فهرست مطالب

پژوهش های اقتصادی ایران - پیاپی 65 (زمستان 1394)

فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران
پیاپی 65 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کریم اسلاملوییان*، سارا مهرعلیان صفحات 1-36
    هدف این مطالعه بررسی نقش نااطمینانی مالی در اتخاذ سیاست پولی و اثرات آن بر تورم و تولید ناخالص ملی در ایران است. در اینجا، نااطمینانی مربوط به چگونگی تاثیر متغیرهای مالی بر سایر متغیر های اقتصادی است. در این راستا، یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی کینزی جدید که امکان بررسی اثرات اصطکاک مالی بر سیاست پولی را فراهم می کند، برآورد می شود. بنا به فرض، اقتصاد می تواند بین دو وضعیت نرمال و غیرنرمال (فشار مالی) تغییر کند. ابتدا با استفاده از روش حداکثر درستنمایی، پارامترهای الگوی نرمال تخمین زده شده و در مرحله بعد با روش متروپلیس- هستینگز گام تصادفی پارامترهای الگوی مربع- خطی- جهشی مارکف برآورد می شود. با کمک توابع ضربه - واکنش، عکس العمل متغیرهای کلیدی به سه تکانه 1- تورم، 2- شکاف تولید و 3- شکاف نرخ سود بانکی در حالت های مختلف استخراج و تحلیل می شود. بر اساس یافته ها، واکنش سیاست پولی نسبت به این تکانه ها در زمان غیرنرمال تحت شرایط اطمینان، شدیدتر از حالت عدم اطمینان است. نتایج، بیانگر اهمیت توجه توسط سیاستگذار به نااطمینانی و اصطکاک مالی برای جلوگیری از اتخاذ سیاست پولی نادرست است.
    کلیدواژگان: نااطمینانی مالی، الگوی مربع، خطی، جهشی مارکف، سیاست بهینه پولی، ایران
  • سید کمال صادقی، رضا رنج پور، فاطمه باقرزاده آذر *، سها موسوی صفحات 37-61
    برای کشورهای در حال توسعه ای مانند ایران ابزارهای سیاست مالی– به ویژه مالیات- بر قدرت رقابت بازارهای مالی کشور و عملکرد نهادهای بانکی و غیربانکی در این بازارها تاثیرگذار است. از این رو، چگونگی ترکیب توانمند بازار مالی و سیاست مالیاتی در جهت رشد اقتصادی کشور بحث های فراوانی را برانگیخته است. تئوری ها از یک سو بیان می کنند که هر افزایشی در مالیات، منجر به کاهش وجوه سرمایه گذاری می شود و به طور عکس بر بازارهای مالی تاثیر می گذارد و از سوی دیگر بیان می کنند که مالیات، نوسانات بازار را کم کرده و از بحران های مالی جلوگیری می کند. در این پژوهش تاثیر مالیات بر بازار مالی ایران، طی دوره 1349-1390 و با استفاده از آزمون کرانه ها
    و مدل خودرگرسیونی با وقفه توزیعی (ARDL) مورد مطالعه قرار می گیرد. نتایج نشان می دهند اخذ مالیات توسط دولت اثر مثبت بر بازار مالی دارد. این امر حاکی از آن است که در سال های اخیر با توجه به پیشرفت هایی که در سیستم مالیاتی کشور به وقوع پیوسته، نقش آن در توسعه هرچه بیشتر بازار مالی برجسته تر شده است.
    کلیدواژگان: مالیات، بازارهای مالی، آزمون کرانه ها، مدلARDL
  • علی فریدزاد *، محمدصادق قاضی زاده، کیومرث حیدری صفحات 63-92
    ایران روزانه معادل 30 میلیون مترمکعب گاز طبیعی فلر را در میادین نفتی می سوزاند. با توجه به اهمیت استراتژیک این حوزه به دلیل عدم بهره برداری بهینه از حجم عظیمی از سرمایه ملی و شناخت منافع حاصل از سرمایه گذاری در آن، در این مطالعه، با استفاده از اطلاعات سری زمانی، متوسط تولید گازهای همراه نفت در 44 میدان نفتی واقع در خشکی کشور و با استفاده از مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای، فرصت های عمده سرمایه گذاری شامل گروه طرح های سرمایه گذاری (تزریق مجدد گاز به میادین نفتی، تولید برق در داخل و مصارف نهایی داخل) و گروه طرح های رقابتی سرمایه گذاری (تزریق مجدد گاز به میادین نفتی، تولید برق صادراتی، مصارف نهایی صادراتی) ارائه شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که در دامنه تولید گازهای همراه کمتر از 3 میلیون مترمکعب در روز، اولویت سرمایه گذاری به ترتیب با تزریق مجدد به میادین نفتی، تولید برق و مصارف نهایی است در حالی که در دامنه های بیش از 3 میلیون مترمکعب تولید گاز همراه در روز، تولید برق به عنوان اولویت سرمایه گذاری نسبت به سایر گزینه های ممکن بشمار می رود.
