فهرست مطالب

معرفت ادیان - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، تابستان 1395)

نشریه معرفت ادیان
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اعظم سادات شبانی، سهیلا جلالی کندری، لیلا هوشنگی صفحه 7
    امروزه مناقشات بین پیروان ادیان مختلف، افزایش یافته و موجب ناامنی در جهان شده است. توجه به متون و اندیشه های دینی و بازتاب آن در تعامل بیرونی، می تواند در شناسایی دلایل اختلاف و رفع آن موثر باشد. در اندیشه یهود، «بیگانگان» افرادی خارج از قوم یهود هستند و نگاه دوگانه ای در برخورد با بیگانگان وجود دارد. در گزارش های کتاب مقدس عبری(تنخ) و تلمود، از یک سو آنان، دارای نژاد پست و متفاوت از یهود هستند و از سوی دیگر، مخلوقات محترم خداوند شمرده می شوند. اکثر یهودیان، به دلیل باور به خلوص نژادی و برگزیدگی قوم خویش، با بیگانگان برخورد نامتعارف می کنند. با بررسی متون مقدس یهود، یکی از دلایل مهم تعامل نادرست یهودیان با بیگانگان، تکیه بر اندیشه های ناصواب راه یافته به متون دینی آنان است. در مقابل، قرآن کریم به همه انسان ها یکسان نگریسته، برای هیچ نژادی اعتبار ویژه قائل نمی شود، بلکه تنها تقوا و ایمان و عمل صالح موجب برتری انسان ها می باشد.
    کلیدواژگان: بیگانگان، قرآن کریم، تنخ، کتاب مقدس عبری، قوم یهود، برگزیدگی
  • حسین اربابی، محمد فولادی صفحه 25
    شیعه و کاتولیک به عنوان دو مذهب کلیدی در اسلام و مسیحیت، به طور خاص در حوزه آیین های مقدس، نمادها و شعائر دینی از شباهت های قابل توجهی برخوردارند. بیان این مهم می تواند زمینه گفت وگوی ادیانی و هم گرایی میان آنها را فراهم سازد. این پژوهش با این هدف و با رویکرد توصیفی- تحلیلی، گستره آیین های مذهبی، شعائر و نمادهای دینی شیعه و کاتولیک را مقایسه نموده، در بررسی مقایسه ای اشتراکات و تمایزات آنها را برجسته نموده است. از جمله اشتراکات آنها این است که هریک بر این مسئله اذعان دارند که شعائر دینی منحصر در امور منصوص نمی شود. بر این اساس، عرف متدینان مجاز هستند که با حفظ شرایط، شعائر دینی را به غیر موارد منصوص سرایت دهند. همچنین هر دوی آنها در دین خود، با گرایش های مخالفی روبه رو هستند که هرگونه دخالت عرف در حوزه، مناسک و شعائر را مصداق بدعت می شمارند. با وجود چنین اشتراکاتی، تمایزاتی نیز در این عرصه میان آن دو مذهب وجود دارد: از جمله اینکه شعائر منصوص کاتولیک بسیار اندک و ناچیز است. ازاین رو، هرگز قابل مقایسه با شعائر منصوص شیعه نیست. این امر، بیش از هر چیز بیانگر جایگاه ویژه شعائر و مناسک دینی نزد شیعه و حاکی از وثاقت حداکثری آن است.
    کلیدواژگان: شعائر دینی، شیعه، کاتولیک، آیین های مقدس، شعائر نوظهور، بدعت
  • سید مرتضی میرتبار، احمدرضا مفتاح صفحه 47
    آنتونی قدیس، پدر رهبانیت مسیحیت شرقی است که مروج رهبانیت فردی است. اما رهبانیتی که پس از وی رواج یافت، رهبانیت جمعی بود. این رهبانیت را پاکومیوس بنیانگذاری کرد. رهبانیت پاکومیوس، افزون بر جمعی بودن، ویژگی های دیگری هم دارد: تدوین قانون نامه مشترک، شکل گیری صومعه و حضور در اجتماع و سیاست. از جمله نکات مثبت این مکتب، جلوگیری از افراطی گری، ایجاد ارتباط میان کلیسا و صومعه، ایجاد الهیات رهبانی و ارائه خدمت به جامعه بوده است. اما در کنار این جنبه های مثبت، نقدهایی نیز به این مکتب وارد است که عبارتند از: نداشتن پشتوانه کتاب مقدسی، ساختار نظامی داشتن، تغییر مفهوم صحرا و ریاضت، سهولت ورود به صومعه، حتی برای افراد ناسالم. این مقاله، با رویکرد تحلیلی و بررسی اسنادی، به بررسی تحلیلی و انتقادی این مکتب رهبانی، با معیار قرار دادن کتاب مقدس و سنت موجود در رهبانیت مسیحی، پیش از پاکومیوس می پردازد.
