فهرست مطالب

بوم شناسی جنگل های ایران - پیاپی 3 (بهار و تابستان 1393)

نشریه بوم شناسی جنگل های ایران
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جلال باقری، علی صالحی، کامبیز طاهری آبکنار صفحه 1
    این تحقیق به منظور بررسی خصوصیات کمی، کیفی و زادآوری گونه بنه (Pistacia atlantica Desf. ) در شرایط مختلف فیزیوگرافی و نقش عوامل تاثیرگذار در نحوه استقرار زادآوری آن در دامنه جنوبی البرز اجرا شده است. نقشه های شیب، جهت و ارتفاع از سطح دریا تهیه و شبکه آماربرداری تصادفی سیستماتیک با ابعاد شبکه 150 ×100 متر روی نقشه و جنگل پیاده شد. در داخل هر یک از قطعات نمونه مشخصه های کمی درختان بنه شامل تعداد، ارتفاع کل، قطر متوسط تاج و تعداد و ارتفاع نهال ها ثبت شد. هم چنین فرم رویشی درختان و عوامل تاثیرگذار در استقرار زادآوری بنه تعیین شد. علاوه بر این تعداد، قطر تاج و ارتفاع درختچه بادام کوهی به عنوان یکی از گونه های مهم همراه بنه برداشت شد. نتایج حاصل نشان داد که بیشترین تعداد درختان، ارتفاع زادآوری و بهترین وضعیت سلامت برگ درختان و زادآوری بنه در دامنه های شمالی و در ارتفاع 1600-1500 متر قرار می گیرد. بیشترین ارتفاع و قطر درختان بنه و بیشترین تعداد زادآوری در ارتفاع 1500-1400 متر ثبت شد. این تحقیق نشان داد که درختچه بادام و مناطق صخره سنگی از جمله عوامل مهم در استقرار زادآوری بنه بوده و عوامل فیزیوگرافی نیز در خصوصیات کمی و کیفی درختان و نهال های بنه تاثیر معنی داری دارند. بر اساس نتایج این تحقیق به منظور حفظ و تدوام استقرار گونه بنه به ویژه در پروژه های غنی سازی و جنگل کاری بایستی به عوامل فیزیوگرافی و نقش عوامل موثر در استقرار زادآوری (پرستار زادآوری) توجه کافی داشت.
    کلیدواژگان: بنه، بادام کوهی، تجدید حیات طبیعی، پارک ملی خجیر
  • فرهاد قاسمی آقباش، سید غلامعلی جلالی، وحید حسینی، سید محسن حسینی صفحه 13
    تجزیه لاشبرگ در سطح بوم نظام های زمینی به واسطه تنظیم ساختمان مواد آلی خاک، آزادسازی عناصر غذایی مورد نیاز گیاهان و تاثیر بر چرخه های CO2 خاک حایز اهمیت است. مطالعات متعددی مزیت تجزیه خانگی لاشبرگ ( HFA ) را به عنوان شاخصی برای نشان دادن تجزیه سریع تر لاشبرگ در رویشگاه خود ارایه داده اند. در این مطالعه جهت بررسی این فرضیه که تجزیه لاشبرگ در رویشگاه خود سریع تر اتفاق می افتد، رویشگاه های راش، توسکا و توده دست کاشت نوئل در منطقه لاجیم انتخاب و فرایند تجزیه به مدت 400 روز و با استفاده از تکنیک کیسه لاشبرگ مورد مطالعه قرار گرفت. یافته های این تحقیق نشان داد که در ارتباط با دو گونه راش و توسکا تا 180 روز اول فرایند تجزیه، در رویشگاه خودشان این شاخص منفی (96/12-) و در سطح 95 درصد معنی دار بوده ولی با گذشت زمان و همزمان با تشدید فعالیت جانداران خاک شاخص روند افزایشی به خود گرفته و به طور معنی داری ( 05/0 p< ) مثبت (36/27) می شود. اما این شاخص درخصوص لاشبرگ نوئل و راش (67/54) و همچنین نوئل و توسکا (58/34) از همان ابتدای شروع فرایند تجزیه مثبت بوده و در روز 180 شاخص به حداکثر میزان خود رسیده است. درکل یافته های تحقیق، تجزیه سریع تر هریک از لاشبرگ های مورد مطالعه در رویشگاه خود را تایید کرد. بنابراین با در نظر گرفتن نقش و اهمیت مزیت تجزیه خانگی لاشبرگ، می توان جنگل کاری آمیخته راش با نوئل را پیشنهاد داد.