    کلیدواژگان: گازهای همراه فلر، گاز طبیعی، برق، سرمایه گذاری، مدل CAPM
  • رضا طالبلو *، تیمور محمدی، حمید رضاپور صفحات 93-128
    رابطه بین پول و قیمت از دیرباز مورد بحث مکاتب مختلف اقتصادی بوده است. با وجود نظرات مختلف، اکثریت اقتصاددانان بر پولی بودن تورم در بلندمدت اتفاق نظر دارند. اگرچه در شکل گیری تورم عوامل مختلفی نقش دارند، اما در این زمینه اقتصاددانان مکتب کلاسیک معتقدند که تورم یک پدیده پولی بوده و رشد نقدینگی عامل اصلی بروز آن است. در راستای تبیین پولی بودن تورم، پیش بینی آن و آگاهی از چگونگی حرکت آن در اقتصاد، مدل های مختلفی طراحی شده است. یکی از مدل هایی که به تازگی مدنظر قرار گرفته است، مدل پی استار است که ریشه در نظریه مقداری پول دارد. چارچوب مدل پی استار بر این اساس است که تورم در بلندمدت پدیده ای پولی است و سطح قیمت ها متناسب با مقدار عرضه پول در اقتصاد حرکت می کند. در این مقاله دو نسخه مدل پی استار با استفاده از شکاف نقدینگی، شکاف سرعت گردش پول و شکاف تولید با استفاده از داده های فصلی بین سال های 1389-1367 مورد آزمون قرار گرفتند. به منظور تخمین شکاف نقدینگی با استفاده از مدل ARDL به تخمین تابع تقاضای نقدینگی پرداختیم. برای محاسبه شکاف سرعت گردش پول، فیلتر هادریک-پرسکات مورداستفاده قرار گرفت و با استفاده از مدل های فضا-حالت و فیلتر کالمن شکاف تولید تخمین زده شد. نتایج حاکی از آن است که مدل پی استار با استفاده از شکاف حجم نقدینگی و همچنین شکاف سرعت گردش نقدینگی و شکاف تولید از قدرت توضیح دهندگی مناسبی برای تورم ایران برخوردار است. طبق نتایج به دستامده از مدل، سهم متغیرهای نامبرده از تورم ایران حدود 55 درصد است. طبق نتایج آزمون های پیش بینی مدل پی استار با شکاف نقدینگی از قدرت پیش بینی بیشتری برای تورم ایران برخوردار است.
    کلیدواژگان: تورم، مدل پی استار، سرعت گردش پول، شکاف تولید
  • هومن کرمی*، مریم همتی صفحات 129-157
    در این مطالعه به پیروی از مکوویاک و همکاران (2009) با استفاده از الگوی عامل پویای بیزی، واکنش شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی در اقتصاد ایران به دو نوع شوک کلان (مشترک) و ویژه (بخشی) بررسی می شود. به این منظور از داده های ماهانه مربوط به شاخص قیمت 238 قلم کالا و خدمت مصرفی موجود در سبد خانوار شهری در دوره زمانی1369:1 تا 1391:9 استفاده شده است. تفکیک واکنش قیمت ها به این دو نوع شوک به منظور شناسایی مدل قیمت گذاری سازگار با اقتصاد ایران انجام می گیرد. به بیان دقیق تر، در صورت وجود تفاوت معنادار در سرعت و اندازه واکنش به هریک از این شوک ها می توان نتیجه گرفت که برخی از مدل های قیمت گذاری متداول نظیر کالوو دیگر قادر به توضیح این تفاوت نیستند و برای تبیین رفتار قیمت گذاری باید مدل های دیگری مورد سنجش قرار گیرند. نتایج حاصل از این مطالعه دلالت بر وجود تفاوت معنادار در نحوه واکنش قیمت ها به دو نوع شوک کلان و ویژه دارد. همچنین مدل قیمت گذاری «عدم واکنش عقلایی» با این حقیقت آشکار شده در اقتصاد ایران انطباق زیادی دارد.
