاده شده است. پرسش نامه ها را زنان مهاجر افغان و زنان ایرانی مناطق 2، 3، 4، 5، 9، 11 مشهد تکمیل کرده اند. یافته های حاصل از این پژوهش بیانگر آن است که میان ویژگی های فردی، محیطی و اقتصادی و میزان بزه دیدگی زنان مورد پژوهش رابطه معناداری در سطح اطمینان 95 درصد وجود دارد. شایان ذکر است که مشخص شد میان سن، تحصیلات و حجاب با میزان بزه دیدگی زنان در برخی از جرایم علیه اشخاص نظیر تعرض ها، تجاوز جنسی، ربایش، هجوم و ضرب و شتم ارتباط معکوس وجود دارد، زیرا از میان افراد پژوهش شده، زنان جوان، کم حجاب، بی سواد یا ناآگاه موارد بیشتری از بزه دیدگی را در جرایم علیه اشخاص نسبت به دیگران اعلام کردند. همچنین، زنانی که به نوعی نابسامانی در خانواده داشتند، بزه دیدگی بیشتری را، چه درون خانواده و چه خارج از خانواده، تجربه کرده بودند. اشتغال زنان در مشاغل کاذب، در کارگاه های دور از شهر، در محیط های ناشناخته و غیر رسمی و فاقد نظارت و حتی کار شبانه آن ها، خود فی نفسه به منزله عاملی خطرزا بود و زنان را به ورطه قربانی شدن می کشاند. در نهایت امر نیز، مشخص شد که میان منطقه محل سکونت زنان با میزان بزه دیدگی آن ها در همه جرایم ارتباط وجود دارد.
    کلیدواژگان: بزه دیدگی، تیپ شناسی، زنان افغان، مشهد، مهاجرت
  • حسین افراسیابی، رقیه دهقانی دارامرود صفحات 255-271
    کاهش صمیمیت و گسست عاطفی یکی از چالش های خانواده معاصر است که افراد و گروه های مختلف به شیوه های گوناگونی آن را درک و تفسیر می کنند. هدف این پژوهش، کشف زمینه ها و نحوه مواجهه با طلاق عاطفی از طریق ادراک و معنای ذهنی زنانی است که درگیر این فرایند شده اند. پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و روش نظریه زمینه ای میان زنان شهر یزد انجام شد. در نمونه پژوهش 33 نفر از زنان درگیر طلاق عاطفی مشارکت داشتند که از نظر سن، تحصیلات، تعداد سال های زندگی مشترک و فاصله سنی با همسر، متفاوت بودند. برای انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری هدفمند و برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساخت یافته استفاده شد. داده ها با شیوه کدگذاری نظری تجزیه وتحلیل شد. بر اساس یافته ها، زنان مشارکت کننده، طلاق عاطفی را به صورت خلا ارتباطی حمایتی ادراک می کنند. بخشی از فرایند شکل گیری طلاق عاطفی به بستر نابسامان خانواده قبل از ازدواج بازمی گردد. پس از ازدواج نیز عواملی همچون ضعف تعهد همسری، خشونت و رسانه مخاطره آمیز در شکل گیری و تداوم فرایند طلاق عاطفی نقش دارند. نحوه واکنش و مدیریت زنان در مواجهه با طلاق عاطفی به صورت های کنش اصلاحی، پنهان سازیو تلافی جویانه بروز می یابد. در پایان، حمایت محوری به منزله راهکار کاهش طلاق عاطفی مطرح شد.