    کلیدواژگان: پاکومیوس، مکتب رهبانی، آنتونی، سنوبتیک، مسیحیت شرقی
  • مهدی علیزاده* صفحه 65
    «ضعف اخلاقی»، پدیده ای روانی است و این پرسش را مطرح می کند که چگونه انسان با وجود آگاهی از نادرستی یک عمل، بدان دست می زند. این مقاله به بررسی دیدگاه دو تن از متالهان مسیحی و فیلسوفان مدرسی درباره ضعف اخلاقی، یعنی آگوستین و آکوئیناس می پردازد. از نگاه آگوستین، گناه اخلاقی هنگامی پدید می آید که آدمی، اراده اش از خیر سرمدی و نامتناهی غافل باشد و یا اینکه از آن روی گردان باشد. آدم، نخستین انسانی بود که با ضعف اراده خود، دچار گناه شد و آن موجب سقوط وی گردید. این ضعف اراده، در نسل آدم جریان یافته و موجب بروز شرور اخلاقی در وی می گردد. توماس بر این باور است نفس را دو قوه است که از این دو، یکی پست تر و دیگری برتر است؛ اولی میل و دومی را اراده می نامد. از نظر وی، برای انجام فعل اخلاقی، صرف داشتن معرفت کافی نیست، بلکه صدور فعل، نیازمند شکل گیری سایر مبادی فعل اختیاری است. از نظر وی، انسان عادی به عنوان یک فاعل اخلاقی خطاکار، هرگز از روی لجبازی و با برنامه ریزی قبلی مرتکب گناه نمی شود، بلکه فقط در شرایطی که از اختیار برخوردار است، دچار سوء استفاده از قدرت انتخاب خود می شود. درحالیکه انسان فاسد و شرور به عکس، «از روی انتخاب» مرتکب عمل زشت می شود؛ زیرا این گونه اعمال، اساسا در راستای اصول و اهدافی است که برای زندگی خود برگزیده است.
    کلیدواژگان: ضعف اخلاقی، ضعف اراده، توماس آکوئیناس، آگوستین
  • حسن صفایی* صفحه 85
    یهودیت به عنوان اولین و قدیمی ترین آیین در سنت ابراهیمی دارای تاریخی طولانی و پرفراز و نشیب می باشد. پیروان این دین، گاهی در اقتدار و گاهی در اضمحلال، زمانی در کنعان و بیش از آن، در سفر و تبعید بوده اند. علی رغم عکس العمل متفاوت دینی یهودیان در این دوران، این سنت دینی همچنان پابرجاست و به حیات خود ادامه می دهد. این پژوهش، با نگاهی بر منابع تاریخی یهودیت پس از حضرت موسی علیه السلام تا تخریب دوم معبد در سال70 میلادی، درصدد است تا تفاوت رفتار دینی یهودیان را در دو قلمرو اقتدار و حیات در کنعان و در اسارت یا پراکندگی بررسی نماید و یافته های پژوهش حکایت از این دارد که حیات دینی یهود در دوران اسارت یا فشار بیگانگان، رو به رشد و بالندگی در زمان اقتدار و حیات در کنعان، رو به ضعف، سستی و انفعال دانست. در تحلیل قرآن کریم، علت اخراج و آوارگی بنی اسرائیل از سرزمین مقدس، سرپیچی از دستورات خداوند می باشد و علت جلا و اقتدار قوم یهود، توحید و خداپرستی آنان بوده است.
