فهرست مطالب

فقه - پیاپی 81 (پاییز 1393)

فصلنامه فقه
پیاپی 81 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالقاسم علیدوست صفحات 3-20
    عدالت از کهن ترین مفاهیمی است که بشر با آن آشنا است و در زندگی روزمره او بسآمد چشمگیری دارد و در نصوص دینی به عنوان یکی از مقاصد اولیه انبیای الاهی از آن یاد شده است. این مفهوم، مفهومی پیشادینی است؛ اما نباید فارغ از نگاه به جهان، انسان و سرانجام وی، به تفسیر آن پرداخت. چنان که در تطبیق آن بر مصادیق و یافتن عینیت های آن، وقتی در یک نظام دیده می شود، باید عناصر موثر در آن را که در آن نظام حضور دارند در نظر داشت. در بخش نظر و نظریه پردازی و اندیشه ورزی با مفهوم و مصداق شناسی عدالت، برخوردی بایسته نشده است؛ از این رو، لازم است کارایی های آن در کشف حکم بازخوانی شود تا اجرای عدالت بر بنیان آن صورت پذیرد. عدالت در فقه به مثابه یک سند، قاعده و روی کرد، حضور می یابد و به مثابه یک گفتمان عام در اجرای احکام مکشوف باید تحقق یابد.
    کلیدواژگان: عدالت، احکام، کشف، استنباط اول، استنباط دوم، قاعده، مطالعه هرمی و حلقوی
  • حسنعلی علی اکبریان صفحات 21-44
    جمع آوری اطلاعات از حوزه حریم خصوصی اشخاص توسط حکومت اسلامی برای حفظ امنیت و مصالح جامعه، صور و احکامی دارد که در مقاله حاضر، به سه نکته مهم در این مسئله پرداخته می شود: 1. بررسی این امر که آیا همه موارد جمع آوری اطلاعات از حریم خصوصی افراد، بدون ظن جاسوسی و توطئه و مانند آن، مستلزم شکستن آن است یا خیر؟ نوآوری این بررسی، در تفکیک میان جمع آوری اجمالی و تفصیلی اطلاعات است. 2. بررسی دلالت ادله نقلی حرمت جمع آوری اطلاعات از جانب حکومت در جایی که مستلزم شکستن حریم خصوصی شهروندان است. نوآوری این بررسی، در توجه به شمول و عدم شمول دلالت ادله لفظی نسبت به تجسس حکومت (نه تجسس مردم از یکدیگر) است. غالب این ادله بر چنین شمولی دلالت ندارند؛ زیرا اولا درباره روابط شخصی افراد جامعه با یکدیگر ند، ثانیا درباره عیوب و گناهان شخصی اند. 3. ارتباط ادله موجود در حوزه حکم جمع آوری اطلاعات از جانب حکومت. نوآوری این بررسی، در تبیین دقیق و صحیح ارتباط ادله است.
    روش این مقاله، توصیفی تحلیلی و روش جمع آوری اطلاعات آن کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: جمع آوری اطلاعات، حریم خصوصی، تجسس، حکومت اسلامی
  • اسماعیل آقابابایی بنی صفحات 45-64
    به دلیل پذیرش اصل شخصی بودن مجازات ها، فوت متهم یا محکوم علیه موجب سقوط مجازات می شود. با این حال در مورد قاتل عمد، پرداخت دیه محل اختلاف است. از یک سو، تبدیل قصاص به دیه، به موافقت جانی منوط است که طبعا با مرگ وی امکان مطالبه دیه نخواهد بود و از سوی دیگر، ادله ای که از هدر نبودن خون مسلمان سخن می گویند، مقتضی آن است که با مرگ قاتل، دیه از اموال وی پرداخت شود. روشن نبودن آرای فقهی در مسئله، موجب ابهام و تناقض در قانون گذاری شده است. به نظر می رسد در صورتی که در مطالبه و انجام قصاص کوتاهی نشده و قاتل به مرگ طبیعی از دنیا رفته باشد، دیه قابل پرداخت نیست؛ ولی در مواردی که تقصیر قاتل یا اطاله دادرسی موجب فرا رسیدن مرگ قاتل شود، هدر نبودن خون مسلمان، اقتضای پرداخت دیه دارد.
