فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی و توسعه - پیاپی 94 (تابستان 1395)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه
پیاپی 94 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/27
  • تعداد عناوین: 11
|
  • ماریه ماریه نگهدار، سیدعلی حسینی یکانی، ناصر شاهنوشی، حسین محمدی صفحه 1
    در بسیاری از کشورهای جهان، استفاده از قراردادهای آتی محصولات کشاورزی روشی مناسب برای کاهش ریسک قیمتی تولیدکنندگان محصولات کشاورزی است. در پژوهش حاضر، با توجه به لزوم ایجاد بازار آتی برای برنج، به تعیین مهم ترین ویژگی های اولیه قرارداد آتی برنج در استان مازندران پرداخته شد. برای تعیین مقدار سپرده مورد نیاز و حد مجاز نوسانات قیمت روزانه از مدل ارزش در معرض خطر شرطی (CVaR) استفاده گردید. همچنین برای تعیین سایر مشخصات قرارداد آتی برنج از شبیه سازی قیمت های آتی از قیمت های نقدی هفتگی سال 91 تا 93 و نرخ بهره بدون ریسک روزانه بهره گرفته شد. نتایج مطالعه نشان داد که میزان سپرده برای برنج مرغوب 623940 ریال و برای برنج پر محصول 1084893ریال می باشد. همچنین برنج مرغوب بازارپسندی بیشتری دارد و محصول مناسب تری نسبت به برنج پرمحصول برای ورود به بازار آتی است.
    کلیدواژگان: برنج، قرارداد آتی، ارزش در معرض خطر شرطی، مازندران
  • امین خواجویی پور، امیر محمدی نژاد، حسن خوبیاری شورباز، مهدی شعبان زاده صفحه 25
    هدف پژوهش حاضر انتخاب استراتژی رقابتی بازاریابی برای شرکت تعاونی تولیدکنندگان پسته رفسنجان، از میان سه استراتژی تمایز، تمرکز و رهبری در کاهش هزینه (استراتژی های مایکل پورتر) بوده است. جهت دستیابی به این هدف، ابتدا معیارها و زیرمعیارهایی برای شرکت تعاونی تولید کنندگان پسته رفسنجان تعریف و سپس اقدام به توزیع پرسش نامه در شرکت مذکور شد. در نهایت، داده های جمع آوری شده با استفاده از فرایند تحلیل شبکه ای(ANP) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. کلیه داده های مورد استفاده در مطالعه حاضر به صورت مقطع زمانی بوده و به روش توصیفی- پیمایشی در سال 1392 از شرکت تعاونی تولید کنندگان پسته رفسنجان جمع آوری شد. نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان داد که برای شرکت پیش گفته از میان 3 استراتژی مذکور استراتژی تمرکز با اولویت ترین است. همچنین از نظر شرکت مورد مطالعه از میان زیرمعیارها نیز زیر معیارهای شرایط سیاسی و اقتصادی ایران از مهم ترین عوامل اثرگذار بر استراتژی بازاریابی شرکت و زیر معیارهای شرایط اجتماعی و فرهنگی و مدیریت عوامل محیطی از کم اهمیت ترین آنها بوده اند.