    کلیدواژگان: تجزیه، کیسه لاشبرگ، جانداران خاک، مزیت تجزیه خانگی لاشبرگ، لاجیم
  • شهرام مهدی کرمی، محمدرضا کاوسی، اکرم کرمی صفحه 26
    لکه قیری از جمله بیماری های قارچی است که درختان افرا را مبتلا نموده است. این بیماری باعث خزان زود رس، از بین رفتن برگ، سبب کاهش رشد، کاهش تولید چوب و بذر درختان افرا می گردد. به همین منظور جداسازی و شناسایی عامل بیماری روی برگ درختان افراپلت در جنگل آموزشی و پژوهشی دکتر بهرام نیا (شصت کلاته گرگان) انجام گرفت. پس از تهیه نمونه و کشت آن روی محیط PDA ، پرگنه قارچ عامل بیماری که سفید رنگ و کرکی شکل بود، بدست آمد. عامل بیماری زایی پس از خالص سازی، جدا سازی و بررسی خصوصیات رنگ و شکل اسپور، علایم بیماری شناسایی گردید. در محیط کشت مایع PDA ، آسک های قارچ سفید رنگ و چماقی شکل بودند و آسکوسپورهای تک سلولی نخی شکل و کشیده در درون آنها مشاهده شد. با توجه به بررسی به عمل آمده، عامل بیماری لکه قیری در درختان افرا در منطقه مورد تحقیق، قارچRhytisma acerinum تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: افراپلت، لکه قیری، Rhytisma acerinum
  • نازنین همرنگ، حسن پوربابایی، مهرداد نیکوی صفحه 33
    اطلاعات در مورد روشنه ها و توزیع اندازه آنها، برای حفاظت تنوع گونه های علفی بسیار مفید است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر اندازه های روشنه بر تنوع گونه های علفی در جنگل های راش اسالم استان گیلان انجام شد. برای این منظور 15 روشنه در اندازه های کوچک، متوسط و بزرگ بصورت تصادفی انتخاب شدند. گیاهان علفی در میکروپلات های 4 متر مربعی در داخل روشنه ها شناسایی و درصد پوشش آنها ثبت شد. بررسی تنوع گیاهان علفی با استفاده از شاخص های تنوع گونه ای (شانون- وینر، مک آرتور و هیل)، غنای گونه ای (شمارش تعداد گونه ها) و یکنواختی گونه ای (اسمیت- ویلسون، اصلاح شده نی و اصلاح شده هیل) انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش سطح روشنه ها، تنوع و غنای گونه های علفی به طور معنی داری افزایش یافته است. در حالی که شاخص های یکنواختی در کلاس های مختلف روشنه اختلاف معنی داری نشان نداد و در روشنه های کوچک دارای بیش ترین مقدار بود. در روشنه های کوچک 22 گونه علفی، در روشنه های متوسط 24 گونه علفی و در روشنه های بزرگ 25 گونه علفی شناسایی شد.
    کلیدواژگان: اندازه روشنه، تنوع زیستی، غنا، یکنواختی، جنگل های راش
  • رامین نقدی، حسن پوربابایی، مهدی حیدری، مهدیه نوری صفحه 49
    به منظور ارزیابی اثرات جاده جنگلی بر پوشش گیاهی و برخی خصوصیات خاک جاده ای به طول 400 متر انتخاب شد. نوع و تعداد زادآوری گونه های درختی و درختچه ای در قطعات نمونه ی 100 مترمربعی و نوع و درصد پوشش گونه های علفی با استفاده از روش حداقل سطح در قطعات نمونه ی 64 مترمربعی ثبت شد و با استفاده از آنالیز دو طرفه گونه های شاخص، پوشش علفی به صورت دو گروه طبقه بندی شد. نمونه های خاک در هر قطعه نمونه از عمق صفر الی 10 سانتی متری برداشت شدند و برای تعیین مهم ترین عوامل خاکی تغییرپذیر و تبیین روابط بین ترکیب گونه ای و عوامل خاکی، آنالیزهای آماری چندمتغیره ی PCA و CCA و همچنین روش تجزیه ی واریانس به کار برده شد. طبق نتایج، ترکیب گونه ای قطعات نمونه ی نزدیک جاده با قطعات نمونه ی داخل جنگل متفاوت بوده و در دو دسته ی مجزا گروه بندی شدند. درصد رطوبت، رطوبت اشباع، رس، تخلخل و کربن آلی در قطعات نمونه نزدیک جاده کاهش یافته، ولی بر مقدار شن، سیلت، وزن مخصوص ظاهری و اسیدیته این منطقه افزوده شده است. از بین زادآوری های ثبت شده، فراوانی توسکای ییلاقی اختلاف معنی داری را بین لبه جاده و داخل جنگل نشان داد. یافته های این تحقیق نشان داد جاده ها به طور موثری بر بوم سازگان های مجاور اثر می گذارند و لازم است که تا حد ممکن در هنگام احداث جاده های جنگلی از شدت تخریب و بهم اختلال کاسته شود.
