فهرست مطالب

مراقبت امروز - پیاپی 30-31 (بهار و تابستان 1395)

نشریه مراقبت امروز
پیاپی 30-31 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مینا شیروانی، محمد حیدری، سارا شهبازی صفحه 1
    مقدمه
    عادات غذایی، یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر سلامتی است. عادات غذایی سالم می تواند خطر بیماری های مزمنی چون بیماری قلبی، سکته مغزی، سرطان ها، دیابت و غیره را کاهش می دهد. آنچه مشخص است دانشجویان در طی دوران دانشجویی، ممکن است بسیاری از عاداتی که وضعیت سلامتی آن ها را ارتقاء داده و یا بالعکس تهدید نماید را کسب نمایند. هدف از انجام این پژوهش مقایسه عادات غذ ایی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی و دانشگاه تبریز است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقایسه ای می باشد که بر روی 768 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی و دانشگاه تبریز، انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه خود گزارش دهی عادات غذایی دانشجویان با 13 سوال و پرسشنامه خصوصیات دموگرافیک بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون های آماری کای اسکوئر، تی مستقل و آنالیز واریانس دو متغیره استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که اکثریت دانشجویان دو دانشگاه عادات غذایی ضعیف (16/60 درصد در دانشگاه علوم پزشکی و 06/64 درصد در دانشگاه تبریز) داشتند. آزمون آماری تی نشان داد که دانشجویان دو دانشگاه در زمینه عادات غذایی، اختلاف معنی داری نداشتند (402/1=t و 161/0=P).
    نتیجه گیری
    وضعیت ضعیف عادات غذایی دانشجویان و عدم تفاوت دانشجویان هر دو دانشگاه در این زمینه، نیاز به اقدامی اساسی در جهت تصحیح عادات غذایی دانشجویان، به عنوان بخش مهمی از پایه گذاران توسعه کشور و تاکید بر آموزش کاربردی به دانشجویان هر دو دانشگاه در جهت پیشگیری از بیماری های غیر واگیر را بیش از پیش روشن می سازد.
    کلیدواژگان: عادات تغذیه ای، دانشجو، دانشگاه
  • پروین آستی، سمیرا رشنو، خاطره عنبری صفحه 11
    مقدمه
    در حال حاضر، بهداشت باروری به عنوان بخشی از حقوق بشر به نام حقوق باروری مورد تایید همگان قرار گرفته است. هدف از این مطالعه تعیین میزان آگاهی و نگرش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی لرستان در مورد بهداشت باروری در سال 1392 بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی، 848 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی لرستان شهر خرم آباد شرکت کردند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه بسته پاسخ در سه بخش مشخصات دموگرافیک، 19 سوال سنجش آگاهی در سه حیطه بهداشت باروری (روش های پیشگیری از بارداری، بهداشت جنسی، بیماری های مقاربتی و ایدز)،10 عبارت نگرشی در حیطه های مذکور و یک سوال در زمینه ی منابع کسب آگاهی آنان بود که توسط دانشجویان پاسخ داده شدند. اعتبار پرسشنامه از طریق اعتبار محتوا و پایایی آن با روش آلفا کرونباخ 96/. تایید شد. اطلاعات با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از واحدهای مورد پژوهش 1/70 درصد دختر، 5/92 درصد مجرد و میانگین سنی آنان15/2±2/21 سال بود. میانگین نمره آگاهی 7/3± 9/42 (ازحدود نمره 19-57) و نگرش 8/4 ± 7/37 (حدود نمره10-50) بود. بین میانگین نمرات نگرش با سن، جنس، منبع کسب اطلاعات و رشته تحصیلی تفاوت معناداری دیده شد (34/0 p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به این که اکثریت دانشجویان از آگاهی و نگرش بالایی برخوردار نبودند، به نظر می رسد اجرای برنامه های آموزشی موثر درباره ی بهداشت باروری (روش های پیشگیری از بارداری، بهداشت جنسی و بیماری های مقاربتی) ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: دانشجویان، بهداشت باروری، آگاهی، نگرش