    کلیدواژگان: مدل قیمت گذاری، مدل عامل پویای بیزی، شوک کلان، شوک ویژه، سرعت واکنش
  • حسین محمدی *، سید حسین سقاییان، امیرحسین توحیدی صفحات 159-184
    انتقال نرخ ارز یکی از مباحث مهم در اقتصاد بین الملل است و با تعیین درجه آن می توان از کارایی سیاست های ارزی، ساختار بازار، شرایط تقاضا و عملکرد صادرکنندگان اطلاعات بسیار مهمی را به دست آورد. هدف اصلی این مطالعه بررسی انتقال نرخ ارز بر قیمت صادرات یکی از محصولات غیرنفتی، یعنی پسته ایران طی دوره 2011-1961 است. در مطالعات گذشته فرض بر این بوده است که انتقال نرخ ارز برای سال های مختلف یکسان است که این امر مطابق با واقعیت نیست، زیرا عوامل متعددی می توانند بر درجه انتقال نرخ ارز تاثیرگذار باشند. در این مطالعه برای رفع این نقیصه، از روش تحلیل حساسیت در مدل شبکه عصبی مصنوعی استفاده شد. نتایج مطالعه نشان داد که انتقال نرخ ارز بر قیمت صادرات پسته ایران طی سال های مورد مطالعه دارای یک روند تناوبی و طی سال های اخیر بیش از 70 درصد بوده است. همچنین نتایج مطالعه موید آن است که یک رابطه مستقیم میان نوسان نرخ ارز و قیمت صادرات پسته ایران وجود دارد. بنابراین با کاهش نوسان نرخ ارز می توان پسته صادراتی را با قیمت کمتری به بازارهای جهانی عرضه کرد و با توجه به کشش پذیر بودن تقاضای جهانی، درآمدهای حاصل از صادرات این محصول را افزایش داد. با توجه به باکشش بودن تقاضای صادرات پسته ایران نسبت به تغییرات قیمت، کاهش هزینه تولیدکنندگان پسته ایران می تواند درآمدهای حاصل از صادرات این محصول را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: انتقال نرخ ارز، قیمت صادرات، شبکه عصبی مصنوعی، پسته، ایران
|
  • Karim Eslamloueyan*, Sara Mehralian Pages 1-36
    Using a Markov Jumping Linear Quadratic (MJLQ) method, this paper examines the impact of financial uncertainty on monetary policy in Iran in the context of a new Keynesian model. This model allows us to study the impact of financial uncertainty on inflation and output gap. We allow the economy to switch between normal and abnormal states. Our model is estimated in two stages. We first estimate the parameters of our normal model by using maximum likelihood method. In the next stage, we use the parameters obtained in the first stage and Apply Metropolis-Hastings random walk method to estimate the parameters of our MJLQ model. This allows to investigate the reaction of key variables to shocks in inflation, output gap and interest spread. We find out that the reaction of monetary policy to these three shocks under certainty case in the abnormal time model is stronger than those under uncertainty case. This finding might have important policy implication for authorities when conducting monetary policy in the presence of financial frictions.
    Keywords: Financial Uncertainty, Markov Jump, Linear, Quadratic Model, Optimal
  • Seyed Kamal Sadeghi, Reza Ranjpor, Fateme Bagherzadeh Azar*, Soha Mousavi Pages 37-61
    In developing countries like Iran, fiscal policy instruments- especially taxes- affect the competitive power of financial markets and the performance of banking and non- banking institutions in these markets. Thus, the quality of combination of financial markets and tax policies for economic growth has raised many issues. On the one hand, theories state that any increase in taxes leads to a reduction in investment funds and has an opposite impact on financial markets. On the other hand, they state that taxes reduce market fluctuations and prevent financial crises. This paper studies the impact of taxes on financial market in Iran during 1970 – 2011 by using Bounds test and Auto-Regressive Distributed Lag (ARDL) model. Results show that taxation has a positive effect on financial markets. This indicates that the role of taxation, according to improvements in state’s tax system in recent years, has become more prominent in the further development of financial markets.