    کلیدواژگان: جاده های جنگلی، پوشش گیاهی، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، آنالیزهای چندمتغیره
  • میرمظفر فلاح چای صفحه 65
    به منظور بررسی چگونگی توزیع قطر برابر سینه، ارتفاع و ارتفاع تا شروع تاج درختان بلوط در توده های نا همسال از اطلاعات جمع آوری شده طرح جنگلداری بخش سیاهکش شاندرمن استان گیلان، 367 اصله درخت به عنوان نمونه تصادفی انتخاب شده و داده های قطر، ارتفاع و ارتفاع تا شروع تاج این درختان مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. بر اساس مشاهدات زمینی عرصه مورد مطالعه دارای درختانی در تمام طبقات قطری و ارتفاعی بوده و از عدم دخالت و سلامت توده برخوردار است. جهت برازش قطر، ارتفاع و ارتفاع تا شروع تاج از توزیع های آماری وایبول، نمایی، گاما، نرمال و لوگ نرمال استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون کولموگرف- اسمیرنف ( k.s ) و اندرسون - دارلینگ ( A.D ) در سطح احتمال 95 درصد نشان داد که به ترتیب توزیع های آماری گاما، لوگ نرمال، وایبول و نرمال برازش خوبی را برای توزیع قطر درختان بلوط ایجاد نموده و از بین توزیع های مناسب دیگر توزیع وایبول مدل بهتری جهت برازندگی ارتفاع درختان مذکور است. همچنین کلیه توزیع های بکار گرفته شده به جزء مدل نمایی قدرت توصیف ارتفاع تا شروع تاج درختان بلوط را دارا بوده ولی توزیع گاما مناسب ترین آنهاست.
    کلیدواژگان: قطر، ارتفاع، توزیع های آماری، بلند مازو، شاندرمن
  • ناصر نوروزی هارونی، مسعود طبری کوچکسرایی صفحه 76
    از مهم ترین تیمارهای افزایش دهنده قدرت جوانه زنی بذرهای مختلف می توان به تکنیک پرایمینگ بذر اشاره کرد. این تحقیق به منظور بررسی مقایسه تاثیر هالوپرایمینگ و هیدروپرایمینگ بر جوانه زنی بذر اقاقیا (. Robinia pesudoacasia L ) در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل هالوپرایمینگ پتاسیم نیترات با غلظت های (100، 250، 500 و 750 میلی مولار) و هیدروپرایمینگ در سه سطح زمان (24، 48 و 72 ساعت) و همچنین تیمار خیساندن بذرها به مدت یک ساعت در آب جوش و یک سطح شاهد (بدون تیمار) بود. بیشترین درصد جوانه زنی را تیمارهای هیدروپرایم-48 ساعت، هالوپرایم 100 میلی مولار-24 و 48 ساعت و تیمار شاهد نشان دادند. بیشترین سرعت جوانه زنی به هیدروپرایم-48 ساعت و کمترین میانگین زمان جوانه زنی به هالوپرایم 100 میلی مولار-24 ساعت تعلق داشت، بیشترین وزن تر و خشک ساقه چه به ترتیب به تیمار هیدروپرایم-72 ساعت و هالوپرایم 100 میلی مولار-48 ساعت، و بیشترین وزن تر و خشک ریشه به ترتیب به تیمار هیدروپرایم 72 ساعت و هالوپرایم 100 میلی مولار-24 ساعت اختصاص داشت. بزرگترین طول ساقه چه مربوط به تیمار شاهد و بزرگترین اندازه طول ریشه چه مربوط به تیمار شاهد و هیدروپرایم-48 ساعت بود. بزرگترین شاخص بنیه بذر نیز اختصاص به تیمار شاهد و پس از آن هیدروپرایم-48 ساعت داشت. به طور کلی، استفاده از تیمار ارزان و آسان هیدروپرایمینگ (48 ساعت) می تواند تکنیک مناسبی جهت بهبود برخی شاخص های جوانه زنی همچون سرعت جوانه زنی بذر و افزایش وزن تر و خشک ریشه چه گیاهچه اقاقیا محسوب گردد.