    کلیدواژگان: بنی اسرائیل، بعل پرستی، جلای بابل، حیات دینی یهود، یونانی مآبی
  • ابراهیم رایگانی، سیدمهدی موسوی کوهپر صفحه 101
    در دین زرتشت کار، تولید و کشاورزی دارای اهمیت بسیاری بود. بخش هایی از ارداویراف نامه، یکی از متون مذهبی این دین، به عقاب گناهکاران و پاداش نیکوکارانی می پردازد که در زمینه کار، تولید و کشاورزی سهل انگاری کرده، و یا در انجام این امور تلاش و کوشش نموده اند. در این متن دینی، انسان ها به لحاظ اعمال خود و متناسب با آن، در جهان آخرت مستوجب عذاب و یا مستحق پاداش نیک می گردیدند. ارداویراف نامه برآن است تا با نشان دادن عذاب و ثواب اخروی اعمال انسان در جهان خاکی، به مردمان روزگار خویش، به ترویج و تبلیغ اعمال مینویی از جمله کار اقتصادی و کشاورزی بپردازد. این موضوع، از منظر سیاسی مهم تلقی شده، به اقتصاد دولت ساسانی کمک می کرد. احتمالا، محتوای کتاب ارداویراف نامه، به نوعی بیانگر اندیشه مذهبی و سیاسی پادشاهان ساسانی بوده است. این مقاله، ضمن پرداختن به جایگاه و اهمیت کار و کشاورزی در آیین زرتشت، به این پرسش پاسخ می دهد که چه عواملی موجب گردید متنی مذهبی مانند ارداویراف نامه، به صراحت در مورد کار، تولید و کشاورزی به ارائه کیفر متناسب با عمل بپردازد.
    کلیدواژگان: کار و کشاورزی، دین زرتشتی، ارداویراف نامه، کیفر و پاداش، دوره ساسانی
  • سید محمد حاجتی شورکی، سید اکبر حسینی قلعه بهمن صفحه 115
    دین زرتشت، از جمله ادیانی است که پیروان آن خود را در زمره ادیان توحیدی به شمار می آورند. بر اساس باورهای زرتشتیان، روح انسان با مرگ از بین نرفته، به حیات خود ادامه می دهد. مرگ در نگاه ایشان، جدایی روح از تن بوده و آن را به منزله انتقال به عالم دیگر دانسته اند. آنچه موجب تمایز دین زرتشت از سایر ادیان توحیدی شده، نگاه آنان به چیستی مرگ است. در نظر آنان، مرگ از جمله شرور در عالم بوده که خالق و پدیدآورنده آن اهریمن است، و اهورامزدا به طور مستقیم در ایجاد آن دخالتی ندارد. مرگ بر موجودات عالم تحمیل شده، وظیفه مومن زرتشتی این است که با مرگ و سایر اموری که در نظر آنان شر است، به مقابله و مبارزه بپردازد. این مقاله، با نگاه توصیفی تحلیلی و بر اساس متون اوستایی، پهلوی و مستندات زرتشت پژوهان نگاشته شده است. نویسنده، با فرض توحیدی بودن دین زرتشت، به نقد و بررسی انتساب این امور به دین اصیل زرتشت پرداخته است.
    کلیدواژگان: جاودانگی روح، مرگ، اهریمن، خالقیت، دیومرگ، شرور
  • سروناز پریشانزاده*، ابوالقاسم دادور، مریم حسینی صفحه 133
    شمایل های دینی، نوعی بیان تصویری و روشی برای بازنمایی مفاهیم و معانی درونی دین است. هنرمند درک خود از امور فرامادی و نامتناهی را در قالب تجربیات محسوس و قابل درک باز نمایی می کند؛ بدین معنا هنر به وسیله تجسم تصویری و نمادین، راهی به ژرفنای بعد معرفت شناختی دین می گشاید تا از طریق تفسیر و تاویل، درک امور قدسی را ممکن سازد. این نمادهای مصور در طول تاریخ موجب شکل گیری اسطوره ها شده اند. این مقاله با روشی توصیفی و تحلیلی و تحلیل محتوا درصدد است شمایل نگاری مسیحی در روسیه قرن پانزدهم میلادی را از جهت نقش مایه های نمادین موجود در آن، که سابقه تاریخی آن به اساطیر پیشین بازمی گردد، در مقایسه ای تطبیقی با نگارگری بازدید پیامبر اسلام از دوزخ در قرن نهم هجری در ایران را بررسی کرده، و وجوه اشتراک و افتراق و تاثیر و تاثر آنها بر یکدیگر را مورد واکاوی قرار دهد. نتایج حاصله از این پژوهش، بیانگر این است که بر اساس پیوند همیشگی اسطوره با تصاویر نمادین با کارکردهای اخلاقی و معرفتی، شمایل های دوزخی در هر دو فرهنگ اسلامی و مسیحی را می توان نوعی تصویر اسطوره ای قلمداد کرد که نظریه نقش مایه های آیکونوگرافیک، می تواند در آشکارگی زیرساخت های محتوایی و شکلی آنها نقش موثری داشته باشد.