    کلیدواژگان: استراتژی رقابتی بازاریابی، فرایند تحلیل شبکه ای، شرکت تعاونی تولیدکنندگان پسته، رفسنجان
  • عادله اسمعیلی دستجردی پور، محمد چیذری، محمد توسلی، حسن صدیقی صفحه 45
  • رامتین جولایی، شهرزاد میرکریمی، مریم حسنوند، فرهاد شیرانی بید آبادی صفحه 71
    با توجه به نقش و اهمیت مدیریت واحدهای زراعی، استفاده از الگو های برنامه ریزی ریاضی در تعیین الگوی بهینه کشت نقش بسزایی دارد. در این تحقیق از روش برنامه ریزی آرمانی به منظور بهینه سازی الگوی کشت استان در 5 الگو استفاده شد. اهداف این پژوهش شامل بیشینه سازی بازده برنامه ای (الگوی یک)، حفاظت از محیط زیست (الگوی دو)، افزایش اشتغال (الگوی سه)، توسعه پایدار منابع آبی (الگوی چهار) و دستیابی هم زمان به اهداف مذکور (الگوی پنج) می باشد. روش نمونه گیری در این تحقیق، روش نمونه گیری طبقه بندی دو مرحله ای است و به این منظور 493 پرسش نامه از سطح 19 شهرستان استان مازندران در سال زراعی 1390 -1391 تکمیل شد. نتایج به دست آمده نشان داد که الگوی پنج با ایجاد مصالحه و توازن بین اهداف فوق یک توصیه بینابین و جامع نگر برای الگوی کشت استان ارائه می نماید به طوری که با 4 درصد افزایش در بازده برنامه ای فعلی و به طور متوسط با 85/2 درصد کاهش مصرف کودهای شیمیایی، 38/0 درصد کاهش مصرف سموم دفع آفات، 48/8 درصد افزایش اشتغال و 9987/0 درصد کاهش مصرف آب به طور نسبی تمام اهداف تحقیق را تامین می نماید.
    کلیدواژگان: الگوی بهینه کشت، برنامه ریزی آرمانی، توسعه پایدار، استان مازندران
  • بهرام سحابی، علی اصغر بانوئی، فرشته قهرمانی صفحه 95

    در این تحقیق با توجه به گزارش بانک مرکزی، در قالب یک سناریو، آثار کاهش 1/26 درصدی تولید بخش زراعت ناشی از خشکسالی سال 86 بر روی کاهش تولید سایر بخش ها، کاهش درآمد عوامل تولید و کاهش درآمد نهادها بررسی شده است. از آنجا که الگوی متعارف ماتریس حسابداری اجتماعیSAM در رسیدن به هدف مذکور پاسخگو نیست، از الگوی اصلاح شده SAM عرضه محور از منظر بخش تقاضاکننده و بخش عرضه کننده استفاده شده است. نتایج بر مبنای ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1385 نشان داد که آثار و تبعات مستقیم و غیر مستقیم کاهش 1/26 درصد تولید بخش زراعت از منظر تقاضا کننده منجر به کاهش 8/1 درصد ارزش افزوده کشور می شود که رقم متناظر از منظر عرضه کننده 9/2 درصد ارزش افزوده است و بنابراین می توان گفت پیوندهای پیشین بخش زراعت بیشتر از پیوندهای پسین است.

    کلیدواژگان: ماتریس حسابداری اجتماعی عرضه محور، الگوی محدودیت عرضه، الگوی مختلط، محصولات زراعی
  • مرتضی مولایی، یوسف زارعی صفحه 123
    هدف از این تحقیق برآورد تمایل به پرداخت خانوارهای شهر ارومیه برای خرید سبزیجات خوراکی سالم و عاری از سموم وکودهای شیمیایی با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط است. اطلاعات مورد نیاز این مطالعه از طریق مصاحبه رو در رو و تکمیل 336 پرسش نامه در سال 1391 به دست آمد. برای بررسی عوامل موثر بر تمایل به پرداخت از الگوی لاجیت به دو شکل تابعی خطی و لگاریتمی استفاده شد. مقایسه بین اشکال تابعی الگوها نشان داد که شکل تابعی الگوی لاجیت خطی برآورد بهتری از سایر الگوها دارد. نتایج همچنین نشان داد که متغیرهای مبلغ پیشنهادی، تمایل به خرید محصولات سالم، غذا خوردن در بیرون، سن، وضعیت تاهل، تعداد اعضای خانوار، میزان تحصیلات و درآمد تاثیر معنی داری در احتمال پذیرش مبلغ پیشنهادی دارند. همچنین مقدار مورد انتظار تمایل به پرداخت برابر با 48/26790 ریال برآورد شد که نشان می دهد افراد در شهر ارومیه تمایل دارند به ازای هر کیلوگرم از سبزیجات خوراکی سالم از لحاظ زیست محیطی، مبلغ 26790 ریال بپردازند. این برآورد اطلاعاتی را در مورد برنامه ریزی به منظور تولید محصولات کشاورزی عاری از کودها و سموم شیمیایی در اختیار سیاست گذاران قرار می دهد.