    کلیدواژگان: خلا ارتباطی حمایتی، زمینه ها، زنان، طلاق عاطفی، کیفی
|
  • Vahid Mehrabani Pages 141-160
    Conventional economic theory neglects home production and provided services within household because what is produced and consumed within households has not economic value and hence does not enter to national accounts. The main reason of such ignorance is that the home products do not transmit from market. The history of this viewpoint dates back to the advent of industrialization into the capitalism. Family is a framework for preparation of many worthy commodities in which determine welfare of individuals while women attend the core of this process. Some economists in second half of twentieth century attempted to incorporate housework into the neoclassical theory of labor-leisure choice. Accordingly, this paper also presents an alternative model to analyze such valuable activity so called "housework" in which is more compatible to characteristics of Iranian family and includes evident implications. The model leads to a supply function of housework that represents the housework is a negative function of female's wage rate and a positive function of husband's wage and the wife's share from husband's earnings. The method of research is gathering data of married women and analyzing evidence according to econometric equations. These data have gathered by questionnaire. The housework supply function has been estimated by using a sample that includes 409 married women who reside in Tehran and are at least 35 years old. The estimation is based on logistic distribution function and Maximum Likelihood method. Results suggest that earnings, education, employment and age of women besides family income and marriage duration have negative effect on housework but number of children shows positive impact. As a whole, factors that make market opportunities more attractive tend to lessen the time devoted to housework and vice versa.
    Keywords: women, Housework, Home production, Earnings, Allocation of time
  • Saeed Farahbakhsh, Iraj Nikpey, Razie Ghanbari Pages 161-180
    The aim of this study was to evaluate the effect of the glass ceiling on women creative ideas working in administrative province units of Lorestan state with moderating of their self-concept variable. the population of this cross-correlation, stady was all women employees of administrative province.units of Lorestan state. Using stratified sampling,and basis of morgan 306 persons selected as samples. Instruments used in this study includin a questionnaire glass ceiling Babaie Zklyky (1385), creativity questionnaire Moghimi and Ramezan (1390) and Self-Concept Questionnaire California (1986). For data analysis, structural equation test utilized with benefit of PLS Software. The results showed that the glass ceiling is effective on women creative ideas and there is negative correlation between this two variables. Also results structural equation test showing that self-concept variable in correlation with glass ceiling has moderating role on women creative ideas working in administrative province units of Lorestan state.
    Keywords: Glass Ceiling, creative ideas, women, self, Concept
  • Rohollah Rezaei, Sepide Nowroozi, Gholamreza Mojaradi, Leila Safa Pages 181-202
    Today, Health-Related Quality of Life (HRQOL) is an important indicator of development; However, due to the greater vulnerability, HRQOL level of women is lower than men, especially in rural regions. This problem has doubled the necessity to investigate and identify the factors affecting HRQOL. Given the importance of the issue, the purpose of this descriptive- correlative research was to study of effect of health-promoting lifestyle components on rural women’s HRQOL. The statistical population of the research consisted of all women in rural regions of West Islam Abad Township who their age ranged from 15 to 64 years old (N= 13835). According to the Bartlett et al. Table (2001), a sample size of 250 was selected using multiple stage sampling technique. The standard questionnaire was used to collect data. The results indicated that women’ s HRQOL had a positive and significant relationship with age, size of family, number of children and years of married life and negative and significant relationship with literacy level and time spent on daily sport activities. Also, the results showed that mean score of women’ s HRQOL differed significantly in terms of marital status, situation of head of household, having insurance and periodic medical examinations. Finally based on finding, six components of health-promoting lifestyle including nutrition management, social support, health responsibility, exercise, stress management and life appreciation explained 57 percent of variances of rural women’ s HRQOL.
    Keywords: Health related quality of life, Rural women, Health, promoting lifestyle
  • Davood Ghorone, Hosein Abedi, Arezoo Ahmadabadi Pages 203-216
    This research is a comparative study of entrepreneurial characteristics of founders of non-governmental high school in Tehran. The research population was the female and male’s founders of non-governmental high school in Tehran (totally 507 persons). The sample was 213 people (90 women and 123 men) were selected by cluster sampling. The data were collected through questionnaire that measured two entrepreneurial characteristics including personality and cognitive-skill. The results indicated that the entrepreneurial characteristics of male and female founders of non-governmental high schools are relatively good. There is no significant difference between men and women in terms of entrepreneurial characteristics. Ambiguity tolerance of women entrepreneurs and independence of men entrepreneurs evaluated as an undesirable item. Also the personality and cognitive-skill characteristics there are no significant difference in both groups of men and women. There is no significant difference between personality characteristics between men and women entrepreneurs, except in independence and tolerance of ambiguity.