    کلیدواژگان: اقاقیا، جوانه زنی بذر، هالوپرایمینگ، هیدروپرایمینگ
|
  • Page 1
    This research was conducted to investigate regeneration conditions and evaluate quantitative and qualitative characterestics of pistacia atlantica subsp. mutica on different physiographic conditions of South Alborz Mountains. The role of effective factors on establishment of regeneration was also studied. The forest area map prepared, and then probed by systematic random network of statistical method. Within each plot some quantitative parameters consist of number of stands, total height, average diameter of crown canopy and number and height of saplings were recorded. Vegetative form and nursing type of regeneration of pistacia atlantica subsp. mutica were also determined. Also some parameters such as number, crown diameter and height of Amygdalus lycioides as an important accompany species were recorded. Results showed that the most number of stands, height of regeneration, health of leaf and regeneration of Pistacia atlantica are located in Northern side of 1500-1600 height from the sea level. The most height and diameter of Pistacia atlantica and number of regeneration in 1400-1500 height from the sea level were recorded. This study showed that two factors included Amygdalus lycioides species and rock stone are the best factors for nursery of Pistacia atlantica regeneration, also physiographic factors have significant effect on quantitative and qualitative of saplings and trees of Pistacia atlantica. According to these results, in order to protection and maintenance of Pistacia atlantica, especially in enrichment and afforestation projects, the physiographical factors and nursing effect must be noticed carefully.
    Keywords: Pistacia atlantica, Amygdalus lycioides, Natural regeneration, Khojir national park
  • Page 13
    The decomposition of leaf litter has important in the ecosystem level through regulating buildup of soil organic matter, regulating of nutrient for plant growth and influencing the flux of Co2 from the soil. Several studies have introduced Home-field advantage (HFA) as an index for indicating more rapidly decomposition process of litter in its own site. In the present study, beech and alder sites and Norway spruce plantation of lajim region were selected for testing the hypothesis that decomposition of litter in its own sites is happening more rapidly. Decomposition process was treated for 400 days using litterbag technique. The findings of this study showed that decomposition process to 180 days, the index significantly was negative (-12.96) for beech and alder in their sites but with passing time and simultaneously enhancement of soil biota activity, it was positively increased (27.36). Whereas this index was initially positive for beech and Norway spruce (54.67) and also for alder and Norway spruce (34.58). Then reached at maximum rate after 180 days. The obtained results confirmed that the decomposition process of litter was more rapidly in its own site. Therefore according to the role and importance of Home-field advantage, we can propose Norway spruce in mixed plantations of beech.
    Keywords: Decomposition, Litterbag technique, Soil biota, Home, field advantage, Lajim
  • Page 26
    Maple tap spot is one of the fungal diseases which has been infected maple trees. Early deciduous, the disappearance of leaf, reduction of growth, seed and wood production of maple trees are resulted due to this disease. The objective of this research was isolation and identification of the pathogen on leaves of Acer velutinum in Dr. Bahramnia educational and research forest (Shast-Kalateh of Gorgan). After sampling and culture of explants in PDA medium, growing of fungal pathogen was white delete and fluffy shape. Pathogenic fungi were identified after purification and isolation and characterization of spore, color, shape and disease symptoms. In PDA liquid medium, a scus of fungi was white and a clubbing shape with the fiber shape and linear ascospores was observed inside them. Upon the results, the identified fungal pathogen was Rhytisma acerinum on maple trees in this area.