    کلیدواژگان: ترجیحات، محصولات کشاورزی سالم، تمایل به پرداخت، سبزیجات خوراکی، ارومیه
  • احمدرضا شاهپوری، محمد قربانی صفحه 147
    تولید محصولات ارگانیک پاسخی به تولید محصولات مرسوم تجاری در جهت بهبود کیفیت و سلامت انسانی و زیست محیطی است. باتوجه به تولید اندک محصولات ارگانیک نسبت به تولید تجاری، هدف این پژوهش بررسی میزان تمایل مصرف کنندگان به مصرف محصولات ارگانیک دامی و بررسی عوامل موثر بر آن جهت ترغیب تولیدکنندگان به تولید این محصولات است. در این پژوهش با استفاده از رگرسیون به ظاهرنامرتبط و داده های مقطع زمانی سال 1391 مربوط به 200 خانوار مشهدی، عوامل موثر بر مصرف آتی محصولات دامی ارگانیک شامل گوشت سفید، لبنیات، گوشت قرمز و ماهی بررسی شد. نتایج نشان داد که خانوارهای مشهدی تمایل دارند به طور میانگین به ترتیب، 53 درصد ازگوشت سفید، 51 درصد از لبنیات، 5/49 درصد از گوشت قرمز و 7/45 درصد از ماهی مصرفی خود را به نوع ارگانیک آنها اختصاص دهند. همچنین تحلیل رگرسیونی نشان داد که متغیرهای تحصیلات و جنسیت افراد مورد مطالعه، تمایل به پرداخت تفاوت قیمت محصولات دامی ارگانیک نسبت به غیرارگانیک، ارزش غذایی، برچسب ارگانیک و متغیر دلنگرانی های سلامت انسانی ناشی از مصرف محصولات دامی غیرارگانیک تاثیر مثبت و متغیر ظاهر محصولات دامی مذکور تاثیر منفی در تمایل به مصرف آتی محصولات دامی ارگانیک داشته اند. با توجه به یافته های مطالعه، کمک به افزایش آگاهی مردم نسبت به مواد غذایی مصرفی، طراحی سازوکاری برای الزام به استفاده از برچسب محصولات دامی ارگانیک و نیز کمک دولت به منظور جبران بخشی از تفاوت قیمت موجود به تولیدکننده پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: رگرسیون به ظاهرنامرتبط، شهر مشهد، کشاورزی ارگانیک، کشش در میانگین
  • عفت قربانیان، محمد بخشوده صفحه 165
    با توجه به اهمیت مقوله امنیت غذایی و تاثیر مستقیم قیمت ها در آن، در این مقاله، به بررسی الگوی مصرفی خانوار، برآورد تقاضای مواد خوراکی و اثر افزایش قیمت بر امنیت غذایی پرداخته شد. برای بررسی آثار تغذی های افزایش قیمت، کشش کالری، کربوهیدرات و پروتئین دریافتی خانوار به تفکیک محاسبه شد. در این راستا، تمامی مواد خوراکی مصرفی خانوار روستایی بر اساس آمار هزینه-درآمد آنها به 16 گروه عمده تقسیم شد و با روش سیستم تقاضای تقریبا ایده آل درجه دو سانسور شده، ضرایب تابع تقاضا برآورد و با استفاده از آن کشش خودقیمتی، متقاطع و مخارجی محاسبه شد. نهایتا کشش عناصر غذایی (کالری، کربوهیدرات و پروتئین) و درصد تغییر در کالری، کربوهیدرات و پروتئین دریافتی با توجه به رشد قیمت مواد خوراکی طی سالهای 1390 تا 1392 مورد توجه قرار گرفت. یافته های مطالعه، علاوه بر تعیین رابطه های مختلف مکملی و جانشینی گروه های کالایی، لوکس و یا ضروری بودن هر یک از آنها نشان داد افزایش قیمت در سه سال مذکور تاثیر زیادی در کاهش عناصر غذایی دریافتی خانوار دارد. در بین کالاها، افزایش قیمت نان دارای بیشترین تاثیر در امنیت غذایی در زمینه دریافت هر سه گروه ماده غذایی است و در بین گروه پروتئینی، مرغ و لبنیات بیشترین تاثیر را دارند.