  • مرضیه بیگم بیگدلی شاملو، اعظم دبیریان صفحه 20
    مقدمه
    دانه کنجد از کشت گونه گیاهی به نام سزاموم ایندیکوم به دست می آید که از خانواده دو لپه ای می باشد. دانه کنجد و روغن آن از دیر باز در صنایع پزشکی در ایران و کشورهای زیادی به عنوان آنتی اکسیدان، ضد التهاب و ضد باکتری مورد استفاده وافع شده است. این پژوهش با هدف بررسی فواید مصرف خوراکی و موضعی کنجد و روغن آن انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مقاله مروری، به بررسی 44 مقاله و اسناد معتبراستخراج شده از سایت های SID،PUBMED، و مجلات داخل وخارج از کشور پیرامون خواص دارویی دانه کنجد، روغن کنجد و آلرژی نسبت به این دانه روغنی در سال های 1992 تا 2014 پرداخته شد و نتایج پژوهش های انجام شده بر نمونه های حیوانی و انسانی مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان داد که استعمال موضعی روغن کنجد در شدت درد ناشی از ترومای اندامی، درد ناشی از فلبیت، بهبود فلبیت وپیشگیری از فلبیت در بیماران شیمی درمانی نسبت به بیمارانی که استعمال موضعی روغن کنجد نداشتند موثر بود (05/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج بررسی مقالات مختلف نشان داد؛ استعمال موضعی روغن کنجد سبب کاهش درد ترومای اندامی، کاهش بروز فلبیت ناشی از شیمی درمانی و کاهش درد و زمان بهبود فلبیت ناشی از آن می گردد. توصیه می شود که این روغن با سایر روغن های گیاهی در موارد مشابه بالینی مقایسه گردد.
    کلیدواژگان: روغن کنجد، خواص شیمیایی، خواص دارویی
  • کوروش گرجی، فاطمه پناهی، ناهید حسن پور صفحه 30
    مقدمه
    با توجه به جایگاه فارغ التحصیلان در آینده جامعه، تعیین درک دانشجویان پرتو شناسی از سودمندی فناوری دیجیتال و ارتقای کیفیت تصاویر ضروری میباشد لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی نگرش دانشجویان پرتوشناسی دانشگاه علوم پزشکی لرستان با رادیوگرافی دیجیتال بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال1393بر روی38 نفر از دانشجویان پرتوشناسی که به روش در دسترس انتخاب شده بودند انجام شد. ابزار مورد استفاده پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه ی 14 سوالی (دو بخش رادیولوژی دیجیتال و معمولی) جهت بررسی نگرش دانشجویان از رادیولوژی دیجیتال بود که روایی آن توسط متخصصان و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 0.86درصد تعیین شد. در پایان داده ها با استفاده از آزمون های آماری و تی مستقل و جداول توزیع فراوانی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نگرش کلی دانشجویان بر این بود که رادیولوژی دیجیتال میتواند از طریق کاهش دوز دریافتی، بهبود کنتراست و دانسیته تصاویر، افزایش جزییات تصاویر و... منجر به بهبود تکنیک های رادیولوژی گردد. طبق این بررسی 6/78 درصد از دانشجویان اطلاعات درستی و 7/7 درصدآنها اطلاعات نادرستی از رادیولوژی دیجیتال داشتند. همچنین میزان اطلاعات باقیمانده پرسش شوندگان، متوسط ارزیابی گردید.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه دانشجویان پرتوشناسی معتقد بودند که رادیولوژی دیجیتال می تواند کارایی تولید تصاویر با کیفیت را بالا ببرد آنها همچنین اطلاعات درستی درمورد رادیولوژی دیجیتال داشتند. با این وجود پیشنهاد میگردد در دروس تئوری دانشجویان به فوائد و لزوم استفاده از رادیولوژی دیجیتال پرداخته شود.