    Keywords: Entrepreneurial Characteristics, Gender, Women's Entrepreneurship, Non, Governmental Schools
  • Zeinab Kavefirooz, Bijan Zare, Hosein Shamseddini Pages 217-234
    This study was designed by the goal of investigating the attitudes toward childbearing, with an emphasis on lifestyle factors among pre- marriage women referring to health care networks have been conducted in Tehran. For the purpose of research, survey and questionnaires were used. According to the statistical society ,384 women were selected as sample in Tehran. The theoretical framework of this research is edited by emphasis on the ideas of Bourdieu and Giddens.Results showed that the lifestyle and its constituent components (body management, free time, cultural consumption and socioeconomic status) have a significant relationship with attitudes toward childbearing, and 32 percent of the change in attitudes toward childbearing is explained by the independent variables(body management, free time, cultural consumption and socioeconomic status). Also, among the aspects of lifestyle, socio-economic status with beta coefficient 554/0 have the most impact on the dependent variable. In other words, mentioned variable ,In addition to the direct effect on women's attitudes toward childbearing in Tehran, also influence on all aspects of lifestyles, and cultural consumption variable ,in addition to the immediate effect on women's attitudes, is influenced by the other dimensions of lifestyle . after socioeconomic status, body management component with beta coefficient 336/0 is affected on women's attitudes toward childbearing.According to the results we can say that 83.3 percent of pre- marriage women, have compilation and modern attitude toward childbearing and its functions.the results of this review show popularity of two children pattern among pre- marriage women, which can be extracted two children pattern as the ruling ideal and lifestyle of the discursive space in Tehran.
    Keywords: attitude, women, childbearing, lifestyle, body management
  • Abdalreza Javan Jaafary Bojnordy, Seyyed Mahdi Seyyedzadeh Sany, Mohadese Maldar Mohammad Hasanzade Mashhadi Pages 235-254
    Victimization of women very prevalent as a social problem, today. Among these are women who in addition to potential vulnerabilities, are being more victim for migrants and minorities. The main objective of this study is to identify the types of victimization of women afghan refugees and Iranian in Mashhad urban space and study the factors influencing their victimization. This study was conducted to survey and researchers have put afghan refugee women residing in Mashhad as the statistical society of this research for study influence migrate for victimization of women, and for study and comparison of the situation of refugee women by Iranian women how living in Mashhad in the same conditions used as a control group of 112 Iranian woman has in Mashhad. A questionnaire was used to collect data. Questionnaires was completed by Afghan refugee women and Iranian women in areas 2, 3, 4, 5, 9, 11 Mashhad. Findings from this study indicate that there are significant relationships among the personal, environmental and economic characteristics and the victimization of women, at 95 percent. It is noteworthy that it was found among age, education and veil with victimization of women in some crimes against persons such as rap, sexual assault ,kidnapping, assault and beating there is an inverse relationship ºbecause among them were young women, low-veiled, uneducated or uninformed more on victims against individuals reported than others. Also, women how hade kind of disorder in the family, had experienced more crime within the family and outside the family. Women's employment in black jobs, in workshops around the city, in unknown and unofficial environments and unregulated and even their night work is itself a risk factor and women brought in to victimization. Finally, it was determined that there is relationship among the the women of region location with their victimization in all crimes.
    Keywords: Victimization, typology, Afghan women, immigrants, Mashhad
  • Hossein Afrasiabi, Roghaie Dehghani Daramrood Pages 255-271
    Intimacy and emotional disattachment is a main challenge in contemporary family that interpreted and perceived differently from different viewpoints. The aim of this study was exploring the context and dealing why of woman by emotional sepration through investigation of perception and subjective meaning of womans that involved in this process. Research done in qualitative research and grounded theory design. Sample include 33 woman of city of Yazd- Iran that were variant according to age, education, marriage duration and spouse age difference. Participants selected by purposefule sampling methd and participated in semistructured interviews. Data analysed by theoretical coding method. Analysis shoed that participant woman perceived emotional divorce as communication-support shortage. The context of emotional divorce process started before marriage in abnormal family sphere and continued by risky marriage. Illoyality, regression and risky media usage are after marriage important themes for emotional sepration. Woman react and deal with emotional sepration by some adaptive and deconstructive interactions. Finally research theoretical model emerged from this themes and categories.
    Keywords: emotional Separation, woman, communication, contexts, Qualitative