    Keywords: Tax, Financial Market, Bound Test, ARDL
  • Ali Faridzad*, Mohammad Sadegh Ghazizadeh, Kiomars Heydari Pages 63-92
    Iran is flaring about 30 million cubic meters of associated gas per day in onshore oil fields. Suboptimality of economic extraction and production of exhaustible natural resources pawn the national benefits. Therefore, the main purpose of this paper is analyising the economic and technical feasibility aspects of reusing flared associated gas based on Capital Asset Pricing Model (CAPM). In this study time series data of average associated flared gas from 44 Iranian onshore oil fields has been employed. Additionally, three investment scenarios mean gas injection to the oil fields, electricity production and final consumption have been considered. Results of this study show that such oil fields produce less than 3 million cubic meters associated gas per day, gas injection to oil fields is the optimum alternative whereas using of associated gas to electricity generation is advised for other scenario.
  • Reza Talebloo *, Teimour Mohammadi, Hamid Rezapour Pages 93-128
    The association between money and prices has long been debated in various economic schools. Although there are different views, most economists agree that in the long run, inflation is a monetary phenomenon and its main cause is liquidity growth. Several models have been designed in order to clarify the monetary aspect of inflation, how to forecast it and the awareness of how it moves in the economy. One of the models that have been considered recently is the P-Star model which draws on the quantity theory of money. The framework of P-Star model is based on the fact that inflation in long run is a monetary phenomenon and the price level moves proportional to the money supply in the economy. In this research by using seasonal data of Iran, two different alternatives of P-Star model have been tested by considering liquidity gap, velocity gap and output gap. In order to estimate the liquidity gap, ARDL Approach has been used to estimate the demand for liquidity. For velocity of money gap, Hodrick-Prescott filter was Applied and by using state-space models and the Kalman filter, output gap was estimated. The results indicate that the P-Star model with liquidity gap and velocity and output gap have satisfactory explanatory power of inflation. According to the outcomes of static and dynamic forecasts, the P-Star model with liquidity gap has higher predictive power of inflation.
  • Hooman Karami *, Maryam Hematy Pages 129-157
    In this paper, following Maćkowiak, Moench and Wiederholt (2009), the reaction of sectoral price indexes to aggregate and idiosyncratic shocks has been evaluated using Bayesian Dynamic Factor Model. The separation of the reaction of prices to these two types of shocks has been done in order to identify the pricing model that is more compatible with Iranian economy. In case of existence of any significant difference in speeds and sizes of price reaction with respect to these shocks, we can conclude that some of the conventional price setting models such as Calvo could not be able to explain the differences. Therefore, for the purpose of explaining the price setting behavior in Iran, alternative pricing models should be evaluated. The results of this study clearly show that there is a significant difference between the reaction of price indexes to aggregate and sectoral shocks. Based on the results, rational inattention model of Mackowiak and Wiederholt (2009a) is more consistent with the stylized facts of Iran’s economy in comparison with the conventional pricing models.
    Keywords: Price Setting Models, Bayesian Dynamic Factor Model, Aggregate Shock, Idiosyncratic Shock, Speed of Response
  • Hosein Mohammadi *, Sayed Hosein Saghaian, Amirhosein Tohidi Pages 159-184
    Exchange rate pass-through is one of the most important issues in the international economic studies. Determining the degree of exchange rate pass-through can be used to define the effectiveness of foreign policy, market structure and exporters behavior. The main objective of this study is to investigate the exchange rate pass-through to export prices of Iranian pistachios during the period 1961-2011. In the previous studies, the exchange rate pass-through was assumed to be fixed during different years. This assumption is not consistent with reality, because many factors can influence the exchange rate pass-through. In this study, sensitivity analysis in the framework of artificial neural network is used to address this shortcoming. The results shows that exchange rate pass-through to Iran's pistachio export prices has been more than 70 percent, and its trend has been periodic. Furthermore, the results showed that there is a direct relationship between exchange rate fluctuations and Iranian pistachio export prices. Thus, by reducing exchange rate volatility, it is possible to supply pistachio with lower prices to the world markets. Considering the high elasticity of demand for the Iranian pistachio prices, a reduction in prices would increase revenues of exporters. Incidentally, given the high elasticity of export demand for Iran's pistachio, the revenues from the export of this product can be increased by reducing the cost of pistachio production.
    Keywords: Exchange Rate Pass, Through, Export Prices, Artificial Neural Network, Pistachio, Iran