    کلیدواژگان: نگرش، دانشجویان تکنولوژی پرتوشناسی، رادیولوژی دیجیتال
  • محسن کشاورز صفحه 38
    مقدمه
    متغیرهای زیادی وجود دارند که در ایجاد و تداوم اعتیاد نقش دارند. یکی از این متغیرها استرس است که سبب مشکلاتی در زندگی و کاهش توانایی انطباق مثبت و رفتارهای موثر در افراد می شود. روش های مقابله با استرس همواره در کاهش اضطراب و افسردگی افراد موثر بوده است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف، بررسی تاثیر آموزش روش های مقابله با استرس بر کاهش اضطراب وافسردگی در افراد وابسته به مواد مخدر انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق از روش پژوهش نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون_ پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده. جامعه آماری پژوهش حاضر معتادین شهر شیراز بودند. آزمودنی ها افراد معتاد بودند که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی به 2 گروه آزمایش و کنترل طبقه بندی شدند. و تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون تحلیل کوواریانس صورت گرفته است. 8 جلسه درمان مقابله با استرس به صورت گروهی برای گروه آزمایش انجام شد. در این تحقیق از دو پرسشنامه مقیاس اضطراب و افسردگی بک برای جمع-آوری اطلاعات استفاده شد که پایایی این ابزارها بر اساس آلفای کرونباخ به ترتیب 92/0، 71/0 بود.
    یافته ها
    تفاوت میانگین های میزان تغییر دو گروه در پیش تست و پس تست معنادار است. بدین صورت که میانگین میزان افسردگی و اضطراب در گروه آزمایش به طور معناداری بیشتر از میانگین میزان تغییر افسردگی و اضطراب در گروه کنترل بود (0.005 = p ).
    نتیجه گیری
    نتیجه پژوهش نشان داد که درمان مقابله با استرس در کاهش اضطراب و افسردگی مصرف کنندگان مواد مخدر موثر بوده است. برنامه های آموزشی توانایی های اجتماعی-روانشناختی افراد را ارتقاء می دهد و سبب می شود افراد مسئولیت های اجتماعی را قبول کنند.
    کلیدواژگان: آموزش مقابله با استرس، اضطراب، افسردگی، افراد وابسته به مواد مخدر
  • طیبه یگانه، عباسعلی حسین خانزاده، سکینه مرادی، کبری کریمپور، ملیحه کاظمی مجرد صفحه 47
    مقدمه
    با توجه به اهمیت مسایل جنسی در بهداشت روانی،کیفیت زندگی و روابط بین فردی، با بررسی و شناخت مولفه های آن در دوره های مختلف زندگی، می توان به اتخاذ تدابیری موثرتر در جهت تحکیم هر چه بیشتر کانون خانواده نایل شد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه چگونگی عملکرد جنسی زنان در دور های قبل از بارداری، بارداری و شیردهی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مقایسه ای، عملکرد جنسی 207 زن متاهل در قالب سه گروه قبل از بارداری، بارداری و شیردهی که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند در شهر لنگرود در سال 1391 مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات به وسیله پرسش نامه عملکرد جنسی زنان روزن و همکاران (FSFI) جمع آوری گردید. تحلیل آماری داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی شفه انجام شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بین میانگین عملکرد جنسی زنان در دوره های قبل بارداری، بارداری و شیردهی تفاوت معناداری وجود دارد (001/0>P). عملکرد جنسی زنان در دوره های بارداری و شیردهی به طور معناداری کمتر بود. بالاترین عملکرد جنسی در گروه دوره پیش از بارداری برابر با 55/22 و پایین ترین آن در دوره بارداری برابر با 75/15 است. میل جنسی در گروه شیرده نسبت به گروه قبل از بارداری افزایش نشان داد گرچه از لحاظ آماری معنادار نگردید (5/0
    نتیجه گیری
    اگر چه عملکرد جنسی زنان شرکت کننده در مطالعه حاضر مثبت بود. ولی در دوران بارداری و شیردهی عملکرد جنسی زنان نسبت به قبل از بارداری کمتر بود. بر این اساس، با افزایش شناخت و آگاهی در زمینه چگونگی عملکرد جنسی در این دوران و نیز ارائه آموزش و مشاوره در زمینه چگونگی عملکرد جنسی مطلوب، می توان در جهت ارتقا سلامت خانوادها و به تبع آن جامعه ای سلامت، گام موثری برداشت.