    کلیدواژگان: دانش نقش مایه ها، اسطوره، معراج نامه حضرت محمد صلی الله علیه و آله، شمایل نگاری عیسی مسیح علیه السلام، آن جهانی
|
  • Azam Sadat Shabani, Soheila Jalali, Leila Hushangi Page 7
    Nowadays the escalating conflicts between the followers of different religions have given rise to insecurity in the world. Considering the religious texts and thoughts and their impact on the external interaction, can be effective in recognizing the causes of differences and solving them. In Judaism, ((Foreigners)) are the people other than the Jews and there is a dual view in dealing with the foreigners. As mentioned in some parts of the Hebrew holy text (Tanakh) and Talmud, on the one hand the foreigners differ from the Jews and are inferior to them in terms of race and on the other hand they are considered as respected creatures of God. Due to their belief in the racial purity and excellence of their own people, Jews have an inappropriate attitude towards foreigners. Research into the Jewish scriptures show that one of the most important reasons for the inappropriate attitude of the Jews towards the foreigners is relying on wrong beliefs penetrated into their religious texts. On the contrary, Quran considers all mankind as the same and does not regard any special race superior to the others. Rather, only piety, faith and good deeds are the criteria for superiority.
    Keywords: Foreigners, The Quran, Tanakh, the Hebrew holy Book, the Jews, Superiority
  • Hossein Arbabi, Mohammad Fouladi Page 25
    Shia and Catholic as two pivotal religions in Islam and Christianity especially bear considerable similarities in the area of sacred acts, symbols and religious rites. Pointing this out can prepare the ground for religious talks and convergence. To this end, the present paper uses a descriptive-analytic approach, to compare Shia and Catholic sacred acts, symbols and religious rite; and highlight their similarities and differences. One of the similarities is that each one of them submits to the fact that sacraments are not restricted to definite affairs. Therefore, abiding by the conditions, religious scholars are allowed to generalize religious rites to the indefinite affairs.
    Furthermore both Shia and Catholic are confronted with opposite interests that assume any interference of common sense in rituals and sacraments as an instance of heretical practice.
    Despite these similarities there are some differences between these two religions, as well. Instantly there are few definite rites in Catholic, hence they cannot be compared toShia.
    Above all, this fact indicates the special role of sacraments and religious rituals in Shia and their maximum reliability.
    Keywords: Religious rites, Shia, Catholic, Sacred acts, Definite Rites, Newfound Rites, Heretical Practice
  • Seyyed Morteza Mirtabar, Ahmad Reza Meftah Page 47
    Saint Anthony, the father of eastern Christian monasticism, is the promoter of solo monasticism. However, after him, the school of mass monasticism became popular which was founded by Pachomius. Aside from being popular, the monasticism of Pachomius has other features: developing a common constitution, the formation of monastery and presence in the community and politics. Preventing extremism, establishing a connection between church and monastery, creating a monastic theology and serving the community are of the positive aspects of this school. However in addition to positive aspects, there are some criticisms leveled at this school of thought: not being backed by the Holy book, having a military structure, changing the concepts of desert and asceticism, and the ease of entering to monastery even for unhealthy people. Using an analytical approach and a documentary survey, the present paper examines this monastic school analytically and critically. Setting the bible and tradition in Christian monasticism as the standard, this study deals with the era before Pachomius.
    Keywords: Pachomuis, monasticism, Saint Anthony, Xenobiotic, Eastern Christianity
  • Mahdi Alizadeh* Page 65
    Moral weakness is a psychological phenomenon; the question raised here is that that how man carries out an action despite having knowledge that it is wrong. This paper examines the viewpoint of two Christian theologians and scholastic philosophers; Augustine and Aquinas, about moral weakness. In Augustine`s viewpoint, moral sin is committed when man, in his will power, ignores the eternal and infinite good or even turns away from it. Adam was the first man who committed a sin due to the weakness of his will; a sin that caused the Fall of Adam. The weakness of man`s will runs from generations to generation and leads to moral evils. Tomas believes that there are two powers for self; one is superior and the other is inferior. The first one is desire and the second one is will. Augustine believes that having mere knowledge is not enough for carrying out moral acts. Rather formation of other principles of voluntary action is required for a moral action. He believes that a normal human being, as a sinful moral agent, never commits a sin with a pre-planned pertinacity. Rather he misuses his power of choice when he has the will to choose. On the contrary, a corrupt and wicked man chooses to commit a sin, because those sins are basically in line with the principles and objectives that he has chosen for his life.