    کلیدواژگان: تقاضای مواد خوراکی، امنیت غذایی، QUAIDS
  • احمدرضا خرمی صفحه 191
    امروزه افزایش توان تولیدی نیازمند توجه ویژه به بخش کشاورزی و افزایش سرمایه گذاری در این بخش است. دستیابی به تولید بیشتر با توجه به منابع محدود، یکی از مهم ترین اهداف اقتصادی و توسعه ای هر جامعه محسوب می شود و توجه جدی به قابلیت های منطقه ای و سوق سرمایه گذاری های منطقه در جهت توسعه و گسترش فعالیت های تولیدی از الزامات توسعه به شمار می آید. در این مقاله سعی شده است ابتدا در چارچوب مفاهیم و تکنیک های اقتصاد منطقه ای، ضمن شناسایی فعالیت های بخش کشاورزی، اولویت های سرمایه گذاری در کشاورزی استان همدان تعیین شود. به این منظور با استفاده از روش های تحلیل عاملی وتاکسونومی عددی و بر اساس آمار و اطلاعات مرکز آمار ایران در سال 1391 اولویت های سرمایه گذاری در بخش کشاورزی در استان همدان تعیین شد. نتایج مطالعه نشان داد که تولید محصولات زراعی و باغی،دامداری، دامپروری و تولید خوراک دام و طیور ونیز تولید محصولات لبنی، مواد غذایی و صنایع تبدیلی از بیشترین میزان سودآوری برخوردارند. همچنین تولید و بافت قالی، قالیچه، گلیم، جاجیم، گبه، سفال گری وخدمات حمل ونقل و انبارداری بالاترین توان اشتغال زایی را دارند؛ بنابراین، با سرمایه گذاری در اولویت های ذکر شده می توان به ایجاد اشتغال و توسعه استان کمک کرد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، تاکسونومی، تحلیل عاملی، فعالیت های کشاورزی، استان همدان، توسعه
  • حبیب شهبازی، افشین امجدی صفحه 213
    به منظور دستیابی به وضعیت بهینه در تولید باید سیاست های حمایتی مناسب برای بخش کشاورزی برگزید. در این پژوهش، سیاست های حمایتی از زیربخش دام و طیور در سال های برنامه اول تا چهارم (1368-1388) با کمک شاخص های حمایت بازاری (MPS) و حمایت از مصرف کننده (CSE) با استفاده از روش ارائه شده توسط OECD ارزیابی شد. نتایج نشان داد که شاخص برآورد حمایت از مصرف کننده (CSE) برای کل محصولات دامی در قیمت های جاری از 1368 تا 1388 از رقم 06/163- میلیارد ریال به 43/78998- میلیارد ریال رسیده در حالی که در قیمت های ثابت از 41/3197- به 90/39179- میلیارد ریال کاهش یافته و در حدود 12 برابر شده است. بیشترین حمایت از مصرف کنندگان در برنامه دوم با میانگین 05/10223 میلیارد ریال بوده است. نتایج برآورد الگوی تقاضا نشان داد که سیاست های حمایتی از مصرف کنندگان اثر متنوعی بر مصرف محصولات دامی و طیور دارد به طوری که اثر این سیاست ها بر تقاضای گوشت گاو و گوسفند منفی (13/0- و 08/0-) بوده اما در محصول گوشت مرغ (25/0) و به ویژه شیر (43/0)، اثر سیاست های حمایتی افزایش مصرف این محصولات را در پی داشته است. به نظر می رسد توجه به مقدار و جهت اثربخشی سیاست های حمایتی مصرف کننده بر تقاضا می تواند در جهت دهی مناسب سیاست های حمایتی مفید باشد.