    کلیدواژگان: زنان، عملکرد جنسی، بارداری، شیردهی
  • فاطمه ابراهیمی بلیل، شبنم آهنگر داودی، راحله محمدی، رویا نیکجو، سعید مهری صفحه 56
    مقدمه
    بیماران همودیالیزی در طول برنامه درمانی درازمدت خود همواره با عوامل تنش زای فیزیولوژیکی و روانی-اجتماعی بسیاری مواجه هستند که این عوامل می تواند باعث کاهش کیفیت زندگی این بیماران شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل تنش زای مرتبط با درمان در بیماران همودیالیزی مرکز آموزشی درمانی بوعلی اردبیل در سال 89 صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-مقطعی تعداد 50 بیمار همودیالیزی بخش دیالیز بیمارستان بوعلی اردبیل به روش سر شماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه دو قسمتی بود که بخش اول شامل مشخصات فردی و بخش دوم سوالات مربوط به مقیاس تنیدگی آورها شامل عوامل جسمی با 7 گویه، عوامل روانی با 13 گویه و عوامل اجتماعی با 9 گویه در بیماران همودیالیزی بود. این سوالات بر اساس مقیاس پنج نقطه ای لیکرت (ابدا تا خیلی زیاد) از 1-5 نمره گذاری شده است. روایی پرسشنامه به روش اعتبار محتوا و پایایی آن نیز به روش آزمون مجدد با ضریب همبستگی 6/97% به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آنالیز واریانس (ANOVA) و تی زوجی انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاکی ازآن بود که میانگین عامل تنیدگی روانی بالاترین حد (920/3±280/30 ) بوده است و سپس به ترتیب عامل تنیدگی اجتماعی (922/6 ±318/23) و سپس تنیدگی فیزیولوژیک با میانگین (920/3± 340/16) قرار داشتند. هم چنین نتایج نشان داد که بین تنیدگی آورهای جسمی با روانی و اجتماعی اختلاف معنی داری وجود دارد (001/0 >P).
    نتیجه گیری
    میانگین تنیدگی آورهای روانی بیشتر از میانگین تنیدگی آورهای جسمی و اجتماعی بود. بنابراین پرستاران می توانند با تدوین برنامه های اصولی و اساسی از طریق کلاس های آموزشی مداوم و مشاوره های روان شناختی یا روانپزشکی اقدامات مناسبی در جهت کاستن شدت تنیدگی آورهای مرتبط با درمان همودیالیزی و تقویت روش های تطابقی موثر گام مهمی در ارتقاء کیفیت زندگی بیماران بردارند.
    کلیدواژگان: همودیالیز، تنیدگی، بیماران همودیالیزی
|
  • Shirvani M., Heidari M., Shahbazi S Page 1
    Background And Aim
    Food habits are one of the most important factors that influence health and can reduce risk of chronic diseases such as heart disease, stroke, cancers, diabetes etc. What is certain is that students during the student life, may acquire many habits that can promote or threaten their health. The purpose of this study was to compare the eating behavior of Tabriz University and Tabriz University of Medical Sciences Students.
    Materials And Methods
    This descriptive-Comparison study was performed on a sample of 768 students of medical and nonmedical universities of Tabriz. Data was collected from self-report questionnaire with two parts. The first part was about the student's demographic characteristics, and the next part was about dietary habits with 13 questions. For data analysis, descriptive statistics and Two-Way ANOVA and independent t-test was used.
    Results
    Results showed that the majority of both of the universities students (60.16% of medical science and 64.06% of nonmedical science students) had poor eating habits. T-test showed that there were no significant differences between two university students considering dietary habits. (t=1.402, p=0/161)
    Discussion
    Unhealthy eating habits of university students make clearer that the main action for modification of dietary habits of them is needed for the prevention of non-communicable diseases among university students as young and active people.
    Keywords: Feeding Behaviors, Students, University
  • Asti P., Rashno S., Anbari Kh Page 11
    Background And Objective
    Currently, reproductive health and reproductive rights as part of human rights has been approved by the public. The aim of this study was to determine the knowledge and attitude of students of Lorestan University of Medical Sciences about reproductive health.