    کلیدواژگان: قتل عمد، قصاص، دیه، سقوط قصاص، بیت المال
  • عطیه علیزاده نوری، محمد تقی فخلعی، حسین صابری صفحات 65-92
    نوشتار پیش رو با رویکرد تاریخی تحلیلی و با هدف طرح روایتی جامع از پیشینه و روند به کارگیری مخالفت با عامه به عنوان مرجح باب تعارض اخبار نوشته شده است در این اثر تلاش شده تا با واکاویدن سیر تاریخی موضوع، در خلال بررسی نوشته های بر جای مانده از فقه امامیه، از زمان نخستین کاربردها تا عصر حاضر، موقعیت آن نشان داده شود. درنگ در رویکردهای متفاوت پدیدآمده در مرجحیت مخالفت با عامه، شرایط و چگونگی إعمال آن در میان فقها و نیز فراز و فرودهای پدیدارشده در گذر تاریخ، نتایج تامل برانگیزی را به بار نشانده است که از جمله می توان به اذعان به وجود رویکردهای سلبی و ایجابی نسبت به اصل موضوع، تغییر یافتن ادبیات موضوع پس از چند قرن، گزینش معیار تقیه در اخذ به این مرجح و ادعای برقراری تلازم میان تقیه و مخالفت با عامه از منظر اکثر فقها اشاره کرد. ضمن این که این مقاله، شماری از آسیب های ناشی از تحلیل غلط و درک نامناسب از حقیقت مخالفت با عامه و شروط به کارگیری آن را نیز بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: عامه، تقیه، مخالفت با عامه، حمل بر تقیه، تعارض اخبار
  • سید محمد کاظم مددی الموسوی صفحات 93-111
    از روش های متداول فقهای شیعه هنگام مواجهه با روایات متعارض، حمل روایات بر تقیه بوده است؛ اما ضوابط این حمل، در دوره های مختلف، تغییرات مهمی کرده است. از جمله مهم ترین دوره ها، دوره شیخ طوسی در قرن پنجم است که برای نخستین بار انبوهی از روایات، بر تقیه حمل شدند. این پژوهش به بررسی نسبت این دوره با دوره فقهای متقدم قبل از قرن پنجم می پردازد و در صدد کشف علت اصلی تفاوت میان این دو دوره و چرایی پیشآمد این انفراد توسط شیخ است. آیا کثرت وجود این حمل در آثار شیخ نسبت به قدما، صرفا ناشی از تفاوت روشی او در تالیف کتب روایی و فقهی بوده است و یا این که علت این امر، وجود اختلاف مبنایی میان او و قدما بوده است؟ با بررسی آثار روایی و فقهی هر دو دوره، مشخص می شود که میان شیخ و قدما اختلافات مبنایی جدی ای وجود داشته و مسئله صرفا تفاوت روشی نبوده است.
    کلیدواژگان: تقیه، شیخ طوسی، فقه شیعه، حدیث شیعه
  • امین کرباسی زاده صفحات 113-150
    فقی هان در طول تاریخ اسلام برای چینش مسائل فقهی در کنار یکدیگر و طرح نظام مند دانش فقه، شیوه های کم وبیش متفاوتی در پیش گرفته اند. این شیوه ها که چگونگی دسته بندی مسائل فقهی را مشخص می سازند، ساختارهای دانش فقه خوانده می شوند. این مقاله می کوشد با بررسی ساختارهای مطرح در علم فقه، ساختار جدیدی را با توجه به اقتضائات زمانه و مسائل جدید فقهی عرضه کند. بدین منظور پس از تعریف ساختار علم فقه و اهمیت این بحث، ابتدا گزارشی اجمالی از ساختارهای موجود فقه شیعی بیان شده و سپس نقص های این ساختارها بررسی شده است. آن گاه مباحث موضوع، قلمرو و هدف علم فقه به عنوان مبانی نظری ساختار پیشنهادی مورد دقت قرار گرفته و سپس ساختار پیشنهادی طرح شده است. در ساختار پیشنهادی، فقه در ابتدا به دو شاخه کلان فقه فردی و فقه حکومتی منشعب می شود. آن گاه فقه فردی به شش دسته احکام رابطه فرد مکلف با خویشتن، خداوند متعال، همنوعان، محیط زیست، حکومت و مسائل مربوط به امور مالی تقسیم می شود. فقه حکومتی نیز به چهار دسته احکام رابطه حکومت اسلامی با خداوند متعال، ملت، نهادهای بین المللی و سایر حکومت ها و مسائل مربوط به نهادهای حکومت، می پردازد.
    کلیدواژگان: ساختار فقه، تبویب فقه، هندسه فقه، تقسیم بندی فقه، قلمرو فقه
  • خلاصه المقالات
    صفحه 152
|
  • Abolghasem Alidoust Pages 3-20
    Justice is one of the oldest concepts that humanity is familiar with it and is very common in his life and in religious texts; and it is known as one of the primary purposes of prophets. This concept is pre-religious; but it should not be interpreted without looking at the world, man and his ending. So that in its confirmation with the applications and finding its identities, when it is considered in a system, its effective elements should be considered too - which are present in the system. In terms of opinion and theorizing and thinking by the concept and meaning of justice, there is not appropriate treatment with it; Therefore it is necessary to review its implications in the detection of the rule, so the justice be enforced based it. Justice considered as a evidence, rule and approach in jurisprudence; and it must be realized as a general discourse in the implementation process of detected rules.