    Keywords: moral weakness, weakness of will, Thomas Aquinas, Augustine
  • Hassan Safaei * Page 85
    As the first and oldest religion of Abrahamic tradition, Judaism has a long history that is full of ups and downs. At the time of Canaan and after that, the followers of this religion have been in journeys and exiles, sometimes holding power and some other times experiencing failure. Despite different religious reactions of the Jews in this period, this religious tradition continues to exist. With a glance at the historical Jewish sources after Prophet Moses (peace be upon him) until the second destruction of temple in the year 70 (AD), this paper attempts to analyze the difference in the religious behavior of the Jews in the two periods of power and life of Canaan and imprisonment or dispersal. The research findings show that the religious life of Judaism boomed at the time of captivity or foreign pressure, but went on weakly and passively during life in Canaan. According to the Quran, the reason why the Israelites were banished and dispersed from the Promised Land was disobeying God, and the reason why Jews have had power and glorification was their monotheism.
    Keywords: Israelites_Ba al worshiping_Babel s expatriation_religious life of Judaism_being Greek
  • Ebrahim Raigani, Seyyed Mahdi Mosavi Kohpar Page 101
    Work, agriculture and production took on great importance in Zoroastrianism. Some sections of Ardavirafnameh, one of the religious books of this religion, deal with the reward for the righteous and punishment for the sinful who have been negligent in work, production and agriculture or who have not endeavored in doing so. Men deserve punishment or reward according to their deeds, as it is pointed out in this religious text. Pointing out the otherworldly reward or punishment in the material world, Ardavirafnameh attempts to make known material incumbent on its people such as agriculture and business. This issue was vitally important in politics and it was of great help to the Sasans. Probably the content of Ardavirafnameh, is an indication of the cultural and political Sasan vantage point. Aside from dealing with the importance work and agriculture in Zoroastrianism, this paper answers the question as to how a text like Ardavirafnameh can explicitly talk about production, agriculture and work in imposing the right punishment for man`s deeds.
    Keywords: work, agriculture, Zoroastrianism, Ardavirafnameh, punishment or reward, Sasan
  • Seyyed Mohammad Hajati Shurki, Seyyed Akbar Hosseini Ghale Bahman Page 115
    Zoroastrianism is one of the religions the followers of which regard themselves as following a monotheistic religion. According to Zoroastrian doctrines, man’s soul does not annihilate with death; it continues to live. From a Zoroastrian point of view, death means the separation of soul and body and man’s transfer into the other world. What distinguishes Zoroastrianism from other monotheistic religions is this religion’s idea about the quiddity of death. The followers hold that death is one of the evils in the world the creator of which is devil and Ahura Mazda has no direct interference in it. Death is imposed on the world’s creatures and a Zoroastrian believer is duty- bound to fight against it and the other evils. The present descriptive-analytical paper is written based on the Avesta and Pahlavi texts and documentations of Zoroastrian scholars. In the end, assuming the monotheistic nature of Zoroastrianism, the author reviews the attribution of these beliefs to the true religion of Zoroastrianism.
    Keywords: Eternity of soul, Death, Evil, Creativity, the Demon of death, Devil
  • Sarvenaz Parishanzadeh *, Abolghasem Dadvar, Maryam Hosseini Page 133
    Religious icons are considered as a way of visual expression and an intrareligious representation of concepts and meanings. The artist represents his perception of incorporeal and infinite affairs in the form of tangible and palpable experiences; meaning that through visual and iconic imagination, art opens a pathway to the depth of religious cognition so that through interpretation it makes it possible to understand the sacred. All through history these visual icons have led to the formation of myths. Using a descriptive-analytic method and by the use of content analysis this paper seeks to analyze the Christian iconography of the 15th century (AD) in Russia form the aspect of its symbolic motifs. These symbols have a history that dates back to ancient mythology. And in a comparative study of the painting of the prophet`s visit from hell in 9th century AD the similarities and differences and their effect on each other have been analyzed. The findings show that based on the permanent relationship between myths and iconic images and ethical epistemological functions, we can assume the hell icons in both Islamic and Christian culture as a kind of mythic image. The theory of iconographic motifs can have a pivotal role in the appearance of the content and form of their infrastructures.
    Keywords: knowledge of motifs_myth_prophet Muhammad s Me raj Name_Jesus Christ iconography_otherworldly