    Materials And Methods
    In this cross sectional study, using a multistage random sampling method, 848 students studying in Khorramabad’s Lorestan University of Medical Sciences participated. The data was gathered through a demographic questionnaire which consisted of 19 questions in three areas of reproductive health knowledge (methods of contraception, sexual health, sexually transmitted diseases and HIV), 10 words and a question regarding the sources of information in the field of view. These were completed by the university students. The validity and reliability were confirmed by content validity and Cronbach's alpha (α = 0.96), respectively. Information were analyzed using T-test and ANOVA statistical tests.
    Results
    In all of samples, 70.1% were female, 92.5% were single and had an average age of 21.2 ± 2.15 years. The average knowledge score was 42.9 ± 3.7 (from approximately 19-57 score) and the attitude was 37.7 ± 4.8 (average score 10-50), respectively. The mean scores of the attitude between age, gender, source of information and education had significant differences (P
    Conclusion
    Considering that the majority of the knowledge and attitudes of samples were not desirable, it seems that the implementation of effective educational programs on reproductive health (methods of contraception, sexual health, and sexually transmitted diseases) is necessary.
    Keywords: College students, reproductive health, knowledge, attitude
  • Beigom Bigdeli Shamloo M‚ Dabirian A Page 20
    Background And Objective
    Sesame oil is derived from the plant species of Sesamum indicum L., which is an herbaceous annual belonging to the Pedaliaceae family. Sesame oil has been long used in the traditional medicine of Iran and many other countries due to its significant antioxidant, anti-inflammatory and anti-bacterial effects. This research aims to study the benefits of oral and topical use of sesame oil.
    Materials And Methods
    In this review study, 44 articles and documents of a reputable reviewer about the medicinal properties of Sesame oil and Sesame seed and the allergies related to Sesame seeds were extracted from SID, PubMed sites and internal and external journals from 1992 to 2014. The results of researches conducted in animal and human samples were compared.
    Results
    The results of this study showed that topical use of sesame oil was effective on the pain from external trauma, improved pain from phlebitis, and prevention of phlebitis induced chemotherapy compared to patients who did not use topical sesame oil (P>0/05).
    Conclusions
    The Results of various articles showed, topical application of sesame oil could reduce pain, induced organic trauma, phlebitis incidence, pain severity and time of healing of phlebitis induced phlebitis due to chemotherapy. It is recommended that this oil with other vegetable oils in clinical cases be compared.
    Keywords: Sesame oil, Chemical properties, Medicinal properties
  • Gorji K., Panahi F., Hasanpour N Page 30
    Introduction
    Considering the graduate community in the future, defining the perception of students of radiology of the benefits of digital technology is essential to improve the quality of the images is essential. The aim of this study was to investigate students of Radiology’s attitude about digital radiology in Lorestan University of Medical Sciences.
    Material and
    Method
    This cross-sectional study was carried out in 1393 on 38 radiology students who were selected by convenience sampling. The instrument used was a 14-item questionnaire (both digital and conventional radiology department) to assess demographic information and attitude of students of digital radiology. The validity was confirmed by experts and its reliability by Cronbakh's alpha test and SPSS19 software. At the end statistical data were analyzed using t-test and plenty of tables.
    Result
    The general attitude of the students was that the digital radiology, by reducing the dose can improve the density and contrast of images, enhanced details and … and will lead to improved radiological techniques. According to the study, 6/78 percent of students had correct information and 7.7% of them had incorrect information from digital radiology. Also the remaining respondents’ information was considered as moderate.
    Conclusion
    In this study Radiology students believed digital radiology can enhance the production efficiency and quality of the images. They also had the right information about digital radiology. However, it is recommended in order to prevent the emergence of problems caused by change of radiology equipment and efficiency of the professional in-service training the theoretical training needs to be improved.