    Keywords: Acer velutinum, Maple tar spot, Rhytisma acerinum
  • Page 33
    Information about gaps and their sizes distribution is useful for protecting herbaceous diversity. This study was conducted to investigate the effect of gap size on herbaceous species diversity in oriental beech (Fagus orientalis Lipsky.) stand in Asalem, Guilan province. For this study, fifteen gaps in small, medium, and large sizes were randomly selected. Then, herbaceous species were identified in 4 m2 micro plots within the gaps and percent covers of herbaceous species were estimated in the basis of Domin’s criterion. Diversity indices including Shannon-Wiener, Mc Arthur, Hill, species richness and Smith -Wilson, the modified Nee’s, the modified of Hill’s evenness indices were computed. The results revealed that with increasing gap size, the diversity and richness of herbaceous species have been significantly increased, while evenness indices showed no significant differences in different gaps. The highest evenness values were obtained in the small gaps. In small, medium and large gaps 22, 24 and 25 species were found, respectively.
    Keywords: Gap size, Diversity, Richness, Evenness, Fagus orientalis Lipsky
  • Page 49
    In order to evaluate the effects of forest road on vegetation and some soil properties was selected a road with the length of 400 m. Type and number of regeneration species of trees and shrubs in plot area of 100 m2 and type and cover percentage of herbaceous species using minimal area method were recorded in plot area of 64 m2 and herbaceous species was classified into two groups using Two-Way Indicator Species Analysis (TWINSPAN). Samples of soil were taken in depth of 0-10 cm. Multivariate analysis methods ( PCA and CCA ) and ANOVA were used to recognize the most important soil variables and determine relationship between species composition and soil factors. Results indicated that species composition of plots in near the road has been varied in comparing with plots of inside the forest and it was classified into two separate groups . Percentage of moisture content , saturation moisture , clay , porosity and organic carbon in plots near to road decreased , while the amount of sand , silt, bulk density and pH were increased in this site. Among the regenerations Alnus subcordata abundance had significant difference between the edge of the road and inside the forest. The findings showed that the roads affect to adjacent ecosystem effectively and it is essential to reduce the damage and disturbance in construction of forest roads.
    Keywords: Forest road, Vegetation, Physical, chemical properties of soil, Multivariate analysis
  • Page 65
    In order to Study the quality of diameter at breast height distribution, height and height till the beginning of the crown of Oak trees in un-even aged stands from the collected data of the forestation plan in Shanderman Siyahkesh Guilan province, 367 trees were randomly selected as samples and the diameter, height and the height till the beginning of the crown were analyzed. According to the land observations the under study area was considered as the witness piece and has trees in all height and diameter classes and it lacks stand interference and health. In order to fit diameter, height and height till the beginning of the crown Beta, wei bull, Power, Gamma, Normal and log- normal statistical distributions were used the results obtained from Kolmogorof- Smirnov (K.S) and Anderson-Darling (A.D) at the level of %95 showed that in sequence Gamma, log normal wiebul and normal statistical distributions have created a suitable fit for Oak tree’s diameter and from among other suitable distribution weibull distribution is the most appropriate model for the trees height goodness, Also all applied distributions except exponential model have the abality to describe the height till the beginning point of Oak trees crowns but Gamma distribution is the most appropriate one.
    Keywords: Diameter, Height, Statistical distribution, Oak, Shanderman
  • Page 76
    Seed priming is the most important technique for increasing the germination power. This study was conducted to investigate the effects of halopriming and hydropriming on improvement of seed germination in black locust (Robinia pseudoacacia L.) in a completely randomized design with 4 replications. Halopriming treatments of KNO3 with concentrations including (100, 250, 500, 750 mM) and hydropriming treatments at three time levels (24, 48, 72 h), and also seed soaking treatment in boiling water for 1 hour as well as control treatment were considered. Results indicated that hydropriming 48 hours, halopriming 100 mM-48 and 24 hour and control treatment had the highest germination percentage. The greatest germination speed was observed in hydropriming 48 hours. The hydropriming 100 mM had the least average germination time. The highest amount of stem (fresh and dry) weight was observed in hydropriming 72 h and halopriming 100 mM-48 hours, respectively. Also, halopriming 100 mM-24 h and hydropriming 72 h showed greatest amount of root (fresh and dry) weight. The highest stem length was related to control treatment. The greatest root length was showed in hydropiming-48 hours and control treatment. Generally, the highest seed vigor index was observed in control and then in hydropriming-48 hours. Application of hydropriming (48 hours) as easy and inexpensive technique can be useful to improve some germination characters like germination speed, and dry and fresh weight of root in black locust seedling.
    Keywords: Black locust, Seed germination, Halopriming, Hydropriming