    کلیدواژگان: سیاست های کشاورزی، سیاست حمایت از مصرف کنندگان، زیر بخش دام و طیور، تقاضا، مالیات پنهان
  • سید حبیب الله موسوی، مهرداد باقری صفحه 245
    در این مطالعه آثار اقتصادی آزادسازی قیمت حامل های انرژی در بازار گندم، آرد و نان با استفاده از یک مدل برنامه ریزی ریاضی قیمت درون زا بررسی شد. نتایج نشان داد که کاهش یارانه ها و آزادسازی قیمت حامل های انرژی منجر به کاهش تولید گندم، افزایش قیمت گندم و آرد و نان، افزایش واردات گندم و آرد، افزایش گندم تخصیص یافته به تولید آرد و افزایش آرد تخصیص یافته به تولید نان خواهد شد. به دنبال این تغییرات، حذف یارانه انرژی در کوتاه مدت و بلندمدت موجب کاهش مازاد مصرف کنندگان و خالص صادرات و همچنین افزایش عواید دولت، مازاد تولیدکنندگان و هزینه های تولید آرد و نان خواهد شد.در پایان پیشنهاد می شود که سیاست های تکمیلی همانند توسعه بذر های اصلاح شده، کاهش ضایعات و ارتقای تکنولوژی تولید آرد و نان همگام با اصلاح یارانه ها جهت جبران کاهش صورت گرفته در رفاه اجتماعی انجام پذیرد.
    کلیدواژگان: یارانه، انرژی، رفاه، بازار، گندم، آرد، نان
|
  • M. Negahdar, S.A. Hosseini Yekani, N. Shahnoushi, H. Mohammadi Page 1
    In many countries, for producers of agricultural products the use of futures contracts, is a good way to reduce price risk. In this study, with respect to the necessity of creating the rice futures market, the most important characteristics of rice futures contract in the Mazandaran province are determined. To determine the amount of deposit required and limit daily price fluctuations, conditional value at risk (CVaR) is used. Also to determine other characteristics of the simulated rice futures contract, the weekly cash price of 2012 to 2014 and daily free risk interest rate is used. The results show that the amount of deposit for desirable rice is 623,940 Rials and for high-yielding rice is 1,084,893 Rials. Also desirable rice is more popular than high-yielding rice for enter the future market.
    Keywords: Rice, Futures Contract, Conditional Value at Risk, Mazandaran
  • A. Khajooei Pour, A. Mohammadi Nejad, H. Khoobyari Shoorbaz, M. Shabanzadeh Page 25
    The aim of present study is choice marketing strategy for Rafsanjan pistachio producers cooperative from among three competitive strategies, differentiation, focus and cost leadership (Michael Puerto strategies). With this approach and for achieving this purpose, firstly the criteria and sub-criteria is defined for Rafsanjan pistachio producers cooperative and then has been distributed the questionnaire in the company. Finally, the collected data has been analyzed by the analytic network process (ANP) method. Data used in the present study has been collected from the Rafsanjan pistachio producers cooperative in 2013. The result of this study showed, for Rafsanjan pistachio producers cooperative the strategy with highest priority through the competitive marketing strategies, differentiation, focuses and cost leadership strategies, is focus strategy. Also, the view of the cooperative, among of sub criteria, Iran's political and economic conditions are the most important factors that influence the company's marketing strategy as well as social and cultural conditions and environmental management are the low most importance factors affecting the company's marketing strategies
  • B. Esmaeli Dastjerdi Poor, M. Chizari, M. Motavaseli, H. Sedighi Page 45
    Production new knowledge is an important tool for developing of societies. In this regard, governments have attributed considerable cost to extension high education and researches. Policy makers developed programs to correct academic and research system. The success of these programs and policies are depended on different factors and can be assessed by different index like productivity growth of research. According to importance of agricultural and environment research, this paper has assessed productivity growth of research in this sector for middle Asia and North Africa countries by Data envelopment analysis approach. Results indicated that when variation in technical, allocative efficiency and technology had improved, productivity of research became better too. But when they all decreased, productivity growth of research degraded too. It is suggested that review of high education system and related polices are more important than increasing number and amount of organization and researches. Also, studies derived the research like this paper could be start point for reform planning and policy making.