    Keywords: Attitude, students of radiology, digital radiology
  • Keshavarz M Page 38
    Background And Objective
    There are numerous factors which play key roles in emerging and continuation of addiction. One of these factors is stress, caused by problems and troubles in life and also the reduction of the ability of adaptation and positive, effective behaviors. The aim of the present research is to review the of effect of training to deal with stress and reduction of Anxiety and Depression in People with Drug-dependence.
    Materials And Methods
    In this study, semi-experimental research method and pretest-posttest design with control group was used. The statistical community of this study is drug addicts living in Shiraz. Subjects were selected randomly and then classified at random into two groups of experiment and control groups and data have been analyzed through Covariance test. An 8 session treatment was performed to deal with stress for the experiment group. We use Cronbach Alfa coefficient and the results show that validity level of this test is respectively 0/92, /0 71 and show accepted validity of research.
    Results
    The mean difference between the two groups in the pre-test and post-test change is significant. That average rates of depression and anxiety in the experimental group was significantly higher than the average rate of change in depression and anxiety in the control group. (p=0.005)
    Conclusions
    The training program of how to deal with stress plays a main role in reducing drug-addicted users’ decision to quit and thus help them quit more successfully in a longer period of time. Training programs in these aspects develop and improve the psycho- social capabilities and accepting the responsibilities of the social roles.
    Keywords: Training to deal with stress, Depression, Anxiety, Drug, dependent individuals
  • Yeganeh T., Hosseinkhanzade Aa, Moradi S., Karimpour K., Khazemii Moojarad M Page 47
    Background And Objective
    Considering the importance of sexual issues in psychological health, life quality and interpersonal relationships, studying and understanding its components in different periods of life, enables us to find more efficient strategies for the consolidation the hearth (family center). This study aims to compare sexual function during pregnancy, lactation and pre- pregnancy periods.
    Materials And Methods
    The present study is causal-comparative and was performed on 407 married women of Langerod city in 2012 through available sampling technique.
    In order to collect data, the Female sexual Function Inventory described by Rozen et al (FSFI) was used. To analyze the data of the present study the one way variance analysis test and shuffe persuasion test was used.
    Results
    The findings demonstrated a significant relationship between the average sexual function in women during pre-pregnancy, pregnancy and lactation. (p>0.000). Female sexual function significantly decreased during pregnancy and suckling periods. The highest sexual function was observed during pre-pregnancy period (22.55) and the lowest was 15.75 in pregnancy period.
    Conclusions
    According to the findings of the present study, increasing knowledge of sexual function in the period of pregnancy and lactation, as well as providing training and consulting on optimal sexual function, would improve family health and consequently community health.
    Keywords: Females, sexual function, pregnancy, suckling
  • Fatemeh Ebrahimi Balil, Shabnam Davoudi Ahangar, Raheleh Mohammadi, Roya Nikjo, Saeed Mehri Page 56
    Background and Objective
    Hemodialysis patients during their long-term treatment plan always are facing many physiological and psychosocial stressors that may reduce their quality of life. Thus this study was performed to determine the severity of treatment-related stressors in hemodialysis patients of Buali Hospital in Ardebil in 2010.
    Methods
    In this cross-sectional study 50 hemodialysis patients at the dialysis center in Bouali Hospital of Ardabil were selected through head count. The two-part questionnaire was used to collect data. The first part of the questionnaire included demographic questions and the second part of the questionnaire was related to stressor scale which included physical factors with 7 words, Psychological factors with 13 words and social factors with 9 words. These questions are based on a five-point Likert scale (not at all to very much).The validity of the questionnaire was obtained with content validity and its reliability by test-retest method. Data were analyzed by descriptive and analytics statistics (ANOVA and independent t-test).
    Results
    The results showed that the average of Psychological stressor was the highest level (30.280±3.920), then was the social stress (23.318±6.922) and the least were psychological factors (16.340±3.920). Also results showed a significant relation between psychological stressor with Psychological and social stressor (p
    Conclusion
    The findings of this study showed that the mean of psychosocial stressors were higher than the mean of physiological and social stressors. So nurses can play important roles in promoting the quality of life by planning appropriate nursing interventions to reduce stress factors associated with treatment in hemodialysis patients.
    Keywords: hemodialysis, stress factors, hemodialysis patients