    Keywords: Justice, rules, detect, first inference, second inference, rule, pyramidal, curled study
  • Hassan-Ali Ali-Akbarian Pages 21-44
    Collecting data from the personal privacy of people by the Islamic government in order to protect the security and interests of the society has some forms and rules, which in this paper, three important related points would investigate: 1. Studying that whether all cases of collecting data from personal privacy of people, without suspicion of spying and plotting or the like, involve a violation of privacy? Innovation in this review is importance of distinguishing between brief or detailed procedure of collecting data. 2. Studying the implications of related evidence in respect of prohibition of the government's collecting data, where it is required to break the personal privacy of citizens. Innovation in this review is attention to inclusion and exclusion of denoting verbal arguments in respect to government searching (not searching of people from each other). Most of these arguments do not imply such inclusion; because, firstly, they are about people's personal relationships with each other. Secondly, they are about personal faults and sins. 3. Being related of available evidence about government's collecting data. Innovation in this review is the detailed and accurate explanation for the related evidence.
    The method of this paper is descriptive-analytical and data collection method is library.
    Keywords: data collection, Privacy, searching, Islamic Government
  • Ismail Aghababaee Bani Pages 45-64
    Due to the acceptance of the principle that punishments are personal, the premeditated murderer death would not violate the punishment of accused or sentenced person. However, about the premeditated murderer, paying of blood money has some disagreements. On the one hand, conversion of punishment to blood money is conditional to the approval of the murderer, that by his/her death, naturally it can not be enforced. On the other hand, the evidence about that Muslim blood should not be wasted, indicate that in the case of murderer death, it is demanding that the blood money should be paid from his/her property. The lack of clear and precise legal views on this issue, has created confusion and inconsistency in the legislation. It seems that if the failure is not due to claiming and executing the sentence, and the murderer is dead by natural causes, the blood money is not payable; but in cases that the fault of murderer or prolongation of procedure are causes of the murderer death, the principle of Muslim blood should not be wasted, make it necessitate to pay blood money.
    Keywords: murderer, Death, punishment, Blood Money, Retaliation, public treasury
  • Atiyeh Alizadehnoory, Mohammad Taghi Fakhlaei, Husein Saberi Pages 65-92
    The present paper has written with historical- analytic approach and with goal of showing general narrative from history and procedure of utilization of disagreement with sunni`s as opposition of traditions’ preferring attribute; and has endeavored during it until be displayed its situation with analyzing of object`s historical process through study remnant records from shiite`s jurisprudence as long as initial usages until nowadays.
    Hesitation in different approaches that emerged in be preferring attribute of disagreement with sunnis, conditions and quality of its using among Jurists too ups and downs that appeared in Pass of history, brought the notable results that among them can be mentioned to acknowledging the existence of negative and positive approaches to origin of object, the alteration that occurred in object`s literature after several century, the selection of reservation`s criterion in usage of this preferring attribute and postulate of establishment of concomitance between reservation and disagreement with sunni's from the majority of jurists. Whilst this article has considered some of flaws originated from erroneous analysis and inappropriate percipience from principle of disagreement with sunni`s and conditions of its utilization.
    Keywords: Amme(Sunni), Reservation, Disagreement with Sunnis, Ascribing to Reservation, Opposition of Traditions
  • Sayyedmohammadkazem Madadialmusavi Pages 93-111
    One of most prevalent methods of Shiite jurists toward contradictory traditions has been to consider them as Taqiyya. However, the instructions of this method had serious development during different periods, which one of most important of them, has been the periods of Shaikh Tousi in the fifth century in which several traditions had considered as Taqiyya. This study examines the ratio between the period of Shaikh and the period of earlier jurists before the fifth century and tries to find the main cause of the the reason for developing such a great individually by Shaikh. Whether this multiplicity of Taqiyya in Shaikh’s work is just because of the methodical difference between them, or it’s because of a serious fundamental difference between them. By this study, it will be proved that the difference between this two period isn’t just a methodical one and it is because of a deep fundamental difference.
    Keywords: Taqiyyah, Shaikh Tousi, Shiite jurisprudence, Shiite tradition
  • Amin Karbasizade Pages 113-150
    Throughout the history of Islam, for classifying jurisprudential issues and ordering the systematic jurisprudence, jurisprudents have taken different methods. These methods, which define how to classify the jurisprudential issues, are called structures of jurisprudence. In this article, by studying these structures and due to the new jurisprudential issues and contemporary requirements, it is attempted to offer a new structure for jurisprudence. For this purpose, after defining the structure of jurisprudence and the importance of it, a brief report presented from the existing structures of Shiite jurisprudence, and then shortcomings of these structures are mentioned. Later on, the subject, scope and purpose of jurisprudence, as the theoretical foundations of the proposed structure, are scrutinized and then the suggested structure has been offered. In this proposed structure, jurisprudence initially split into two major branches: personal jurisprudence and governmental jurisprudence. The personal jurisprudence is then divided into six categories, including: provisions of person's duty in relation to self, God, humankind, environment, government, and financial issues. In addition, governmental jurisprudence is separated into four categories, including provisions of the Islamic government in relation God, nation, international organizations and other governments, and issues related to state institutions.
    Keywords: structure of jurisprudence, structure of fiqh, Fiqh classification, Fiqh division, the realm of jurisprudence