    Keywords: Productivity, Agricultural Research, Data Envelopment Analysis, Developing Countries
  • R. Joolaie, Sh. Mirkarimi, M. Hasanvand, F. Shirani Bidabadi Page 71
    Due to importance of farm management, mathematical programming models plays an important role in determining the optimum cropping pattern. In this research, goal programming model was applied to optimize the cropping pattern in the five scenarios. The objectives of this study include maximizing gross margin (scenario one), environmental conservation (scenario two), increase in employment (scenario three), sustainable development of water resources (scenario four) and simultaneously achieve these goals (scenario five). Sampling method of this research is two-stage stratified sampling and 493 questionnaires has been completed from 19 counties in Mazandaran Province. The results show that the achievement of the objectives of economic, social and environmental simultaneously (scenario five) is the most appropriate model. The model of this scenario create reconciliation and balance between these goals and offers holistic advice for province cropping pattern which provide all objectives relatively by increase 4 percent in current gross margin, decrease 2.85 percent in fertilizer consumption, decrease 0.38 percent in pesticide consumption, increase 8.48 percent in employment and decrease 0.9987 percent in water consumption.
    Keywords: Optimum Cropping Pattern, Goal Programming, Sustainable Development, Mazandaran Province
  • B. Sahabi, A.A. Banouei, F. Ghahremani Page 95

    In this study, according to the report of central bank, the effects of 26.1 reduction of production of farming sector - which is resulted the drought in 2007 - on the output of other sectors, decreasing of income of production factors and income of institutional were surveyed. The conventional SAM model is not appropriate for such analysis, therefore, a modified supply-side SAM which simultaneously takes into account demand-side and supply-side was used. The results according to the 2006 SAM show that from the demand-side, the impact of output reduction of 26.1 percent decreases 1.8 value added whereas decrease from supply-side is 2.9 percent of value added. These findings reveal that the forward linkage of farming sector is more important than its backward linkage.

    Keywords: Supply, Driven SAM, Mixed Model, Constrained Supply Model, Farming Sector
  • M. Molaei, Y. Zarei Page 123
    The main goal of this paper is estimating willingness to pay of households for safe and pesticide-free vegetables using Contingent Valuation Method (CVM) in Urmia. Data were collected by face to face surveying of 336 respondents in 2012. To determine the effective factors on willingness to pay, logit models using linear and logarithmic functional forms (restricted and unrestricted models) were estimated. Comparing functional forms showed that the restricted linear logit model (model with only significant explanatory variables) has better fit in regard to other models. Results showed that offered bid, willingness to buy safe products, eating out of home, age, marital status, number of family members, education level and level of income have significant effects on the probability of accepting offered bid. The expected value of willingness to pay is estimated 26790.48 Rials; that shows people are willing to pay 26790 Rials per kilogram of safe and pesticide-free vegetables. This estimate can be an instrument in policy-makers hand for planning to produce agricultural pesticide-free crops.
    Keywords: Preferences, Safe Agricultural Products, Willingness to Pay, Vegetables, Urmia
  • A.R. Shahpouri, M. Ghorbani Page 147
    Organic production is response to conventional and commercial products to improve the quality and health. Data were collected from 200 respondents of Mashhad county in 2012 and using seemingly unrelated regression model, effective factors on the household future consume of organic livestock products were surveyed. The results indicated that Mashhad households tend on average 49.6 percent of their livestock products consumption to future to the organic consumer. Also, results of regression models revealed that education, gender, willing to pay the price difference between organic than non-organic livestock products, food value, organic label and concerns associated with non-organic livestock products have a positive effect on willing to consume of the future organic livestock products and appearance of livestock products has a negative effect on willing to consume of the future organic livestock products.
    Keywords: Seemingly Unrelated Regression, Organic Agriculture, Mashhad County
  • A. Ghorbanian, M. Bakhshoodeh Page 165
    Considering the importance of food security and the effect of price increases on its, in this study household consumption pattern of food demand was surveyed and the impact of price increases on food security was considered. To study the effects of rising prices, the elasticities of calories, carbohydrates and protein for households were considered separately. In this regard, all rural household food groups were divided into 16 major groups according to their cost-income and with using censored quadratic almost ideal demand system; own prices, cross and expenditures elasticities of demand were calculated. Finally, nutrients elasticities (calories, carbohydrates, and protein) and percentage change in calories, carbohydrates and protein with respect to the growth of food prices during 2011 to 2013 were discussed. Apart from determining the complementarity and substitution of foods, and categorizing them into luxury or necessary commodities, the results reveal that the prices increase in these years have a large impact on reducing nutrient received by the household. Among commodities, rising the bread prices have the greatest impact on food security in terms of the three nutrients components and chicken and dairy protein in the corresponding group of protein have the greatest impact.
    Keywords: Food Demand, Food Security, QUAIDS
  • A.R. Khorami Page 191
    Today increasing production capacity requires the special attention on agricultural sector and increasing investment in this sector. Achievement of a higher level of production considering the limitation of resources, is one the most important economic and developmental goals of every society and serious attention to regional capacities and directing regional investments toward development and expansion of production activities is one of the development necessities. In the present article it has been tried to first provide a framework of concepts and techniques of regional economy as well as a scientific and expert analysis from agricultural structure of Hamedan province. It has also been tried to identify the activities of the agricultural sector and investment priorities in the agriculture of this province and considering he sub-sectors of agriculture that have a higher priority, it has been tried to provide a proper context for agricultural growth and development. For this purpose, with the use of factor analysis, Numerical Taxonomy methods and based on the provided information and data by statistics center of Iran in 2012, investment priorities in agricultural sector have been determined and specified for Hamedan province. Results of this study indicate that production of crops, horticulture products, animal husbandry, livestock and poultry production, dairy production, food processing industries have the highest rate of profitability. Also, production of carpets, rugs, Jajim, Gabbeh and transportation and warehousing services have the highest capacity for employment.
    Keywords: Planning, Taxonomy, Factor Analysis, Agriculture, Economic Development, Hamedan Province
  • H. Shahbazi, A. Amjadi Page 213
    Understanding of government policies and categorizing and prioritizing them in order to perform accurate them is essential. Hence, in order to achieve optimal production conditions should take suitable supporting policies for agriculture sector. This study is to assess sector consumer supporting policy of livestock and poultry sub-sector during the first to fourth program during 1989-2009 by MPS and CSE indices by using of OECD approach. The results show that for livestock and poultry sub-sector, CSE in nominal value change form -163.06 Bil Rials in 1999 to -78998.43 Bil Rials in 2009. Also, in real value change form -3197.41 Bil Rials in 1999 to -39179.9 Bil Rials in 2009 (about 12 times). Most supporting is allocated during 2end development program to livestock and poultry sub-sector that is 10223.05 Bil Rials. Results of demand model shows that livestock and poultry consumer supporting policy have had a variety effect on demand. So, consumer supporting policy has negative effect on beef and lamb (-0.13 and -0.08). But due to consumer supporting policy, chicken and specially milk demand, have increased (0.25 and 0.43). It seems that according to quantity and direction of consumer supporting policy effect on demand, we could use it for determination of suitable direction of consumer supporting policy.
    Keywords: Agricultural Policies, Consume Supporting Policy, Livestock, Poultry Sector, Demand, Hide Tax
  • S.H. Mosavi, M. Bagheri Page 245
    This study evaluates the economic effects of the liberalization of energy carrier prices on the wheat, flour and beard markets, using price endogenous mathematical programming model. The results showed that the reduction of subsidies resulted in decrease in wheat production and increase in price, import and wheat allocated to flour in the wheat market and as well, will lead to increase in price, import and flour allocated to bread in the market of flour and bread. Following these changes, the removal of energy subsidies in the short term and long term, cause decrease in the consumer’ surplus, net exports as well as increased producers surplus, government gain and the costs of production of flour and bread. Finally, it is recommended to implement complementary policies (such as improved seeds, reducing waste and improving flour and bread production technology) coinciding with performing the reform to compensate the reduction in social welfare.
    Keywords: Subsidy, Energy, Welfare, Market, Wheat, Flour, Bread